به گزارش مشرق به نقل از کيهان، ديپلمات هاي آگاه در تهران اعلام کردند در اين نشست که 16 تا 20 خرداد ماه برگزار مي شود درباره پرونده هسته اي ايران اتفاق ويژه اي رخ نخواهد داد و احتمالاً کشورهاي مختلف به صدور بيانيه هايي درباره گزارش آژانس بسنده مي کنند.
تنها مسئله مورد مناقشه احتمالاً نامه اي است که يوکيا آمانو مديرکل آژانس در 6 مه 2011 به دکتر فريدون عباسي دواني رئيس سازمان انرژي اتمي ايران نوشته و در آن خواستار همکاري ايران درباره موضوع مطالعات ادعايي شده است. ايران براساس مداليته توافق شده با آژانس در اوت 2007 مطالعات ادعايي را يک مسئله تمام شده مي داند.
اما موضوع سوريه احتمالاً در اين نشست بحث برانگيز خواهد شد. به گفته کارشناسان، کشورهاي غربي درصددند با بهانه قرار دادن موضوع راکتور ديرالزور راهي براي ارجاع پرونده هسته اي سوريه به شوراي امنيت پيدا کنند و از اين طريق فشار را بر اين کشور افزايش دهند. آژانس در گزارش 24 مه 2011 خود بي آنکه سندي در دست داشته باشد ادعا کرد ديرالزور يک راکتور هسته اي پنهاني بوده است.
همزمان با ناآرامي هاي داخلي سوريه، افزايش فشار از کانال موضوع هسته اي روشي است که غربي ها براي امتيازگيري از سوريه بويژه درباره روابطش با ايران و محور مقاومت در پيش گرفته اند. 8 کشور صنعتي جهان در نشست ديروز خود در دوويل فرانسه هم تهديد کردند که به دليل آنچه بدرفتاري دولت سوريه با معترضان خوانده اند قطعنامه اي عليه اين کشور در شوراي امنيت سازمان ملل تصويب خواهند کرد.
با اين حال کارشناسان عقيده دارند غرب براي در تنگنا قرار دادن سوريه راه دشواري در پيش دارد چرا که روسيه به طور کامل با اين اقدام مخالف است و براي موافقت با غرب احتمالاً امتيازهاي کلاني مطالبه خواهد کرد.
کارشناسان معتقدند مسئله ايمني، کم کاري آژانس در مورد موضوع فوکوشيما و فاجعه اي که ژاپن در اکوسيستم اقيانوس آرام بوجود آورده نيز جزء دستور کارهاي نشست آتي شوراي حکام خواهد بود.
با نزديک شدن به زمان نشست فصلي شوراي حکام آژانس بين المللي انرژي اتمي در وين گمانه زني ها درباره موضوعات و دستور کارهاي اين نشست شروع شده است.<BR>