کد خبر 42420
تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۰۹:۲۳

رئيس کل بانک مرکزي براي نخستين بار از برگزاري رفراندوم براي حذف صفرهاي پول ملي خبر داد و گفت: اگر لازم باشد، تمام سوپر مارکت‌ها، چهارراه‌ها و سرکوچه‌ها را سکه فروش خواهيم کرد.

به گزارش مشرق به نقل از مهر، محمود بهمني عصر امروز در سخنراني خود در دانشکده علوم اقتصادي در تهران با موضوع بررسي حذف 4 صفر از پول ملي کشور گفت: در ابتدا قصد به جريان انداختن پول درشت در کشور را داشتيم؛ بنابراين توانستيم با خواهش مجوز انتشار بزرگترين اسکناس کشور يعني 10 هزار توماني را اخذ کنيم.

رئيس کل بانک مرکزي با اشاره به هزينه چاپ و امحاء هر قطعه اسکناس به ميزان 38 تومان، گفت: با توجه به اين نرخ، چاپ اسکناس درشت تر پرفايده تر و مفيد تر و کم هزينه تر براي اقتصاد کشور خواهد بود.

اسکناس درشت ايجاد تورم نمي‌کند

وي با تاکيد بر اينکه اسکناس درشت ايجاد تورم نمي کند، افزود: اين حجم و ميزان اسکناس است که نقدينگي و تورم ايجاد مي کند نه درشتي و يا ريز بودن پولها.

بهمني با اشاره به اينکه مرکب و کاغذ اسکناسهايي که در کشور توليد مي شود وارداتي است؛ بنابراين با درشت شدن اسکناس ها هزينه ها کاهش خواهيد يافت، افزود: از سوي ديگر علاقه داشتيم که چک پولهاي 100 هزار توماني از جامعه جمع آوري شده و پشت نويسي شود و تنها به چک پول 50 هزار توماني بسنده کنيم.

رئيس کل بانک مرکزي افزود: اما براي جامعه ما سخت بود که چک پولها را پشت نويسي کنند و احساس ترسي در مردم براي پشت نويسي چکها ايجاد مي شد.

استفاده از تجربيات 6 کشور در حذف صفرها

وي با اشاره به اينکه در اجلاس اخير بانک جهاني و صندوق بين المللي پول با شش کشور که تجربه حذف صفرها از پول ملي را داشتند مانند ترکيه، غنا و ايتاليا جلساتي برگزار شد و مشکلات اين کار مورد بررسي قرار گرفت، افزود: اين در حالي است که اين کشور مطرح مي کردند اجراي حذف صفرها و جايگزيني شدن پولهاي جديد 2 تا 3 سال به طول مي انجامد؛ بنابراين مردم مي توانند بخشي از مراودات پولي خود را با اسکناسهاي جديد و بخشي را با اسکناسهاي قديمي انجام دهند.

يک ريال يک دلار مي‌شود

بهمني با بيان اينکه هنوز حذف 4 صفر پول ملي به تصويب نرسيده است، افزود: با حذف 4 صفر يک ريال مساوي يک دلار خواهد شد. در گذشته نيز واحد پول خرد کشور دينار بود.

برگزاري رفراندوم براي حذف صفرهاي پول ملي

رئيس کل بانک مرکزي با تاکيد بر اينکه با حذف صفرها قدرت خريد اسکناسها تغيير نخواهد کرد، افزود: اجرا و نامگذاري حفظ صفرها از واحد پولي کشور بر عهده افکار عمومي بايد گذاشته شود و اگر افکار عمومي به اين طرح خير بگويد، اين کار انجام نخواهد شد. افکار عمومي براي اجراي حذف صفرها بايد آماده شود.

وي گفت: با حذف 4 صفر 1000 توماني تبديل به يک ريال ، 2000 توماني به 2 ريال، 5000 توماني 5 ريال ، 50000 توماني 50 ريال و 100000 توماني 100 ريال خواهد شد.

بهمني با بيان اينکه ارزش ذاتي سکه ها از ارزش مبادلاتي آنها بيشتر است؛ به همين دليل در بسياري از موارد مشاهده مي شود که اين سکه ها براي موارد ديگري ذوب مي شوند افزود: حذف صفرها اين مشکل را نيز حل خواهد کرد.

تحولات بازار سکه

وي اشاره اي نيز به بازار سکه داشت و گفت: قيمت واقعي سکه بر اساس نرخ طلا در بازارهاي جهاني 399 هزار و 500 تومان است بنابراين نرخ آن به 400 هزار تومان هم نمي رسد که با هزينه ضرب و ساير هزينه ها نرخ آن 407 هزار تومان خواهد بود بنابراين چرا عده اي از افراد آن را با نرخ 440 هزار تومان از بازار خريداري مي کنند؟

سوپر مارکت‌ها را سکه‌ فروش مي‌کنيم

به گفته بهمني تعداد شعبات بانکي عرضه کننده سکه هم اکنون 200 شعبه است که دستور افزايش آن به 300 شعبه را صادر کرديم و اگر مشکل بازار سکه حل نشد، تعداد شعبات را به 500 شعبه افزايش خواهيم داد، در غير اين صورت تمام سوپر مارکت‌ها، چهارراه‌ها و سرکوچه ها را سکه فروشي خواهيم کرد و نمي گذاريم قيمت سکه به صورت کاذب بالا برود.

سال پرچالش اقتصاد ايران

رئيس کل بانک مرکزي سال 1390 را سالي پرچالش تر از سال 89 براي اقتصاد ايران خواند و با بيان اينکه کمربندها را بايد محکم ببنديم گفت: از تغيير ترکيب سبد ارزي متجاوز از 10 ميليارد دلار به ذخاير کشور اضافه شد.

کمربندها را بايد محکم ببنديم

محمود بهمني در ادامه سخنراني خود گفت: سال گذشته سال پرچالشي در اقتصاد ايران بود که آن را پشت سر گذاشت و امسال پرچالش تر خواهد بود؛ بنابراين بايد کمربندهاي خود را محکم ببنديم تا امسال را پشت سر بگذاريم.

رئيس کل بانک مرکزي با اشاره به سال جاري به نام سال جهاد اقتصادي که کلمه معنوي به معناي گذشته است، افزود: امسال مکمل سال قبل است که سال همت مضاعف و کار مضاعف بود.

پيش بيني من درست بود

وي تصريح کرد: سه سال گذشته از دبيرکلي بانک مرکزي به بخش رياست بانک مرکزي آمدم در همان زمان نيز مسائل اقتصادي امروز کشور را پيش بيني مي کرديم که روزي به طلاي که هم اکنون مورد نياز است، نيازمند خواهيم بود؛ بنابراين ذخاير ارزي کشور را افزايش داديم.

رئيس کل بانک مرکزي با بيان اينکه پيش از اين پيش بيني نياز به چند صد تن طلا در کشور صورت گرفته بود که اين ذخيره سازي انجام شد، افزود: در همان زمان 500 تن طلا با ميان نرخ خريد هر اونس 654 دلار خريداري شد که امروز با اين کار متجاوز از 10 ميليارد دلار به ذخاير کشور افزوده شده است.

اصلاح وضعيت ذخاير ارزي

بهمني به اصلاح وضعيت ذخاير ارزي کشور و تغيير سبد ارزي کشور اشاره کرد و افزود: پيش از اين نياز ارزي کشور مانند طلا تامين شد، اين در حالي بود که ما در تغيير ترکيب سبد ارزي به نسبت قيمت دلار به يورو و ساير ارزها توجه کرديم.

رئيس کل بانک مرکزي ادامه داد: در آن زمان که تصميم گيري به تغيير ترکيب سبد ارزي گرفته شد، 79 درصد اين سبد دلار بود که هم اکنون عکس اين حالت اتفاق افتاده است، زيرا مي دانستيم که نرخ دلار در بازارهاي جهاني افزايش نخواهد يافت بنابراين نرخ آن هم اکنون 1110 و کمي کمتر و يا بيشتر از آن معامله مي شود اما چندين ميليارد دلار از اين تغيير و مابه التفاوت سود برديم.

وي با بيان اينکه موسسات مالي و اعتباري بدون مجوز که با اسم ائمه اطهار با نرخ سود 27 تا 30 درصد فعاليت مي کردند را ساماندهي کرديم، افزود: هم اکنون چنين موسساتي در کشور فعاليت ندارند، ممکن است که برخي از آنها تخلف کرده يا از دستورالعمل ها تخطي کنند اما اصل کار اصلاح شده است.

بهمني تاکيد کرد: به منظور کمک به بخش صنعت نرخهاي سود اصلاح شد، زيرا صنعت با نرخ سود 28 درصدي در بخش تسهيلات نمي توانست به فعاليت ادامه دهد.

پست رئيس کلي را بايد به جوانان تحويل دهم

رئيس کل بانک مرکزي با تاکيد بر اينکه به سمت تکميل اصلاحات در سيستم بانکي حرکت کرده ايم و در نيمه راه هستيم افزود: اين در حالي است که ديگر ما بايد پستهاي اين چنيني را تحويل بدهيم و شما جوانترها (دانشجويان کشور) آنها را از ما تحويل بگيريد و کشور را از به نحو مطلوب اداره کنيد.

مي‌گفتند نرخ تورم 70 درصد مي‌شود اما نشد

وي در پاسخ به سئوالات متعدد دانشجويان حاضر در اين جلسه در مورد نرخ تورم و افزايش نقديگي در کشور گفت: با اجراي هدفمندي يارانه ها بسياري عنوان مي کردند که نرخ تورم در کشور به 55 درصد و حتي 70 درصد خواهد رسيد اما چنين نشد.

رئيس کل بانک مرکزي ادامه داد: سال گذشته نقدينگي زيادي به جامعه تزريق شد اما از سوي ديگر بانک مرکزي 100 هزار ميليارد ريال اوراق مشارکت منتشر کرد که تاثير زيادي بر کنترل و جمع آوري نقدينگي داشت.

بهمني افزود: همچنين موسسات اعتباري که سپرده قانوني در بانک مرکزي نداشتند، مجبور به پرداخت سپرده قانوني در بانک مرکزي شدند؛ بنابراين بخشي از نقدينگي نيز از اين طريق مهار شد.

به گفته وي بخش اعظم ذخاير ايران از بانکهاي خارجي به داخل کشور منتقل شد، اين در حالي است که به بانکهاي کشور دستور داديم که ظرفيتهاي خود را براي اجراي پروژه ها در بخش نفتي افزايش دهند به طوري که توليد نفت کشور طي 2-3 سال آينده افزايش يابد و درآمدهاي نفتي کشور بالا برود. اين کار بهتر از اين است که ذخاير خود را در بانکهاي خارجي براي کسب سود يک درصدي و يا احترام گذاشتن آنها به ما نگهداريم.

رئيس کل بانک مرکزي يکي از عواملي که مي تواند در کنترل نقدينگي در کشور موثر باشد را اصلاح نظام مالياتي خواند و اخذ ماليات به صورت واقعي از افرادي که درآمد دارند، عنوان کرد و افزود: اين در حالي است که برخي از کارمندان بيشتر و پيشتر از صنوف ماليات مي پردازند.

نقدينگي مانند قند خون است

بهمني با بيان اينکه درصد کمي از آنچه بايد در بخش مالياتها محقق شود تحقق يافته است، افزود: نقدينگي مانند قند خون است که گاهي به چشم ، قلب و ساير نقاط بدن آسيب وارد مي کند، اين در حالي است که اين نقدينگي گاهي وارد بخش ارز و گاهي وارد بخش سکه مي شود.

وي در بخش ديگري از سخنان خود با بيان اينکه رئيس کل بانک مرکزي نمي تواند اقتصاد نداند ، سابقه و ارتباط شغلي نداشته باشد، افزود: بر اين اساس ، مقرر شد که مديران عامل بانکهاي دولتي خصوصي و موسسات پولي و اعتباري و اعضاي هيئت مديره آنها صلاحيت فني مالي و تخصصي شان توسط بانک مرکزي تاييد شود.

سنم بالاست، بنابراين کندم

رئيس کل بانک مرکزي با اشاره به انتقاداتي که به رئيس کل بانک مرکزي صورت مي گيرد مبني براينکه چرا در اجراي سياستها کند عمل مي شود، گفت: سن من بالاست، بنابراين کندم و يک مرتبه نمي توانم يک موسسه مالي و اعتباري متخلف را ببندم.

مشکلات نقل و انتقال پول نفت ايران رفع شد

رئيس کل بانک مرکزي از رفع مشکلات نقل و انتقال پول نفت ايران پس از چانه‌زني اخير با بانک جهاني و صندوق بين المللي پول خبر داد و اعلام کرد: درآمد ارزي ايران در سال 89 به 60 ميليارد دلار رسيد.

محمود بهمني گفت: در اجلاس اخير بانک جهاني و صندوق بين المللي پول پس از 30 سال جلسه مشترکي با مديرعامل بانک جهاني و صندوق بين المللي پول در مورد نفت ايران برگزار و اعتراضاتي را مطرح کرديم.

رئيس کل بانک مرکزي با بيان اينکه در اين جلسه مطرح کرديم که دلايل تحريم دريافت پول فروش نفت ايران چيست؟ افزود: همچنين عنوان کرديم که اينگونه تحريمها تاثيرات زيادي بر روي قيمت انرژي جهاني خواهد گذاشت و نرخ آن را بالا خواهد برد؛ بنابراين واردکنندگان نفت از اين بابت صدمه خواهند ديد.

قيمت نفت 150 دلار خواهد شد

وي با اشاره به اينکه يکي از آثار منفي تحريم ايران نصيب آنها خواهد شد، گفت: در اين حالت در آينده شاهد افزايش قيمت نفت به 150 دلار خواهيم بود.

به گفته وي، در جلسه بانک جهاني و صندوق بين المللي پول مقرر شد که کميته اي فني براي بررسي اين موضوع تشکيل شود؛ بنابراين بلافاصله پس از بازگشت از اجلاس به ما اعلام کردند که مشکلات نقل و انتقال پولي کشورمان را حل کرده اند، بنابراين مشکلات ايجاد شده براي دريافت پول نفت که از طريق کشور هندوستان ايجاد شده بود، رفع شد.

بهمني با بيان اينکه نقل و انتقال پول بر روي مسائل اقتصادي تاثير گذار است، افزود: اين در حالي است که اقتصاد ايران در شرايط تحريم قرار دارد و اين حالت مي تواند يک کشور را از پاي بياندازد اما در اين شرايط ما هدفمندي يارانه ها را نيز اجرايي کرديم.

وي ادامه داد: در اجلاس اخير به ايران پيشنهاد شد که اجلاسي براي معرفي نحوه اجراي هدفمندي يارانه ها براي ساير کشورها برگزار نمايد.

رئيس کل بانک مرکزي در خصوص بازار سکه با بيان اينکه بانک مرکزي نمي خواهد افرادي که قدرت مالي کمي دارند با خريداري سکه در اين بازار ضرر کنند، افزود: اين در حالي است که با ورود سکه هاي بانک مرکزي نرخ آن در پنج شنبه گذشته حدود 50 هزار تومان کاهش يافت.

يک سوم واردات کشور صادرات داريم

بهمني با اشاره به واردات کشور در حدود 58 تا 60 ميليارد دلار، صادرات غيرنفتي کشور را 25 ميليارد دلار اعلام کرد و اظهار داشت: يک سوم واردات کشور صادرات داريم.

وي در ادامه با اشاره به انتقاداتي که در مورد نرخ ارز از سوي صادرکنندگان مطرح مي شود، گفت: اگر نرخ دلار افزايش يابد و به 2 هزار تومان برسد قيمتها در بازار 100 درصد افزايش خواهد يافت؛ بنابراين مردم دچار مشکلات و ضررهايي خواهند شد. بنابراين مي توان راهکارهاي ديگري را براي رفع مشکلات صادرکنندگان از جمله مشوقه هاي صادراتي را در نظر گرفت.

درآمد ارزي در سال 89 به 60 ميليارد دلار رسيد

رئيس کل بانک مرکزي از تزريق بيش از يک ميليارد دلار به بازار به صورت هفتگي خبر داد و گفت: سال گذشته درآمد ارزي کشور بالغ بر 60 ميليارد دلار بود که بايد به فروش مي رفت و پول آن براي بودجه به دولت ارائه مي شد. در زماني که تعادل بازار ارز بهم ريختگي ايجاد شده بود، تصميم گرفتيم که به جاي تزريق 4 تا 5 ميليارد دلار در يک ماه، يکباره ارز را به ميزان مذکور براي تعادل بخشي وارد بازار نماييم.

بهمني با بيان اينکه تزريق ارز باعث جمع آوري نقدينگي از جامعه شده است، افزود: نرخ رشد نقدينگي در پايان سال 88 حدود 23.9 درصد و در پايان بهمن ماه سال گذشته 21.6 درصد رسيد، ضمن اينکه بعيد است در پايان اسفند ماه سال گذشته از 25 درصد تجاوز کرده باشد.

وي گفت: بنابراين هم نقدينگي از جامعه جمع آوري شده و هم اينکه قيمت ارز به تعادل رسيده است، در عين حال نرخ ارز بر اساس قانون تابع عرضه و تقاضا و شناور مديريت شده است.

نظارت بانک مرکزي استاني شد

بهمني در بخش ديگري از سخنان خود با بيان اينکه سال گذشته نظارتهاي بانک مرکزي را استاني کرده ايم، افزود: با اين تعداد شعب و واحد نمي توانستيم نظارت هاي خود را بر بازار اعمال نماييم بنابراين مديران نظارتي نيز به صورت استاني انتخاب مي شوند.

رئيس کل بانک مرکزي تاکيد کرد: سال گذشته 70 هزار ميليارد ريال خط اعتباري براي بانک مسکن اختصاص داديم، اين در حالي است که 70 هزار ميليارد ريال نيز از سوي اين بانک اوراق مشارکت منتشر شد و در مجموع 140 هزار ميليارد ريال خط اعتباري به بخش مسکن به صورت کنترلي و نظارت شده اختصاص يافت.

وي در پايان گفت: معوقات بخش تسهيلات مسکن به طور حتم به سيستم پولي کشور به دليل وثيقه هايي که در اين بخش وجود دارد، بازمي گردد. در عين حال، وام 18 ميليون توماني مسکن تنها 10 تا 20 رصد قيمت مسکن را تامين مي کرد، اين در حالي است که در کشورهاي اروپايي 90 درصد قيمت مسکن از طريق تسهيلات بانکي تامين مي شود، بنابراين مشکلات حاصل شده در بخش مسکن کشورهاي اروپايي از اين ناحيه ايجاد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس