به گزارش مشرق به نقل از مهر، حسين قضاوي در نشستي با دانشجويان دانشکده امور اقتصادي تهران درباره بررسي حذف ? صفر از واحد پولي کشور گفت: مشکل رند کردن واحد پولي با تغيير واحد پولي در کالاها و قيمتهاي خاصي اتفاق مي افتد و اين موضوع از نظر مناسبات رياضي قابل بررسي است که چه کالاهايي قيمت هايشان بين قطع هاي سکه و اسکناس قرار مي گيرد که ممکن است براي آنها سکه و اسکناسي منتشر نشده باشد؛ بنابراين قيمت آنها ناچارا رند مي شود اما اين قيمتها هزينههاي کمي را در اقتصاد تشکيل مي دهند.
تجربه اروپا در تغيير واحد پولي
معاون اقتصادي بانک مرکزي نگراني ديگر که ممکن است با تغيير واحد پولي اتفاق بيفتد را افزايش قيمتها توسط فروشندگان عنوان کرد و افزود: اين اتفاق با تغيير واحد پولي در اروپا رخ داد.
وي اضافه کرد: زماني که در اروپا يورو به عنوان واحد پولي معرفي شد، بانک مرکزي اروپا مجبور شد در عرض ? ماه واحد پولي جديد را جايگزين کند؛ بنابراين مثلا زماني که مارک به يورو تبديل شد اگر کالايي قبلا يک و نيم مارک قيمت مي خورد با قيمت گذاري يورو به ?.? يورو تغيير مي يافت و اين امر يک نارسايي محسوب مي شد.
قضاوي تصريح کرد: اگر کشوري در تغيير واحد پولي به صورت موازي اسکناس معرفي کند، يعني اسکناس و واحد پولي جديد به موازات واحد پولي قبلي وارد جامعه شود به تدريج هر از چند ماه يکي از آن قطع ها را از گردونه خارج مي کند، بنابراين لازم است که قيمتها به حد وفور براي مدت ? يا يک سال به صورت اتيکت بر روي کالاها نصب شود. در عين حال نظارت توسط مصرف کنندگان نيز مي تواند اعمال شود تا تورم ناشي از اين کار کاهش يابد.
معاون اقتصادي بانک مرکزي افزود: در سال ???? زماني که يورو به عنوان واحد پولي اروپا معرفي شد نرخ تورم اروپا ?.? درصد بود در حالي که تنها ? دهم واحد درصد از ?.? درصد تورم سال ???? ناشي از معرفي پول جديد بود.
قضاوي با بيان اينکه از آن زمان به بعد يک تورم ديگر تحت عنوان تورم ذهني مورد محاسبه قرار مي گيرد، افزود: شاخصي براي نرخ تورم ذهني نيز در اروپا طراحي شد که عدد آن ? ماه قبل از معرفي يورو ?? و ? ماه بعد از معرفي آن بالاي ?? بود در حاليکه نرخ تورم سالانه در اروپا همان ?.? درصد بود.
به گفته وي، برداشت مردم نسبت به فشارهاي تورمي با واقعيتهايي که اتفاق مي افتد در کشورهاي مختلف متفاوت است.
واحد پولي جديد چه خواهد بود
معاون اقتصادي بانک مرکزي درپاسخ به اين سئوال که اگر قرار است دو پول به طور همزمان در کشور رواج داشته باشد واحد پولي کدام خواهد بود؟ گفت: از مقطعي که بحث حذف سه يا چهار صفر مطرح شده، مردم تصور مي کنند که اين اتفاق طي يک يا دو ماه آينده قرار است رخ دهد اما براي عوض کردن واحد پولي جداي از شرط وجود ثبات قيمتي به عنوان يک شرط اساسي لازم است که انباره اسکناسهاي موجود تا حدودي کاهش پيدا کند که انهدام آنها قابل مديريت باشد.
قضاوي گفت: هم اکنون ? ميليون قطعه اسکناس در دست مردم، ?? هزار ميليارد تومان اسکناس مسکوک در جيب مردم، ? هزار ميليارد تومان در خودپردازها و گاوصندوق هاي مردم، ? هزار ميليارد تومان در دست بانک مرکزي است که حدود ? الي ? درصد حجم نقدينگي کشور را تشکيل مي دهد، در مجموع تمام اسکناسها ? ميليارد قطعه را تشکيل مي دهد، اين در حالي است که در کشورهايي مثل ترکيه تعداد قطعات اسکناسهاي آنها کمتر از ? ميليارد قطعه است.
وي با بيان اينکه بانک مرکزي سالانه يک ميليارد قطعه اسکناس را بايد مستهلک کند، افزود: اگر بخواهيم پول جديدي معرفي کنيم بخش قابل ملاحظه اي از اسکناسها در فرصتي به سمت بانکها براي تغيير به پول جديد حرکت مي کند؛ بنابراين ظرفيت انهدام اسکناسهاي قبلي ممکن است که موجود نباشد.
قضاوي خاطر نشان کرد: لازم است قبل از معرفي اسکناس جديد انباره اسکناس موجود کاهش پيدا کند و چک پولهاي ?? و ??? هزار توماني در همين راستا معرفي شد؛ بر اين اساس جلوي رشد قطع اسکناس گرفته شد.
معاون اقتصادي بانک مرکزي ادامه داد: سه سال پيش تعداد اسکناسها ? ميليارد قطعه بود اما هم اکنون با روند کاهشي به ?.? ميليارد قطعه رسيده است، بنابراين اگر بانک مرکزي در گام اول بتواند در سياست گذاران مربوطه اين احساس را ايجاد کند که ايران چکهاي ?? و ??? هزار توماني به اسکناس تبديل شوند، اين کار مي تواند تعداد قطعات اسکناس را کاهش دهد.
وي با بيان اينکه صفرها در واحد پولي کشور زياد شده و تومان و ريال ديگر در ذهن ها نمي گنجد، افزود: بانک مرکزي در کنار بانکداري الکترونيک و انتشار چک پول سعي در اصلاح وضعيت اسکناس و مسکوک دارد اما مجلس نيز بايد براي تغيير واحد پولي قانون پولي و بانکي کشور را اصلاح کند.
تغيير واحد پولي حداقل ?? ماه طول ميکشد
قضاوي ادامه داد: از زماني که مجوز قانوني لازم توسط مجلس در اختيار بانک مرکزي قرار گيرد و از يک طرف اختيارات لازم براي تغيير واحد پولي فراهم و از طرفي ديگر يک اجماع ايجاد شود، بانک مرکزي حداقل به ?? ماه زمان نياز دارد تا بتواند انباره اي از اسکناس را براي تغيير واحد پولي تغيير دهد و به صورت موازي آن را به جريان بيندازد.
معاون اقتصادي بانک مرکزي با بيان اينکه با تغيير واحد پولي ممکن است در مناطق و روستاها بحثهايي در مورد پول ملي صورت گيرد که دردسرهاي قابل ملاحظه اي مي تواند براي پول ملي ايجاد کند، افزود: در بخش دستگاههاي الکترونيک نيز تدابير لازم با شرکت هاي توليد کننده براي اصلاح نرم افزارها و تغيير قطعات خشاب هاي خودپردازها بر اساس اندازه اسکناس هاي جديد صورت خواهد گرفت همچنين در دفاتر حسابداري نيز بايد جايي براي تعبيه صفرها نيز فراهم شود.