به گزارش مشرق به نقل از مهر رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري به تازگي آخرين آماري که سازمان شوراي جهاني جهانگردي درباره صنعت گردشگري کشورها منتشر کرده را مبناي ارزيابي خود قرار داده و گفته است که بر اساس اين آمار مي توان رشد 8 برابري گردشگري ايران را در مقايسه با ساير کشورهاي جهان تا پايان سال 2010 پيشبيني کرد.
حميد بقايي مدعي است با برنامهريزيهاي انجام شده ايران در جذب گردشگر در مقايسه با سالهاي گذشته تا سال 2010 رکورد دار خواهد شد.
در اين ميان پرسشي که براي کارشناسان در پي اين اظهار نظر مطرح شده اين است که اين ميزان رشد پيش بيني شده براي گردشگري ايران چقدر با اهداف پيش بيني شده با سند چشم انداز 20 ساله کشور منطبق است.
سازمان شوراي جهاني جهانگردي در آخرين آمار خود وضعيت گردشگري کشورها را از سال 2010 تا 2020 پيش بيني کرده است. بنابراين گزارش، ايران تا سال 2010 رشد 3.9 درصدي را در صنعت گردشگري خواهد داشت. نگاه خوشبينانه رئيس سازمان ميراث فرهنگي در حالي است که بر اساس همين گزارش پيش بيني مي شود وضعيت گردشگري ايران تا سال 2020 با رکود مواجه شود.
شوراي جهاني سفر و گردشگري معمولا وضعيت صنعت گردشگري کشورها را در بازه هاي زماني مختلف پيش بيني مي کند. مسئولان اين سازمان جهاني همواره عنوان کرده اند که اين اعداد و ارقام پيش بيني است نه واقعيت. بنابراين هر اتفاق سياسي اقتصادي يا اجتماعي در کشورها موجب مي شود پيش بيني آنها هم تغيير کند، همانطور که بنا به نظر کارشناسان گردشگري جريانات سياسي اخير کشور در ميزان جذب توريست داخلي ايران بي تاثير نبوده است.
بقايي معتقد است که طي سالهاي اخير برنامهريزيهاي خوبي براي توسعه گردشگري داخلي و خارجي در سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري انجام شده است اما اظهارات هتلداران، کارشناسان گردشگري و آژانسداران کشور به عنوان فعالان اين صنعت همواره از رکود و کاهش گردشگران ورودي که منشا رونق گردشگري هر کشور هستند حکايت مي کند.
از سوي ديگر و با وجود وعدههاي مديران سازمان ميراث فرهنگي درباره توسعه زيرساختهاي گردشگري و افزايش ورود گردشگران خارجي، خبر از حذف ميز ايران در آژانسهاي خارجي به گوش ميرسد به طوري که بسياري از برنامه ريزيهاي مورد اشاره رئيس سازمان ميراث فرهنگي در بخش گردشگري چندان موفق اجرا نشده و به شکست منجر شده اند.
به عنوان مثال اجراي طرحهايي مانند "توريست با علائق ويژه"،"ساخت 30 هتل براي بانوان"،"سفر کارت ملي"، "هزار و يک مسير گردشگري"، "ساخت هتلهاي بي شمار وعده داده شده توسط اسفنديار رحيم مشايي"، "ساخت هر 25 کيلومتر يک سرويس بهداشتي بين راهي و مجمتع خدمات رفاهي"، ساخت "هتلهاي هفت ستاره" به دليل عدم پرداخت وام از سوي بانکها و يا نبود حمايتهاي وعده داده شده از اين پروژه ها، "سفرهاي ارزانقيمت" و مانند آن اکنون به دليل عدم استقبال گردشگران و سرمايه گذاران از آنها متوقف مانده است.
سازمان جهاني جهانگردي آمار گردشگري کشورها را سالانه در بازه زماني ده ساله اعلام مي کند. در همين رابطه اشکان بروج، کارشناس ارشد توريسم در ترجمه گزارش شوراي جهاني سفر و گردشگري آورده است که در گزارش اين شورا به بررسي اثرات اقتصادي توريسم، تحليل اقتصاد گردشگري کشورها و روند اقتصادي و گردشگري 181 کشور جهان از جمله ايران تا سال 2019 پرداخته شده است که بنابر اين گزارش و بر خلاف نظر مسئولان سازمان ميراث فرهنگي، وضعيت نامطلوبي براي آينده گردشگري ايران پيشبيني مي شود.
در مقايسه سالانه گزارش شوراي جهاني سفر، اگر چه ايران در سال 2010 رشد 3.9 درصدي را در صنعت گردشگري خواهد داشت اما اين ميزان آن در سال 2020 به 3.8 درصد خواهد رسيد که نشان دهنده کاهش يک دهم درصدي اين صنعت است.
همچنين در گزارش اين شورا، رشد اقتصاد گردشگري تا سال 2010 در خاورميانه منفي يک دهم درصد پيش بيني شده است. اين رقم در جهان پنج دهم درصد و در ايران 3.9 درصد است. حميد بقايي در اظهارات خود که تنها به تشريح آمار مثبت گزارش WTO بسنده کرده معتقد است که ايران در حالي با رشد اقتصاد گردشگري مواجه مي شود که ساير کشورهاي خاورميانه در اين بخش با رکود مواجهند.
براساس گزارش WTO توليد ناخالص داخلي ايران از گردشگري تا پايان سال 2010 به 8.4 دهم درصد مي رسد اما در همين گزارش آمده اين توليد ناخالص در سال 2019 به 8.1 دهم درصد و يکسال بعد از آن به 8 درصد مي رسد.
رشد واقعي ناخالص داخلي ايران از گردشگري نيز اگرچه در سال 2019 حدود 4.3 درصد پيش بيني شده اما در سال 2020 اين رقم به 3.8 درصد مي رسد.
کارشناسان گردشگري معتقدند مردم در جاده ها زياد تردد مي کنند اما گردشگري داخلي به معناي واقعي آن که مسافر به اقتصاد جامعه محلي سود برساند هنوز در ايران وجود ندارد. چون رشد گردشگري داخلي مستلزم آن است که گردشگر در مقصد پول خرج کرده و از مراکز اقامتي و رفاهي استفاده کند نه اينکه مواد غذايي خود را از مبدا با خود به مقصد ببرد و در چادر کنار خيابان بخوابد.
به نظر مي رسد آمارهايي که از رشد گردشگري داخلي ايران خبر داده با استناد به چنين تحليلهاي از سوي مسئولان سازمان ميراث فرهنگي اعلام شده است. از همين رو شايد پيش بيني وضعيت گردشگري ايران در سال 2020 که تنها پنجسال تا تحقق سند چشم انداز ايران فاصله دارد چندان هم دشوار نباشد...
کد خبر 5936
تاریخ انتشار: ۱۷ شهریور ۱۳۸۹ - ۱۲:۵۷
- ۰ نظر
- چاپ
رئيس سازمان ميراث فرهنگي در حالي از رکورددار شدن و رشد سه درصدي گردشگري ايران تا پايان سال 2010 خبر داده که پيش بيني کارشناسان حاکي از تراز منفي گردشگري و فاصله معنادار آن با سند چشم انداز مبني بر ورود 20 ميليون گردشگر تا سال 1404 است.