به گزارش مشرق، پایین آمدن آستانه استفاده از تسلیحات اتمی، آن هم تسلیحاتی که صدور فرمان شلیکشان در اختیار رئیسجمهور بیثباتی چون «دونالد ترامپ» باشد، همه را نگران کرده است؛ حتی متحدان سنتی آمریکا مانند آلمان را.
سندی که دولت آمریکا هفته گذشته با عنوان «بررسی موضع اتمی ایالات متحده» منتشر کرد، این اختیار را به رئیسجمهور میدهد که نه فقط هنگام مواجه شدن با تهدید حمله اتمی بلکه حتی در پاسخ به حملات سایبری به استفاده از سلاح اتمی متوسل شود.
این سند وزارت دفاع آمریکا را مأمور کرده بمبهای اتمیای بسازد که اصطلاحا کاربردی هستند و میتوان از آنها در جنگهای متعارف هم برای وارد کردن «خسارات محدود» استفاده کرد. برای ساخت چنین بمبهایی و نوسازی زرادخانه اتمی، آمریکاییها باید آزمایشهای اتمیشان را که سه دههای است که متوقف شده، از سر بگیرند و این یعنی آغاز دوباره رقابت تسلیحاتی واشنگتن و مسکو و چشماندازی تیره برای اروپاییهای همجوار با روسیه.
در همین رابطه بخوانید:
انتقاد رسانههای آلمانی به سخنرانی ترامپ
بالا رفتن احتمال جنگ اتمی آمریکا با روسیه و چین
«زیگمار گابریل» وزیر خارجه آلمان که حالا کشورش در اروپا به نماد مخالفت با سیاستهای یکجانبهگرایانه دولت ترامپ بدل شده اولین کشور اروپایی است که مانند روسیه و چین به صورت علنی به راهبرد تازه آمریکا واکنش نشان داده و گفته اروپا به خاطر امنیت خودش هم که شده باید در مقابله با سلاحهای اتمی پیشتاز باشد و برای جهانی عاری از این تسلیحات تلاش کند.
به نوشته پایگاه «دویچه وله»، گابریل هرچند صراحتا به ترامپ اشاره نکرده، اما گفته است: «الان هم مانند زمان جنگ سرد، ما در اروپا به ویژه از جانب شکلگیری یک رقابت تسلیحاتی جدید، در معرض خطر قرار گرفتهایم. دقیقا به همین دلیل است که این ما در اروپا هستیم که باید ابتکاری تازه برای کنترل تسلیحاتی و خلع سلاح در پیش گیریم.»
او گفت هرچند بحرانی که چند سالی است بر سر مالکیت شبهجزیره «کریمه» شکل گرفته، اعتماد اروپا به روسیه را سلب کرده و نشانههایی هم وجود دارد که روسیه نیز به دنبال تقویت توان اتمیاش است، اما اروپا باید به جای پیش گرفتن سیاست ارتقا توان اتمی، به همراه «متحدان و شرکای خود» برای دستیابی به جهانی عاری از تسلیحات اتمی و دستکم حفظ «پیمانهای کنترل تسلیحاتی کنونی» تلاش کنند.
بیشتر بخوانید:
به نظر میرسد اشاره گابریل به حقیقتی است که پیش از این هم از سوی «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران مطرح شده بود؛ اینکه راهبرد اتمی جدید آمریکا به صراحت ناقض معاهده منع گسترش تسلیحات اتمی (NPT) است که از دارندگان سلاح اتمی میخواهد به سمت کوچک کردن زرادخانه اتمی خود و نهایتا نابودی این سلاحها حرکت کنند.