به گزارش مشرق، یکی از حماسههای ملی که ملت ما را غرق شادی کرد؛ شاهکار تیم ملی والیبال در لیگ جهانی، قهرمانی جهان و بازیهای آسیایی 2014 اینچئون بود. افتخارات ورزشی بزرگی که به گواه کارشناسان، علت و ریشه آن در مدیریت قوی و بنیادین در فدراسیون این ورزش بوده و کشف و پرورش استعدادهای نوجوان و جوان در سالهای گذشته باعث به دست آمدن این افتخار ملی و تحرک ورزشی در والیبال بوده است. والیبال کشور این افتخار را دارد که در زمره ده تیم برتر دنیا باشد. چند سال پیش والیبال ما آرزو میکرد که چند پوئن از ژاپن، کره و چین بگیرد. زمانی در ردههای هشتم و نهم آسیا جا خوش کرده بود، اما مدیریت مردی از سرزمین سربداران کشور و برنامههای مدون وی و همکارانش موجب شد که حالا والیبال ایران قهرمان آسیا باشد و در جمع تیم های برتر دنیا قرار بگیرد.
محمدرضا داورزنی این روزها با مدیریتش تلاش میکند تا والیبال به حاشیه نرود و سعی میکند نظم حرف اول را در فدراسیونش بزند؛ موفقیتهای اخیر والیبال موجب شد تا از وی مصاحبهای داشته باشیم؛ متن مصاحبه داورزنی را در زیر میخوانید:
* برای حضور در مسابقات قهرمانی جهان بازیکنی مانند محمد موسوی اعلام کرد که خسته است و نمیخواهد به رقابتها اعزام شود؛ این شرایط را چگونه مدیریت کردید؟
در تمام فعالیتهایی که در ورزش رخ میدهد حوادثی هم وجود دارد. اداره این حوادث لازمه مدیریت کردن ورزش است؛ ما هم همواره با مشکلات مختلفی مواجه هستیم و باید بتوانیم آنها را مدیریت کنیم. فدراسیونی که 7-8 تیم ملی دارد باید بپذیرد که با چالشهای مختلفی مواجه شود و برای آنها چارهاندیشی کند. ما در موضوعاتی مانند اتفاقی که برای موسوی و سایر بازیکنان رخ داد سعی کردیم اوضاع را مدیریت کنیم؛ بازیکنان خسته بودند و نیاز به استراحت داشتند و حتی مواردی داشتیم که یک ورزشکار به دلیل مسائل خانوادگی نمیتوانست در اردوی تیم ملی حاضر شود. اداره کردن، تفکیک، مدیریت و تشخیص اینکه یک بازیکن باشد یا نباشد برمیگردد به شناخت کامل مسئولان فدراسیون از شرایط بازیکنان؛ وارد حوزه خانوادگی و شخصی نمیشویم، اما همه تلاش خود را انجام میدهیم که مشکلات شخصی آنها را حل کنیم و در سایر موارد هم به گونهای رفتار کنیم که لطمهای به منافع کشور وارد نشود. همه فعالیتهایی که ما در ورزش کشور انجام میدهیم برای حفظ منافع ملی و ارتقای عزت و جایگاه بینالمللی ایران است؛ در این بخش سرمایه گذاری کلانی هم انجام میشود. برخی مواقع بازیکنان ما تصمیمات احساسی میگیرند و مشکلاتی دارند که به حق است، اما درک زمان و مکان و درک اینکه چه کاری اولویت دارد یا ندارد به فدراسیون مربوط میشود تا از تمام ظرفیتها در زمان خودش خوب استفاده کنیم تا به اهدافی که از قبل پیشبینی کردهایم گام برداریم.
* یعنی حرف اول و آخر را فدراسیون میزند؟
در جریان اردوهای تدارکاتی این احساس ایجاد میشود که بازیکنی مانند محمد موسوی احساس خستگی میکند و برخی از بازیکنان هم دردهای کهنهای دارند که در طول تمرین آنها را اذیت میکند. در این شرایط بازیکنان فکر میکنند اگر در تورنمنتی حضور نداشته باشند برایشان بهتر است، اما تشخیص این موضوع به کادر فنی و فدراسیون مربوط میشود. باید این موضوع را بپذیریم که همه ما چه بازیکن و چه کادر فنی و حتی مسئولان فدراسیون سربازانی هستیم که باید در خدمت نظام باشیم و درجهت حفظ منافع کشور گام برداریم. من موسوی را خیلی دوست دارم و معتقدم یکی از بهترین بازیکنان ایران است، اما با درخواست وی موافقت نکردم و از وی خواستم مانند یک سرباز که تا حالا در خدمت تیم ملی بوده باز هم به ماموریت خود ادامه دهد. همانطور که دیدیم موسوی در مسابقات قهرمانی جهان و بازیهای آسیایی نقش بیبدیلی داشت و جا دارد به نوبه خودم از زحمات وی و تمام بازیکنان یکبار دیگر تشکر کنم.
* در مسابقات قهرمانی جهان عنوان ششمی را با مربی جوان و با انگیزهای به نام کواچ کسب کردیم؛ کمی در خصوص این مسابقات توضیح دهید.
در اهداف فدراسیون ما و چیزی که برای امسال تنظیم کرده بودیم این بود که به مرحله دوم صعود کنیم که این موضوع را در تابلوی اتاقم هم نوشتم. مسابقات قهرمانی جهان سطح بسیار بالایی دارد؛ المپیکها هر 4 سال یک بار برگزار می شوند و به لحاظ رنکینگ و امتیاز دادن به فدراسیونها از 100 امتیاز شروع میشود. قهرمانی جهان هم از 100 امتیاز شروع میشود؛ این در حالی است که لیگ جهانی از 50 امتیاز شروع میشود. شاید بازیهای آسیایی تاثیری در رنکینگ فدراسیون جهانی نداشت، اما باید برای دفاع از حیثیت والییال ایران به کره میرفتیم و حتما قهرمان میشدیم. بازیهای آسیایی از آن جهت برایمان اهمیت داشت که باید در این مسابقات از اعتبار والیبال ایران دفاع میکردیم، اما رقابتهای قهرمانی جهان برای ما اهمیت خاصی داشت چون روی رنکینگ هم تاثیرگذار بود. طبیعی است در چند سال اخیر نگاه والیبال جهان به ایران تغییر کرده و پذیرفتهاند که ایران یکی از قدرتهای جدید والیبال دنیا است و به ما احترام میگذارند. شروع کار ما در مسابقات قهرمانی جهان با دو پیروزی برابر ایتالیا و آمریکا آغاز شد که این پیروزیها این موضوع را در فدراسیون جهانی تداعی کرد که ایران رویای سکوهای جهانی را در سر میپروراند. در مجموع انتظاری که از تیم ایران در مسابقات قهرمانی جهان داشتیم تحقق پیدا کرد و حتی فراتر از اهدافی که پیشبینی کرده بودیم گام برداشتیم و طبیعتا رفتن به جمع 6 تیم برتر جهان یک کار بسیار بزرگی بود که اتفاق افتاد. در جایی که بزرگان والیبال دنیا نتوانستند راه پیدا کنند ایران ششم شد.
* حفظ آمادگی بازیکنان در چنین شرایطی هم کار بسیار سختی است.
ما لیگ جهانی را داشتیم و پس از آن به مسابقات مهمی مانند قهرمانی جهان پا گذاشتیم. تمام تیمها تحت فشار بودند و کار به جایی رسید که سرمربی صربستان پس از بازی برابر ایران گفت ما توان بازی نداشتیم و حتی روسیه در بازی برای کسب عنوان پنجم- ششمی با تمام توان وارد شد تا حداقل عنوان پنجمی دوره گذشته خود را تکرار کند. درخشیدن در مسابقات قهرمانی جهان برای والیبال ایران یک ارزش است. همه تیمها یک روز خوب و یک روز بد دارند، اما در مجموع من از کار تیم ایران در مسابقات قهرمانی جهان بسیار راضی هستم و معتقدم برای رفتن به سکوی المپیک باید پختهتر، باتجربهتر و آبدیدهتر شویم. شکست برابر تیمهای بزرگ به ما کمک میکند تا بتوانیم شرایط بهتری برای آینده داشته باشیم و جلوگیری میکند از اشباع شدن تیم. چرا که تیم باید احساس نیاز و ولع داشته باشد برای رفتن بر روی سکوی المپیک. ممکن بود در مسابقات قهرمانی جهان روی سکو هم برویم که این موضوع بسیار خوب و خوشایند بود، اما به قول قدیمیها نباید غوره نشده مویز شویم؛ بلکه باید منطقی و پله پله پیش برویم. در حال حاضر رشد ما موشکی است و شاید این موضوع خیلی به صلاح والیبال نباشد.
* چرا این سیر صعودی و رشد موشکی که در والیبال وجود دارد در سایر رشتهها مخصوصاً فوتبال رخ نمیدهد؟
قیاس کردن رشتهها با هم خیلی مناسب نیست، چرا که هر رشته شرایط خاص خودش را دارد، اما یک اصل وجود دارد ما برای رسیدن به یک هدف باید ببینیم ظرفیت، استعداد و یا امکاناتش را داریم یا نه. با توجه به شناختی که از وضعیت عمومی کشور دارم، معتقدم در خیلی از رشتههای ورزشی این قابلیت وجود دارد که اگر استراتژی مشخصی داشته باشیم در آسیا روی سکوی قهرمانی قرار بگیریم و در مسابقات جهانی هم جزو برترینها باشیم چون جوان ایرانی و استعدادهای ناب ایرانی به لحاظ فیزیکی و ذهنی و استعدادی شرایط بسیار خوبی دارند. من این باور را دارم که در خیلی از رشتههای ورزشی این قابلیت وجود دارد که حرفهای زیادی برای گفتن در محافل جهانی داشته باشیم. طبیعی است که موانع و مشکلاتی بر سر راه وجود داشته باشد که وظیفه ما مدیران این است که تلاش کنیم و این موانع را برطرف کنیم و ظرفیتهای بالقوه را به بالفعل تبدیل کنیم.
* مهمترین آفت در مسیر پیشرفت چیست؟
چیزی که آفت کار است و جلوگیری میکند از اینکه ما به اهدافمان برسیم این است که ما متن کار را فراموش کنیم و به حاشیه بپردازیم. وقتی که حاشیه فعالیتهای یک فدراسیون بیشتر از متنش باشد کار با مشکل روبرو میشود و مدیران مجبورند بیشتر وقت خود را برای برطرف کردن حاشیهها بگذارند و با این شرایط نه تنها یک همافزایی ایجاد میشود بلکه موانع بیشتری را هم ایجاد میکند. فکر میکنم این قابلیت در ورزش کشور وجود دارد که با همدلی، انسجام و همکاری نزدیکتر با دستگاه ورزش کشور با دولت بتوانیم به اهداف بالایی دست پیدا کنیم. امکان ندارد که والیبال بتواند به تنهایی به اهداف خود دست پیدا کند. ما بدون کمک همه ارگانها به خصوص دولت، وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک نمیتوانیم به آنچه که میخواهیم برسیم. اساسا تحقق اهداف منوط به همکاری و ارتباط بین فدراسیون ملی با سایر ارگانها است. این موضوع در برخی فدراسیونها با چالشی روبرو شده است که به سود منافع ملی نیست و میطلبد که به سمت وحدت و همدلی گام برداریم.
* اخیراً تصمیمی اتخاذ شد تا تیم ملی نوجوانان در قالب یک تیم باشگاهی در رقابتهای لیگ برتر والیبال حضور پیدا کند. هدف از اجرای این طرح چیست و آیا فکر نمیکنید این کار با شکست روبرو شود؟
چند سالی بود که میخواستیم این موضوع را تست کنیم. قابلیت تیمهای نوجوانان ما تاکنون قابلیت خوبی بود اما امسال قابلیت ویژهای داشت چرا که در مسابقات قهرمانی آسیا بدون واگذاری حتی یک ست به حریفان بر روی سکوی اول ایستاد. با توجه به اینکه بازیکنان این تیم آیندهسازان والیبال ایران هستند و قابلیت بالایی دارند خواستیم که زودتر وارد چرخه حرفهای شوند، چرا که انتظارات از والیبال ایران بالا است و نیازمند پشتوانهسازی سریعتری هستیم و از طرفی میزبان مسابقات قهرمانی نوجوانان جهان هستیم. میتوانستیم کاری به بازیکنان این تیم نداشته باشیم تا هر کدام به یک تیم باشگاهی بروند و کمتر از آنها استفاده شود. به همین دلیل تصمیم گرفتیم نوجوانان را در قالب باشگاهی وارد لیگ برتر کنیم تا در مسابقات مختلف حضور داشته باشند و با فضای مسابقه بیشتر آشنا و در مجموع بیشتر آماده شوند. با این کار نوجوانان والیبال ایران پروسه رشد پیشرفت را سریعتر طی میکنند و تجربه میدان لیگ برتر به آنها کمک میکند تا در مسابقات قهرمانی جهان خیلی راحتتر باشند و عملکرد بهتری از خود نشان دهند. با این شرایط بازیکن در شرایط تصمیم داریم تا اتفاق سال 2007 را تکرار کنیم. فکر کسب عنوان قهرمانی جهان را در سر داریم و از همه باشگاهها این انتظار را داریم که شرایط را درک کنند و منافع ملی را به منافع باشگاهی خودشان ترجیح دهند.
* پس از کسب موفقیتهای اخیر والیبال چقدر اقبال مردم به این رشته بیشتر شده است؟
نظر و دیدگاه مقام معظم رهبری درمورد ورزش قهرمانی بسیار قشنگ بود؛ ایشان ورزش قهرمانی را مانند قله توصیف کردند که همه از پای کوه به سمت قله حرکت میکنند. موفقیتهای ما در محافل بینالمللی قلهای است که ایجاد انگیزه میکند برای سایر ورزشکاران و افرادی که در حاشیه و اطراف قله حضور دارند. انتظاری که ما داریم این است که وقتی یک رشته احساس غرور و عزت را به جامعه میدهد و تبدیل به یک برند اجتماعی میشود و مورد توجه همه ایرانیها قرار میگیرد برای نسل جوان ما انگیزه باشد. والیبال ایران یک نشاط را به نسل جوان و جامعه ما داد و این موجب شد تا افکار عمومی و مردم بیشتر به والیبال توجه کنند و قسمتی از ذهن خود را به این رشته اختصاص دهند و این امر موجب میشود خانوادهها وقتی میخواهند رشتهای را برای فرزند خود انتخاب کنند به والیبال هم فکر کنند. اقبال عمومی به والیبال در یک سال گذشته بیش از 9 یا 10 برابر شده و این هم خوب است و هم مسئولیت ما را سنگینتر میکند که بتوانیم فضای مناسبتری را فراهم کنیم تا بتوانیم این شرایط را مدیریت کنیم.
* این روزها فوتبالیها به شدت درگیر موضوع حق پخش تلویزیونی هستند؛ این امر در والیبال به چه صورت است؟ شما حق پخش نمیخواهید؟
صداوسیما و فدراسیون هر دو متعلق به نظام هستند؛ ما دوست نداریم حرفی بزنیم که صداو سیما از جیبش پولی پرداخت کند و از طرفی درخواستمان نباید غیرمنطقی باشد. ما میدانیم که مسئولان صداوسیما سال گذشته هزینه زیادی برای والیبال انجام دادند که مهمترین آن هم خرید تجهیزات HD برای پخش مسابقات بود. از این بابت باید از ضرغامی تشکر کنم، اما با توجه به شرایطی که والیبال در جامعه پیدا کرده است، انتظار داریم صداوسیما سهم بیشتری از برنامههای خودش را به والیبال تخصیص دهد. بخش بازرگانی صداوسیما به این موضوع باید توجه کند که اگر درآمدی از پخش مسابقات والیبال حاصل میشود خود والیبال هم باید در این سهم شریک باشد.
* صحبت یا اقدامی شده تا والیبال هم سهمی از پخش تلویزیونی مسابقاتش داشته باشد؟
نه؛ همین قدر که فدراسیون جهانی والیبال هزینه پخش تلویزیونی را از صداوسیما به مبلغ 350 هزار دلار در سال دریافت میکند و صداوسیما حق پخش مسابقات تیم ملی را میخرد کمکی است که به والیبال ایران میشود. درخواست ما این است که صداوسیما سهم بیشتری از برنامههای خود را به والیبال اختصاص دهد یعنی حداقل چهارشنبهها متعلق به والیبال باشد و دیگر دغدغه نداشته باشیم که آیا این هفته مسابقات پخش میشود یا خیر. نمیخواهیم وارد بحثهای چالشی شویم، چون میدانیم صداوسیما به اندازه ما توجه میکند که جایگاه فعلی والیبال در سطح جامعه کجا است. فعلاً همین که صداوسیما به والیبال توجه کند برای ما کافی است و باید دید در آینده شرایط بازار اقتصادی والیبال چگونه خواهد بود.
* این روزها فوتبالیها درگیر موضوع دیگری به نام کارت معافیت و خدمت سربازی بازیکنان هستند؛ برخیها میگویند کارت پایات خدمت و معافیت بعضی از والیبالیستها هم مشکلاتی دارد؛ این موضوع درست است؟
قیاس کردن کار اشتباهی است؛ تمام بازیکنان ملیپوش ما و بازیکنانی که در لیگ بازی میکنند یا باید کارت پایان خدمت داشته باشند یا مدارک تحصیلی برای معافیت موقت داشته باشند. تمام بازیکنان بزرگ ملیپوش ما از جمله فرهاد قائمی، مجتبی میرزاجانپور، شهرام محمودی، امیر غفور و پوریا فیاضی به دوره آموزشی رفته و سپس به خدمت مقدس سربازی رفتهاند. در گذشته هم تیمهای نظامی بودند و بازیکنان در اختیار این تیمها قرار می گرفتند؛ بدون شک در آینده هم همین شرایط خواهد بود و در یک جمله باید بگویم «این وصلهها به والیبال نمیچسبد».
* تگران نیستید که والیبال یک سیر نزولی را در پیش بگیرد یا به دلیل ورود پول به این رشته حاشیهها هم وارد والیبال شود؟
تلاش ما این است که والیبال به حاشیه کشیده نشود. تا زمانی که دوستان کمک کنند و این رشته را به حاشیه نبرند ما میتوانیم به کار خود ادامه دهیم؛ برخی حرفها نباید رسانهای شود. چه معنی دارد بگوییم که پول به والیبال آمده و با این شرایط والیبال به حاشیه رفته و افت میکند؟ سطح کنونی والیبال ایران جهانی است و قیمت برترین بازیکنان جهان هم مشخص است. وقتی بازیکنان ایران بهترینهای جهان میشوند قیمت پیدا میکنند. حالا نفس قیمت پیدا کردن آفت است یا ورود دلالها به این موضوع آفت میشود؟
* به نکته مهمی اشاره کردید؛ در والیبال هم دلال وجود دارد یا خیر و اینکه شما چه برنامهای برای عدم ورود آنها دارید؟
ورود دلالها و بعضی از افراد به این بازار کار را خراب میکند؛ برخیها میخواهند از این سفرهای که برای والیبال پهن شده است سهمی بردارند. در حوزه حرفهای والیبال این موضوع باید درست اداره شود تا بازیکنان و باشگاه وارد دلال بازی نشوند، چراکه اینکار آفت پیشرفت است. ما هم سعی میکنیم در حد توان خود از ورود دلالها جلوگیری کنیم و اجازه ندهیم کار به حاشیه کشیده شود.
* پیش از اینکه وزیر ورزش دولت کنونی انتخاب شود و رای اعتماد بگیرد نام چند گزینه مطرح شد و اسم شما هم همیشه به عنوان گزینه اول یا دوم بر سر زبانها بود، اما شما هیچگاه اظهار نظر صریح نکردید؛ حالا کمی دراین خصوص صحبت کنید و بگویید که آیا با شما هم صحبت کرده بودند یا خیر؟
این بحث کمکی به شرایط کنونی نمیکند؛ در حال حاضر دکتر گودرزی رای اعتماد گرفته است. وی از دوستان خوب ما و از جمله افراد ورزشی است. با آقای وزیر هماهنگ هستیم و مهم این است که بتوانیم برای پیشرفت ورزش کاری بکنیم و فکر میکنم اصلاً اهمیت ندارد که در چه جایگاهی قرار داریم. در شرایط کنونی همین که توانستیم کاری برای والیبال کشور بکنیم موجب شده احساس رضایت کنیم. ارتباط خوبی با وزیر و معاونانش و کمیته ملی المپیک داریم؛ دعوایی بر سر جایگاهها نداریم، چراکه همه برای این نظام کار میکنیم و امیدوارم مورد رضای خدا قرار بگیرد.
* حرف پایانی...
سال سختی را پشت سر گذاشتیم و باید به همه اعضای فدراسیون، تیمهای ملی، رسانهها و... خسته نباشید بگویم؛ نباید فکر کنیم که کارمان تمام شده است. کارمان تازه شروع شده و برای ادامه این راه همه بازهم باید کمک کنند. امیدوارم شرایط به گونهای فراهم شود که بتوانم پس از رفتن روی سکوی المپیک درمورد عملکرد تیم ملی ایران صحبت کنم.
محمدرضا داورزنی این روزها با مدیریتش تلاش میکند تا والیبال به حاشیه نرود و سعی میکند نظم حرف اول را در فدراسیونش بزند؛ موفقیتهای اخیر والیبال موجب شد تا از وی مصاحبهای داشته باشیم؛ متن مصاحبه داورزنی را در زیر میخوانید:
* برای حضور در مسابقات قهرمانی جهان بازیکنی مانند محمد موسوی اعلام کرد که خسته است و نمیخواهد به رقابتها اعزام شود؛ این شرایط را چگونه مدیریت کردید؟
در تمام فعالیتهایی که در ورزش رخ میدهد حوادثی هم وجود دارد. اداره این حوادث لازمه مدیریت کردن ورزش است؛ ما هم همواره با مشکلات مختلفی مواجه هستیم و باید بتوانیم آنها را مدیریت کنیم. فدراسیونی که 7-8 تیم ملی دارد باید بپذیرد که با چالشهای مختلفی مواجه شود و برای آنها چارهاندیشی کند. ما در موضوعاتی مانند اتفاقی که برای موسوی و سایر بازیکنان رخ داد سعی کردیم اوضاع را مدیریت کنیم؛ بازیکنان خسته بودند و نیاز به استراحت داشتند و حتی مواردی داشتیم که یک ورزشکار به دلیل مسائل خانوادگی نمیتوانست در اردوی تیم ملی حاضر شود. اداره کردن، تفکیک، مدیریت و تشخیص اینکه یک بازیکن باشد یا نباشد برمیگردد به شناخت کامل مسئولان فدراسیون از شرایط بازیکنان؛ وارد حوزه خانوادگی و شخصی نمیشویم، اما همه تلاش خود را انجام میدهیم که مشکلات شخصی آنها را حل کنیم و در سایر موارد هم به گونهای رفتار کنیم که لطمهای به منافع کشور وارد نشود. همه فعالیتهایی که ما در ورزش کشور انجام میدهیم برای حفظ منافع ملی و ارتقای عزت و جایگاه بینالمللی ایران است؛ در این بخش سرمایه گذاری کلانی هم انجام میشود. برخی مواقع بازیکنان ما تصمیمات احساسی میگیرند و مشکلاتی دارند که به حق است، اما درک زمان و مکان و درک اینکه چه کاری اولویت دارد یا ندارد به فدراسیون مربوط میشود تا از تمام ظرفیتها در زمان خودش خوب استفاده کنیم تا به اهدافی که از قبل پیشبینی کردهایم گام برداریم.
* یعنی حرف اول و آخر را فدراسیون میزند؟
در جریان اردوهای تدارکاتی این احساس ایجاد میشود که بازیکنی مانند محمد موسوی احساس خستگی میکند و برخی از بازیکنان هم دردهای کهنهای دارند که در طول تمرین آنها را اذیت میکند. در این شرایط بازیکنان فکر میکنند اگر در تورنمنتی حضور نداشته باشند برایشان بهتر است، اما تشخیص این موضوع به کادر فنی و فدراسیون مربوط میشود. باید این موضوع را بپذیریم که همه ما چه بازیکن و چه کادر فنی و حتی مسئولان فدراسیون سربازانی هستیم که باید در خدمت نظام باشیم و درجهت حفظ منافع کشور گام برداریم. من موسوی را خیلی دوست دارم و معتقدم یکی از بهترین بازیکنان ایران است، اما با درخواست وی موافقت نکردم و از وی خواستم مانند یک سرباز که تا حالا در خدمت تیم ملی بوده باز هم به ماموریت خود ادامه دهد. همانطور که دیدیم موسوی در مسابقات قهرمانی جهان و بازیهای آسیایی نقش بیبدیلی داشت و جا دارد به نوبه خودم از زحمات وی و تمام بازیکنان یکبار دیگر تشکر کنم.
* در مسابقات قهرمانی جهان عنوان ششمی را با مربی جوان و با انگیزهای به نام کواچ کسب کردیم؛ کمی در خصوص این مسابقات توضیح دهید.
در اهداف فدراسیون ما و چیزی که برای امسال تنظیم کرده بودیم این بود که به مرحله دوم صعود کنیم که این موضوع را در تابلوی اتاقم هم نوشتم. مسابقات قهرمانی جهان سطح بسیار بالایی دارد؛ المپیکها هر 4 سال یک بار برگزار می شوند و به لحاظ رنکینگ و امتیاز دادن به فدراسیونها از 100 امتیاز شروع میشود. قهرمانی جهان هم از 100 امتیاز شروع میشود؛ این در حالی است که لیگ جهانی از 50 امتیاز شروع میشود. شاید بازیهای آسیایی تاثیری در رنکینگ فدراسیون جهانی نداشت، اما باید برای دفاع از حیثیت والییال ایران به کره میرفتیم و حتما قهرمان میشدیم. بازیهای آسیایی از آن جهت برایمان اهمیت داشت که باید در این مسابقات از اعتبار والیبال ایران دفاع میکردیم، اما رقابتهای قهرمانی جهان برای ما اهمیت خاصی داشت چون روی رنکینگ هم تاثیرگذار بود. طبیعی است در چند سال اخیر نگاه والیبال جهان به ایران تغییر کرده و پذیرفتهاند که ایران یکی از قدرتهای جدید والیبال دنیا است و به ما احترام میگذارند. شروع کار ما در مسابقات قهرمانی جهان با دو پیروزی برابر ایتالیا و آمریکا آغاز شد که این پیروزیها این موضوع را در فدراسیون جهانی تداعی کرد که ایران رویای سکوهای جهانی را در سر میپروراند. در مجموع انتظاری که از تیم ایران در مسابقات قهرمانی جهان داشتیم تحقق پیدا کرد و حتی فراتر از اهدافی که پیشبینی کرده بودیم گام برداشتیم و طبیعتا رفتن به جمع 6 تیم برتر جهان یک کار بسیار بزرگی بود که اتفاق افتاد. در جایی که بزرگان والیبال دنیا نتوانستند راه پیدا کنند ایران ششم شد.
* حفظ آمادگی بازیکنان در چنین شرایطی هم کار بسیار سختی است.
ما لیگ جهانی را داشتیم و پس از آن به مسابقات مهمی مانند قهرمانی جهان پا گذاشتیم. تمام تیمها تحت فشار بودند و کار به جایی رسید که سرمربی صربستان پس از بازی برابر ایران گفت ما توان بازی نداشتیم و حتی روسیه در بازی برای کسب عنوان پنجم- ششمی با تمام توان وارد شد تا حداقل عنوان پنجمی دوره گذشته خود را تکرار کند. درخشیدن در مسابقات قهرمانی جهان برای والیبال ایران یک ارزش است. همه تیمها یک روز خوب و یک روز بد دارند، اما در مجموع من از کار تیم ایران در مسابقات قهرمانی جهان بسیار راضی هستم و معتقدم برای رفتن به سکوی المپیک باید پختهتر، باتجربهتر و آبدیدهتر شویم. شکست برابر تیمهای بزرگ به ما کمک میکند تا بتوانیم شرایط بهتری برای آینده داشته باشیم و جلوگیری میکند از اشباع شدن تیم. چرا که تیم باید احساس نیاز و ولع داشته باشد برای رفتن بر روی سکوی المپیک. ممکن بود در مسابقات قهرمانی جهان روی سکو هم برویم که این موضوع بسیار خوب و خوشایند بود، اما به قول قدیمیها نباید غوره نشده مویز شویم؛ بلکه باید منطقی و پله پله پیش برویم. در حال حاضر رشد ما موشکی است و شاید این موضوع خیلی به صلاح والیبال نباشد.
* چرا این سیر صعودی و رشد موشکی که در والیبال وجود دارد در سایر رشتهها مخصوصاً فوتبال رخ نمیدهد؟
قیاس کردن رشتهها با هم خیلی مناسب نیست، چرا که هر رشته شرایط خاص خودش را دارد، اما یک اصل وجود دارد ما برای رسیدن به یک هدف باید ببینیم ظرفیت، استعداد و یا امکاناتش را داریم یا نه. با توجه به شناختی که از وضعیت عمومی کشور دارم، معتقدم در خیلی از رشتههای ورزشی این قابلیت وجود دارد که اگر استراتژی مشخصی داشته باشیم در آسیا روی سکوی قهرمانی قرار بگیریم و در مسابقات جهانی هم جزو برترینها باشیم چون جوان ایرانی و استعدادهای ناب ایرانی به لحاظ فیزیکی و ذهنی و استعدادی شرایط بسیار خوبی دارند. من این باور را دارم که در خیلی از رشتههای ورزشی این قابلیت وجود دارد که حرفهای زیادی برای گفتن در محافل جهانی داشته باشیم. طبیعی است که موانع و مشکلاتی بر سر راه وجود داشته باشد که وظیفه ما مدیران این است که تلاش کنیم و این موانع را برطرف کنیم و ظرفیتهای بالقوه را به بالفعل تبدیل کنیم.
* مهمترین آفت در مسیر پیشرفت چیست؟
چیزی که آفت کار است و جلوگیری میکند از اینکه ما به اهدافمان برسیم این است که ما متن کار را فراموش کنیم و به حاشیه بپردازیم. وقتی که حاشیه فعالیتهای یک فدراسیون بیشتر از متنش باشد کار با مشکل روبرو میشود و مدیران مجبورند بیشتر وقت خود را برای برطرف کردن حاشیهها بگذارند و با این شرایط نه تنها یک همافزایی ایجاد میشود بلکه موانع بیشتری را هم ایجاد میکند. فکر میکنم این قابلیت در ورزش کشور وجود دارد که با همدلی، انسجام و همکاری نزدیکتر با دستگاه ورزش کشور با دولت بتوانیم به اهداف بالایی دست پیدا کنیم. امکان ندارد که والیبال بتواند به تنهایی به اهداف خود دست پیدا کند. ما بدون کمک همه ارگانها به خصوص دولت، وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک نمیتوانیم به آنچه که میخواهیم برسیم. اساسا تحقق اهداف منوط به همکاری و ارتباط بین فدراسیون ملی با سایر ارگانها است. این موضوع در برخی فدراسیونها با چالشی روبرو شده است که به سود منافع ملی نیست و میطلبد که به سمت وحدت و همدلی گام برداریم.
* اخیراً تصمیمی اتخاذ شد تا تیم ملی نوجوانان در قالب یک تیم باشگاهی در رقابتهای لیگ برتر والیبال حضور پیدا کند. هدف از اجرای این طرح چیست و آیا فکر نمیکنید این کار با شکست روبرو شود؟
چند سالی بود که میخواستیم این موضوع را تست کنیم. قابلیت تیمهای نوجوانان ما تاکنون قابلیت خوبی بود اما امسال قابلیت ویژهای داشت چرا که در مسابقات قهرمانی آسیا بدون واگذاری حتی یک ست به حریفان بر روی سکوی اول ایستاد. با توجه به اینکه بازیکنان این تیم آیندهسازان والیبال ایران هستند و قابلیت بالایی دارند خواستیم که زودتر وارد چرخه حرفهای شوند، چرا که انتظارات از والیبال ایران بالا است و نیازمند پشتوانهسازی سریعتری هستیم و از طرفی میزبان مسابقات قهرمانی نوجوانان جهان هستیم. میتوانستیم کاری به بازیکنان این تیم نداشته باشیم تا هر کدام به یک تیم باشگاهی بروند و کمتر از آنها استفاده شود. به همین دلیل تصمیم گرفتیم نوجوانان را در قالب باشگاهی وارد لیگ برتر کنیم تا در مسابقات مختلف حضور داشته باشند و با فضای مسابقه بیشتر آشنا و در مجموع بیشتر آماده شوند. با این کار نوجوانان والیبال ایران پروسه رشد پیشرفت را سریعتر طی میکنند و تجربه میدان لیگ برتر به آنها کمک میکند تا در مسابقات قهرمانی جهان خیلی راحتتر باشند و عملکرد بهتری از خود نشان دهند. با این شرایط بازیکن در شرایط تصمیم داریم تا اتفاق سال 2007 را تکرار کنیم. فکر کسب عنوان قهرمانی جهان را در سر داریم و از همه باشگاهها این انتظار را داریم که شرایط را درک کنند و منافع ملی را به منافع باشگاهی خودشان ترجیح دهند.
* پس از کسب موفقیتهای اخیر والیبال چقدر اقبال مردم به این رشته بیشتر شده است؟
نظر و دیدگاه مقام معظم رهبری درمورد ورزش قهرمانی بسیار قشنگ بود؛ ایشان ورزش قهرمانی را مانند قله توصیف کردند که همه از پای کوه به سمت قله حرکت میکنند. موفقیتهای ما در محافل بینالمللی قلهای است که ایجاد انگیزه میکند برای سایر ورزشکاران و افرادی که در حاشیه و اطراف قله حضور دارند. انتظاری که ما داریم این است که وقتی یک رشته احساس غرور و عزت را به جامعه میدهد و تبدیل به یک برند اجتماعی میشود و مورد توجه همه ایرانیها قرار میگیرد برای نسل جوان ما انگیزه باشد. والیبال ایران یک نشاط را به نسل جوان و جامعه ما داد و این موجب شد تا افکار عمومی و مردم بیشتر به والیبال توجه کنند و قسمتی از ذهن خود را به این رشته اختصاص دهند و این امر موجب میشود خانوادهها وقتی میخواهند رشتهای را برای فرزند خود انتخاب کنند به والیبال هم فکر کنند. اقبال عمومی به والیبال در یک سال گذشته بیش از 9 یا 10 برابر شده و این هم خوب است و هم مسئولیت ما را سنگینتر میکند که بتوانیم فضای مناسبتری را فراهم کنیم تا بتوانیم این شرایط را مدیریت کنیم.
* این روزها فوتبالیها به شدت درگیر موضوع حق پخش تلویزیونی هستند؛ این امر در والیبال به چه صورت است؟ شما حق پخش نمیخواهید؟
صداوسیما و فدراسیون هر دو متعلق به نظام هستند؛ ما دوست نداریم حرفی بزنیم که صداو سیما از جیبش پولی پرداخت کند و از طرفی درخواستمان نباید غیرمنطقی باشد. ما میدانیم که مسئولان صداوسیما سال گذشته هزینه زیادی برای والیبال انجام دادند که مهمترین آن هم خرید تجهیزات HD برای پخش مسابقات بود. از این بابت باید از ضرغامی تشکر کنم، اما با توجه به شرایطی که والیبال در جامعه پیدا کرده است، انتظار داریم صداوسیما سهم بیشتری از برنامههای خودش را به والیبال تخصیص دهد. بخش بازرگانی صداوسیما به این موضوع باید توجه کند که اگر درآمدی از پخش مسابقات والیبال حاصل میشود خود والیبال هم باید در این سهم شریک باشد.
* صحبت یا اقدامی شده تا والیبال هم سهمی از پخش تلویزیونی مسابقاتش داشته باشد؟
نه؛ همین قدر که فدراسیون جهانی والیبال هزینه پخش تلویزیونی را از صداوسیما به مبلغ 350 هزار دلار در سال دریافت میکند و صداوسیما حق پخش مسابقات تیم ملی را میخرد کمکی است که به والیبال ایران میشود. درخواست ما این است که صداوسیما سهم بیشتری از برنامههای خود را به والیبال اختصاص دهد یعنی حداقل چهارشنبهها متعلق به والیبال باشد و دیگر دغدغه نداشته باشیم که آیا این هفته مسابقات پخش میشود یا خیر. نمیخواهیم وارد بحثهای چالشی شویم، چون میدانیم صداوسیما به اندازه ما توجه میکند که جایگاه فعلی والیبال در سطح جامعه کجا است. فعلاً همین که صداوسیما به والیبال توجه کند برای ما کافی است و باید دید در آینده شرایط بازار اقتصادی والیبال چگونه خواهد بود.
* این روزها فوتبالیها درگیر موضوع دیگری به نام کارت معافیت و خدمت سربازی بازیکنان هستند؛ برخیها میگویند کارت پایات خدمت و معافیت بعضی از والیبالیستها هم مشکلاتی دارد؛ این موضوع درست است؟
قیاس کردن کار اشتباهی است؛ تمام بازیکنان ملیپوش ما و بازیکنانی که در لیگ بازی میکنند یا باید کارت پایان خدمت داشته باشند یا مدارک تحصیلی برای معافیت موقت داشته باشند. تمام بازیکنان بزرگ ملیپوش ما از جمله فرهاد قائمی، مجتبی میرزاجانپور، شهرام محمودی، امیر غفور و پوریا فیاضی به دوره آموزشی رفته و سپس به خدمت مقدس سربازی رفتهاند. در گذشته هم تیمهای نظامی بودند و بازیکنان در اختیار این تیمها قرار می گرفتند؛ بدون شک در آینده هم همین شرایط خواهد بود و در یک جمله باید بگویم «این وصلهها به والیبال نمیچسبد».
* تگران نیستید که والیبال یک سیر نزولی را در پیش بگیرد یا به دلیل ورود پول به این رشته حاشیهها هم وارد والیبال شود؟
تلاش ما این است که والیبال به حاشیه کشیده نشود. تا زمانی که دوستان کمک کنند و این رشته را به حاشیه نبرند ما میتوانیم به کار خود ادامه دهیم؛ برخی حرفها نباید رسانهای شود. چه معنی دارد بگوییم که پول به والیبال آمده و با این شرایط والیبال به حاشیه رفته و افت میکند؟ سطح کنونی والیبال ایران جهانی است و قیمت برترین بازیکنان جهان هم مشخص است. وقتی بازیکنان ایران بهترینهای جهان میشوند قیمت پیدا میکنند. حالا نفس قیمت پیدا کردن آفت است یا ورود دلالها به این موضوع آفت میشود؟
* به نکته مهمی اشاره کردید؛ در والیبال هم دلال وجود دارد یا خیر و اینکه شما چه برنامهای برای عدم ورود آنها دارید؟
ورود دلالها و بعضی از افراد به این بازار کار را خراب میکند؛ برخیها میخواهند از این سفرهای که برای والیبال پهن شده است سهمی بردارند. در حوزه حرفهای والیبال این موضوع باید درست اداره شود تا بازیکنان و باشگاه وارد دلال بازی نشوند، چراکه اینکار آفت پیشرفت است. ما هم سعی میکنیم در حد توان خود از ورود دلالها جلوگیری کنیم و اجازه ندهیم کار به حاشیه کشیده شود.
* پیش از اینکه وزیر ورزش دولت کنونی انتخاب شود و رای اعتماد بگیرد نام چند گزینه مطرح شد و اسم شما هم همیشه به عنوان گزینه اول یا دوم بر سر زبانها بود، اما شما هیچگاه اظهار نظر صریح نکردید؛ حالا کمی دراین خصوص صحبت کنید و بگویید که آیا با شما هم صحبت کرده بودند یا خیر؟
این بحث کمکی به شرایط کنونی نمیکند؛ در حال حاضر دکتر گودرزی رای اعتماد گرفته است. وی از دوستان خوب ما و از جمله افراد ورزشی است. با آقای وزیر هماهنگ هستیم و مهم این است که بتوانیم برای پیشرفت ورزش کاری بکنیم و فکر میکنم اصلاً اهمیت ندارد که در چه جایگاهی قرار داریم. در شرایط کنونی همین که توانستیم کاری برای والیبال کشور بکنیم موجب شده احساس رضایت کنیم. ارتباط خوبی با وزیر و معاونانش و کمیته ملی المپیک داریم؛ دعوایی بر سر جایگاهها نداریم، چراکه همه برای این نظام کار میکنیم و امیدوارم مورد رضای خدا قرار بگیرد.
* حرف پایانی...
سال سختی را پشت سر گذاشتیم و باید به همه اعضای فدراسیون، تیمهای ملی، رسانهها و... خسته نباشید بگویم؛ نباید فکر کنیم که کارمان تمام شده است. کارمان تازه شروع شده و برای ادامه این راه همه بازهم باید کمک کنند. امیدوارم شرایط به گونهای فراهم شود که بتوانم پس از رفتن روی سکوی المپیک درمورد عملکرد تیم ملی ایران صحبت کنم.