این اصول شامل ارکان سیاسی است که مهم ترین آن عبارت است از: تضمین آزادی ها و ایجاد سازوکاری برای تبادل قدرت به صورت دموکراتیک، ایجاد یک حیات سیاسی با گرایش تکثرگرایی حزبی، مبارزه با تروریسم، حل مشکلات و پیامدهای بحران همانند مشکل آوارگان، فقر و تحریم های اقتصادی و غیره.
سند اصول دمشق همچنین بر مشارکت در روند سیاسی و مذاکرات تحت نظارت کشورهایی که به بحران سوریه اهتمام دارند، تاکید دارد و تشکیل دولت وحدت ملی با مشارکت دولت حاکم، معارضین، گروه های ملی و جامعه مدنی به منظور اجرای راه حل سیاسی از طریق گفت وگوی ملی، مبارزه با تروریسم و بازسازی ویرانه ها را مورد تاکید قرار می دهد.
در این سند بر ضرورت ایجاد فضای مناسب برای آغاز روند سیاسی از طریق انجام اقداماتی در جهت اعتمادسازی از جمله آزادسازی بازداشتی های سیاسی، آزادی ربوده شدگان، تضمین ارائه کمک های انساندوستانه به مناطق سوری و غیره تاکید شده است.
این سند به منزله توافقات حداقلی است و هر حزب و جریان سیاسی که با آن موافقت کرده است برای تدوین یک برنامه کاری بر اساس دیدگاه و شیوه سیاسی خود تلاش می کند.
حزب الشعب، جریان بناء الدوله(ساختن دولت)، حزب جوانان ملی عدالت و توسعه، تجمع دموکراتیک کُردهای سوریه و حزب همبستگی عربی از جمله موافقان این سند هستند.