این دور از انتخابات اولین انتخاباتی است که پس از خروج اشغالگران از خاک افغانستان و با مسئولیت نیروهای امنیتی افغان برگزار میشود. در این دور از انتخابات ریاست جمهوری افغانستان حدود 17 میلیون رای دهنده شرکت میکنند.
اولین انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در مهر ماه 1383 (اکتبر 2004) با حضور 18 نامزد و شرکت 10.5 میلیون افغان برگزار شد که حامد کرزی رئیس دولت انتقالی با کسب 55 درصد آرا به ریاست جمهوری رسید.
دومین انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در مرداد 1388 (اوت 2009) برگزار شد که انتخابات به دور دوم کشیده شد و با انصراف عبدالله عبدالله رقیب کرزی از ادامه رقابت، کرزی بار دیگر به مقام ریاست جمهوری رسید.
هوای بامیان سرد و بارانی است اما حضور مردم در پای صندوقهای رأی در این ولایت گرم و گسترده است.
«جاوید فیصل» سخنگوی ستاد انتخاباتی زلمی رسول در گفتوگویی در کابل، اظهار داشت که حضور مردم در انتخابات پرشور است.
به هر قیمتی رأی خواهیم داد
درحالی که وقوع رویدادهای تروریستی در جریان روند رأیدهی، امری محتمل مینماید اما شماری از شهروندان افغانستان اظهار داشتند: به هرقیمتی رأی خواهند داد.
گفتنی است روز گذشته (جمعه 14 فروردین) که روز سکوت انتخاباتی اعلام شده
بود، بسیاری از شهروندان افغانستان در شبکههای اجتماعی، از جمله فیسبوک
نیز مطالبی با عناوینی چون «من رأی میدهم» را به اشتراک گذشته بودند.
۱- عبدالله عبدالله
عبدالله عبدالله، در دومین انتخابات ریاستجمهوری (۱۳۸۹) رقیب اصلی کرزای بود و پس از آن به صف مخالفان سیاسی او پیوست و ائتلافی بهنام «تغییر و امید» تشکیل داد. انتخابات سال ۸۹ به دور دوم کشیده شد اما عبدالله با این استدلال که انتخابات شفاف نیست، انصراف داد. در نتیجه کمیسیون انتخابات، کرزای را برنده اعلام کرد. بعد از انتخابات ۱۳۸۹ ائتلاف تغییر و امید به ائتلاف ملی تغییر نام داد و شماری از گروهها و شخصیتهای سیاسی عضو این ائتلاف شدند. عبدالله دانشآموخته رشته پزشکی دانشگاه کابل است. او خیلی زود در قطار افراد نزدیک به احمدشاه مسعود، فرمانده مشهور مجاهدین در پنجشیر قرار گرفت و اعتماد او را جلب کرد. عبدالله در زمان او وزیر دفاع و در زمان برهانالدین ربانی سرپرست وزارت خارجه بود.
۲- محمد داوود سلطانزی
او متولد سال ۱۳۳۲ در ولایت غزنی است و مدتی در آلمان زندگی کرده است و قبلا در شرکت هواپیمایی آریانای افغانستان خلبان بود. او در دور قبلی مجلس نمایندگان افغانستان بهعنوان نماینده ولایت غزنی به این مجلس راه یافت و بهعنوان رییس کمیسیون اقتصادی مجلس نمایندگان کار کرد. اما پس از آنکه نتوانست وارد مجلس دوم شود، گردانندگی یک برنامه بحث بهنام «داوود سلطانزی» را در تلویزیون خصوصی طلوع برعهده گرفت.
۳- زلمی رسول
زلمی رسول از ژانویه ۲۰۱۰ تا اوایل اکتبر ۲۰۱۳ وزیرخارجه افغانستان بود. او مسنترین نامزد انتخابات افغانستان است و ۷۰سال سن دارد. پس از رویکارآمدن دولت کرزای، رسول بهسمت وزارت هوانوردی برگزیده شد. پس از آن مشاور امنیت رییسجمهوری افغانستان شد و تا سال ۲۰۱۰ در این سمت باقی ماند. در ژانویه ۲۰۱۰ به سمت وزارت خارجه افغانستان رسید. رسول در ۱۲سال گذشته از افراد نزدیک به حامدکرزای بوده و در بیشتر سفرهای مهم، او را همراهی کرده است.
۴- عبدالرب رسول سیاف
سیاف از فرماندهان سابق جهادی، پس از چندی راه خود را از این حزب جدا کرد و حزبی به نام اتحاد اسلامی افغانستان ساخت و خود رهبری آن را به عهده داشت. او بارها بهدلیل حضورش در جنگهای داخلی افغانستان از جانب سازمان دیدهبان حقوق بشر به جنایات جنگی متهم شده است. به دنبال سقوط طالبان بهعنوان نماینده مردم کابل به پارلمان افغانستان راه یافت.
۵- اشرف غنی احمدزی
احمد زی پشتون، ۶۰ساله، متولد ولایت لوگر در جنوب کابل است. او در دانشگاههای آمریکایی بیروت و کلمبیا در نیویورک تحصیل کرده و در رشته مردمشناسی دکترا گرفته است. احمدزی سالها در بانک جهانی کار کرده است. او مشاور ارشد حامدکرزای هم بود. احمدزی در سال ۱۳۸۱ بهعنوان وزیر دارایی عضو کابینه دولت انتقالی شد. او در این مقام دست به اصلاحات مالی زد. احمدزی درسال ۱۳۸۳ به ریاست دانشگاه کابل منصوب شد و پس از دو سال کار از این مقام کناره گرفت و به یکی از منتقدان حکومت کرزای بدل شد. احمدزی در سال ۲۰۰۶ میلادی بهعنوان نامزد دبیر کلی سازمان ملل برای جانشینی کوفی عنان معرفی شد، اما در برابر بان کی مون، شکست خورد. او در انتخابات ریاستجمهوری ۱۳۸۹ هم نامزد بود اما رای چندانی به دست نیاورد.
۶- هدایت امین ارسلا
او ۶۸ساله، پشتون و در کابل به دنیا آمده است. در دور قبلی انتخابات ریاستجمهوری نامزد بود ولی با کسب کمتر از سههزار رای در ردیف سیام قرار گرفت. هدایت امین ارسلا در دانشگاه الینویز جنوبی در آمریکا در رشته اقتصاد تحصیل کرد و مدرک دکترای خود را هم در همین رشته از دانشگاه جورج واشنگتن به دست آورد. او در سال ۱۳۴۸ بهعنوان نخستین افغان کارمند بانک جهانی شد و ۱۸سال در این بانک کار کرد. بعد از سقوط طالبان بهعنوان وزیر تجارت و معاون رییس اداره موقت به رهبری حامد کرزای معرفی شد.
۷- قطب الدین هلال
او از اعضای فعال حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار بوده است. در سال ۱۳۷۲ زمانی که حکمتیار به نخستوزیر حکومت مجاهدین تعیین شد، هلال سمت معاونت او را به دست آورد. او همچنین در بخش ارتباطات خارجی حزب اسلامی کار کرده است. هلال در سال ۱۳۸۲ در حومه شهر پیشاور پاکستان در ارتباط به همکاری او با حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار بازداشت شد.
۸- گل آغا شیرزی
گل آغا شیرزی، از چهره های اصلی اداره ولایتی در تیم کاری حامد کرزی بوده است. او در ۱۳۸۳ به عنوان والی ننگرهار در شرق افغانستان تعیین شد و در این سمت، فعالیت زیادی در عرصه بازسازی ولایت ننگرهار از خود نشان داد. این فعالیتها در حدی بود که آقای شیرزی به «بولدوزر» معروف شد.
تصویر برگه رای گیری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان
وی افزود: میزان تعرفه رأیدهی ارسال شده به بدخشان با میزان کارتهای رأیدهی توزیع شده در این ولایت متناسب نبوده و به همین جهت مشکل کمبود تعرفههای رأیدهی در برخی مراکز، مردم این ولایت را نگران کرده است.
به گفته ادیب، مشکل کمبود تعرفه رأیدهی در مراکز نزدیک به مرکز ولایت بدخشان (فیض آباد) رفع شده، اما این مشکل در مناطق دور افتاده ولایت قابل حل نیست.
پیشبینیها درباره میزان مشارکت مردم و پیروز احتمالی انتخابات افغانستان
بر اساس یک نظرسنجی که توسط نهاد پژوهشی "ایتیآر کانسالتینگ" (دفتر بین المللی مطالعات تخصصی درباره افغانستان) انجام گرفته، سه نفر از هشت نامزد این انتخابات بخت بیشتری برای کسب ریاست جمهوری افغانستان دارند.
این نظرسنجی در روزهای 19 تا 26 مارس [28 اسفند ماه 92 تا 6 فروردین 93] بهصورت تلفنی با سؤال از 3222 نفر در سراسر افغانستان توسط توسط نهاد پژوهشی "ایتیآر کانسالتینگ" (دفتر بین المللی مطالعات تخصصی درباره افغانستان) انجام گرفته است. حدود 70 درصد از مصاحبهشوندگان از نامزدهای مختلف حمایت کرده و 30 درصد دیگر گفتهاند که هنوز تصمیم نگرفتهاند.
بر اساس این نظرسنجی، "اشرف غنی" دارای مدرک دکتری در رشته مردمشناسی و متولد ولایت لوگر در دور نخست با کسب 27.1 درصد آرا از سایر رقبای خود پیشی میگیرد. بعد از غنی "عبدالله عبدالله" دانشآموخته رشته پزشکی دانشگاه کابل با کسب 24.2 در ردیف دوم قرار میگیرد. بر اساس این نظرسنجی "زلمی رسول" وزیر خارجه پیشین افغانستان با کسب هشت درصد آرا نفر سوم این انتخابات خواهد بود.
این نظرسنجی نشان میدهد که 85 درصد پاسخ دهندگان، خودشان نامزد مورد نظرشان را براساس لیاقت، شایستگی و برنامههایش انتخاب خواهند کرد و 9 درصد دیگر از پاسخ دهندگان گفتهاند ملاک انتخاب نامزد مورد نظر توصیه دوستان و خانواده خواهد بود و تعداد کمی از پاسخ دهندگان نیز نظر رهبران مذهبی و سیاسی را ملاک انتخاب خود قرار خواهند داد.
مردی قصد داشت با 7 کارت رای بدهد!
سخنگوی پلیس افغانستان از دستگیری یک مرد خبر داد که قصد داشت با 7 کارت رایدهی در انتخابات شرکت کند و در همین ولایت یک زن نیز دستگیر شده که با دو کارت میخواسته رای بدهد.
زنی در مقر وزارت امور زنان با کارتی بدون عکس و نام، قصد داشت که رای بدهد، اما مسئولان این مرکز مانع رای دادن او شدند.
"ملائکه احمدزی "خبرنگار بیبیسی از یکی از مراکز رای گیری در شهر کابل گزارش داد که زنی در مقر وزارت امور زنان با کارتی بدون عکس و نام، قصد داشت که رای بدهد، اما مسئولان این مرکز مانع رای دادن او شدند.
روند انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان همچنان ادامه دارد و زمان پایان رای گیری ساعت 17 به وقت محلی می باشد.
منابع: فارس، مهر، تسنیم، باشگاه خبرنگاران جوان، شرق