به گزارش مشرق به نقل از مهر، نظافت اسباب و اثاثيه منزل يکي از بديهي ترين کارهاي زنان ايراني است که در آستانه سال نو و آغاز بهار طبيعت انجام مي شود. متاسفانه وسواس بيش از حد برخي از خانمهاي خانه دار در نظافت و خانه تکاني، آسيبهاي جدي براي سلامت آنها به دنبال دارد که از جمله مي توان به تخريب ريه ها در اثر استنشاق گازهاي حاصل از شوينده ها و پاک کننده هاي شيميايي اشاره کرد.
دکتر عبدالکريم پژومند، رئيس بخش مسمومين بيمارستان لقمان حکيم در گفتگوبا خبرنگار مهر با اشاره به افزايش ميزان مراجعات ناشي از استنشاق گازهاي شوينده هاي خانگي به مراکز درماني در ايام پاياني سال که اغلب اين افراد را زنان تشکيل مي دهند، اظهارداشت: يکي از اتفاقات رايج سنت ديرين خانه تکاني در ايام پاياني سال که گاهي اوقات با حوادث ناگوار همراه مي شود، مسموميتهاي ناشي از استفاده همزمان شوينده هاي اسيدي در محيطهاي دربسته است.
وي به استفاده همزمان جوهرنمک و سفيد کننده ها در نظافت محيطهاي دربسته و کوچک مثل حمام و سرويسهاي بهداشتي اشاره کرد و افزود: اين کار منجر به آزاد شدن گازهايي مثل اسيدکلرامين در فضا شده که استنشاق آن باعث تحريک قسمتهاي بافت تنفسي مي شود.
استاد دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي در ادامه گفت: استنشاق اين گازها باعث التهابات ريوي شده و گاهي اوقات در افرادي که سابقه آسم و تنگي نفس دارند، مي تواند منجر به خطر مرگ شود.
افرادي که در منزل از شوينده هاي قوي استفاده مي کنند، بدون اينکه آن را رقيق کنند با مواد ديگر ترکيب کرده و روي سطوح مي ريزند و بدون آنکه از عواقب آن آگاهي داشته باشند، با آب داغ شروع به شستشوي سطح مورد نظر مي کنند.
آسيبهاي تنفسي به ويژه آسيب حنجره، به دليل استفاده بي رويه و رعايت نکردن نکات ايمني در استفاده از مواد سفيد کننده و پاک کننده شيميايي از شيوع بالايي در يک ماه پاياني سال برخوردار است.
دکتر مصطفي قانعي، فوق تخصص ريه ضمن هشدار به زنان خانه دار که از ترکيب جوهر نمک و سفيد کننده براي از بين بردن لک کاشيها استفاده مي کنند، گفت: استنشاق اين مواد منجر به بروز آسم و تنگي نفس مي شود و به مرور در بدن باقي مي ماند و هيچوقت بهبودي کامل حاصل نمي شود.
وي افزود: يکي از مواردي که آسيب جدي به ريه مي رساند استنشاق اسيد است و متاسفانه برخي از خانمهاي خانه دار براي از بين بردن لک کاشيها و سراميک به مواد شوينده ، سفيد کننده اضافه ميکنند و در برخي از مواقع نيز سفيد کننده ها را با جوهر نمک در فضاي بسته ترکيب مي کنند که استنشاق بخار متصاعد شده از اين ترکيب آسيب جدي و جبران ناپذير به ريه ها وارد مي کند.
معاون وزير بهداشت با تاکيد بر اينکه مبتلايان به بيماري آسم و آلرژي و نيز کساني که ريه هاي حساسي دارند به هيچ عنوان نبايد از مواد اسيدي مانند سفيد کننده و يا هر ماده اسيدي پاک کننده ديگر جهت شستشو استفاده کنند، گفت: کساني نيز که مبتلا به وسواس هستند بايد وسواس خود را درمان کنند و افراد ديگر تا حد ممکن کمترين استفاده را از مواد اسيدي داشته باشند و در صورت استفاده حتما به استاندارد بودن مواد مورد استفاده توجه داشته باشند.
استفاده مداوم از مواد شوينده و پاک کننده ها از جمله جرم گيرها و مواد سفيد کننده، سوزش دائم چشم، آلرژي و حتي احتمال بروز سرطان را در زنان خانه دار افزايش مي دهد. کاربرد مواد شوينده و پاک کننده از جمله جرم گيرها و مواد سفيد کننده در منازل موجب انتشار برخي ذرات شيميايي خطرناک در حمام، آشپزخانه و سرويسهاي بهداشتي مي شود که استفاده مداوم ازاين مواد به همراه آب گرم تاثير منفي آن را دو چندان مي کند.