انتخابات ریاست جمهوری افغانستان از صبح امروز در نقاط مختلف این..

مشارکت گسترده افغانها در انتخابات/ مردی قصد داشت با 7 کارت رای بدهد/ مردمی که به هر قیمت رای خود را به صندوق انداختند/استقبال رای دهندگان و کمبود تعرفه های راگیری/شیطنت های پاکستان در مرز
به گزارش گروه بین الملل مشرق، ساعت  هشت صبح امروز 16 فروردین مراکز رأی‌دهی در نقاط مختلف افغانستان به روی رأی‌دهندگان باز شد و اکنون همه مراکز در نقاط مختلف این کشور شاهد صف‎های طولانی برای اخذ رأی است.

این دور از انتخابات اولین انتخاباتی است که پس از خروج اشغالگران از خاک افغانستان و با مسئولیت نیروهای امنیتی افغان برگزار می‌شود. در این دور از انتخابات ریاست جمهوری افغانستان حدود 17 میلیون رای دهنده شرکت می‌کنند.

اولین انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در مهر ماه 1383 (اکتبر 2004) با حضور 18 نامزد و شرکت 10.5 میلیون افغان برگزار شد که حامد کرزی رئیس دولت انتقالی با کسب 55 درصد آرا به ریاست جمهوری رسید.

دومین انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در مرداد 1388 (اوت 2009) برگزار شد که انتخابات به دور دوم کشیده شد و با انصراف عبدالله عبدالله رقیب کرزی از ادامه رقابت، کرزی بار دیگر به مقام ریاست جمهوری رسید.

هوای بامیان سرد و بارانی است اما حضور مردم در پای صندوق‎های رأی‎ در این ولایت گرم و گسترده است.

«جاوید فیصل» سخنگوی ستاد انتخاباتی زلمی رسول در گفت‎وگویی در کابل، اظهار داشت که حضور مردم در انتخابات پرشور است.

به هر قیمتی رأی خواهیم داد

درحالی که وقوع رویدادهای تروریستی در جریان روند رأی‎دهی، امری محتمل می‎نماید اما شماری از شهروندان افغانستان اظهار داشتند: به هرقیمتی رأی خواهند داد.

افغانستان

گفتنی است روز گذشته (جمعه 14 فروردین) که روز سکوت انتخاباتی اعلام شده بود، بسیاری از شهروندان افغانستان در شبکه‎های اجتماعی، از جمله فیسبوک نیز مطالبی با عناوینی چون «من رأی می‎دهم» را به اشتراک گذشته بودند.


در ادامه نگاهی گذرا به فهرست کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان و سوابق آن‌ها اشاره شده است.

۱- عبدالله عبدالله
عبدالله عبدالله، در دومین انتخابات ریاست‌جمهوری (۱۳۸۹) رقیب اصلی کرزای بود و پس از آن به صف مخالفان سیاسی او پیوست و ائتلافی به‌نام «تغییر و امید» تشکیل داد. انتخابات سال ۸۹ به دور دوم کشیده شد اما عبدالله با این استدلال که انتخابات شفاف نیست، انصراف داد. در نتیجه کمیسیون انتخابات، کرزای را برنده اعلام کرد. بعد از انتخابات ۱۳۸۹ ائتلاف تغییر و امید به ائتلاف ملی تغییر نام داد و شماری از گروه‌ها و شخصیت‎های سیاسی عضو این ائتلاف شدند. عبدالله دانش‌آموخته رشته پزشکی دانشگاه کابل است. او خیلی زود در قطار افراد نزدیک به احمدشاه مسعود، فرمانده مشهور مجاهدین در پنجشیر قرار گرفت و اعتماد او را جلب کرد. عبدالله در زمان او وزیر دفاع و در زمان برهان‌الدین ربانی سرپرست وزارت خارجه بود.

۲- محمد داوود سلطان‌زی
او متولد سال ۱۳۳۲ در ولایت غزنی است و مدتی در آلمان زندگی کرده است و قبلا در شرکت هواپیمایی آریانای افغانستان خلبان بود. او در دور قبلی مجلس نمایندگان افغانستان به‌عنوان نماینده ولایت غزنی به این مجلس راه یافت و به‌عنوان رییس کمیسیون اقتصادی مجلس نمایندگان کار کرد. اما پس از آنکه نتوانست وارد مجلس دوم شود، گردانندگی یک برنامه بحث به‌نام «داوود سلطان‌زی» را در تلویزیون خصوصی طلوع برعهده گرفت.

۳- زلمی رسول
زلمی رسول از ژانویه ۲۰۱۰ تا اوایل اکتبر ۲۰۱۳ وزیرخارجه افغانستان بود. او مسن‌ترین نامزد انتخابات افغانستان است و ۷۰سال سن دارد. پس از روی‌کارآمدن دولت کرزای، رسول به‌سمت وزارت هوانوردی برگزیده شد. پس از آن مشاور امنیت رییس‌جمهوری افغانستان شد و تا سال ۲۰۱۰ در این سمت باقی ماند. در ژانویه ۲۰۱۰ به سمت وزارت خارجه افغانستان رسید. رسول در ۱۲سال گذشته از افراد نزدیک به حامدکرزای بوده و در بیشتر سفرهای مهم، او را همراهی کرده است.

۴- عبدالرب رسول سیاف
سیاف از فرماندهان سابق جهادی، پس از چندی راه خود را از این حزب جدا کرد و حزبی به نام اتحاد اسلامی افغانستان ساخت و خود رهبری آن را به عهده داشت. او بارها به‌دلیل حضورش در جنگ‌های داخلی افغانستان از جانب سازمان دیده‌بان حقوق بشر به جنایات جنگی متهم شده است. به دنبال سقوط طالبان به‌عنوان نماینده مردم کابل به پارلمان افغانستان راه یافت.

۵- اشرف غنی احمدزی
احمد زی پشتون، ۶۰ساله، متولد ولایت لوگر در جنوب کابل است. او در دانشگاه‌های آمریکایی بیروت و کلمبیا در نیویورک تحصیل کرده و در رشته مردم‌شناسی دکترا گرفته است. احمدزی سال‌ها در بانک جهانی کار کرده است. او مشاور ارشد حامدکرزای هم بود. احمدزی در سال ۱۳۸۱ به‌عنوان وزیر دارایی عضو کابینه دولت انتقالی شد. او در این مقام دست به اصلاحات مالی زد. احمدزی درسال ۱۳۸۳ به ریاست دانشگاه کابل منصوب شد و پس از دو سال کار از این مقام کناره گرفت و به یکی از منتقدان حکومت کرزای بدل شد. احمدزی در سال ۲۰۰۶ میلادی به‌عنوان نامزد دبیر کلی سازمان ملل برای جانشینی کوفی عنان معرفی شد، اما در برابر بان کی مون، شکست خورد. او در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۳۸۹ هم نامزد بود اما رای چندانی به دست نیاورد.

۶- هدایت امین ارسلا
او ۶۸ساله، پشتون و در کابل به دنیا آمده است. در دور قبلی انتخابات ریاست‌جمهوری نامزد بود ولی با کسب کمتر از سه‌هزار رای در ردیف سی‌ام قرار گرفت. هدایت امین ارسلا در دانشگاه الینویز جنوبی در آمریکا در رشته اقتصاد تحصیل کرد و مدرک دکترای خود را هم در همین رشته از دانشگاه جورج واشنگتن به دست آورد. او در سال ۱۳۴۸ به‌عنوان نخستین افغان کارمند بانک جهانی شد و ۱۸سال در این بانک کار کرد. بعد از سقوط طالبان به‌عنوان وزیر تجارت و معاون رییس اداره موقت به رهبری حامد کرزای معرفی شد.

۷- قطب الدین هلال
او از اعضای فعال حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار بوده است. در سال ۱۳۷۲ زمانی که حکمتیار به نخست‌وزیر حکومت مجاهدین تعیین شد، هلال سمت معاونت او را به دست آورد. او همچنین در بخش ارتباطات خارجی حزب اسلامی کار کرده است. هلال در سال ۱۳۸۲ در حومه شهر پیشاور پاکستان در ارتباط به همکاری او با حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار بازداشت شد.

۸- گل آغا شیرزی
گل آغا شیرزی، از چهره های اصلی اداره ولایتی در تیم کاری حامد کرزی بوده است. او در ۱۳۸۳ به عنوان والی ننگرهار در شرق افغانستان تعیین شد و در این سمت، فعالیت زیادی در عرصه بازسازی ولایت ننگرهار از خود نشان داد. این فعالیت‌ها در حدی بود که آقای شیرزی به «بولدوزر» معروف شد.
افغانستان

همچنین همزمان با برگزاری انتخابات در افغانستان، دفتر مطبوعاتی وزارت داخله این کشور اعلام کرد نیروهای مرزبان پاکستان به ولایت‌های کنر، نورستان، پکتیکا و خوست موشک شلیک کرده‌اند. این وزارت این موشک‌پرانی را "ادامه تخطی‎های مرزی" پاکستان نامیده و خواستار توقف فوری آن شده است.

تصویر برگه رای گیری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان

افغانستان

کمبود تعرفه‌های رأی‎دهی در برخی مراکز ولایت بدخشان

 «شاولی ادیب» والی ولایت بدخشان در شمال افغانستان در گفت‎وگویی، اظهار داشت: در برخی مراکز رأی‎گیری این ولایت مشکل کمبود تعرفه رأی‎دهی‎ وجود دارد.

وی افزود: میزان تعرفه رأی‎دهی ارسال ‎شده به بدخشان با میزان کارت‎‌های رأی‎دهی توزیع ‎شده در این ولایت متناسب نبوده و به همین جهت مشکل کمبود تعرفه‌های رأی‎دهی در برخی مراکز، مردم این ولایت را نگران کرده است.

به گفته ادیب، مشکل کمبود تعرفه رأی‌دهی در مراکز نزدیک به مرکز ولایت بدخشان (فیض آباد) رفع شده، اما این مشکل در مناطق دور افتاده ولایت قابل حل نیست.

 پیش‌بینی‌ها درباره میزان مشارکت مردم و پیروز احتمالی انتخابات افغانستان

بر اساس یک نظرسنجی که توسط نهاد پژوهشی "ای‌تی‌آر کانسالتینگ" (دفتر بین المللی مطالعات تخصصی درباره افغانستان) انجام گرفته، سه نفر از هشت نامزد این انتخابات بخت بیشتری برای کسب ریاست جمهوری افغانستان دارند.

این نظرسنجی در روزهای 19 تا 26 مارس [28 اسفند ماه 92 تا 6 فروردین 93] به‌صورت تلفنی با سؤال از 3222 نفر در سراسر افغانستان توسط توسط نهاد پژوهشی "ای‌تی‌آر کانسالتینگ" (دفتر بین المللی مطالعات تخصصی درباره افغانستان) انجام گرفته است. حدود 70 درصد از مصاحبه‌شوندگان از نامزدهای مختلف حمایت کرده و 30 درصد دیگر گفته‌اند که هنوز تصمیم نگرفته‎اند.

بر اساس این نظرسنجی، "اشرف غنی" دارای مدرک دکتری در رشته مردم‌شناسی و متولد ولایت لوگر در دور نخست با کسب 27.1 درصد آرا از سایر رقبای خود پیشی می‌گیرد. بعد از غنی "عبدالله عبدالله" دانش‌آموخته رشته پزشکی دانشگاه کابل با کسب 24.2 در ردیف دوم قرار می‌گیرد.  بر اساس این نظرسنجی "زلمی رسول" وزیر خارجه پیشین افغانستان با کسب هشت درصد آرا نفر سوم این انتخابات خواهد بود.

این نظرسنجی نشان می‌دهد که 85 درصد پاسخ دهندگان، خودشان نامزد مورد نظرشان را براساس لیاقت، شایستگی و برنامه‌هایش انتخاب خواهند کرد و 9 درصد دیگر از پاسخ دهندگان گفته‌اند ملاک انتخاب نامزد مورد نظر توصیه دوستان و خانواده خواهد بود و تعداد کمی از پاسخ دهندگان نیز نظر رهبران مذهبی و سیاسی را ملاک انتخاب خود قرار خواهند داد.

حاشیه های جالب از حوزه های رای گیری در افغانستان

مردی قصد داشت با 7 کارت رای بدهد!

سخنگوی پلیس افغانستان از دستگیری یک مرد خبر داد که قصد داشت با 7 کارت رای‌دهی در انتخابات شرکت کند و در همین ولایت یک زن نیز دستگیر شده که با دو کارت می‌خواسته رای بدهد.

ولایت قندهار در جنوب افغانستان زادگاه "حامد کرزی"، رئیس جمهوری افغانستان، از ولایات ناآرام افغانستان به شمار می‌رود اما تا کنون گزارشی از ناامنی در این ولایت در روز انتخابات مخابره نشده است.

 این ولایت دارای ۱۸ واحد اداری، ۱ میلیون ۱۷۵ هزار نفر جمعیت و ۲۴۴ مرکز رای‌دهی دارد.

همچنین پلیس ننگرهار یک مرد را با ۱۲۰ کارت رای دهی بازداشت کرده.

زنی با کارتی بدون نام و نشان به مرکز رای‌گیری رفت
زنی در مقر وزارت امور زنان با کارتی بدون عکس و نام، قصد داشت که رای بدهد، اما مسئولان این مرکز مانع رای دادن او شدند.


 "ملائکه احمدزی "خبرنگار بی‌بی‌سی از یکی از مراکز رای گیری در شهر کابل گزارش داد که زنی در مقر وزارت امور زنان با کارتی بدون عکس و نام، قصد داشت که رای بدهد، اما مسئولان این مرکز مانع رای دادن او شدند.

روند انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان همچنان ادامه دارد و زمان پایان رای گیری ساعت 17 به وقت محلی می باشد.

{$sepehr_album_11211}


منابع: فارس، مهر، تسنیم، باشگاه خبرنگاران جوان، شرق

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 14
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    هنوز که رایی شمرده نشده. از کجا می دانید عبدالله پیشتاز است؟
  • محسن ۱۵:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    به خواست خدا مردم پیروز انتخاباتن
  • افغانی مقیم ایران ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    چرا 3 میلیون افغانی که در ایران هستن در انتخابات افغانستان اجازه شرکت ندارن؟؟ آیا واقعا به قدرت رسیدن پشتون ها در افغانستان این قدر مهمه که 3 میلیون دری زبان افغان در ایران نباید رای بدن؟؟ این انتخابات نیست انتصابات هست از همین جا به اشرف غنی و برادران طالب او در جنوب تبریک می گویم
  • ۱۸:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    سکوت طبق معمول مصلحتی حکومت ایران هم این رو نشون میده حتی حاظره طالبان در افغانستان به قدرت برسه ولی کشور دست امریکا نیفته!!
  • اهوازی ۱۸:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    امیدوارم امروز روان شیر دره پنج شیر شهید احمد شاه مسعود خشنود گردد.
  • ۱۸:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    وقتی دولت اصرار دارد افغانیهای مقیم ایران - که اکثرا تاجیک و هزاره هستند- به کشورشان برگردند، بعضی ها متوجه نمی شوند.
  • وای مامانم و اینا ۱۹:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    بدم میاد از نظرای کلیشه ای و بچه مثبتی
  • ناشناس ۲۳:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    جالبه در افغانستان زنان هم رفتند رای دادند ولی در عربستان زنان...
  • ناشناس ۲۳:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    0 0
    کاش افغانهای داخل ایران با لگد بیرون شوند.چکاره ی اینجا هستند؟3000000میلیون گدا گرسنه...
  • احمد شکیب ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۷
    0 0
    در این دور انتخابات افغانستان 12 ملیون نفر واجد شرایط رای دهی وجو دارد که از جمله 7 میلیون نفر ان در پروسه رای دهی شرکت میکند نه 17 میلیون. لطفا این اشتباه را تصحیح سازید
  • فتنه گری از کابل ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۷
    0 0
    اقا جان تقلب شده کاملا مشخصه
  • مهدی ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۷
    0 0
    منم میگم قطعا تقلب شده!! آخه یکی دیگه ازکاندیداها خودش بچه ی کابله مردم کابل که بچه شونا ول نمیکنن به کسی دیگه رای بدن تازه اون یکی داماد هرات هم هست!!!!
  • دانشجوی حقوق ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۸
    0 0
    باسلام همشهریای عزیزواقعانظرات منفی وبدبینانه شماباعث تاسف است کمی ازدنیای کثیف بدبینی خارج بشین ومثل یک انسان امیدوارنظربدین کشورخودمونه چرااینجوری همشهریای خودمونومتهم به تقلب میکنین شماییدکه فتنه هاروشعله ورمیکنین ویک ملتو درگیراین اراجیف
  • دانشجوی حقوق ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۸
    0 0
    حالاشمابایدخداروشکرکنین که این مرحله انتخابات باارامش وباشکوه برگزارشده واینکه هرکسی ازاین دوعزیزی که بیشترمطرحن اگه برنده بشه شکرخداافرادلایقی هستن واین راهم بایدگفت هیچ کس مطلق خوب نیست وشمابااین بدبینی(بچه کابل ودامادهرات)مشخصاخوددرگیرقوم گرایی هستید

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس