اسقاط تجهیزات و دستاوردهای فنی هسته‌ای کشور یعنی همان رویای غرب در خصوص برچیدن برنامه هسته‌ای صلح آمیز ج.ا.ایران، ناشدنی­‌ترین امر در قالب یک مذاکره و توافق هسته‌ای برد - برد است.

گروه سیاسی مشرق- هنگامی که طرفین شرکت کننده در مذاکرات ژنو 3 به حصول یک توافق جامع هسته ای ژنو رضایت دادند و وزبران خارجه 7 کشور مذکور دست همدیگر را به نشانه خرسندی از این دستاورد مذاکراتی نفس گیر می فشردند، برخی تحلیلگران ایرانی به سختی نگران بودند که این به دستاوردها، عاید ملت ایران می شود یا غرب؟

چند دقیقه از اعلام این توافق توسط کاترین اشتون نگذشته بود که نبرد برای تامین منافع ملی از پسِ دیپلماسی و لبخند، چهره نمایاند. وقتی جان کری، وزیر خارجه امریکا اظهار داشت که این توافق هیچ گونه حقی دائر بر غنی سازی را برای ایران به رسمیت نشناخته و در نهایت نیز چنین امکانی را نخواهد داد، عده ای دست به تفسیر متن توافق مذکور زدند و با استناد به عباراتی مبهم و کلی دائر بر برنامه غنی سازی در قالب توافق جامع، این عبارات و اشاره ها را همان شناسائی حق غنی سازی شمردند که پیش از مذاکرات، تحقق آن به عنوان خط قرمز ج.ا.ایران و اساس هرگونه توافق با غرب در این عرصه عنوان شده بود.

اما با گذشت چند روز و چند هفته، هر چه زمان به پیش رفت، این طرف غربی بود که بر موضع خود در زمینه عدم شناسائی یا اعطای حق غنی سازی به ایران نه در قالب توافقات ژنو و نه در خارج از آن، مصَر باقی ماند. در این رابطه، پرسش عمده منتقدین دیپلماسی هسته ای در ژنو مبنی بر اینکه "حق غنی سازی در چه جائی از توافق ژنو گنجانده شده است؟" کماکان بدون پاسخ منطقی و مستند برجای ماند.

اما دولت امریکا از همان نخستین ساعت بعد از اعلام توافق، گزارشی مکتوب را در زمینه دستاوردهای این نشست منتشر نمود که در آن به صورت موکد و قطعی، بر نبود حق غنی سازی برای ایران مُهر تائید زده بود و در مقابل، حکایت از این داشت که توافق مذکور در قبال امتیازاتی بسیار اندک و به قیمتی ارزان، پیشرفت برنامه هسته ای ایران را «متوقف» نموده و زمینه های «عقب گرد و اسقاط» دستاوردهای این پیشرفت ها را فراهم نموده است. در سند مذکور به صراحت از rolling back برنامه هسته ای ج.ا.ایران سخن به میان آمده است.

بخش‌هايی از مجامع مطالعاتی و همچنین مراکز رسمی کشور، سند کاخ سفید را برداشتی یکسویه شمردند که به تعبیر برخی اعضای تیم هسته‌ای کشور، تنها برای امریکا معتبر است و نه سایر اعضای مذاکرات ژنو 3. اما به مرور، خلاف این امر ثابت شد و رویه به تدریج، حاکم شدن نگرش امریکا بر فضای تفسیر و پیگیری اجرای این سند را جلوه گر ساخت.

کار امروز به جائی رسیده است که جان کری، که به قولی «در ژنو 3 برای نخستین بار در طول تاریخ، صدای وزیر خارجه ایران را که به روی وی بلند شده بود، تحمل کرد!»، آب پاکی را بر دستان دیپلماسی هسته ای دولت تدبیر و امید ریخت و نه تنها با تاکید بی سابقه، حق غنی سازی را یک "توهم" شمرد بلکه با تائید رویکرد شورای امنیت ملی امریکا که یک هفته پیش اتخاذ و منعکس شده بود، غنی سازی محدود مقرر در توافق ژنو را امری استثنائی، منوط به جلب موافقت غرب و امتیازی قابل مذاکره در توافق جامع شمرد که اصل و اساس آن، نه حقی ذاتی و برگرفته از حقوق حاکمه دولت‌ها یا تصریحات ان.پی.تی. بلکه امری اعطائی است که غرب می‌تواند در برابر خوش حسابی ایران در روند اجرای توافق هسته­‌ای اعطا نماید. کری برای اینکه میان "حق غنی سازی" و "حق توسعه صلح­آمیز هسته­ای" تمایز ایجاد نماید، صراحتاً حق مندرج در ماده 4 منهای حقی به نام غنی­سازی، مورد حمایت قرار داد.



هرچند چنین برداشتی از سوی دولت آمریکا، نسبت روشنی با موازین بین المللی ندارد، اما مساله اینست که به تعبیر برخی کارشناسان، مگر توافق ژنو اساس و پایه حقوقی داشته است که قرار باشد رویکردهای امریکا بر اساس معیارهای حقوقی نظیر ان.پی.تی. سنجیده شود؟ بر پایه این دیدگاه، توافق ژنو صحنه ای از تقابل دیدگاهها و قدرت میان ایران و گروه 1+5 بوده است که در آن، دیدگاه غرب به صورت غالب بر محتوا و شکل توافقات حاصله حاکمیت یافته و نیم نگاهی نیز به برخی دیدگاه‌های خُرد ایران در این زمینه شده است.

حال اگر دستاوردهای این توافق برای ایران بزرگ نمائی شود و فتح الفتوح خوانده شود، امری است که در جای خود قابل ارزیابی و ارزشیابی است اما در این عرصه، حقوق بین المللی معنای خاصی ندارد بلکه توافق دولتها به هر صورت که باشد، چارچوبی برای ایجاد ترتیباتی ویژه در رابطه با مساله هسته ای ج.ا.ایران آفریده است و این ترتیبات، خارج از ان.پی.تی. بلکه نظامی ویژه و توافقی است که بر اساس مجموع توافقات 7 کشور در این عرصه پدید آمده است. بی دلیل نبوده است که اوباما بر اساس این توافق اظهار داشته که دولت وی توانسته است ایران را در خارج از ان.پی.تی. متعهد و ملتزم به دست برداشتن از برنامه هسته ای خود بنماید!

هنوز داغی بحث وجود یا نبود حق غنی سازی در توافق ژنو و مراحل سه گانه گام های آن سرد نشده که امریکائیها چشم انداز خود از این توافق را به گونه ای بدیع و شگفتی ساز ارائه کرده اند. در این چشم انداز و بر اساس مصاحبه جان کری با شبکه ای.بی.سی.، امریکا نه تنها به ایران حق غنی سازی «نمی دهد» (یعنی ماهیت اعطائی حق غنی سازی و نه ماهیت اعلامی آن) بلکه به دنبال اسقاط کردن تجهیزات هسته ای ایران به ویژه سانتریفیوژها در مراحل بعدی توافق ژنو است.

اسقاط کردن تجهیزات و نتایج پیشرفت فناوری هسته ای در ایران، غایت منافع ملی امریکا و همان چیزی است که این کشور در مورد لیبی اعمال نمود. تردیدی نیست که اسقاط سانتریفیوژهای تولیدی یا نصب شده ج.ا.ایران در تاسیسات غنی سازی کشور، امری است که نه تنها دیپلماسی هسته ای اجازه آن را ندارد بلکه به احتمال زیاد، با خواست و اعتقاد تیم هسته ای کشور نیز ناسازگار است. مقام معظم رهبری به مناسبت های مختلف، در نقشه راهی که در خصوص مذاکرات هسته ای ترسیم فرموده اند، نرمش قهرمانانه یعنی مذاکره توام با حفظ عزت و حقوق مسلم ملت ایران را مورد تاکید قرار داده اند.

اسقاط دستاوردهای فنی هسته ای کشور یعنی برچیدن برنامه هسته ای صلح امیز ج.ا.ایران که نتیجه سال‌ها مطالعه نخبگان، رنج ملت ایران و خون شهدای هسته ای بوده و هست، ناشدنی ترین امر در قالب یک مذاکره هسته ای است. اینکه چرا امریکا در شرایط بحرانی اخیر یعنی شوک مشکوک به سکته در مذاکرات، هنوز تب ناشی از افزایش لیست تحریم های ایران پائین نیامده، به سراغ اعلام بالاترین خواسته‌های خود در چشم انداز توافق ژنو شده است، قابل مطالعه و ارزیابی است.

شاید قضیه «به مرگ گرفتن و به تب راضی شدن» یعنی افزایش آستانه انتظارات غرب از دیپلماسی هسته‌ای ایران در امتیازدهی باشد. انتظار می‌رفت که با اطلاع مقامات دیپلماسی هسته‌ای کشور از این گونه انتظارات و چشم اندازهای خارج از بازی برد - برد که امریکا به راه انداخته تا همه امتیازها و دستاوردهای توافق ژنو را به نفع خود مصادره کند، با واکنش شدید و اعتراضی روبرو می‌شد اما تا کنون چنین نشده است. علاوه بر این، پرسشی اساسی همچنان باقیست که در مراحل بعدی مذاکرات هسته‌ای، دیپلماسی هسته‌ای کشور چه طرح و تدبیری در مقابل این مطالبات و افق‌های تعقیب شده توسط امریکا دارد؟

در هر حال، توافق ژنو با چند هفته ای که از حصول آن می گذرد و با مسیری پرپیچ و خمی که امریکا برای آن در سر دارد، به بار کجی می ماند که به این سادگی ها و بدون مرارت ساربان و رنجش جدی چشم به­راهان، به سرمنزل مقصود نخواهد رسید!

*نادر ساعد - استادیار حقوق بین الملل

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 19
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
    0 0
    این دولت برای 8 سال سرگرم کردن مردم نیاز به گزینه ای داشت که مذاکرات بهترین گزینه است و مطمینا 6 سال بعد همانند دولت احمدی نژاد افزایش دو برابری تا سه برابری ارز و به تبع آن دیگر کالاها را در پیش خواهیم داشت
  • ما همه عمار توییم ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
    0 0
    سلام هرچی رهبر بگه اگر بگه برنامه هسته ای نمیخوایم میگیم چشم اگر بگه میخوایم میگیم چشم اگه بگه با امریکا صلح کنید میگیم چشم اگه بگه با امریکا جنگ کنید میگیم چشم فرمان تو بر چشم من تقدیم تو این جان و تن والسلام
  • نیما ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
    0 0
    شتــــــــــــــــر در خواب بیند پنبـــــه دانــــــه!
  • ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
    0 0
    با این وضع که من میبینم این زمستان سیاست خارجی به یه بهاری تو سال 96 تبدیل میشه....
  • منو چهر راستی بروجنی ۱۸:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
    0 0
    بسیار سفر باید تا پخته شودخامی .تحویل بگیرد رفسنجانی که جلیلی را خوار می شمرد .حال به راحتی مشود قدر دان خون شهدا و دانشمندان هسته ای را پاس داشت .امریکا در خواب هم نمیدید که با ایران مذاکره کند .برای این کار از کانال های مختلف التماس میکرد .حالا شیره خوابیده ، روبا هه باورش شده .منتظریم آقا فرمایش کنند .تا بساط همه ی این ها را جمع کنیم .تا بفمند اینجا ایران کشور شیران .مملکت امام زمان است .
  • ۱۸:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
    0 0
    اسقاط تجهیزات ناشدنی­‌ترین امر در قالب یک مذاکره و توافق هسته‌ای برد - برد است..... بله در آنچه مرقوم داشته اید ناشدنی است. ولی به نظر کدوم آدم احمقی آمریکا به بزرگترین،بلکه به تنها دشمنش اجازه برد میدهد؟ ما باید بعد ازاین تا زمانی که این روند رو داریم برای هر کارمون اجازه بگیریم. ببخشید بگیرند.(اعلام برائت)
  • احمدی ۱۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
    0 0
    به نام خدا تحلیل عالمانه ای بود. کاش این به اصطلاح روشنفکران وابسته به افکار چپ و ... این چیزها را بفهمند و دست از بر باد دادن نتایج سالهای زحمت بلکه خون شهدای هسته ای بردارند. ولی انگار بوی امریکا چنان انها را مست کرده که عقل شان کار نمی کند.
  • hamid ۱۹:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
    0 0
    ...اینجاست که باید به وصیت امام راحل فکر کنیم که فرمود نگذارید کشور بدست نااهلان و نامحرمان بیافتد ...
  • ۱۹:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
    0 0
    خداوندا خودت خائنین به ملت و وطنفروشان را رسواکن بحق رسول کریمت و خاندانش یا ارحم الراحمین
  • سعید 26 ۱۹:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
    0 0
    یه چیزو فراموش کردی اگه بگه بمیر میمیرم
  • طوطی ۱۹:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
    0 0
    همه مشکلات ملت از 8 سال قبل تا 8 سال بعد تقصیر جلیلی و احمدی نژاده :) شعار مذاکره کنندگان (مغز یخی های گرامی لطفا تکرار کنن): مقصر، جلیلی، بدون هیچ دلیلی!!!
  • سورنا ۲۰:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
    0 0
    اگه بنا به برچیده شدن باشه رهبر بالای سرشونه حتما جلوی تندروی رامیگیرند.
  • میترا1 ۲۱:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
    0 0
    با این ...و این وادادگی هرچی بگید ممکنه ! چون فقط در قدرت موندن واسشون مهمه به هر بهایی !
  • داود ۲۱:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
    0 0
    نبایداجازه دهیم قداره بندان اطوکشیده و پیرو شیطان حقوق ایران راتضییع کنند و مابایدخودمان باقاطعیت بدون توجه به زیاده خواهان ازحقوقمان نهایث استفاده صلح امیز را ببریم این باید یادمان باسد( ایمان-تعهد-قدرت) امنیت می اورد ودر سایه امنیت پیشرفت حاصل میشود
  • علی ۲۲:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
    0 0
    نگران نباشید احتیاج به اسقاط نیست! وقتی طبق توافق ژنو ما باید اطلاعات مربوط به تمام ساختمان ها نیروگاه ها،معادن اورانیوم و تمام سانتریفیوژ ها و سایر تجهیزات رو به دشمن خونیمون بدیم دیگه احتیاج به اسقاط نیست!!!
  • زادهوش ۲۲:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
    0 0
    ولا تتبعوا خطوات الشیطان با شیطان بزرگ طرح «گام به گام» نریزید.
  • مهدی ۲۳:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
    0 0
    با هشت سال زحمت اورانیوم از سه درصد به بیست رسید بعد یه شبه برگشت به پنج درصد این یعنی برد؟؟؟؟؟؟؟؟ این یعنی دیپلماسی نوین؟؟؟؟؟ یعنی خود احمدی نژاد اینو بلد نبود؟؟؟
  • قارداش ۰۰:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۸
    0 0
    با این تفسیر و نیز برداشت اولیه اکثر اصولگرایان از توافقنامه ترکمانچای کاپیتولاسیونی هسته ای ننگین باید به مسئولین ایرانی ان (که ظاهرا ایرانی بنظر میرسند) لقب پت و مت و رت را هدیه کرد (البته از نظر امریکائی ها)
  • علی ۰۱:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۸
    0 0
    در آینده در کتابهای تاریخ فرزندهایمان در کنار قرارداد ترکمچای و گلستان ، توافقنامه ژنو هم جای گرفت

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس