به گزارش مشرق به نقل از مهر، از ابتداي روز سه شنبه ورود موج جديد گرد و غبار که از روز گذشته وارد کشور شده است هواي استانهاي غرب کشور را در شرايط هشدار قرار داد تا مردم اين استان بازهم روزهاي غبار آلود را تجربه کنند.
اين در حاليست که امروز استانهاي کردستان، ايلام و همدان يکي از آلوده ترين روزهاي خود را پشت سر گذاشتند ولي استان لرستان با وجود درگير بودن با پديده ريزگردهاي عربي به دليل بارش باران روزي نسبتا سالم را پشت سر گذاشت.
فرود بارانهاي گل آلود از آسمان لرستان
هر چند آلودگي امروز هواي لرستان را مي توان از باران غبار آلودي که بر پنجره هاي خانه ها، لباسهاي مردم و شيشه ماشين هاي در حال تردد در سطح شهر مشاهده کرد ولي به هر روي اين بار حضور ريزگردهاي عربي در آسمان لرستان با خوش شناسي مردم اين استان به خاطر بارش بارانهاي بهاري گره خورد.
مسئول مرکز پايش اداره کل محيط زيست استان لرستان در اين رابطه در مورد آلودگي فعلي هواي استان لرستان اظهار داشت: در حال حاضر مطابق آخرين سنجشهاي صورت گرفته ميزان ذرات معلق در هواي اين استان 260 ميکروگرم بر مترمکعب است.
آلودگي هوا دو برابر حد استاندارد
الهام برنا استاندارد ذرات معلق در هوا را 150 ميکروگرم بر مترمکعب عنوان کرد و ادامه داد: در حال حاضر آلودگي هواي استان لرستان حدود 1.7برابر حد استاندارد مي باشد.
مسئول مرکز پايش اداره کل محيط زيست استان لرستان از بارشهاي باران به عنوان عامل خنثي کننده شدت گرد و غبار در استان ياد کرد و بيان داشت: لرستان در سال گذشته شاهد 90 روز غبارآلود بوده است.
برنا با بيان اينکه امروز دومين روز آلوده استان در سالجاري بر اثر ورود موج جديد ريزگردهاي عربي است، خاطر نشان کرد: عمده شهرستانهاي استان امروز شاهد ورود دومين روز آلودگي هوا بودند.
وي با بيان اينکه بارشهاي باران گرد و غبار موجود در هواي استان را شسته است، تصريح کرد: اين در حاليست که همچنان آسمان استان به محض قطع بارشها شاهد خودنمايي آلودگي ناشي از گرد و غبار است.
خوش شناسي لرستان در مقابله با ريزگردهاي عربي در يک روز باراني!
مسئول مرکز پايش اداره کل محيط زيست استان لرستان از بارش هاي بهاري به عنوان خوش شناسي استان در مواجهه با موج جديد ريزگردهاي عربي ياد کرد و گفت: فرود بارانهاي گل آلود به خاطر گرد و غبار موجود در هواي استان است.
سرپرست اداره کل هواشناسي استان لرستان نيز در گفتگو با اظهار داشت: در طول 24 ساعت گذشته آسمان همه شهرستانهاي استان شاهد بارانهاي بهاري بوده است.
نورالدين سپهوند با اشاره به وجود پديده ريزگردهاي عربي در آسمان اکثر شهرستانهاي استان، تصريح کرد: با اين وجود به دليل استمرار بارشها در استان از ميزان گرد و غبارها به شدت کاسته شده است.
وي ادامه داد: هم اکنون با وجود بارندگي ها همچنان لرستان درگير پديده ريزگردهاي عربي است که اميد مي رود با ادامه بارشها اين پديده به سرعت از آسمان استان محو شود.
بنابر اين گزارش گرد و غبار در لرستان چند سال است که مردم اين استان را درگير کرده ولي هنوز چاره اي اصولي براي آن انديشيده نشده است. ريزگردهاي عربي امروز به مهمان دائمي اين استان تبديل شده اند؛ البته مهماني که نفس صاحب خانه را بند مي آورد!
روند افزايشي روزهاي آلوده در بام طبيعت ايران
استان لرستان سال 88 را با 100 روز آلوده را پشت سر گذاشت و در سال 89 نيز شاهد چندين موج ضعيف و شديد ريزگردهاي عربي بود تا حاصل آن 90 روز آلوده و پر غبار باشد.
اين در حالي است که همواره لرستان به عنوان سرزميني با طبيعت زيبا و دلکش در ايام مختلف سال زبانزد بوده که وضعيت ريزگردهاي عربي و خسارات آن به طبيعت موجب خدشه به اين موهبت الهي شده است.
اين در حاليست که پديده ريزگردهاي عربي علاوه بر تاثيرات سوء بر سلامت مردم لرستان موجب وارد شدن خسارات زيادي به عرصه هاي طبيعي استان از جمله جنگلهاي بلوط و مراتع لرستان شده است.
همچنين خسارات بالاي ريزگردهاي عربي به کندوهاي زنبور عسل در اين استان موجب چالش جدي در زمينه توليد عسل - به عنوان سوغات لرستان- شده است.
به هر حال با وجود گلايه هاي مردم و تذکرات مکرر نمايندگان استانهاي غرب کشور در زمينه ضرورت چاره انديشي مسئولان براي معضل گرد و غبار به نظر مي رسد هنوز نشست هاي چندجانبه مسئولان محيط زيست دستاورد قابل توجهي را در پي نداشته است.
نفسهاي غبارآلود غرب کشور و نشستهاي بي نتيجه!
به هر روي با وجود وعده هاي مسئولان محيط زيست در زمينه برگزاري نشست هايي با مسئولان کشورهاي همسايه براي حل مشکل به نظر مي رسد هيچ کدام از اين راهکارها نتيجه عملي به دنبال نداشته است تا امروز سلامت مردم استانهاي غرب کشور دستخوش پديده اي باشد که 80 درصد منشا آن را بايد در کشورهاي همسايه ايران جستجو کرد.
با اين اوصاف تصميمات براي رفع اين چالش زيست محيطي بايد در سطح بين المللي و با رايزني هاي مختلف از طريق نهادهاي مرتبط پيگيري شود و تصميمات در اين زمينه بايد در قالب برنامه هاي بلندمدت و با همکاري و ورود نهاد بين المللي و ابزارهاي قانوني در دست اين نهادها صورت گيرد چرا که در حال حاضر کشور ايران به عنوان محور بحران تنها کشوري است که مردمانش از اين وضعيت رنج مي برند و اين موضوع شايد از نظر اهميت براي کشورهاي منشا بحران چندان مورد اعتنا نباشد.