به گزارش مشرق به نقل از فارس، عرضه نشر کتاب، قطعاً يکي از مهمترين عرصههاي گسترش و تعميق فرهنگ اسلامي و ايراني است و به دليل قابليتهاي رسانهاي آن همواره مطمح نظر جبهه معارض انقلاب براي ورود انديشهها و ادبيات ناسالم از اين مجرا بوده و هست.
امروز پس از گذشت سيواندي سال از عمر پربرکت نظام مقدس جمهوري اسلامي، به دلايل مختلفي، لزوم هماهنگي و متشکل شدن در ميان ناشران معتقدان به آرمانهاي والاي انقلاب بيش از پيش احساس ميشود.
واقعيت اين است که ظرفيتهاي مادي و معنوي بسيار بالا و قابل توجهي در ميان ناشران انقلابي و مسلمان وجود دارد که جبهه معارض انقلاب اسلامي حقيقتاً از آن بيبهره است؛ امکانات مالي، ظرفيتهاي سختافزاري اعم از چابخانه و داراييهاي سرمايهاي، فروشگاههاي زنجيرهاي و امثال آن و نيز ظرفيتهاي معنوي و فکري عظيم مبتني بر فرهنگ غني اسلام و تمدن و تاريخ ايران و... اما سخن بر سر آن است که آنچنان که شايسته و بايسته است از اين پتانسيل استفاده درستي نميشود.
ناشران قوي و همسو ميتوانند با تشکيل هسته اوليه و با برقراري ارتباطي منسجمتر و معنادارتر، به شکلگيري اين محور از جبهه فرهنگي انقلاب اسلامي سرعت بيشتري بخشيده و اثربخشي بسيار گستردهتري را در صنعت نشر و امر کتابخواني کشورمان داشته باشند.
* شکلگيري
پس از تشکيل جلسات و هماهنگيهاي اوليه که در قالب کارگروه تخصصي کتاب شوراي فرهنگي انجام گرفته بود، مقرر شد اين تشکل «مجمع ناشران انقلاب اسلامي» نام بگيرد و پس از آن، تنظيم اهداف و تدوين و نگارش اساسنامه و تعيين هيئت مؤسس مقبول و صاحبنظر در اين عرصه انجام پذيرفت.
نام انقلاب اسلامي از آن جهت براي اين مجمع ناشران انتخاب گرديد که هدف، خط و شعار اصلي از همين ابتداي امر واضح و قابل سنجش باشد و البته جامعيت مفهوم انقلاب اسلامي که قدمت، عمق و گستره آن به بعثت رسول اعظم (ص) و تمامي سير نظورات و اقتضائات اين گفتمان الهي در تاريخ پرفراز و نشيب اسلام ناب محمدي (ص) در همه ادوار به ويژه در دوره معاصر و خاصه نهضت عظيم مسلمين و مستضعفين به رهبري امام خميني (ره) در ايران و بلکه سراسر جهان در همه قارهةا و کشورهاي دور و نزديک را در برميگيرد، نيز موجب رغبتي مضاعف گرديد.
*هيئت مؤسس مجمع ناشران
هيئت مؤسس مجمع ناشران انقلاب تعدادي از صاحبنظران فرهنگي کشور هستند. شناسايي، شناساندن و توانمندسازي ناشران عضو، ارتقاي کيفيت توليدات، همافزايي در طراحيهاي مشترک فرهنگي، ايجاد کنسرسيومهاي توزيعي سراسري، ايجاد زيرساختهاي ترويجي و تبليغي کتاب، ايجاد پاتوقهاي همفکري ناشران همسو براي طراحي و بهينهسازي وضعيت نشر کشور، تسهيل دسترسي به کتابهاي خوب و شيوههاي مطالعاتي خوب، بستر تعاملات گستردهتر ميان عوامل توليد کتاب و ناشران، حمايت از اجراي طرحهاي پژوهشي کاربردي و مرتبط، ارتباطات بينالمللي با ناشران برتر دنيا به ويژه ناشران همسو و حضور پررنگتر و حساب شده جبهه انقلاب در نمايشگاههاي بينالمللي، بسترسازي براي توليد يا ترجمه متقابل آثار مناسب در دنيا، افزايش امکان نمايش قدرت فرهنگي در کشور و... و بسياري موارد ديگر از وظايف اين مؤسسه و تشکل فرهنگي است.
* گسترش اعضا
گستره اين مجمع سراسري بوده و هيچ محدوديتي نداشته و ندارد، مگر قبول و التزام به قانون اساسي و قوانين موضوعه نظام اسلامي و نيز اساسنامه و مرامنامه مجمع ناشران انقلاب اسلامي که توسط هيئت مديره بر اساس سند فرادستگاهي جبهه فرهنگي انقلاب اسلامي به تصويب رسيده است. هيئت مديره مجمع تاکنون با تشکيل بيش از 20 جلسه متوالي در طول پنج ماهه اخير موارد ذيل را مورد بحث و تصويب قرار داده است.
* چشمانداز مجمع ناشران انقلاب اسلامي در افق 1404
* بيانيه مأموريت مجمع ناشران انقلاب اسلامي
* چارت و ساختار برنامهريزي و عملياتي
* آييننامههاي جلسات
* آييننامه نحوه عضوگيري مجمع ناشران انقلاب اسلامي
برخي ديگر از موارد در حال بحث و بررسي نيز وجود دارد که ذيلاً به رئوس آن اشاره شده است. اين مجمع هماکنون صاحب يک درگاه (پرتال) ويژه براي اعضاي خويش است که فعلاً در حد راهاندازي اوليه است و مراحل جديتر را در آينده خواهد بود. همچنين راهاندازي يک ماهنامه تخصصي ويژه نقد و ترويج کتاب از ديگر فعاليتهاي رسانهاي مجمع خواهد بود.
* اعلام حضور و آغاز فعاليتها
آغاز به کار مجمع، اگرچه در ايام نمايشگاه کتاب به صورت ضمني و تلويحي و در قالب پنج شماره نشريه «منا» اعلام شد، ليکن هيئت مديره موقت مجمع در سومين روز از هفته کتاب سال جمهوري اسلامي ايراني نشستي مطبوعاتي و تلويزيوني برگزار نموده و در آن به تبيين چرايي تشکيل، اهداف و راهبردهاي اصلي و نيز تعريف چهارچوب فعاليتهاي آينده مجمع پرداخت و به لطف الهي انعکاس بسيار خوب و مؤثري در رسانهها و خبرگزاريهاي داخلي پيدا کرد و در روزهاي پاياني سال 1389 آيين افتتاحيه اين مجمع برگزار شد.
مهمترين دستور فعلي مجمع فراخوان عضوگيري (پيوسته يا وابسته) از ناشران مؤمن به آرمانهاي انقلاب در سرتاسر کشور است که تا پايان سال 89 از 15 عضو فعلي به مرز 50 ناشر رسيد که در سال جديد تا ظرفيت چند برابري قابليت افزايش دارد.
همچنين در طول تشکيل هيئت مديره موقت جلسات متعددي با صاحبنظران و برخي اعضاي هيئت مؤسس و مديران ارشد فرهنگي برگزار شده و با آنها در ارتباط با سياستها و نحوه تعاملات اجرايي فيمابين گفتوگو و تبادلنظر انجام گرفته است.
* چشمانداز
* مجمع تعاملات مؤثر ناشران عضو با دستگاههاي مسئول
* داراي شبکه توزيع برتر و پايگاههاي ترويجي قدرتمند در سراسر کشور و منطقه
* مرجع سياستگذاري تأليف و ترجمه آثار مناسب داخلي و خارجي
* مهمترين جامعه شناخته شده ناشران بزرگ ايراني در عصر بينالملل
* جامع حداکثري ناشران همسو با اهداف انقلاب اسلامي
* بيانيه مأموريت
مجمع ناشران انقلاب اسلامي با بهرهگيري از رهنمودهاي راهگشاي رهبر معظم انقلاب اسلامي، با استفاده بهينه از ظرفيتهاي مادي و معنوي ناشران عضو و فعالان همسو با اهداف خود در عرصه نثر کتاب و کتابخواني و ايجاد انسجام، وحدت رويه، تعامل و هماهنگي، همافزايي و برنامهريزي مشترک در راستاي راهبردهاي کلان جبهه فرهنگي انقلاب اسلامي، بستر مناسبي براي ارتقاي کيفيت محتوايي و فني در عرصه توليد، ترويج و توزيع کتاب و شکلگيري بازارهاي جديد با توجه به نيازهاي متنوع، علمي، فرهنگي و اجتماعي جامعه اسلامي و در جهت مقابله با جبهه معارض در اين عرضه خواهد بود.
* مهمترين اقدامات مجمع ناشران انقلاب اسلامي
1. استقرار
2. عضوگيري رسمي
3. برگزاري مجمع عمومي و انتخاب هيئت مديره
4. تشکيل کميتههاي تخصصي (توليد، توزيع، ترويج)
5. تعريف، شرح وظايف کميتهها (بررسي طرحها، آموزش، استانها، نهادها، رسانهها و...)
6. تأسيس شرکت توزيع
7. سازماندهي فروشگاههاي زنجيرهاي (مرکب از فروشگاههاي ناشران عضو)
* فعاليتهاي مشترک کميتههاي تخصصي
1- برگزاري همايشها و جلسات همانديشي
2- انتشار نشريه خبري
3- پايگاه اينترنتي مجمع (اطلاعرساني و فروش محصولات)
4- تدوين برنامه عملياتي پنج ساله براساس سند چشمانداز مجمع
5- تعامل نهادها و گروههاي مرجع و سازمانها
* مرامنامه
«ن والقلم و مايسطرون»
حرمت و قداست «قلم» را همين بس که خداي متعال به آن و آنچه مينويسند سوگند ياد کرده است و در مقام رفيعش همين کافي است که سورهاي از قرآن به اين نام مزين شده است.
اسلام عزيز به برکت انقلاب شکوهمند اسلامي ايران و در دوراني که بنيانهاي فکري شرقي و غربي آن را احاطه کرده بود، حيات مجدد يافت تا تورانيت توجه به مبدأ هستي و راه سعادت و کمال انسان را يک بار ديگر بنماياند و ظلمت ناشي از جهالت مدرن را از حيات بشر بزدايد.
آنچه امروز در زندگي مادي و معنوي انسان مشاهده ميشود، محصول انديشهورزي اندشمنداني است که اغلب به دليل همسو نبودن با مباني و حياني، مسير خطا پيموده و نتيجهاش دوري انسانها از فلسفه خلقت، انحراف از نقطه تعادل و گرايش به افراط و تفريط است.
انقلاب اسلامي به عنوان انقلابي ماهيتاً فرهنگي با مباني معرفتشناسي، هستيشناسي و انسانشناسي متکي به وحي و در امتداد بعثت نبي مکرم اسلام (ص)، در اين مقطع از تاريخ ظهور کرد تا تمدن اسلامي را مجدداً احيا و پايهگذاري نمايد و انشاءالله تا ظهور امام منتظر (عج) ادامه دهد. نيل به اين هدف دستيافتني نيست، مگر با توليد آثار فکري فاخر و محتواي غني مبتني بر آموزههاي اسلام، مجمع ناشران انقلاب اسلامي به عنوان مجموعهاي فرهنگي و صنفي براي سهيم شدن در تحقق اين هدف متعالي و با اتکا به اصول پنجگانه اين مرامنامه تلاش ميکند به وظيفه الهي خويش عمل کند.
1. باورمندي به اسلام ناب محمدي (ص)
مجمع ناشران انقلاب اسلامي دستيابي به تمدن اسلامي را فقط با تکيه بر آموزههاي اسلام ناب محمدي (ص)، که آميخته با نور ولايت ائمه اطهار عليهمالسلام است و روحانيت اصيل و باورمند به اين آموزهها آنها را تبيين کردهاند، ممکن ميداند. از اصول مهم اين تفکر، «اسلام سياسي» است، که نظام مردمسالار جمهوري اسلامي ايران محصول گرانبهاي آن است. عدول از اين مبنا، با هر توجيه، انحراف از اسلام ناب محمدي (ص) است.
2. پاسداري از انقلاب اسلامي
مجمع ناشران انقلاب اسلامي محصول انقلاب اسلامي است و اين انقلاب را نتيجه بازگشت به اسلام اصيل و ناب ميداند. از اينرو، پاسداري از انقلاب اسلامي و تلاش مجدانه براي نشر ارزشها و اصول اين انقلاب را از وظايف اصلي خود ميداند و با هر آنچه اين ارزشها و اصول را تهديد يا به آنها خدشهاي وارد کند، مقابله هوشمندانه خواهد کرد.
3. پيروي از انديشههاي امام خميني (ره) و حضرت آيتالله خامنهاي (مدظله العالي)
حضرت امام خميني (ره)، بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران، تاريخسازترين شخصيت دوران غيبت، همچون مرجعي بزرگ محکمات انقلاب اسلامي را تبيين فرموده و خلف صالح او، حضرت آيتالله العظمي خامنهاي (مدظله العالي)، با صلابت، تدبير و هوشمندي راه و انديشه امام (ره) را دنبال ميفرمايند.
مجمع ناشران انقلاب اسلامي تداوم انقلاب را صرفاً در پيمودن راه امام خميني (ره) و پيروي از ولي فقيه زمان ميداند و نتيجه هرگونه انحراف از اين معيار را فاصله گرفتن از اصول انقلاب ارزيابي ميکند.
4. اعتقاد و التزام عملي به قانون اساسي
قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران ميثاق محکم انقلاب اسلامي و ملت مسلمان ايران است. مجمع ناشران انقلاب اسلامي اعتقاد و التزام عملي به قانون اساسي، به خصوص اصول تغييرناپذير آن را، يعني اصول مربوط به اسلامي بودن و ابتناي کليه قوانين و مقررات براساس موازين اسلامي و پايههاي ايماني و اهداف جمهوري اسلامي ايران و جمهوري بودن حکومت و ولايت امر و امامت امت و نيز اداره امور کشور با اتکا به آراي عمومي و دين رسمي ايران، ضروري و انکارناپذير ميداند.
5. ساماندهي جبههاي فرهنگي براي تبليغ ارزشها و مباني انقلاب اسلامي
از آنجا که نظامهاي سلطه جهاني در تعارض ذاتي با انقلاب اسلامي مبتني بر آموزههاي اسلام ناب محمدي (ص) هستند و علاوه بر مقابلهها و تهديدات نظامي، سياسي و اقتصادي، در ساحت فرهنگ نيز جبههاي گسترده عليه اين انقلاب طراحي کرده و تهاجم فرهنگي سهمگين و بيرحمانهاي را به اجرا گذاشتهاند، مجمع ناشران انقلاب اسلامي، ضمن احترام و پذيرش سلايق گوناگون در جبهه فرهنگي انقلاب، بر اين باور است که بايد جبههاي فرهنگي در مقابل اين تهاجم ساماندهي شود تا، علاوه بر دفاع از آرمانها و اصول انقلاب، بتواند ارزشها و مباني اصيل و جهان شمول اين انقلاب را به شيوهاي هنرمندانه و جذاب و با ابزارهاي فرهنگي، به خصوص کتاب، در دنيا ترويج و تبليغ کند.