تنها سناریوی ممکن برای آمریکا به منظور مقابله با پیشرفت چین کنار آمدن با ایران است.

گروه جنگ نرم مشرق- شبکه امنیت و روابط بین‌الملل (The International Relations and Security Network (ISN که در سوئیس مستقر است، در گزارشی به روابط استراتژیک آمریکا، ایران و چین پرداخته است.

این گزارش با اشاره به توافقنامه هسته‌ای ژنو میان ایران و کشورهای 1+5 در تاریخ 24 نوامبر 2013 و اقدام یک روز پیشتر چین مبنی اعلام کردن جزایر مورد مناقطه سنکاکو/دایویو به عنوان منطقه تحت پوشش شناسایی دفاع هوایی، می‌نویسد: «آمریکا با ارسال بمب افکن‌های خود به منطقه به اقدام چین واکنش نشان داد اما در عین حال،‌ واشنگتن به هواپیماهای تجاری خود توصیه کرد تا از مقررات مدنظر چینی‌ها به هنگام پرواز در منطقه تحت پوشش شناسایی دفاع هوایی چین، پیروی کنند.»

سمیر تاتا Samir Tata نویسنده گزارش، با کنار هم قرار دادن این دو واقعه، آن را نشانه‌ای از پدید آمدن مثلثی نوظهور شامل آمریکا، ایران و چین می‌داند که دارای اثرات بسیار عمیق بر ثبات خاورمیانه و آسیا خواهد بود.

نقش حل مسئله هسته‌ای ایران در ایجاد مثلث آمریکا، ایران و چین // در حال ویرایش

وی معتقد است از یک سو چین به دنبال احیاء موقعیت تاریخی خود در آسیای شرقی و جنوب شرقی است. چین بدون تردید هم‌اکنون سلطان اقتصادی منطقه آسیا است و از لحاظ سیاسی نیز در حال پیشروی است. اما واقعیت آن است که چین همچنان از لحاظ قدرت هوایی و دریایی، با آمریکا فاصله دارد. آمریکا همچنان ارتباطات دریایی میان چین و مسیرهای حیاتی انرژی همچون خلیج فارس را در کنترل دارد.

سمیر تاتا می‌نویسد:‌ در واقع هر محموله‌ نفت و گازی که چین از طریق نفت‌کش‌ها از خلیج فارس وارد می‌کند، پیش از ورود به ساحل چین باید از تنگه مالاکا Malacca عبور کند. قطع کردن جریان نفت و گاز وارداتی چین مثلا از طریق بستن تنگه مالاکا از سوی ناوهای آمریکایی، قطعا اقتصاد چین را فلج خواهد کرد. بدون تردید، پاسخ چین به چنین تهدید بالقوه‌ای، تلاش برای انتقال نفت و گاز وارداتی از طریق خطوط لوله (زمین) است که خطوط لوله روسیه-چین و ترکمنستان-قزاقستان-چین در همین راستا در حال توسعه است. اما این خطوط لوله، برای تامین همه تقاضای انرژی چین، ناکافی هستند به همین دلیل چینی‌ها به دنبال اتصال نفت و گاز ایران و احتمالا عراق به خطوط لوله موجود قزاقستان و ترکمنستان به چین هستند. بنابراین، مسیر خطوط لوله عراق-ایران-ترکمنستان-قزاقستان-چین، همان کریدوری است که می‌تواند معضل تنگه مالاکا را برای چین برای همیشه حل کند.

این نیاز چین به واردات طلای سیاه، برگ برنده‌ای است برای آمریکا در مذاکرات هسته‌ای با ایران. آمریکا می‌تواند از ایران به عنوان نقطه تکیه‌گاه خود در هماوردی با چین استفاده کند.

این گزارش، ‌در ادامه به سناریوهای مختلف تعامل و تقابل میان سه کشور ایران، چین و آمریکا پرداخته است اما تنها سناریوی ممکن برای آمریکا به منظور مقابله با پیشرفت چین را کنار آمدن با ایران می‌داند. نویسنده معتقد است آمریکا می‌تواند با مصالحه با ایران بر سر مسئله هسته‌ای، از توان بالقوه ایران برای قطع دسترسی چین به گاز و نفت خلیج فارس استفاده کند. در مقابل، آمریکا به ایران اجازه دسترسی به منابع تجاری، کشاورزی، علمی، فناوری، آموزشی و مالی را خواهد داد تا جبران خسارت‌های ناشی از قطع روابط ایران با چین شود. همچنین آشتی ایران و آمریکا موجب افزایش تعامل تجاری ایران با هند و اروپا نیز خواهد شد. این همکاری به ثبات‌بخشی در افغانستان و عراق نیز کمک خواهد کرد.

افزایش نیاز چین به امنیت انرژی، خواسته آمریکا برای حفظ دست برترش نسبت به چین، و نیاز ایران به امنیت اقتصادی،‌ سه پایه متقاطع مثلث نوظهور استراتژیک مذکور هستند که حل کردن مسئله هسته‌ای ایران، گام مهمی در تولید این مثلث محسوب می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 33
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • جواد ۱۶:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی
  • ایرانم ۱۷:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    به نظرتون اگر امریکا تو مسئله هسته ای به نفع ایران کنار اومد و این پیشنهادی هم که تو گزارش اومد رو به ایران بده ما قبول میکنیم؟؟ یا بازم مرگ بر امریکا؟ به نظر من در صورت حل شدن مسالمت امیز مسئله هسته ای رابطه با امریکا به از رابطه با چینه.
  • amirabas ۱۷:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    مشکل ما با اسراییله.این آمریکاست که خود را فدای صهیونیسم میکنه وگرنه چفرقی بین چین و امریکاس..
  • انتی وهاب ۱۷:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    این همه با رویه دوس بودیم 10 سالم با امریکا دو باشیم / بیبنیم چی میشه ؟
  • بهنام ح ۱۸:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    ایران بایدهمانگونه که همه کشورها اول به منافع ملی توجه میکنند فقط به منافع خودش فکر کند چونکه چه شرقی وچه غربی فرقی نمی کنند
  • آرش ۱۹:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    به نظر من دوستی با آمریکا به از دوستی با چین است شما نگاه کنید به زمان شاه که روابط با آمریکا خوب بود درسته که استبداد و دیکتاتوری بود ولی لااقل از نظر اقتصادی ایران وضع نسبتا خوبی داشت ولی حالا از قطع رابطه با آمریکا و دوستی با چین و روسیه چی نصیبمون شده ...فقط یک اقتصاد ویران شده..
  • ۱۹:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    از نطر من رابطه با چین از رابطه با امریکا بهتره چون چین در شدیدترین حالت تحریم ها باز از ما نفت خرید و در وتوی تحریم های سوریه در شورای امنیت نقش بسزایی داشت ولی امریکاییها در تمام ضربه ها به میهن عزیزمان یک طرف این قضیه مربوط به اونها بوده و همیشه تلاش کرده اند که مملکت ما سوریه امروز باشد همانطوری که این ده سال بسیار برنامه ریزی کردند برای حمله به ایران ولی به کوری چشمشان انقلاب اسلامی ایران و مردمش مثل سدی در راه اهداف انان قرار گرفت که امروز انها را به فکر گرفتن نهایت استفاده از این شرایط را انداخته ما با ید در جهت ضعیف کردن سیاست این کشور شیطان صفت در کل منطقه براییم و امیدوارم که روزی شاهد فروپاشی ایالات متحده همچون شوروی باشم
  • ۱۹:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    ما هرچه داریم خودمان تلاش کردیم و به ان رسیدیم و باید بگویم دوستی با امریکا دوستی خاله خرسه هست
  • اهوازی ۱۹:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    بیگانه بیگانه است و در نهاد بیگانه دشمنی و منافع خودش.پس باید به توان خودمان متکی باشیم.
  • نیما ۱۹:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    امریکا هیچگاه با ایران کنار نخواهد آمد. امریکا / اسرائیل ؛ 2 روی یک سکه اند.
  • ۲۰:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    نمیشه که با دنیا دشمن باشیم باید هم با چین و روسیه رفیق باشیم هم با غرب البته فقط منافع مشترک رو در نظر بگیریم نه منافع اونهارو بر خودمون ترجیح بدیم درکل هم مرگ بر صهیونیست هم مرگ بر کمونیست
  • ۲۰:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    نمیشه که با دنیا دشمن باشیم باید هم با چین و روسیه رفیق باشیم هم با غرب البته فقط منافع مشترک رو در نظر بگیریم نه منافع اونهارو بر خودمون ترجیح بدیم درکل هم مرگ بر صهیونیست هم مرگ بر کمونیست
  • محسن ۲۰:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    بله . این یهودیان افراطی هر جا قدم گذاشتن یک شری برای دنیا درست کرن. من شنیدم کم کم دارن به سمت چین و سرمایه گذاری تو اون کشور پیش میرن !
  • حسین ۲۰:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    امریکا شیطان بزرگ است. امام خمینی (ره) بدون شک امریکاییها به دنبال یک شریک استراتژیک در ایران هستند؛ اما بر اساس تجربیات چند دهه اخیر تردیدی وجود ندارد که این راهبرد در قالب تغییر حکومت ایران دنبال میشود، نه تعامل با ایران.
  • ۲۰:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    ظاهرا بعد از سال 1357 ایران در تله شیوه های نواستعمارگرانه فرانسه افتاده و تبدیل به یکی از مستعمرات فرانسه شده است. کافیه بروید و درآمدهایی که فرانسوی ها توی این چند سال از صنعت خودروی ایران کسب کردند رو بررسی کنید. استعمارگری به شیوه نوین مثل قبل نیست که نفت مملکتمون رو ببرند و قانون کاپیتولاسیون رو به اجرا دربیارند بلکه اجرای (( کاپیتولاسیون اقتصادی )) به معنی اجبار و انحصار در عرصه اقتصادی مثل صنعت خودرو هست. آیا یک ایرانی این حق و آزادی رو داره که هر جنسی رو که مناسب دید بخره؟ چیدمان قوانین تعرفه هم گویای همین مطلبه.ماشینهای فرانسوی با قیمت کمتر از ماشینهای آمریکایی که کیفیت و حجم موتور بیشتری دارند وارد میشوند. البه این اواخر مردم طعم باج دادن به روسیه و چین رو با مغز استخوانشون چشیدند و خیلی از مسائل براشون روشن شده و این درحالی بود که برخی از آقایون یا شهامت ابراز نظر نداشتند یا منافعشون به خطر می افتاد. افغانستان چندین سال دست روسها بود و اوضاعش هر روز بدتر میشد. الان که دست آمریکاییها افتاده هم وضعیت آموزششون بهتر شده و هم ورزش و هم معیشتو ... به امید خدا مابقی مسائلشون هم بزودی حل میشه و تبدیل به جزیره ثبات میشوند. ببینید آمریکا در مواقع بحران چطور از همپیمانانش دفع میکنه و روسهای نامرد چطور از ترس اتحادیه اروپا اس300 رو به ایران نمیدهند. امیدوارم ایران به استقلال واقعی برسه ولی اگه قراره با کشوری قرارداد ببنده آمریکا گزینه مناسبتری برای مردمه (البته نه برای اونایی که منافع و قراردادهاشون بخطر میفته)
  • ۲۰:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    هم شرقی هم غربی هم جمهوری اسلامی. فکرنمکنید باید در سیاست کلان مملکت تجدید نظر کرد و رویه ای را پیش گرفت که برای مردم بیشترین خیر و برکت رو داشته باشه؟ ترسیدن و دوری از شرق و غرب که کاری از پیش نمی بره.
  • ۲۰:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    هم شرقی هم غربی هم جمهوری اسلامی چون اسلام اینو میخواد
  • ۲۱:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    كلا وجهه ايران تو اين چند ماه اساسا تغيير كرده. روحاني مچكريم
  • علی ۲۳:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    شاه که با آمریکا دوست بود عاقبتش دیدی چی شد و حتی آمریکا هم راهش نمیدادند با گندی که زده بود. مرگ بر آمریکا را بلندتر بگو.
  • علی ۲۳:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
    0 0
    از پایه های محکم جمهوری اسلامی، اقتصاد مقاوم یا مقاومتی با توجه به قوای داخلی هست که فعلا فراموش شده.
  • پرهام ۰۰:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    0 0
    به نظر شما اگه امریکا این موقعیت ها رو به ایران بده، ایران در سال های بعد تهدیدی شدیدتر از چین برای امریکا نیست؟! ایران و امریکا هر دو بهم اعتماد ندارن پس رو چه حسابی این تعامل شکل میگیره. درضمن با برخوردهای اخیر اوباما با ایران حس من اینه که اونا پیشرفت ایران رو نمی خوان... در کل نمی دونن باید با ایران چیکار کنن...! به قول اوباما :ایران کشور نسبتا ثروتمندیه و اگه به تکنولوژی هم دست پیدا کنه، معلوم نیست چه اتفاقی برای ما بیفته...
  • امین ۰۰:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    0 0
    مشکل ما با خوی استکباری امریکاست که استقلال ایران را نمی خواهد به رسمیت بشناسد، و از آن سوی دنیا می خواهد برای ما تعیین تکلیف کند.
  • ۰۰:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    0 0
    آمریکا هیچ وقت راضی به این نمی شود که ایران قدمی پیشرفت کند.اگر هم راضی شود،به خاطر شرایط جهان است.هر وقت وقت را مناسب ببیند ،زهر خودش را خالی می کند.وگرنه هیچ وقت در دنیا اول نمی شد
  • ذوالفقار ۰۱:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    0 0
    بابا انیشتین ها شما چرا از تاریخ عبرت نمیگیرین فعلا بزارین امریکا در مورد همی ن 2 تا تحریمی که گفت بر میداره عمل کنه و صداقت امریکا در تعهد به توافقات رو ببینین بعد بیایین بگین 2 روز هم با شیطان دوست بشیم چی میشه
  • ۰۱:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    0 0
    مشکل ما خوی استکباری و ظالمانه آمریکاست، وگرنه همه کشورها به فکر منافع خودشون هستن
  • ریاستی ۰۱:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    0 0
    در دنیای امروز هر کس به فکر منافع خودشه،بالاخره ما برای تامین بعضی از نیازهای خودمون گاهی مجبور میشیم که ارتباط داشته باشیم.تو این وسط ما برای حفظ عزتمون گاهی مجبور میشیم هم گرونتر و هم با کیفیت پایینتر بخریم،وترجیح میدیم دومی رو.چین امروز بیشتر دنبال منافع اقتصادی است،ولی امریکاییها دنبال برگردوندن جریان اب هستند.وبطور کلی راهبرد ما باید رفتن به سمت خودکفایی بیشتر،تکیه به توان داخلی،قناعت،خودباوری،صادرت،کاهش در فروش نفت خام،کاهش مصرف داخلی منابع،ومدیریت نیروی انسانیباشد تا در دراز مدت ضمن کاهش نیاز و واردات خارجی به توان تولید رسیده وبا تکیه بر ان بتوانیم اهداف راهبردی نظام را تحقق بخشیم.
  • سرباز علی ۰۴:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    0 0
    این درست ترین تحلیلی است که درباره مصالحه امریکا با ایران میخوانم...در اینجا درایت رهبر انقلاب مثال زدنی است که در این مقطع پارادایم نرمش قهرمانانه را مطرح کردند یعنی اینکه حالا که امریکا به ما نیاز دآرد ما میتوانیم بیشترین امتیاز را بگیریم
  • ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    0 0
    من وهابي نيستم ولي اينقدر به وهابيهاي بدبخت گير ندهيد دشمن اصلي ما امريكاست نه وهابي وهابيها هم مسلمان هستند مرگ بر امريكا و اسرائيل
  • ۱۳:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    0 0
    من نميدونم فرق انگليس با آمريكا چيه براي آقايون؟!؟!؟
  • ۲۲:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    0 0
    جنایاتشو چکار میکنی
  • بد حرف ۲۳:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    0 0
    همه یا فقط مردم عادی؟؟؟
  • محمد ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    0 0
    با برنامه ریزی توسط امریکاییان در آینده ای نه چندان دور نفت امریکا به کشورهای خاورمیانه حتی به کشورهای تولید کننده نفت صادر خواهدشد.سوال این است.مگر میشود؟پاسخ.بله با تعویض رهبران و حکومتها و تحریمهای برنامه ریزی شده میتوان به اهداف خودشان برسند.امریکاییها مانند دزد سرگردنه میمانند.هرجاپول قلمبه ای باشدآنرا بلوکه میکنندوکشورهای تابع حمایت میکنند.امریکا از چین واهمه ای نداردزیرا سرمایه های چینی در امریکارا بلوکه میکند.
  • ۱۶:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    0 0
    مشرق از تو بعید بود منعکس کننده این تحلیل فریبنده باشی، همانطور که امام فرمود آمریکا شیطان بزرگ است و با آمریکا اختلاف ماهوی داریم، مردم را سر کار نگذار

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس