سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** آمریکا کمک های مالی به زلزله زدگان را بلوکه کرد،اصلاح طلبان سانسور کردند
در روزهای گذشته، شبکه خبری الجزیره در گزارشی نوشت: فیسبوک کمکهای مالی فعالان فضای مجازی در آمریکا برای زلزلهزدگان ایران را مسدود کرد.
«توحید نجفی» از ایرانیان مقیم آمریکا بعد از وقوع زلزله در غرب ایران اقدام به راهاندازی صفحهای در فیسبوک با هدف جمعآوری کمک برای قربانیان زلزله کرمانشاه کرد.به نوشته شبکه خبری الجزیره او تا روز چهارشنبه هفته گذشته موفق به جمعآوری بیش از ۲۰۰ هزار دلار کمک مالی شده بود اما پس از آن پیامی از فیسبوک دریافت کرد مبنی بر اینکه وجوه جمعآوریشده تا زمان دریافت مجوزهای لازم از وزارت خزانهداری آمریکا تحویل نخواهند شد.طبق گزارش الجزیره، فیسبوک پنجشنبه هفته گذشته صفحه او برای جمعآوری کمکهای مالی را به دلیل مغایرت با قوانین تحریمی آمریکا حذف کرد.
کارشکنی آمریکا و سنگ اندازی در ارسال کمک های مالی به زلزله زدگان برای چندمین بار ادعاهای مضحک مقامات آمریکایی مبنی بر اینکه تحریمها صرفا مربوط به حکومت ایران است و هدفی غیر از اعمال فشار بر مردم ایران را دنبال میکند، با چالشی جدی مواجه کرد.
اقداماتی همچون «سرنگون کردن هواپیمای مسافربری ایران بر فراز خلیجفارس با ۲۹۰ مسافر در تیرماه ۱۳۶۷»،«مجهز ساختن رژیم بعثی عراق به سلاحهای شیمیایی و میکروبی علیه ایران»،«تشدید تحریمهای یکجانبه، غیر منطقی، ظالمانۀ اقتصادی علیه ایران در دوران بوش پدر، کلینتون و بوش پسر و اوباما»،«تحریم داروی بیماران خاص» و...تنها بخشی از اقدامات غیرانسانی آمریکا علیه مردم ایران است.
اما نکته قابل تأمل اینجاست که این اقدام ضد ایرانی، به صورت کامل توسط روزنامه های زنجیره ای اصلاح طلب سانسور شد.
** روحانی در حوزه اقتصادی توفیقی پیدا نکرد
روزنامه آرمان در مطلبی نوشت:
«آقای روحانی در دور دوم با توجه به اینکه دولت، توفیقی در حوزه اقتصادی پیدا نکرده بود، طبیعتا احساس میکرد باید به بخشی از مطالبات اجتماعی و سیاسی مردم پاسخ بدهد... بهتر است آقای روحانی و دولت ایشان هر چندوقت یکبار نطقهای زمان انتخابات را گوش کنند و ببینند که چقدر در حوزه عمل با آنها همراهی دارند... امروزه مردم از دولت کارآمدی میخواهند و این دولت را هم جدا از اینکه آقای روحانی چه باورهایی دارد، برآمده از جریان اصلاحات میدانند».
دستاورد تقریبا هیچ برجام نشان داد که دل بستن به مذاکره و توافق با قدرتهای غربی برای گشودن گرههای اقتصادی، نسبتی با واقعیتهای اقتصادی ندارد.
کارنامه دولت یازدهم در حوزه اقتصاد و معیشت چنان خالی است که همراهان روحانی در سالها و ماههای گذشته نیز بدان معترفند تا جایی که روزنامه زنجیرهای شرق چندی پیش در مطلبی نوشته بود: «مشکلات اقتصادی تنها با فهم صحیح از این مشکلات حل خواهند شد، دولت بایستی چالههای مهم اقتصاد کشور را پیدا کرده و در ادامه برای حل این مشکلات بکوشد». این اعتراف بدان معنا است که دولت روحانی در چهار سال گذشته هم و غم خود را در جاهای دیگری غیر از آن چه که به درد اقتصاد کشور بخورد مصروف ساخته بوده و در دوره دوم تازه بایستی به مشکلات مردم رسیدگی کند.
به دلیل سیاست های نادرست دولت، صادرات کاهش پیدا کرد
روزنامه جهان صنعت در مطلبی نوشت:
«دولت دوازدهم با وعده بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم چند ماهی میشود که شروع به کار کرده اما نه تنها با بهبود وضعیت اقتصادی روبهرو نیستیم بلکه هرازچندگاهی شاهد تصمیمات و سیاستهایی از جانب دولت هستیم که به طور مستقیم معیشت مردم را دچار وضعیت بحرانیتری میکند».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت:«واقعیت این است که به دلیل سیاستهای نامناسب دولت در زمینه صادرات، با کاهش روبهرو شدیم و روزبهروز در کشورهای هدف صادراتی مثل عراق مشکلاتی در زمینه صادرات به وجود میآید».
بر طبق گزارش های اعلام شده، صادرات کالاهای کارخانهای در سال ۱۳۹۵ به میزان ۱۵ درصد نسبت به سال ۱۳۹۴ کاهش داشت و در شش ماهه اول ۱۳۹۶ به میزان ۵درصد دیگر کمتر از شش ماهه مشابه سال قبل بود. کارشناسان معتقدند که اگر شرایط به همین ترتیب ادامه یابد، در سالهای آتی نیز با کاهش بیشتر صادرات مواجه خواهیم بود.
یادآور میشود ۲۰درصد کاهش صادرات نسبت به سال ۹۴ (سال شروع اجرای برجام)درحالی است که دولتمردان ادعا میکردند با توافق، صادرات غیرنفتی رونق میگیرد.
** دولت همچنان از حذف یارانه پردرآمدها امتناع می کند!
روزنامه شرق در مطلبی به نقل از «محمدحسین شریفزادگان» نخستین وزیر رفاه و تأمین اجتماعی ایران و مدیرعامل پیشین سازمان تأمین اجتماعی نوشت:
«ما سالانه ٤٣هزار میلیارد تومان هزینه یارانه میکنیم، درحالیکه سال گذشته فقط ١٦هزارمیلیارد تومان صرف هزینههای عمرانی کشور کردهایم. وزیر نفت یکبار به من گفت من نمیدانم وزیر نفت هستم یا خزانهداری، چراکه از نیمه ماه درحال دوندگی برای جورکردن پول یارانه هستم. چارهای هم ندارند چون یارانه به مسئلهای حیثیتی تبدیل شده است».
گفتنی است مسئله اصلی درخصوص یارانه ها، امتناع دولت از حذف یارانه پردرآمدهاست.
روزنامه اعتماد- آبان ۹۶- در مطلبی نوشت:«یکی از مسائل اساسی برای کاستن از هزینههای دولت، منطقی کردن پرداخت یارانهها است. دولت با وجود اینکه از مجلس اختیار قانونی برای انجام این کار را اخذ کرده است، به دلایل گوناگون از انجام آن پرهیز میکند».
گفتنی است «الیاس نادران» نماینده سابق تهران در مجلس- اردیبهشت ۹۵- گفته بود:«ما مصوبه حذف ۲۴ میلیون نفر از یارانه بگیر در بودجه سال ۹۵ را به نحوی تدوین کردیم که دولت نمیتواند از آن سر باز زند حذف ۲۴ میلیون یارانه بگیر در سال ۹۵ تکلیفی بر گردن دولت است که اگر آن را اجرایی نکند، مرتکب جرم شده است. حذف ۲۴ میلیون یارانه بگیر طبق مصوبه مجلس ربطی به انتخابات نداشته و تکلیفی است که باید عملیاتی شود».
«غلامرضا مصباحیمقدم» عضو سابق کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز- اردیبهشت ۹۵- گفته بود:«در مجلس مقرر شد تا با حذف یارانه پردرآمدها، ۳۵ درصد از پول حذف این تعداد یارانهبگیر صرف کمک به اشتغال جوانان بیکار، ۳۰ درصد کمک به یارانه حمل و نقل عمومی و ۳۵ درصد آن نیز صرف کمک به یارانه سود تسهیلات بانکی برای بنگاههای متوسط و کوچک شود؛ اما متأسفانه دولت مقاومت میکند و این گام مجلس را ناعادلانه میداند، باید از دولت پرسید آیا ثروتمندان نیاز به یارانه دارند».