به گزارش مشرق، دوازدهم تیرماه سال جاری در تهران با حضور وزیر نفت و معاونان وی، سفرای فرانسه و چین و تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرارداد ۲۰ ساله توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی بین شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیومی به رهبری توتال فرانسه و با حضور شرکتهای CNPC چین و پتروپارس ایران به امضا رسید.
برآورد هزینه سرمایهگذاری مستقیم این طرح ۴ میلیارد و ۸۷۹ میلیون دلار بود که ۲.۴ میلیارد دلار آن در فاز نخست توسعه این پروژه و بقیه در فاز دوم به منظور نصب تجهیزات افزایش فشار میدان گازی صورت میگیرد.
*زمانبندی ۴۰ ماهه کی به سر می آید؟
زمانبندی پیشبینی شده در این قرارداد بر این اساس است که ۴۰ ماه بعد از امضای قرارداد، تولید اولیه از میدان آغاز شود. با توجه به زمانی حدودا یک ماهه که به اخذ تأییدیه های لازم برای آغاز اجرایی شدن این قرارداد سپری شد و اعلام «مرتضی زرین گل» معاون توسعه طرح های شرکت نفت و گاز پارس از آغاز آماده سازی و تجهیز کارگاه عملیاتی طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی توسط کنسرسیوم این طرح در تاریخ سیام مردادماه ۹۶، زمان ۴۰ ماهه رسیدن به تولید اولیه گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی از پایان مرداد ۹۶ کلید خورده و طبق برآوردهای صورت گرفته پایان آذرماه سال ۱۳۹۹ باید شاهد تولید گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی باشیم.
* آغاز ساخت سکوها ا تأخیر مواجه است؟
معاون توسعه طرحهای شرکت نفت و گاز پارس ۳۰ مرداد ۹۶ از ساخت سکوهای فراساحل فاز ۱۱ پارس جنوبی در یاردهای صنعتی کشور خبر داد و گفت: "عملیات ساخت دو سکوی فاز ۱۱ پارس جنوبی با مدیریت کنسرسیوم طرح ، مشارکت پیمانکاران ایرانی حوزه فراساحل و خلق ظرفیتهای جدید اشتغال در یاردهای صنعتی کشور در ماههای پیشرو آغاز میشود."
با وجود گذشت حدود ۴ ماه از این تاریخ هنوز خبری از آغاز عملیات ساخت سکوهای فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی نیست.
* توتال در انتظار پاسخ امریکا
پاتریک پویان مدیرعامل شرکت فرانسوی توتال ماه گذشته در بخشی از مصاحبه خود با CNN عنوان کرد: «ما داریم روی پروژه گازی ایران کار میکنیم. ما مناقصههایی برگزار کردهایم و باید قراردادهای مربوط به این مناقصهها را منعقد کنیم... این قراردادها تا ماه ژانویه منعقد خواهند شد... من امیدوارم تا آن زمان ما پاسخی (از جانب کنگره) برای رئیس جمهور داشته باشیم و رئیس جمهور (آمریکا) باید در آن زمان در مورد تمدید یا عدم تمدید مجوز (فعالیت شرکتها در ایران) تصمیمگیری نماید».
بهعبارتی بهنظر می رسد این شرکت فرانسوی تا زمانی که آمریکا اجازه فعالیت ندهد، مسائل را روی کاغذ دنبال میکند و حتی پیچی در فاز ۱۱ پارس جنوبی بسته نخواهد شد.
با وجود این مسائل، این سوال مطرح می شود که آیا پایان آذرماه سال ۱۳۹۹ شاهد آغاز تولید گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی خواهیم بود؟