به گزارش سرويس جامعه مشرق به نقل از فارس، غضنفر ميرزابيگي امروز در يک نشست خبري در محل سازمان نظام پرستاري، افزود: پرستاران در صف اول خدمات سلامت به مردم هستند و از مجموع 600 هزار کادر بهداشتي و درماني در کشور که نيمي از آنها در بخش دولتي هستند، بش از 50 درصد پرستار هستند در حالي که پزشکان فقط 7.7 درصد اين جمعيت را تشکيل ميدهند.
وي گفت: با وجود اين پرستاران هنوز با مشکلات زيادي مانند ساعت کار بالا و نداشتن تعرفه خدمات مواجه هستند که رفع هر دو اين موارد طي قوانين مصوب مجلس که با رأي بالا به تصويب رسيده بايد رفع ميشد، در مورد کاهش ساعت کاري پرستاران قانون ارتقاي کيفي خدمات پرسنل باليني در مجلس تصويب شد، شوراي نگهبان تأييد کرد، رئيس جمهوري هم ابلاغ کرد و حتي رئيس جمهوري در مراسم روز پرستار از زير مجموعه خود خواست که هر چه زودتر زمينه استخدام و بکارگيري 23 هزار پرستار را فراهم کنند اما هنوز با وجود پيگيريهاي مکرر وزارت بهداشت و موافقت معاونت سرمايه انساني با بکارگيري 20 هزار پرستار، به علت مخالفت معاونت نظارت راهبردي رياست جمهوري که در عمل همان عملکرد سازمان مديريت سابق را دارد، اجرا نشده است.
رئيس کل سازمان نظام پرستاري افزود: اجراي مصوبه جذب 20 هزار پرستار در بخش دولتي از سوي معاونت سرمايه انساني رياست جموري نيازمند تخصص اعتبار 230 ميليارد توماني براي سال 89 (ماهانه 19 ميليارد تومان) و تصويب پستهاي سازماني براي اين افراد است که هنوز عملي شده و به اين ترتيب دستور رئيس جمهوري نيز اجرايي نشده است.
ميرزابيگي گفت: پرستاران به شدت از اين وضعيت ناراضي هستند و با تصويب شوراي عالي نظام پرستاري اگر تا آخر ماه مبارک رمضان اين دستورات اجرايي نشود، جامعه پرستاري همان کاري را ميکند که در سال 83 کرد، يعني برگزاري تجمع، درخواست برگزاري تجمع را اگر اين روند تا آخر ماه رمضان ادامه داشته باشد به وزارت کشور ارائه ميکنيم، گر چه اميدواريم پرستاران به صورت خودجوش دست به اقدامي نزنند.
وي اضافه کرد: فشار کاري به پرستاران خردکننده است و وضعيت به گونهاي است که پرستاران ميگويند وعدههاي داده شده عملي نشده و ما چوپان دروغگو هستيم. به شدت از طرف جامعه پرستاري تحت فشار هستيم و اجراي قوانين مصوب شده براي پرستاران ملموس نيست.
وي افزود: اگر استخدام 23 هزار پرستار مشکل قانوني دارد، دولت با لايحه يا نمايندگان با طرح دوفوريتي آن را حل کنند اما تصور ما اين است با تصويب قانون ارتقاي کيفي خدمات پرسنل باليني و ابلاغ و دستور رئيس جمهوري هيچ مشکلي براي جذب يکباره 20 هزار پرستار در سال جاري وجود ندارد و اين تعداد پرستار جوياي کار اکنون در کشور موجود است گر چه نرخ بيکاري در گروه پرستاري از تمام گروههاي شغلي ديگر پايينتر است و به خصوص پرستار بيکار مرد نداريم.
رئيس کل سازمان نظام پرستاري اضافه کرد: در زمان حاضر شاهد اين هستيم که به علت کمبود کادر پرستاري يک پرستار مجبور است در 3 شيفت کاري پشت سر هم کار کند و قطعاً چنين پرستاري هنگام دادن دارو به بيمار اشتباه ميکند و سلامت بيماران است که به خطر افتاده است.
* يک پرستار با 40 بيمار
وي گفت: اکنون نسبت پرستار به تخت بيمارستاني اکنون در کشور بين نيم تا 7دهم است اما در اغلب اوقات در شيفتهاي شب يک پرستار بايد از 40 بيمار به طور همزمان مراقبت کند که چنين کاري عملاً غير ممکن است و کيفيت خدمات پرستاري را به حداقل ميرساند.
* شوراي عالي بيمه، تعرفههاي خدمات پرستاري را تصويب کند
ميرزابيگي اضافه کرد: قانون تعرفهگذاري خدمات پرستاري نيز با گذشت بيش از 2 سال از زمان تصويب هنوز اجرايي نشده است. گر چه وزير بهداشت وعده داده است که نيمه دوم امسال در برخي نقاط کشور به صورت آزمايشي اجرا شود اما هنوز شوراي عالي بيمه اين تعرفهها را مصوب نکرده و منتظر تصويب اين تعرفهها در شوراي عالي بيمه در وزارت رفاه هستيم.
فاصله هزار برابر حقوق پزشک با پرستار
وي ادامه داد: همه جاي دنيا فاصله دريافتي بين کادر پرستاري و پزشکان در يک بخش خاص درماني حداکثر 4 برابر است اما در کشور ما حتي مواردي داريم که فيش يک پرستار 50 هزار تومان و فيش دريافتي يک پزشک 50 ميليون تومان است که اين فاصله هزار برابر است و هيچ توجهي ندارد.
وي گفت: پيشنهاد ما اين است که يا کارانه را براي تمام گروههاي کادر بهداشتي و درماني حذف کنند يا براي همه به صورت عادلانه باشد، يا دريافتي پرستاران را متناسب با پزشکان بالا ببرند يا دريافتي پزشکان را متناسب با آن پايين بياورند، حتي تفاوت تا 5 برابري را هم در يک بخش درماني ميپذيريم اما بيش از آن قابل قبول نيست و تبعيض آميز است.
* پرستاران بيانگيزه ميشوند
رئيس کل سازمان نظام پرستاري افزود: اگر مسئولان نگران تجمع پرستاران هستند که شايد بعد از 2 ساعت هم جمع شود اما ما نگران اين هستيم که پرستاران بي انگيزه و بيتفاوت شوند و بدون دلسوزي براي بيماران فقط بيايند و ساعات کاريشان را پرکنند و بروند، در اين صورت ديگر نظام مراقبت از سلامت بيماران به کلي از بين ميروند و اين خطري است که سلامت مردم را تهديد ميکند که بايد جلوي آن را با اجراي کامل قوانين بگيريم.
وي در بخش ديگري از سخنانش گفت: خوشبختانه جايگاه دفتر پرستاري در وزارت بهداشت به مشاور وزير ارتقا يافته است البته اميدواريم مطابق وعده رئيس جمهوري به قائم مقام وزير در امور پرستاري هم ارتقا يابد، چارت سازماني اين دفتر نيز با 15 تا 24 کارشناسي طراحي شده که نويد بخش اقدامات بيشتري براي پرستاران در آينده است.
وي گفت: 4 مشکل هيئت امنايي شدن بيمارستانهاي دولتي از نگاه پرستاران نيز در آيين نامه اصلاح شده وزارت بهداشت بر طرف شده که اميدواريم در دولت نيز به تصويب برسد، اين 4 مورد شامل حضور پرستار در هيئت امناي بيمارستان، ايجاد دفتر پرستاري زير نظر رئيس بيمارستان، مکانيزم پرداخت حقوق و مزايا بر اساس کارانه براي پرستاران و اعمال قانون هيئت علمي تمام وقت جغرافيايي براي تمام کادر بهداشتي و درماني است که همگي در آييننامه پيشنهادي وزارت بهداشت به دولت اصلاح شده است.
* پرستاران قبل از مهاجرت از کشور با سازمان نظام پرستاري مشورت کنند
رئيس کل سازمان نظام پرستاري درباره مهاجرت پرستاران به خارج براي کار نيز گفت: با توجه به کمبود شديد پرستار در کشور ما به هيچ عنوان با مهاجرت پرستاران به خارج براي کار موافق نيستيم به خصوص افراد با تجربه و نخبه که محصول آموزش و کار علمي در کشور هستند اما به هر حال با توجه به مشکلاتي که در کشور وجود دارد نميتوانيم پرستاران را مجبور کنيم که حتماً در داخل کشور بمانند.
وي گفت: با وجود اين پيشنهاد ما اين است که پرستاران قبل از رفتن از طريق سازمان نظام پرستاري اقدام کنند و مشاوره بگيرند تا در کشور مقصد دچار مشکل نشوند، زيرا کاريابيهايي هستند که عملکرد آنها باعث بروز مشکلاتي براي برخي پرستاران در خارج شده و عده از آنها در مراجعه به ما گفتهاند که بيچاره شديم و اکنون مجبوريم در رستوران کار کنيم.
وي افزود: پيشنهاد ما به اين پرستاران اين است که قبل از رفتن حتماً زبان انگليسي و کامپيوتر را در ايران بياموزند و با سازمان نظام پرستاري مشورت کنند.
ميرزابيگي تأکيد کرد: اگر استخدام پرستاران عملي نشود با توجه به سرعت بالاي ساخت بيمارستانها در کشور در آينده با کمبود بيشتر پرستار در بيمارستانها مواجه ميشويم، طي 4 سال گذشته 12 هزار تخت بيمارستاني در کشور ساخته شد و طي 4 سال آينده نيز قرار است 32 هزار تخت بيمارستاني جديد احداث شود که با روند فعلي استخدام نيرو قطعاً با مشکلات جدي در ارائه خدمات پرستاري به بيماران مواجه ميشويم.
وي گفت: حدود 160 هزار پرستار شاغل در کشور داريم که حدود نيمي از آنها در بخش دولتي هستند و نيمي ديگر در بخشهاي خصوصي، خيريه و بخشهاي عمومي مانند تأمين اجتماعي فعاليت دارند، اکنون نيز با توجه به تعداد پرستاران جوياي کار امکان جذب يکباره 23 هزار پرستار در بخش دولتي وجود دارد ضمن اينکه هر سال نيز حدود 7 هزار نفر از دانشکدههاي پرستاري فارغ التحصيل ميشوند.
وي همچنين افزود: نسبت پرستار به تخت بيمارستاني که اکنون حدود 7دهم به هر تخت است قرار است طي برنامه توسعه پنجم به 1.5برسد يعني حدود 2 برابر شود.
رئيس کل سازمان نظام پرستاري گفت: با کارشکني معاونت نظارت راهبردي رياست جمهوري، دستورات رئيس جمهوري در روز پرستار مبني بر استخدام 23 هزار پرستار و اجراي قانون کاهش ساعت کاري اجرا نشده است.