از زمان مذاکرات مسکو در بهار 1391 ایران آمادگی خود را برای بحث درباره غنی سازی 20 درصد اعلام کرده و در پیشنهادی که در آن مذاکرات مطرح شد گفته بود که ما به ازای این کار را لغو تمامی تحریم‌های یک جانبه می‌داند، بحثی هم اگر هست درباره ما به ازای این اقدام است نه اصل آن.

به گزارش مشرق - مدیر مسئول "پایگاه ایران هسته‌ای" طی یادداشتی به اظهارات دکتر صالحی مبنی بر اینکه منتقدان توافق ژنو محل مصرف اورانیوم با غنای 20 درصد را نشان دهند واکنش نشان داد. متن یادداشت مهدی محمدی به شرح زیر است:

آقای دکتر علی اکبر صالحی رییس محترم سازمان انرژی اتمی در گفت وگو با ویژه نامه نوروزی هفته‌نامه مثلث از منتقدان توافق ژنو خواسته است محل مصرف اورانیوم با غنای 20 درصد غنا را نشان بدهند تا دولت مجددا تولید آن را آغاز کند.

مقصود ایشان این بوده – و دیگر اعضای تیم مذاکره کننده هم بارها از این استدلال استفاده کرده اند- که ایران تعلیق غنی سازی 20 در صد در توافق ژنو را از آن رو پذیرفته که دیگر نیازی به تداوم این عملیات نداشته و نیاز خود در این حوزه را به طور کامل تامین کرده است.
ظاهر قضیه را که نگاه کنیم این استدلال درست هم هست. ایران غنی سازی 20 درصد را برای تامین سوخت راکتور تحقیقاتی تهران آغاز کرد و اکنون اطلاعات مندرج در آخرین گزارش آژانس نشان می دهد ایران سوخت لازم برای مصرف 5 سال این راکتور را تولید کرده است و از این منظر دیگر نیازی به ادامه غنی سازی 20 درصد نیست.
در واقع، در همان ابتدای راه هم اگر غربی ها سوخت راکتور تهران را به ایران می فروختند، اساسا غنی سازی 20 درصد آغاز نمی شد. مدعای صالحی و دیگر اعضای تیم مذاکره کننده این است که ایران دیگر نیازی به غنی سازی 20 درصد نداشته و بنابراین متوقف کردن آن هم نباید چندان با اهمیت تلقی شود.
 
برای من جالب است که اعضای تیم مذاکره کننده هسته ای برای توجیه اقدامات خود، خرد منتقدان را چیزی در حد و اندازه صفر تصور می کنند و عموما با نسبت دادن ادعاهایی از بیخ و بن نامعقول به آنها و سپس نقد فاضلانه آن ادعاها، تلاش می کنند نتیجه بگیرند که در کارشان هیچ خلل و نقصانی وجود ندارد.
 
آیا کسی از منتقدان به آقایان خرده گرفته که چرا غنی سازی 20 درصد را تعلیق کرده‌اند که در جواب به تامین نیاز راکتور تهران استناد می‌کنند؟! هرگز چنین بحثی مطرح نبوده است. غنی سازی 20 درصد مدت‌هاست روی میز مذاکره قرار دارد و ایران آماده معامله بر سر آن بوده است.
مشخصا از زمان مذاکرات مسکو در بهار 1391 ایران آمادگی خود را برای بحث درباره غنی سازی 20 درصد اعلام کرده و در پیشنهادی که در آن مذاکرات مطرح شد گفته بود که ما به ازای این کار را لغو تمامی تحریم‌های یک جانبه می‌داند. بنابراین ایران بیش از 2 سال است که مشکلی با شکل دادن به یک معامله بر سر غنی سازی 20 درصد ندارد و بحثی هم اگر هست درباره ما به ازای این اقدام است نه اصل آن.
سوال از تیم مذاکره کننده و آقای دکتر صالحی این نیست که چرا تعلیق غنی سازی 20 درصد را پذیرفته‌اند بلکه سوال این است که در ازای واگذاری این امتیاز بزرگ چه دریافت کرده اند؟
 
تامین سوخت راکتور تهران یک ملاک کاملا حداقلی و حتی می‌توان گفت ساده دلانه برای تعیین میزان ارزش غنی سازی 20 درصد است. ارزش واقعی غنی سازی 20 درصد که طبعا ایران باید با روی میز گذاشتن آن مذاکره می کرد و ما به ازای مناسب درخواست طلب می نمود، فرسنگ‌ها با این موضوع فاصله دارد.
 
چند نکته زیر به طور بسیار خلاصه ارزش سیاسی - راهبردی غنی سازی 20 درصد را توصیف می‌کند:

1- نخست توجه کنید که ما با دو پدیده مجزا از هم مواجهیم که هر کدام ارزش خاص خود را دارد ولی در ادبیات تیم مذاکره کننده عموما با هم یک کاسه فرض می شود. پدیده نخست اصل غنی سازی 20 درصد با هدف انباشت مواد هسته ای است و پدیده دوم، حدود 200 کیلوگرم ذخیره مواد هسته ای که ایران در روز امضای توافق ژنو در اختیار داشت و گزارش 20 مارس آژانس می گوید اکنون نیمی از آن را از دست داده است. ایران در توافق ژنو هر دوی این دارایی های با ارزش را از دست داده و در ازای آن ما به ازایی بسیار ناچیز به دست آورده است.
 
2- برای اینکه روشن شود غنی سازی 20 درصد و ذخیره مواد 20 درصد ایران تا چه حد با ارزش بوده به یاد آقای دکتر صالحی و خوانندگان محترم می آورم که بنیامین نتانیاهو در سخنرانی سپتامبر 2012 خود در مجمع عمومی سازمان ملل هنگامی که می خواست اصلی ترین نگرانی خود از برنامه هسته ای ایران را توصیف کند، دقیقا به همین مسئله، یعنی ذخیره مواد 20 درصد ایران و سرعت تولید و انباشت مواد با غنای 20 درصد، اشاره کرد.
تا امروز روزی نبوده که مقام های امریکایی ها هم نگفته باشند که تا چه حد از غنی سازی 20 درصد در ایران نگران بوده و آرزوی توقف آن را داشته اند. واقعا اگر آنطور که آقای دکتر صالحی می‌گوید غنی سازی و ذخیره مواد 20 درصد ایران تا این حد بی ارزش است، چرا غربی ها اینچنین برای متوقف کردن آن حریص بوده اند.
بدون شک پاسخ این سوال بر تیم مذاکره کننده هسته ای ایران پوشیده نیست ولی از ملت ایران پوشیده نگه داشته می شود. پاسخ این است که تیم ایرانی پذیرفته است که با طرف غربی بر اساس منطق Break out مذاکره کند و خروجی مذاکرات این باشد که یا ایران اساسا توان گریز هسته ای نداشته باشد یا اینکه برنامه غنی سازی ایران آنقدر محدود باشد که زمان گریز به بالای یک سال افزاش پیدا کند و در هر دو حال نتیجه یکی است و آن هم اینکه غنی سازی ایران از حیث درصد نباید بالاتر از 5 درصد برود و از حیث گستره هم ایران در طول مدت گام آخر – که آقای دکتر ظریف تایید می کند امریکا خواهانه 20 ساله بودن آن است - باید قید برنامه غنی سازی صنعتی را بزند و به یک برنامه غنی سازی بسیار کوچک بسنده کند که این هم معنایی جز محروم شدن ایران از حق ذاتی اش طبق ماده 4 NPT ندارد.
بنابراین اگر از این منظر یعنی منظر نگرانی اصلی غرب از برنامه هسته ای ایران به غنی سازی 20 درصد نگاه کنیم، غنی سازی 20 درصد بسیار با ارزش و بلکه با ارزش ترین دارایی هسته ای ایران است چرا که فقط انجام غنی سازی در این سطح و انباشت مواد 20 درصد تا حدود 200 کیلوگرم بود که با کاهش اساسی زمان Break out محاسبات امریکایی ها را تغییر داد و آنها را پای مذاکره ای آورد که می توانست به پذیرش کامل برنامه غنی سازی 5 درصد ایران در ابعاد صنعتی بینجامد، چیزی که توافق ژنو آن را هم از دست داده است.
آنچه مکتوم نگه داشتن آن از مردم ایران از فرد صادقی همچون دکتر صالحی بعید است این است که به مردم نگویند تا آنجا که به غربی ها و معیارهایی که آنها برای داوری درباره برنامه هسته ای ایران دارند مربوط است غنی سازی 20 درصد و ذخیره مواد 20 درصد ایران با ارزش ترین و حیاتی ترین بخش برنامه هسته ای ایران بوده و اساسا به همین دلیل هم بوده است که آنها در گام اول همه تمرکز و انرژی خود را بر ستاندن آن از ایران قرار دادند.
 
3- حال که روشن شد از یک منظر فنی- راهبردی دقیق، برنامه غنی سازی 20 درصد و ذخیره مواد 20 درصد دارای ارزشی منحصر بفرد و جایگزین ناپذیر در برنامه هسته ای ایران بوده، نوبت به این سوال می رسد که دولت حسن روحانی این سرمایه عظیم را در ازای کدام امتیاز از کف داده است؟ غنی سازی 20 درصد و ذخیره مواد 20 درصد ایران، چنانکه گفتم مهم ترین بخش برنامه هسته ای ایران از نظر غربی ها و متوقف کردن آن نیز اصلی ترین نیاز و بنیادی ترین و فوری ترین نگرانی آنها بوده است. یک معامله متوازن معامله ای است که در ازای برطرف کردن فوری ترین نگرانی یک طرف، متقابلا فوری ترین نگرانی طرف مقابل را هم رفع کند.
توافق ژنو اصلی ترین و فوری ترین نگرانی امریکا و اسراییل از برنامه هسته ای ایران را با متوقف کردن غنی سازی 20 درصد و خنثی کردن تمام ذخیره مواد هسته ای ایران رفع می کند اما در مقابل چیزی به ایران می دهد که نه تنها نگرانی فوری ایران نیست بلکه حالا معلوم شده اساسا یک امتیاز محسوب نمی شود. نگرانی فوری ایران در حوزه هسته ای تحریم های نفتی و بانکی است و یک توافق تنها زمانی می تواند خوب و متوزان باشد که غنی سازی و مواد 20 درصد را با تحریم نفت و بانک مقابل بگذارد و به یک معامله شکل بدهد.
اتفاقی که توافق ژنو افتاده این است که ایران مفت و مجانی مهم ترین نگرانی طرف غربی را رفع کرده و حالا برای رفع نگرانی اصلی خود مجبور به مذاکره درباره ابعاد غنی سازی 5 درصد و راکتور اراک است. ایران در ازای از دست دادن ارزشمند ترین دارایی هسته ای خود فقط 4/2 میلیارد دلار پول به دست آورده که حتی یک دلار آن هم وارد ایران نشده و اصلی ترین تحریم های غرب نه فقط به جای خود باقی مانده بلکه در این مدت تشدید هم شده است.
 
تیم مذاکره کننده نمی تواند ادعا کند چنین معامله ای غیر ممکن بوده است. هم سوابق مذاکراتی و هم ادبیات راهبردی امریکا و اسراییل نشان می دهد که اتفاقا چنین کاری ممکن بوده است. تیم مذاکره کننده هسته ای اساسا در این حوزه اصرار و مقاومتی نکرده که بتواند ادعا کند چنین چیزی غیر ممکن بوده است بلکه یک راست منطق مذاکراتی غربی ها را پذیرفته و به نام اعتمادسازی اصلی ترین برگ چانه زنی خود را با هیچ معاوضه کرده و حالا باید برای کاهش واحد به واحد تحریم های نفتی و بانکی درباره غنی سازی 5 درصد، ذخیره مواد 5 درصد و راکتور اراک –که با مقاومت روی غنی سازی 20 درصد می توانست آنها را تا حدود زیادی مصون کند- مذاکره کند.
 
امیدوارم برای آقای دکتر صالحی روشن شده باشد که محل مصرف غنی سازی 20 درصد کجاست. غنی سازی 20 درصد باید درون اتاق مذاکره مصرف می شد نه در راکتور تحقیقاتی تهران.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 69
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    طرف ما کشورهای قدرتمند دنیا بودند نه چهارتا ریشو که بخوایم با شعار جلوشون وایسیم این حرف ها هم نگه دار برای خودت
  • احسان ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    آقای محمدی، واقعا می دانید رشد اقتصادی %5.8- و تورم %42 یعنی چه؟
  • ناشناس ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    صد افسوس که برگ برنده مان که همان غنی سازی 20 درصد بود را بدون گرفتن امتیازی از دست دادیم .
  • ناشناس ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    حالا خوبه با اینهمه واداده گی و عقب نشینی یک دلار از پولهای بلوکه شده مان را نتوانستیم برداشت کنیم .
  • ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    وقتی هزینه انرژی هسته ای به قیمت مرگ ایرانی ها باشد - دیگر انرژی هسته ای فایده ای ندارد - همه اش را باید جمع کرد
  • ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    1 0
    خدا رو شکر موقع جنگ شما نبودید
  • ناشناس ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    1 0
    همین کشورهای به قول شما قدرتمند از ترس غنی سازی 20 درصد به التماس برای مذاکره افتاده بودن اما بقول دکتر جلیلی مروارید غلتان رو دادیم و بجاش آب نبات گرفتیم !
  • ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    حرف حساب جواب نداره بنابراین مجبورید شرو ور ببافید و بحث ریش و غیره را مطرح کنید.
  • ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    مستدل بود اما چه فايده برادر ..
  • مجید ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    اقای احسان ایا می دونید امتیاز دادن به دشمن ونگرفتن هیچ چیز درازای ان یعنی چه؟
  • بهار ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    کدخدای شما پوسیده وفقط پوشالش مونده.متاسفانه فقط تو توهم یه عده هنوز قدرتمنده!اون از بدهی17تریلیون وپانصد میلیارد دلاریش "اون از شکستهاش تو عراق وافغانستان وسوریه"اون از جنگ غزه ولبنان که اسرائیل به نیابتش انجام داد"اون از کریمه که نتونست غلطی جلوی روسیه بکنه به جز یه مشت هارت وپورت.بژینیسکی وکیسینجر که استراتژیستهای بزرگش هستند میگن دوران افول امریکا فرا رسیده.اونوقت یه عده هنوز تو توهم ابرقدرتی دهه هفتاد میلادی اون هستند.هر چند همون وقت هم امام عزیزمان ایران را به راحتی از حلقومش بیرون کشد وسی وپنج ساله که واق واق میکنه وهیچ کاری از دستش برنیومد.
  • ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    ببینم قبل از تحریم ما تورم نداشتیم ؟رشد اقتصادیمون خیلی گل وبلبل بود؟خود دولت هم چه در زمان تبلیغات وچه بعدش گفت عمده مشکلات مربوط به مسائل داخلی وسوءمدیریته وتحریمها اثر کمی روی اون داشته.اقتصاد یونان وامریکا وکل اروپا که اینقدر مشکل پیدا کرده چی؟اونم مال تحریمه؟؟؟؟؟؟؟؟تحریم وسیله ای شده که یه عده سوءمدیریت وبی برنامه گی خودشون رو پنهان کنند.
  • ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    چه ربطی داره؟ دولت میگه خیلی خوبه که سانتریفیوِ بچرخه به شرط آنکه زندگی مردم هم بچرخه اما تقریبا سه ماه از آغاز اجرای توافق ِنو گذشته سانتریفیوزای بیست درصد نمیچرخه اما زندگی مردم میچرخه؟
  • ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    اگه همه اینها مال تحریمه چرا کوهن همین پریروز اعلام کرد که رفع تحریمهای توافق ژنو برای ایران حتی کمتر از 7 میلیارد دلاری که فکر میکردیم برای ایران درامد داشته باشه پول برای ایران ایجاد کرده!بعد دولت میگه تورم شده 32 درصد.یعنی 10 درصد خودبخود اومده پائین.پس مشکل از جای دیگه است .از ساختارهای تورم زا و سوءمدیریتیه که حق مسافرت نرفته یه مسئول میشه ده میلیارد تومان!
  • ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    موش موشک استه بیا استه برو که گربه شاخت نزنه!بچه کجائی اینقدر شجاعی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • بهار ۱۱:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    عزت وشرفمون واستقلال وفرهنگمون هم که خار چشم اروپائیهاست برای همین قطعنامه دادند که دفتر ایجاد کنند تا مثل قاجار برامون تعیین تکلیف کنند.اعدام قاچاقچی هائی که جوانان ما رو نابود میکنند بد میدونند ومیگن رفتار قوم سدوم هم باید ازاد باشه!تو از ترس جونت میخوای به همشون تن دربدی!!!! انسان به شرف ودینشه نه به نفس کشیدن که حیوانات هم نفس میکشند.
  • ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    اتفاقا باید همه مثل ایشون در صحنه باشیم وگرنه اش رو با جاش میبرند.
  • محسن ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    آقا احسان اینایی که میگی درست اما مگه با این توافقنامه چیزی از اینایی که گفتی کم میشه؟ نه داداش بیشتر میشه که کمتر نمیشه یکبار متن توافقنامه و اظهارات آمریکایی ها رو بعد از توافقنامه مرور کنی خیلی چیزها دستت میاد
  • حجت ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    دوست عزیز اینامحصولات دوران هاشمی یه.احمدی نزادم بجای کاهشش سرعتشو بیشتر کرد. ولی با خارکردن خودمون جلو امریکا به هیچ جانمیرسیم
  • حجت ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    چون مرزبانان لب مرزهم کشته میشن یا ربوده.پس حفاظت از مرزهارو هم تعطیل کنیم چون هزینش مرگ مرزبانامونه.چطوره؟
  • ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    آقای احسان شما که از تورم بالا و رشد اقتصادی صحبت میکند آیا شما مباحث و مسائل اقتصادی را میشناسید آیا اقتصاد دان برجسته و نظریه پرداز هستید؟ از چه چیزی میترسید ؟ آیا رزق و روزی مگر غیر از این است که دست خداست . شما برای مملکت چقدر کار و همت داشتید؟ ما در داخل گرانفروشی میکنیم و اجناس تولیدی و غیر تولیدی خود را به بهای بالا به مردم میدهیم وگرنه با این تورم واقتصادی که شما گفتید می بایست خیلی پیشتر ما فلج میشدیم .ما همت نمیکنیم اما توقع داریم همه چیز حل شود . عده ای همت کردند حاصل تلاش آنها شد سوختی با غنای 20 درصد مانند یک مخترع اختراع کننده . به غربیها چه مربوط است که تلاش عده ای را محکوم میکند آیا آنان که بمب های جنگی دهشناک میسازند و بمب اتمی دارند یکبار خودشان را مواخذه کردن آیا شما یکبار آنها را مواخذه کردی؟ آیا اگر تلاش تو همین درصد اورانیوم غنی شده بود اجازه میدادی مانع فعالیت تو شوند؟ در خصوص پاسخ به آن ناشناس هم که از ریشوها و قدرتمندها نام میبرد چند کلمه بگویم 1- مدیر مسئول "پایگاه ایران هسته‌ای چند صفحه استدلال داشتند و شما خیلی راحت آن را با فرض دوکلمه ریشو و کشور قدرتمند حل کردید پس شما انسان عالم و آگاهی نیستند و هیچ ارزشی گفتارتان ندارد چراکه تلاش سالهای یک عده دانشمند را که خود غربی ها به آنان دانشمند میگویند را بی هدف میدانید چون هدف غربیها خنثی سازی دانشمندان هسته ای است نه چند فرد ریشو ضمنا آن مدیر مسول هسته ای از حقوق دانشمندان و مملکت دفاع میکند نه از چیز مسائل شخصی و رشد اقتصادی خودش . چون جایگاه او حفظ جایگاه هسته ای ایران است. 2- به فرض درستی حرف شما ، تدبیر و علم شما چیست اگر به واقع صاحب نظر نیستند لطفا حرف های نمیشود و نامیدی نزنید چرا که این حرفها خودش هزینه برای کشور دارد خیلی دوست داشتم توضیحاتی در اینباره دهم که در ایجا مقدور نمی باشد اید که خداوند مانند گذشته پشتیبان ما باشد. مجتبی عسگرزاده کارشناس ارشد مدیریت دولتی دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز
  • سرزمین نفت و گاز ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    کرسنت جی شد؟
  • احسان ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    خیر دوستان اگر نمودار تورم و رشد اقتصادی ایران را رسم کنید دقیقا از زمان شروع تحریمها رشد اقتصادی کاهش یافت و در سال 91 به کمترین مقدار رسید و تورم به بیشترین میزان آن رسید ولی در سال 92 با خوشبینی تجار و صنعتگران رشد اقتصادی شروع به افزایش نمود تا به %2- رسید. تورم نقطه به نقطه نیز در اسفندماه به 17.8 درصد رسیده است. ما حتی در طول جنگ نیز رشد صنعتی %12- را تجربه نکرده بودیم. دوستان جواب دهند رشد صنعتی کشور امام زمان ناموس نیست؟ لطفا با آمار پاسخ دهید.
  • ناشناس ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    درود بر آقای مهدی محمدی الحق و الانصاف که کارشناس شایسته ای هستند.
  • آشنا ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    یک هواپیمایی مسافربری به اون عظمت گم شد این رادارها و دستگاهای جاسوسی کشورهای مثلا قدرتمند هیچ کاری نتونستن بکنن اینا که خیلی ادعا دارن چرا نتونستن پیدا کنن؟همه اش یک توهم برای ترساندن امثال شماست در ضمن دم تمام بچه های ریشوی مکتبی گرم که با سلاح عقیده به جنگ این مستکبران میرن و خدارو شکر نمیزارن دشمن غلطی بکنه
  • حمید ۱۲:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    اقای کار شناس گر تو بهتر میزنی بستان بزن اقا شما داری بجای همه حرف میزنی و .....
  • ۱۲:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    خوب که چی؟مثلا سبد کالا با برنج هندی و مرغ یخ زده خوبه؟؟؟؟
  • ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    خیلی چیزها قیمتی است و هزینه دارد اصلا زندگی شرافتمندانه خون میخواهد...لبیک یا حسین ع
  • ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    ناشناس نا امید نباش دولت گذشته ما خواب بودم الان مکتبی ها احساس خطر کردن ببین چقدر مردم با شور و شوق در اجتماعات شرکت میکنن
  • ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    مرسی جواب
  • ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    این مروارید غلتان و آب نبات رو لاریجانی گفته نه جلیلی.
  • ساده زیست ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    آقای جلیلی شماکه نتوانستیدکاری انجام دهیدوهروزوضع بدترمی شدفرصت کارداشتیددیگرلزومی ندارداختلاف افکنی کنید
  • ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    شماتوی مذاکرات بودید؟
  • ۱۳:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    معنی تدبیر و امید را هم فهمیدیم شیش تیغه ! یعنی فروختن کشور به ثمن بخس با این طرز فکر
  • عابد ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    جالبه که اقای صالحی در زمان دولت اقای احمدی نزاد بدجوری از غنی سازی 20 درصدی دفاع میکرد وحالا بدجوری از عقب نشینی وکوتاه امدن دفاع میکند واز ان با افتخار بعنوان پیروزی یاد میکند
  • ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    ناشناس ۱۱:۲۱ این چه منطقیه که دارین ؟؟؟؟؟؟؟؟؟ پس دوران هشت سال دفاع هم به قیمت جون و خون بسیاری از عزیزترینه تموم شد پس اون زمان هم امام ره میباس دستور بدن که همون اول جمعش کنین ؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!! چون داریم جون میدیم؟؟؟؟؟؟؟؟
  • ۱۴:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    والا این بنده خدا ریش هم نداره که تهمت ریشی بهش می بندید.....اتفاقا از معدود کارشناسی است که استدلال های قوی ارائه می ده......لذا آب را بریز اونجای که می سوزه
  • ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    اگه تو کل خاندانت یه بیمار نیازمند به رادیودارو وجود داشت باز این حرف رو میزدی؟
  • ناشناس ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    خودش هم نمی دونه چی میگه؟
  • ناشناس ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    غنی سازی ایران در سطح پائین با درایت به رسمیت شناخته شده ومقامات آمریکا دئما میگویند که ایران می تواند غنی سازی محدود وزیر5درصد داشته باشد.در صورتی که در زمان احمدی نژادحتی حاضر نبودندچرخش1سانتریفیوژ رو به رسمیت بشناسندوهفته ای حداقل یک قطعنامه ی تحریمی علیه ایران صادر میشد
  • ۱۵:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    فقط یک جمله را از کل توافق ژنو نشان بده که بگوید " غنی سازی ایران به رسمیت شناخته می شود"
  • ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    احسنت اشتباهی منفی دادم
  • ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    كجاش مستدل بود.همتون ميگفتيد چرا غني سازي 20 درصد رو داديم رفت؟ كل مشكل همين بود.حالا ديديد كه همون جليلي كه سنگشو به سينه ميزديد هم ميخواسته 20 درصد رو بده بره.خخخخخخخخخ مرگ بر افراط و جريان انحرافي.
  • ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    بله 2 هزار تا سانتریفیوژ به شرطی که نچرخه با نداشتن غنی سازی چه فرقی داره؟؟؟؟
  • ۱۵:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    شما يه جمله نشون بده كه گفته باشن ايران حق نداره غني سازي كنه . دوره جليلي هميشه مشكلشون همين غني سازي بود.مطمئن باش اونا زرنگ تر از اين حرفان و به تمام جزئيات ميپردازن و اگه تو توافقنامه نبوده كه ايران نبايد غني سازي كنه يعني ايران ميتونه غني سازي كنه. روحاني مچكريم احمدي باي باي
  • ناشناس ۱۶:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    ناشناس15:40 دکتر جلیلی می خواست 20 درصد را با لغو تحریمهای بانکی و نفتی معاوضه کند اما حالا مفت از دست رفته است .
  • ۱۶:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    آره تو بشين تا اونا هم وعاوضه كنن.جليلي اسنهمه سال مذاكره كرد هيچي به هيچي.انصافا اگه جاي جليلي صندلي خالي ميذاشتن تو مذاكرات چه فرقي ميكرد؟؟؟
  • ۱۶:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    چي از تحريمها كم شده؟ فعلن كه هردم از اين باغ بري ميرسد! با اين حال بعضي ها از ظريف قهرمان ساختن درحاليكه هنوز يه خط توافقنامه رو با مردم كه هيچ با نمايندگان مردم هم درميان نذاشته!
  • ۱۶:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    قبل از تحریم با 500 هزار دلار می شد گرین کارت امریکا رو بدست اورد (اون موقع دلار 1000 تومان بود ) الان هم باز با همون 500 هزار دلار میشه گرین کارت گرفت ! حالا این کجا و اون کجا !!
  • علی ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    آقا احسان شماکه میگی مشکلات مال تحریمه! حتما میدون که قیمت دلار که تاثیر زیادی درفضای روانی جامعه داشته و قیمت ها رو درسال91 و92 به شذت تحت تاثیر قرار داد، حالا سوال اینه که همین افزایش دلار که باتحریم ها ارتباط مستقیم داشت،چه مقدارش داخلی و مدیریتی بود وچه مقدارش به خاطر تحریم؟؟؟ از روز شروع تحریم،که هنوز هیچ تاثیر اقتصادی ای نگذاشته بود، به خاطر جو داخلی دلار 500تومن گرون شد! چند وقت بعد که کم کم تاثیر تحریم ها دلار رو از 2000تومن بالاتر برد مردم به بازار ارز هجوم بردن و دلال ها هم فعال شدن و به خاطر مدیریت ناصحیح دلارشد2800تومن،چندروز بعد احمدی نژاد اومد و گفت بامن همکاری نمیکنن و شرایط سخته و....خلاصه جو ناامیدی به وجود آورد که دلار رو تا4000تومن بالابرد،البته شورای عالی امنیت ملی وارد قضیه شد و بعداز تاسیس مرکز مبادلات ارزی،دلار تا3300تومن پایین اومد،حالا شما قضلوت کن،اگه مدیریت بازار خوب بود و اون جو روانی خنثی میشد الان قیمت دلار انقدر بود؟؟؟ اگه تاثیر تحریم ها قیمت دلار رو بالابرده پس نباید به سادگی بالا وپایین بشه چون تاثیر تحریم پایداره نه مقطعی.... البته تحمل بعضی حرفا برای دوستن یکم سخته اما به گفته ی نیروهای ارزشی در دولت دهم،احمدی نزاد 2سال آخر اقتصاد رو رهاکرد و مخالفان دولت هم همه ی تلاششون رو برای زمین زدن دولتقبل از انتخابات کردن ،دلیل اصلی مشکلات اقتصادی از سال90 به بعداینه نه تحریم، حتی دور و بریهای روحانی هم زمان انتخابات میگفتن بیشتر مشکلات داخلیه و 20 درصدش به خاطر تحریمه..... امیدوارم مشرق منتشرکنه
  • رضا ۱۷:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    آقای ناشناس برای شما همین تیم جدید خوبه که همش لمتیاز بده و هیچی نگیره شما لیاقت جلیلی رو ندارید خدامیدونه اگه همفکران شما سال88علیه نظام اون کودتا رو به راه نینداخته بودن الان مسئله ی هسته ای چقدر به نفع ماپیش رفته بود.....
  • رضا ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    محض اطلاع ناشناس عرض کنم از سال 87 که گفتگوهای هسته ای ایران با شش کشور از سرگرفته شد تاسال92 فقط یک قطعنامه صادر شد،درضمن اگر تولید اورانیوم20 درصد در دوره ی قبل نبود بازهم آمریکا حاضر نبود حتی یک برنامه ی محدود را هم برای ایران قائل شود
  • رضا ۱۷:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    رهبرانقلاب12روز بعداز انتخابات فرمودند که علت حل نشدن مسئله ی هسته ای کارشکنی غرب است نه روش ایران، همچنین چند وقت پیش گفتند که مذاکرات اخیر به جایی نمیرسد .....اما کوگوش شنوا؟؟؟
  • ناشناس ۲۰:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    جناب رضا صدور5قطعنامه تحریمی شورای امنیت علیه ایران در8سال دوره ی احمدی نژاد وعدم تحرک تیم دیپلماسی آن زمان برای جلوگیری از صدور قطعنامه ها باعث فلج شدن اقتصاد ایران گردید تورم45درصدی،رشد اقتصادی منفی5درصد،عدم جذب سرمایه ی گذاری خارجی،عقب افتادن از اعراب در بهره برداری از میادین نفتی و...تنها بخشی از تاثیرات تحریم ها بود.در ضمن تحریم های یکجانبه ی آمریکا واتحادیه ی اروپا روز به روز تشدید میشدندوحتی کشورهای مانند لبنان وعراق و...خود را ملزم به رعایت تحریم ها می دونستند...
  • ۲۰:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    تورم 45 درصدي؟ اي كاش فقط 45 درصد بود. وقتي جنس 4 هزار تومني ميشه 13 تومن وقتي دلار 900 تومني ميشه 4000 تومن اين يعني 45 درصد؟ تورم فقط در سال آخر دكتر آبريزان 330 درصد بود فقط در سال آخر.
  • ۲۱:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    همين كه تحريمي اضافه نشده كلاتو بايد بندازي بالا.زمان احمدي روزي يه تحريم جديد عليهمون اعمال ميشد.
  • ۲۱:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    از بس که تو سرت زدن باورت شده تا آخر عمرت تو سری خور هستی! خاک تو سرت! این هم سهم من!
  • ۲۱:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    از اون حرف های بی حساب و کتاب بودا!! رییس جمهور و تیم مذاکره کننده یه وظیفه داره، کارشناس خارج از دولت یه وظیفه و شمای کامنت گزار هم یه وظیفه. اینا چه ربطی به هم دارن؟!
  • ۲۳:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    دوستان من هم مثل شما از منتقدان عهد نامه ژنو بودم اما بیایید کلاه خود را قاضی کنیم وفرض کنیم هنوز دکتر جلیلی سکان مذاکرات را در دست داشت قطعا بار وحیه ای که از ایشان سراغ داریم روی خوش به اروپاییان نشان نمیداد ونتیجه اش تحریم های سنگین تر که شاید مهمترینش صفر شدن صادرات نفت باشد همه ما میدانیم که آمریکایی ها اگر بخواهند مثل سال 90 این کار را میکنند آیا بااین شرایط دولت میتواند کشور را کنتل کند خیر تمتم حقوق های کارمندانچندین میلیون کارمند پرداخت نمی شود گرانی سر سام آور افزایش قیمت طلا و.............
  • یک نکته از این معنی ۰۰:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۷
    0 0
    پاسخ احمدی نژاد به خبرنگار فرانس 24 در خردادماه سال 91مبنی بر اینکه "آیا تهران به پیشنهادی مبنی بر توقف غنی سازی اورانیوم و انجام آن توسط کشورهای دیگر موافقت می کند" اولین سخنی بود که بازتاب قابل تاملی را در رسانه های خارجی مبنی بر توقف غنی سازی جمهوری اسلامی ایران داشت.رئیس جمهور کشورمان در پاسخ به این سوال عنوان کرده بود "جمهوری اسلامی ایران چنین پیشنهادی را قبول می کند!" محمود احمدی‌نژاد همچنین در حاشیه سفر به نیویورک در گفتگو با تلویزیون NHK درباره مذاکرات هسته‌ای ایران با کشورهای 1+5 اظهار داشت: از سوی جمهوری اسلامی ایران مانعی برای ادامه مذاکرات وجود ندارد و حاضر هستیم در صورت تأمین اورانیوم غنی شده در حد 20 درصد با قیمت و شرایط عادی از تولید آن در داخل کشورمان صرف‌نظر کنیم.
  • ۰۲:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۷
    0 0
    سفارت یونان و فرانسه و سوئیس تا 70 درصد تخفیف میده
  • دکترای سیاست خارجی ۰۲:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۷
    0 0
    این قدر ساده نباشین دوستان... به قول یک مقام امنیتی پنتاگون اونها احمق نیستن چوب سحر آمیز تحریم رو که الان جواب داده رو بزارن کنار در حالی که ده سال دیگه هیچ تضمینی برای جواب دادن اون مثل الآن نیست هر چه سطح غنی سازی و کیفیت و کمیت اون بیشتر باشه در معامله برگ برنده بیشتری برای می بود ما اگر فقط دوسال بیشتر تحمل می کردیم و با اراک فعال و چند کیلو پلوتونیوم و پنجاه هزار سانتریفیوژ پای معامله می رفتم قطعا خیلی بیشتر امتیاز می گرفیم اگر فکر کردید امریکایها حتی با تعطیل کردن اراک و فردو تحریم نفتی و بخصوص بانکی رو کامل برمی دارن ساده لوح هستین اونها اهرم فشاری رو که امروز جواب داده ولی هیچ تضمینی نیست ده سال دیگه که ایران وابستگی به نفت رو کم کنه جواب بده بردان در حالی که هم غنی سازی در ایران ادامه داشته باشه هم برنامه موشکی هم حمایت از حزب الهل و حماس و گروه های شیعه به رسمیت نشناختن اسراییل....بولد کردن این موضوع حقوق بشری هم نشون میده دارن برای ایجاد زمینه در دنیا و حتی داخل ایران برای بازگشت تحریم ها ظرف مدت کوتاهی پس از توافق به اصلاح نهایی که در اصل به قول شرمن خلع سلاح اتمی ایران هست که با خیال راحت مطمئن بشن ایران حداقل یک سال از توان بلقوه فرار هسته ای در صورت تصمیم گری برای حمله همه جانبه نظامی به سوریه لبنان و حتی ایران در حالت بدبینانه آماده بشن به قول یکی از دوستان امنیت ملی امیدواریم حضرات و مردم در داخل دو ماه بعد از حمله به سوریه و لبنان بعد از توافق نهایی از خواب خوشی که در آن سیر می کنن بیدار بشن
  • ۰۲:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۷
    0 0
    قهرمان اسراییل و امریکا باشه کافیه....خودشو فدایی بمب های اتمی اسراییل و فرانسه و انگلس و امریکا کرده که قراره بعد از مطمئن شدن از خلع سلاح اتمی ایران روی مردم جهان اسلام و ایران فرود بیاد
  • ۰۴:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۷
    0 0
    به احسان و همفکران او به نظر شما چگونه است که به قول شما در ایران این کاهش رشد اقتصادی واقع می شود اما حتی در کشورهای بحران زده ای مانند مصر و افغانستان و یمن رشد اقتصادی افزایش می یابد؟ آیا براستی وضع ایران بدتر از آن کشور است؟ جواب شما در این است که تنها عامل ورود ارز به کشور ما فقط درآمدهای شرکتهای دولتی و علی الخصوص فروش نفت بود که با تحریم شدن دولت ایران به طور طبیعی حجم ارز ورودی به کشور کاهش یافت و ارزش ریال و به تبع آن ارزش کالاهای تولیدی داخل در مقابل دلار آمریکا کاهش یافت. همچنین آن دسته از صنایع که نیاز به واردات مواد اولیه یا قطعات داشتند هم درماندند. اما صنایعی که تنها ریال مصرف می کنند و همچنین معادن ، بشدت رشد کردند و صادراتشان افزایش چشمگیری یافت. از نظر حجم تولیدات صنعتی ایران با کاهش مواجه نبود. اما نکته بسیار مهم این است که تولید کنندگان بخش خصوصی ایران عمدتا هیچ تمایلی به بازگرداندن ارز خاصل از صادرات به ایران ندارند و به قول مصلحی وزیر اطلاعات سابق، ما با حجم عظیمی از دلارهای ایران مواجه هستیم که صادرکنندگان آن را در بانکهای خارجی دپو کرده اند. در واقع اگر این ارز حخاصل از صادرات به ایران باز می گشت ما شاهد کاهش رشد اقتصادی نبودیم. الان هم هی اتفاقی نیفتاده است الا اینکه بعضی از صادرکنندگانی که با انگیزه های سیاسی از بازگرداندن ارز خود به کشور خودداری می کردند، به دلیل توافق های پشت پرده بازار حاضر شده اند بخشی از آن پول را به ایران برگرداندند. واقعیت تلخی در این وسط وجود دارد و آن اینکه اجرای تفسیر اصل 44 باعث شد که بسیاری از اهرم های اقتصادی کشور از دست دولت خارج شود و کشور در مقابل تحریم ها آسیب پذیر تر شود. چون به طور معمول سرمایه داران ایرانی افراد وفاداری به دین و وطن و.. نیستند. در این مورد خیلی بیشتر می شود نوشت.
  • ۰۵:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۷
    0 0
    خوب کالایی که دئسال روی میز بوده و آن را نخریده اند ، قابل فروش نبوده ... اگر می خواهید اصل معامله را به هم بزنید ماجرا چیز دیگری است
  • رهگذر ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۷
    0 0
    آقای احسان شما فکر میکنی با این اعتماد احمقانه به غربی ها رشد اقتصادی و تورم اونطوری که تو دلت میخواد میشه اقای خوش خیال خوب چشماتو با کن ببین هنوز توافقنامه امضا نشده حیوانهای غربی مثل سگ هار دارن پاجه میگیرن و در قطعنامه اتحادیه اروپا از ما خواسته اند که مستعمره شون بشیم به نظر تو تورم 42 درصد بهتره یا ذلت و ننگ نوکری غربی ها البته اگه از امام حسین ع بپرسی قطعا میشنوی که هیهات من الذله الموت اولی من رکوب العاری یعنی مرگ بر زندگی ذلت بار و برده وار شرف دارد
  • رهگذر ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۷
    0 0
    لابد ناشناس 13:34 توی مذاکرات تشریف داسته!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟ آقای ناشناس 13:34 مگه باید توی مذاکرات بود تا حقایق را بفهمیم ظاهرا شما قراین و شواهد رو نمیبینی
  • مهدی90085 ۱۰:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۷
    0 0
    مشرق برات متاسفم که این نظر های بی ادبانه را منتشر میکنی ولی بخدا یکبار حدود 10سطر نظر من رو منتشر نکردی اینطوری مخاطبانت رو از دست میدی
  • ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۷
    0 0
    این هم یک استدلال دیگر از روی بی اطلاعی محض

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس