به گزارش مشرق، متن کامل اين گفت وگو بدين شرح است:
راديو گفت وگو: آقاي مهمانپرست! چرا وزير امور خارجه ايالات متحده آمريکا اين روند را آخرين فرصت در فرايند سازش ميان گروه هاي فلسطيني و رژيم صهيونيستي دانسته است ؟
مهمانپرست: آمريکايي ها تلاش هاي زيادي را طي سالهاي گذشته انجام داده اند تا به شکلي يک نوع سازش ظاهري ايجاد کنند و جلوي مقاومت مردم را بگيرند.البته در شرايط فعلي، وضعيت براي آمريکايي ها و رژيم صهيونيستي، يک مقدار سخت تر از گذشته است. به دليل اينکه در آمريکا بعد از انتخابات سال گذشته، دموکرات ها توانستند جمهوري خواهان را شکست دهند، قول هايي دادند براي اينکه اقداماتي انجام مي دهند و سياست هاي غلط جمهوري خواهان را جبران مي کند. يکي از موضوعاتي که باعث شده طي اين ايام، تلاش هاي بيشتري را در دستگاه سياست خارجي آمريکا مشاهده کنيم، افول محبوبيت دموکراتها در بين مردم است. مردم در آمريکا معتقدند که سياست جمهوري خواهان همچنان در دولت دموکراتها هم ادامه دارد. انتخابات جديدي را در آينده نزديک در آمريکا داريم، براي کنگره. دموکراتها خيلي تلاش مي کنند که نشان دهند که شرايط ظاهراً تغيير کرده و به قولهايي که دادند عمل کردند. يکي از حرکاتي که طي اين ايام انجام دادند، نمايشي از خروج نيروهاي آمريکايي از عراق بود. آنها بزرگ نمايي کردند که تعدادي از نيروهايشان را خارج کردند. اعلام کردند که ما همه نيروهايمان را از حالت نظامي خارج کرديم و مي خواهيم بحث هاي آموزشي و امنيتي را دنبال کنيم. اين در حالي است که 50 هزار تا از نيروهايشان را در عراق نگاه داشتند. در واقع يک نوع تبليغات براي وضعيت داخلي آمريکا را دنبال مي کنند. بحث سازش هم يکي از موضوعاتي است که سياست خارجي آمريکا مي خواهد نشان دهد که دارد توفيقاتي را بدست مي آورد تا در انتخابات آينده، دموکراتها بتوانند يک مقداري از آراء خودشان را افزايش دهند. همه مي دانند که اين کار يک حرکت نمايشي است. رژيم صهيونيستي هم دچار بحران است در داخل خودش،به خاطر شکست هايي که در جنگ 33 روزه، جنگ 22 روزه خورد و آن هيمنه نظامي اش،آن تبليغات و جنگ رواني اش، ديگر کارايي ندارد. مقاومت قوي تر شده و اينها احساس مي کنند که با ادامه اين شرايط، حتماً شکست هاي پي در پي را متحمل خواهند شد. بنابر اين به دنبال اين هستند که هم وضعيت داخلي شان را انسجام دهند و هم اگر بتوانند با يک حرکت سازش گرايانه ايجاد اختلاف کنند، بين صفوف مقاومت، در بين جريانات فلسطين. به نظر مي آيد که هر دو حرکت به نتيجه نخواهد رسيد چون اين کار يک حرکت نمايشي ريشه اي مشکلات را بررسي نمي کند و دنبال راه حل هاي اساسي هم نيست.
راديو گفت وگو: ايا اين اظهارات وزير امور خارجه آمريکا، به معني اذعان به شکست روند سازش نيست؟
مهمانپرست: از يک طرف آنها خودشان مي دانند که اصلاً توفيقي حاصل نخواهد شد. اين فشارهايي را هم مي آورند و مي گويند اين آخرين فرصت است، بخاطر اين است که مجبور کنند گروههاي فلسطيني را به يک شکلي با رژيم صهيونيستي کنار بيايند، بخاطر اينکه براي خود آمريکايي ها آخرين فرصت است. آمريکايي ها يعني دموکراتها براي انتخاباتشان، احتياج دارند که دست مايه اي دارند که با آن تبليغات کنند، و نشان دهند که سياست خارجي توفيقاتي را به دست آورده. در واقع در عين حالي که آنها مي دانند اين مذاکرات به نتيجه نخواهد رسيد، و حتي اگر به صورت ظاهري چيزي را به امضا برسانند، پايداري نخواهد داشت ،دارند فشارها را وارد مي کنند و گروههاي فلسطيني را تهديد مي کنند که به هر قيمتي که هست، تن به سازش دهند. در واقع اين آخرين مهلتي هم که اعلام مي کنند، آخرين مهلتي نيست که بخواهند براي مردم منطقه شرط تعيين کنند. آنها اصلاً در جايگاه و موقعيتي نيستند که وضعيت معادلات منطقه را آنها بتوانند تعيين کنند. در واقع به نظر مي آيد براي شرايط داخلي خودشان دارند آخرين فرصت ها را امتحان مي کنند.
راديو گفت وگو: وزير امور خارجه آمريکا،پس از گفت وگوهاي سازش، گسترش ايدئولوژي جمهوري اسلامي در خاورميانه را به عنوان علت کاهش فرصت براي آنچه صلح ناميده ،قلمداد کرده است. اين اظهارات وزير امور خارجه آمريکا، چطور قابل تحليل است؟
مهمانپرست: موجي که بعد از پيروزي انقلاب اسلامي در دنيا بوجود آمد،با حرکت بسيار ارزشمندي که حضرت امام داشتند و روز قدس را براي حمايت مردم دنيا از مقاومت مردم فلسطين اعلام کردند، اين حرکت حمايت گر از مقاومت اسلامي در فلسطين، ديگر جهاني شده. در همه کشورها مشاهده مي کنيد که مردم آزاده و مستقل به حمايتهايشان ادامه مي دهند و شايد آن حرکت اصلي که مي تواند اميد ايجاد کند در دل مردم فلسطين و يأس ايجاد کند در بين صهيونيست ها و حاميان آمريکايي، حرکتي است که به صورت يک پارچه در کشور عزيز ما انجام مي شود. روز قدسي که ما پشت سر گذاشتيم، يک بار ديگر حضور گسترده مردم را در حمايت از مردم مظلوم فلسطين به نمايش گذاشت. تا موقعي که مردم در فلسطين احساس کنند که با حمايت سرتاسري در کشورهاي اسلامي و در کشورهاي مختلف دنيا روبرو هستند،مسلماً به پاي سازش نخواهند رفت. بنابراين درست است ، آن طرح صلحي که آمريکايي ها و وزير خارجه آمريکا دنبالش هستند دائماً در معرض تهديد قرار دارد .
صلح مورد نظر رژيم صهيونيستي و حاميان آمريکايي اصلاً از نظر مردم فلسطين ارزش ندارد. بنابراين تا موقعي که اين حمايت ها، در سطح جهان و بويژه در کشور ما از مردم فلسطين ادامه مي يابد و پيامش را به مردم فلسطين مي رساند، مسلماً معادله اي که آمريکايي ها براي منطقه طراحي کردند، به نتيجه نمي رسد و آنها از اين مسئله نااميد هستند...
از نظر آنها هرچقدر جمهوري اسلامي ايران، تأثير معنوي بيشتري پيدا مي کند، محبوبيت بيشتري پيدا مي کند، معنايش اين است که به طرح هاي سازشگرانه تن نخواهند داد. از نظر آمريکايي ها از دست رفتن فرصت ها براي اجراي طرح يک نوع سازش ظاهري نشان دهنده نفوذ روز افزون معنوي جمهوري اسلامي ايران در بين کشورهاي آزاديخواه و کشورهاي اسلامي و در بين مقاومت اسلامي است. اين گونه کشور ها از انقلاب اسلامي و از حرکت مردم عزيز ما درس گرفته اند و فکر مي کنند اگر به استقلال خودشان دسترسي پيدا کنند، حتماً پيشرفت بيشتري را مي توانند به دست آورند.
راديو گفت وگو: با توجه به فشارهاي فراوان غرب به جمهوري اسلامي ايران، تا چه اندازه ديپلماسي کشورمان توانسته اين فشارها را کاهش دهد؟
مهمانپرست: هر چقدر فشارهاي بيشتري را سعي مي کنند به نظام اسلامي و ملت ما وارد کنند، به اين معناست که دائماً در ادامه سياستهايشان با شکست هاي بيشتري روبر شده اند. اگر ما به اهدافمان نزديک نشده بوديم، اگر نفوذمان در کشورهاي مختلف گسترده نشده بود، دليلي نداشت که اين همه تلاش کنند تا به دشمني با ملت ما بلند شوند. هر چقدر آنها بيشتر تلاش کنند، ما متوجه مي شويم مسيري که مي رويم درست است و توانستيم به اهدافمان نزديک شويم. آنها تقريباً در منطقه ما هيچ نقش تعيين کننده اي نمي توانند داشته باشند. در مسئله عراق، همه شاهد هستند که آمريکايي ها آن نفوذ و نقش تعيين کننده شان را از دست داده اند. در افغانستان بعد از سالها حضور نظامي و کشتار بيش از 110 هزار نفر از مردم افغانستان به اين نتيجه رسيدند که رويکردشان غلط بوده. در منطقه خاورميانه هيچ توفيقي نداشتند. در لبنان نتوانستند سياست هاي خودشان را پياده کنند. در فلسطين هم آنها به اهداف خودشان دست نيافتند. بنابراين دشمني هاي آمريکايي ها و رژيم صهيونيستي نشان مي دهد که آنها از روي عصبانيت، از روي شکست هاي پياپي مجبورند اظهار نظرهايي بکنند که مردم دنيا راجع به آن قضاوت کنند.همه مي دانند که الان ما از محبوب ترين کشورها در بين مردم منطقه هستيم و مردم ما حاضر نيستند که دست از اعتقادات خودشان، دست از مقاومت بکشند و اين به منزله تأثير معنوي بوده که جمهوري اسلامي ايران، انقلاب اسلامي، رهبري امام خميني و حضرت آيت الله خامنه اي در منطقه و در بيداري مردم منطقه داشته. آنها ممکن است تعبير کنند به فشار هاي سنگين تر، ما تعبير مي کنيم به ناکامي آنها، عصبانيت آنها و توفيقات جمهوري اسلامي ايران در رسيدن به اهداف خود.
راديو گفت وگو: منابع غربي امروز مدعي شدند که کشور ژاپن هم در راستاي تحريم هاي يک سويه ايالات متحده آمريکا حرکت کرد. آقاي مهمان پرست! بفرماييد تا چه اندازه اين اظهارات واقع بينانه است؟
مهمانپرست: البته اطلاعاتي که ما داريم از آخرين تصميماتي که ژاپني ها اتخاذ کردند، بيشتر در چارچوب قطعنامه 1929 است. هر چند که ما خود قطعنامه 1929را يک قطعنامه غيرقانوني مي دانيم و آن را يک ظلمي درحق ملت خودمان مي دانيم. ولي آمريکايي ها دنبال اين هستند که فراتر از قطعنامه، تحريم هايي را خودشان سعي کردند به تصويب کنگره برسانند و بعد اتحاديه اروپا را سعي کردند که در همين مسير حرکت کنند و تمايل دارند که اين حرکت توسط کشورهاي ديگر دنبال شود.البته خيلي از کشورها ملاحظات خودشان را دارند، منافع اقتصادي خودشان را در نظر مي گيرند، شرايط بحراني اقتصادي دنيا را در نظر مي گيرند و مي دانند که از دست دادن بازار ايران مي تواند در اين شرايط اقتصادي براي آنها يک ضربه سنگين تري را وارد کند. بنابراين ضمن اينکه ما هيچ وقت از تحريم ها استقبال نمي کنيم،آن را بر عليه منافع ملتمان تلقي مي کنيم و هيچ تأثيري در اراده ملت ما براي دسترسي به حقوق خود نخواهد داشت،در عين حال هر کشوري به هر ميزاني که در جهت مخالف منافع ملت ما حرکت کند، بايد بداند که در ذهن مردم ما يک نقش منفي ساخته خواهد شد و حتماً بايد منتظر باشد که بازار ايران را براي فعاليت هاي اقتصادي خودش از دست دهد. شرايط ما طوري نيست که مثلاً اگر دو کشور معاملات تجاري خودشان را با ما محدود کنند، ما دچار مشکل فلج کننده اي شويم. بازار بسيار مناسبي در کشور ما وجود دارد. هر کشوري که خودش را از اين بازار محروم کند، با يک فاصله اي معقول، کشور ديگري جاي آن را خواهد گرفت و فکر مي کنم در آينده براي آنها پشيماني بوجود خواهد آمد. البته تمام فشارهايي که آمريکايي ها و اروپايي ها سعي کردند وارد کنند،بيشتر يک نوع فعاليت در محدوده جنگ نرم بود. مي خواستند در بين ملت ما ايجاد هراس کنند، شرايط سختي را ايجاد کنند به لحاظ اقتصادي،در کنار آن تهديد به حمله نظامي انجام مي دادند، جالب اينجا بود که بعد از تصويب قطعنامه و تحريم ها و تهديد به حمله نظامي مي گفتند بياييم مذاکره. منظور اينها اين است که در شرايط سخت مذاکره صورت گيرد که آنها از موضع قدرت با ملت ما صحبت کنند. اين نشان دهنده اين است که ملت ما را خوب نشناختند. ملت ما تحت فشار هم حاضر نيستند از حقوق خودشان عقب نشيني کنند.
راديو گفت وگو: اين موارد تحريمي که اشاره کرديد مي توانيد بفرماييد چه بوده؟
مهمانپرست: آمريکايي ها در کنگره سعي کردند دايره وسيع تري را از فعاليت تجاري با ايران محدود کنند و شرکتهايي که مايل به سرمايه گذاري بودند در بخش هاي مختلف،آنها را تهديد کردند که مورد انزوا و تحريم خودشان قرار مي دهند. بعد از ان اروپايي ها را مجبور کردند که به تبعيت از آنها اين کار را دنبال کنند. تعداد بيشتري از شرکتهاي ايراني را در ليست خودشان قرار دادند. اسامي افرادي که از نظر آنها نبايد وارد معاملات اقتصادي شوند، يا تردد آنها از نظر قطعنامه 1929 گفته بودند که مورد سوال واقع خواهد شد اين دايره را وسيع تر کردند. بيشتر سعي کردند که نشان دهند که مقيد به مصوبات شوراي امنيت نيستند و يکجانبه خودشان تصميماتي را مي گيرند.
کد خبر 5775
تاریخ انتشار: ۱۵ شهریور ۱۳۸۹ - ۱۷:۴۶
- ۰ نظر
- چاپ
رامي مهمانپرست، سخنگوي وزارت امور خارجه جمهوري اسلامي ايران در مصاحبه اي راديويي حضور يافت و به پرسش ها درباره روند سازش خاورميانه و تحريم ها عليه ايران پاسخ گفت.