گروه سیاسی مشرق - روزنامههای کشور، در لابهلای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی اشاره میکنند که انتخاب و بازنشر آنها میتواند مورد علاقه مخاطبان یک رسانه باشد. آنچه در ادامه میخوانید گزیدهای از مطالب امروز روزنامههای کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.
***
مکافات توافق ژنو
روزنامه وطن امروز نوشت: چرا مذاکرات وین بدون بهدست آمدن پیشرفت خاصی پایان پذیرفت؟ چرا ظریف و اشتون مطابق روال همیشگی مذاکرات، کنفرانس خبری مشترک برگزار نکرده و نتایج گفتوگوها را تشریح نکردند؟ فرآیند مذاکرات برای توافق جامع از پیش مشخص بود. در واقع محورهای مذاکراتی در همان توافق ژنو مشخص شده بود. اینکه مذاکرات باید صورت میگرفت تا روند توافق طی میشد امری بدیهی بود اما آنچه جمعه 26 اردیبهشت در وین اتفاق افتاد تناسبی با روند مشاهده شده از فرآیند مذاکرات نداشت. اختلافات میان طرفین بر سر موضوعات محل بحث امری بدیهی بود کما اینکه تا قبل از توافق ژنو نیز طرفین در مقاطعی دچار اختلاف شدند اما گارد تیم مذاکرهکننده ایرانی پس از توافق ژنو و طی 3 دور مذاکره پیشین برای توافق جامع بهگونهای بوده که نشان میداد فرمول و فرآیند مذاکرات از نگاه آنها یک موضوع ثابت و غیرقابل تغییر بوده است. تیم مذاکرهکننده حتی در مواجهه با انتقادات و نگرانیها نیز با قاطعیت موضع میگرفت و از اقدامات خود دفاع میکرد.
با این حال اگرچه بروز اختلاف در مذاکرات یک موضوع بدیهی بوده اما نوع و جنس اختلاف وین متفاوت بوده است. چرا؟ چه اتفاقی افتاد که ناگهان در رفتار تیم مذاکرهکننده تغییر ادبیات دیده شد و آنها از «زیادهخواهی» غرب و از «مقاومت» گفتند؟! به گزارش «وطنامروز»، دلیل توقف مذاکرات در وین کاملا مشهود است و این موضوع بارها از سوی منتقدان نحوه رفتار و عملکرد تیم مذاکرهکننده گوشزد شده است. همه آنچه اکنون در مذاکرات مبنای فشار طرف غربی بویژه آمریکاییها علیه ایران شده، متن توافق ضعیف ژنو است. در واقع آنها اکنون با استناد به متن توافق ژنو استنباطها و استدلالهای زیادهخواهانه خود را مطرح میکنند. در واقع آنچه در وین اتفاق افتاد؛ اثبات 2 محور انتقادی ویژه از رفتار صورت گرفته در مقابل 1+5 بوده است. این 2 محور عبارتند از: 1ـ حفرههای توافقنامه: متن توافقنامه ژنو زمینه را برای بهانهجوییها و برداشتهای زیادهخواهانه طرف آمریکایی فراهم میکند و متاسفانه این متن اکنون به یک تعهد برای ایران تبدیل شده و نمیتوان درباره آن تجدیدنظر کرد. تمام روایتها از آنچه صبح روز جمعه میان هیات ایرانی و هیات آمریکایی گذشت نشان میدهد موارد اختلافی آنها دقیقا در همان جایی است که متن توافقنامه امکان سوءاستفاده را برای طرف مقابل فراهم کرده است.
موضوع غنیسازی یکی از اصلیترین موضوعاتی است که آمریکاییها درباره آن زیادهخواهی کردهاند و اطلاعات «وطنامروز» نیز نشان میدهد یکی از اصلیترین مواضع آمریکاییها در مذاکره صبح جمعه با طرف ایرانی درباره همین موضوع بوده است. پیش از این پیشبینی میشد در مذاکرات جامع، طرف آمریکایی با استناد به متن توافق ژنو، درباره شکل و محتوای برنامه غنیسازی ایران زیادهخواهی خواهد کرد چراکه متاسفانه نگارش توافق به گونهای بوده که برنامه غنیسازی ایران را مشروط به «قید» کرده است.
وزارت علوم را چهکسی اداره میکند؟
عزل اکثر رؤسای دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور یکی از پررنگترین اقدامات وزارت علوم دولت یازدهم بوده است. به گزارش «وطن امروز»، دانشگاه صنعتی شریف به عنوان نخبگانیترین دانشگاه کشور در حوزه علوم مهندسی نیز در دایره این تغییرات قرار گرفته است. تشکیل کمیتهای مخفی به ریاست جعفر توفیقی، معاون وزیر علوم که از چهرههای نزدیک به جریان فتنه محسوب میشود، اولین اقدامی بود که از قرار گرفتن ریاست دانشگاه شریف در مقابل تیغ عزل وزارت علوم خبر میداد؛ کمیتهای که البته به گفته رضا روستاآزاد، رئیس دانشگاه صنعتی شریف، بدون هماهنگی و اطلاع فرجیدانا وزیر علوم تشکیل شده بود. پیش از این نیز برخی نمایندگان مجلس در گفتوگو با «وطن امروز» از نفوذ جریان فتنه با هدایت توفیقی در وزارت علوم خبر داده و اعلام کرده بودند وزارت علوم را عملا توفیقی اداره میکند.
حذف بیشتر نیروهای انقلابی و علمی از دانشگاهها و ایجاد زمینه بازگشت برخی چهرههای رادیکال موجی از اعتراض در جامعه دانشگاهی و سیاسی کشور ایجاد کرده است. در همین رابطه بسیاری از نمایندگان مجلس این سوال را مطرح کرده بودند که چطور امکان دارد حتی یک مدیر توانمند هم در بین رؤسای سابق دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور وجود نداشته باشد؟ روستاآزاد با اشاره به تشکیل کمیته مخفی در دانشگاه شریف، از تشکیل کمیته 5 نفره برای تعیین ریاست دانشگاه صنعتی شریف خبر داد و اعلام کرد: این اقدام به خاطر فعالیت این گروه مخفی صورت گرفته و این شورا با خواست خود من تشکیل شده است. رئیس دانشگاه صنعتی شریف در اینباره به مهر گفت: بنده بهتر دیدم به جای اینکه یک کمیته مخفی برای تعیین رئیس دانشگاه ایجاد شود یک کمیته به صورت شفاف و علنی تشکیل شده و کار خود را انجام دهد. روستاآزاد درباره اینکه آیا این کمیته مخفی به خواست مسؤولان وزارت علوم ایجاد شده بود، گفت: وزیر علوم درباره تشکیل این کمیته اظهار بیاطلاعی کرده ولی برخی اعلام کردند این کمیته با نظر توفیقی مشاور وزیر علوم ایجاد شده است.
براساس این گزارش، شورای دانشگاه شریف با توجه به تعیین ریاست دانشگاههای کشور به صورت کمیتهای تصمیم گرفت کمیتهای 5 نفره را انتخاب کند تا گزینه ریاست بعدی مشخص شود و 3 نفر را به عنوان گزینههای پیشنهادی به وزیر علوم معرفی کند. این کمیته در حال حاضر مشغول به کار است و قرار شد تا پایان خردادماه گزینههای خود را به وزیر علوم معرفی کند. به گفته رئیس دانشگاه، کمیته 5 نفره در دانشگاه شریف متشکل از غفرانی، رنجبر، سعیدی، سهرابپور و تجریشی از اعضای هیات علمی دانشگاه شریف هستند البته در کنار این 5 نفر 2 نفر نیز به عنوان عضو علیالبدل هستند که مجموعا 7 نفر میشوند.
ادامه گفتوگوها 26 تا 29 خرداد
روزنامه آرمان امروز نوشت: تيم هستهاي كشورمان به ریاست محمدجواد ظريف پس از 3روز جدال سخت و نفسگير با كلمات، نقطهها و ويرگولها وين ارديبهشتي را ترك كرد تا خرداد ماه دوباره در كنار حريفان قرار بگيرد. سیدعباس عراقچي در كنفرانس خبري پاياني نشست سه جانبه ظريف، اشتون، شرمن به خبرنگاران گفت: مذاكرات شكست نخورده است، هر چند روند رسيدن به توافق امروز متوقف شد اما در ماه خرداد احتمالا دو بار ديگر مذاكره ميكنيم. بنا به تحليل كارشناسان، نمايندگان 1+5 وين را براي بررسي پيشنهادهاي و كسب تكليف به مقصد پايتختهايشان ترك كردند. دكتر شمسالدين خاروقاني سفير سابق ايران در آلمان معتقد است گرچه مذاكرات ايران و 1+5 وارد مراحل حساس و دشوار خود شده اما رسيدن به توافق براي تدوين طرح جامع كاملا محتمل است. هر دو طرف 6ماه فرصت دارند تا سازو كارهاي پيشنهادي را مورد بررسي قرار دهند و به نظر ميرسد برخي از تبليغات رسانهها هدفي ندارد جز به شكست كشاندن مذاكرات.
دور چهارم مذاكرات ايران و گروه 1+5 در وين بدون هيچ پيشرفتي پايان يافت. با اين وجود ديپلماتهاي طرفين خوشبيني به نتيجه اين مذاكرات را از دست ندادهاند و معتقدند امكان رسيدن توافق تا پايان زمان تعيين شده در توافق ژنو وجود دارد. همانطور که مذاكرهكننده ارشد هستهاي ايران نيز در نشست خبري با اعلام پايان اين مذاكرات گفت در صورتي كه تا پايان تيرماه توافق جامع حاصل نشود دنيا به پايان نميرسد و هنوز امكان تمديد 6ماهه مذاكرات وجود دارد.
روایت روزنامه آمریکایی از کابوس مهندسی معکوس RQ170
یک روزنامه آمریکایی مهندسی معکوس پهپاد آرکیو 170 در ایران را کابوسی برای واشنگتن توصیف کرد. روزنامه کیهان نوشت: کریستین ساینس مانیتور نوشت: ایران از نمونه هواپیمای بدون سرنشین ساخته شده از روی اصل آمریکایی که در اواخر سال 2011 سرنگون کرد، پردهبرداری کرد با این ادعا که جعبه اسرار آن را گشوده و قابلیتهای تسلیحاتی تازهای هم به آن افزوده است. نسخه ایرانی پهپاد در نمایشگاه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به نمایش گذاشته شد که در آن آیتالله خامنهای، رهبر ایران حضور داشت و توضیحات مربوط به این سیستم را شنید. او این روز را یک روز «شیرین» توصیف کرد.یک افسر سپاه پاسداران گفت این هواپیمای تولید شده «به زودی پرواز آزمایشی خود را انجام خواهد داد.» امیرعلی حجازی، رئیس بخش هوا- فضای ایران گفت ایران روی دو مدل دیگر از این هواپیما کار میکند.
این روزنامه میافزاید: به مهندسین سپاه پاسداران دستور داده شده بود تا هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی را مورد مهندسی معکوس قرار دهند. این هواپیما در حال انجام ماموریتی از سوی سازمان سیا در مورد سایتهای نظامی و هستهای ایران بود که تقریبا بدون آسیب توسط ایران به زمین نشانده شد. ایران با شور و وجد فراوان این پیروزی را جشن گرفت و اعلام کرد آن را در یک «شبیخون الکترونیک» به دست آورده است؛ چیزی که نشان دهنده توانایی فنی ایران بود.کریستین ساینس مانیتور تصریح کرد: ایران سیستم جیپیاس پهپاد را به تدریج منحرف کرده است و آن را به عوض افغانستان در ایران فرود آورده است.چند ماه پیش ارتش آمریکا بودجه 47 میلیون دلاری را برای یافتن راههای جایگزینی سیستمهای آسیبپذیر جیپیاس اختصاص داد.دولت آمریکا و نهادهای اطلاعاتی آن حضور آرکیو 170 را در ایران هرگز به صورت رسمی تایید نکرده بودند تا اینکه ایران آن را در تلویزیون به نمایش گذاشت.
دستور مترويي دولت به رييس کل بانک مرکزي
خراسان نوشت: بر اساس بخشنامه هفته هاي اخير هيئت دولت به ولي ا... سيف، بانک مرکزي موظف شده است نسبت به ادامه اعتبار اسنادي مربوط به تأمين ۳۱۵ دستگاه واگن متروي شهرهاي تبريز، اصفهان و شيراز که در سال 89 بين شرکت مادر تخصصي حمل و نقل ريلي و وزارت کشور منعقد شده، به صورت ديداري در بانک ملي ايران با نرخ تسعير ارز قانون بودجه سنواتي اقدام کند.
تلنگر روحانی
شرق نوشت: نکاتی که رییسجمهور در جشنواره ملی ارتباطات و فناوری اطلاعات بیان کرد، تشریح شرایط واقعی جامعه ایرانی از زاویه نگاه به ابزارهای نوین اطلاعرسانی است که همانند تلنگری در شناساندن وضعیت فعلی کشور در این حوزه محسوب میشود. جمعبندیها حکایت از آن دارد که دو نوع رویکرد غالب در نگاه مسوولان کشور به چالشها وجود دارد. برخی با وجود مشاهده مشکلات و نارساییها، بنای بیان آن را ندارند و در سوی مقابل، مسوولانی هستند که «انکار»کردن را، نهتنها باعث حل مشکل نمیدانند بلکه آن را مسبب مشکلات بعدی میدانند.
با شناختی که از آقای روحانی وجود دارد این انتظار منطقی دور از ذهن نیست که آشکارتر از بقیه، حقایق اطراف را ببیند و آن را برای ارایه راهکار، با نخبگان جامعه در میان بگذارد. اینکه فضای جامعه کاملا دگرگون شده است کافی نیست. قوهمجریه، دارای توانایی و وظایف مشخص است و برای «حل» موضوع، مجموعه ارکان کشور باید این حقایق را بهخوبی رصد کرده و بهدنبال راهکارهای نوین باشند. اگر ایجاد تغییر هم مدنظر باشد، به شناخت درست پدیده نیاز دارد. پس از آن باید از صاحبنظران و متخصصان برای ایجاد تغییر کمک گرفت. آنچه مشخص است تا پیش از این، عزم جدی در اینباره مشاهده نشده است و برخی بهدنبال کتمان واقعیت و عدم ارایه آمار بوده و توان خود را در بیاننکردن حقایق میبینند. در دنیای توسعهیافته، قدرت حاکمیت در انتشار آمار، اطلاعات و وقایع است و این میزان ابزارهای رسانهای و ارتباطی، نشان میدهد نباید خلاف جریان حرکت کرد. رییسجمهور بهدرستی به نگاه جوانان به ابزارهایی چون ماهواره اشاره کرده است. این برای اولینبار نیست که با ابزارهای دنیای جدید مواجه میشویم.
انسان از ابتدا دنبال تغییر بوده و هربار خود را با آن سازگار کرده است و ایرانیان در این بین، پیشینه درخشانی دارند. باید امکان بارورشدن به جامعه داده شود. اگر در مقابل تغییرات موضعگیری نکنیم و مجال روبهروشدن با آن را به جامعه بدهیم، مکانیسمهای دفاعی مواجهه توسط خود جامعه و نخبگان و اندیشمندان، فعال خواهد شد وگرنه جامعه شبیه انسانی خواهد شد که دچار مرگ مغزی شده و بهصورت مصنوعی با «دستگاه» زنده مانده است. جامعه صلاحیت رویپاایستادن دارد. «هدایت فرهنگی» را به نخبگان بسپاریم تا همانگونه که رییسجمهور اشاره کرد از «انفعال فرهنگی» و «انفعال و آسیب اجتماعی» فاصله بگیریم. باید سخنان رییسجمهور را به فال نیک گرفت و به فهم جوانان و اندیشمندان باور داشت.