به گزارش مشرق،«رابرت فیسک» تحلیلگر مسائل خاورمیانه روزنامه «ایندیپندنت» انگلیسی در گزارشی جدید تأکید کرد، «اقدامات مسکو در حمایت از دولت سوریه باعث شده تا شیعیان در خاورمیانه در مسیر پیروزی قرار گیرند».
بنابراین گزارش، «شیعیان در مسیر پیروزی قرار گرفتهاند. دو مسئله اثبات این مدعا است. نخست، تصویر امضای توافق هستهای با ایران در سال گذشته و دوم، تصاویری که اخیرا وزارت دفاع روسیه درباره استفاده بمبافکنهای «توپولوف 22- ام3» از پایگاه هوایی ایران در همدان برای بمباران دشمنان ایران و دولت اسد و حزبالله لبنان».
رابرت فیسک در ادامه مینویسد: «در این میان، عربستان سعودی سنی چه اقدامی میتواند در مقابله با قرار گرفتن شیعیان در مسیر پیروزی انجام دهد. تنها کاری که به نظر میرسد از ریاض بر میآید، به راه انداختن جنگ فلاکتبار یمن برای کشتار شیعیان این کشور با سلاحهای بریتانیا است».
این تحلیلگر بریتانیایی مسائل خاورمیانه میافزاید: «نقش ترکیه نیز در این روند بیاثر نیست. با وجود اینکه آنکارا جنگنده روسی را سرنگون کرده بود و ضررهای اقتصادی بسیاری را در ادامه این رویداد متحمل شد، «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهوری ترکیه چندی پیش به سنپترزبورگ سفر کرد تا دوستی خود با «ولادیمیر پوتین» را تعمیق بخشد و حالا هزینهای که باید بپردازد این است که پیشنهاد داده تا عملیات مشترکی با روسیه علیه دشمنان سنی بشار اسد در سوریه انجام دهد. ترکیه حالا از یک طرف به جنگندههای آمریکایی برای انجام عملیات کمک میکند، از سوی دیگر آماده است تا به جنگندههای روسی نیز برای انجام عملیات هوایی خود در سوریه کمکهایی ارائه دهد».
فیسک تأکید دارد: «جبهه النصره که همان شاخه القاعده است که جدیدا نیز نام خود را به جبهه فتح الشام تغییر داده، و از حمایت قطر برخوردار است، به نظر میرسد که از داعش که حمایت و پول و سرمایه عربستان سعودی را دارد، در سوریه قویتر است. علاوه براین، روسیه بیش از اینکه در سوریه روی حملات علیه مواضع داعش متمرکز شده باشد، عزم خود را برای نابودی گروه النصره جزم کرده که بیش از داعش، نیروهای سنی سوری در اختیار گرفته است».
این تحلیلگر در بخش دیگری از گزارش خود به ائتلاف روسیه- ایران- ترکیه اشاره کرد و نوشت که تهران و مسکو اردوغان را در جریان کودتای قریبالوقوع در ترکیه قرار داده بودند.
وی در پایان این گزارش تأکید میکند: «به هر حال این حق مسلمانان نیست که درگیر تفرقههای مذهبیای باشند که غربیها از آن به عنوان بهانهای برای جنگ در خاورمیانه استفاده میکنند. اما سعودیها و قطریها باید به سوالات بسیاری در این میان پاسخ دهند. این سعودیها و قطریها هستند که از شورشیها در سوریه حمایت میکنند. سوریه از هیچ انقلابی در ریاض و دوحه حمایت نکرده است. اعراب سنی حاشیه خلیج فارس از طالبان در افغانستان حمایت کردند، همانطور که از داعش و جبهه النصره در سوریه حمایت کردند. روسیه آمریکا نیز علیه هر دو گروه متحد شدند و همکاری های آنها در این راستا هر روز نزدیکتر میشود. و برای نخستین بار در تاریخ، ایرانیان شیعه هم حمایت روسها را دارند و هم آمریکاییها را و در این میان ترکیه نیز خود را با آنها همسو ساخته است».