به گزارش مشرق، «سید حمید الحسینی» دبیرکل اتحادیه رادیو تلویزیونهای عراق به سئوالات مختلف درباره تحولات عراق و منطقه پاسخ داد که مشروح آن به شرح زیر است :
شرایط رسانهای عراق در زمان صدام حسین و نحوه فعالیت در سالهای حکومت دیکتاتوری وی چگونه بوده است؟
سید حمید الحسینی: شبکههای رادیو و تلویزیونی عراق در زمان صدام در انحصار حکومت بود. دولت رادیو و تلویزیون، روزنامه و دیگر وسایل اطلاع رسانی را در کنترل خود قرار داده بود. در آن زمان در عراق وزارت اعلام وجود داشت، در زمان اشغال عراق توسط آمریکا چندین وزارت منحل شد که وزارت اطلاعرسانی یکی از این وزارتخانهها بود. ترکیب این وزارت به گونه ای بود که کلیه شاغلین در آن دارای درجههای حزبی بالا بودند، با انحلال وزارت اعلام، این افراد به وزارت فرهنگ منتقل شدند و در حال حاضر اغلب کارکنان وزارت فرهنگ عراق را افراد بعثی تشکیل میدهند. با عنایات جمهوری اسلامی و حمایتهای این کشور از عراق، ما شاهد حضور میلیونی زائرین ایرانی در عراق بودیم . مردم ایران هم چون سالیان سال از زیارت عتبات عالیات محروم بودند با جوش و خروش خاصی به زیارت ائمه اطهار علیهم السلام آمدند.
ما به عنوان خط انقلاب نگرانیهای زیادی داشتیم، درست است که ما در آن دوران از شر صدام خلاص شدیم اما با ورود آمریکا در چاهی افتادیم که معلوم نبود سرانجام آن چیست و این برای ما که معتقد به انقلاب و ولایت فقیه بودیم و باور داشتیم آمریکا خود شیطان بزرگی است، مخمصه بزرگی بود و هدف مبارزه با آمریکا را به عنوان ام الفساد ترسیم کرده بودیم. تجربه سازماندهی تظاهرات مردمی جنوب لبنان در سال 1982 را داشتیم و یکی از مشکلات این بود که چگونه مردم را علیه آمریکا بسیج کنیم.
آمریکا با هدف ساقط کردن رژیم صدام در سازمان ملل قانونی را تحت عنوان قانون اشغالگری به تصویب رسانده بود که این قانون ایجاب میکرد آمریکا حاکمی برای عراق تعیین کند و موارد دیگری از این قبیل که این از بزرگترین اشتباهات آمریکا در عراق محسوب میشد. روز به روز عرصه بر ما به عنوان انقلابیون تنگتر میشد، اما همین اشتباه استراتژیک آمریکا روزنه امیدی برای ما بود، آنها خود اذعان میکردند که اشغالگر هستند و در برابر اشغالگر هم باید مقاومت کرد و ما هم مقاومت در برابر آمریکا را شروع کردیم. اولین قدم در این مبارزه، بحث فرهنگی بود، ما باید به مردم خود میگفتیم و روشنگری میکردیم که اگرچه باعث سقوط نظام بعثی صدام شدهاند اما برنامههای دیگری دارند و میخواهند حاکم نظامی برای عراق تعیین کنند، میخواهند برای عراق قانون اساسی وضع کنند و از اول قضیه را به نفع خود سازماندهی کنند، بدین منظور ما نیاز به رادیو و تلویزیون داشتیم و جمهوری اسلامی ایران در راه تشکیل اتحادیه رادیو و تلویزیونهای عراق از ما حمایت کرد.
از شرایط رسانهای عراق در زمان صدام و اشغال این کشور توسط آمریکا سخن گفتید.درباره خود اتحادیه رادیو و تلویزیونهای عراق توضیحاتی را بیان فرمایید.
سید حمید الحسینی: گروههای فعال عراقی از طریق راهاندازی شبکههای رادیویی و تلویزیونی، فعالیت رسانهای خود را آغاز کردند، مجلس اعلا، حزب الدعوه، آقای صدر، جریانهای مستقل هم به همین شیوه اقدام به راه اندازی رادیو و تلویزیون کردند. بنابراین بیش از دهها شبکه رادیو و تلویزیون راه اندازی شد و مشاهده کردیم که هیچگونه هماهنگی بین این شبکهها وجود ندارد. در این شرایط بود که فکر تاسیس اتحادیه رادیو و تلویزیونهای عراق عملیاتی شد و از تمام شبکههای رادیو و تلویزیونی درخواست کردیم که یک نفر را به عنوان دبیرکل انتخاب کنند. تاکنون دو دوره از انتخابات اتحادیه انجام شده است و بنده به عنوان دبیرکل انتخاب شدهام و با هدف نظم بخشیدن به فعالیت رادیو و تلویزیونهای کشور عراق مشغول فعالیت هستم.
آیا تمام شبکههای رادیو و تلویزیونی عراق در این اتحادیه عضویت دارند؟
سید حمید الحسینی: دو سوم از این شبکهها در اتحادیه ما عضویت دارند، یک سوم دیگر که تقریبا 40 شبکه هستند، عضویت ندارند، به دلیل آنکه یکی از شرایط عضویت در این اتحادیه، ملتزم بودن شبکههای رادیو و تلویزیون عراقی به شریعت اسلامی و منطبق بودن برنامههای آنان با قوانین اسلامی است، به همین دلیل، این تعداد شبکه که به گونهای وابسته به کشورهای آمریکا، عربستان و حتی گروههای بعثی هستند در این اتحادیه ما جایی ندارند.
آیا رسانههای اقلیم کردستان نیز در اتحادیه رادیو و تلویزیونهای عراق عضویت دارند؟
سید حمید الحسینی: بعضی از شبکههای کردی که ملتزم هستند با ما همراه هستند، به عنوان نمونه، شبکه تلویزیونی پیام که رسانهای اسلامی وابسته به حزب جماعت اسلامی کردستان است. اما شبکههایی که دارای مشکل هستند در اتحادیه ما عضو نخواهند شد و از طرف ما هم پذیرفته نخواهند شد، زیرا میخواهیم تشکلی هدفمند داشته باشیم. اگرچه ممکن است شبکههای عضو اتحادیه هم در اهداف و برنامههای خود با یکدیگر اختلافاتی داشته باشند، اما در اتحادیه چنین اموراتی تنظیم خواهد شد که بیشتر روی اهداف و برنامههای دشمنان تمرکز داشته باشند.
فعالیت این اتحادیه بیشتر در حوزه سیاسی است یا طیف وسیعی را در بر میگیرد؟
سید حمید الحسینی: در حوزه سیاسی و دیگر حوزهها از جمله دینی، اجتماعی و حتی طنز فعالیتها دیده میشود اما میتوان گفت که بخش اعظمی از این فعالیتها در حوزه سیاسی است.
وضعیت بینندگان شبکههای عضو در اتحادیه به چه صورتی است؟
سید حمید الحسینی: وضعیت رادیو و تلویزیونها با خبرگزاریها متفاوت است، یکی از مشکلات ما به همین خبرگزاریها برمیگردد، در حال حاضر ما بر روی رادیو و تلویزیونها تمرکز کردهایم، ولی هنوز نتوانستهایم خبرگزاری حرفهای و فعالی را راهاندازی کنیم، زیرا معتقدیم که صرف تهیه خبر در اینجا مهم نیست و خبر نیاز به تفسیر و تحلیل دارد که هنوز چنین خبرگزاری فعالی در عراق دیده نمیشود و انشاالله در آینده بتوانیم روی این موضوع به صورت اساسی کار کنیم چون این نیاز را احساس میکنیم. آنانی که وابسته به خارج هستند از یک مجموعه کاملی برخوردارند که در برابر ما فعالیت کنند، به عنوان نمونه، السومریه که در سریعترین زمان خبرگزاری خود را فعال کرد، اما مشخص است که به کجا وابستگی دارد و علیه جنبشهای اسلامی و جمهوری اسلامی ایران در عراق فعالیت میکند. ما در اتحادیه نزدیک به 80 شبکه رادیو و تلویزیونی داریم که هر کدام از این شبکهها دارای مجموعهای از طرفداران خاص خود هستند، به عنوان نمونه، میتوانم بگویم که طرفداران مجلس اعلا، رادیو و تلویزیونهای خود را به عنوان مرجع برگزیدهاند یا طرفداران حزب الدعوه نیز به همین شیوه. یعنی ما کشکولی را درست کردهایم که هیچ طیفی از مردم بدون شبکه رادیو و تلویزیون نیستند. با تلفیق این موارد به نکتهای میرسیم و آن این است که جمعیت زیادی از مردم بیننده و مخاطب شبکههای عضو اتحادیه هستند، همچون کشور ایران که در حال حاضر صدا و سیما به عنوان یک مرجع برای مردم است.
نظارت اتحادیه رادیو و تلویزیونهای عراق بر کار و فعالیت شبکههای عضو چگونه است؟
سید حمید الحسینی: به صورت کامل بر فعالیت شبکههای رادیو و تلویزیونی عضو در اتحادیه نظارت داریم. با توافقی که با احزاب و گروههای مختلف داشتهایممیثاقی را امضاء کردهایم که از لحاظ فعالیتهای رسانهای به تضعیف یکدیگر نپردازیم و وحدت عراق را اساس کار و فعالیت خود قرار دهیمو به عنوان دبیرکل اتحادیه، مسئول حفظ این میثاق نامه هستم و اگر شبکهای علیه دیگری فعالیت کند در اسرع وقت از آن جلوگیری خواهد شد.
به عنوان اتحادیه چه تسهیلاتی در اختیار شبکه های عضو میگذارید؟
سید حمید الحسینی: تسهیلات گوناگونی است، به عنوان نمونه، وقتی که میبینیم یکی از این شبکهها دارای ضعف است و به دلیل مشکلات اقتصادی نمیتواند فعالیتهای خود را تداوم بخشد ما از آنها حمایت میکنیم، درباره تجهیزات، دورههای آموزشی و دیگر مسائل مربوطه، ما تسهیلاتی را در نظر گرفتهایم. در خصوص دورههای آموزشی، تمام نیازمندیهای آنان را در نظر گرفتهایم و در تمام زمینهها به صورت رایگان اقدام به برگزاری دورههای آموزشی در داخل و خارج عراق میکنیم. لذا با توجه به امکاناتی که در اختیار این شبکهها قرار میگیرد نمیتوانند بدون اتحادیه زنده باشند. شبکههایی که از اتحادیه خارج میشوند رو به ضعف نهاده و از بین خواهند رفت.
غرب و ایادی منطقهای آنها سالهاست که کشورهای محور مقاومت را مورد هجمه رسانهای خود قرار دادهاند، در این شرایط که رزمندگان مقاومت اسلامی در سوریه و عراق به موفقیتهای شایانی دست یافتهاند وظیفه رسانهها در برابر این جبهه جنگ روانی چیست؟
سید حمید الحسینی: این موضوع را به دو مرحله قبل و بعد از ورود داعش تقسیم بندی میکنم. قبل از ورود داعش، آمریکاییها در عراق تشکیلاتی را به وجود آوردند که عرصه بر فعالیت جبهه مقاومت سخت شده بود، یعنی اگر درباره مسائل نظامی و امنیتی نیاز به صحبت و فعالیتی بود تشکیلاتی را در مقابل خود میدیدی که راه را بر تو سد میکردند و امکان فعالیت وجود نداشت و لذا ما مجبور به فعالیتهای زیرزمینی بودیم و مقاومت را به شکل غیر رسمی انجام میدادیم تا اینکه داعش وارد سوریه شد، یکی از نکات مهم این بود که نیروهایمان را به سوریه اعزام کردیم، به دلیل سلطه آمریکا بر ارتش و پلیس و سازماندهی دستگاه امنیتی که به صورت عمده از بعثیها هم بودند ما امکان آموزش نیروهایمان را نداشتیم و در این شرایط بود که نیروهای انقلابی را به سوریه بردیم تا در برابر داعش ایستادگی کنند و در همین جا بود که کار آموزش نیروها نیز شروع شد. در آنجا ارتشی تشکیل شد که در واقع ما قصد چنین کاری را نداشتیم، ولی وقتی که نیروهای انقلابی در سوریه در برابر داعش ایستادگی کردند، سازماندهی شد، بر اساس نیازمندیها، فعالیتهای خوبی در سوریه صورت گرفت. من همیشه شخص نخست وزیر را مورد خطاب قرار دادهام که ارتش واقعی عراق در سوریه است، ارتشی که با حمایت آمریکا در عراق تشکیل شد توانایی مقاومت ندارد، چون اینها با حقوقهای بالا و رشوه آمدند، نحوه اعطای درجهها مشخص بود، در این ارتش، هر کس در قبال دادن رشوه به عضویت ارتش و پلیس درمیآمد، بنابراین ارتشی بود که با یک مشکل اساسی به هم میریخت، آمریکا نمیخواست که یک ارتش نیرومند در عراق تشکیل شود که بعدها خطری برای اسرائیل محسوب شود.
یکی از نتایج ظهور داعش این بود که با استفاده از نیروهای مخلص و انقلابی، یک ارتش واقعی در سوریه تشکیل شد. در عراق و در مبارزه با آمریکاییها گروههایی تشکیل شدند که در مقابل اشتباهات این کشور ایستادگی کردند و توانستیم آمریکا را در عراق زمینگیر کنیم و الحمدلله شرایطی پیش آمد که با التماس از عراق خارج شدند، یعنی درخواست میکرد که من دارم از عراق خارج میشوم شما مرا نزنید، چون آمریکا یکصد و شصت هزار نیرو در عراق داشت. با خروج آمریکا از عراق، این کشور تمام تروریستهای جهان را به عراق اعزام کرد، تروریستهای کشورهای مختلف را علیه ما بسیج و سازماندهی کرد، آمریکا در واقع میخواست مبارزه و ایستادگی نیروهای انقلابی عراق را به نحوی تلافی کند. از بیش از 80 کشور تروریستها را بسیج و در کشورهایی همچون ترکیه، اردن، لیبی و حتی در شمال لبنان نیز سازماندهی نیروها را عملی کردند و به جان مردم بیگناه عراق و سوریه میفرستادند و ما معتقدیم که این انتقام ذلتی بوده است که در سالهای حضور نظامیان خود در عراق چشیده است.
با ظهور داعش نیروهای آماده در سوریه فراخوان شدند که این به قبل از صدور فتوای آیت الله سیستانی برمیگردد، به نظر برخی، مقاومت در برابر داعش به مرحله بعد از صدور این فتوا برمیگردد اما مقاومت در برابر تروریستها از قبل هم بوده است که صدور فتوای آیت الله سیستانی یک پشتوانه قوی برای انقلابیون محسوب میشود. قبل از فتوا، نیروها از سوریه برگشتند و مقاومت را دوباره جان تازه ای بخشیدند و از بغداد و شهرهای مقدس کربلا، سامرا و دیگر شهرها محافظت کردند تا اینکه انقلابیون عراق در حال حاضر به مرحلهای رسیدهاند که دارای تشکیلات نظامی و امنیتی خود هستند که قبل از ورود داعش اینگونه نبوده است. فعالیت نیروهای مردمی عراق در واقع الگویی برای ارتش کشور هم بود، ارتش وقتی میدید که این نیروها با چه روحیه ای در برابر دشمنان و تروریستها می جنگند آنها هم شروع به فعالیت کردند، الان ارتش و نیروهای پلیس عراق روز به روز بهتر میشوند، آنان که میدیدند نیروهای مردمی بدون درجه و بدون هیچگونه چشمداشتی جانفشانی میکنند ولی آنها از بهترین حقوق و امکانات برخوردارند شروع به فعالیت کردند و در حال حاضر وضعیت امنیتی عراق به مرحله خوبی رسیده است و ما معتقدیم که مشکل خاصی نداریم و در مقابل هر قدرتی نیز توانایی ایستادگی داریم و من اطمینان خواهم داد که در حال حاضر اسرائیل، آمریکا و هیچ رژیم دیگری در عراق توانایی قد علم کردن ندارند البته به لطف این نیروهایی که بعد از ورود داعش در عراق به وجود آمدند.
این نیروها قبل از داعش در سوریه تشکیل شدند ولی در عراق امروزی با قانون تصویب شده در پارلمان رسمیت یافته اند و با چنین نیروهایی ما در عراق هیچگونه مشکل امنیتی و نظامی خاصی نخواهیم داشت، آمریکا، اسرائیل یا هر رژیم و جریان دیگری توانایی این را ندارند که ضرری به عراق وارد کنند. به عنوان نمونه، ما قبل از داعش در تلعفر نیروی انقلابی نداشتیم، در مرز سوریه و عراق یا در صلاح الدین نیروی انقلابی نداشتیم، در مناطق ترکمان از وجود نیروهای انقلابی خبری نبود، در حال حاضر در مناطقی همچون آمرلی، بشیر، شرقاط و ..... نیروهای انقلابی حضور دارند و دارای پادگانهای مخصوص خود هستند، ما پیشتر در خیابانهای نجف، کربلا، بغداد، بصره و عماره از خودمان دفاع میکردیم اما در حال حاضر در مرزهای سوریه و عراق از خودمان دفاع میکنیم، لذا در مرحله بعد از ظهور داعش به لحاظ نظامی، برنامه ریزی و سازماندهی خوبی از نیروهای انقلابی در عراق صورت گرفت که توان دفاعی ما را بیش از پیش افزایش داده است.
درباره رسانهها یا حشد اعلامی که در واقع همان 80 رسانه تحت پوشش اتحادیه رادیو و تلویزیونهای عراق هستند قبل از تشکیل الحشد الشعبی یا همان نیروهای مردمی تشکیل شدهاند که ده سال از فعالیت آنها میگذرد. بستر مناسبی از طرف ما برای فعالیت در تمام زمینهها به وجود آمد و لذا در مقابل هجمه رسانهای جریانهای خارجی و وابستگان داخلی مقاومت خوبی صورت گرفته است، گروههای مختلفی داریم که به تجزیه و تحلیل فعالیت این رسانهها میپردازند و با برنامهریزیهایی که انجام خواهیم داد وظایف رسانهای خود را به نحو احسن عملیاتی خواهیم کرد. در حال حاضر اتحادیه رادیو و تلویزیونهای عراق به عنوان نهادی که هیچگونه کمکی از دولت دریافت نمیکند به اعتراف خود دولتیها به عنوان یک جبهه رسانهای قوی مورد تحسین قرار گرفته است.
در کنفرانس بررسی راهکارهای حضور رسانهای ایران در بازارهای عراق در تهران به نکته مهمی اشاره کردید که در حال حاضر امنیت مناطق شیعه نشین عراق بهتر از آمریکا است و از خدمات و رشادتهای سردار حاج قاسم سلیمانی به عراقیها سخن گفتید. در صورت امکان در این خصوص بیشتر توضیح بفرمایید.
سید حمید الحسینی: من همیشه نظرم این است که اگر سه چیز نبود عراق هم نبود، اگر حمایتهای مقام معظم رهبری نبود و از روز اول دستور مقاومت را صادر نمیفرمودند و حاج قاسم سلیمانی را مامور به همکاری با عراقیها نمیکردند، همچنین ملت شریف عراق که قبول کردند مقاومت کنند و تشکیلاتی را در این راه به وجود آوردند و مرجعیت والای دینی در عراق یعنی آیت الله سیستانی، در واقع اگر این سه عامل مهم در عراق نبود در حال حاضر عراق امروزی وجود نداشت. این سه ضلع مثلث در عراق توانستند نقشههای شوم و توطئه های دشمنان را خنثی کنند و در حال حاضر مشکل امنیتی در عراق وجود ندارد. به عنوان نمونه، در کجای دنیا میلیونها انسان به مدت یک ماه در خیابانها و جادههای عراق به صورت پیاده آن هم در تب و تاب جنگ با داعش به انجام مراسم مذهبی خود میپردازند و هیچگونه مشکلی برای آنان پیش نمیآید. امنیت عراق با وجود مبارزه با تروریستهایی از 80 کشور جهان در سطح خوبی است و این وضعیت روز به روز بهتر هم خواهد شد و انشاالله در آینده نزدیک هم با آزادی موصل، داعش از عراق بیرون رانده خواهد شد.
همچنانکه مستحضر هستید شبکههایی همچون الجزیره و العربیه مدام علیه جبهه مقاومت سمپاشی میکنند، اتحادیه رادیو و تلویزیونهای عراق در این راستا دارای استراتژی مشخصی است یا نه؟
سید حمید الحسینی: با نگاهی به گذشته و آنچه در حال حاضر میبینیم میتوانیم در این خصوص قضاوت کنیم. این شبکهها در عراق از لحاظ شمار مخاطبین در ردیفهای اول و دوم بودند، اما در حال حاضر با قاطعیت اعلام میکنم که شمار مخاطبین آنها به کمتر از 10 درصد رسیده است و پایگاه مردمی آنان به شدت تضعیف شده است که این به عملکرد آنها برمیگردد، مردم فهمیدند که این شبکهها فعالیتهای تروریستی را در عراق توجیه میکردند. به جرات می توانم بگویم که اگر الجزیره و العربیه در عراق سخن درستی را هم منتشر کنند، از سوی مردم به دیده شک و گمان بدان نگریسته میشود. پیشتر هر اخبار دروغ و جعلی هم از سوی این شبکهها پخش میشد از سوی مردم پذیرفته میشد، اما در حال حاضر اگر سخن درستی هم از طرف آنها اعلام میشود از سوی مردم پذیرفتنی نیست، مردم میگویند باید تحقیق کنیم که آیا این خبر درست است یا نه. این جریانها در عراق به تنها از لحاظ نظامی شکست خورده نیستند، بلکه با وجود صرف بودجههای هنگفت از لحاظ رسانهای هم چارهای جز قبول شکست نداشتند. امکانات ما در مقابل چنین شبکههایی خیلی ضعیف است، اما در جبهه رسانهای علیه دشمنان مقاومت به بهترین شیوه عمل کردهایم. در اتحادیه کمیسیونهای مختلفی وجود دارد که در زمینههای گوناگونی همچون جنگ روانی، تحلیل و .... با بهرهگیری از نیروهای متعهد و متخصص برنامهریزی میکنند و این مصوبات در قالب نقشه راه به شبکههای مختلف رادیو و تلویزیون عضو داده میشود.
در این اتحادیه از تجارب بالای ایران در حوزه ساماندهی، تجهیز و آموزش رسانهای استفاده میکنیم. ما ایران را یک معجزه میدانیم، ایران نمونهای نداشت که انقلاب اسلامی را به وجود آورد، کار حضرت امام خمینی (ره) خیلی بزرگ بود که انقلاب اسلامی مردم ایران را به مقصود نهایی رساند و ما امروز در عراق خود را مدیون ایران اسلامی میدانیم، ایران یک نمونه برای ما محسوب میشود که در هر کار و فعالیتی ما از این نمونه الهام میگیریم، در حوزه رسانه هم از ایران الگوبرداری میکنیم. به نکته مهمی اشاره میکنم،در ایران ولایت فقیه اساس است و ما اگر در عراق ولایت فقیه را داشتیم مشکلات ما حل شدنی بودند و اهداف ما محقق میشد، مشکلات ما در برخی از موارد به نبود سیستم ولایت فقیه برمیگردد و همین امر حرکت ما را کند کرده است چون با توجه به سیستم سیاسی عراق ولی فقیه در پاره ای از جاها ورود پیدا نمیکند. ما معتقدیم که عراق با نظریه ولایت فقیه اصلاح میشود و بر اساس ولایت فقیه میتوانیم کشور را به بهترین شیوه اداره کنیم و بسازیم.
ما معتقدیم که نظام فعلی عراق نمیتواند کشور را نجات دهد و مجبور به فعالیت و کار بیشتر هستیم تا کمبود خود را جبران کنیم. من به ملت شریف ایران همیشه غبطه میخورم و معتقدیم که ولایت فقیه برای ما مثل هوا لازم و ضروری است که متاسفانه برخی در ایران به این امر بدیهی به گونهای دیگر نگاه میکنند. به یاد دارم که پس از انتخابات پارلمانی عراق، ما حدود 9 ماه بدون دولت بودیم چون احزاب بر سر تشکیل کابینه به توافق نمیرسیدند و هر کس و جریان امتیازات خاص خود را طلب میکرد اما به این نتیجه رسیدند که راه حل فقط از ناحیه ایران است و بدین منظور از جمهوری اسلامی درخواست همکاری کردند، همان روز من گفتم که یک ماهه مشکل تشکیل حکومت در عراق حل خواهد شد چون از ایران درخواست همکاری شده بود. سیستم حزبی و عدم توافق میان آنها از اشکالات نظام ما است و یک مشکل حقیقی است که امیدواریم حل شود.
در میان جریانهای عراق، برخی، طرفهای دیگر را به همکاری با ایران متهم میکنند، نقش مشاورهای ایران در عراق با دید دخالت در امور داخلی این کشور نگریسته میشود که از سوی رسانههای عربستان، قطر و امارات بدان دامن زده میشود اما میبینیم که خود عربستان چگونه در کشوری مثل یمن به جان مردم بی دفاع این کشور افتاده است. نظر جنابعالی در این خصوص چیست؟
سید حمید الحسینی: در این خصوص هیچ جای نگرانی نیست و افرادی که دارای چنین دیدگاهی هستند به زودی به راه اصلی باز میگردند. در این خصوص به نمونهای اشاره میکنم، تمام شیعیان در یک زمین بازی مشغول فعالیت هستند، ممکن است بعضی از این افراد از این زمین فوتبال بیرون آمده و میخواهند گل هم بزنند، ما دوباره اینها را به داخل زمین برمیگردانیم، هر کاری میکنند به گل هم نمیرسند اما اینها را راهنمایی میکنیم که طریقه گل زدن اینگونه است، متاسفانه بعضی از شیعیان به گونه دیگری رفتار میکنند ولی جای نگرانی نیست چون در نهایت با وحدت به اهداف خود میرسیم و مردم ما هم این را به درستی میدانند.
برخی فکر میکنند در جمع، صدای آنها شنیده نمیشود و به تنهایی اقدام به موضعگیری میکنند در نهایت وقتی که میبینند چیزی برای گفتن ندارند به داخل همان جمع برمیگردند، بعضی اوقات بازیهای کودکانهای را از اینگونه افراد مشاهده میکنیم که هر چند کار ما را سخت میکنند، اما جای نگرانی نیست، کار جمهوری اسلامی ایران هم مشکل میشود، جمهوری اسلامی ایران در عراق همچون نیروهای آتش نشانی شده است هر جا مشکلی پیش میآید تنها راه حل از سوی ایرانیها است. خود این گروهها هم در اختلافات اعتراف میکنند که ایران مشکل را حل خواهد کرد و این هم نقطه قوت است، نقطه قوت در عراق اینکه همه به ایران تکیه میکنند و از این هم ترس و وحشت نداریم و فریاد میزنیم که جمهوری اسلامی عمق استراتژیک ما است و حامی اساسی ما بعد از خدا و اهل بیت علیهم السلام، جمهوری اسلامی ایران است و در این راه هم معتقد به اصول خود هستیم.
ما عراقی و خواهان نظام مبتنی بر ولایت فقیه هستیم و به نیروی عظیم مردمی هم اعتقاد داریم و جمهوری اسلامی را به عنوان یک ذخیره الهی پشتیبان خود میدانیم و به حرکت رو به جلوی خودمان هم ادامه خواهیم داد. اما گروههای دیگر توانایی اعلام واقعیات خود را ندارند که بگویند آمریکا، اسرائیل و دولتهای مرتجع منطقه در پشت آنها هستند و بودجه و امکانات مورد نیاز خود را از کجا تامین میکنند. این وضعیت هم در اوایل انقلاب ایران دیده میشد ولی در نهایت پیروزی با امام (ره) و انقلابیون راستین بود. یکی از ارشادات و فرمایشات مهم مقام معظم رهبری این است که نظرات آیت الله سیستانی در عراق اولویت دارد و هر چه ایشان بگویند مبنای عمل است .این حرف بزرگی است که ما تاکنون نظیر آن را در هیچ جایی مشاهده نکرده ایم. مقام معظم رهبری در عراق به درستی راه را مشخص کردهاند.
در برابر پروژه مرجعیتسازی در عراق که از سوی دیگر جریانهای خارجی علیه مرجعیت راستین دنبال میشود چه اقداماتی انجام دادهاید؟
سید حمید الحسینی:با مرجعیت عرب و غیر عرب در عراق مشخص شد که از زمان صدام روی این موضوع کار شده است و در حال حاضر هم بازماندگان رژیم بعث بدان تکیه میکنند و از سوی کشورهای مرتجع عرب هم همچون پروژهای روی آن فعالیت میشود، آنان دنبال این هستند که مرجعیت ارتجاع عرب را در عراق داشته باشند، ولی ما معتقدیم که مرجعیت، قضیهای الهی است و از سوی خداوند اعطا میشود و گرفتنی نیست، همچون آیت الله سیستانی که خودشان فرمودهاند بیست دینار برای این مرجعیت خرج نکردهام و مرجعیت خود به در خانه من آمده است و ما ایشان را به عنوان مرجعیت میشناسیم. مقام معظم رهبری وقتی که به عنوان رهبری ایران انتخاب شدند خودشان خواهان این نبودند. اینکه بیایند برای ما مرجعیت درست کنند در فرهنگ شیعیان جایی ندارد.
اینگونه جریانها از سوی مقام معظم رهبری به شیعه انگلیسی شهرت یافته است، جریان الصرخی که از سوی رسانههای جبهه ارتجاع بدان دامن میزنند به کجا رسیده است؟ در زمینه روشنگری و افشای ماهیت این قبیل افراد چه فعالیت هایی داشته اید؟
سید حمید الحسینی: نبود اینها جای تعجب دارد، در فضایی مثل عراق که هر کس دنبال جریانی است چنین افرادی بودن خود را اعلام و حتی رشد هم می کنند اما اینکه مردم آیا اینها را قبول دارند یا نه، مسئله مهمی است. دولتها و کشورهای مختلفی چنین افرادی را مطرح میکنند و اگر چنین کاری نکنند برای ما جای تعجب است. دولتهای منطقه و بازماندگان بعث با حمایت از الصرخی خود را لو دادند و چهره واقعی خود را در عراق به نمایش گذاشتند. خود الصرخی اعلام می کرد که حامی و پشتیبان واقعی من همین مردم عراق هستند، اما بعدها به قطریها پناه برد و الان در این کشور است و لذا افشای واقعیات این قبیل افراد گامی در جهت روشنگری مردم است. مرجعیت با تبلیغات و حمایتهای مالی دیگران محقق نمیشود، بلکه قضیهای الهی است و ما مدام در حال روشنگری و افشای واقعیات برای مردم هستیم. در حال حاضر گروههایی از قطر به عراق آمدهاند و پروژه مرجع سازی را دنبال میکنند و برخی افراد را در نجف اشرف با حمایتهای مالی مطرح کردهاند، ولی واقعیات آنها برای مردم مشخص است.
دلیل مواضع خاکستری آقای مقتدی صدر را در چه میبینید که در برخی موارد سبب دودستگی و اختلاف در میان شیعیان میشود؟
سید حمید الحسینی: شما تحقیق کنید که آقای مقتدی صدر در اوایل سقوط عراق چقدر طرفدار داشته است، در اوایل سقوط عراق در سال 2003 بیش از 80 درصد از عراقیها طرفدار آقای مقتدی صدر بودند و دلیل آن هم به خاطر ارثی بود که از پدرشان به وی رسیده بود و اسم صدر و مظلومیت پدرشان که همچون ارثی برای وی بود، با شعارهایی که در برابر آمریکا، اسرائیل و بعثیها سر میداد بیش از 80 درصد عراقی ها به عنوان طرفدار صدر در عراق مشخص بودند، ولی در حال حاضر در عراق مقتدی صدر کمتر از 10 درصد طرفدار دارد و این به نحوه عملکرد وی برمیگردد. با مطالعه انقلاب اسلامی و شخصیت امام خمینی (ره) میفهمیم که ایشان چه اندازه موفق بوده و در دل ملت جای داشته اند، این جایگاه مردمی امام خمینی (ره) در روز ارتحال ایشان مشخص بود. توانایی و پتانسیل مقتدی صدر در عراق خیلی بالا بود و ارث بزرگی به وی رسیده بود، ولی در اثر عملکردهای نامناسب به سطح پایینی رسیده است، خودش هم چنین وضعیتی را میبیند، روزی اعلام میکند که اعتکاف میکند و بیرون نخواهد آمد یا اعلام میکند که از سیاست کنارهگیری میکند و حتی به خارج از کشور خواهد رفت. در حال حاضر در عراق حرف اول را مرجعیت میزنند.
الحشد الشعبی به عنوان یکی از نیروهای تاثیرگذار در حال و آینده عراق است، اقدامات رسانهای رادیو و تلویزیونهای اسلامی با هدف ثبات و افزایش قدرت این نیرو باید چگونه باشد؟
سید حمید الحسینی: در واقع پس از خدا، اهل بیت (ع)، مرجعیت و ایران به نیروهای الحشد الشعبی امیدوار هستیم، یعنی این نیروها به عنوان ابزار سخت ما محسوب میشوند همچنانکه «حشد اعلامی»(بسیج رسانهای) را به عنوان ابزار نرم در اختیار داریم. حملات رسانهای دشمنان هم در این زمینهها است. سفیر سابق عربستان در عراق دو موضوع را در راس کارهای خود قرار داده بود، دشمنی با الحشد الشعبی و اتحادیه رادیو و تلویزیونهای این کشور. وی ادعا میکرد که اینها طایفی هستند و کاری به داعش و حزب بعث و دیگران نداشت و تنها نیروهای مردمی و اتحادیه را هدف قرار داده بود و در آخر هم با این اقدامات سرنگون شد، البته ما فهمیدیم که دشمنان در عراق به دنبال چه موضوعاتی هستند و البته نقاط قوت خودمان هم برایمان روشنتر شد که الحشد شعبی و اعلامی به عنوان خار چشم دشمنان محسوب میشوند. انشاالله در آستانه انتخابات عراق هم بتوانیم با تشکیل حشد سیاسی به اهداف بلندمدت خود دست پیدا کنیم و در کنفرانس تهران هم اعلام کردم که به یک حشد اقتصادی نیاز داریم تا این حلقه تکمیل شود.
برنامه های رادیو و تلویزیون های اسلامی در راستای تقریب مذاهب در عراق چیست؟
سید حمید الحسینی:این نیروها از تجارب ارزشمند ایران استفاده میکنند، از روز اول و با تشکیل گردانهای نیروهای مردمی، نیروهای اهل سنت و مسیحی در قالب این گردانها سازماندهی شدند ودر حال حاضر در میان بیش از 140 هزار نیروی مردمی عراق، 60 هزار نفر از اهل سنت، مسیحی و دیگر مذاهب و ادیان هستند و اینها همه دارای یک هدف و یک نظر هستند و سیاست های کلی فرماندهان بالای حشد شعبی را اجرایی می کنند و این مایه افتخار است که ما توانسته ایم که این تعداد افراد اهل سنت، ایزدی، مسیحی، ترکمن و ... را در تشکیلات خود جذب و سازماندهی کنیم، در حال حاضر ما دارای گردانها و تیپ های مستقل اهل سنت، ترکمن و .... هستیم و در مناطق خود مشغول فعالیت هستند.
شیعیان و کردهای عراق از قدیم الایام دارای روابط خوبی بودهاند، استحضار دارید که برخی جریانها در خارج از عراق در حال ضربه زدن به این روابط هستند، با توجه به اینکه کردها در داخل عراق عنصر مهمی محسوب میشوند، در حال حاضر این روابط را چگونه ارزیابی میکنید؟
سید حمید الحسینی: بر اساس اطلاعاتی که ما داریم کردها بدون عراق نمیتوانند زنده بمانند، هر وقت اینها دنبال استقلال و جدایی از عراق بودهاند اختلافات داخلی آنها بیشتر شده است، غالب گروههای کرد هم ماندن در چارچوب عراق را به مصلحت میدانند. تجربه حکومتداری در اقلیم کردستان و نحوه اعمال قدرت باعث ایجاد نگرانی در میان کردهای عراق شده است. رابطه کردها و شیعیان، رابطه مستحکمی بوده است و کسانی که در فکر ضربه زدن به این روابط هستند دچار خسران زیادی خواهند شد.