گروه سیاسی مشرق -روزنامههای
کشور، در لابهلای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی
اشاره میکنند که انتخاب و بازنشر آنها میتواند مورد علاقه مخاطبان یک
رسانه باشد. آنچه در ادامه میخوانید گزیدهای از مطالب امروز روزنامههای
کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.
***
فرستاده آمریکا به مذاکرات ژنو در پی احضار شبح است!
«برخی اعضای دولت آمریکا از اینکه کنگره آمریکا در مذاکرات هستهای با ایران نقش پلیس بد را ایفا کند، حمایت کردهاند.»
بر اساس گزارش کیهان، روزنامه نیویورک تایمز ضمن انتشار این خبر نوشت: وندی شرمن معاون وزارت خارجه آمریکا و سرپرست نمایندگان این کشور در مذاکرات هستهای، به کمیته روابط خارجی سنا گفته است «تصمیم دارم شبح کنگره را برای ایرانیها احضار کنم».
شرمن گفته است: من به ایرانیها میگویم شما فرصت دارید در مذاکرات 15 اکتبر (سهشنبه آینده) با کاری ماهوی، تعهدی قابل تصدیق، نظارت و راستیآزمایی، صداقت خود را ثابت کنید؛ در آن صورت کنگره هم حرف شما را قبول خواهد کرد».
نیویورک تایمز با اذعان به بیاختیاری دولت آمریکا در مذاکرات و انفعال در برابر کنگره که در پنجه لابی صهیونیستی ایپک است، نوشت: کنگره در گفتوگوهای هستهای ایران حاضر نیست؛ اما نقش محوری آن در این مذاکرات به عنوان یک «پلیس بد» که منتظر ابتکار عمل ایران در این گفتوگوهاست، مورد قبول بسیاری از مقامات در دولت اوباما قرار دارد.
مارک اس.کرک سناتور ایالت ایلینویز که نقش بسزایی در تحریم مالی و بانکی ایران ایفا کرده دراینباره گفته است: ما میدانیم تحریمهای اعمال شده فشار خود را بر ایران وارد کرده است؛ پس اکنون لحظه افزودن بر فشارهاست نه کاستن از آنها».
خاطرنشان میشود به رغم این رویکرد هماهنگ دولت و کنگره آمریکا، برخی سیاستمداران دولتی در ایران توقع انفعال مطلق مجلس شورای اسلامی در قبال عملکرد دولت را دارند که نمونه آن در نوع برخورد تهدیدآمیز وزیرخارجه با کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس مشاهده شد حال آن که موضع قاطع مجلس- ولو با لحن انتقادی- میتواند پشتوانه دولت و دیپلماتها در مذاکره با طرف غربی باشد.
پرداخت فوق العاده "تنزل پست" به برخي کارمندان
خراسان نوشت: بر اساس دستورالعمل چندي پيش يکي از دستگاههاي مهم اجرايي به وزارتخانه ها و سازمانهاي دولتي، کارمندان و مديران در شرايطي مشمول دريافت مبلغي با عنوان "فوق العاده تنزل پست" مي شوند.همچنين اين دستورالعمل تاکيد کرده است که چنانچه فردي با پست کارشناسي و به درخواست خود به دستگاه اجرايي ديگر مامور شود و در دستگاه مقصد در پست مديريتي خدمت کند، پس از بازگشت به دستگاه مبدا، پرداخت فوق العاده تنزل مقام به وي قطعي نيست.
طرحي براي بررسي اموال مسئولان
روزنامه ابتکار نوشت: شنيده شد که طرحي در مجمع تشخيص مصلحت نظام در حال رسيدگي است که بر اساس آن اموال روساي قواي سه گانه، وزيران، معاونان وزرا، نمايندگان مجلس، قضات، شهرداران، استانداران،مقامهاي ارشد نظامي، معاونان استاندار و مديران کل، مشمول رسيدگي در قبل و بعد از مسئوليت خواهد شد. اين طرح که در مجلس هفتم به تصويب رسيده تاکنون در چرخه بررسي قرار دارد!
ارکستر هماهنگی که امید ضد انقلاب را به باد داد!
کیهان نوشت: مسعود بهنود کارشناس تلویزیون BBC فارسی در آخرین برنامه «مرور هفتگی رسانهها» در این تلویزیون گفت: روزنامه کیهان تنها روزنامهای است که مانند یک ارکستر هماهنگ عمل میکند و همه بخشهای خبری و گزارشی آن در جهت دیدگاهی است که مدیر مسئول آن در سرمقالههایش مطرح میکند. حتی میشود گفت تنها روزنامهای در عالم است که چنین انسجامی دارد.
اشاره مسعود بهنود در این برنامه به روند نقد عملکرد دیپلماتیک دولت در روزنامه کیهان بود که بازتابهای داخلی و خارجی گستردهای را در پی داشت و از سوی رسانههای بیرونی از جمله بیبیسی با حملات گستردهای روبرو شده بود. بهنود با بیان اینکه بسیاری از روزنامهها، از جمله روزنامه ایران که ارگان رسمی دولت است، تلاش کردند تا از حواشی «سفر نیویورک» خود را کنار بکشند تا پسلرزههای برخی اقدامات، دامن دولت را نگیرد، ادامه داد: روزنامه کیهان به تنهایی نقش خود را ایفا کرد و این در حالی است که بسیاری از نشریات دیگر در این ماجرا صرفا تماشاگر بودند. بهنود به حجم انبوه اخبار و گزارشهای یکطرفه رسانههای یاد شده در این باره اشارهای نکرد و از حملات گسترده آنها به کیهان که نظرات و تحلیلهای مستقل و مستندی در این خصوص ارائه میکرد یاد نکرد!
از سوی دیگر تلویزیون «العربیه» نیز در گزارشی که شامگاه پنجشنبه منتشر کرد به طور مفصل به نقش کیهان در نقد دستگاه دیپلماسی کشور و رابطه با آمریکا پرداخت و گفت «باید منتظر ماند و دید که آیا گزارشها و مقالات دیگری نیز در این روزنامه منتشر میشود تا معادلات رابطه ایران و آمریکا را به هم بریزد و وزیر امور خارجه ایران را دوباره به بیمارستان بفرستد.»
«العربیه» در پایان گزارش خود افزود: روزنامه کیهان و شریعتمداری در دوره اصلاحات بارها امیدهای هواداران رابطه با آمریکا را نقش بر آب کردهاند و بنابراین، این بار هم نمیتوان به تحولی جدی خوشبین بود.
موضع موسسه تنظیم و نشر آثار امام (ره) درباره اظهارات هاشمی
روزنامه جام جم نوشت: در پی واکنش های فراوان به اظهارات اخیر منتشر شده از سوی آیتالله هاشمی رفسنجانی مبنی بر موافقت امام خمینی(ره) درباره حذف شعار مرگ بر آمریکا، حمید انصاری قائم مقام موسسه تنظیم و نشر آثار امام (ره) در گفت و گو با سایت جماران تصریح کرد: خاطرهای که آقای هاشمی رفسنجانی در موضوع حذف شعار ذکر کرده مربوط به موافقت و دستور امام بر قطع این شعار از رسانههای دولتی است نه بحث بر سر دستور یا توصیه به مردم برای حذف این شعار.
وی همچنین درباره زیر سوال رفتن اعتبار خاطرات آیت الله هاشمی رفسنجانی از سوی برخی گفته است: قطعا موقعیت گوینده خاطره و منصبی که در تناسب با موضوع خاطره داشته است خصوصا از حیث میزان و نوع ارتباطش با امام برای مخاطب تعیینکننده است. بدیهی است تفاوت زیادی وجود داردبین ادعا و خاطره فردی که شاید در تمام عمرش بخاطر شرایط سنّی ، علمی و اجتماعی یا تفاوت در مشرب سیاسی، دیداری با امام نداشته با خاطرات کسی که در زمره نزدیکترین یاران و اصحاب امام خمینی قبل از سال 42 تا زمان رحلت ایشان است و در پیام حضرت امـــام در جریان ترور نافرجامش جمله منحصر به فرد « هاشمی زنده است چون نهضت زنده است» آمده و کسی که در هفته، گاه چند نوبت با امام دیدار داشته است.
تداوم دردسرهاي سامانه " مديران ارشد دولت"
خراسان نوشت: در حالي که دولت دهم با ارسال ابلاغيه اي در تيرماه سال جاري به همه دستگاههاي اجرايي از آنها خواست نسبت به ارسال اطلاعات مسئولان ارشد خود به نهاد رياست جمهوري براي تشکيل "سامانه مقامات و مديران ارشد" اقدام کنند، طبق بررسي هاي يک نهاد نظارتي مشخص شده براساس ماده ۵۵ قانون مديريت خدمات کشوري ايجاد بانک اطلاعات مديران برعهده معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني رئيس جمهور بوده و تشکيل سامانه اي موازي با بانک اطلاعاتي فوق، مغاير قانون است.
تیکه سریال پژمان به فرهادمجیدی!
روزنامه آرمان نوشت: شنیده شد که هواداران پرسپولیس پس از نمایش روش تیم پیدا کردن در سریال پژمان، به یاد ستاره محبوب آبیها افتاده اند: «به مجلس ترحیم رفت و تیم گرفت!» سریال طنز پژمان چهارشنبه شب یک گزک درست و حسابی دست پرسپولیسیها داد تا در شبکههای اجتماعی حسابی از خجالت آبیها دربیایند. در این قسمت از این مجموعه تلویزیونی، پژمان جمشیدی برای چاپلوسی و گرفتن تیم، در مراسم ترحیم یکی از اقوام حمید درخشان حاضر شد و کلی گریه و زاری کرد. حالا همین مساله باعث شده تا پرسپولیسیها ماجرای بازگشت مجیدی به استقلال پس از شرکت در مراسم ختم مادر امیر قلعهنویی را به رخ هواداران تیم رقیب بکشند. شماره هفت آبیها قبل از این داستان حسابی علیه امیر مصاحبه کرده بود، اما بعد از دلداری دادن حضوری به سرمربی استقلال، بار دیگر به این تیم برگشت.
رویتر: دیپلماتهای غربی برای اعتمادسازی به ژنو نمیآیند
رویکرد محافل سیاسی غرب به مذاکرات ژنو، از احتمال کارشکنی و بنبست در این مذاکرات حکایت میکند.
روزنامه کیهان نوشت: مذاکرات ژنو روزهای سهشنبه و چهارشنبه و هفت ماه پس از آخرین دور مذاکرات که در آلماتی انجام شد، برگزار میشود.
هر چند طرف مذاکرهکننده ایرانی پس از تشکیل دولت جدید ادبیات متفاوتی را برای تعامل با غرب برگزید اما ظاهرا طرف غربی بنا ندارد از موضع لجبازی، زورگویی و ایجاد بنبست در مذاکرات خارج شود. این در حالی است که مکالمه تلفنی دکتر روحانی با باراک اوباما و دیدارش با چند رئیس دولت اروپایی از جمله فرانسوا اولاند رئیسجمهور فرانسه و نیز دیدار و مذاکره دکتر ظریف با جان کری وزیر خارجه آمریکا به برخی تصورات خوشبینانه دامن زده اما به نظر میرسد واقعیتها خبر از چیز دیگری میدهند.
برخلاف ذوقزدگی برخی رسانهها که ملاقات دکتر روحانی با اولاند را شکستن فضای تحریم سیاسی ایران خوانده بودند اما اولاند روز گذشته در گفتوگو با نخستوزیر رژیم صهیونیستی به نتانیاهو اطمینان داد که «فرانسه در برابر ایران قاطع و جدی است و از موضع اسرائیل در این زمینه حمایت میکند».
به گزارش خبرگزاری فرانسه، اولاند به نتانیاهو اطمینان داد که تمام قاطعیت خود را در مورد ایران و به ویژه پرونده هستهای این کشور به کار خواهد بست.
وی گفت فرانسه منتظر میماند تا ببیند آیا سیاست معتدل رئیسجمهور جدید ایران به مرحله عمل درمیآید؟
نتانیاهو در گفتوگو با اولاند اظهار داشت فرانسه تسلیم لحن جدید دولتمردان ایران نشود. او همچنین به شبکه فرانس 24 گفت: اولاند فردی هوشیار است و من فکر نمیکنم سادهلوح باشد. او میداند چالشها کدامند و مسئله اصلی جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است. شما فرانسویها باید همچنان قوی و قاطع باشید.
روزنامه هاآرتص، چاپ فلسطین اشغالی پیش از این خبر داده بود که دو هیات نمایندگی انگلیس و فرانسه در مذاکرات هستهای 1+5 با ایران، از جمله رؤسای این دو هیئت، روز چهارشنبه گذشته به فلسطین اشغالی سفر کردند تا با اسرائیل پیش از این مذاکرات هماهنگی کنند.
شایان ذکر است ملاقات نتانیاهو با باراک اوباما در حاشیه نشست سازمان ملل نیز باعث شد رئیسجمهور آمریکا در اظهاراتی احمقانه- و با وجود التماس به دکتر روحانی برای مکالمه تلفنی- بگوید همه گزینهها به ویژه گزینه نظامی درباره ایران روی میز است!
همزمان با لحن منفعل و نوکرمآبانه فرانسوا اولاند در گفتوگو با نتانیاهو، خبرگزاری رویتر به نقل از دیپلماتهای غربی نوشت: خطر از بین رفتن فضای مثبت حاکم بر روابط ایران و «گروه پنج به علاوه یک» وجود دارد و بعید است سیاست جدید درهای باز ایران در عرصه بینالمللی در آیندهای نزدیک به نتیجه برسد و موجب لغو تحریمها علیه این کشور شود.
رویتر نوشت: مقامات ارشد آمریکا و اروپا بارها اعلام کردند که تا زمانی که ایران گامهایی محکم در زمینه رفع نگرانیهای بینالمللی درباره هدف نهایی برنامه هستهایاش برندارد، حاضر به دادن هیچ امتیازی نیستند.
رویتر افزود: به گفته دیپلماتهای مطلع، هر چند که ممکن است این فضا خوب پیش برود، اما مذاکرهکنندگان پنج به علاوه یک، با پیشنهادهای چندانی بیش از آنچه در نشستهای 19 ماه گذشته داده بودند، به ژنو نمیآیند.
رویتر خاطرنشان کرد: مذاکرهکنندگان پنج به علاوه یک در نشستهای قبلی از ایران خواستند که در ازای لغو تحریمها علیه طلا و صنعت پتروشیمی، ایران به عنوان اولین گام در جهت اعتمادسازی، مهمترین نگرانی آنها یعنی غنیسازی 20 درصدی اورانیوم را متوقف کند که ایران این پیشنهاد را رد کرد.
این خبرگزاری با بیان این نکته که «نبود پیشنهادهای جدید، مذاکرهکنندگان ایرانی را ناامید و دلسرد کرده» افزود: ظریف یکشنبه در گفتوگو با تلویزیون دولتی ایران گفت که پیشنهاد قبلی کشورهای غربی به تاریخ پیوست و باید امتیازات جدید ارائه شود.
رویتر از قول یکی از دیپلماتهای غربی نوشت: با یک اقدام اعتمادساز بازبینی شده به ژنو نمیرویم، بلکه برای گرفتن پاسخ مناسب ایران درباره آنچه در گذشته مطرح کردیم، به ژنو میرویم.
از سوی دیگر خبرگزاری آلمان در تحلیل مشابهی نوشت: در آستانه مذاکرات ژنو، به نظر میآید دو طرف ایران و غرب برای حل و فصل مناقشه هستهای جدی هستند اما غربیها اعلام کردهاند بعد از شنیدن حرفهای زیبا حال منتظر اقدام عملی ایران هستند. حسن روحانی نشان داده خواهان آن است که در صورت امکان هر چه سریعتر مناقشه اتمی با غرب را حل و فصل کند تا تحریمها علیه این کشور برداشته شود.
این خبرگزاری میافزاید: هر چند که رؤسای جمهور ایران و آمریکا بعد از 34 سال برای اولین بار با یکدیگر صحبت کردند و وزیران امور خارجه دو کشور نیز در نیویورک دیداری داشتند اما غربیها بعد از شنیدن حرفهای قشنگ و لحن زیبا میخواهند اقدام عملی ایران را ببینند.
خبرگزاری د.پ.آ خاطرنشان کرد: مشکل اینجاست که اسرائیل به عنوان مهمترین متحد آمریکا در خاورمیانه خواهان این است که ایران غنیسازی را به طور کامل کنار گذارد و جالب این است که مواضع دولت آمریکا در این رابطه چگونه خواهد بود.