در آغاز جلسه 214 نفر از وکلای ملت در صحن علنی حضور داشتند که بر این اساس صندلی75 نماینده مجلس خالی بود.
پارلمان روز گذشته پس از بحث و بررسی و سخنرانی 5 نفر موافق و 5 نفر مخالف کلیت، اصول کلی خط مشی و ترکیب هیئت وزیران پیشنهادی، وارد بررسی جزئیات برنامهها و صلاحیت هر 18 وزیر پیشنهادی رئیس جمهور شد و روز گذشته 2 نفر مخالف و یک نفر موافق علی نجفی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش در جلسه علنی به سخنرانی پرداختند و امروز قرار است دومین موافق به مدت 15 دقیقه و خود وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش توضیحات خود را مطرح کند.
برای مشاهده مشروح روز اول بررسی صلاحیت وزرا در مجلس ایـنـجا کلیک کنید.
دفاع لاهوتی از وزیر پیشنهاد آموزش و پرورش
مهرداد لاهوتی دومین موافق محمدعلی نجفی در دفاع از وزیر پیشنهاد آموزش و پرورش گفت: گزارش ماموریت دکتر نجفی برای سرکشی به خانوادههای حوادث سال 88 باید به درستی به اطلاع جامعه رسانده شود.
وی گفت: براساس مصوبه شورای شهر تهران که دکتر نجفی نیز عضوی از آن شورا بود، هیاتی ماموریت یافت تا از خانوادههای حوادث سال 88 سرکشی کند که این ماموریت توسط این هیات انجام شد و گزارش آن تقدیم مقام معظم رهبری گردید در برخی از این گزارش آمده است همه خانوادههای حوادث سال 88 از اقشار ضعیف جامعه هستند و اکثرا سابقه حضور در جبهه و سابقه ایثارگری دارند. گزارش مفصل هیات به انضمام نامهی حجتالاسلام و المسلمین گلپایگانی مسوول دفتر مقام معظم رهبری به شورای عالی امنیت ملی ارجاع داده شد.
نماینده مردم لنگرود با اشاره به نقل قول غیرواقعی از وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش گفت: از ایشان نقل کردند که از «وقتی از ایشان پرسیدم که آیا رییس جمهور میشوید ایشان گفتند که کسی رییس جمهور میشود که به نظام اعتقاد داشته باشد» این سخن دروغ محض است آیا میشود که کسی سالها در بخشهای مختلف نظام خدمت کرده باشد ولی نظام را قبول نداشته باشد؟ آیا در حالی که برای استخدام یک آبدارچی از دستگاهای نظارتی استعلام میشود آیا امکان دارد برای تصدی پستهای عالی نظام استعلامی نشود؟
این عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با اشاره به برنامههای بیست گانه وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش گفت: دکتر نجفی از 22 محور برنامه پنجم توسعه در بیست محور برنامه دارد این میزان توجه به قانون برنامه در کانون توجه هیچ وزیری نیست.
وی تاسیس شوراهای آموزش و پرورش،واگذاری تصدیگریهای دولت به استانداران و فرمانداران و مردم، تاسیس سه پژوهشکده، یک دانشگاه، سازمان کودکان استثنایی و هزاران مدرسه را در دوران مسوولیت نجفی در وزارت آموزش و پرورش و سایر مسوولیتهای دولتی اجرا شده دانست.
وی با بیان اینکه نماز مدارس در زمان دکتر نجفی پایهگذاری شد، گفت: از حجتالاسلام و المسلمین قرائتی رییس نهضت سوادآموزی بپرسید که نماز مدارس در زمان چه کسی پایهگذاری شد؟ یا یکی از مخالفان، تاسیس مدارس غیردولتی را مورد انتقاد قرار داد، در پاسخ به این همکار گرامی باید گفت تاسیس این مدارس به مردم تحمیل نشد بلکه کمکی در جهت کاهش بار مالی دولت بود حال اگر مخالف این مدارس هستید میتوانید با قانون این مدارس را تعطیل کرده و بار مالی آن را بر دوش دولت بگذارید.
نماینده مردم لنگرود با تاکید بر اینکه فرهنگیان چشم به راه تصمیم مجلس درباره وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش هستند، گفت: بیش از 100 فرهنگی با بنده تماس گرفتند و گفتند در مجلس بگویید که دکتر نجفی چه خدمات ارزندهای در آموزش و پرورش ایجاد کردند. فرهنگیان امروز از نمایندگان انتظار دارند با رای بالایی دکتر نجفی را برای وزارت آموزش و پرورش انتخاب کنند.
دفاعیات نجفی از برنامهها و سوابق خود
محمد علی نجفی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش در دفاع از برنامههای خود، گفت: اینکه در بحث مربوط به بررسی وزرای پیشنهادی وزارتخانهها، وزارت آموزش و پرورش اولویت پیدا کرده است با اینکه بر اساس حروف الفبا بود، به فال نیک میگیرم و امیدوارم در آینده نیز مجلس و دولت به این تقدم توجه کنند.
وی افزود: فعالیت آموزش و پرورش از هر لحاظ بزرگترین و مؤثرترین فعالیت دولت است و هیچ خانوادهای نیست که نسبت به آموزش و پرورش حساس نبوده و تحت تاثیر تصمیمات آن نباشد. بنابراین رسالتی که بر دوش وزارت آموزش و پرورش است، اهمیت بسیاری دارد.
نجفی ادامه داد: پرورش نسل آینده کشور به عنوان افراد مؤمن، شایسته، کارآمد و خداجو که بتوانند از ارزشهای نظام دفاع کرده و باعث پیروزی کشور باشند، وظیفه وزارت آموزش و پرورش است.
وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش با بیان اینکه فعالیت وزارت آموزش و پرورش بسیار حساس است، گفت: اتخاذ هر تصمیم در حوزه آموزش و پرورش باید فارغ از شتابزدگی، استمرار و هم جهتی بین اعضای کلی نظام تعلیم و تربیت باشد.
نجفی، نبود یک برنامه راهبردی در حوزه آموزش و پرورش را یکی از ضعفهای نظام تعلیم و تربیت کشور در گذشته دانست و اظهار داشت: در طول سالیان گذشته تصمیمات ضد و نقیضی در زمینه برنامههای راهبردی حوزه آموزش و پرورش اتخاذ شده است.
وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش عنوان کرد: امروز یکی از بزرگترین فرصتهای ما این است که اسناد بالادستی قابل احترام و با ارزشی از نظر علمی و فنی و دینی تصویب شده و در اختیار آموزش و پرورش گذاشته شده است، سند بنیادین آموزش و پرورش مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و سیاستهای کلی آموزش و پرورش که به تأیید مقام معظم رهبری رسیده و در سال 92 ابلاغ شده است، به عنوان اسناد مادر باید تا 20 سال آینده اساس برنامههای آموزش و پرورش باشد. بنابراین باید یک نقشه راه کامل با حضور کارشناسان مختلف در این زمینه تدوین شود.
نجفی با اشاره به صحبتهای زاکانی در رابطه با تغییر سند تحول آموزش و پرورش از سوی وی گفت: من قصد تغییر در سند تحول را ندارم و میگویم باید مجمعی تشکیل شود تا آنچه به نام سند در دو سال اخیر انجام شده است مورد بررسی قرار گرفته و اصلاح شود. همانطور که در سند نیز آمده است که هر 5 سال یک بار باید بررسی شود.
وی افزود: در سال 90 این سند تصویب شد و ما باید سال 95 نتیجه آن را عرضه کنیم.
وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش با اشاره به برنامههای خود برای وزارتخانه آموزش و پرورش عنوان کرد: 52 برنامه از 57 برنامه مستند سند تحول در برنامهای که به مجلس تقدیم کردم در نظر گرفته شده است، یعنی تمام اجزای اصلی سند پیشبینی شده است بنابراین من چطور میتوانم مخالف سند تحول باشم؟
وی افزود: مسئله دیگر، مسئله تربیت دینی است که من معتقدم غایت آموزش و پرورش تربیت است، آموزش ابزار و تربیت هدف است، بنابراین تربیت نباید در آموزش و پرورش نادیده گرفته شود.
نجفی گفت: نسبت تربیت به آموزش و پرورش مانند شیرینی به قند است همانطور که قند بدون شیرینی قابل تصور نیست و ارزشی ندارد، تربیت و آموزش و پرورش اینچنین هستند.
وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش عنوان کرد: من بحث تلفیق مبانی نظری سند تحول را مطرح کردم نه حذف فعالیتها.
وی ادامه داد: من معتقدم معلم، مدیر و ناظم نیز باید علاوه بر مربی پرورشی در پرورش و تربیت دانشآموزان نیز تلاش کنند در صورتی که در مجلس عنوان شد که معاونت پرورشی در زمان وزارت من منحل شده است. در حالی که اینگونه نبود.
نجفی اظهار داشت: نمایندگان مجلس اعلام کردند که در زمان وزارت من زمینه سازی برای انحلال معاونت پرورشی صورت گرفت تا وزیر بعدی آن را منحل کند ولی این کار در زمان وزیر بعدی نیز انجام نشد و 6 سال پس از وزارت من معاونت پرورشی منحل شد.
وی افزود: در گزارشی که من در سال 76 از عملکرد وزارت آموزش و پرورش دادهام بخش عمدهای را به گزارش دستاوردها و چشمانداز آینده در تمام موارد اختصاص دادم در صفحه 51 این گزارش گفتم پرورش در آموزش و پرورش اصل است و چه از نظر علمای دینی و چه از نظر کارشناسان فرهنگی و آموزشی هدف آموزش و پرورش باید پرورش باشد و معلم چه بخواهد چه نخواهد تاثیر پرورشی روی دانشآموزان دارد.
نجفی در ادامه خاطرنشان کرد: کسانی که در زمان وزارت من مسئولیتی در آموزش و پرورش داشتند میدانند که یکی از قویترین بخشهای وزارت ما مربوط به پرورش و مربیان پرورشی بود و ما میتوانیم بگوییم که در دوره وزارتمان به پرورش هویت دادیم.
وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش در پاسخ به مخالفانش که ادعا کرده بودند وی مخالف تعلیم و تربیت دینمحور است گفت: من چنین چیزی را از سوی مخالفان نمیپذیرم. به عقیده من تعلیم و تربیت باید دینمحور باشد که البته این با آموزش دین در مدارس متفاوت است.
وی افزود: روح و جان همه اعضای آموزش و پرورش باید دین باشد اما معتقدم دین و روح دینی باید مبتنی بر تعالیم اسلام و بدون تحمیل باشد. ما معتقدیم تعالیم دینی باید آزادانه و آگاهانه باشد همانطور که در کلام خداوند آمده است: «لااکراهه فیالدین» تحمیل دین دانش آموز را دینگریز میکند و تمام حرف ما این است.
نجفی در ادامه با اشاره به اعتقادات عمیقش به نظام جمهوری اسلامی تاکید کرد: برای برخی از مخالفان متاسفم که برخی تهمتها را به کسی نسبت میدهند که به خاطر نظام اسلامی و عشق خدمت به انقلاب اسلامی تحصیل در معتبرترین دانشگاه آمریکا را نیمهکاره رها کرد و به ایران بازگشت. من به عشق انقلاب اسلامی و همراهی با شهید چمران آمدم و این منصفانه نیست که چنین مسائلی را به من نسبت دهند. سوال من اینجاست که این افراد بعدا چطور میتوانند پیش وجدان خود آرامش داشته باشند.
نجفی در ادامه خاطر نشان کرد: تهمت به من، تهمت به فرهنگیانی است که بابت 9 سال خدمت من در آموزش و پرورش از من رضایت دارند. اینکه من 9 سال کار غیر ارزشی کرده باشم و آنها کار غیر ارزشی من را نفهمیده باشند تهمت به فرهنگیان نیست؟ جالب است که میگویند حمایت فرهنگیان از من به خاطر افزایش حقوقی است که در دوره وزارت من به وجود آمده است.
وی همچنین گفت: در دوره من فعالیت دینی در آموزش و پرورش اوج گرفت، دارالقرآنها در زمان وزارت من تاسیس شد و فرهنگ نماز و ترویج احداث نمازخانهها در مدارس در دوره وزارت من بود. به همین دلیل بود که دستگاه آموزش و پرورش به عنوان برجستهترین دستگاه دینی شناخته شد.
نجفی تصریح کرد: اینکه میگویند درمجلسی گفتهام به دلیل معتقد نبودن به حکومت اسلامی رئیس جمهور نمیشوم دروغ محض است و من تنها به دلیل اینکه اعتقاد نداشتم در بین مردم از خودم تعریف کنم رئیس جمهور نشدم و قسم میخورم صحبتهای امروز در مجلس تنها به خاطر 9 سال دفاع از خدمتی که به فرهنگیان کردم.
وی افزود: حداد عادل معاون پژوهشی و مسئول کتابهای درسی در دوره وزارت من در آموزش و پرورش بود. او حالا در مجلس حاضر است و شما میتوانید از او سوال کنیدکه آیا ما فرهنگ دینی را در کتابهای درسی تضعیف کردیم؟
وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش در ادامه تاکید کرد: اینکه میگویند انحلال تربیت معلمها جز برنامههای من بوده یک تهمت است، همین دیروز یکی از مدیر کلهای زمان من از خوزستان تماس گرفت و گفت: قبل از حضور شما در وزارت آموزش و پرورش تنها 6 مرکز تربیت معلم وجود داشت که این تعداد در زمان خروج به 60 مرکز رسید.اعتقاد من به تربیت معلمها در صفحه 61 گزارش عملکردم در دوره وزارت گذشته نیز موجود است که در آن به وضوح به حضور 57 هزار دانشجو در تربیت معلمها و ضمن خدمتها اشاره شده است و در همانجا بنده پیشنهاد دادم که تربیت معلمها در قالب دانشگاههای فرهنگیان ساماندهی شود و جالب اینجاست که پیشنهاد 16 سال قبل از ما بعد از 14 سال در سال 90 به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید. حالا یک عده پز دانشگاه فرهنگیان را میدهند و میگویند ما با تاسیس این دانشگاهها مخالف بودیم.
وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش در توزیع ایرادات وارد شده بر راه اندازی کلاس ششم ابتدایی تاکید کرد: اینکه بدون آشنایی و آگاهی معلم را بر سر کلاس ششم میفرستیم و او در تدریس ریاضی و علوم به شاگردانش وا میماند خرد کردن معلم است. و باعث از بین رفتن رضایت و کرامت معلم میشود.
وی افزود: کلاس ششم در صورتی ایجاد شد که کتاب و فضا برای تدریس این پایه آماده نبود و این هم یکی از مشکلاتی است که بر اثر شعار زدگیها و عوام زدگیها به وجود آمده است.
نجفی در ادامه گفت: آنچه در برنامه 59 بندیام آمده به صورت تک به تک اجرا خواهد شد مگر اینکه در مباحث کارشناسی متوجه شوم در بخشی اشتباه کردهام.
وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش درباره نسبتهای سیاسی که مخالفان وی درباره آن صحبت کردند گفت: برای مخالفانی که مسائل سیاسی را وارد برنامههای آموزش و پرورش کردم متاسفم چرا که آنها باعث شدند بخش زیادی از وقت من صرف توزیع مسائل سیاسی به جای مسائل و برنامههای آموزشی و پرورشی شود.
وی افزود: عدهای بابت دلجویی بنده از خانوادههای آسیب دیده در جریان فتنه ایراداتی به من وارد میکنند. در توضیح این مسائل باید بگویم بنده در آن دوره عضو شورای شهر بودم و به همراه چند تن از همکارانم کاری انجام دادیم که شاید وظیفه شما نمایندگان مجلس بود. ما در این دوران به زن بیسرپرستی سرزدیم که همسرش را به خاطر هیچ دلیل سیاسی از دست داده بود. همسر این زن نه در تظاهرات حضور داشت و نه عضو هیچ جریان سیاسی بود. او برای تهیه دارو از خانه خارج شده و مورد اصابت گلوله قرار گرفته بود. اگر دلجویی کردن از یک زن بی سرپرست و دو فرزند کوچکش کار اشتباهی است؛ حتما ما کار غلطی انجام دادیم.
نجفی در ادامه تاکید کرد: کسی که احساس کند پناهگاهش نظام جمهوری اسلامی نیست به بیگانگان رو میآورد و شبکههای غربی و دشمنان نظام به بهانه دلجویی از وی وارد میدان میشوند. خیلی متاسفم که باید چنین مسائلی را در این جلسه مطرح کنم.
وی در پایان گفت: نظام ما یک نظام ولایی است که راس، جان و اساس آن مقام معظم رهبری است، بنابراین بنده و سایر بزرگوارانی که وارد مدیریت اجرایی میشوند تنها برای خدمت به نظام میآیند و معتقد به ولایت فقیه و منویات رهبری هستند. واقعا بابت سوالی که از من میپرسند و میگویند آیا نظام اسلامی را قبول دارید متاسف و شرمگینم.
نجفی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه تمام دغدغه وی مسائل فرهنگی بوده است، گفت: من کسی نیستم که آموزش و پرورش را رها کنم و خدا شاهد است دو فاکتور باعث شد من این سمت را قبول کنم وگرنه من مخالف بودم که بار دیگر به دستگاه اجرایی بازگردم.
وی افزود: من حتی حاضر نشدم تا بار دیگر عضو شورای شهر شوم و و ثبتنام نکردم اما آقای روحانی این را به من تکلیف کردند و من به ایشان جواب دادم که خواهش میکنم با مقام بالاتر مشورت کنید. من خوشحال میشوم که این سمت را قبول نکنم.
وی افزود: دیگری اصرار و بزرگواری فرهنگیان بود که از دیروز تا به حال 560 اس ام اس دریافت کردم که اکثر آن ناشناس هستند و حدود 700 میل برای من آمده است و برخی از آنها گفتهاند که ما ختم قرآن نذر کردیم تا شما رای بیاورید. این فرهنگی کسی است که من دست رد به سینه آن بزنم؟ من چنین کاری نخواهم کرد.
وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش در ادامه با اشاره به اینکه برای رای ندادن باید وجدان و حجت شرعی برای شما روشن باشد، تصریح کرد: در این چند روز تمام تلاش من این بوده است تا نمایندگانی که سؤالی از من کردهاند را توجیه کنم چرا که دست همکاری و دوستی به آقای روحانی دادم و خلاف مروت میدانستم که کاری انجام دهم که رای نیاورم.
نجفی گفت: اینکه شما از من میپرسید رهبری را قبول دارید، زمانی که مقام معظم رهبری رئیس جمهور بودند و آقای موسوی نخستوزیر در سال 67 به آموزش و پرورش آمدم. آقای مرتضی محمدخان که بعدا وزیر اقتصاد و دارایی شد،شاهد است که به من گفتند مقام معظم رهبری فرمودهاند که امروز آقای موسوی به شما پیشنهادی میکند و شما آن را رد نکن و بعد بیا با من صحبت کن. در حالی که من رئیس دانشکده ریاضی دانشگاه صنعتی شریف بودم و شما می توانید از لحاظ اخلاقی و علمی از دانشجویان من بپرسید از لحاظ علمی و اخلاقی من چگونه بودم.
وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش در ادامه تصریح کرد: از آن دانشجویان بپرسید که آیا من یک کلمه حرف سیاسی زدهام؟ چرا که من اعتقادی به زدن حرف سیاسی در جایی که از آن برای درس دادن حقوق میگیرم، ندارم.
وی افزود: در مورد فتنه 88 من جزو فعالان سیاسی کشور بودم و در فعالیتهای انتخاباتی 88 شرکت داشتم و روز سهشنبه بعد از انتخابات از طرف دفتر مقام معظم رهبری با من تماس گرفته شد تا به جلسهای در حضور ایشان بروم.
وی افزود: من از طرف ستاد هیچ کس در آن جلسه شرکت نکردم و آنها مرا دعوت کردند. مقام معظم رهبری در ابتدای جلسه فرمودند هر کسی هر حرفی درباره انتخابات دارد بزند و صحبت کنیم و 2 تا از وزرای پیشنهادی دیگر در این جلسه حضور داشتند. این افتخار است که در محضر مقام معظم رهبری درباره انتخابات صحبت کنیم در آنجا پیشنهاداتی مطرح شد و ایشان خود جلسه را اداره میکردند و تنها جلسهای که من در آن دیدم که ایشان خود زمان سخن گفتن حاضرین را تعیین کردند.
وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش در ادامه گفت: جمعبندی ایشان در پایان این بود که ما نباید کاری خلاف قانون انجام دهیم و قانون، شورای نگهبان را مسئول این امر کرده است. در آن جلسه آقای کدخدایی حضور داشتند ایشان به اعضای شورای نگهبان فرمودند که شما بررسی کنید و فصلالخطاب باشید.
نجفی گفت: بنده حتی قبل از 29 خرداد که ایشان این سخنان را مطرح کنند مطیع این امر بودیم. کجا من مصاحبه و صحبتی خلاف این امر کردم. آقایان میگویند که شما مردم را تحریک برای شرکت در راهپیماییها کردید من در هیچ کدام از این راهپیماییها چه قبل و چه بعد از 29 خرداد شرکت نکردم. من نمیگویم کسانی که در این راهپیماییها شرکت کردند خلاف قانون عمل کردند من هم معتقدم مانند آقای مطهری، کسانی که قبل از 29 خرداد در راهپیمایی شرکت کردند اشکالی ندارد اما یک عکس یا شاهد عادل بگوید من آقای نجفی را در راهپیمایی روز دوشنبه دیدهام و من قبول میکنم راس فتنهام.
وی گفت: ما در تمام مدت تلاش کنیم آبی بر این فتنه بریزیم و آن را خاموش کنیم و لااقل بیشتر گسترش نیابد اما برخی به دلایلی تلاش کردند تا بنزین بر روی آن بریزند و متاسفانه ریختند وعدهای هنوز این کار را میکنند.
وی افزود: مصاحبهای که گفتهاند من انجام دادهام را بخوانید. بحث من این بود که یک خلافی به نظام نسبت داده شده است. دو حالت بیشتر وجود ندارد یا این خلاف اتفاق نیفتاده است و باید دامن اسلام از این لکه پاک شود و یا اگر اتفاقی افتاده باشد ربطی به نظام ندارد و دو یا سه نفر خودسر این کار را انجام دادند.
وی در ادامه تصریح کرد: در آنجا گفتم که این بحث، شروع آن با آقای کروبی نبوده است. در این جلسه شورای شهر که آقای چمران حضور داشتند خانوادههای بازداشت شدگان آمدند و این حرف را به عنوان شایعه گفتند اگر ما این شایعه را بررسی کنیم و ببینیم دروغ است بهتر خواهد بود یا آنکه آن را لاپوشانی کنیم تا در رسانههای بیگانه و بین مردم اشاعه پیدا کند؟
وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش ادامه داد: به من گفتند شما با نامگذاری میدان به نام 9 دی مخالف بودید. این چه بحثی است؟ شما امنیت روانی تصمیمگیری را اینگونه به هم میریزید. در ثانی اگر چنین مسئلهای مطرح میشود علت آن را هم بگویید. پیشنهاد آورده بودند که میدان آیتالله حقشناس به 9 دی تغییر نام پیدا کند و من با آن مخالف بودم چرا که آیتالله حقشناس از مقامات و علمای این کشور بودند این همه میدان وجود دارد یکی را به همین نام بکنید. در قم هم تونل غدیر را به نام تونل 9 دی نامگذاری کردند و با فشار علما بار دیگر مجبور شدند آن را به نام غدیر بازگردانند. آنجا علما نزدیکشان بود و اعتراض کردند در حالیکه اینجا این طور نبود.
وی افزود: من به اصولی پایبند هستم. ماحق نداریم میدان آیت الله حق شناس را به 9 دی تغییر نام دهیم اما شما بخشی را میگویید و بخش دیگر را بیان نمیکنید آیا چنین کاری منصفانه است؟
نجفی گفت: من یک تحلیلگر سیاسی هستم و بینش سیاسی دارم و دیدگاه خود را پنهان نکردم اما معتقدم در نظام اجرایی کشور اعلام سلیقه سیاسی ظلم به این نظام است و بالاتر از آن خیانت در امانت مردم است چرا که من دانشآموزان را امانت مردم میدانم.
وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش ادامه داد: من مدت 9 سال در آموزش و پرورش بودم سه سال در وزارت فرهنگ و آموزش عالی سه سال در سازمان برنامه و بودجه 2 سال در صدا و سیما به عنوان معاون و در بقیه سالها نیز در حال بررسی کار تحقیقی و علمی بودم در تمام این سالها به هیچ عنوان به دنبال اعمال سلیقه سیاسی نبودم تیم اجرایی من یک تیم کاملا فراجناحی بود.
نجفی گفت: شما میدانید هیچ کدام از وزرای پیشنهادی به آقای روحانی تحمیل نشدند حدود یک ماه قبل جناب دکتر زاهدی رئیس کمیسیون آموزش و پرورش به من گفتند که نظر کمیسیون (برای وزارت آموزش) بر یکی از اعضای کمیسیون است. بنده همان روز به آقای روحانی منتقل کردم الان هم این مسئولیت را تا اینجای کار پذیرش کردم به این امید که ذخیرهای برای آخرت من باشد چرا که نمیخواهم دیگر به کار اجرایی بازگردم و اینجا برای معلمان آمدم.
وی افزود: هیچ توقعی هم از شما ندارم که رای بدهید یا ندهید شما بر اساس وجدان خودتان و حجت شرعی خود تصمیم بگیرید اگر رای آورید من آن را به فال نیک میگیرم و با قوت و بدون منت این مسئولیت را میپذیرم و اگر رای نیاوردم دست شما را میفشارم چرا که تکلیفی از روی دوش من برداشتید.
وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش ادامه داد: اگر هر کسی وزیر آموزش و پرورش شد حل مشکلات این وزارتخانه نیاز به یک قیام ملی دارد و یک وزارتخانه با کمک تنهای مجلس کافی نیست اگر من وزیر شدم من رای اعتماد را مفروض میگیرم که شما قرار است از من حمایت کنید و من سعی میکنم با مجلس تعامل داشته باشم. اگر رای نیاوردم، خدمت به این نظام منحصر در وزارت نیست و من آماده سوختن پای نظام و فدا شدن در راه مردم هستم.
وی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره مهلت استخدام نیروهای شرکتی گفت: در زمان من نیروهای شرکتی در کار نبود و مجلس نیز مهلتی را برای استخدام نیروهای شرکتی تعیین کردهاند طبق قانون مجلس، دو سال وقت است برای این کار که تنها 8 ماه از این کار گذشته است.
** ساعت 9:17: بررسی رای اعتماد به وزیر پیشنهادی ارتباطات آغاز شد**
بهروز نعمتی ؛ مخالف وزیر پیشنهادی ارتباطات:
بهروز نعمتی نماینده مردم اسدآباد و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در مخالفت با برنامههای وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات طی سخنانی اظهار داشت: مخالفت بنده با آقای واعظی مخالفت با همه وزرای پیشنهادی دولت نیست و مخالفت من از نوع مخالفتهای سیاسی و جنجالی که این روزها مطرح میشود نخواهد بود، بلکه مخالفت بنده مخالفت کارشناسی با برنامههای ایشان است.
وی ادمه داد: برنامههایی که آقای واعظی آن را ارائه کرده، دارای نقاط ضعف جدی است که باید مورد نقد و تجدیدنظر قرار گیرد. بنابراین من ایرادات خود به برنامههای آقای واعظی در قالب چند سوال مطرح میکنم.
این نماینده مجلس افزود: آقای واعظی شما به عنوان یک دیپلمات شناخته شده در مجامع بینالمللی و داخلی هستید که در دهه 60 از مجموعه وزارت ارتباطات خارج شدید در حالی که امروز رویکردها و پیشرفتهای وزارت ارتباطات با گذشته متفاوت است و باید به گونهای رفتار شود تا تحولات جدی که در این وزارتخانه ایجاد شده از سوی وزیر مدنظر قرار گیرد.
نعمتی بر همین اساس تصریح کرد: آقای واعظی پس از دورانی که از وزارت ارتباطات فارغ شد در دانشگاه تهران و ورشو در رشته علوم سیاسی تحصیلات خود را ادامه داد و مشخص است که به کل از موضوع ارتباطات منفک شدهاید که فکر میکنم نقاط ضعف برنامههای شما هم از این منظر باشد.
وی با اشاره به برنامههای این وزیر پیشنهادی گفت: در حال حاضر مرکز پژوهش و تحقیقات وزارت ارتباطات به عنوان یک مجموعه توانمند از مجموعه وزارت ارتباطات جدا شده است و این مجموعه میتواند به عنوان مبدأ در یکی از اساسیترین وزارتخانهها مدنظر قرار گیرد، اما شما در برنامه های خود هیچ اشارهای به این مرکز پرظرفیت و تاثیرگذار نکردهاید.
این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: همچنین در مورد سازمان فضایی، مجلس به صورت قانون به این مجموعه رای داده که زیرمجموعه وزارت ارتباطات باشد اما شما در برنامههای خود هیچ اشارهای به این سازمان نکردید در حالی این مجموعه با این ظرفیت عظیم میتواند بسیاری از برنامههای شما در وزارت ارتباطات را محقق کند.
وی تصریح کرد: آیا ضروری نبود که در برنامههای خود فکری برای این سازمان میکردید. همچنین در مورد شورای عالی فضای مجازی هم برنامهای به صورت شفاف و روشن ارائه نکردهاید و در واقع از این وقت مهم غافل شدید چرا که توجه به این شورای عالی که از تاکیدات مقام معظم رهبری بوده جز وظایف ذاتی وزارت ارتباطات است، اما نگاه شما در برنامههای ارائه شده به این شورا یک نگاه بسیار مختصر و جزئی است.
نعمتی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: بیش از 50 درصد مردم کشور ما در روستاها زندگی میکنند و ما نمیتوانیم بگوییم به دلیل اینکه بخش خصوصی در روستاها سرمایهگذاری نمیکند، ما باید این موضوع را ساقط کنیم. چرا که با این حساب باید به روستا زادهها گفت که نمیتوانند از فناوری و فضای مجازی در روستاها استفاده کنند، لذا توجه به ITC روستایی وظیفه ذاتی دولت و وزیر وزارت ارتباطات است و باید به آن پرداخته شود.
وی تاکید کرد: آیا بحث امیدی که آقای روحانی میگوید تنها امید به شهریها است؟ حداقل شما در بخش خودتان به عنوان یک بخش راهبردی نباید این امید را به مردم بدهید؟ خیلی بد است که امروز یک روستازاده نتواند از پیشرفتهای ارتباطی استفاده کند و دولت این بستر را برای آنها فراهم نکند.
این عضو کمیسیون صنایع مجلس همچنین تصریح کرد: موضوع بعدی که وزرای قبلی هم به آن توجهای نکردهاند و شما هم در برنامه های خود به آن اشاره نکردید، بحث میلیاردها تومان ودیعه مردم در نزد شرکت مخابرات و وزارت ارتباطات است؛ شرکت مخابرات را با پول مردم واگذار کردهاند اما معلوم نیست که با این پول که حقالناس است قرار است چه کار کنید. میلیاردها تومان پول مردم نزد این وزارتخانه است و باید از سود آن به مردم برگردانده شود اما متاسفانه در برنامههای شما هیچ اشارهای به این پول نشده است.
نعمتی در ادامه سخنان خود گفت: اگر قرار است به عنوان مسئول یک وزارتخانه به امور ارتباط مردم بپردازیم، باید به وجود اپراتورهای دیگر نیز فکر کنیم؛ البته اکنون اپراتورها به صورت لجام گسیخته کار خود را انجام میدهند و هیچ نظارتی هم روی آنها نیست که دولت باید این نظارت را داشته باشد و تمام اعمال حاکمیتها بر روی این اپراتورها باید از سوی دولت باشد، اما متاسفانه شما به عنوان وزیر پیشنهادی وزارت ارتباطات هیچ برنامهای در این زمینه ارائه ندادهاید.
وی اضافه کرد: در خصوص واگذاری و سهام شرکت مخابرات نیز باید به صورت صریح اعلام کنید که آیا شرکت مخابرات را برای واگذاری محق میدانید یا خیر و آیا سهام این شرکت را شرکت ممتازه بر میشمارید یا خیر .لذا از وزیر پیشنهادی میخواهم به این سوالات به صورت صریح پاسخ دهد.
نماینده مردم اسدآباد در این بخش از سخنان خود که همزمان با ورود حجتالاسلام روحانی به صحن علنی مجلس بود بار دیگر خطاب به رئیسجمهور کشورمان تاکید کرد که من با برنامهها و خود دولت مخالفتی ندارم و اکنون به عنوان مخالف برخی از برنامههای وزیر پیشنهادی ارتباطات پشت تریبون هستم، البته میتون این برنامهها را چکشکاری و بازنگری مجدد کرد و همچنین رایزنی دولت و مجلس بهبود بخشید.
نعمتی سخنان خود را خطاب به وزیر پیشنهادی ارتباطات اینچنین ادامه داد که نسبت به شرکت مخابرات در برنامههای پیشنهادی شما توجهای نشده. همچنین نحوه سرمایهگذاری نکتهای است که باید به آن توجه شود اما متاسفانه سرمایهگذاریها در بخش ارتباطات به شدت آسیب دیده و در این زمینه به گونهای رفتار شده که نتوانستیم حداقلها را در نظر بگیریم.
وی ادامه داد: همچنین توجه به حقوق کارگزاران مخابراتی یکی دیگر از تکلیفهای قانونی است که وزارت ارتباطات باید به آن توجه کند، اما برنامه شما در این زمینه نکته حائز اهمیتی ندارد.
نماینده مردم اسدآباد در پایان سخنان خود تاکید کرد: بداخلاقیهایی که روز گذشته در جلسه بررسی برنامههای دولت و کلیات کابینه صورت گرفت، ما را شرمنده مردم کرد و من میخواهم بگویم که اگر سیاست تخریب دیگران است و سیاست یعنی اینکه افرادی را که برای خدمت به اینجا آمدهاند له کنیم، پس بر این سیاست ننگ باد.
9:30: حسن روحانی رئیسجمهور وارد صحن علنی مجلس شد.
حسینی؛ موافق وزیر پیشنهادی ارتباطات:
سیدباقر حسینی نماینده مردم زابل، زهک و هیرمند در مجلس در موافقت با رای اعتماد به محمود واعظی پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات، گفت: ابتدا لازم میدانم با توجه با نوع برخوردهایی که دیروز در مجلس صورت گرفت و ادبیاتی که به کار رفت از ملت بزرگوار ایران و رهبری معظم انقلاب اسلامی عذرخواهی کنم.
وی افزود: مجلس خانه ملت است و باید شأن این جایگاه حفظ شود. بنابراین خواهش میکنم که همکاران عزیز به گونهای صحبت کنند که باعث ناراحتی رهبر انقلاب و شادی دشمنان نشود و مؤدبانه، محترمانه و منطقی مطالب خود را بیان کنند و تقوای در گفتار را لحاظ کنند.
نماینده مردم زابل اظهار داشت: انتخابات حماسی ریاست جموری و حضور ارشمند و لبیک به ندای رهبر معظم انقلاب از سوی نمایندگان باید منجر به توسعه شود و به بهترین شکل مهم به این حماسه سیاسی مردم پاسخ داده شود و لذا نمایندگان باید با عمل کردن به وظایف قانونی خود حجت شرعی داشته باشند و شرایط فعلی انقلاب اسلامی را در نظر بگیرند و دستبهدست هم دهیم تا دولت هر چه سریعتر تشکیل شود.
حسینی تصریح کرد: بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات مشتمل بر زیرساختهای ارتباطات و فناوری اطلاعات و این وزارتخانه وظیفه کلان هدایت و مدیریت این عرصه مهم را به عهده دارد. نمایندگان به خوبی میدانند که رهبر معظم انقلاب در یک دهه گذشته مفهوم جدیدی را درباره پیشرفت عدالت کشور مطرح فرمودند و موکدا بر بهرهگیری از ظرفیتهای حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکید داشتند.
وی تاکید کرد: در حال حاضر شاخصهای آمادگی الکترونیکی جامعه خوب نیست و باید ارتقا پیدا کند و ما باید جامعه اطلاعاتی هوشمند برای ایجاد اشتغال مناسب و کاهش هزینههای عمومی و ملی کشور برای نیل به اهداف فراهم کنیم.
نماینده مردم زابل با اشاره به سوابق وزیر پیشنهادی ارتباطات گفت: وی دوره کارشناسی و تحصیلات تکمیلی خود را در رشته الکترونیک و مخابرات به اتمام رسانده و در سال 58 در دوران وزارت شهید قندی فعالیت کرده است و در سمتهای مدیریتی از جمله معاون مخابراتی وزیر پست و تلگراف و تلفن فعالیت کرده است و همچنین رئیس هیئت مدیره شرکت مخابرات از سال 60 تا 65 بوده است. در مدت حضور واعظی در شرکت مخابرات چالش خروج 2 هزار نفر از کارشناسان و مستشاران آمریکایی حل و به جای آنها کارشناسان متخصص داخلی به کار گرفته شدندو در این دوره شورای برنامهریزی مخابرات تشکیل شد.
حسینی ادامه داد: محمود واعظی در سختترین شرایط سیاسی کشور در دوران جنگ تحمیلی به ارائه سرویس و خدمات مناسب و پتشیبانی از فعالیتهای مورد نیاز جنگ پرداخت و در همین دوران گذار از شبکه آنالوگ به دیجیتال پایهگذاری کرد.
وی همچنین در وزارت امور خارجه سمتهای معاونت را به عهده داشت و شناخت خوبی از تحولات جهانی دارد که این فرصت مناسبی برای حضور ارتباطات در عرصههای جهانی و به دست گرفتن فرصتها است تا شاید بتوان به استفاده از منابع فرکانسی و ماهوارهها اقدام کرد.
نماینده مردم زابل افزود: مهمترین نقطه قوت برنامههای محمود واعظی پررنگ بودن اجرای برنامه پنجم توسعه است و در برنامههای او این موضوع به صورت چشمگیر وجود دارد و این برنامهها منطبق با برنامه پنجم توسعه است.
حسینی تاکید کرد: توجه به توسعه زیرساختها و صنایع بومی و دسترسی بیشتر مردم به فضای ارتباطاتی از دیگر برنامههای آقای واعظی است. همچنین از دیگر نقاط قوت ایجاد فضای رقابتی برای شرکتهای ارائه کننده خدمات اینترنتی است که از طریق اجرای صحیح اصل 44 حاصل میشود.
وی اظهار داشت: یکی دیگر از برنامههای وزیر پیشنهادی ارتباطات توسعه صنعت ارتباطات مبتنی بر توان داخلی است و در خصوص بومیسازی و حمایت از تولید داخلی برنامههای بسیار خوبی تدارک دیده شده است و برنامه خوبی برای حمایت از تشکلهای صنفی در حوزه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دارند. همچنین ارائه مقالات علمی و شرکت در سمینارها و نمایشگاههای تخصصی کفایت میکند که آقای واعظی علاقه زیادی به عرصه ارتباطات و فناوری اطلاعات دارد.
غلامرضا کاتب؛ موافق وزیر پیشنهادی ارتباطات:
غلامرضا کاتب نماینده مردم گرمسار در موافقت با رای اعتماد به محمود واعظی وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات، گفت: باید در پیشگاه ملت ایران با خدای خود عهد ببندیم که بر اساس حجت شرعی و واقعیتهای جامعه به کابینه رای دهیم.وی افزود: در سالهای گذشته به دلیل تغییرات پی در پی ساختاری در وزارت ارتباطات چالشهای زیادی بهوجود آمده است و اگر این تغییرات پی در پی ساختاری و مدیریتی اتفاق نمیافتاد امروز وزارت ارتباطات به این اندازه مظلوم واقع نمیشد.
نماینده مردم گرمسار با اشاره به سخنان برخی نمایندگان مبنی بر اینکه واعظی یک دیپلمات است و شناختی از عرصه ارتباطات ندارد، گفت: امروز وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات یکی از بزرگترین شاخصههایش برای اینکه بتواند به توسعه فضای کشور دست پیدا کند و برای توسعه کشور از منابع مشترک بینالمللی استفاده کند وجود دو ویژگی در وزیر است. اولین ویژگی تخصص و تجربه در حوزه الکترونیک و دومین ویژگی اتخاذ دیپلماسی با جهان است و خوشبختانه امروز آقای واعظی هر دو ویژگی را با خود دارد.
کاتب افزود: آقای واعظی در دهه اول انقلاب در وزارت ارتباطات از پایینترین سطح هرم تا بالاترین سطح هرم را تجربه کرده است و فعالیت کرده است. او رئیس مرکز ماکروویو کشور و مدیر کل پست، تلگراف و تلکس، مدیر کل خدمات تلفن شهری و معاون مخابراتی وزیر پست، تلگراف و تلفن بوده است. وی همچنین مدیر عامل شرکت مخابرات ایران بوده و تجربههای زیادی دارد، لذا آیا 10 سال سابقه مدیریت در وزارت مخابرات سابق برای شخصی که میخواهد امروز تصدی وزارت ارتباطات را به عهده بگیرد، کافی نیست؟ همچنین آقای واعظی این افتخار را دارد که در حوزه الکترونیک و دیپلماسی مدارک تحصیلی دارد و اتفاقا هر دوی آنها در وزارت ارتباطات نیاز است.
وی تاکید کرد: وزیر نه تنها در حوزه تخصصی و وزارتخانهای خود مسئولیتهایی را برعهده دارد، بلکه در درون هیئت دولت نیز وظایفی را برعهده دارد و باید همگام با دولت در جهت حل مشکلات تلاش کند، اتفاقا امروز که کشور ما بزرگترین مشکل دیپلماسی جهانی را دارد، استفاده از فردی که تجربهای در دیپلماسی دارد، می تواند بزرگترین کمک به دولت باشد.
نماینده مردم گرمسار در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه یکی از نمایندگان درباره برنامههای وزیر پیشنهادی ارتباطات در خصوص توسعه مخابرات روستایی سوال کرد، گفت: اگر به برنامههای آقای واعظی دقت میشد، میدیدید که او در برنامههایش یک سرفصل مستقل برای توسعه ارتباطات روستایی و مناطق محروم دیده است، چرا که امروز دیگر مشکل تلفن در روستاها نداریم و بیشترین چالش وجود اینترنت در روستاها به شمار میآید.
کاتب همچنین خاطر نشان کرد: واعظی در دوران مسئولیت خود در مخابرات، بخش مخابرات روستایی را به صورت جدی دنبال کرده و جزو ماموریتهای خود قلمداد میکرده است.
وی همچنین تاکید کرد: جدا شدن سازمان فضایی ایران از وزارت ارتباطات بزرگترین ظلمی بود که انجام شد و خوشبختانه بنده از رئیسجمهور این موضوع را سوال کردم و او تاکید کرد که این موضوع خلاف قانون و مجلس شورای اسلامی اجرا شده و باید به وزارت ارتباطات برگردد و این حرف درستی است. لذا این موضوعی نیست که آقای واعظی به آن پاسخ دهد.
نماینده گرمسار همچنین با اشاره به برنامههای واعظی برای اپرتورهای تلفن همراه گفت: در برنامههای آقای واعظمی توسعه اپراتورهای تلفن همراه دیده شده و او توجه ویژهای به این موضوع دارد.
علی اصغر زارعی؛ مخالف وزیر پیشنهادی ارتباطات:
علیاصغر زارعی نماینده مردم تهران در مجلس شواری اسلامی در مخالفت با وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات طی سخنانی با اشاره به سوابق وزیر پیشنهادی ارتباطات اظهار داشت: واعظی از سال 65 تا 92 یعنی 27 سال در مسائل روابط بین الملل و عرصههای سیاسی حضور داشته است و از سال 58 تا 65 یعنی 7 سال در مخابرات حضور داشته اند و تحصیلات تکمیلی وی در علوم سیاسی است.
وی ادامه داد: نتیجه میگیریم که تخصص واعظی برای مجموعه صنایع مخابرات، فناوری اطلاعات و الکترونیک آن هم با تحصیلات قبل از انقلاب اساساً کافی نیست و حتی وی آشنایی اولیه با مبانی این صنعت ندارد.
نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه من و آقای واعظی که این درسها را قبل از انقلاب خواندیم، آن زمان ترانزیستورهای لامپی وجود داشت و حجم رادیوها یک متر بود، ولی بعدها نسل بعدی آنها ، نیمه هادیها و تراشه ها به بازار آمدند و امروز نیز کیفهای کوچکی که ماموریت دستگاه های بزرگ را انجام میدهند وجود دارد که از حیث مبانی نسبت به گذشته متمرکز است.
زارعی گفت: در زمانی که واعظی تحصیلات تخصصی مخابرات و الکترونیک را داشتند، در دانشگاهها مینی فرم داشتیم، اما امروز پیسیها و کامپیوترهای کوچک وجود دارد که اساس دانش آن با گذشته متفاوت است. امروز آنچه را که در ارتباطات به کار میگیریم، با گذشته تفاوت دارد. لذا مسائلی در حوزه ارتباطات بوده اند که در گذشته اساساً وجود نداشتند.
وی با اشاره به اینکه امروز امنیت مخابرات و رمز نگاری بحثهای جدی هستند که در عرصه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مطرح است، اظهار داشت: مخابرات فضایی و ماهواره چیزهایی نیست که در گذشته وجود داشته و بتوانیم با معلومات گذشته این وزارتخانه را اداره کنیم. همچنین ضمن احترامی که به آقای واعظی میگذاریم، اما وی از حیث تجربه نیز فاقد این ویژگیها هستند.
نماینده مردم تهران در مجلس در خصوص آشنایی وزیر پیشنهادی ارتباطات با مخابرات کشور و صنایع الکترونیک تاکید کرد: بعید میدانم که آقای واعظی از نزدیک کارخانجات مخابرات و الکترونیک را بازدید کرده باشند و با مدیران آنها دیدار کرده باشند، چرا که به واسطه آشنایی گذشته با این مدیران، آنها با ما تماس میگیرند و گله مند هستند.
زارعی ادامه داد: صد سال است که در رشتههای الکترونیک و سخت افزار و نرم افزار نیرو تامین میکنیم، اما به تخصص و تجربههای آنها بی اعتنایی میشود. همچنین امروز تا سطح تحصیلات تکمیلی نیز فارغ التحصیل داریم.
وی افزود: در بعد تجارت و دولت الکترونیک دانشهای جدیدی در این عرصه ایجاد شده است. اگر معتقدیم کسانی توانستند اقتصاد خود را چند پله ارتقا دهند، آنها دانش دولت الکترونیک را پیاده سازی کردند، لذا وزیر پیشنهادی ارتباطات نسبت به این مطالب بیگانه است.
نماینده مردم تهران در مجلس با اشاره به برنامههای واعظی، گفت: براساس برنامه وزیر پیشنهادی ارتباطات که دو صفحه آخر آن مربوط به برنامه کاری است، عمداً تحلیل شاخصهای ارتباطات و فناوری اطلاعات نشان داده شده است و سیاستهای کلان را در آن مطرح کرده اند، اما در دو صفحه آخر جدولی نمایش داده شده که نشان میدهد ایران از سال 2007 در برخی از شاخصها تفاوتهای قابل توجهای با گذشته دارد. به طور مثال اگر در شاخص توسعه ICT مقایسهای بکنیم، در سال 2002، 1.93 و در سال 2007 ، 2.94 هستیم. از سال 86 که شاخصهای توسعه اصلاح شده، دلیل این مسئله آن بوده که مدیران متخصص در وزارت ارتباطات منصوب کردیم. لذا مگر میشود وزیری که خود تسلط و احاطه ندارد را منصوب کنیم و وزارتخانه را به کارشناسان واگذار کنیم؟
زارعی گفت: شاخصها نشان میدهد که مدیران عالی هر چقدر به درستی انتخاب شوند، تاثیر آنها در اصلاح شاخص های توسعه خود را نشان میدهد. امروز در کشور بازارهای مصرف داخلی در تجهیزات الکترونیک و مخابرات، پر از تولیدات کشورهای خارجی است. ما هر زمانی که به عنوان حاکمیت مدیریت کرده و تولید داخل را تقویت کردیم، تولید کنندگان داخلی راضی بودند و توانستیم ارتباط دانشگاه و صنعت را تقویت کنیم.
وی اظهار داشت: امروز زیرساختهای مخابراتی ما وابسته به تجهیزات خارجی است و در برخی از تجهیزات وابستگی داریم. واعظی حتی به بازارهای این عرصه آشنایی ندارد و هرچقدر دلتان بخواهد در مسائل سیاسی منطقه و دنیا تسلط دارد. نکته ای که از واعظی نقل شد و در فضای مجازی هم عنوان شده بود این بود که واعظی به عنوان امور خارجه مکلف به انجام مسئولیت خواهد بود، ولی وقتی که وی به عنوان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات معرفی شد، برای خود وی و جامعه متخصصین عجیب بود.
نماینده مردم تهران در مجلس افزود: در برنامه وزیر پیشنهادی ارتباطات به چند جمله اشاره شده و بهتر بود که در برنامههای وی، برنامههای اجرایی داده میشد و این به دلیل عدم آشنایی او به این حوزه است. ما در بخش خصوصی سازی در مخابرات کارهایی انجام دادیم، ولی به همراه خصوصی سازی سرمایه گذاری در توسعه مخابرات کاهش یافته است و مسئولیت این موضوع با مدیران است که باید وزیر پیشنهادی برای آن راه کار ارائه دهد.
زارعی گفت: ارتباطات و فناوری اطلاعات جزو صنایعی است که درآمد زایی بالایی دارد، اما چرا در توسعه کمترین تاثیر را دارد؟ عدم سرمایه گذاری در زیرساختها مشکل است. همچنین در شبکه ملی اطلاعات که مطالبه ملی کشور است و در برنامه پنجم توسعه آورده شده، وزیر پیشنهادی برنامه اجرایی ارائه نداده است .
وی با اشاره به موضوع فضای مجازی تاکید کرد: در بحث فضای مجازی آنقدر مهم بوده که شورای عالی فضای مجازی ایجاد شد، ولی در برنامه آقای واعظی ورودی به این عرصه نمیبینیم درصورتی که این موضوع جز وظایف حاکمیتی است. همچنین نباید در مرکز ملی فضای مجازی دنبال تصدیگری باشیم در حالی که شورای عالی فضای مجازی از حیث ارتباطات و اینترنت همتراز با شورای امنیت ملی باید در فضای کلان کشور نظارت کند که چیزی دیده نمیشود.
نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه در فیلترینگ مخابرات و اینترنت مشکلاتی وجود دارد، گفت: وزیر پیشنهادی ارتباطات در این زمینهها نیز برنامهای ارائه نداده است. ضمن اینکه یکی از مسائلی که بنده با آقای واعظی مطرح کردم، این است که وی میخواهد برای جبران ضعف این مدیریت معاونینی را منصوب کند تا این نقیصه را برطرف کند. این امر درست نیست، چرا که وزیر پیشنهادی ارتباطات باید تخصص داشته باشد.
زارعی در پایان خاطر نشان کرد: از آقای واعظی درخواست میکنم با توجه به این که شخصیت سیاسی است و در عرصههای اجتماعی و بین المللی نقطه نظر داشته است و اعلام موضع کرده، لذا در حوادث کشور بالاخص حوادث پس ازا نتخابات مواضع خود را به صورت شفاف بیان کند تا ما روشن شویم.
سبحانیفر؛ موافق وزیر پیشنهادی ارتباطات:
رمضانعلی سبحانیفر نماینده مردم سبزوار و جغتای و جوین و خوشاب که به عنوان موافق وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات در صحن علنی مجلس سخن میگفت، اظهار داشت: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات یکی از وزارتخانههای زیرساختی است که خدماتی را به اقشار مختلف جامعه مانند بازاریان، تجار و کسبه، کشاورز، زنان خانوار و فرزندان آنها ارائه میکند.
وی افزود: بیش از 30 درصد از خدمات اینترنتی توسط این وزارتخانه ارائه میشود، لذا وزیر این وزارتخانه باید کسی باشد که آشنایی کافی به تکنولوژی روز و اینترنت داشته باشد، جزو خانواده ارتباطات بوده و ساختار نیروی انسانی و پیچوخم وزارتخانه را به خوبی بشناسد و از ظرفیتهای آن آگاه باشد.
این نماینده مجلس تصریح کرد: به همین دلایل بر خودم وظیفه دانستم مطالبی را درباره شخصیت وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات عنوان کنم و به سخنان مخالفان آن نیز پاسخ دهم.
سبحانیفر ادامه داد: واعظی شخصی متدین، متخصص، متعهد و باسواد است که از پیشتازان بازسازی پیشرفت مخابرات در کشور بوده است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس یادآور شد: وی بعد از انقلاب اسلامی ایران در زمانی که مدیریت این بخش توسط کارشناسان غربی و آمریکایی انجام میشد، ضمن هدایت ارتباطات و فناوری اطلاعات در کشور به پرورش متخصصینی در این زمینه روی آورد ، در آن زمان دارای لیسانس برق و فوق لیسانس الکترونیک و دانشجوی مخابرات بود که با حضور خود در این بخش به تربیت نیروهای متدین و متخصص در کشور همت گمارد.
نماینده مردم سبزوار با بیان اینکه حضور واعظی در آن سالها شروع جدیدی در عرصه توسعه و زیرساختهای الکترونیکی بود، ادامه داد: حضور وی در بخشهای الکترونیکی کشور بخصوص در دورهای که کشور درگیر جنگ بود و نیاز شدید به خدمات ارتباطی داشت بسیار مؤثر بود، تعداد بسیاری از همکاران و همراهان متخصص وی به درجه شهادت و یا جانبازی نایل شدند که به همه آنها درود میفرستیم.
سبحانیفر با اشاره به اقدامات واعظی در زمینه توسعه فناوری ارتباطات در کشور ادامه داد: محرومیت زدایی در آن مقطع مورد توجه وی در مقوله ارتباطات بود و تقویت صنایع داخلی و ارتباطی نیاز به سوئیچهای ارتباطی و توسعه آنها داشت که وی با کمک گرفتن از متخصصان فراوان توانست تحول اساسی در شیوه و نگرش به بخش تولید و انتقال توسعه ارتباطات از آنالوگ به دیجیتال داشته باشد و باعث ارتقای خدمات ارتباطی دیگر سازمانهای کشور شد.
وی در پاسخ به برخی از مخالفان واعظی مبنی بر اینکه وی سابقه فعالیت و حضور در عرصه ارتباطات را ندارد، گفت: حضور ایشان در صنایع ارتباطات در شرایطی که هیچ طراحی در زمینه دیجیتال در کشور نداشتیم بسیار مثمر ثمر بود، صنایع ارتباطی شیراز در آن زمان به همت وی طراحی شد و شرایط اشتغال بیش از 5 هزار نفر در آنجا به همین دلیل فراهم شد.
این نماینده مجلس با اشاره به سفر کمیسیون صنایع از شرکت صنایع شیراز طی روزهای گذشته گفت: شرکتی که سالها پیش حدود 3 هزار نیرو داشت، امروز 500 نفر نیرو دارد که آنها نیز به دنبال تولید صندوق صدقات برای خود هستند.
سبحانیفر تسلط به مباحث توسعه فناوری ارتباطات و اطلاعات و آشنایی با مسائل بینالمللی را از نقاط مثبت واعظی دانست و گفت: وی به دلیل تحصیلات تخصصی خود در این زمینه و آشنایی با روابط بینالملل میتواند به معرفی بهتری از کشور در حوزه ارتباطات در سطح جهانی بپردازد و همچنین از روابط بینالملل در این زمینه به خوبی بهرهگیری کند.
وی به برخی از رئوس برنامههای واعظی اشاره کرد و گفت: شناسایی راهحلهای مناسب در زمینه رفع کاستیهای حوزه فناوری اطلاعات، برنامهریزی حول محور سند چشمانداز، آشنایی با شبکه ملی مخابرات و راهکارهایی برای توسعه آن مسئلهای که مورد توجه رهبر انقلاب است، توجه به مسائل مربوط به اینترنت پرسرعت با تقویت نظارت و حاکمیت و کمک بخش خصوصی، ارائه فضای اینترنتی برای کسب و کار خانگی و اهمیت آن در چرخه اقتصادی کشور در زمینه توسعه الکترونیک و سرمایهگذاری مباحث زیرساختی آن، توسعه و فناوری اطلاعات و توجه به مشارکت بخش خصوصی و تقویت این حوزه در وزاتخانهها، همکاری بخش خصوصی در توسعه زیرساختهای ارتباطی که تا امروز مورد غفلت قرار گرفته است، ارائه خدمات شرکتهای پستی به خصوص در مناطق کمتر توسعه یافته و توجه به مطالبات مردم در برابر اپراتورها و برطرف کردن خلأ قانونی آن به منظو ر رفاه حال شهروندان بویژه خدمات الکترونیکی برای رسیدن به دولت، بانکداری و آموزش الکترونیکی از مهمترین رئوس برنامههای وی است.
این نماینده مجلس با اشاره به اهمیت حضور ایران در بخشهای بینالمللی ارتباطات و اجلاسهای بینالمللی در این زمینه گفت:جای تاسف بود که در اجلاس اخیر ارتباطات جهانی، سازمان ارتباطات ایران حضوری کمرنگی داشت و به نظر میرسد در شرایطی که تحریمها علیه کشورمان وجود دارد، فعالیت در این سازمانها و حضور پررنگ در سازمانهای بینالمللی میتواند موثر باشد.
سبحانیفر گفت: توسعه صنعت و تحقیقات ارتباطات توسعه صنایع کشور از دیگر مباحثی است که با حمایت از تولید ملی و نوآوری بومی و شرکتهای دانشبنیان با تقویت شرکتهای دانشبنیان و تقویت پارکهای الکترونیکی در راستای کاستن از تحریمها مهم بوده و سهم قابل توجهی از ترانزیت کشور را که به گفته بسیاری از همسایگان ایران موقعیت استراتژیک ایران در این مقوله بسیار مهم است را محقق کند.
دفاعیات محمود واعظی از برنامهها و سوابق خود
محمود واعظی وزیر پییشنهادی ارتباطات و اطلاعات طی سخنانی در دفاع از برنامهها و دیدگاههای خود در زمینه ارتباطات،؛ مخابرات، ITC و دیگر زیر مجموعههای این وزارتخانه، گفت: یکی از برنامههای بنده در صورت کسب رای اعتماد نمایندگان در وزارتخانه ارتباطات و فناوری اطلاعات، توسعه سیستمهای ITC است. چرا که منجر به ارائه خدمات بهتر، افزایش بهرهوری، کاهش هزینهها، بهبود شاخصهای رفاه عمومی جامعه میشود و همچنین کسب و کار و اشتغال ایجاد میکند. همچنین در جهان امروز توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان یکی از شاخصههای کلیدی توسعه یافتگی جوامع شناخته میشود.
وی ادامه داد: تامین حقوق و مطالبات مردم باید از طریق اعمال حفاظت از حقوق شهروندان صورت بگیرد که این موضوع در اولویتهای برنامه بنده قرار دارد. همچنین از سوی دیگر حضور فعال و موثر در جوامع بینالمللی و منطقه باید حتما مدنظر قرار گیرد. ایجاد توازن در خدمات ارتباطی و مخابراتی نیز باید مدنظر قرار گیرد و این توازن در مناطق محروم و روستایی با استفاده از حداقل سرمایههای موجود شکل گیرد.
وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: محور بعدی برنامههای بنده تامین زیرساخت و توسعه شبکه و افزایش پهنای باند اینترنت است. همچنین توسعه متوازن شبکههای اینترنتی و تدوین برنامه جامع برای پیاده سازی دولت الکترونیک یکی از اولویتهای کاری اینجانب خواهد بود.
واعظی بر همین اساس تصریح کرد: توسعه صنعت و تحقیقات از دیگر محورهای برنامههای بنده خواهد بود، چرا که این موضوع سبب توسعه جایگاه نهادی و تقویت مرکز پژوهشهای مخابراتی ایران میشود. همچنین تلاش بر این است که از تولید ملی، بنگاههای بخش خصوصی، شرکتهای دانش بنیان و پارکهای ITC حمایت کرده و در جهت تقویت آنها تلاش کنند.
وی ادامه داد: استفاده بهینه و مطلوب از فناوریهای نوین و افزایش سهم ITC در تولید ناخالص داخلی با استفاده از ظرفیت بخش ارتباطات و اطلاعات در برنامههای بنده قرار دارد. همچنین فراهم کردن بستر مناسب برای دستیافتن به علوم جدید و زیرساختهای نو و به روز همواره به منظور ارتقای اقتدار ملی مدنظر بوده که سعیام بر این است در وزارتخانه ارتباطات و فناوری اطلاعات توجه ویژهای به این موضوع داشته باشم.
وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات خاطرنشان کرد: در خصوص توسعه خدمات و ارائه آن به شهروندان برنامههای جامعی دارم که با تلاش در فراهم شدن افزایش پهنای باند و دسترسی پرسرعت پژوهشگران، محققان و شهروندان به اینترنت میتوان شاهد دولت الکترونیک، تجارت الکترونیک و فراگیر آن باشیم. همچنین فراهمسازی دسترسی روستاهای کشور به خدمات الکترونیک و همچنین توسعه خدمات پست بانک و ارتقای کیفیت خدمات بانکداری الکترونیک از دیگر مواردی است که در برنامههای خود مدنظر دارم.
واعظی در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: مجلس سال گذشته اصلاح ماده 53 برنامه پنجم را برای جلوگیری از ادغام وزارت ارتباطات تصویب کرد که توجه و عنایت مجلس به این وزارتخانه را نشان میدهد. همچنین تصویب کلیات متن جامع ارتباطات و فناوری اطلاعات میتواند برای آینده کشور در این زمینه مفید باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به سوالات مطرح شده از سوی نمایندگان مخالف خود پاسخ داد و در توضیح جداییاش از مخابرات در دهه 60 گفت: پس از جدایی بنده از مخابرات سعیام بر این بود که با توجه به تخصص اصلی خود که در واقع مخابرات و الکترونیک است، همواره در مدتی که در کار سیاست خارجی بودم، با مطالعه مقولات متعدد از حوزه تخصصی خود درنیفتادم و همواره در جریان تازههای این حوزه بودم. همچنین از سوی دیگر تجربه بنده در مخابرات من را علاقهمند کرده که همواره با این تخصص جلو بروم، البته در سطح وزارت وزیر باید مدیریت کلان داشته باشد.
واعظی ادامه داد: در کشورهای دنیا و همچنین در ایران کمتر وزارتخانهای را میشود پیدا کرد که وزیر آن به همه تخصصهای زیرمجموعه این وزارتخانه مسلط باشد و به نظر من آشنایی با تخصصات کلی و مبنایی برای این وزیر لازم است و میتواند از کارشناسان خوب برای تصمیمگیری استفاده کند و بنده نیز مبانی و زیرمجموعههای وزارت ارتباطات را به خوبی میشناسم و میتوانم یک زبان مشترک با متخصصین مخابراتی برقرار کنم.
وزیر پیشنهادی وزارت ارتباطات در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: در مورد جدایی یا واگذاری مخابرات بر اساس اصل 44 هم که در سوالات نمایندگان وجود داشت باید بگویم که بنده در جایگاهی نیستم که در خصوص درست یا غلط بودن آن قضاوت کنم، اما اصولا تفکر من با خصوصیسازی هماهنگ است و معتقدم که اگر اصل 44 به درستی انجام شود به نفع کشور خواهد بود و به شکوفایی آن کمک میکند.
واعظی با اشاره به انتقادات برخی از نمایندگان به ضعیف بودن برنامههای پیشنهادیاش، گفت: به دلیل گسترده بودن زیرمجموعههای این وزارتخانه بنده نتوانستم به تفصیل به یکسری مسائل اشاره کنم، اما مطمئنا به آنها توجه کافی خواهم داشت. همچنین در خصوص درآمدهای مخابراتی معتقدم که این درآمدها باید صرف هزینه ها و نگهداری آن شود.
وی اضافه کرد: در خصوص واگذاری سهام مخابرات نیز باید بگویم که بخش عمدهای از سهام مخابرات توسط ستاد اجرایی فرمان امام(ره) خریداری شده که من با شناختی که از مسئول این ستاد دارم، میدانم که آنها بسیار جدی هستند و خودشان نیز در این ستاد طرحی برای رسیدگی به مناطق محروم تهیه کردهاند. بنابراین مطمئنم که با کمک یکدیگر میتوانیم بسیاری از مشکلات را حل کنیم.
وزیر پیشنهادی ارتباطات ادامه داد: در خصوص سازمان فضایی و مرکز تحقیقات مخابراتی هم باید بگویم که من در این زمینه با رئیسجمهور مشورت کردم و ایشان به من گفت که باید به قانون عمل کنیم و هر چه را قانون در این زمینه تکیلف کرده، باید اجرایی شود. همچنین در دولت قبل اقدامی انجام شد و سازمان فضایی با مصوبه دولت جابهجا شد که این کار غیرقانونی بود. در خصوص شورای عالی فضای مجازی هم رئیسجمهور گفت که باید این شورا سامان یابد و ما آن را در اولویت کارها قرار دادیم.
واعظی با بیان اینکه بنده از صنایع مخابرات ایران و بیشتر کشورهای جهان بازدید کردهام در خصوص مواضع سیاسی خود نیز خاطرنشان کرد: مواضع سیاسی بنده به صورت شفاف مشخص است و چه از لحاظ شاخصههای خانوادگی و چه از لحاظ عملکرد سیاسی شخص خودم، تمام آنها مشخص و روشن است؛ بنده از ابتدای جوانی و با ورود به آمریکا عضو انجمن اسلامی آمریکا بودم و رویکرد من هم همواره اعتدالی بوده و در تحولات 33 سال گذشته هیچ وقت جز جریانهای تند چپ و راست نبودم.
وی تصریح کرد:در سال 88 هم بنده جزو هیچ ستادی نبودم و در ارتباط با بحث فتنه نیز باید بگویم که بنده به برخی از عملکردهای آقای احمدینژاد در ارتباط با سیاست خارجه انتقاد داشتم، اما هیچگاه مصاحبهای نکردم و این انتقادات را به صورت مکتوب و محرمانه برای خود ایشان فرستادم و همواره برای من قانون اساسی و تبعیت از رهبری اصل است و آن را وظیفه خود میدانم.
وی با اشاره به معاونین خود که در سخنان یکی از مخالفین این وزیر پیشنهادی مطرح شده بود، گفت: آقای روحانی 5 نفر را برای تصدی وزارت ارتباطات در لیست خود داشت و وقتی قرعه به نام من افتاد، من تصمیم گرفتم از گزینههای پیشنهادی دیگر هم در تهیه برنامههای خود استفاده کنم، لذا آنها جزو شورایی بودند که با کمک آنها برنامههایم را تدوین کردم و یکی از این افراد آقای مهندس جهانگرد بود که از کارمندان قدیم شرکت مخابرات محسوب میشد و در گذشته ایشان هیچ چیز نادرستی وجود دارد، لذا از مشورت آقای جهانگرد استفاده کردم و در آینده هم با توجه به شایستگانی وجود دارد ممکن است از ایشان استفاده کنم.
**لاریجانی: نگران جان رییسجمهور هستمحضور حسن روحانی در ساعات اولیه صحن علنی مجلس اما باز هم با تجمع نمایندگان در اطراف وی همراه شد تا آنجا که علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در چندین نوبت خواستار پراکنده شدن وکلای ملت از اطراف رییس دولت و نشستن بر صندلیهای خود شد.
لاریجانی همچنین به مزاح به نمایندگان تجمع کنندگان در اطراف حجت الاسلام روحانی گفت: من نگران جان آقای رییس جمهور هستم با این تعداد افرادی که اطراف ایشان جمع شدند، نفس هم نمیتوانند بکشند.
**جوابیه مدیر مسئول هفته نامه 9 دی به اظهارات یک نماینده
ضرغام صادقی عضو هیئت رئیسه مجلس در جلسه علنی صبح امروز بهارستان، جوابیه حمید رسایی مدیر مسئول هفته نامه 9 دی در پاسخ به مطالب مطرح شده توسط تعدادی از نمایندگان را قرائت کرد که متن کامل آن به شرح ذیل است:
هفته نامه 9 دی که تاکنون 111 شماره آن منتشر شده رسانهای است مستقل که به هیچ حزب و جریان سیاسی وابستگی ندارد و مورد حمایت مالی هیچ جریان خاصی نیست.
استقبال عمومی نیز از این هفته نامه به اندازهای است که در برخی از استانها با فروش 100 درصدی مواجه میشود امورات این نشریه مانند برخی از نشریات دیگر از راه فروش نشریه و قبول آگهی، قناعت و تدبیر در هزینهها میگذرد و مانند همه نشریات دیگر از کمک های رسمی و قانونی نهادهای ذیربط استفاده میکند.
هفته نامه 9 دی مانند حماسه 9 دی جیبش بسته و دهانش باز است و همین خصلت بارزترین دلیل بر استقلال این نشریه است. نویسندگان این نشریه عمدتا نیروهای جوان و انقلابی هستند که بدون هیچ توقعی در این نشریه قلم میزنند.
9 دی نشریه ای بدون خطا نیست ولی به مواضع اصولی خود افتخار میکندو بدیهی است صراحت مستندات آن برخی جریانات سیاسی را عصبانی کند.
حمیدر سایی
مدیرمسئول هفته نامه 9 دی
** ساعت 10:58: بررسی رای اعتماد به وزیر پیشنهادی اطلاعات آغاز شد**
بهرام بیرانوند؛ مخالف وزیر پیشنهادی اطلاعات
بهرام بیرانوند نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی در مخالفت با وزیر پیشنهادی اطلاعات گفت: در خصوص رای اعتماد به وزیران معمولا نمایندگان به دو عرصه صلاحیتهای عمومی و تخصصی ورود میکنند.
وی اضافه کرد: ورود به عرصه صلاحیتهای عمومی در تریبون عمومی و مخصوصا در حال حاضر دارای آفاتی است که بعضا در رد و بدل شدن مطالب مباحثی بیان میشود که به آبروها خدشه وارد میشود.
نماینده مردم در خانه ملت، پیشنهاد کرد که در صورت امکان مانند بررسی اعتبار نمایندگان اینگونه مباحث در جلسات غیر علنی بیان شود.
بیرانوند در همین زمینه گفت: در خصوص بحثهای تخصصی هم توصیه میشود ملت در جریان مذاکرات قرار گیرند؛ البته این نکته را هم بیان کنم که در زمان طرح بحث کلیات خوشحال میشدیم که آقای رئیس جمهور در جلسه حضور پیدا میکردند.
وی در ادامه سخنان خود به ماموریتهای ذاتی وزارت اطلاعات اشاره کرد و مقابله با جریانهای برانداز خارجی و ضد انقلاب داخلی، مبارزه با اشکال مختلف فساد، فساد سازمانیافته از جمله این وظایف برشمرد.
بیرانوند با بیان اینکه همه این وظایف بسیار تخصصی و عدم تسلط مدیر مجموعه به فضای تخصصی کار خسارت دارد، خاطرنشان کرد: با توجه به ماموریتهای ذاتی این وزارتخانه و سطح درگیری این وزارت اطلاعات با دشمنان میطلبد نیرویی در راس این تشکیلات قرار گیرد که شناخت کافی را از فضای کار امنیتی و شیوه کارها داشته باشد.
وی موضع فعالیتی وزارت اطلاعات را دارای اهمیت فراوان دانست و افزود: دلیل این اهمیت این است که جریان برخورد با دشمن از این وزارتخانه میگذرد، پس اگر بگوییم که اهمیت دارد که دارد در نتیجه لزوم تخصص رئیس حوزه نسبت به فعالیتهای این بخش کمتر از حوزههای دیگر نیست.
نماینده مردم بروجرد در مجلس وزارت اطلاعات را مسئول حفظ سلامت سایر بخش ها در کشور عنوان کرد و اظهار داشت: البته اگر بگوییم این موضوع اهمیت ندارد پس برخی شنیدهها حاکی از چیست؛ شنیدههایی که حاکی از این است که در مجموعه ریاست جمهوری معاونت سیاسی و امنیتی در شرف تأسیس است که اگر اینگونه باشد باید مسائلی را ذکر کرد.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی این اقدام اولا نقدکننده عدم امنیت کار وزارت اطلاعات است و ثانیا خبر عجیبی؛ شرح وظایف وزارت اطلاعات و حدود کار آن به تصویب مجلس رسیده است اما اگر قرار باشد معاونتی به نام سیاسی و امنیتی در حوزه ریاست جمهوری تاسیس شود این سؤال پیش میآید، کدام وظیفه بر زمین مانده وجود دارد که انجام آن در قانون مصوب مجلس نمیگنجد.
این نماینده مردم در مجلس همچنین گفت: با وجود تشکیلات موازی و امنیتی جدید در ریاست جمهوری در مواردی که قرار است، رئیس جمهور تصمیمی را اتخاذ کند، کدام گزارش منشأ اثر است؛ البته وزارت اطلاعاتی که شرح وظایف آن مصوبه مجلس است، غیر از ریاست جمهور مدیر ثانویهای نیز خواهد یافت که این خلاف است.
بیرانوند در ادامه بیان مخالفت خود با وزیر پیشنهادی اطلاعات با اشاره به ارائه دو برنامه از سوی سید محمود علوی، اظهار داشت: یکی از این برنامهها با زیرنویس شخصی وی ارائه شده و دیگری برنامههایی است که نمیدانم بگویم که برنامههای چیست؛ اگر برنامههای دوم ماموریتهایی باشد که قرار است وزیر پیشنهادی به دنبال اجرای آن باشد، بحثهای جدی نسبت به آن وارد است.
وی بخشهایی از این برنامه را قرائت کرد و انتقادات خود درباره آنها را عنوان کرد.
این نماینده مردم در مجلس با بیان اینکه چند دستگاه از جمله وزارت اطلاعات وزنه تعادلی برای نظام اجرایی کشور محسوب میشوند، تصریح کرد: آوردن بخشی از مسائل به این وزارتخانه یعنی پذیرش عدم بیطرفی وزارت اطلاعات در مواجهه با جریانهای سیاسی، در حالی که این وزارتخانه سیستم ایمنی پیکر بزرگ این ملت و ساختارهای کشور است.
بیرانوند با اشاره مجدد به بخشی از برنامههای ارائه شده از سوی وزیر پیشنهادی موارد مندرج در برنامه را جفا به سربازان گمنام امام زمان (عج) توصیف کرد.
وی با اشاره به فتنه 88 یادآور شد: در آن فتنه عدهای با پذیرش لوازم انتخابات به آن ورود کردند و دانسته یا ندانسته باعث تکمیل نقشه شوم دشمن شدند، آنها نقشه شوم دشمنی را تکمیل کردند که هیچکدام از خطوط قرمز این ملت را به رسمیت نمیشناسند.
این نماینده مردم در مجلس افزود: عدهای خاص پس از حضور 40 میلیونی مردم، زیر بازی زده و از همه خصوص قرمز ملت عبور کردند، آنها تا قیامت به این ملت بدهکارند؛ البته آنها حتی با طرفداران خود که جزو وفاداران به نظام هستند با صداقت رفتار نکردند.
عبدالهی؛ موافق وزیر پیشنهادی اطلاعات
رضا عبداللهی که در موافقت با وزیر پیشنهادی اطلاعات سخن میگفت، اظهار کرد: در شرایطی که اقتصاد ما با رکورد تورمی مواجه است و شاهد تورم بالا در حد 31 تا 32 درصد هستیم و نرخ بیکاری دو رقمی است همه از جمله وزارت اطلاعات باید بستر سرمایهگذاری را فراهم کنند زیرا سرمایه و سرمایهگذار به جایی میروند که احساس امنیت کنند اما در غیر این صورت رشد اقتصادی رو به رشد نیست و گرانی و تورم تشدید میشود.
وی اضافه کرد: هدف تحریمهای ظالمانه خارجی متوقف کردن تولید، کاهش تولید، افزایش بیکاری و گرانی است که مقابله با آن نیازمند بستر آرامی است که وزارت اطلاعات با حضور شخصیتی عارف، اندیشمند و متفکر مثل آقای علوی میتواند به این مهم کمک کند و در این راستا باید از فضای امنیتی دور شویم.
نماینده مردم ماهنشان در مجلس با اشاره به سابقه 26 ساله نمایندگی خود و هفت دوره حضور در مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: من این اهمیت را احساس کردم که در دفاع از وزیر اطلاعات سخن بگویم و از نمایندگان میخواهم که اهمیت این وزارتخانه را در شرایطی که کشور به امنیت و آرامش نیاز دارد درک کنند و به وزیر پیشنهادی رای اعتماد دهند.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تحقق حماسه سیاسی در انتخابات 24
خرداد ماه را مورد اشاره قرار داد و گفت: امیدواریم پایههای حماسه اقتصادی
در این سال مهم گذاشته شود و با شکلگیری دولتی کارآمد و دولت تدبیر و
امید در آینده شاهد خلق حماسه اقتصادی باشیم.
وی اضافه کرد: کشور در شرایط خاصی به سر میبرد و مشکلات داخلی و تحریمهای
ظالمانه خارجی شرایط را سخت کرده و ضروری است در این شرایط به فرمایش
رهبری در ایجاد وحدت و همکاری عمل کنیم و پایبند باشیم که ایشان گفتند به
دولت جدید که در حال شکلگیری است کمک کنیم.
عبداللهی با بیان اینکه مواجهه با چالشهای پیشروی دولت یازدهم نیازمند آگاهی و تدبیر است، خاطرنشان کرد: رییسجمهور منتخب مردم و مورد تایید نظام با توجه به مطالبات ملت مسئولیت مضاعفی در این رابطه دارد و باید یاران و همکاران خود را از میان کسانی برگزیند که خدمتگزار مردم باشند و از دانش، تدبیر و کفایت لازم بهرهمند باشند.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس همچنین یادآور شد: من پنج دوره از هفت دوره حضور در مجلس را خدمت آقای روحانی بودم و هشت سال هم با آقای علوی در مجلس همکار بودم و ایشان را از نزدیک میشناسم. اگرچه در زمان معرفی کابینهها خیلی اشتیاق و علاقهای به صحبت نداشتم اما این دوره حیفم آمد که صحبت نکنم لذا هم در موافقت با برخی وزرا و هم در موافقت با کلیات ثبتنام کردم.
وی با بیان اینکه امنیت، اقتصاد و معیشت ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارد، گفت: آقای علوی از شخصیتهای حوزوی است و تحصیلات دانشگاهی دارد، ایشان دکترای فقه و مبانی حقوق را از دانشگاه فردوسی دریافت کرده و سابقه نمایندگی ستاد مرکزی انقلاب اسلامی در جنوب فارس، نمایندگی امام (ره) در لامرد، نمایندگی مجلس در ادوار اول، دوم، چهارم و پنجم و عضویت کمیسیون خاص تدوین قانون وزارت اطلاعات را دارد و در این حوزه اشراف دارد و صاحبنظر است و این برای تصدی وزارت ارزشمند است.
نماینده مردم ماهنشان در مجلس، در ادامه معاونت نظارت و بازرسی سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع، ریاست سازمان عقیدتی سیاسی ارتش با حکم مقام معظم رهبری و نمایندگی مردم استان تهران در مجلس خبرگان با رای دو میلیونی را از دیگر سوابق وزیر پیشنهادی اطلاعات عنوان و خاطرنشان کرد: آقای علوی شناخت خوبی از مسائل داخلی، قومیتها و مسائل کل کشور دارد و همچنین کشورهای اطراف را به خوبی میشناسد، ایشان به بیش از 30 کشور مسافرت داشته و با این کشورها آشنایی دارد.
جهانگیرزاده؛ موافق وزیر پیشنهادی اطلاعاتجواد جهانگیرزاده در موافقت با وزیر پیشنهادی اطلاعات اظهار کرد: بدون تردید نقش وزارت اطلاعات با توجه به شرایط چند دهه گذشته جمهوری اسلامی نقش برجستهای است و وجود دشمنان مختلف خارجی و جریانات مسالهدار داخلی اهمیت وزارت را چند برابر کرده است.
وی افزود: ما به امنیت ملی در مقابل جاسوسان بینالمللی و شیطنتهای منطقهای نیاز داریم و میطلبد که وزارت جسارت لازم را در برابر اینها داشته باشد.
نماینده مردم ارومیه در مجلس، فراوانی نیروهای حرفهای و کارشناس گمنام اما فعال و دلسوز و همچنین تجارب فراوان در برخورد با گروههای ضدانقلاب و جاسوسان را از جمله ظرفیتهای وزارت اطلاعات عنوان کرد.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد:مردم انتظار دارند دستگاه اطلاعاتی دستگاه قدرتمندی باشد که احساس آرامش را به کشور تزریق کند، حریم حمایتی را حفظ کند و از حریم خصوصی مردم حمایت کند تا با متخلفین برخورد شود و مردم در کمال آرامش زندگی کنند.
جهانگیرزاده با تاکید بر لزوم پرهیز از تمایلات سیاسی در وزارت اطلاعات، گفت که این وزارتخانه به همه بخشهای نظام تعلق دارد و نه صرفا دولت.
وی کاهش هزینههای اطلاعاتی را یک ضرورت در شرایط فعلی توصیف و خاطرنشان کرد که وزیر پیشنهادی اطلاعات در برنامهاش به این موضوع توجه دارد.
این نماینده اصولگرای مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه کمک موثر برای مقابله با تحریمها فقط از دست وزارت خارجه یا نهادهای اقتصادی بر نمیآید، گفت: وزارت اطلاعات تجارب گرانقیمتی دارد که میتواند آن را در اختیار سایرین قرار دهد.
وی با تاکید بر اینکه وزیر اطلاعات باید چشم بینای نظام جمهوری اسلامی باشد، گفت: آقای علوی با چهار دوره عضویت در مجلس، حضور در تدوین قانون وزارت اطلاعات، سابقه حضور در نهادهای نظامی دارای بینش امنیتی است و میتواند وزارت را به پرهیز از ورود به مسائل خرد و تمرکز بر مسائل کلان بینالمللی و امنیت ملی سوق دهد.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خاطرنشان کرد:اگر وزارت اطلاعات به مسائل عمده امنیت ملی بپردازد اولا باید به انتخاب رییسجمهور احترام بگذاریم زیرا رییسجمهور دارای بینش امنیتی و روابط بینالملل است و به عنوان کارشناس انتخابی کرده که باید به او احترام گذاشت، آقای علوی هم روحانی انقلابی فعال و پرتحرک آشنا به مسائل نظامی است که در کمیسیون سیاسی مجلس خبرگان عضویت دارد، دارای وزانت علمی است و به لحاظ عملیاتی انسان فعالی است.
جهانگیرزاده در پایان تاکید کرد: معتقدم آقای علوی در تقویت نظام کارشناسی و نظام مدیریتی خبره دستگاههای اطلاعاتی و افزایش ظرفیتهای حرفهای اطلاعاتی موفق خواهد بود و از نمایندگان میخواهم به او رای اعتماد دهند.
حمید رسایی؛ مخالف وزیر پیشنهادی اطلاعات
حمید رسایی در مخالفت با وزارت حجتالاسلام سید محمود علوی وزیر پیشنهادی اطلاعات گفت: دلیل روبوسیام با وزیر پیشنهادی که قبل از نطقم انجام دادم این بود که بگویم زنده باد مخالف من، شعاری که امیدواریم به صورت واقعی تحقق پیدا کند.
وی گفت: در دورهای شعار زنده باد مخالف من را دیگران دادند ولی ما به آن عمل کردیم.
وی با تاکید بر اینکه خدا را شاهد میگیرم که قصد و غرض شخصی بین بنده و حجتالاسلام علوی در میان نیست، به تبیین دلایل مخالفتش با وزیر پیشنهادی اطلاعات پرداخت و افزود: یکی از اشکالات وارد بر ایشان با وجود سوابق خوب در سایر حوزهها آشنا نبودن با حوزه عمل وزارت اطلاعات است؛ سوالم این است که چرا برخی دوستانی که سابقه و پیشینه وزارت اطلاعات را داشتند توسط رئیسجمهوری معرفی نشدند ولی حجتالاسلام علوی معرفی شد که هیچسابقهای در این وزارتخانه ندارد.
رسایی افزود: به نظر بنده بهتر بود حجتالاسلام پورمحمدی با سابقه و آشنایی خوب بر مسائل اطلاعاتی و نظارتی به عنوان وزیر اطلاعات به مجلس معرفی میشد.
رسایی گفت: در هر مجموعهای نیروهای خوب و گاهی نیروهای مخالف وجود دارد که حتی ممکن است لباس روحانیت به تن داشته باشند، وقتی فرد بیسابقهای در وزارت اطلاعات قرار میگیرد افرادی که قصد شیطنت دارند و در داخل این مجموعه هستند ممکن است مجددا از این موضوع سوءاستفاده کنند.
وی، روحیه لابیگری را در مجلس مورد اشاره قرار داد و گفت: روحیه لابیگری در نمایندگان مجلس موضوعی طبیعی است اما این روحیه برای وزیر اطلاعات خوب نیست، ایشان با برخی چهرهها و شخصیتهایی ارتباط دارند که اگر وزیر اطلاعات بودند یا نباید با آنها ارتباط میداشت یا با آنها برخورد میکرد.
وی با اشاره به حضور حجتالاسلام علوی در جلسهای گفت: در یک جلسه فردی که در پرونده مشهور «شهرام کذا» بود و حتی از افراد ساواک در آن جلسه، حضور داشتند حجتالاسلام علوی نیز جزو مهمانان آن جلسه بود و حضور داشت البته ایشان بعدا گفت که این افراد را نمیشناسد سوال بنده این است که چطور میتوان چنین فردی را در مسئولیت وزارت اطلاعات قرار داد؟
وی در ادامه گفت: حجتالاسلام علوی در موضوعی دچار خبطی شده بود که بعدا هم آن را پذیرفت و ما نجابت کردیم و آن موضوع را بیان نکردیم.
وی یادآور شد: حجتالاسلام علوی در جایی گفته بود که برای وزارت کشور
مناسبتر است، چون در وزارت اطلاعات برخی حرفها را باید نگه داشت که با
روحیات بنده سازگار نیست.
وی تصریح کرد: با خود کلنجار رفتم که این موضوع را بگویم یا نگویم، ولی حالا آن را میگویم حجتالاسلام علوی برای مجلس نهم و میاندورهای در انتخابات شرکت کرد ولی در هر دوبار رد صلاحیت شد، حالا بنده وارد جزئیات آن نمیشوم اگر در رد صلاحیتهای شورای نگهبان تردید شود، در تایید صلاحیت این شورا نیز باید تردید شود، بنابراین حرمت این شورا باید حفظ شود.
رسایی تصریح کرد: وزیر اطلاعات باید درباره صلاحیتهای مجلس دهم نظر دهد، بنابراین باید برای تعیین وزیر پستی که مهمتر از نمایندگی است دقت شود، آقای علوی برای امام جمعه بودن گزینه خوبی است ولی برای وزارت اطلاعات خیر.
این عضو کمیسیون اصل 90 قانون اساسی افزود: در سال 76 وزیر اطلاعاتی مسئول این وزارتخانه شد که هیچ سابقهای در این وزارتخانه نداشت و اکثر اعضای منحله حزب مشارکت که از این وزارتخانه خارج شده بودند بلایی بر سر هاشمی رفسنجانی آورده بودند که ما هم که منتقد ایشان هستیم چنین کاری با ایشان نکردیم، آنان به هاشمی اتهام قتل زدند ولی با وجودی که با آقای هاشمی مخالفیم چنین اتهامی به ایشان نزدیم.
نماینده مردم تهران افزود: بیتجربگی وزیر دولت اصلاحات موجب دور خوردن وزارت اطلاعات و شکلگیری قتلهای زنجیرهای شد، هرچند که وزارت اطلاعات در سالهای بعد خود را بازسازی کرد.
وی با اشاره به برنامههای پیشنهادی وزیراطلاعات گفت: وقتی دو برنامه وزیر را که با فاصله زمانی به مجلس ارسال شد متوجه شدم برنامه اول ایشان مورد تایید وزیرپیشنهادی اطلاعات نیست، آقای علوی از الان برای شما برنامه مینویسند، آقای لاریجانی آیا برنامه اول وزیر پیشنهادی اطلاعات از دولت به مجلس ارسال شده است؟ آقای روحانی چه کسی این برنامه را نوشته است آیا نباید با مشورت افراد خبره این برنامه نوشته میشد.
رسایی تصریح کرد: در سال 76 اصلاحات آمریکایی و مطبوعات و رسانههای آن دوران به بهانه قتلهای زنجیرهای وزارت اطلاعات را زدند، به بهانه کوی دانشگاه نیروی انتظامی را زدند و وزارت اطلاعات را سلاخ پیرزنها معرفی و نیروی انتظامی را قاتل جوانان جا انداختند، به بهانه قتلهای زنجیرهای بسیج و سپاه را به صورت تکتیراندازی زدند، بسیج و سپاه را طوری معرفی کردند که گویا افرادی با دمپایی سوار بر موتور هزار مردم را لت و پار میکنند؛ آقای روحانی شما هم در آن زمان تخریب شدید تعجب میکنم که چرا شما با سابقه بودن وزیر اطلاعات در این وزارتخانه را مورد توجه قرار نمیدهید.
این عضو کمیسیون اصل 90 افزود: وزارت اطلاعات در گذشته سوابق عناصر اصلاحات آمریکایی را از بین برد و به همین دلیل در استعلامات بعدی برای این عناصر سابقهای در این وزارتخانه موجود نیست، اما نگران تکرار این قضایا هستیم، البته شخصیت آقای روحانی مقتدرتر از آن است که انتخاب برخی از افراد برای برخی از معاونتهای وزارت اطلاعات را برتابد.
وی در پایان تاکید کرد: مجلس شاخص اندازهگیری و بزنگاه نظام است و مردم به عملکرد ما توجه دارند.
هادی قوامی؛ موافق وزیر پیشنهادی اطلاعات
هادی قوامی نماینده مردم اسفراین در مجلس، در موافقت با وزیر پیشنهادی برای وزارت اطلاعات گفت: واقعیتی که در برنامه پیشنهادی رئیس جمهور منتخب به خوبی ترسیم شده و مهمترین بخشی که میتواند فضایی را ایجاد کند تا برنامههای دولت عملیاتی شود، وزارت اطلاعات است. ما اگر با بیکاری، تورم، توزیع نابرابر درآمدها مواجه هستیم و همه اینها به ناامنی کشور کمک میکند و شرایط را برای ناامنی افزایش میدهد باید از طریق وزارت اطلاعات فضای امنی را ایجاد کنیم تا زمینه برای سرمایه و سرمایهگذاری فراهم شود.
وی ادامه داد: چنانچه ما بتوانیم فضای امنی را فراهم کنیم میتوانیم بر مسائل و مشکلاتی که اقتصاد کشور با آن مواجه است فائق آییم.
قوامی با بیان اینکه میتوانیم ابعاد مختلف امنیت را در کشور ایجاد کنیم، گفت: ایجاد این فضا در برنامه دولت باید به دست وزیری باشد که توان ایجاد این شرایط را داشته باشد.
نماینده مردم اسفراین در مجلس شورای اسلامی با اشاره به برخی اظهارات مخالفین مبنی بر نداشتن تخصص وزیر پیشنهادی اطلاعات در حوزه اطلاعاتی اظهار داشت: وزیر پیشنهادی برای وزارت اطلاعات چهار دوره در مجلس و در کمیسیون تخصصی با مسائل مرتبط با حوزه امنیتی مواجه بوده است. آیا این جزء سابقه و تخصص محسوب نمیشود؟ وزیری که خود در نوشتن قانون وزارت اطلاعات نقش داشته و حتما مباحث کارشناسی زیادی نیز در این زمینه در کمیسیونها و در صحن علنی مطرح بوده که وی در این راستا به دفاع پرداخته است که اینها خود تجربه در این حوزه به شمار میرود.
قوامی خاطرنشان کرد: حماسه اقتصادی که مدنظر مقام معظم رهبری است و باید محقق شود زمینه برای تحقق این حماسه باید فراهم شود و دستگاهی که در این زمینه نقش مهمی برعهده دارد قطعا وزارت اطلاعات است.
وی افزود: فرار سرمایهها، فرار مغزها و مواردی از این قبیل به این خاطر در کشور ما اتفاق میافتد که به دلیل فراهم نبودن محیط بوده است و اکثر کسانی که از کشور مهاجرت کردند دلشان برای کشور میتپد.
نایب رئیس کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات کشور اضافه کرد: کسانی که دلشان برای کشور میتپد، باید حتما به این مسائل نگاهی عمیق داشته باشند. نگاه سطحی و تکبعدی قطعا به افراط منتهی میشود و مردم نیز جواب افراط را دادهاند.
قوامی اظهار داشت: امروز انتظار مردم از دولت جدید این است که حماسه اقتصادی را عملیاتی کنند و شرط حماسه اقتصادی این است که بستر امن فراهم شود و این از نگاه اطلاعاتی محقق میشود. قطعا افراطگریها و نگاه تکبعدی به فرار و ایجاد ناامنی بیشتر کمک میکند.
قوامی خاطرنشان کرد: وزیر پیشنهادی اطلاعات خود را وزیر نظام میداند و به همین خاطر پس از رد صلاحیت خود از سوی شورای نگهبان در انتخابات مجلس، رفتاری از وی سر نزد تا دل کسانی را که منتظر واکنش و موضعگیری در این گونه موارد هستند را شاد کند و موضعی گرفته است که دل نظام را شاد کرده است و این است که به عنوان ارزش تلقی میشود. من اعلام میکنم کسانی که صلاحیت آنها رد میشود لزوما افراد بیصلاحیتی نیستند و نباید اینگونه فکر کرد که اگر فلانی در فلان انتخابات رد صلاحیت شود پس به طور کلی از صلاحیت ساقط است.
وی افزود: رئیس جمهور هنگام تشکیل کابینه در ارتباط با چند وزارتخانه به خصوص وزارت اطلاعات با مقام معظم رهبری مشورت میکند و اگر نکاتی که در خصوص صلاحیت آقای علوی مطرح میشود، اینگونه بود، قطعا وی به عنوان وزیر پیشنهادی برای وزارت اطلاعات انتخاب نمیشد. چرا ما به جای کمک به تحقق حماسه سیاسی مباحثی را مطرح میکنیم که در این راستا نیست.
نماینده مردم اسفراین در خانه ملت اظهار داشت: اگر دلمان برای مردم میسوزد، نباید فرصتهای توسعه را از دست بدهیم. امروز تمام نگاهها متوجه مجلس است که این مجلس چگونه شرط لازم را برای تحقق حماسه سیاسی فراهم میکند.
قوامی اضافه کرد: در خصوص برنامه کاری آقای علوی، برنامه اولی که توزیع شده بود برنامه ایشان نبوده و به همین جهت مورد موافقت ایشان قرار نگرفته است. آنچه که باید در اینجا مدنظر قرار گیرد این است که توجه ویژه به وزارت اطلاعات شرط لازم برای تحقق حماسه اقتصادی است.
جواد هروی نماینده مردم قائنات در مجلس شورای اسلامی با استفاده از قسمتی از زمان هادی قوامی در موافقت با وزیر پیشنهادی اطلاعات اظهار داشت: در ابتدا با توجه به اینکه برخی از دوستان اشاره کردند که نمایندگان با وزرا جلساتی داشتهاند؛ بنده باید بگویم که من هیچ جلسهای نداشتم و اگر امروز درباره شخصیت آقای علوی صحبت میکنم به دلیل وجوه شخصیتی و شأن بالای وی است.
وی ادامه داد: امروز از آقای روحانی تشکر میکنم که برای وزارت اطلاعات یک شخصیت تحصیلکرده و دانا را معرفی کرده، چراکه آقای علوی یک انسان با تفکر باز و خلاق است و قطعا وزارت اطلاعات میتواند از این تفکر خلاق استفاده کند، لذا نباید حق استفاده از یک وزیر خلاق از وزارت اطلاعات بگیریم.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: بررسی دورههای گذشته وزارت اطلاعات نشان میدهد که اکثر وزرای اطلاعات سوابق اطلاعاتی نداشتهاند، بنابراین مخالفین نباید این موضوع را دستاویز قرار دهند؛ همچنین از آنجا که وزیر پیشنهادی 4 دوره نماینده مجلس بوده قطعا میتواند در برقراری تعامل سازنده با مجلس مفید باشد.
هروی خاطرنشان کرد: چه اشکالی دارد که یک وزیر خلاق بیاید تا مشکلات کشور را که در برخی از نقاط مرزی داریم حل کند، چرا که تاکنون به دلیل بیتدبیریهایی که از سوی دستگاههای امنیتی انجام گرفته مناطق مرزی ما دچار مشکل شدهاند و حالا باید یک وزیر خلاق بتواند این مشکلات را حل کند
وی در پایان تصریح کرد: امروز با وجود یک وزیر اطلاعات خلاق و با تامل و تفکر باز میتوانیم بسیاری از مشکلاتی که داریم را برطرف کنیم.
** جلسه علنی صبح با اعلام تنفس لاریجانی به پایان رسید؛جلسه عصر ساعت 14 آغاز میشود**
حاشیه نگاری از جلسه سوم رای اعتماد؛
560 پیامک به نجفی برای پذیرش وزارت/ نفرین و لعنت یک نماینده به سیاست
به گزارش مشرق، جلسه علنی صبح مجلس شورای اسلامی برای بررسی رای اعتماد به کابینه پیشنهادی یازدهم همراه با حواشی ای بود.
به گزارش مهر، لاهوتی نماینده لنگرود آخرین مدافعی بود که قرار بود در دفاع از نجفی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش صحبت کند. لاهوتی قبل از این که پشت تریبون قرار بگیرد علی مطهری برگه ای به وی داد و او را تا پشت تریبون همراهی کرد. اما لاهوتی در نطق خود توجه زیادی به برگه هایی که در دست داشت نکرد و بداهه از نجفی دفاع کرد.
* در آغاز جلسه امروز بی نظمی های روز گذشته مجلس تکرار شد و کار به جایی رسید که در دقایق اولیه لاریجانی اولین تذکر خود را به نمایندگان داد. در همین لحظه چند از اعضای جبهه پایداری از جمله حسینیان، زارعی، میرکاظمی و سودانی که به گرد وزیر پیشنهادی اطلاعات حلقه زده بودند به تذکر لاریجانی به صندلی های خود بازگشتند.
* وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش زمانی که وقت دفاع داشت بیشتر سعی کرد به عملکرد 9 ساله خود در وزارت آموزش و پرورش بپردازد. نجفی به کرات از حدادعادل به عنوان شاهدی بر عملکرد مثبت خود یاد کرد.
* نجفی در سخنانی گفت: «من بهترین پیشنهادات را برای کار در آمریکا داشتم، حتی قبل از پایان تحصیلاتم. اما به خاطر عشقم به دین و میهن 35 سال است که در ایران خدمت می کنم.» نجفی ادامه داد: « 80 درصد فرهنگیان از برگشت من خوشحال و امیدوار هستند. 560 پیامک برای درخواست از من و پذیرش این مسئولیت دریافت کردم. من به تربیت معلم هویت بخشیدم.»
* نجفی در پاسخ به انتقاداتی که از وی شده بود از جمله این که چرا وقتی از او پرسیده شده به چه علت کاندیدای ریاست جمهوری نمی شوید و او گفته است کسی باید کاندیدا شود که حکومت اسلامی را قبول داشته باشد گفت: «من کاندیدای ریاست جمهوری نشدم چون معتقد نبودم که بین مردم بروم و از خود دفاع کنم. هم اکنون هم برای 9 سال خدمت فرهنگیان است که دفاع می کنم. فرهنگ ایجاد نمازخانه در زمان من بود.» نجفی از بیان مطلب سیاسی از سوی مخالفان هم انتقاد کرد و گفت: «این چه سوالی است که از من میپرسید که آیا رهبری را قبول داری یا نه؟» نجفی در ادامه گفت: «وزارت چه چیزی برای من دارد من مخالف برگشت به دستگاه اجرایی بودم.»
* نجفی در بخش دیگری از سخنان خود درباره اظهارات برخی از نمایندگان درباره فتنه 88 و ارتباط وی با این فتنه نیز گفت: « من در این کشور فعال سیاسی بودم اما از سه شنبه بعد انتخابات از دفتر رهبری به من تلفن شد و من از طرف ستاد هیچ کسی به آن جا نرفتم و هم اکنون هم تاکید می کنم در هیچ راه پیمایی اعتراضی شرکت نکردم اگر کسی سندی و تصویری دارد بیاورد. معتقدم عده ای روی فتنه بنزین ریختند و هم اکنون هم می ریزند.»
* در هنگام دفاع نجفی هیچ نماینده ای نبود که در راهروهای صحن و بین صندلی ها در رفت و آمد باشد. همه نمایندگان به دقت به دفاعیات نجفی که روز گذشته مورد انتقادات شدیدی از سوی نمایندگان منتقد خود قرار گرفته بود گوش می دادند. این موضوع به خصوص در بخش سخنان نجفی درباره فتنه و عملکرد وی در آن دوره مشهود بود.
* مخالفت بهروز نعمتی با وزیر ارتباطات همزمان با ورود روحانی به صحن مجلس بود. به محض ورود روحانی نعمتی که متوجه حضور او شد در جمله ای گفت من با کلیات دولت مشکلی ندارم بلکه با برخی برنامه های آقای واعظی مخالف هستم.
* نعمتی در بخشی از گفته های خود گفت: اگر سیاست این است که ما عزیزانی را که برای خدمت آمده اند تخریب کنیم نفرین و لعن به این سیاست.
* علی اصغر زارعی نماینده تهران که دکترای مهندسی برق و مخابرات دارد به عنوان مخالف دیگر واعظی وزیر پیشنهادی ارتباطات صحبت کرد. او در سخنان خود تاکید کرد که واعظی هر قدر بخواهید در مسایل سیاسی، منطقه ای و جهانی تسلط دارد، در فضای مجازی گمانه زنی این بود که او برای وزارت خارجه معرفی شود و زمانی که این اتفاق نیفتاد هم برای خودش و هم برای متخصصان کشور باعث تعجب شد.
* باقر حسینی نماینده زابل که در موافقت با واعظی وزیر پیشنهادی ارتباطات صحبت می کرد در آغاز کلام از همکاران خود خواست به گونه ای صحبت کنند که موجب خوشحالی دشمنان نشود. از آنان خواست مودبانه و با تقوا سخن بگویند. علت این توصیه باقر حسینی اتفاقات رخ داده در جلسه دیروز مجلس شورای اسلامی در هنگام بررسی رای اعتماد بود.
* بعد از آن که نجفی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش چند بار در سخنان خود از حدادعادل به عنوان شاهد برخی از عملکردهای مثبتش در وزارت آموز و پرورش یاد کرد، جمعی از نمایندگان به دور او جمع شدند و زمانی که رئیس مجلس تذکر داد که نمایندگان بر صندلی های خود مستقر شوند آنا به شوخی پاسخ دادند که آقای نجفی از نمایندگان خواسته تا از آقای حداد سوال کنند، ما هم به خاطر همین اینجا هستیم.
*رحمانی فضلی وزیر پیشنهادی کشور که به نظر می رسد مجلس برای رای اعتماد به وی متفق القول است تا زمانی که بر صندلی خود حضور داشت محل مراجعه نمایندگان شده بود اما کار به جایی رسید که دست او را گرفتند و تا آخرین ردیف صندلی های مجلس بردند و رایزنی ها را آنجا با وی ادامه دادند.
* بعد از وزیر ارتباطات نوبت به بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی اطلاعات بود. بیرانوند نماینده بروجرد و رسایی نماینده تهران هر دو به عنوان مخالف با علوی صحبت کردند. بیرانوند پس از پایان سخن وقتی از پشت تریبون پایین آمد به سمت علوی رفت و با او روبوسی کرد و رسایی هم قبل از اینکه پشت تریبون قرار گیرد و مخالفت کند به سمت علوی رفته و با او روبوسی کرد. البته رسایی برای اینکه شنونده ها هم از این اقدام وی مطلع شوند خودش به محض اینکه پشت تریبون قرار گرفت با صدای رسا این کار خود را اعلام کرد تا شونده ها هم بدانند.
* رسایی در آغاز سخن آرزو کرد ای کاش گزینه دیگری برای وزارت اطلاعات معرفی می شد تا او مجبور نشود مطالبی را بیان کند. رسایی همچنین خدا را شاهد گرفت که قصد و غرض شخصی با علوی ندارد. این نماینده تهران به روحیات شخصی علوی خرده گرفت و البته گفت شاید این روحیات در جایی غیر از وزارت اطلاعات حسن باشد. در مخالفت خود با وزیر اطلاعات به 4 دوره نماینده مجلس بودن او اشاره کرد و تاکید کرد که علوی دارای روحیه لابی گری و مبادله و پیگیری است و البته آن را برای یک نماینده حسن دانست اما معتقد بود که این روحیه لابی گری علوی برای وزارت اطلاعات خوب نیست و به نوعی دست علوی را در برخوردهای قانونی خواهد بست.
* رسایی تاکید کرد که علوی کسی است که در پرونده مشهور شهرام جزایری نقش پررنگی داشته. رسایی به رد صلاحیت شدن علوی از سوی شورای نگهبان در انتخابات مجلس نهم و انتخابات میان دوره ای مجلس در دو ماه اخیر اشاره کرد و گفت "من وارد جزئیات نمی شوم هرچند که جزئیات آن را می دانم. وزیر اطلاعات چند روز دیگر می خواهد برای صلایت ها اظهار نظر کند این خوب نیست و برای مردم سوال پیش می آید". در بخش دیگری رسایی در سخنان خود تاکید کرد که برنامه وزیر پیشنهادی اطلاعات که به نمایندگان داده شده به گفته آقای علوی بخش هایی از آن مورد تاییدش نیست. وی خطاب به روحانی از وی پرسید " آقای روحانی این برنامه را چه کسی داده است".
* این نماینده در سخنان خود به موضع قتل های زنجیره ای و مسایل دیگر اشاره کرد و همین سخنان وی باعث شد تا تعدادی از نمایندگان از جمله محمدرضا تابش، حسین طلا و ایرج ندیمی آیین نامه داخلی مجلس را به دست بگیرند و خواستار بیان تذکر شوند. چند تن از نمایندگان سخنان رسایی را به طور ایستاده گوش می دادند از جمله آنان احمد توکلی، الیاس نادران و سلیمی بودند. جو مجلس هنگام سخنرانی رسایی آرام بود و تقریباً اکثر نمایندگان برای شنیدن حرف های وی سراپا گوش بودند.
* رسایی در سخنان خود به کمیته های تشکیل شده در وزارت اطلاعات اشاره کرد و گفت " گویا قرا است این کمیته به معاونت تبدیل شوند که فکر می کنیم اینها وزیر در سایه خواهند بود.
* تعداد زیادی از نمایندگان هنگامی که واعظی وزیر پیشنهادی ارتباطات از خود دفاع می کرد به گرد رئیس جمهور جمع شدند. تعداد این نمایندگان آنقدر زیاد بود که رئیس جمهور دیده نمی شد در نهایت لاریجانی که این وضعیت را مشاهده می کرد با صدای بلند از پشیت تریبون گفت من نگران جان رئیس جمهور هستم، اینقدر که دور رئیس جمهور جمع شده اید، بگذارید هوا بخورد. اما یوسفیان ملا تنها نماینده ای بود که با این تذکر از کنار رئیس جمهور تکان نخورد و آنقدر با او گفتگو کرد تا کارش راه افتاد. نمایندگان دیگری هم که کنار رئیس جمهور بودند هر کدام برگه ای به دست داشتند اما با تذکر لاریجانی در صندلی های خود حضور یافتند.
* حلقه های رایزنی نمایندگان پس از دفاع وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش مجدداً در گوشه به گوشه مجلس شکل گرفت و نمایندگان تشکیل دهنده این حلقه ها بیشتر از فراکسیون اصولگرایان مجلس بودند این عده نمایندگانی هستند که انتقادات بیشتری نسبت به چند وزیر پیشنهادی دارند.
انتقاد لاریجانی از رایزنی خارج از مجلس نمایندگان و وزرای پیشنهادی
وی در این باره تأکید کرد: اگر خواستید با وزیر یا وزرایی رایزنی کنید، با یکی از مسئولان مجلس هماهنگی کنید که امکانات لازم را داخل خود مجلس برایتان فراهم کنند. ما حاضریم که وسایل پذیرایی از جمله چای و شیرینی آماده کنیم که این جلسات همینجا و در داخل مجلس برگزار شود.
"سمعه عبارت است از اینکه انسان عملى نیک همچون اطعام به دیگران و خواندن نماز اول وقت به جماعت در مسجد را نه براى خدا، که براى شنیدن مردم و مشهور و عزیز شدن نزد آنان، انجام دهد."
این جلسه که غیر علنی بود، دقایقی به طور زنده از شبکه خبر سیما پخش شد و اندکی بعد، پخش این جلسه را متوقف و مجدداً چندین دقیقه بعد با به صدا درآمدن زنگ آغاز جلسه از سوی رئیس مجلس، شبکه خبر پخش زنده جلسه را از سر گرفت.
همچنین جلسه علنی عصر امروز مجلس در حالی آغاز شد که حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور کشورمان در این جلسه حضور نداشت و اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور به همراه وزرای پیشنهادی در صحن بهارستان حاضر بودند.
دفاعیات سیدمحمود علوی از برنامهها و سوابق خود
سیدمحمود علوی، وزیر پیشنهادی وزارت اطلاعات در مجلس شورای اسلامی در دفاع از برنامههای خود با سپاس از مقام معظم رهبری که پیشنهاد رئیسجمهور مبنی بر تصدی وی در وزارت اطلاعات را تایید کردند گفت: وزارت اطلاعات نهادی خطیر و حساس و از نقش بیبدیلی در تمام عرصههای کشور برخوردار است.
وی افزود: حساسیت وزارت اطلاعات مورد توجه مجلس شورای اسلامی قرار گرفته است به طوری که پس از تصویب قانون وزارت اطلاعات مجلس ماده واحدهای به آن افزوده و شرط تحصیلات در حد اجتهاد را در این ماده واحده بیان کرده است.
علوی ادامه داد:مجلس برای وزیر اطلاعات نقش راهبردی مبتنی بر محور ارزشهای اخلاقی را در نظر گرفته است زیرا شرط تحصیلات در حد اجتهاد به معنی اعمال نظرات فقهی وزیر نیست. بلکه حجت شرعی متبع مقام معظم رهبری در وزارتخانه است.
وزیر پیشنهادی وزارت اطلاعات گفت: من ده سال در درس خارج فقه حضور داشتم و با نظرات و منش ایشان آشنا هستم.
وی در ادامه با بیان اینکه روحانی در انتخاب اعضای کابینه تناسب را در نظر گرفته است، با لحنی مزاحگونه گفت: روحانی تناسبها را در نظر میگیرد و این مسئله در روز تحلیف مشخص شد. زیرا روحانی من را به استقبال رئیسجمهور سودان فرستاد که نشان دهنده در نظر گرفتن تناسبها است.
علوی اظهار داشت: آنچه ریاست جمهوری را به پیشنهاد من برای وزارت اطلاعات واداشت استحضار از پیشینه من بود. عضویت در کمیسیون تدوین قانون وزارت اطلاعات در مجلس شورای اسلامی، مخبر و نایبرئیس کمیسیون شوراها که کمیسیون تخصصی وزارت اطلاعات بود، نایبرئیس کمیسیون سیاست خارجی و آییننامه داخلی مجلس پنجم، معاون بازرسی وزارت دفاع در سالهای 68 تا 70، ریاست سازمان عقیدتی سیاسی ارتش در سالهای 79 تا 88، عضویت در کمیسیون سیاسی اجتماعی مجلس خبرگان از سوابق اجرایی من است.
وی در رابطه با شبههای که در برنامه ارائه شده خود به مجلس پیش آمده بود، گفت: نسخهای از یادداشتهایی که در جلسه مشورتی در دستم بود به اشتباه به همراه برنامه ارائه کردم. در صورتیکه آن نسخه اصل برنامه نبود و به اشتباه ارائه شده بود.
وزیر پیشنهادی وزارت اطلاعات با اشاره به اهداف و برنامههای خود برای وزارت اطلاعات خاطرنشان کرد: با رویکرد ملی و سازمانی در حوزههای ضدجاسوسی و امنیتی برای تحقق جامعه امن تلاش میکنیم و همچنین برای اجرای مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام و فرمان هشت مادهای مقام معظم رهبری در مبارزه با مفاسد اقتصادی نیز همت میشود.
علوی اضافه کرد: هماهنگی کامل با ارکان دولت و نظام، تلاش برای افزایش اعتماد جامعه، دفاع از حقوق عامه و عدم دخالت در حریم خصوصی، جلوگیری از ایجاد ناامنیها در کشور بدون امنیتی کردن جامعه و بکارگیری هوشمندانه دیپلماسی پایدار با بهرهگیری از ظرفیتهای مردمی از اهداف من در برنامه پیشنهادیام است.
وزیر پیشنهادی اطلاعات با اشاره به رویکردهای خود در وزارت اطلاعات ادامه داد: حفظ جایگاه و نقش حاکمیتی آن در پرتو هدایت و رهنمودهای مقام معظم رهبری، حفظ استقلال وزارت و جلوگیری از تاثیرپذیری آن از جریانهای سیاسی، تقویت نگاه فراجناحی و ملی در سطح وزارت، رعایت موازین شرعی و قانونی در اقدامات اطلاعاتی، صیانت از مسئولان سازمان در مقابل تهدیدات و آسیبهای احتمالی، تدوین منشور اخلاق حرفهای در وزارت اطلاعات، توسعه و حفظ سرمایه انسانی و بازنگری در چرخه گزینش، بهرهگیری از فناوری و روزآمد کردن دستگاهها و ابزارها در فرآیند اطلاعاتی، ایجاد نشاط و امید در میان کارکنان و توجه به نیازهای به حق معیشتیشان از جمله رویکردهای درون سازمانی بنده است.
وی با بیان اینکه امروز امنیت حاکم در کشورمان ثمره مجاهدت خاموش سربازان گمنام امام زمان در وزارت و دیگر نهادهای امنیتی، اطلاعاتی و انتظامی است. تصریح کرد: کارکنان وزارت اطلاعات از کلیت نظام در عرصه جنگ نرم، حراست و صیانت میکنند و متقابلا این کلیت نظام است که باید از آنها حمایت کند.
علوی با بیان اینکه این نکته در بیان و عمل مقام معظم رهبری تجلی خاصی دارد، خاطرنشان کرد: انطباق وظایف سازمانی نیروهای وزارت با احکام شرع نظام اسلام از مهمترین دغدغههای آنهاست و این به عهده رئیس دستگاه است که با حساسیت نسبت به شرع محوری دستگاه مربوطه اهتمام داشته باشد و این همواره مورد تاکید مقام معظم رهبری قرار گرفته است.
وزیر پیشنهادی اطلاعات با بیان اینکه بنده عبور از احکام شرع را با هیچ توجیهی نخواهم پذیرفت، اضافه کرد: وزارت اطلاعات که مقتدرترین تشکیلات امنیتی در خاورمیانه و دنیاست، گره خوردن اقتدار با اخلاق و قانون را ضامن آرامش و فضای روانی پاک در جامعه میداند.
وی ادامه داد: ارزشمندترین سرمایه وزارت اطلاعات نیروی انسانی متدین، متعهد،متبحر و متخصص است و نه تنها نیاز مدیریتی خود را تامین میکند بلکه نیاز دستگاههای دیگر به نیروهای کیفی را نیز تامین میکند از این رو برای اداره این وزارت نیازی به نگاه به بیرون نیست.
علوی تاکید کرد که در صورت کسب رای اعتماد نه با اتوبوس بلکه با دوچرخه به وزارت اطلاعات خواهد رفت و با مدیران کارآمد همان جا به انجام وظیفه خواهد پرداخت.
وزیر پیشنهادی اطلاعات با بیان اینکه مرزبندی وزارت در هر زمینهای از جمله خودی و غیرخودی، دوست و دشمن، فتنه و انحراف تابعی از مهندسی رهبر معظم انقلاب خواهد بود و آن را نقشه راه و حجت شرعی دانست، در ادامه سخنان خود تصریح کرد: «اصل ممنوعیت تجسس» بر پایه آیه کریمه لاتجسسوا و حدیث نبوی که میفرماید ماموریت نیافتم که دلهای مردم را بشکافم تا درون آن چه باشد، از پایههای بنیادین وزارت خواهد بود مگر آنجا که احتمال توطئه باشد.
علوی یادآور شد: وزارت اطلاعات با هوشمندی و تعهد و خود را در محضر خدا احساس کردن میتواند نقش سازندهای در همگرایی سران نظام و مدیران عالیرتبه این کشور ایفا کند و در عین حال با اندک غفلت و کماندیشی نقش مؤثری در واگرایی مسئولان کشور دارد.
وزیر پیشنهادی اطلاعات اظهار داشت: این طلبه کوچک با تمام توان خود این دستگاه حساس را در جهت تحکیم پیوند برادری میان بزرگان نظام و پیشگیری از واگرایی آنها مدیریت خواهد کرد.
وی اضافه کرد: ماموریتهای ذاتی وزارت اطلاعات ایجاب میکند که در جهت صیانت کادرهای نظام آنها را رصد اطلاعاتی کند؛ همانگونه که باید از کادرهای نظام از جمله نمایندگان مجلس صیانت شود در مقام خدمت و تصمیمگیری نیز باید به آنها کمک و از طریق اطلاعات سرویس داده شود.
علوی با بیان اینکه در چارهاندیشی برای مشکلات و به ویژه مدیریت بحران بر این باورم که گزینه برخورد قهرآلود باید آخرین گزینه و در واقع امنیت نرم مقدم بر امنیت سخت باشد ، گفت: وزارت اطلاعات نقش موثری در ایجاد امنیت نرم دارد.
وزیر پیشنهادی اطلاعات بیان داشت: وزارت اطلاعات ممکن است در معرض این فرایند انحرافی قرار بگیرد که پروندهای را برای نتیجهای از پیش تعیین شده سامان دهد؛ اما بنده در محضر نمایندگان اعلام میکنم که در وزارت اطلاعات نتیجه تابع محتوای بررسی شده پروندهها خواهد بود نه نتایج از پیش تعیین شده که وزارت بخواهد به ابزاری برای اعمال حب و بغضها و تسویه حسابهای سیاسی تبدیل شود.
وی افزود: بنده با تمام وجود ملتزم به راهبردی هستم که ریاست جمهوری در جلسه افطاری با مجلس اعلام کرد که اگر از شان و کرامت رفیع مجلس و نمایندگان کاسته شده باشد باید به آن بازگردانده شود از این رو این نهاد مردمی همچنان باید در راس امور در کشور نقشآفرینی کند.
علوی یادآور شد: انقلاب اسلامی در طول عمر خود با دشمنانی رویارویی کرده است که در خصومت با انقلاب از پای ننشسته و در مواجهه با آن از هر وسیلهای در جنگ نرم استفاده کرده و از پیچیدهتر بودن سازوکارهای اطلاعاتی در جهت ضربه به جمهوری اسلامی استفاده کرده است.
علوی ادامه داد: دشمنان از پیچیدهترین ساز و کارهای اطلاعاتی برای ضربه به جمهوری اسلامی ایران استفاده کردند اما همواره در دستیابی به اهداف ناکام ماندند. راز این ناکامی در هوشمندی دیدگان بیدار و همیشه هوشیار ملت ایران، وزارت اطلاعات نهفته است که کوچکترین بازیگوشی اطلاعاتی دشمن را رصد میکند.
وزیر پیشنهادی برای تصدی وزارت اطلاعات با بیان اینکه من پیوندهای مردمی را برای وزارت اطلاعات یک امتیاز میدانم، اظهار داشت: وزارت اطلاعات در خدمت مردم و تامینکننده امنیت فراگیر مردم است چه امنیت فیزیکی و چه امنیت روحی و آرامش روانی و بنابراین وزارت سازمانی نخواهد بود که از آن بترسند بلکه با پیوندهای مردمی خود، سازمانی خواهد بود که مردم به آن دل ببندند و نام آن آرام بخش باشد و تنها کسانی که نیتی ناسالم دارند و مخل امنیت جامعه هستند و نیز دشمنان سوگند خورده نظام باید از آن بهراسند.
علوی خاطرنشان کرد: توانمندیهای کنونی وزارت اطلاعات که آن را به مقتدرترین و توانمندترین دستگاه اطلاعاتی خاورمیانه تبدیل کرده حاصل همت و تلاش همه کارکنان و وزرای پیشین از آغاز تا کنون بوده است. امیدوارم این طلبه کوچک بتواند ادامه دهنده موفق راه آنها و امین دستاورد آن عزیزان باشد که شایسته میدانم در اینجا از یکایک آنها به احترام یاد کنم.
وی افزود: لازم میدانم از دو نفر از نمایندگان که در مخالفت، مسائلی را متذکر شدهاند از صمیم قلب تشکر کنم و امیدوارم همچنان ما را از نگاههای واقعبین خود بهرهمند سازند.
علوی ادامه داد: شخصیت شما نمایندگان مردم برای ما عزیز است، رای شما خواه مثبت یا منفی برای ما محترم است و در صورت کسب رای اعتماد شما نمایندگان، امیدوارم این برادر کوچک خود را با دعای خیرتان همراهی کنید باشد که دعای خیر شما در این راه پرخطر یاریگرش باشد و بسترساز توفیق خدمتی که رضای خدا و خشنودی امام عصر (عج) ارواحنا فداه و مسرت خاطر مقام معظم رهبری و خرسندی ریاست جمهور و امید و دلگرمی مردم عزیزمان در آن نهفته باشد.
علوی با اشاره به رد صلاحیت خود در انتخابات دوره نهم مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: این ثمره پروندهسازی به دور از اخلاق و مقتضیات شرع بود که به همه آنها پاسخ دادم و در نشستی که با آقای دکتر علیزاده داشتم که به درخواست آیتالله مومن پرونده اینجانب را تمام با دقت ملاحظه کرده، ایشان به صراحت اظهار داشت که من چیزی که مبنای درستی برای رد صلاحیت باشد در پرونده نیافتم و مشابه آن را برادران ارجمند دکتر اسماعیلی و امیری اعضای حقوقدان شورای نگهبان ابراز کردند.
وزیر پیشنهادی برای تصدی وزارت اطلاعات خاطرنشان کرد: هرچند این اتفاق تلخ بود اما ملاطفت مقام معظم رهبری نسبت به این سرباز کوچک مرهمی شفا بخش بود که بر این زخم نهاده شد. بوسههای پدرانه معظمله بر گونههای این فرزند کوچکش آرامبخش و اظهار تاثرش از این اتفاق این حادثه را در کام این بنده ناچیز تبدیل به شیرینی کرد.
وی ادامه داد: آنچه در این رابطه قابل توجه است نوع واکنشی است که این سرباز انقلاب و ولایت در برابر این اتفاق بروز داد که در مصاحبه با فارس اشاره کردم خود را پایبند به ساختار سیاسی نظام میدانم حتی اگر تصمیمات به ضررم باشد، هیچ تاثیری در سربازی اینجانب برای نظام جمهوری اسلامی نخواهد داشت و در مصاحبه با خبرگزاری دانشجو اشاره کردم که ما در هر شرایطی سرباز نظام، ولایت و مقام معظم رهبری هستیم.
شوخی بوسهای لاریجانی با برخی نمایندگان
پس از نطق حجتالاسلام علوی وزیر پیشنهادی اطلاعات در دفاع از خود، و پس از پایان آمدن وی از جایگاه ناطقان، تعدادی از نمایندگان با گردآمدن دور وی، اقدام به مصافحه و معانقه کردند.
علی لاریجانی در واکنش به این اقدام تعدادی از نمایندگان، به شوخی گفت: حجتالاسلام علوی اینقدرها هم بوسیدنی نیست.
وی پس از مشاهده عدم توجه نمایندگان به تذکر مزاحگونه خود، مجدد تاکید کرد: آقایان معانقههایتان را بگذارید برای وقتی دیگر. آقای علوی اینقدرها هم بوسیدنی نیست. سلیقه هم چیز خوبیست.(ایـنـجا)
** بررسی رای اعتماد به وزیر پیشنهادی اقتصاد آغاز شد**
قاضیپور مخالف وزیر پیشنهادی اقتصاد
نادر
قاضیپور نماینده مردم ارومیه که در مخالفت با طیبنیا وزیر امور اقتصادی و
دارایی صحبت میکرد، گفت: بنده برای تعدادی از وزرا به عنوان موافق و
مخالف ثبت نام کردم تا نقطه نظرات را به سمع وزرا برسانم و باید بگویم که
ما نمایندگان مردم در خانه ملت پیگیر جدی مطالبات به حق مردم براساس قانون
اساسی و قوانین جاری در راستای سیاستهای کلی ابلاغی هستیم.
وی با اشاره به اینکه مسائل معیشتی از قبیل مسکن، رفاه و یا حتی فرهنگی و امنیتی و بالاخص اقتصادی از مهمترین دغدغههای مردم به شمار میرود، خطاب به وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی گفت: آقای طیبنیا شما را تعدادی از نمایندگان مجلس مانند آقای فولادگر نماینده اصفهان و آقای نادران نماینده مردم تهران بسیار تایید کردند اما بنده سوابق شما را مطالعه کردم و کارنامه شما نشان میدهد که در تمامی دولتها کار کردهاید. به عنوان مشاور در زمان موسوی یا حتی در دولتهای هاشمی، خاتمی و احمدینژاد عهدهدار مسوولیتهایی بودهاید.
قاضیپور در ادامه با بیان اینکه جای آقای روحانی خالی است و ایشان یا استراحت میکنند یا مشغله داشتهاند، اظهار کرد: باید پایان خدمت کار این افراد معلوم شود و مردم بدانند که کجا خدمت کردهاند، زیرا ما پایان خدمت میخواهیم.
این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس افزود: آیا تصمیمات غیرصحیح در پستهای مهمی که وزیر پیشنهادی امور اقتصادی داشته چه در دولت هاشمی رفسنجانی یا معاون طرح و برنامه دولت خاتمی، معاون هماهنگی به مدت چهار سال، معاون اقتصادی سازمان مدیریت در ابتدای کار احمدینژاد، عضو شورای پول و اعتبار باید مشخص شود که چقدر خود را مسوول دانسته است.
وی خاطرنشان کرد: آقای عبداللهی که همکار ما در مجلس است، از شما دفاع میکند. ایشان 26 سال در مجلس و شما 24 سال در دولتهای متعدد بودهاید. با هم بودید که این بلا را سر مردم آوردید.
قاضیپور در بخش دیگری از سخنانش خواستار ساماندهی بازار اقتصادی، کنترل تورم، افزایش اشتغال و... شد و گفت: هیات دولت نیازمند تیم اقتصادی قوی است که بتواند این مشکلات را حل کند. آقای طیبنیا در صحبتهای خود عنوان کرده که نرخ تورم و گرانی را کنترل خواهد کرد و ریشه مشکلات اقتصادی را حل میکند. آیا ریشه مشکلات اقتصادی جامعه صرفا اقتصادی است.
نماینده مردم ارومیه در مجلس با بیان اینکه پس از رای اعتماد به شما نیز پیگیر مسائلی که مطرح کردم از وزیر اقتصاد خواهم بود، گفت: از وزیر اقتصاد سوالاتی دارم که آیا در برنامه خود جایی برای کارمندان و کارگران و کشاورزان در نظر گرفته است. آیا برنامهای برای افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی دارد؟ در حالی که اصل کار وزارت اقتصاد این است که مالیات دریافت کرده و برای اقشار ضعیف استفاده کند.
وی خطاب به وزیر امور اقتصاد و دارایی گفت: آیا میدانید چندصد هزار نفر تحت پوشش بهزیستی هستند؟ آیا هیچ برنامه عملی برای رزمندگان و ایثارگران دارید؟
قاضیپور خاطرنشان کرد: وزارت امور اقتصاد و دارایی، وزارت عدالت اقتصادی است و نه جمعآوری ثروت برای هزینههای نامعلوم.
وی ادامه داد: آقای طیبنیا چگونه میخواهید با وضعیت نامناسب فعلی خصوصیسازی را اجرایی کنید؟ آیا برنامه عملیاتی برای هدفمندی یارانهها دارید؟ آیا فاز اول ادامه مییابد؟ فاز دوم چگونه اجرا میشود؟ رییس بانک مرکزی چه کسی است؟ شما در این بخش چه نقشی خواهید داشت؟ آیا امکان هماهنگی برای سیاستهای پولی وجود دارد؟ سیاستهای پولی را چه کسی تعیین میکند؟ خط قرمز اقتصادی ما حفاظت از خزانه است. برای این بخش چه برنامهای ارائه میکنید.
وی ادامه داد: صندوق توسعه ملی را چگونه میخواهید اداره کنید. حق و حقوق مناطق محروم را چگونه پرداخت میکنید. برای توسعه مناطق محروم چه برنامهای دارید. نظر شما درباره شورای رقابت چیست؟ سهام عدالت برای کارگران چگونه پرداخت میشود. در جهت برقراری عدالت آیا اخذ مالیات به گونهای خواهد بود که از ثروتمندان هم به موقع دریافت کنید یا اینکه از معلمان و کارگران مالیات خواهید گرفت.
موسوینژاد مخالف وزیر پیشنهادی اقتصاد
مهدی موسوینژاد نماینده مردم دشتستان که در مخالفت با وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی صحبت میکرد، گفت: آقای طیبنیا یک انسان شایسته، خلاق و اقتصاددان و ارزشمند است که مورد تایید اکثر اقتصاددانان مجلس است و آقای مصباحیمقدم هم مطرح کرده که دو دهه با وی آشنایی دارد.
لاریجانی که ریاست جلسه علنی را برعهده داشت، در این میان اظهار کرد: شما به عنوان مخالف صحبت میکنید، موسوینژاد نیز در ادامه گفت: گفتن محاسن منافاتی با مخالفت ندارد.
نماینده مردم دشتستان در مجلس با انتقاد از برنامههای ارائه شده توسط وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی اظهار کرد: وزارت اقتصاد یک مجموعه یا وزارتی است که سیاستگذاری در حوزه اقتصاد کشور را برعهده دارد و در واقع لوکوموتیو و قطار حماسه اقتصادی کشور است و یکی از مهمترین مولفههای بسیار پراهمیت پس از حماسه سیاسی به شمار میرود.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس در ادامه افزود: جایگاه وزارت اقتصاد در تیم
اقتصادی رییس جمهور کجاست؟ آیا وزارت اقتصاد یک مجری محض خواهد بود یا
سیاستگذاریهای وزارت اقتصاد به عنوان فرمانده و لیدر اقتصاد کشور
میباشد؟ آیا این وزارتخانه در مجموعه کابینه جایگاهی دارد یا خیر؟ و یا
اینکه مانند قبل رییس جمهور نظریهپردازی کرده و وزیر اقتصاد مجری میباشد؟
چراکه اگر اینگونه ادامه یابد، قطعا مشکل بیشتری پیدا خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه وزیراقتصاد تصمیمگیری در جهت بهبود وضعیت اقتصادی کشور را به عهده دارد، گفت: به همین دلیل است که وزارت اقتصاد زیرمجموعههایش را به سازمانی تبدیل کرده تا وزیر بتواند با فراغ بال مشکلات را حل و فصل کند.
موسوینژاد با تاکید بر اینکه تیم اقتصادی آقای روحانی افرادی مانند طیبنیا و نوبخت را در نظر گرفته است و بعضی از افراد دیگر نیز احتمالا معرفی خواهند شد، اظهار کرد: وزارت اقتصاد یکی از مهمترین حوزههایی است که باید به آن توجه ویژهای شود.
نماینده مردم دشتستان در مجلس در ادامه سوالاتی را مطرح کرد و افزود: در رابطه با نظام بانکی و پولی کشور، چه برنامههایی در نظر گرفته شده است؟ پیش از این نظام پولی کشور انحصاری بوده و اجازه رقابت داده نمیشد، بعضا مجوزهایی صورت میگرفت که منبعث از رانت بود، در حالی که اگر اجازه رقابت داده میشد، ما شاهد تحریم اقتصادی نبودیم.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس افزود: اگر به این قبیل از مسائل توجه میشد، شاهد چنین اختلاسهایی در کشور نبودیم که بروز اختلاس سه هزار میلیاردی و یا موارد مشابهی به دلیل نبود شفافیت در رقابت در نظام پولی کشور بوده است در حالی که اگر رقابت نباشد، سرمایهگذار و تولیدکننده باید در جهت تامین منابع خود از هزار مساله عبور کند.
وی با اشاره به اینکه هدفمندی یارانهها چگونه ادامه مییابد، گفت: در اجرای هدفمندی یارانهها در میانه راه هستیم، امکان برگشت نداریم و اجرای فاز دوم نیز باید مشخص شود.
موسوینژاد همچنین خاطرنشان کرد: مقرر بود در اجرای سیاستهای اصل 44 از محل فروش سهام در مناطق محروم سرمایهگذاری شود که این اتفاق نیفتاد، ضروری است که وزارت اقتصاد برنامهای برای اجرای اصل 48 قانون اساسی به منظور متوازن کردن مناطق محروم ارائه کند.
عبداللهی موافق وزیر پیشنهادی اقتصاد
رضا عبداللهی نماینده ماهنشان وعضو کمیسیون برنامه و بودجه که در موافقت با وزیر پیشنهاد سخن میگفت عنوان کرد: مخالف محترم جناب آقای قاضیپور فرمودند 27 سال است که آقای طیب نیا در دولت است و من 26 سال در مجلس هستم و برای همین است همین حرف را میزنم ولی تا زمانی که به نسخه دکتر عمل نکنید وضعیت اقتصاد همین است که الان هست.
وی ادامه داد: در طول سالهای قبل هم زمانی که رییس کمیسیون اقتصادی بودم چه زمانی که در کمیسیون برنامه و بودجه و چه زمانی که در کمیسیون تلفیق بودم اعلام کردیم اگر ده سال هم در مجلس و دولت بودیم اما به نسخه دکتر عمل نکنید وضعیت همین است.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه تصریح کرد: کشور ما نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر امتیازات بالایی دارد منابع طبیعی، موقعیت جغرافیایی ونفت و گاز ظرفیت بالایی است منهای سال 92 و شش ماهه سال 91 با محاسبات بنده 240 تا 250 میلیارد دلار ارزش نفت و گاز ما بوده اما چرا وضعیت رشد اقتصادی ما اینگونه است چرا بیکاری و تورم به این شکل است؟ علتش این است که آقای قاضیپور و دوستان به نسخههای ما توجه نکردند.
این نماینده مجلس تاکید کرد: دولت نباید به این اندازه در امر اقتصاد دخالت کند باید بگذاریم مردم کار خودشان را انجام بدهند و برای پیشرفت به نیازمند سرعت بیشتری هستیم این مسئله مورد توجه قرار نگرفته تا زمانی هم مورد توجه قرار نگیرد وضعیت به همین صورت باقی است و ما به هیچ وجه نمیتوانیم از این تورم نجات پیدا کنیم تورم 25-30 درصدی به صورت مزمن در اقتصاد ما نهادینه شده بیکاری هم در تمام سالهای جمهوری اسلامی دو رقمی شده و رشد اقتصادی ما در طول این سالها 3.1 درصد بوده است علتش این است که دولت و حکومت بیش از اندازه نقش آفرین بودند.
او ادامه داد: دولت و حکومت نباید به این اندازه نقش آفرین باشد دستگاههای نظارتی هم باید پشت سر دستگاههای دولتی به اقتصاد کمک کنند چرا کشورهای همسایه که مزیتهای ما ندارند پیشرفت میکنند مثلا ترکیه از نفت 250 میلیون دلاری بیبهره است اما چطور شد که ترکها توانستند تورم را تک رقمی کنند و نرخ بیکاری را کاهش دهند.
عبداللهی نتیجهگیری کرد: باید کار را به کاردان سپرد تولید کالا و خدمت باید به اشخاصی سپرده شود که با هزینه کمتر،کیفیت بهتر و سرعت بالاتر تولید کنند اما چرا ما حاضر نیستم این کار را انجام دهیم چرا که اصل 44 که بسیار مترقی بود و رهبری پرچم را در دست گرفتند اجرا نمیشود.
نماینده ماه نشان خطاب به قاضیپور نماینده مخالف وزیر اقتصاد خاطر نشان کرد: تا زمانی به اصول برنگردیم و نسخه دکتر را عمل نکنیم وضعیت همین است چه من 26 سال و چه 30 سال در اینجا باشم. آقای قاضیپور شما باید دکتری را قبول داشته باشید و پیش او بروید وبه نسخه اش عمل کنید. اما شما نه کسی را تشخیص میدهید تا از دارویش استفاده میکنید معمول است که حال مریض خوب نخواهد شد.
او سپس به برنامههای وزیر پیشنهادی اقتصاد اشاره کرد و گفت: در برنامههای دکتر طیبنیا بیشترین توجه به کاهش تورم بوده که کاملا درست است علت موافقت من هم با او این است که یک فرد صاحب نظر و خردمند و خوش فکر است و برنامه اصلیاش کاهش و مبارزه با تورم است چرا که تا این مشکل حل نشود بقیه مسائلمان حل نخواهد شد.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه تاکید کرد: جایی که تورم هست سرمایه گذاری نمیشود و جایی که سرمایه گذاری نیست معضلات بعدی اتفاق میافتد. یکی از مهمترین کارها کاهش نرخ تورم است و بحثهای بعدی ما نیز مثل هدفمند شدن یارانهها،کاهش ارزش ملی پول، حول مهار تورم دور میزند.
عبداللهی همچنین خاطر نشان کرد: در محافل اقتصادی و علمی آقای طیبنیا به عنوان طبیب تورم میشناسند و اکثریت قریب به اتفاق اقتصادانان مجلس با حضور ایشان موافق هستند و در روزهای نزدیک به رایگیری بیانیهای در حمایت از ایشان و برنامههایشان خواهند داد. امیدوارم تیم اقتصادی دولت،دکتر نوبخت و رییس کل بانک مرکزی از برنامههای اقتصادی دکتر طیبنیا حمایت کنند تا بتوانیم راه به جایی ببریم.
او با انتقاد از وضعیت موجود خاطر نشان کرد: این هنر نیست که کشور ما که دارای این همه استعداد است دچار تورم رکودی باشد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی به سوابق تحصیلی و کاری طیبنیا اشاره کرد گفت: سوابق تحصیلی او نشان میدهد که در همه مقاطع نفر اول بوده چه دبیرستان چه مقطع کارشناسی ارشد و دکترا جزو رتبههای اول بوده و افتخار و امتیازی است برای هیات وزیران که وزیری که در دانشگاه تهران که یکی از معتبرترین دانشگاه جهان است رتبه اول را داشته در جمع آنها حضور دارند.
عبداللهی سوابق کاری طیبنیا را برشمرد و گفت: در اکثریت برنامههای که دولتهای قبلی داشتند ایشان حضور داشته امیدوارم هم مردم و دولت بتوانند از این تجربه گران سنگ بهره بگیرند و ایشان با رای قاطع و بالایی مسوولیتش را شروع کند که پشتوانهای برای حل مشکلات اقتصادی باشد.
فولادگر موافق وزیر پیشنهادی اقتصادحمیدرضا فولادگر نماینده مردم اصفهان در دفاع از برنامههای اقتصادی دولت عنوان کرد: من از سالهای 48 و 49 از دوره دبستان، راهنمایی و دبیرستان با آقای طیبنیا همراه بودم ایشان بنا بر توصیه شهید بهشتی وارد رشته اقتصاد شد و رتبه 16 اقتصاد از بهترین دانشگاه کشور یعنی دانشگاه تهران در مقاطع لیسانس، کارشناسی ارشد و دکترا هم رتبه اول را داشت.
نماینده اصفهان ادامه داد: دکتر طیبنیا از همان دوران تحصیل در امور
اقتصادی به خصوص تورم صاحبنظر بود و رسالهاش هم در همین مورد بود، برنامه
ایشان هم با رئوس ثروتآفرینی، اشتغالزایی، مهار بیکاری، برطرف کردن تورم
و شکاف اقتصادی شکل گرفته است.
این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با قرائت بخشی از صفحه 10 جزوه معاونت نظارت مجلس گفت: 66 مورد از احکام برنامه پنجم توسعه در این جزوه آمده که 64 موردش در برنامههای ایشان وجود دارد که این نقطه ممیزه و مثبت برنامه ایشان است.
فولادگر تصریح کرد: در کنار تسلط علمی باید سابقه اجرایی هم باشد اینطور نیست که دکتر طیبنیا فقط کسوت علمی داشته باشد از سال 65 و دوره نخستوزیری همکاری ایشان با دولت شروع شد، در دوره آقایان هاشمی و خاتمی هم دبیر کمیسیون اقتصادی و معاونت اقتصادی بود، در دوره احمدینژاد هم معاون اقتصادی بود و از اولین بودجه ایشان در صحن مجلس دفاع کرد، بعد هم که سازمان مدیریت منحل شد به دانشگاه برگشتند.
نماینده مردم اصفهان در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به طرحهای ویژه سرمایهگذاری خارجی، سازماندهی نظام بانک و بیمه و گمرک گفت: همه این موارد در برنامه دکتر طیبنیا حضور دارد در صفحه 9 برنامه ایشان نیز خصوصیسازی از نکاتی است که به آن اشاره شده است.
او در پاسخ به یکی از مخالفان وزیر پیشنهادی اقتصاد هم گفت: آقای قاضیپور باید از خود دکتر طیبنیا درباره خدمت ایشان سوال میکردید، ایشان خدمتش را در دانشگاه انجام داد.
فولادگر در پایان صحبتهایش از حمایت کمیسیون اقتصادی، کمیسیون برنامه و بودجه و کمیسیون ویژه تولید ملی از وزیر پیشنهادی اقتصاد خبر داد و عنوان کرد این سه کمیسیون موافقت و حمایتشان را قاطعانه اعلام کردهاند.
دفاعیات علی طیبنیا از برنامهها و سوابق خود
علی طیبنیا وزیر پیشنهادی اقتصاد و امور دارایی در صحن علنی مجلس برای دفاع از خود اظهار داشت: لحظاتی را که در خانه ملت گفتوگو میکنیم توفیق الهی میدانم و همکاریها، مشارکت همراه با احساس مسئولیت انتقادها و ارائه دیدگاههای نمایندگان طی این چند روز را ارج مینهم و از نمایندگانی که به عنوان مخالف و موافق صحبت کردهاند تشکر میکنم.
طیبنیا ادامه داد: همچنین از رئیس جمهور محترم که به این جانب اعتماد کرده سپاسگذارم و امیدوارم بتوانم از عهده این اعتماد برآیم.
وی افزود: هر چند چالشهایی که امروز ایران با آن روبرو است چالشهای بزرگ و پیچیده هستند اما امید ما به فضل و رحمت الهی و عزم دولت تدبیر و امید و حمایت نمایندگان و همراهی مردم عزیزمان به مراتب بزرگتر از آن است.
وزیر پیشنهادی اقتصاد تصریح کرد: اقتصاد ما از کاستیهای ساختاری رنج میبرد، اقتصاد مبتنی بر درآمد نفتی توان اقتصادی و رونق تولید را با آسیبهای جدی مواجه ساخته است و فشار ناشی از تحریم، این نارساییهای مزمن را تشدید کرده است.
طیبنیا گفت: تاکید بر بهره وری، اصلاح الگوی مصرف، همت و کار مضاعف، جهاد اقتصادی، رونق تولید و ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی و حماسه سیاسی و اقتصادی، کلید واژههای هوشمندانهای در کلام مقام معظم رهبری است که سامان بخشی به این کاستیهای تاریخی را هدف قرار داده است.
وی گفت: در این جایگاه شریف در برابر نمایندگان بزرگ ملت اعلام میکنم نیازمند دستیابی به یک توافق جمعی و اجماع ملی هستیم تا جلوهای ناب و فراموش نشدنی از عزم ملی را در سامانبخشی اصولی به اقتصاد کشور و رونق تولید آشکار سازیم.
وزیر پیشنهادی اقتصاد در ادامه سخنانش اظهار داشت:برای سامان بخشی به اقتصاد و روشن کردن چراغ تولید باید مجموعه وزارت اقتصاد و تمام سازمانهای زیر مجموعه با بنگاههای راهبردی در جهت این هدف هماهنگ و همراستا شود.
طیبنیا گفت: برای رونق روز افزون تولید و تجارت در ایران، نیازمند نظام گمرکی نوین الکترونیکی و سریع، نظام بانکی خدمتگزار، تولید نظام بیمهای کارآمد متنوع و رقابتی، نظام مالیاتی جامع و شفاف، بازار سرمایه توسعه یافته با ابزارهای متنوع، نظام سیاستگذار منسجم و قاعدهمند، محیط کسب وکار شفاف، هدفمند و مشوق، سرمایه گذاری خارجی کافی، هدایت شده و رو به رشد، بخش خصوصی توانمند، متشکل و مشارکت کننده و زیرساخت های فراهم برای جامعه و اقتصاد الکترونیکی هستیم.
وی ادامه داد: برای توسعه بخش خصوصی، ارتقای رقابتپذیری فعالیتهای اقتصادی، کاهش انحصار، بهبود محیط کسب و کار، تاکید بر اجرای صحیح سیاستهای کلی اصل 44 در واگذاری بنگاههای دولتی به بخش خصوصی واقعی، توسعه نهادهای حقوقی، مالی و قانونی و سیستمهای نظارتی، تنظیم مورد نیاز و تحکیم حقوق مالکیت فردی از راهکارهای اولیتدار دولت است.
طیبنیا همچنین اظهار داشت: در حوزه سیاستهای مالی حداقل کردن اثر نوسانی درآمد حاصل از فروش نفت بر مخارج دولت کاهش تدریجی وابستگی تراز عملیاتی بودجه دولت، استفاده از منابع صندوق توسعه ملی برای تامین مالی ارزی طرحهای سرمایهگذاری، تخصیص درآمد حاصل از صادرات نفت برای توسعه، زیرساختهای مولد و پربازده واستقرار نظام بودجه ریزی و عملیاتی از راهکارهای دولت خواهد بود.
وزیر پیشنهادی اقتصاد با اشاره به عرصه سیاستهای پولی و بانکی گفت: تقویت نقش تنظیمی و نظارتی و افزایش درجه استقلال بانک مرکزی در انتخاب ابزارهای پولی در دستور کار دولت قرار خواهد گرفت.
وی افزود: سیاست پولی دولت تدبیر و امید معطوف به هدف کنترل تورم در میان مدت از طریق نقدینگی خواهد بود. کنترل پایه پولی از طریق حذف اثر پذیری منابع پایه پولی از سیاستهای مالی و عملیات بودجهای دولت و کاهش تدریجی بدهی بانکها به بانک مرکزی از دیگر تصمیمات دولت خواهد بود.
طیبنیا همچنین خاطر نشان کرد: هدایت پس انداز خانوارها به سمت تولید از طریق ایجاد انگیزه در بازار پول و سرمایه هنگام با کنترل تورم نیز از دیگر تعهدات دولت است.
وی تصریح کرد:بهره گیری صحیح از ظرفیت عقود مالیه اسلامی، توسعه زمینه رقابت در نظام بانکی کشور، تقویت بازار سرمایه از طریق توسعه ابزارها و نهادهای لازم، بهره گیری از روشهای متنوع تامین مالی مسکن به ویژه تشکیل بازار اوراق رهنی، فعال کردن نهاد ساماندهی مطالبات معوق از دیگر برنامههای دولت یازدهم در عرصه سیاستهای پولی و بانکی است.
وزیر پیشنهادی اقتصاد گفت: در زمینه سیاستهای ارزی و تجاری دولت خود را متعهد میداند با اعمال کنترل بر رشد نقدینگی و رفع تدریجی عدم قطعیتهای اقتصادی، نوسانات نرخ ارزی را کاهش دهد، همچنین سیاست یکسان سازی نرخ ارز همگام با کنترل تورم را در یک فرآیند تدریجی اجرا کند و به ایجاد ثبات در نرخ حقیقی ارز و جلوگیری از تقویت مصنوعی آن به منظور توسعه صادرات غیر نفتی پایبند باشد.
وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی در رابطه با هدفمندی یارانهها گفت: این طرح ادامه مییابد و مرحله اول آن مطابق قانون اجرا میشود، کسری منابع سال جاری نیز از محل احکام قانون بودجه تامین میشود.
وی افزود: در رابطه با مرحله دوم هدفمندی یارانهها برنامه کلی کشور این است که پس از برقراری آرامش در بازار پول و مهار نسبی تورم در تعامل با مجلس این مرحله نیز عملی میشود.
طیبنیا اضافه کرد: پرداختهای نقدی به صورت هدفمند در کانون توجه اقشار هدف انجام میشود و باقی بودجه نیز صرف نظام تامین اجتماعی و بهداشت و درمان میشود.
وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: پس از اصلاح بازار پول و ارز و برقراری تعادل و آرامش در کشور و ارزیابی عملکرد مرحله اول از منابع هدفمندی یارانهها برای توسعه نظام تامین اجتماعی به ویژه بیمه بهداشت و بیکاری استفاده میکنیم.
وی با اشاره به تشکیل کارگروهی متشکل از اقتصاددانان مجرب و برجسته گفت: با بهرهگیری از نظرات کارشناسان مجرب جهتگیری کلی اقتصادی دولت تنظیم شده است و بر این اساس هماهنگی در رویکرد سیاستها و تصمیمگیری و اجرای سیاستها مدنظر است.
وی با بیان اینکه هماهنگترین کابینه در دولت یازدهم تشکیل میشود اظهار داشت: انتخاب تمام اعضای ستاد اقتصادی و رئیس کل بانک مرکزی به صورت هماهنگ صورت می گیرد.
طیبنیا مقابله موثر با تحریمها را از اجزای گریزناپذیر در برنامه برونرفت از شرایط کنونی اعلام کرد و گفت: برنامهای ترکیبی از لایحههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت اجرا میشود و وزارت اقتصاد و دارایی نقش اساسی برای اجرای این برنامهها دارد.
وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی خطاب به نمایندگان مجلس گفت: در صورتی که با رای مثبت شما به عنوان وزیر وزارت امور اقتصادی و دارایی منصوب شود خود را متعهد به ارتقای ظرفیتهای وزارتخانه دانسته و در همه حال اجرای قانون را نصبالعین خود قرار میدهم و همچنین برای نهادینهسازی قانونمداری تلاش میکنم.
وی افزود: سیاستهای کلی نظام را به عنوان چارچوب کلان فعالیتهای وزارتخانه در نظر میگیرم و برای نیل به اهداف سند چشمانداز میکوشم.
طیبنیا با اشاره به ضرورت تعامل وزارتخانهها با مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: تعامل فعال با مجلس و دستیابی به دیدگاههای مشترک با نمایندگان را شرط ضروری توفیق وزارتخانه میدانم و از قاعدهمندی و انضباط در سیاست کشور با تمام توان مراقبت میکنم.
وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی گفت: عدالت را به مفهوم عدالت درآمدی، عدالت منطقهای و عدالت بیننسلی شرط بقای جامعه تلقی میکنم و به عنوان اصل اساسی به آن توجه دارم.
وی افزود: فرآیند کسب رای اعتماد وزیران از سوی نمایندگان و نظارت مستمر مجلس بر عملکرد دولت بخشی از عملکرد مبارزات مردم از انقلاب مشروطه تاکنون است که باید به آن ارج نهاد و پاسخگویی در برابر مردم را گامی اساسی در تقویت مردم سالاری دینی دانست.
طیبنیا اضافه کرد: اعتقاد راسخ من آن است که به مدد همدلی، تعامل و هماندیشی با نمایندگان مجلس میتوان بار سنگین آمال ملت و پیشرفت کشور را پاسخی شایسته داد.
** بررسی رای اعتماد به وزیر پیشنهادی امور خارجه آغاز شد**
قاضیپور مخالف وزیر پیشنهادی خارجه
نادر قاضیپور و پژمانفر در مخالفت با وزیر پیشنهادی امور خارجه سخن گفته و کاشانی و احمدرضا دستغیب با تقسیم وقت میان خود، سپس سبحانینیا و جهانگیرزاده نیز در موافقت با او نطق کردند.
نادر قاضیپور خطاب به ظریف وزیر پیشنهادی امور خارجه اظهار کرد: طبق قانون اصول سیاست خارجی براساس حفظ استقلال، تمامیت ارضی، دفاع از تمامی حقوق مسلمانان، ایستادگی در برابر قدرتهای سلطهگر و استکبار پایهگذاری شده است که در این اصول ما در مقابل تمامی مسلمانان و حمایت بیدریغ از مستضعفان متعهد هستیم. سوال این است که آقای ظریف آیا شما به این اصول اعتقاد دارید؟
وی افزود: از طرف دیگر شما در نیویورک بودید و به نظر میرسد شناختی به خاورمیانه، کشورهای همسایه و شرق آسیا ندارید این در حالی است که اقتدار نظام مقدس جمهوری اسلامی در پی فرامین امام(ره) و مقام معظم رهبری در منطقه خاورمیانه نمود پیدا کرده است. حال سوال این است که شما اتفاقات رخ داده در سطح جهان اسلام را به معنای بیداری اسلامی قبول دارید یا لفظ اسلامی آن را نمیپذیرید؟
این نماینده اصولگرای مجلس با اشاره به برنامه ارائه شده وزیر پیشنهادی امور خارجه از این موضوع انتقاد کرد که در این برنامه نامی از عمل به جزییات برنامه پنج ساله در بحث سیاست خارجی آورده نشده است.
قاضیپور با طرح این پرسش که نظر شما راجع به موضوع هستهیی ایران چیست، گفت: انرژی هستهیی ما حق مسلم ماست. ولی سوال این است که آیا شما چنین موضوعی را قبول دارید یا حاضرید که بر سر منافع ملی معامله کنید؟آیا همانطور که در گذشته با دفتر مقام معظم رهبری در امور مختلف هماهنگیهای لازم را میکردید این رویه را ادامه میدهید؟
وی همچنین با این سوال از ظریف در مورد روند حمایت از کارمندان وزارت امور خارجه گفت: آیا شما همچون برخی از افراد هستید که افراد غیرکارشناس را با تریلی، راهآهن و اتوبوس به وزارت خارجه میآورید؟
نماینده مردم ارومیه در ادامه با بیان اینکه یکی از مشکلات فعلی کشور تحریم است، از ظریف پرسید که برنامههایش در خصوص دیپلماسی اقتصادی در جهت رفع تحریمها، چیست؟ و تاکید کرد که بیشتر مباحثش حول پرسیدن سوالهایی از وزیر پیشنهادی است که لازم میداند وزیر به آنها پاسخ بدهد.
قاضیپور همچنین اظهار کرد: یک شائبه وجود دارد که شما توان نگهداری کیف حاوی اسناد محرمانه را ندارید و این کیف را از شما دزدیدهاند. مراقب باشید و نگذارید کیفتان دزدیده شود و اسناد را ببرند.
وی در ادامه با بیان اینکه در بین دولتهای دنیا آمریکا شیطان بزرگ و حامی اسرائیل است، گفت: این در حالی است که پیروزی نهایی ازآن اسلام و ایران است، ولی شما در کارنامهتان بحث کلانی از مواضع و برنامههایتان در مورد فلسطین، لبنان و حزبالله همیشه پیروز و کشور ستمدیده سوریه نکردهاید. سوال ما این است که برنامه شما در این رابطه چیست؟
وی تاکید کرد که مردم ایران آمریکا را شیطان بزرگ میدانند و خود را طرفدار غزه، فلسطین و سوریه میدانند.
قاضیپور به بخش دیگری از برنامه ظریف اشاره و اظهار کرد: شما در برنامهتان بحث افغانستان را مطرح کردید اما از عراق، ترکیه، آذربایجان، پاکستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس نام نبردید. نظر شما در مورد حاکمیت ایران اسلامی و موضوع جزایر سهگانه چیست؟
وی همچنین گفت: آقای ظریف شما برای گرفتن غرامت از عراق برای هشت سال دفاع مقدس چه میکنید و چطور میخواهید این کار را انجام دهید؟ برنامه شما برای افزایش اعتبار با کشورهای اسلامی مشخص نیست، در حالی که چشم امید ملتهای مسلمان و کشورهای اسلامی به ایران است.
وی همچنین از ظریف پرسید: در صحن علنی و پشت تریبون بگویید که محل آموزش سربازی شما کجا بوده است؟
این عضو فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت همچنین با بیان اینکه ایران در بلژیک و بروکسل سفارتی با 17 نفر دارد، گفت: اتحادیه اروپا در بروکسل واقع شده است جایی که تصمیمات علیه ایران گرفته میشود، آیا نیاز نیست که در سفارتخانه ایران در بروکسل هزاران نفر کارشناس وجود داشته باشد تا مشکلات جهان اسلام را در اروپا حل و هدایت کنند؟
وی همچنین از ظریف خواست تا در مورد اعتقادش درخصوص وجود سفیر ایران در تمامی کشورها اظهارنظر کند.
قاضیپور در پایان سوالاتی درباره برنامه وزیر پیشنهادی در حل مشکلات کارگران ایرانی خارج از کشور، آزادی زندانیان ایرانی در خارج از کشور، دفاع از حقوق اموال ایرانیان و افزایش صادرات به خارج از کشور پرسید.
کاشانی موافق وزیر پیشنهادی خارجه
ناصر کاشانی نماینده مردم زاهدان در مجلس در موافقت با وزیر پیشنهادی امور خارجه، اظهار کرد: اهمیت وزارت امور خارجه به عنوان متولی و متصدی دیپلماسی کشور برای حفظ تمامیت ارضی، امنیت ملی و منافع ملی کشور بر کسی پوشیده نیست. بسیاری بر این عقیدهاند که دستگاه دیپلماسی آیینه تمام نمای حکومت در خارج از مرزهای آن است به همین دلیل دولتهای جهان سعی دارند از میان نیروهای متخصص خود زبدهترین و کارآمدترینها را برای اداره این دستگاه مهم به کار گیرند.
وی افزود: پیچیدگی سیاست و روابط بین الملل ایجاب میکند تا در انتخاب دستاندرکاران و کنشگران این عرصه خطیر، ظرافت و دقت لازم رعایت شود. توسعه روابط بینالملل در دهههای اخیر، لزوم بکارگیری معیارهای مناسب و ضرور در انتخاب مسئولان دستگاه دیپلماسی کشور را دو چندان میکند.
نماینده مردم زاهدان در مجلس با اشاره به تحولات وزارت خارجه بعد از انقلاب اسلامی، خاطرنشان کرد: تغییرات بنیادین در سیاست خارجی کشور پس از انقلاب، ضرورت استفاده از نیروهای جدید، باورمند به ارزشها و آرمانهای انقلاب را ایجاب میکرد. در واقع دستگاه دیپلماسی کشور به نیروهایی نیاز داشت که هم دارای تخصص لازم بوده و هم متعهد به ارزشها و معیارهای انقلاب باشند و جمع بین این دو در سالهای اولیه انقلاب کار سادهای نبود لذا زمان زیادی صرف شد که نیروهای متخصص برای انجام کار خطیر دیپلماسی تربیت شدند.
کاشانی در ادامه با بیان اینکه وزارت امور خارجه امروز دارای نیروهای ارزشمندی در حوزههای تخصصی است، یادآور شد: این امر مدیون زحمات و تلاشهای مسئولان دستگاه دیپلماسی کشور در سه دهه اخیر است. در همان زمان که کمبود نیروی کاردان و کارآمد در وزارت خارجه به شدت مشهود بود تعدادی از جوانان تحصیلکرده و پایبند به باورها و ارزشهای انقلاب صادقانه به دستگاه دیپلماسی در داخل و خارج پیوستند و مسئولیت گرانسنگ دفاع از منافع ارزشمند کشور و نظام را بر عهده گرفتند و اغراق نیست اگر گفته شود این گروه از جوانان مومن همرزم سنگرنشینان جبهههای جنگ تحمیلی در عرصه سیاست خارجی بودند.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با اشاره به سوابق محمدجواد ظریف، خاطرنشان کرد: یکی از همین جوانان مومن که در حین تحصیل در خارج از کشور به کسوت خدمتگزاری جمهوری اسلامی در آمد آقای ظریف بود. او از اعضای فعال و دبیران انجمن اسلامی دانشجویان ایرانی در آمریکا بود و به نمایندگی ایران در سازمان ملل پیوست و بر اثر تلاش بیوقفه و استعدادش به زودی یکی از نیروهای زبده و موثر آن نمایندگی شد و دیری نپاید که به معاونت نمایندگی مزبور رسید.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: تحصیل در خارج از کشور ایشان و کسب موفقیتهای علمی در کشوری مثل آمریکا که در آن شرایط حساس انقلاب اسلامی که دید خصمانهای به ایرانیان به ویژه ایرانیان انقلابی و مومن وجود داشت، یک امتیاز محسوب میشد. علیرغم اینکه ایشان میتوانست با این همه تواناییهای علمی در خارج از کشور با بهترین امکانات مشغول به کار شود اما عِرق اسلامی و ملی او قابل تحسین است و حتی فرزندانشان هم در کشور مشغول به کار شدند.
کاشانی با اشاره به سوابق تحصیلی حسن روحانی در خارج از کشور، اضافه کرد: آقای رییسجمهور هم در خارج از کشور تحصیل کردند و مردم به ایشان رای دادند بنابراین تحصیل در خارج از کشور آقای ظریف را جزو ضعفهای ایشان منظور نکنیم. مساله مهم این است که با وجود تحصیل طولانی مدت در خارج از کشور باز هم خللی در عقاید ایشان در دفاع از آرمانهای انقلاب و نظام وارد نشد.
نماینده مردم زاهدان در مجلس در بخش دیگری از اظهارات خود تصریح کرد: ظریف در صورت کسب رای اعتماد اولین وزیر خارجه بعد از انقلاب است که تخصص علمی متناسب با حوزه مسئولیتش دارد. تحصیلات وی تا مرحله دکترا در زمینه روابط بینالملل و حقوق بینالملل بوده و تالیفات متعدد در کارنامه علمی و پژوهشی او موجود است. برخی نوشتهها و سخنرانیهای وی در محافل سیاسی، علمی و تخصصی مورد توجه قرار گرفته و سخنرانی وی در دیوان بینالمللی دادگستری در دفاع از غیرقانونی بودن استفاده از سلاح هستهیی، مقاله عالمانهاش در دفاع از برنامه صلحآمیز هستهیی ایران که در نشریه معتبر دانشگاه کلمبیا به چاپ رسید و سخنرانی بیبدیلش در جلسه شورای امنیت در رابطه با قطعنامه تحریمی علیه ایران نمونههایی از ظرفیت تخصصی دکتر ظریف است که مورد تقدیر مقام معظم رهبری هم قرار گرفته است.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس ادامه داد: آقای ظریف در خلال دوران سفارت خود در سازمان ملل دهها سخنرانی در دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی آمریکا ایراد کرده است و من بعید میدانم دیپلماتهای ایرانی و خارجی دارای چنین سابقه و صبغه علمی باشند. ظریف برخلاف اکثر وزرای قبلی وزارت خارجه از بدنه کارشناسی و مدیریتی وزارتخانه برخواسته و با زوایا و زیر و بم دستگاه دیپلماسی کشور کاملا آشنایی دارد.
کاشانی اشتهار بینالمللی محمدجواد ظریف را از مهمترین امتیازات وی عنوان و خاطرنشان کرد: متعاقب معرفی وی به عنوان وزیر خارجه حجم وسیعی از مطالب و اخبار رسانههای خارجی به سوابق و تجارب ایشان و تواناییاش در پیشبرد برنامهها و اهداف و سیاستهای خارجی ایران اختصاص یافت و این اشتهار مدیون سالها تلاش صادقانه، بیوقفه و تسلط و آگاهی به مسائل بینالمللی، هوش و استعداد سرشار، نزاکت، تواضع و افق دید وسیع و ذهن خلاق ایشان است.
وی در ادامه به نقل قولی از علیاکبر ولایتی پرداخت و گفت: به گفته آقای ولایتی دبیرکل اسبق سازمان ملل در یکی از دیدارهای خود با ایشان درخواست کرده بود که دکتر ظریف به سازمان ملل مامور به خدمت شود تا این سازمان از تواناییهای وی بهرهمند شود. همین امتیاز و تواناییها که موجب افتخار نظام است خصومت و خباثت دشمنان نظام مخصوصا صهیونیستها و افراطیون راست آمریکایی را برانگیخته به طوریکه در روزهای اخیر با ادعای بیپایه به تخریب شخصیت او پرداختند.
نماینده مردم زاهدان در مجلس اضافه کرد: جای تاسف است که گروههایی در داخل کشور نیز سعی در تخریب شخصیت دکتر ظریف از زاویه دیگری به استناد ادعاهای بیپایه نمودند و یکی از همین ادعاها انتصاب دکتر ظریف به اصطلاح به حلقه یا باند نیویورک است. باید دید که اصلا چنین حلقه یا باندی وجود دارد و اگر هست چه کسانی در این حلقه حضور دارند. اگر آنچه در برخی سایتها آمده ملاک باشد مشخص میشود این ادعا چقدر بیپایه است و مدعیان آن چقدر از انصاف خارج شدهاند.
کاشانی یادآور شد: دکتر ظریف در دوران تصدیاش در معاونت بینالمللی وزارت خارجه و نمایندگی ایران در نیویورک با تنی چند از زبدهترین و متعهدترین کارشناسان کار کرده و شاید همین بوده که باعث رشک دیگران شده است. شاید منظور از حلقه یا باند نیویورک همین تعداد انگشتشمار کارشناسان خبره و برجسته باشد که عده قلیلی ناآگاهانه یا مغرضانه قصد تخریب یا نادیده گرفتن آن را دارند.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود خاطرنشان کرد: یکی از مشخصات ویژه دکتر ظریف داشتن ذهن تحلیلگرا و قوی است. تحلیل دقیق و صحیح تحولات بینالمللی مستلزم برخورداری از بینش وسیع راهبردی و ذهن فعال است که این در برنامه، نوشتهها و برخی سخنرانیهای وی متجلی شده است و این نشان میدهد ایشان تا چه حد دارای افق دید وسیع و ذهن تحلیلگرا است.
نماینده مردم زاهدان در مجلس اظهار کرد: برخی ادعاها در مورد گرایشهای سیاسی دکتر ظریف و یا همراهی وی با جریانات خاص مطرح شده که فاقد اعتبار است. دکتر ظریف به عنوان یک دیپلمات حرفهای هیچگونه وابستگی جناحی و حزبی نداشته و ندارد و واقعا معتقد است که سیاست خارجی عرصه جار و جنجال سیاسی و میدان تسویه حساب حزبی و جناحی نیست.
وی در پایان گفت که اگر اصل شایستهسالاری ملاک عمل نمایندگان باشد محمدجواد ظریف بهترین گزینه برای تصدی وزارت امور خارجه است.
پژمانفر مخالف وزیر پیشنهادی خارجه
نصرالله
پژمانفر نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی که به عنوان مخالف وزیرپیشنهادی امور خارجه اظهار کرد: در برنامه
پیشنهادی آقای ظریف تعامل و تفاهم با برخی از کشورهایی آمده است که آنها
ارتباطشان را با ما قطع کردند و این سوال مطرح میشود که آیا این ارتباط
یکسویه میتواند به جایی برسد و به نظر میرسد ایشان یک فضای انفعالی را
برای وزارت خارجه ترسیم نموده است.
وی افزود: در برنامههای ایشان هیچ صحبتی و اثری از برخی از موضوعات مانند بیداری اسلامی و استکبارستیزی نیست و این در حالی است که رهبری در سخنان فروردینماه خود در حرم امام رضا(ع) استکبارستیزی در دولت نهم دهم را به عنوان یک نکته مثبت یاد کردند و خاطرنشان کردند که دولت نهم و دهم هیچگاه دربرابر زیادهخواهیهای غرب و استکبار دچار انفعال نشد و مردم این برخورد ضد استکباری را میپسندند.
پژمانفر در بخش دیگری از سخنان خود و با اشاره به صحبتهای مقام معظم رهبری در ارتباط با دولت آقای احمدینژاد هیچگاه از پیگیری اصول انقلاب خجالتزده نشد، گفت: پیگیری اصول انقلاب و همچنین مساله هستهیی نکتهای است که باید آقای ظریف سیاست خود را به طور شفاف توضیح دهد. چرا که متاسفانه به نظر میرسد در برنامههای آقای ظریف فقط عقبگرد دیده میشود و سیاستهای انفعالی را در پیش گرفتهاند.
وی تاکید کرد: ما 35 سال است که شعار ایستادگی در مقابل استکبار را سر دادهایم و امروز نیز به عنوان یک کشور تاثیرگذار در دنیا نقشآفرینی میکنیم پس چرا باید در برابر آنها کرنش کنیم.
این عضو کمیسیون فرهنگی در بخش دیگری از سخنانش با انتقاد از استقبال برخی از کشورهای غربی از وزارت ظریف خاطرنشان کرد: آقای ظریف در قبال این کف و سوتها باید احساس خطرکند چرا که دشمنان ما چشم طمع به وزارت آقای ظریف دوختهاند و آمریکاییها نیز ایشان را یک شاخه زیتون برای خود خطاب کردهاند. لذا آقای ظریف باید به صراحت اعلام کند که ما نمیخواهیم با آمریکا رابطه داشته باشیم تا آنان نیز حساب کار خود را بدانند.
پژمانفر که به عنوان مخالف وزارت ظریف سخن میگفت، در بخش پایانی صحبتهای خود مدعی شد که آقای ظریف رابط بین احمدینژاد و امیراحمدی و آقای خاتمی با نهاد سورس بوده است و باید در قبال آنها پاسخگو باشد.
نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: آقای دکتر ظریف باید پاسخ دهد که چرا غربیها از وزارت ایشان خوشحال شدند تا جایی که یکی از رسانههای آمریکایی ایشان را شاخه زیتونی برای غرب و آمریکا دانستند.
نصرالله پژمانفر که به عنوان مخالف وزیرپیشنهادی امور خارجه اظهار کرد: در برنامه پیشنهادی آقای ظریف تعامل و تفاهم با برخی از کشورهایی آمده است که آنها ارتباطشان را با ما قطع کردند و این سوال مطرح میشود که آیا این ارتباط یکسویه میتواند به جایی برسد و به نظر میرسد ایشان یک فضای انفعالی را برای وزارت خارجه ترسیم نموده است.
وی افزود: در برنامههای ایشان هیچ صحبتی و اثری از برخی از موضوعات مانند بیداری اسلامی و استکبارستیزی نیست و این در حالی است که رهبری در سخنان فروردینماه خود در حرم امام رضا(ع) استکبارستیزی در دولت نهم دهم را به عنوان یک نکته مثبت یاد کردند و خاطرنشان کردند که دولت نهم و دهم هیچگاه دربرابر زیادهخواهیهای غرب و استکبار دچار انفعال نشد و مردم این برخورد ضد استکباری را میپسندند.
پژمانفر در بخش دیگری از سخنان خود و با اشاره به صحبتهای مقام معظم رهبری در ارتباط با دولت آقای احمدینژاد هیچگاه از پیگیری اصول انقلاب خجالتزده نشد، گفت: پیگیری اصول انقلاب و همچنین مساله هستهیی نکتهای است که باید آقای ظریف سیاست خود را به طور شفاف توضیح دهد. چرا که متاسفانه به نظر میرسد در برنامههای آقای ظریف فقط عقبگرد دیده میشود و سیاستهای انفعالی را در پیش گرفتهاند.
وی تاکید کرد: ما 35 سال است که شعار ایستادگی در مقابل استکبار را سر دادهایم و امروز نیز به عنوان یک کشور تاثیرگذار در دنیا نقشآفرینی میکنیم پس چرا باید در برابر آنها کرنش کنیم.
این عضو کمیسیون فرهنگی در بخش دیگری از سخنانش با انتقاد از استقبال برخی از کشورهای غربی از وزارت ظریف خاطرنشان کرد: آقای ظریف در قبال این کف و سوتها باید احساس خطرکند چرا که دشمنان ما چشم طمع به وزارت آقای ظریف دوختهاند و آمریکاییها نیز ایشان را یک شاخه زیتون برای خود خطاب کردهاند. لذا آقای ظریف باید به صراحت اعلام کند که ما نمیخواهیم با آمریکا رابطه داشته باشیم تا آنان نیز حساب کار خود را بدانند.
پژمانفر که به عنوان مخالف وزارت ظریف سخن میگفت، در بخش پایانی صحبتهای خود مدعی شد که آقای ظریف رابط بین احمدینژاد و امیراحمدی و آقای خاتمی با نهاد سورس بوده است و باید در قبال آنها پاسخگو باشد.
دستغیب موافق وزیر پیشنهادی خارجه
علیاصغر دستغیب که در موافقت با وزیر پیشنهادی امور خارجه در جلسه علنی بعدازظهر امروز سخن میگفت، اظهار کرد: خوشحالم که برای اولین بار تصدی وزارت خارجه در اختیار فردی است که تخصص را در کنار تجربه دارد و این یک مزیت فوقالعاده برای دستگاه دیپلماسی خواهد بود.
وی افزود: ما فکر میکردیم آقای ظریف فقط یک دیپلمات متخصص است اما او مدیری توانمند در حوزههای مختلف است.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به پیچیدگیهای شرایط بینالمللی، یادآور شد: نیاز امروز ما به دیپلماتهایی است که هم شناخت نظری و هم تجربی و حرفهای از روابط بینالملل داشته باشند، در واقع مدیریت دستگاه دیپلماسی در شرایط کنونی بدون شناخت محیط سیاست خارجی و جایگاه ایران امکانپذیر نیست.
این نماینده اصولگرای مجلس ادامه داد: کشورهای متنبه در بیرون، نظم سیاسی را طراحی کردهاند و عناصر را به گونهای چیدهاند که هژمونی بینالمللی سخت در عرصه بینالملل شکل گرفته، البته به فضل خدا و با رهنمودهای رهبری این هژمونی بینالمللی شکننده خواهد بود، اما شکستن این نظم غولپیکر نیازمند به دیپلماتهای قوی است و باید ابزار لازم در اختیار دولت و دستگاه دیپلماسی باشد که بتواند این اقتدار را به منصه ظهور برساند.
وی ادامه داد: رییس دستگاه دیپلماسی ما جدای از حوزه اصلی فعالیتش، ماموریتی در ارتباط با کل کشور در شرایط کنونی دارد، کسی هست که در شرایط امروز منکر ارتباط معنادار بخشهای مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با حوزه خارجی باشد؟ همه این را میدانیم و توقع و مطالبه فراوانی در این حوزه وجود دارد.
دستغیب یادآور شد: آقای روحانی به جهت آشنایی با این حوزه از بین مجموع مدیران و دیپلماتهایی که در اطراف ایشان بود، آقای ظریف را انتخاب کرد تا بتواند ماموریتهایی که هم مستقیم مرتبط با سیاست خارجی است و بحثهای داخلی را به خوبی انجام دهد.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: من به عنوان دانشآموخته کوچک علم سیاست و روابط بینالملل برنامههای پیشنهادی مربوط به وزرای خارجه در دولتهای گذشته را مطالعه کردهام، ضمن احترام به همه بزرگوارانی که خدمات شایستهای ارائه کردهاند، آنچه در این برنامهها آمده بود بیان کلیات، اهداف و موضوعات انتزاعی بود که حتی در نظارت کار را برای ما هم سخت میکرد و ما شاهد یک راهبرد و برنامه کاری نبودیم.
وی تصریح کرد: برنامه پیشنهادی دکتر ظریف برنامهای کامل و جامع است، این برنامه دارای راهبردها و راهکارهایی است و شاید هر کسی دیگری جای آقای ظریف بود این را در اختیار ما قرار نمیداد، زیرا ابزار نظارت را هم برای ما باز کرده است و سردرگمی که در سفارتخانهها یا مامورین وجود دارد با این برنامه از بین میرود.
وی با اشاره به بخشی از اظهارات نادر قاضیپور در مخالفت با وزیر پیشنهادی خارجه، تصریح کرد: کاش مخالفین برنامه را میخواندند، در صحبتهایشان گفتند در دفاع از ملتهای مسلمان چیزی در برنامه وجود ندارد اما چند جای برنامه این موضوع هست و مبنای نگارش این برنامه منطبق بر هویت اسلامی و ملی ماست.
نماینده مردم شیراز در مجلس خاطرنشان کرد: خواهش من این است که حتی مخالفین هم دقت کنند، زیرا سفیر جمهوری اسلامی ایران باید پشتوانه قوی داخلی در ماموریت خود داشته باشد، آقای ظریف ابزار تخصص و تجربه را دارد و مجهز به دانش روز است و انشاءالله به اعتماد ملت که به رهبر خودشان و مقتدای خودشان اعتماد و باور دارند، آقای ظریف هم رهنمودهای معظمله و ارشادات ایشان را در عرصه بینالملل مدنظر قرار میدهند و با رای بالای خانه ملت در پیشبرد اهداف جمهوری اسلامی پیش قدم خواهد بود.
سبحانینیا موافق وزیر پیشنهادی خارجه
حسین سبحانینیا، نماینده موافق محمدجواد ظریف، گزینه پیشنهادی برای تصدی پست وزارت امور خارجه در دولت یازدهم با اشاره به سوابق تحصیلی ظریف گفت: ظریف دکترای روابط بینالملل و حقوق بینالملل دارد وطی دو دهه کار در عرصه دیپلماسی خارجی نشان داده است که تواناییهای بسیاری دارد.
وی با بیان اینکه شروع کار دیپلماتیک همزمان با جنگ تحمیلی به ایران بوده است، گفت: در زمانی که همه دنیا تلاش میکردند تا حمله به ایران را توجیه کنند ظریف تلاش کرد تا مسئله تجاوز به ایران را افشا کند.
سبحانینیا با بیان اینکه سازمان ملل همواره مورد سوء استفاده ابرقدرتها بوده است، گفت: ظریف از طریق دیپلماسی هوشمند به جنگ این روند رفت، او فردی است که تلاشهای زیادی در این راستا انجام داده است.
این عضو هیات رییسه مجلس در ادامه به برخی حوادث در جریان جنگ تحمیلی به ایران اشاره کرد و گفت: ظریف تلاشهای زیادی کرد تا دبیرخانه و دبیر کل سازمان ملل متحد را متقاعد کند که به ایران حمله شده است و همچنین در مورد حملات به منطقه مسکونی و مناطق کردنشین عراق هم تلاشهای بسیاری کرده است و باعث صدور گزارشهای محکومیت در این مورد شده است.
نماینده مردم نیشابور ادامه داد: اوج پیروزی آقای ظریف در سالهای دهه 70 و زمانی است که دبیرکل سازمان ملل متحد براساس بند 6 قطعنامه 598 عراق را در جنگ ایران متجاوز اعلام کرد و این یکی از مواردی بود آقای ظریف در آن نقش کلیدی داشت.
سبحانینیا اظهار کرد: آقای ظریف سوابق طولانی مدت در اموربینالملل و حقوقی دارد، 5 سال در سازمان ملل متحد نماینده دائم ایران است و در طول خدمت خود در وزارت خارجه به عنوان مدیر نمونه شناخته شده است.
وی با اشاره به بخشی از مسوولیتهای آقای ظریف طی سالهای گذشته ریاست کمیته حقوقی مجمع عمومی سازمان ملل ریاست کمیسیون فرهنگی یونسکو، معاونت مجمع سازمان ملل و مواردی از این دست همچنین مسوولیتهای سیاسی و اجتماعی در برگزاری اجلاس سران کشورهای اسلامی و اجلاس بینالمجالس در ایران از جمله سوابق اجرایی دکتر ظریف است.
این عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی در مورد برنامههای ظریف برای تصدی وزارت امور خارجه گفت: آقای ظریف در برنامههای خود نشان داده است که به مسائل بینالملل اشراف دارد و به درستی تاکید کرده است دوران فعلی دوران انتقالی در سیاست جهانی است بعد از نظم دو قطبی که دچار تحول شده است هنوز نظم قطعی و نهادینه شده دیگر جایگزین نشده و ایران باید در روند جایگزین شدن نظم نوین جهانی موثر باشد چرا که ایران از کشورهای قدرتمند و اثرگذار است.
سبحانینیا ادامه داد: سابقه فرهنگی ایران و پیام جهانی این سابقه فرهنگی و حضور در انتخابات ظرفیت جدی برای بازیگر موثر در معادلات جهانی را فراهم کرده است. تلاشهای برای شکستن الگوی ایران در مردم سالاری دینی وجود دارد؛ چالش پیش رو تداوم بیثباتی در منطقه است، دشمن به دنبال اعمال فشار بر جمهوری اسلامی و منزوی کردن ایران است که بتواند کشور را وادار به پذیرش خواستههای خود کند در این میان باید راهبردها مورد عنایت قرار گیرد تا بهانه به دست دشمنان کشور داده نشود.
نماینده مردم نیشابور تصریح کرد: باید ضمن تاکید بر اصول راه ایران، راه تعامل سازنده با کشورهای دنیا فراهم شود تنشزدایی،بازسازی تعاملات و عادی کردن روابط منجربه مدیریت وکاهش تحریمها خواهد شد در همین زمینه لازم است بهبود روابط خارجی در اولویت باشد و برنامه دکتر ظریف هم بر همین مبنا چیده شده است.
وی در ادامه اظهارکرد: آقای دکتر ظریف به مسائل منطقه و علوم روز دنیا اشراف کامل دارد و به کار کارشناسی اهمیت میدهد در دوران او بدنه کارشناسی وزارت امور خارجه رشد کرده ونسل جدیدی از مدیران خبره در این وزارتخانه تربیت شده همچنین ولایتپذیری،صداقت و صراحت لهجه آقای دکتر ظریف هم باید مورد توجه قرار گیرد. نهایتا اینکه آقای دکتر ظریف بر مبنای تصمیمات بالاتر از خودشان عمل میکنند و به همین دلیل در طول این سالها مورد اطمینان رهبری قرار گرفتهاند.
سبحانینیا در پایان خطاب به نمایندگان گفت: رای بالا پشتوانه قابل توجهی برای دکتر ظریف در عملی کردن برنامههایش خواهد بود.
جهانگیرزاده موافق وزیر پیشنهادی خارجه
وی یادآور شد: امروز پیشبرد اهداف کلان نظام نیازمند افزایش روابط خارجه به ویژه در مسئله هستهای است.
جهانگیرزاده با تأکید بر اینکه وزارت خارجه باید با تأسی از فرمایش رهبری مبنی بر عزت، حکمت و مصلحت عمل کند، افزود: این وزارتخانه نیازمند استفاده از نیروهای عاقل و توانمند است که در چارچوب منافع عزتمندانه حرکت کند.
این نماینده مجلس یادآور شد: در گذشته ارتباطات خوبی بین وزارت خارجه با سایر بخشها وجود داشت؛ آقای ظریف در درون این وزارتخانه فرد معقولی به شمار میرود و آقای ولایتی در مورد وی گفته است ظریف توانمندترین و ورزیدهترین دیپلمات کشور است.
وی با بیان اینکه رژیم صهیونیستی امروز بسیار در فشار قرار دارد و آقای ظریف را میکوبد اظهار داشت: آنها میدانند که جمهوری اسلامی ایران از یک دیپلمات قوی استفاده میکند. اینکه انتظار داریم آقای ظریف امروز درباره ارتباط با آمریکا یا عدم ارتباط با آن سخن بگوید درست نیست و میدانیم که اینگونه بحثها باید در ظرفیت نظام تصمیمگیری شود.
جهانگیرزاده تأکید کرد: معتقدم منافع ملی جمهوری اسلامی ایران و مصالح کشورهای اسلامی ایجاب میکند که ما قدرت وزارت خارجه را افزایش دهیم و بدانیم وجود مهرهای قوی در رأس وزارت خارجه به نام آقای ظریف میتواند منافع جمهوری اسلامی ایران را بیشتر برآورده کند.
این نماینده مجلس یادآور شد: آنچه که درباره بحث ارتباطات نیز گفته شد باید خود وی توضیح دهد اما اگر آقای ظریف با تیم انحرافی ارتباط داشت چرا از کار برکنار شد و رأی به آقای ظریف یک پیام منطقهای و بینالمللی دارد.
دفاعیات محمدجواد
ظریف از برنامهها و سوابق خود
محمدجواد ظریف وزیر پیشنهادی امور خارجه در جلسه علنی نوبت عصر در دفاع از برنامههای پیشنهادی خود گفت: ایران اسلامی قدرتمند است، ما باید قدرت ایران را باور کنیم.
وی افزود: مشارکت گسترده مردم در انتخابات و پذیرش رویکرد رییس جمهور این پیام روشن را به جهان دارد که عزم بزرگ مردم ایران برای تعامل با جهان بدون ذرهای کوتاه آمدن از حقوق حقه ایران براساس اصل عزت، حکمت و مصلحت است تا از این مسیر مصالح و منافع نظام در جهت آرمان و منافع ملی تامین شود که از دیدگاه نظری منافع آرمانی و ملی کشور را هم راستا میدانم.
وزیر پیشنهادی امور خارجه با بیان اینکه در چند سال اخیر توطئهگران، تحریمها و فشارهای ناروایی را به مردم ایران تحمیل کردند، گفت: علیرغم تمامی این فشارهای بیمنطق، مردم با هوشیاری و خودباوری و با تقویت انسجام ملی در انتخابات اخیر، استقلال و عزت ایران عزیز را تضمین کردهاند.
ظریف اضافه کرد: احترام به مردم سالاری دینی و تبعیت از آرای مردم و احترام و اراده آنها و رعایت ارزشهای اسلامی و اصول اخلاقی میتواند الگویی از حکمرانی خوب و موفق به کشورهای اسلامی ارائه کنند.
وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری گفت: سخنان حکیمانه مقام معظم رهبری بر این پایه است که رای مردم حقالناس است، این موضوع بعد جدید و بینظیری را بر مفاهیم مردمسالاری و حقوق بشر افزود و مسوولیت در برابر خالق قادر و بصیر علاوه بر پاسخگویی و شفافیت در برابر مردم را به ادبیات این حوزه مهم علوم انسانی اضافه کرد.
وی اضافه کرد: این مفهوم واقعی و اصیل گفتمان انقلاب اسلامی و یادگار امام راحل است که در ساختار معنایی جهان در حال گذار امروزی، قدرت بینظیر، خودساخته و غیرقابل انکاری را به جمهوری اسلامی در سطح منطقه و فراتر از آن داده است، پس ما باید این قدرت بینظیر را باور کنیم، البته نه در شعار بلکه در عمل.
وزیر پیشنهادی امورخارجه تاکید کرد: طبیعتا با این خودباوری و اعتمادبه نفس در صحنه روابط بینآلمللی، حضور فعال، سازنده و تاثیرگذار خواهیم داشت، ایران در منطقهای واقع شده است که از گسترش افراطیگری، ناامنی و بیثباتی رنج میبرد، ولی خود لنگرگاه ثبات، امنیت و آرامش خودجوش و نه متکی به قدرت خارجی را دارد، طبیعتا با این سرمایه عظیم اجتماعی و مردمسالاری دینی میتوان نقش بیبدیلی در فرآیند اعتدال و آرامش در منطقه ایجاد کرد.
ظریف گفت: مشارکت ایران در فرآیندهای سیاسی در منطقهای ناامن و در عین حال استراتژی عاملی اساسی در جلوگیری از جنگ، خشونت و افراطیگری است، قدرت و موقعیت سیاسی و استراتژیک ایران میتواند و باید در خدمت پیشرفت همهجانبه، هدفمند و توسعه پایدار اقتصادی و بهبود وضعیت رفاه و معیشت مردم ایران قرار گیرد.
وی اضافه کرد: داشتن نیروی انسانی متخصص، کارآمد، وسعت سرزمینی، منابع سرشار انرژی ذخایر فراوان معدنی، راههای موصلاتی، فناوری و علم و دانش، چشمانداز توسعه ایران و قدرت ما را بیش از پیش درخشان میکند.
این عضو کابینه پیشنهادی حسن روحانی گفت: دولت تدبیر و امید همکاریهای توسعهای و اقتصادی خود را با کشورها و نهادهای موثر در اقتصاد جهانی از موضع استقنا برای پیشرفت و بهبود معیشت مردم به کار خواهد گرفت.
ظریف خطاب به نمایندگان گفت: رویکرد اعتدال در سیاست خارجی دولت مبتنی بر واقعبینی، خودباوری و خودآگاهی است. برای ایجاد تفاهم و اعتماد متقابل به منظور ارتقای ظرفیت و توان ملی کشور و امنیت توسعه آن به کار گرفته میشود.
وی گفت: در این تعامل سازنده آرمانها، منافع و امنیت ملی جمهوری اسلامی تفکیکناپذیرند و به عنوان اهداف اصلی و غیرقابل تفکیک به شمار میآیند.
وزیر پیشنهادی امور خارجه در بخش دیگری از دفاعیات خود در جلسه علنی بعدازظهر امروز مجلس، گفت: دولت فقط باید یک سیاست خارجی داشته باشد زیرا هیچ دولتی نمیتواند با بیش از یک سیاست خارجی کارش را در این دنیای پرآشوب به پیش ببرد و به همین دلیل است که قانون سیاست خارجی را در اختیار رهبری قرار داده که از دعواهای جناحی به دور باشد.
محمدجواد ظریف پیگیری مستمر برنامهها و ایجاد اعتماد متقابل را از ابزار لازم سیاست خارجی عنوان و خاطرنشان کرد: این اعتماد نمیتواند یکسویه باشد بلکه دوسویه است، جهان باید اعتماد مردم بزرگ ما را به خود کسب کند. هدف سیاست خارجی، دفاع عزتمند، خودباورانه و هوشمندانه از منافع و مصالح کشور است با زبانی متقاعدکننده و رفتاری متین و حکمتآمیز.
وی در ادامه یادآور شد: اعتدال حاصل خودباوری و اعتماد به نفس و تندروی نمود بارز ضعف است، سیاست خارجی دولت اعتدال به دور از حاشیهپردازی، حقوق مسلم مردم نه تنها در بحث هستهیی بلکه در تمامی امور را پیگیری میکند و ذرهای از آن کوتاه نمیآید؛ در این میان نمایندگان با فریاد احسن اظهارات ظریف را مورد تشویق قرار دهند.
وزیر پیشنهادی امور خارجه ادامه داد: ما با ایجا فرصت و کاهش تهدید دایره دوستان را در منطقه و جهان گسترش میدهیم و با باور به توان خود آمادگی داریم که دیگر کنشگران صحنه سیاست خارجی را به روابط عادلانه و مبتنی بر همکاری متقابل با ایران وادار کنیم.
وی با اشاره به عدم تمایل خود برای تصدی وزارت خارجه، گفت: من طالب این مسئولیت نبودم و تلاش فراوان کردم تا برادر بزرگوار خود آقای روحانی را متقاعد کنم که این وظیفه را بر عهده من قرار ندهد، اگرچه با رای اعتماد مجلس مسئولیت سنگین و خطیری به عهده من گذاشته میشود که تنها با اتکال خاضعانه به قدرت مطلق و لایزال حضرت حق و توسل به پیامبر (ص) و ائمه قابل تحمل است.
ظریف ادامه داد: به عنوان کارشناسی که تمام عمر خود را صرف آموختن، مطالعه، تحقیق، تدریس و اجرای سیاست خارجی کردهام سنگینی این مسئولیت بزرگ را با تمام وجود در برابر ملت بزرگ ایران احساس میکنم و میدانم دستیابی به جایگاه در خور جمهوری اسلامی ایران حتما با مخالفت و چالش جدی روبروست اما با تمام دشواریها لحظهای تردید نکردم که یاری خدا برای ملت ایران نزدیک است.
نمایندگان با فریادهای احسنت خود این اظهارات ظریف را نیز تشویق کردند.
وزیر پیشنهادی امور خارجه در بخش دیگری از اظهارات خود یادآور شد: شرایط جهانی کنونی بسیار پیچیده است و جمهوری اسلامی در منطقهای حساس و پرخطر رسالتی مهم بر عهده دارد. سیاست استقلالطلبانه و رویکرد عزتمدارانه جمهوری اسلامی نقش برجستهای در جهان به ایران داده و برای ایفای این نقش، سیاست خارجی باید ملی، فراجناحی و بر اساس قانون اساسی تحت نظارت مستقیم مقام معظم رهبری باشد.
نمایندگان مجلس با فریادهای احسنت خود این سخنان وزیر پیشنهادی امور خارجه را تایید کردند.
ظریف یادآور شد: من همواره در هر مسئولیتی که تاکنون در عرصه سیاست خارجی داشتم این اصل را نصبالعین قرار دادهام و افتخارم این است که در اجرای تدابیر داهیانه رهبری در جنگ تحمیلی، بحران عراق، افغانستان، پرونده هستهیی و موضوعات دیگر سیاست خارجی کوتاهی نکردم و همواره مورد مرحمت ایشان قرار گرفتهام.
وی تصریح کرد: سیاست خارجی عرصه منافع و امنیت ملی کشور است و نباید دستخوش سلیقههای جناحی شود. سیاست خارجی امری تخصصی است، من باندگرا نیستم و دست هر کس که بتواند منافع ملی را به پیش ببرد میبوسم و این را در 25 سال سابقه مدیریتیام انجام دادهام. نه با اتوبوس که تاکنون یک نفر از اقوام و دوستانم را وارد وزارت خارجه نکردم و با کارشناسان خدوم وزارت کار کردهام.
وزیر پیشنهادی امور خارجه با تاکید بر اینکه سیاست خارجی باید از هیجانان روزمره و ادعاهای هزینهساز به دور باشد، اضافه کرد: در حوزه سیاست خارجی باید عرصه اجرا و تحلیل تفکیک شود. در قلمروی تحلیل من، خود و همکارانم را موظف می دانم که همچون دیدبانی صادق زمینههای فرصتساز یا تهدیدآفرین و اوضاع منطقه و جهان را به مسئولین و در راس آنها رهبری منتقل کنم و در این مسئولیت از تمام توان حرفهای و قدرت تحلیلی خود بهره میبریم و آن را در کمال راستگویی و خیرخواهی انجام میدهیم و از جوسازی و ارعاب واهمه نداریم.
وزیر پیشنهادی امور خارجه همچنین تاکید کرد: در مرحله اجرا دستگاه سیاست خارجی خود را موظف به تصمیماتی میداند که توسط مراجع عالیه نظام ابلاغ میشود، در این عرصه تمام توان کارشناسی خود را بسیج میکنیم که چه این تصمیم موافق نظر یا مخالف تحلیل ما باشد آن را دنبال کنیم زیرا دولت فقط باید یک سیاست خارجی داشته باشد و هیچ دولتی نمیتواند با بیش از یک سیاست خارجی کارش را در این دنیای پرآشوب به پیش ببرد به همین دلیل است که قانون نظارت بر این حوزه را در اختیار رهبری قرار داده تا از دعواهای جناحی به دور باشد.
ظریف با بیان اینکه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر اساس اهداف کلان غیرقابل خدشه و اهداف اجرایی و عملیاتی با توجه به شرایط منطقه،جهان و مصالح ملی تعیین میشود، اظهار کرد: اهداف کلان سیاست خارجی جمهوری اسلامی در قانون اساسی، رهنمودهای امام، مقام معظم رهبری و اسناد بالا دستی و به منظور پیشبرد آرمانهای نظام جمهوری اسلامی و آرمانهای انقلاب اسلامی مشخص شده است و بر اساس این اهداف کلان باید به تبیین هوشمندانه، شناخت دقیق شرایط جهانی ، ترسیم جایگاه ایران و شناسایی واقعبینانه فرصتها و چالشها پرداخت.
وزیر پیشنهادی امور خارجه، دوران فعلی روابط بینالملل را دوران گذار توصیف کرد و گفت: این از حساسترین و مخاطرهآمیزترین مقاطع دوران انتقالی است. این دوران گذار غالبا با جنگ بوده اما اکنون علیرغم رقابتهای سنگین و سهمناک و بدون استفاده از اهرم نظامی است. یکی از پیچیدهترین دلایل این تحول، تحول در مفهوم قدرت است. گذار از تمرکز بر قدرت نظامی به سایر ابعاد نوظهور قدرت و اشاعه معنای غیرنظامی مانند قدرت اقتصادی، علمی و فناوری و قدرت اجماعسازی از نمادهای مهم این تحول است.
ظریف در ادامه با بیان اینکه فضا برای کنشگرانی مثل جمهوری اسلامی به طرز بیسابقهای باز شده، یادآور شد: نظریههای پایان تاریخ و برخورد تمدنها در کنار تلاش سیاسی برای تشدید اسلامهراسی و ایرانستیزی نشانگر نگرانی از قدرت جمهوری اسلامی است و ما اگر میخواهیم در حوزههایی که رقبا نگرانند پیش برویم باید بر این ابعاد قدرت جمهوری اسلامی تاکید کنیم و دیپلماسی کشور را بر این مبنا قرار دهیم.
وی با اشاره به امکان حضور ایران در عرصه بینالملل با توجه به استقلال آن و هویت تاثیرگذار جمهوری اسلامی،اظهار کرد:امکان ارتقای ایران بسیار بیش از قدرت منطقهای فراهم است و توانمندی تاثیرگذاری ایران فراتر از نقش یک قدرت میانی در صحنه جهانی است.
وزیر پیشنهادی امور خارجه با اشاره به نقش فزآینده اسلام در صحنه بینالملل، بیداری اسلامی و تحولخواهی در کشورهای اسلامی، یادآور شد: جهان با چالش افراط و سکولاریزم مواجه شده و ستیزهای فرقهای سبب شده شکافهای اجتماعی عمیق شود و تهدید و بیثباتی گسترش یابد، بر این اساس شرایط برای تبیین الگوی بومی مردمسالاری دینی فرصت مناسبی برای تبیین و ارائه عملی اعتدال به عنوان گفتمان انقلاب به ویژه در سایه انتخابات اخیر فراهم شده است.
وی به وجود چالشهایی در برابر کشور نیز اشاره کرد و گفت که باید با برنامهریزی از این چالشها عبور کرد و نقش کشور را در دوره انتقالی تثبیت کرد.
ظریف با اشاره به اظهارات یکی از نمایندگان در مورد پایاننامه وی و استاد راهنمای او برای پایاننامهاش، گفت: من فوق لیسانس را در دانشگاهی در غرب آمریکا گرفتم و دکترا را هفت سال بعد در مرکز آمریکا که دو هزار کیلومتر با قبلی فاصله دارد گرفتم و استاد راهنمای هر کدام از پایاننامهها متفاوت است. یکی از افتخارات بزرگ زندگی من این است که تلاش کردم مسئولیت عراق را در جنگ تحمیلی از دبیرکل سازمان ملل بگیرم، میدانم که دوستان به چه کسی اشاره میکنند اما به آنها اطلاعات غلط دادند و آن فرد هیچ وقت معلم من نبوده است. مگر بد است یک سیاس کهنهکار 80 ساله به یک فرزند این انقلاب بگوید دشمن قابل احترام؟!
وزیر پیشنهادی امور خارجه در ادامه گفت: نمیدانم این نماینده محترم با من چند ثانیه حشر و نشر داشته است و یا از کدام نوشته، رفتار و یا سابقه سیاسی و اعتقادی و خانوادگی بنده به این نتیجه رسیدهاند که نه 90 درصد بلکه صددرصد غربی فکر میکنم.
ظریف ادامه داد: برادر دیگری در کمیسیون سوالی را مطرح کرد که نشستند و پاسخ من را گوش کنند دوباره همان سوال را با عباراتی حق به جانبه در صحن علنی مجلس مطرح کردند که از ملت شریف ایران که وقت و خانه شریف آنها را برای چنین موضوعاتی صرف میکنم، پوزش میخواهم.
وی تاکید کرد: بنده در سال 1392 حتی یک لحظه از ایران خارج نشدم، نیمه اول نوروز امسال در تهران و شمال و نیمه دوم نوروز را در کنار بارگاه ملکوتی حضرت ثامنالحجج به وظیفه پرافتخار رانندگی ویلچر مادر بزرگوارم مشغول بودم.
وزیر پیشنهادی امور خارجه خطاب به نمایندگانی که این شبهه را مطرح کرده بودند گفت: گرچه دولت نهم علیرغم نظر بزرگان نظام بنده را در 47 سالگی خانهنشین کرد و علیرغم اینکه تدریس کتاب درسی نوشته شده توسط خودم را به دانشجویانم سپرد و علیرغم اینکه از چندین دانشگاه معتبر پیشنهاد تدریس دارم ولی با کمال افتخار بیان میکنم که در شش سال گذشته فقط در ایران ماندهام و حتی یک لحظه هم فکر خروج از ایران را نداشتم.
ظریف خاطرنشان کرد: برخی از نمایندگان در مورد ارتباطاتم با برخی از مقامات کنونی آمریکا سوال میکنند، این مقامات یک روزی مخالفین دولت جنگطلب بودند که بنده کارهایم را در همان زمان نیز در حیطه وظایفم انجام میدادم اما اگر توانستم در میان این جنگطلبان اختلاف ایجاد کنم این افتخار بنده است چون وظیفهام را انجام دادم.
وی افزود: طبیعتا عافیتطلبی و نشستن در خانه برایم راحتتر بود ولی افتخار میکنم که بر اساس بزرگان نظام و با نظر و اجازه آنها این کار را انجام دادم.
ظریف، خطاب به برخی منتقدان خود گفت: این افراد نگفتند که چرا رسانههای صهیونیستی به من حمله میکنند؟ اما آیا اینکه دشمنان به توانمندی یک فرزند کوچک شما اذعان و اعتراف میکند، بد است؟
وزیر پیشنهادی امور خارجه خطاب به نمایندگان گفت: برای روشن شدن ذهن شما این مثال را مطرح میکنم که به دنبال تصویب اولین قطعنامه ظالمانه شورای امنیت علیه برنامه صلحآمیز هستهیی ایران به لطف خدا و به یاری امام زمان (عج) سخنرانی مستدلی را در اثبات حقانیت کشور به شکلی در شورای امنیت ارائه کردم که سفیر انگلیس در جلسه فردای سفارتش به همکارانش گفت که این سخنرانی را باید در کلاسهای دیپلماسی برای دیپلماتهای انگلیسی تدریس کنیم تا بفهمند که چطور بایداز منافع ملیشان دفاع کنند.
وی اضافه کرد: وقتی همان سخنرانی به استحضار مقام معظم رهبری رسید فرمودند «به وزارت خارجه بگویید که از طرف من به آقای ظریف گفته شود خسته نباشید، بسیار خوب و قوی صحبت کردید، متشکرم و انشاءالله موفق باشید» حال نمیدانم چرا برخی از دوستان ما تلاش میکنند شرایط را وارونه جلوه دهند.
ظریف خطاب به نمایندگان گفت: همچنین با تاکید بر اینکه شرایط منطقهای خطیر و لزوم مواجهه جدی با آن ایجاب میکند که سهم مشترکی از این وضعیت حساس داشته باشیم .
وی همچنین اعلام آمادگی کرد که در صورت دادن رای اعتماد مجلس به او برای تعامل مثبت با مجلس و سایر دستگاههای ذیربط برای تولید این سهم مشترک آمادگی دارد در ظرفیت مجلس در دیپلماسی هدفمند پارلمانی استفاده میکند. در غیر این صورت حتما با صداقت با شما برخورد خواهد کرد.
جلسه رای اعتماد به وزرا تا ساعت 19 تمدید شد
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی 30 دقیقه مانده به پایان جلسه علنی عصر امروز مجلس با اشاره به مدت زمانی که برای بررسی صلاحیت دیگر وزرای باقی مانده است، گفت: اگر همین طور پیش برویم بیشتر از 15 ساعت برای بررسی صلاحیتها وقت می خواهیم، در حالی که باید فردا تا 8 شب و پنجشنبه تا آخر وقت رای اعتماد وزرای پیشنهادی را بررسی کنیم.
لاریجانی با ارائه پیشنهادی برای تنفس نیم ساعته و ادامه جلسه از ساعت 18 تا 20 این پیشنهاد را به رای نمایندگان گذاشت که با 128 رای موافق، 100 رای مخالف و 12 رای ممتنع تصویب نشد.
لاریجانی در ادامه با توضیح مجدد درباره کمبود زمان برای بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی گفت: ما باید تا پنجشنبه صلاحیت وزرا را بررسی کنیم و نمیتوانیم این امر را به هفته آینده موکول کنیم لذا اگر امروز بتوانیم یکسره تا ساعت 19 جلسه را ادامه دهیم ممکن است بررسی رای اعتماد ظهر پنجشنبه تمام شود.
وی پیشنهاد تمدید یک ساعته جلسه علنی مشروط به عدم وقت تنفس را به رای نمایندگان گذاشت که با 158 رای موافق، 74 رای مخالف و 10 رای ممتنع جلسه علنی عصر امروز تا ساعت 19 تصویب و تمدید شد.
** بررسی رای اعتماد به وزیر پیشنهادی بهداشت آغاز شد**
لاهوتی مخالف وزیر پیشنهادی بهداشت
مهرداد لاهوتی نماینده مردم لنگرود که در مخالفت با وزیر پیشنهادی بهداشت،درمان و آموزش پزشکی صحبت میکرد، گفت: از وزیر بهداشت انتظار میرود که مشکلاتی که در بخش درمان کشور وجود دارد را حل کند و وی باید پاسخ قانعکنندهای به سوالات دهد.
لاهوتی افزود: بنده به وی رای خواهم داد و برای ایشان رای جمع خواهم کرد.
لاریجانی پس از اینکه لاهوتی این عبارت به کار برد به وی گفت آیا تصمیم دارید موافق صحبت کنید که لاهوتی نیز در پاسخ اظهار کرد: خیر بنده مخالف هستم.
نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی با اشاره به نحوه توزیع نامناسب در کمیت و کیفیت حوزه سلامت گفت: نظام بیمهای کشور در حال حاضر با تعداد قابل توجهی بیمه شده مواجه است که دفترچه خریداری کرده و حق بیمه پرداخت میکند، اما خدماتی که به آنها تعلق میگیرد، به اندازه نیازشان منصفانه نیست.
وی خطاب به وزیر پیشنهادی بهداشت گفت: شما میگویید اطلاعی از فعالیتهای کمیسیون بهداشت مجلس ندارید، در حالی که بدانید این کمیسیون تخصصی مجلس است.
لاهوتی همچنین افزود: آقای هاشمی برنامه شما در رابطه با بورسها، سهمیهها و کسانی که هیات علمی شدهاند چیست؟ توزیع ناعادلانه ثروت و نیروی انسانی را چگونه جبران میکنید؟ تضییع حقوق 8 هزار نفر دانشجو که خود را با دانشگاه تهران تطبیق دادند، چگونه جبران میکنید؟
نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی خطاب به وزیر پیشنهادی بهداشت تصریح کرد: آیا به بخش پزشک محوری اعتقاد دارید؟ فاصله بی حد و مرز درآمدهای بخش خصوصی و دولتی را چه طور برطرف میکنید؟ امروز حقوق پزشک عمومی از یک کارمند در بخش دولتی کمتر است؟ امروز بیشتر مراکز درمانی روستایی خالی شده و بخش پزشک خانواده که برای تعادل در درمان است مغفول مانده است. آیا راهی جز اجرای پزشک خانواده نداریم؟
وی با بیان اینکه براساس قانون برنامه پنجم پزشکانی که به صورت استخدامی و پیمانی قرارداد دارند حق فعالیت خصوصی ندارند خطاب به وزیر پیشنهادی بهداشت گفت: چگونه می خواهید با این موضوع برخورد کنید.
لاهوتی در پایان یادآور شد: بنده به صداقت،درستی،پاکی و جهادی بودن شما اعتقاد دارم، اما شما مدیریت شش ماهه یکی از دانشکده های علوم پزشکی تهران را برعهده داشتید، به دلیل شرایطی که بود رها کردید اکنون چه تضمینی وجود دارد.
عبدی موافق وزیر پیشنهادی بهداشت
ایرج عبدی در موافقت با وزیر پیشنهادی بهداشت و درمان اصلیترین چالش این حوزه را فقدان مدیریت و برنامه دانست و تاکید کرد که تعهد و تخصص رافع این چالش است که در ویژگیهای فردی و مدیریتی وزیر پیشنهادی بهداشت و درمان وجود دارد.
نماینده مردم خرمآباد، با تشکر از مخالفت مهرداد لاهوتی گفت: از ایشان به دلیل طرح مشکلات حوزه بهداشت و درمان متشکرم، بنده سابقه بیست سال فعالیت در حوزه بهداشت و درمان را دارم و به تفصیل در خصوص مشکلات این حوزه میتوانم صحبت کنم، البته در ابتدای تشکیل دولت یازدهم وقتی آقای قاضیزاده هاشمی به عنوان وزیر پیشنهادی معرفی شد فکر کردم در مخالفت با ایشان صحبت کنم امروز در موافقت با برنامههای ایشان صحبت میکنم.
نماینده مردم خرمآباد خاطرنشان کرد: بهداشت و درمان دارای چالشهای جدی است، نابسامانی و فقدان عدالت در ارائه خدمات درمانی، رهاشدگی بخش درمان خصوصی، بلاتکلیفی بخش خصوصی در نظام سطحبندی و فقدان منابع کافی در بخش بیمهها از چالشهای جدی حوزه بهداشت و درمان است.
وی با بیان اینکه بیش از 75 درصد هزینههای درمان از جیب مردم پر داخت میشود گفت: درست در بخشهایی که باید از مردم حمایت شود آنها این هزینهها را از جیبشان پرداخت میکنند، وکلای ملت در برنامه پنجم توسعه و قانون هدفمندسازی یارانهها توجه جدی به این حوزه کردند، ولی علت چالشهای این حوزه چیست، کمبود منابع اصلیترین چالش این حوزه نیست اگر این چالشها رفع نشود حتی صددرصد بودجه نفت هم به بخش بهداشت ودرمان اختصاص یابد باز مشکل این بخش حل نمیشود.
وی با طرح این پرسش که چه کسی توان رفع مشکلات بخش بهداشت و درمان را دارد، پاسخ داد: تعهد و تخصصی که در دکتر هاشمی سراغ دارم رافع این چالشها است، اصلا به همین خاطر بوده است که 175 نماینده برای موافقت با برنامههای ایشان در مجلس ثبتنام کردند و در کمیسیون بهداشت نیز به جز یک رای ممتنع همه اعضا موافق ایشان بودند.
وی تاکید کرد: همنظیر دکتر قاضیزاده هاشمی در کشور کم داریم ایشان در طی 33 ماه حضور در جبهههای حق علیه باطل تخصص خود را گرفت.
وی تقویت نظام شبکه بهداشت و درمان، فراهم کردن دسترسی عادلانه به منابع مالی برای حاشیهنشینان، بیماران صعبالعلاج و فقرا، برنامهریزی برای حل چالش ریزگردها، تدوین برنامه آموزشی برای بیمارستانها در شهرهای زیر 200هزارنفر جمعیت، جامعنگر بودن آموزش پزشکی و تدوین برنامه پزشکی برای سالمندان را بخشی از نیازمندیهای حوزه بهداشت و درمان برشمرد و تاکید کرد: با توجه به تعهد مثالزدنی و تخصصی دکتر قاضیزاده هاشمی از شما نمایندگان مجلس میخواهم با رای اعتماد بالایی ایشان را به عنوان وزیر بهداشت و درمان انتخاب کنید، در این صورت فرمایش معروف مقام معظم رهبری در خصوص بیمار، هزینههای درمان و آرامش روانی بیماران نیز محقق خواهد شد.
احمدی لاشکی موافق وزیر پیشنهادی بهداشتاحمدی لاشکی در موافقت با وزیر پیشنهاد بهداشت و درمان گفت: اداره وزارت بهداشت و درمان از پچیدگیهای خاصی برخوردار است و متاسفانه نگرانیهای زیادی در حوزه سلامت وجود دارد.
وی افزود: بیش از 75 درصد از عوامل ضد سلامت خارج از حوزه بهداشت درمان است، بخشی از این عوامل عبارتند از آلودگیها،بیکاری سه تا چهار میلیون نفری، سوانح و تصادفات، مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی و عروقی، ناباوری، مصرف فست فودها و برنجهای خارجی که نگرانیهای امروز جامعه ایران است.
وی با بیان اینکه به چه دلیل باید به دکتر قاضیزاده هاشمی رای بدهیم گفت: وزیر پیشنهاد بهداشت و درمان باید پاسخ دهد چرا پزشک خانواده موجب نابسامانی خانوادهها شده است؟ چرا قیمت دارو در مدت زمان کوتاهی چند صد درصد افزایش یافته است؟ علت فاصله بین پزشکان چرا چند صد برابر شده است؟ چرا پدیده زیر میزی شیوع پیدا کرده است؟
احمدیلاشکی افزود: ایشان آمده است تا بگوید تغییر مراکز پزشکی دولتی امروز یک فاجعه است، امروز دفترچههای درمانی روستایی که چه عرض کنم، دفترچههای رسوایی روستاییان در مراکز درمانی پذیرش نمیشود، ایشان آمده است بگوید بیمه تصدیگری نیست بلکه یک سرمایهگذاری است.
نماینده مردم چالوس با بیان اینکه وزیر پیشنهاد بهداشت و درمان سه شاخصه بزرگ تعهد، تخصص و مدیریت را دارا است افزود: ایشان 4 سال مشاور وزیر بهداشت و درمان بود، در ایام جنگ تحمیلی افتخار 33 ماه حضور در جبهههای حق علیه باطل را داشت و دو بار مجروح شد برادر ایشان به دلیل آسیبهای شیمیایی به شهادت رسید و به قول برخیها ایشان در سالهای 61 و 62 در وزارت جهاد سازندگی فرمانده و مدیر لایق بود و امروز رزیدنتهای فراوانی توسط ایشان آموزش یافتهاند.
وی افزود: ایشان 157 مقاله در مجلات بینالمللی با نشان آی اس آی دارند، این حجم مقاله بینالمللی نشان از لیاقت ایشان و تواناییهای ایشان دارد، ایشان همچنین 31 عمل جراحی چشم در مدت کوتاهی انجام داده است.
احمدی لاشکی از نمایندگان مجلس خواست تا با رای بالای قاضیزاده هاشمی را به عنوان وزیر پیشنهاد بهداشت و درمان انتخاب کنند.
قاضی پور مخالف وزیر پیشنهادی بهداشت
نادر قاضیپور نماینده مردم ارومیه که در مخالفت با وزیر پیشنهادی بهداشت سخن میگفت، خطاب به نمایندگان گفت: اگر این وزیر مستضعف بود آیا باز هم از او حمایت میکردید؟ شما به خاطر پولش از او حمایت میکنید.
این صحبت قاضیپور با واکنش نمایندگان مواجه شد و جلسه مجلس را برای دقایقی متشنج کرد.
ابوترابی که ریاست مجلس را بر عهده داشت، از قاضیپور خواست طوری صحبت کند که به کسی اهانت نشود.
ابوترابی همچنین گفت: در بند اول صحبت شما کلمهای بود که در مورد آن توضیح بدهید که اگر برداشتی شده عذرخواهی کنید و آن جمله را اصلاح کنید.
در ادامه این صحبتها قاضیپور ضمن عذرخواهی، گفت: آنهایی که از من ناراحت هستند و فکر میکنند آنها را آدمی ناصحیحی دیدهام اینطور نیست، آنهایی که نمایندگان واقعی مردم هستند و به خاطر الله، قرآن، اسلام و نظام آمدند و مخالفت کردند از آنها تشکر میکنم.
قاضیپور تاکید کرد: من عضو فراکسیون کارگری هستم و از مجلس هفتم تا به امروز طرفدار آنها هستم، در تمامی صحبتهایم و در تمامی تصمیمگیریهایم حقوق مردم مستضعف برای من اولی است.
پیرو این صحبتهای نماینده ارومیه، برخی نمایندگان مجلس با به کار بردن لفظ بارکالله از او تشکر کردند و این کار قاضیپور باعث شد ابوترابیفرد هم از او تشکر کند.
نماینده مردم ارومیه گفت: ما در مورد وزارتخانهای صحبت میکنیم که بازی با جان انسانهاست و مسائلی مانند وارد کردن خون آلوده جان هزاران نفر را به خطر میاندازد و ایدز و بیماریهای دیگر را گسترش میدهد و میلیاردها تومان صرف کار کردن این اشتباه مهلک میشود اما نتیجهای گرفته نمیشود.
وی تصریح کرد: راجع به جان انسانهای پاک، ولایتمدار و شجاع صحبت میکنم که هر اشتباه خواسته یا ناخواسته، سهوی و یا عمدی ممکن است آثار جبرانناپذیری برای آنها داشته باشد، کسانی که مشغلههای زیادی دارند این مساله میتواند روی وظایف اصلیشان تاثیرگذار باشد، آقای هاشمی تخصص و دانش عالی دارد که ممکن است باعث شود از برخی حوزههای کاریاش غافل شود بخصوص بیماران اورژانسی، تهیه مواد اولیه اتاق عملها، نظارت بر حوزه دارو که اینها چیزهای کوچکی نیست.
این نماینده مجلس اضافه کرد: برنامه آقای دکتر هاشمی با وظیفه وزارتخانه هماهنگ نیست، بند 7 برنامه تفکیک میگوید نظارت و کنترل برنامهریز باید جهت واحدهایی که از طریق بخش خصوصی و غیردولتی در بهداشت فعالیت دارند وجود داشته باشد اما این بند در برنامه ایشان نیامده، انتظار داشتیم آقای دکتر این بند را میآوردند.
نماینده مردم ارومیه در بخش دیگری از مخالفت خود با وزیر پیشنهادی بهداشت، عنوان کرد: در ارتباط با خود ایشان مسائلی وجود دارد اما من مسائل شخصی را مطرح نمیکنم، آقای سعادت استاندار سابق ما و آقای قالیباف شهردار تهران گفتهاند شما در زمان جنگ کارهای خوبی انجام دادید، من مسائلی دارم اما به حرمت نمایندگان مشهد صحبتی نمیکنم، به شایعاتی هم که در مورد شما است نمیپردازم.
وی ادامه داد: آقای هاشمی لیست اموال خود را به قوه قضاییه بدهید تا بررسی شود، من نمیگویم شما در صداوسیما تبلیغ کردید، باید توضیح بدهید اینها را از کجا آوردهاید.
قاضیپور به طرح این پرسش نیز پرداخت: برنامه شما در توزیع امکانات MRI و سیتیاسکن چیست؟ آیا عدالت را رعایت خواهید کرد و یا همه امکانات را در تهران و مراکز استانها تمرکز خواهید کرد؟ برای بیمارستانهای نیمه تمام شهرستانها چه برنامهای دارید، آیا پزشک و پرستار در درمانگاههای روستاها مستقر خواهد شد یا بیماران مجبورند برای یک آمپول زدن به شهرها مراجعه کنند؟
این نماینده مجلس اضافه کرد: درباره دارو و تولیدات داخلی چه فکری کردهاید، آیا فکر میکنید با تشکیل کمیته مشکل حل میشود. وزرای قبلی کمیته راه انداختند اما مشکل حل نشد.
وی خطاب به وزیر پیشنهادی بهداشت، گفت: آیا شما با افرادی که در بیمارستانهای خصوصی تخلف میکنند برخورد خواهید کرد؟ آیا به شکایت کسانی که جان خود را به خاطر پزشکان از دست میدهند رسیدگی خواهد شد؟ در مورد تامین اجتماعی هم باید توضیح بدهید، آیا میخواهید بیمارستانهای تامین اجتماعی را تصاحب کنید یا کمکشان کنید؟
قاضیپور در پایان صحبتهای خود با تاکید دوباره بر اینکه وزارت بهداشت با جان میلیونها فرد سر کار دارد، گفت: ما قسم خوردهایم که از جان مردم حمایت میکنیم و این کار را انجام خواهیم داد.
منظری توکلی موافق وزیر پیشنهادی بهداشتعلیرضا منظری توکلی نماینده مردم بافق در موافقت با گزینه پیشنهادی برای تصدی وزارت بهداشت اظهار کرد: آقای قاضیزاده هاشمی به واسطه تکلیف است که ثروت و رفاه خود را کنار میگذارد و محیط پراضطراب و پرمسئولیت وزارت را قبول میکند.
وی با اشاره به سوابق علمی و پژوهشی گزینه پیشنهادی رئیسجمهور برای تصدی وزارت بهداشت ادامه داد: داشتن روحیه جهادی و بیادعایی به همراه 33 ماه حضور در جبهه و سه بار مجروحیت همچنین حضور در تیمهای مدیریت بحران و ستاد بازسازی از دیگر سوابق آقای دکتر قاضیزاده هاشمی است.
منظری توکلی همچنین در مورد برنامههای گزینه پیشنهادی وزارت بهداشت گفت: اهدافی که در برنامههای آقای دکتر قاضیزاده هاشمی دیده شده دستیافتنی و قابل اجرا است، برنامه ایشان منسجم و با تکالیف و وظایف برنامه پنجم توسعه منطبق است، توجه به افزایش جمعیت در این برنامه دیده شده است.
نماینده مردم بافق ادامه داد: کار دکتر قاضیزاده هاشمی با بیمارستانهای سیار در مناطق محروم و ایجاد بنیاد خیریهای که در سرتاسر کشور شعبه دارد و بیماران را به رایگان درمان میکند، از دیگر نکات مثبت در سابقه دکتر قاضیزاده هاشمی است، ضمن آنکه راهاندازی بیمارستان چشمپزشکی نور تهران از جمله موارد ناظر بر اجرای اصل 44 در کشور است.
این نماینده موافق گزینه پیشنهادی وزارت بهداشت از نمایندگان در پایان خواست تا با رای بالا به دکتر قاضیزاده هاشمی از خود یادگار نیکی به جای بگذارند.
آصفری مخالف وزیر پیشنهادی بهداشت
حسن آصفری که در مخالفت با وزیر بهداشت سخن میگفت، عنوان کرد: واقعیت این است که کسی مخالف شخصیت علمی دکتر هاشمی نیست، کسی هم مخالف سابقه درخشان او در دفاع مقدس نیست، کسی هم مخالف این نیست که او با رشدی که در تولید مقالات علمی داشته مایه افتخارآفرینی کشور بوده است، اما مردم باید توجه داشته باشند که نمایندگانشان نسبت به بهداشت و درمان آنها اطلاع دارند که مردم چگونه با مشکلات دسته و پنجه نرم میکنند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی خاطرنشان کرد: مجلس هم میداند که ایشان از جمله وزرایی است که با رای بالا رای اعتماد میآورد، اما مواردی است که باید گفته شود. در برنامههای ایشان به خیلی از مسائل اشاره شد، اما به برخی از مسائل هم اشاره نشد و برخی مسائل هم معلوم نیست که چطور میخواهند عملی شوند.
وی ادامه داد: ماده 29 قانون اساسی میگوید بهداشت و درمان وظیفه همگانی است که دولت باید امکان درمان را برای همه مردم نه فقط مردم پایتختنشین و شهرهای بزرگ، بلکه باید برای مردم اقصی نقاط کشور و روستاهای محروم نیز فراهم کند. این اصل هم برای مردم مناطق محروم و هم برای پایتختنشینها پابرجاست.
آصفری گفت: در قانون برنامه توسعه و ماده 33 آن به صراحت به این مساله اشاره شد، حتی در روایات هم از ائمه آمده است که دو نعمت بزرگ وجود دارد که اگر ملتها داشته باشند، مشکلی ندارند؛ یکی از این دو نعمت درمان، بهداشت و سلامتی و دیگری امنیت است، از این رو نمیتوانیم از سلامت و بهداشت و درمان به سادگی بگذریم. همه دوستان و وزرای پیشنهادی مسائلشان را گفتند و مجلس با آرامش برخورد کرد، اما مسائل بهداشتی نیز به قدری اهمیت دارد که نباید گذرا با آنها برخورد کنیم. بهداشت و سلامتی به اندازه مسائل امنیتی و بلکه بیشتر از آن اهمیت دارد.
این نماینده مجلس اضافه کرد: برخی مسائل وجود دارد که همه میدانیم و در حوزههای انتخابیه با آنها مواجه هستیم. همه میدانیم که بیماران خاص با چه هزینهای دارو تهیه میکنند و برخی از آنها برای تامین آمپولهای خارجی مبالغ هنگفتی پرداخت میکنند که بعضی با حقوق یک ماه کارمندی برابری میکند.
وی با اشاره به بودجه شش هزار میلیارد تومانی در بخش بهداشت و درمان، گفت: آیا این پول اجرایی شد و آیا توانستیم مشکلی از مردم برطرف کنیم؟ بخصوص کسانی که در آلودگی هوا زندگی میکنند.
آصفری به مساله دوشغلهها هم اشاره کرد و گفت: در برخی بیمارستانهای دولتی پزشک بیمارستان مطب خصوصی دارد و برای درمان بیمار آدرس مطب خصوصیاش را میدهد تا بعدازظهر به آنجا برود و مداوا شود.
این عضو کمیسیون امنیت ملی به بیمه تکمیلی پرداخت و خاطرنشان کرد: این مساله موضوعی جدی است که باید به آن توجه شود. بیمه تکمیلی فقط برای قشر خاصی وجود دارد این در حالی است که نظام ما عدالتمحور است و باید موضوع بهداشت و درمان و بیمه همگانی که حق قانونی مردم است جدی گرفته شود.
وی در پایان گفت: امیدوارم آقای هاشمی به این سوالات پاسخ دهند و اگر جواب قانعکنندهای داشتند ما هم از ایشان حمایت میکنیم.
امیری موافق وزیر پیشنهادی بهداشت
نماینده مردم کهنوج در دفاع از گزینه پیشنهادی رئیسجمهور برای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: وزارت بهداشت جایگاه بسیار مهمی در کشور دارد و به همین دلیل انتخاب فرد متعهد، صالح و توانمند برای آن بسیار مهم است.
نماینده مردم کهنوج ادامه داد: دکتر قاضیزاده هاشمی با سابقه درخشانی که دارد میتواند در شرایط فعلی تحول جدی در نظام بهداشت و سلامت و آموزش پزشکی ایجاد کند.
وی با اشاره به موفقیتهای دکتر قاضیزاده هاشمی در خصوصیسازی گفت: برنامههای جدی برای اصلاح و توسعه وزارتخانه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از جمله مواردی است که در برنامه وزیر پیشنهادی دیده شده است.
نماینده کهنوج در مورد سابقه خانوادگی دکتر قاضیزاده هاشمی گفت: وی برادر شهید است کاملا به نظام وفادار است و انگیزه او از ورود به این بخش نه کسب شهرت و ثروت است که قبلا با افتخارات علمی و پژوهشی که داشته شهره عام و خاص شده است، هدف او و انگیزهاش خدمت به مردم در حوزه سلامت است.
امیری در ادامه اظهار کرد: باید از ایثارگری دکتر قاضیزاده هاشمی تشکر کرد، نمایندگان با رای بالا به او حق مطلب را ادا کنند توجه دکتر قاضیزاده هاشمی به توسعه عدالت در سلامت و بهرهمندی همه مردم از امکانات بهداشت و سلامت است.
نماینده کهنوج همچنین اظهار کرد: برنامههای دکتر هاشمی بر اساس گسترش فضای فیزیکی و به روز کردن امکانات در حوزه بهداشت و سلامت با تاکید بر مناطق محروم است، 52 شاخص عدالت در سلامت در برنامههای او دیده شده است و عشق به محرومان را با حضور فیزیکی و درمان بیماران در سرتاسر مناطق محروم از جمله در بشاگرد، خاف و سیستان و بلوچستان و سایر نقاط محروم کشور نشان داده است.
این نماینده موافق وزیر پیشنهادی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پایان خطاب به نمایندگان گفت: نمایندگان با رای بالا پاسخ این همه تلاشهای گزینه پیشنهادی برای وزارت بهداشت در راستای کمک به محرومان را بدهند، دعای خیر ما بدرقه شما باشد.
دفاعیات حسن قاضیزاده هاشمی از برنامهها و سوابق خود
وزیر پیشنهادی بهداشت درمان و آموزش پزشکی در دفاع از برنامههای خود برای تصدی وزارت بهداشت گفت که نیاز به تحول اساسی در نحوه مدیریت پرجمعیتترین و تخصصیترین وزارتخانه دولت احساس میشود.
حسن قاضیزاده هاشمی در دفاعیات خود در جلسه بررسی صلاحیتش در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: بر اساس اصل 29 قانون اساسی سلامت حقی همگانی است و دولت مکلف است برای تمامی افراد کشور آن را تامین کند، این حق همانند امنیت وظیفه حاکمیتی است و مردم همچنان که به آب و غذا و امنیت نیاز دارند به سلامت هم محتاجند و قانونگذار بر تامین سلامت و نه دسترسی بر آن تاکید دارد.
وی با بیان اینکه امنیت، سلامت اجتماعی و سلامت، امنیت فردی را به دنبال دارد اضافه کرد: انتظار حداقلی مردم از حاکمیت این است که زیرساخت اولیه برای تامین سلامت مردم فراهم شود، زیرا انسان سالم محور توسعه پایدار است و رشد و توسعه سیاسی و اقتصادی پایدار بدون داشتن انسانهای سالم به لحاظ روحی و جسمی امکانپذیر نیست.
وزیر پیشنهادی بهداشت در بخش دیگری از اظهارات خود یادآور شد: مقالات و مستندات علمی نشان میدهد 30 درصد از تولید ناخالص جوامع وابسته به سلامت آنهاست و امکان ندارد در جامعه بیمار به لحاظ جسمی و روحی به رشد و شکوفایی دست یافت، نظام جمهوری اسلامی نیز دستاوردهای ارزشمندی در این زمینه داشته و ارتقا سطح خدمات فوریتی بویژه در دفاع مقدس، دسترسی 90 درصد روستاییان و قریب 100 درصد شهرنشینان به خدمات سلامت از جمله این کامیابیهاست.
وی گفت: در سالهای گذشته به همت وزرا، مدیران و کارگزاران خدوم حوزه سلامت امید به زندگی برای خانمها به 72 و برای آقایان به 70 سال ارتقا یافته است، کاهش مرگ و میر مادران و کودکان زیر یک سال در سایه احداث و توسعه 18 هزار خانه بهداشت در مناطق روستایی و تربیت و آموزش نیروی انسان ماهر از بهورز تا نیروی تخصصی حاصل زحمات این عزیزان و زحمات نمایندگان در ادوار مختلف است.
قاضی زاده هاشمی، در ادامه رشد خیره کننده علمی و گذر از مرزهای دانش در برخی بخشها و تولید برخی اقلام دارویی را نیز از دیگر این دستاوردها عنوان و در عین حال خاطرنشان کرد: هنوز نظام سلامت باچالش مواجه است و اشکالات متعدد آن بر کسی پوشیده نیست. رتبه شاخصهای بهداشتی ایران در 180 کشور دنیا 99 است، در حالی که در ترکیه این رتبه 49 و در بنگلادش 51 در بحرین 75 در قطر 70 در الجزایر 74 و در لبنان 101 است.
وزیر پیشنهادی بهداشت در ادامه به دیگر شاخصهای بهداشتی ایران در بین 20 کشور منطقه اشاره و تصریح کرد: ایران درعمل سزارین رتبه اول، مرگ و میر کودکان زیر 5 سال رتبه چهارم، مرگ و میر مادران باردار رتبه پنجم، مرگ و میر والدین 15 تا 60 سال رتبه ششم، امید به زندگی رتبه هشتم و مرگ و میر شیرخواران رتبه پانزدهم است، در حالی که طبق سند چشمانداز ایران باید در افق 1404 در برخی شاخصهای بهداشتی به رتبه اول منطقه دست پیدا کند.
وی در ادامه رشد 5 درصدی اعتبارات وزارت بهداشت در سال 92 را مورد اشاره قرار داد و تاکید کرد: باید نرخ تورم را به این رقم اضافه کرده البته شما بیش از من اطلاع دارید که سال گذشته چه مشکلاتی ناشی از عدم اختصاص بودجه به این بخش وجود داشته است،
در حال حال حاضر 6 هزار میلیارد تومان کسری وزارتخانه است، 3 هزار و 500 میلیارد تومان بدهی و 1500 میلیارد تومان بدهی بیمهها شرایطی را برای همکاران من در بیمارستانهای دولتی ایجاد کرده که اداره مجموعههای تحت مدیریت آنها به سادگی امکانپذیر نیست.
وزیر پیشنهادی بهداشت در بخش ابتدایی اظهارات خود ضمن قرائت بخشی از دعای افتتاح ابراز امیدواری کرد که دولتی یازدهم دولتی باشد که عزت و عظمت اسلام در آن بیش از پیش هویدا شود.
وی از حسن توجه نمایندگان به بخش بهداشت و درمان ابراز خرسندی کرد و گفت که مهمترین وظیفهای که وی باید در زمان تصدی وزارت بهداشت انجام دهد توجه بیش از پیش به بخش سلامت و درمان است.
قاضیزاده هاشمی به بخشی از اظهارات نادر قاضیپور در مخالفت با خود اشاره کرد و گفت: من ناراحتم که آقای قاضیپور تارهای صوتیشان به دلیل سه نوبت مخالفت مکرر آرامش ندارد و جراحت دارد و ایشان اذیت شدند، آقایان لاهوتی و آصفری هم با فرمایشاتشان لطفی به من کردند و فرصتی ایجاد کردند که پاسخ آنها را بدهم و تردیدی ندارم که بعد از صحبتهایم آنها هم موافق من خواهند بود.
وزیر پیشنهادی بهداشت از ریاست مجلس هیات رییسه و یکایک نمایندگان که در
جلسات مختلف وی را راهمایی کردند سپاسگزاری کرد و ضمن تقدیر از موافقان و
مخالفان خود در مجلس از شخصیتهای برجسته علمی، جامعه پزشکی، پرستاری که به
وی اظهار لطف کردهاند قدردانی کرد.
پایان دومین روز جلسه رأی اعتماد
انتهای پیام/