گروه بین الملل مشرق- برای مخاطبان گزارشهای تحولات سوریه، از تازهترین تحولات میدانی جبهه های «القلمون، ادلب و درعا » گزارشهایی رسیده است که مطالعه آن را به علاقهمندان "تحولات در صحنه" سوریه توصیه میکنیم؛ با ما همراه باشید.
تحولات میدانی جبهه جنوب سوریه - طوفان جنوب مجددا وزیدن گرفت!
مرحله سوم عملیات نظامی "طوفان جنوب" از چند روز پیش در شهر درعا واقع در جنوب سوریه و در مجاورت مرزهای این کشور با "اردن" آغاز شده است. کانون درگیریها در محلات "المحطه"، المنشیه" بوده و گروههای تروریستی تکفیری مشارکت کننده در این عملیات شامل جبهه اسلامی (حرکت احرارالشام، جیش الاسلام)، القاعده (جبهه النصره) و ارتش آزاد (جیش الیرموک، جیش الابابیل، الویه قاسیون و لواء معتز بالله، جیش الاول، لواء سبطین) می باشد.
دور جدید این عملیات در حالی است که در 2 مرحله پیشین، تروریستها علی رغم بهره مندی از امکانات نظامی بسیار فراوان و بهره گیری گسترده از یگانهای توپخانه سنگین، موشک انداز و ادوات، پس از 1 ماه نبرد شدید با نیروهای ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن (حزب الله و مجاهدین عراقی)، شکست مفتضحانه ای را متحمل شدند، بدون آنکه حتی به یکی از اهداف تعیین شده از سوی اتاق عملیات مشترک این گروهها دست یافته باشند.
بنا بر آمارهای منتشره از سوی منابع نظامی سوری و رسانه های وابسته به گروههای تروریستی تکفیری مشارکت کننده، تلفات وارده در دو مرحله اول و دوم عملیات طوفان جنوب بیش از 300 کشته (از اصل 1200 نیروی مشارکت کننده در هجوم) در صفوف تروریستها، نابودی بیش از 25 دستگاه تانک و نفربر و انهدام 11 دستگاه خودروی زرهی مسلح به انواع مسلسلهای سنگین و پدافند هوایی بوده است.
مهمترین علت ناکامی تروریستها در دو مرحله پیشین عملیات طوفان جنوب رسانه ای کردن اصل و جزییات عملیات از سوی رسانه ها و برخی فرماندهان گروههای تروریستی فعال در آن بوده است. هدف تروریستها از اعلان رسمی و پیشاپیش عملیات مذکور "القای حس در دست داشتن ابتکار عمل نظامی و برتری مطلق عملیاتی" در محور جنوب سوریه (استانهای درعا، قنیطره و سویداء) ارزیابی می شود.
امری که موجب شد تا نیروهای نظامی سوری و گروههای هم پیمان آنها با افزایش نیرو و آمادگی های تسلیحاتی و عملیاتی، استقبال جانانه ای از تحرکات آنها در محورهای مختلف عملیات نظامی در داخل و حاشیه شهر درعا بعمل آورده و صد البته کیفیت و کمیت تلفات و خسارات وارده به سازمان رزم و تسلیحاتی تروریستهای تکفیری نشان دهنده صدق این گفتار می باشد.
شاید بزرگترین و شدید ترین خسارت وارده به تروریستها در دو مرحله نخست این عملیات، شناسایی و بمباران دقیق اتاق عملیات مشترک گروههای ترویستی تکفیری القاعده (النصره)، ارتش آزاد و جبهه اسلامی از سوی جنگنده بمب افکنهای نیروی هوایی ارتش سوریه بوده است. امری که به هلاکت بیش از 25 نفر از فرماندهان ارشد جبهه النصره و ارتش آزاد و یک ژنرال ارشد اطلاعاتی اردنی (مسئول هماهنگ کننده تروریستها و اتاق عملیات مشترک اردن موسوم به "موک" در جنوب سوریه) و مجروح شدن دهها نفر دیگر منجر گردید.
در عرصه میدانی، هم اکنون شهر درعا از 3 جهت از سوی تروریستها در محاصره تقریبی قرار داشته اما نیروهای دولتی سوری مستقر در شهر درعا از نظر بهره مندی از استحکامات و تدارکات در وضعیت مناسبی به سر می برند. مسیر تدارکاتی برای نیروهای ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن از شهرهای "ازرع، نامر و خربه الغزاله" در امنیت بوده است.
در واکنش به حملات تروریستها، ارتش سوریه با تشدید حملات هوایی، توپخانه ای و موشکی به مواضع تروریستها تلاش دارد تا از پیشروی و تمرکز نیروهای آنها در جبهه ها جلوگیری بعمل آورده و حداکثر تلفات را به ساختار نظامی آنها وارد آورد. در همین راستا، هواپیماهای بمب افکن ارتش سوریه ضمن حضور در آسمان منطقه، اقدام به بمباران شدید خطوط تدارکاتی و کاروانهای نیرو و تسلیحات تروریستها در شهرهای اطراف درعا خصوصا "یادوده، عثمان و النعیمه" کرده است.
تاکتیک تروریستها در "حملات همزمان از محورهای متعدد" با هدف تمرکز زدایی از توان تسلیحاتی و عملیاتی نیروهای ارتش سوریه صورت می گیرد. بنا بر اطلاعات منتشره، محورهای حملات گروههای تروریستی به مواضع نیروهای دولتی سوریه به شرح زیر می باشد:
1 – محور شمالی (از شهر عثمان)
2 – محور شمال غربی (از شهر یادوده)
3 – محور جنوب و جنوب غربی (مرز اردن)
طی روزهای اخیر تروریستها در محور عملیاتی "یادوده" واقع در شمال غربی درعا پیشروی هایی داشته و موفق به سیطره بر تپه راهبردی "تل زعتر و مزارع بیطار" شده اند. منابع میدانی نزدیک به ارتش سوریه تاکید کردند که این سیطره تنها چند ساعت به طول انجامید و نیروهای نظامی سوری طی پاتک سنگینی موفق به بازپس گیری این دو منطقه شده اند. هنوز آمار تلفات و خسارات نیروهای سوری اعلام نشده اما تلفات تروریستها تا این لحظه 33 کشته، انهدام دو تانک و چند دستگاه خودروی زرهی عنوان شده است.
هر چند اطلاعات دقیق تر نشان می دهد که ساعتی پس از بازپس گیری تل زعتر و مزارع بیطار از سوی ارتش سوریه، کنترل آنها مجددا بدست تروریستهای تکفیری افتاده است. تصاویر منتشره از نبردها میان دو طرف گویای شدت درگیریها و استفاده گسترده تروریستها از تسلیحات موشکی و توپخانه ای سنگین علیه مواضع نیروهای ارتش سوریه است.
انتشار خبر هلاکت فرمانده جیش یرموک
منابع خبری نزدیک به ارتش سوریه از هلاکت "بشار الزغبی" فرمانده گروه تروریستی تکفیری "جیش یرموک" یکی از مهمترین گروههای فعال در جبهه جنوبی سوریه در بمباران یکی از مقرهای هدایت و فرماندهی تروریستها در حاشیه شهر درعا خبر داده اند. بنابر این گزارش در حمله هوایی بمب افکنهای ارتش سوریه به این مقر بشار ازغربی به همراه گروهی از فرماندهان ارتش آزاد و جبهه النصره به هلاکت رسیده و تعدادی دیگر نیز زخمی شده اند.
انتشار خبر هلاکت بشار ازعبی در حالی است که منابع رسانه ای وابسته به گروههای تروریستی تکفیری از ارائه هرگونه اطلاعات و اخبار پیرامون این خبر خودداری کرده اند. لازم به ذکر است در مرحله نخست عملیات نظامی تروریستها با عنوان طوفان جنوب در درعا، حمله مشابهی از سوی نیروی هوایی ارتش سوریه علیه مقر اصلی فرماندهی تروریستها انجام شده بود که به هلاکت گروهی از فرماندهان ارشد ارتش آزاد، جبهه النصره و جبهه اسلامی سوریه منجر شده بود.
گروه تروریستی تکفیری جیش یرموک در نبردهای استانهای سه گانه جنوب سوریه (درعا، قنیطره و سویداء) حضور فعالی داشته و آخرین مشارکت این گروه در عملیات بزرگ تروریستها برای اشغال استان درزی نشین سویداء بود که با هجوم به فرودگاه نظامی "الثعله" و مقاومت شدید مردم و ارتش سوریه با شکست مفتضحانه ای مواجه شده و از منطقه عقب نشینی کردند.
تحولات میدانی جبهه القلون – آتش بس 5 روزه در زبدانی – آخرین پیشروی های حزب الله در محورهای عملیاتی
شهر زبدانی واقع در جنوب منطقه مرزی سوریه با لبنان (القلمون) یک ماه پس از آغاز عملیات نظامی مشترک ارتش و دفاع وطنی سوریه و حزب الله برای پاکسازی آن از حضور تروریستهای تکفیری صحنه تحولات ویژه ای می باشد. بدنبال مطرح شدن طرح آتش بس در زبدانی در مقابل توقف حملات تروریستها به شهرهای شیعه نشین و محاصره شده "فوعه و کفریا" واقع در استان شمالی ادلب، از ساعات ابتدایی صبح چهارشنبه گذشته آغاز شده و تا ساعت 6 صبح روز شنبه ادامه یافت.
طی این سه روز آرامش نسبی در جبهه زبدانی حاکم بوده و دو طرف از تحرکات نظامی خودداری کرده اند. مذاکرات میان دو طرف از چند هفته پیش همزمان با پیشروی سریع نیروهای حزب الله و ارتش سوریه در محورهای 4 گانه عملیاتی و محاصره تروریستها در محلات مرکزی شهر به درخواست تروریستهای تکفیری و با میانجی گری گروهی از مشایخ زبدانی و رییس یکی از احزاب سیاسی معارض ساکن در این شهر آغاز شده بود.
نیروهای حزب الله و ارتش سوریه در ابتدا با توجه به در دست داشتن برتری مطلق عملیاتی در کلیه محورها از پذیرش اصل مذاکرات که متضمن خواسته های تروریستها بود خودداری کردند اما با اصرار تروریستها و حملات موازی هم قطاران آنها به شهرهای شیعه نشین و محاصره شده فوعه و کفریا در استان شمالی ادلب آن را پذیرفتند.
مهمترین محورهای مذاکرات شامل موارد زیر بوده است:
1 – آتش بس که در ادامه گفتگوها میان دو طرف ابتدا یک مهلت 48 ساعته تعیین و سپس 24 ساعت دیگر (تا روز شنبه) تمدید شد.
2 – خلع سلاح کامل تروریستهای مستقر در شهر زبدانی
3 – تضمین عدم حضور تروریستهای تکفیری عضو القاعده و داعش در شهر زبدانی
4 – تشکیل کمیته اداره شهر متشکل از 20 نفر از بزرگان زبدانی شامل 10 نفر از حامیان دولت سوریه و 10 نفر از فرماندهان و حامیان گروههای مسلح تکفیری پس از خلع سلاح کامل و محاکمه آنها در مراجع قضایی این کشور
5 – ایجاد شرایط بازگشت اهالی زبدانی که همزمان با آغاز عملیات پاکسازی، به شهرها و روستاهای اطراف گریخته بودند.
6 – تسلیم کامل تروریستهای مسلح به ارتش و دولت سوریه و اعاده آنها به مراجع قضایی سوریه جهت رسیدگی به اتهامات
7 – صدور اجازه خروج به آن دسته از تروریستهای تکفیری که خواهان خروج از شهر و انتقال به دیگر مناطق تحت سیطره ارتش سوریه در خارج از منطقه القلمون هستند. در همین راستا، تروریستها عموما خواهان انتقال (همراه با تسلیحات همراه خود) به غوطه شرقیه واقع در حاشیه شرقی شهر دمشق بودند که عموما در کنترل گروه تروریستی جیش الاسلام وابسته به اخوان المسلمین سوریه (جبهه اسلامی) قرار دارد.
امری که با مخالفت جدی فرماندهان ارتش و مسئولان دولت سوریه مواجه گردید. چرا که تمام تلاش نیروهای حکومتی سوریه و اجرای عملیاتهای متعدد نظامی در مناطق حاشیه ای دمشق برای دور ساختن خطر حملات تروریستها از پایتخت و بازگرداندن آرامش به آن بوده است.
8 – بازگشت نیروهای امنیتی و نظامی به زبدانی و بازگشایی ادارات دولت و موسسات درمانی و خدماتی
گفته می شود که مذاکرات میان دو طرف برای تمدید آتش بس 3 روزه جهت رسیده به راه حل دائمی برای حل مسالمت آمیز مساله شهر زبدانی همچنان ادامه دارد. بنظر می رسد که این زمان محدود برای اعتماد سازی و بحث پیرامون چگونگی و کیفیت بندهای مذاکرات کافی نمی باشد.
در همین راستا "محمود ابوقاسم رییس حزب التضامن سوری" یکی از احزاب معارض دولت سوریه که خود اهل شهر زبدانی و از احزاب معارض قانونی دولت سوریه و میانجی اصلی مذاکرات میان دولت و گروههای تروریستی مسلح در این شهر بوده، ضمن تایید بندهای مذاکرات و رسیدن به مراحل حساس، گفت که بیشترین گفتگوها بر سر دو موضوع "کیفیت خلع سلاح و خروج برخی از فرماندهان تروریستها از شهر زبدانی" صورت گرفته است.
ابوقاسم تاکید کرد که بخش اعظم تروریستهای مسلح از ساکنین زبدانی بوده و خواهان تسلیم خود به نهادهای مربوطه و رسیدگی به موارد اتهامی خود جهت استقرار و زندگی در داخل شهر هستند. وی با رد حضور تروریستهای غیر سوری در زبدانی، حضور عناصر دو گروه داعش و القاعده (النصره) در این شهر را تایدد اما گفت که تعداد آنها بسیار کم و توان نظامی محدودی دارند.
این میانجی مذاکرات در ادامه تعداد دقیق تروریستهای مسلح زبدانی را 1300 نفر شامل اعضای گروههای تروریستی تکفیری احرارالشام (اخوان المسلمین سوریه) با 1000 تروریست زیرمجموعه "کتائب حمزه عبدالمطلب و لواء الفرسان"، ارتش آزاد با 200 تا 250 تروریست و گروههای داعش و القاعده حداکثر با 50 تروریست اعلام کرده است. ابوقاسم مدعی شد که حدود 600 نفر از اعضای خانواده های تروریستها نیز به همراه آنها در محلات مرکزی شهر بسر می برند.
در همین حال منابع اطلاعاتی نزدیک به ارتش سوریه تاکید کردند که تنها حدود 300 تا 400 تروریست خواستار خروج از شهر و انتقال به سایر مناطق تحت سیطره گروههای تکفیری در حاشیه دمشق یا استان ادلب بوده و الباقی خواهان تسلیم خود به نیروهای دولتی و ارتش سوریه هستند. امری که موافقت با آن مشروط به موافقت دولت و ارتش سوریه عنوان شده است.
اما در حالی که تمرکز اخبار منتشره از شهر زبدانی بر روی مذاکرات اتش بس و حواشی آن قرار دارد، روز گذشته گروهی تحت عنوان "مجلس زبدانی" با صدور بیانیه ای ضمن مخالفت با هرگونه گفتگو با دولت، اختیار شهر را به گروه تروریستی احرار الشام واگذار کرده و در ادامه خطاب به "استفان دی میستورا نماینده سازمان ملل در امور سوریه" وی را به اتخاذ موضع تند علیه دولت و ارتش سوریه دعوت کرده است.
در این بیانیه عملیات پاکسازی زبدانی از تروریسم تکفیری "جنایت علیه مردم!" عنوان شده و در ادامه خطاب به گروههای عضو ائتلاف تروریستی تکفیری جیش الفتح"به رهبری القاعده گفته شده که تنها راه جلوگیری از پاکسازی زبدانی تشدید حملات موشکی و زمینی به دو شهر شیعه نشین "فوعه و کفریا" در استان شمالی ادلب و قتل عام شیعیان ساکن در این دو شهر، برای وادار ساختن دولت به توقف عملیات است.
شکست تلاش معارضان سوری برای درگیر کردن سازمان ملل در پرونده مذاکرات زبدانی
همزمان برخی جناحها در ائتلاف معارضان دولت سوریه مستقر در هتلهای 5 ستاره استانبول ترکیه تلاشهای وسیعی را برای وادار ساختن سازمان ملل و نماینده ویژه آن در امور سوریه به ورود به مساله زبدانی صورت دادند که با واکنش تند مواجه شدند. گفته می شود که استفان دی میستورا بلافاصله با قاطعیت به معارضان استانبول نشین پاسخ منفی داده و دخالت خود و سازمان ملل را در این مساله رد کرده است.
حسب اطلاعات منتشر شده، نماینده سازمان ملل در استدلال چرایی عدم ورود به مساله زبدانی به عدم حضور غیر نظامیان در این شهر و مشروع و قانونی بودن عملیات نیروهای نظامی سوری در آن اشاره کرده است. تاکید وی بر عدم حضور غیر نظامیان در زبدانی ادعاهای گروههای مسلح تکفیری را مبنی بر صدمه دیدن مردم شهر در عملیات نظامی مشترک حزب الله و ارتش سوریه به وضوع رد می کند.
شکست دور جدید مذاکرات برای تمدید آتش بس زبدانی
منابع میدانی از شکست مذاکرات برای تمدید آتش بس 72 ساعته میان دولت سوریه با تروریستهای تکفیری احرارالشام خبر داده اند. بنابر گزارشهای منتشره، مهمترین علت این شکست دور جدید حملات موشکی و توپخانه ای تروریستهای تکفیری در استان ادلب علیه شیعیان فوعه و کفریا (ادلب) و عدم رسیده دو طرف به راه حل برای تعیین سرنوشت تروریستهای خواهان خروج از شهر زبدانی و انتقال به مناطق دیگر بوده است.
اگر چه وقوع حوادث حاشیه ای همچون قطع آب شرب پایتخت سوریه توسط تروریستهای القاعده مستقر در شهر عین فیجه (سرچشمه تامین آب دمشق) و حمله تروریستهای گروه جیش الاسلام به مواضع نیروهای ارتش سوریه در اطراف حرستا (غوطه شرقیه) نیز دلایل دیگر شکست این مذاکرات عنوان شده است.
اما در عرصه میدانی و همزمان با پایان آتش بس سه روزه میان دو طرف، از ساعات ابتدایی صبح امروز درگیریهای شدیدی میان دو طرف در کلیه محورهای عملیاتی شمالی، جنوبی، شرقی و غربی شهر آغاز شده است. کانون این درگیریها در محور شرقی است که طی آن شدیدترین نبردها در اطراف مسجد جامع "امام علی ع" میان نیروهای حزب الله و تروریستهای تکفیری در جریان است. رزمندگان مقاومت، سه شنبه گذشته طی هجوم سریعی موفق به سیطره بر ساختمان مسجد امام علی (ع) و مناطق حاشیه ای آن شده بودند.
واکنش تند تروریستهای زبدانی به احرارالشام: شروط دولت برای خروج ما را بپذیرید!
بدنبال شکست مذاکرات آتش بس و حملات بسیار سنگین حزب الله و ارتش سوریه علیه مواضع تروریستهای تکفیری محاصره شده در مرکز شهر زبدانی، عصر روز گذشته نخستین جرقه های اختلافات میان تروریستهای محاصره شده با فرماندهان ارشد گروه احرارالشام (اخوان المسلمین) آغاز شد.
حسب بیانیه منتشره از سوی دو گروه اصلی فعال در زبدانی یعنی "کتائب حمزه ابن عبدالمطلب و لواء الفرسان"استدلال احرارالشام برای به شکست کشاندن مذاکرات آتش بس رد شده و طی آن از فرماندهان این گروه خواسته شده تا "کلیه شروط" دولت و ارتش سوریه برای تمدید آتش بس و تسهیل تسلیم تروریستهای مسلح خواهان باقی ماندن در شهر و خروج باقیمانده آنها را بپذیرند.
این بیانیه به امضای "محمد زیتون" فرمانده کتائب حمزه ابن عبدالمطلب، "عبدالرحمن العامر" فرمانده لواء الفرسان و رسیده است. انتشار این بیانیه، به منزله محکومیت محترمانه عملکرد فرماندهان گروه تروریستی احرارالشام و سرویس اطلاعاتی ترکیه بعنوان طراح و راهبر اصلی این گروه و مذاکرات اخیر ارزیابی می گردد.
در همین زمینه یک منبع اطلاعاتی نزدیک به ارتش سوریه از اعتراض شدید فرماندهان و اعضای گروههای مستقر در زبدانی نسبت به اتمام آتش بس در این شهر خبر داده است. این منبع افزود که یک روز پیش از اتمام مهلت آتش بس، فرماندهان این گروهها در تماس با مسئولان گروه تروریستی احرارالشام و نماینده سرویس جاسوسی ترکیه از آنها خواستند تا پرونده مذاکرات در زبدانی را به وضعیت فوعه و کفریا در ادلب مرتبط نکنند.
تحولات میدانی جبهه ادلب
تشدید حملات موشکی تروریستها علیه فوعه و کفریای شیعه نشین
با شکست مذاکرات برای تمدید آتش بس در شهر زبدانی، دور جدید حملات تروریستهای تکفیری عضو ائتلاف جیش الفتح به رهبری القاعده علیه دو شهر شیعه نشین فوعه و کفریا در استان شمالی ادلب نیز آغاز شده است. منابع میدانی در فوعه و کفریا تاکید کرده اند که صدها موشک و خمپاره از سوی تروریستهای تکفیری مستقر در شهرکها و روستاهای اطراف به منازل شیعیان ساکن در این دو شهر شلیک شده است.
این در حالی است که در طول سه روز آتش بس نیز عملیات موشک باران تروریستها علیه فوعه و کفریای در محاصره قطع نشده اما از شدت آن کاسته شده بود. لازم به ذکر است که از حدود یک هفته پیش گروههای تروریستی حملات شدیدی را علیه این دو شهر آغاز کرده اند که طی آن بیش از 2 هزار فروند موشک و خمپاره به سمت منازل مردم شلیک و موجب شهادت و جراحت دهها نفر شده است.
لازم به ذکر است که دو شهر شیعه نشین "فوعه و کفریا" از جدود 5 ماه پیش در پی حمله تروریستهای تکفیری القاعده و گروههای هم پیمان آن به مناطق تحت سیطره دولت سوریه در استان شمالی ادلب (مجاورت مرز با ترکیه) و اشغال آنها، در محاصره کامل تروریستهای تکفیری قرار داشته و علاوه بر قطع کلیه امکانات حیاتی زندکی مانند اب و برق و گاز و تلفن توسط تروریستها بصورت شبانه روزی هدف حملات شدید توپخانه ای، خمپاره ای و زمینی قرار دارد. تلاشهای مکرر تروریستها برای اشغال این دو شهر با مقاومت جانانه رزمندگان شیعه ناکام بوده است.