سرویس سیاست مشرق - گاف های رسانهای گاهی ناشی از یک اشتباه است که سهواً رخ داده است و گاه نیز ناشی از یک تعمد. در سال ۹۶ در روزنامههای اصلاح طلب هر دو مورد فوق رخ داد. در ادامه مروری داریم بر گاف های- سهوی و عمدی- روزنامههای اصلاح طلب در سال ۹۶.
********
۱- از ضعف در شناخت زبان دیپلماسی تا ضعف در یادگیری ریاضی
روزنامه اصلاح طلب آرمان-۱۸ مهر ۹۶- در تیتر اصلی روزنامه نوشت: «۱-۵ را جایگزین ۱+۵ میکنیم». این روزنامه اصلاح طلب همچنین-۱ آبان ۹۶- در یادداشتی با عنوان «طناب پوسیده آمریکا قابل اتکا نیست» به قلم «محمدرضا خباز- استاندار سابق سمنان» نوشت: «آمریکا یک کشور غیر قابل اعتماد است. کسی که به راحتی و بدون منطق مصوبات بینالمللی و امضای خود را زیر پا میگذارد، قابل اعتماد نیست. این مطلب را نه تنها اروپایی فهمیدند بلکه اقمار و اذناب آمریکا هم متوجه شدند که آمریکا به هیچ وجه من الوجوه قابل اعتماد نیست. اگر ما تا بهحال با ۱+۵ مذاکره میکردیم بعداً برای بحثها و ارتباطاتمان با ۱- ۵ مذاکره خواهیم کرد».
اصلاح طلبان ثابت کردند که نه تنها هیچ شناختی از زبان دیپلماسی ندارند، بلکه با سادهترین اصول ریاضی نیز غربیه هستند. حتی یک دبستانی هم میداند که ۶=۱+۵ و ۴=۱-۵ بنابراین وقتی آمریکا را از طرفین مذاکره حذف کنیم ایران به جای ۱+۵ کشور با ۵ کشور طرف حساب است.
یادآور میشود مقامات ۳ کشور فرانسه، انگلیس و آلمان طی ماههای اخیر در کنار تأکید حفظ برجام - و بدون اعتراض عملی به عهدشکنیهای آمریکا - با شانتاژهای آمریکا درباره توان موشکی و نفوذ منطقهای ایران اعلام همراهی کردهاند.
متاسفانه علیرغم تجربه پرهزینه برجام، عدهای در داخل میخواهند با اتکا به اروپا! از برجامی که خودش باعث تحریمها و فشارهای جدید علیه ایران شده حفاظت کنند و همزمان مذاکره درباره توان دفاعی کشور را هم آغاز کنند!
۲- تصویر جعلی یا...!
روزنامه اصلاح طلب بهار- ۹ دی ۹۶- و در واکنش به تجمعات اقتصادی در مشهد برای تیتر صفحه اول خود با عنوان «لطفاً بشنوید» تصویری را انتخاب کرد که قابل تأمل بود.
در تصویر انتخاب شده پلیس ضد شورش مقابل تعدادی از معترضین قرار گرفته است و به نوعی به مخاطب القا میکند که نیروی انتظامی در حال برخورد با معترضین است اما با یک جستجوی ساده در فضای اینترنتی مشخص میشود که تصویر انتخاب شده هیچ ربطی به تجمعات اقتصادی در مشهد ندارد بلکه تصویر مربوطه درباره اعتراض مردم مقابل سفارت عربستان در سال ۱۳۹۴ به هتک حرمت عوامل سعودی نسبت به دو نوجوان ایرانی است.
برخی از رسانهها در واکنش به این اقدام روزنامه اصلاح طلب بهار نوشتند که انتخاب این تصویر بیشتر به تعمد شبیه است تا گاف رسانهای!
۳- اول اسم جاسوس هستهای را یاد بگیرید، بعد از او حمایت کنید
روزنامه اصلاح طلب آفتاب یزد- ۱۸ مهر ۹۶- در گافی عجیب نام جاسوس هستهای را دری نجف آبادی عنوان کرد. این روزنامه در توجیه موضوع تقدیر و اعطای مدال خدمت به «عبدالرسول دری اصفهانی» توسط رئیسجمهور با تیتر «تقدیر از برجام بوده نه دری نجفآبادی» سعی کرد موضوع تقدیر از جاسوس هستهای را توجیه کند.
جالب اینجاست که درحالی این روزنامه میان دو اسم دری نجف آبادی و دری اصفهانی اشتباه فاحشی داشته که نام دری نجف آبادی در تیتر قرمز شده است!
همچنین در متن نیز چندین بار نام دری اصفهانی آمده که این گاف رسانهای را عجیبتر جلوه میدهد.
به نظر میرسد که بیسوادی رسانهای باعث این گاف بزرگ شده اما این موضوع قابل تاملی است که یک روزنامه هنوز نام عضو تیم مذاکره کننده هستهای را نمیداند اما برای توجیه و منحرف ساختن افکارعمومی نسبت به تقدیر از وی که به جاسوسی محکوم شده، استدلال هم میآورد.
۴- از گاف رسانهای تا بازی در زمین دشمن
روزنامه اصلاح طلب شرق- ۲۳ اسفند ۹۶- در تصویر اصلی صفحه اول در یک گاف رسانهای، تصویر یک سناتور زن سنای آمریکا را به جای «جینا هاسپل» رئیس جدید سیا منتشر کرد.
اما اگر از این گاف بگذریم، هدف اصلی روزنامههای اصلاح طلب، بحران نمایی و ترساندن مردم از سایه جنگ است. بنابر مستندات متعدد، در حال حاضر، آمریکا از هر زمان دیگری در یک دهه گذشته ضعیفتر است؛ اما مقامات آمریکایی تقلا میکنند تا در محاسبات افکار عمومی و دستگاههای تصمیم گیر و تصمیم ساز کشورمان اخلال ایجاد کرده و امتیازگیری کنند. متاسفانه اصلاح طلبان با بازی در زمین دشمن، در موضعی منفعلانه با بحران نمایی و ایجاد ترس از سایه جنگ، دولت را به امتیازدهی یکطرفه و تکرار خسارت محض برجام ترغیب میکنند.
۵- کاسبی کثیف!
آبان ۹۶ باز هم یک حادثه تلخ باعث شد تا یک جریان سیاسی با زیرپاگذاشتن اخلاق و شرافت و بدون توجه به مسئولیت رسانهای خود در کمک رسانی به حادثه دیدگان، به این واقعه دردناک تنها به عنوان یک «ابزار سیاسی» بنگرد.
در همین رابطه روزنامه اصلاح طلب شرق- ۲۹ آبان ۹۶- در یادداشتی از مهدی زارع استاد پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله که مدعی شده بود بازدیدی میدانی از مناطق زلزله زده داشته ادعایی را مطرح کرد و نوشت: «گسترش خرابیها بهویژه در مسکن مهر سرپل ذهاب و سایر ساختمانهای جدیدالاحداث که ویران شدهاند، علاوه بر اینکه در معرض یک زلزله شدید با بزرگی 7.3 ریشتر و در نزدیکی پهنه گسل اصلی قرار گرفتهاند، با کیفیت بد ساخت این بناها مرتبط است. متأسفانه کیفیت بد مسکن مهر مجدداً خود را نشان داد. حدود صد نفر از ۲۵۰ کشتهشده شهر سرپل ذهاب، مربوط به ساکنان مسکن مهر است و بقیه در سایر بناهای بعضاً نوساز ویرانشده جان خود را از دست دادهاند».
گفتنی است جهانگیری روز دوشنبه (صبح پس از حادثه تلخ زلزله کرمانشاه) در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی گفته بود: «بیشتر خانههای تخریب شده در زلزله شب گذشته در استان کرمانشاه متعلق به ساختمانهای مسکن مهر است، وزارت راه و شهرسازی با دقت این موضوع را که چرا خانههای نوساز تا این حد آسیبپذیر بودهاند، بررسی کند».
پس از ادعای جهانگیری و رسانههای اصلاح طلب درخصوص خسارات زلزله، این ادعا بارها توسط مسئولین مختلف تکذیب شد. «مجتبی نیک کردار» معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کرمانشاه اعلام کرد که خبر کشته شدن ۱۰۰ نفر بر اثر زلزله در مسکن مهر کرمانشاه صحت ندارد و کذب است. صالحی مدیر روابط عمومی اداره راه و شهرسازی کرمانشاه نیز درباره تعداد کشتهها و مصدومین در مسکن مهر استان کرمانشاه پس از زلزله بیش از ۷ ریشتری گفت: «تاکنون تعداد فوتیها در واحدهای مسکن مهر ۲ نفر اعلام شده است».
گفتنی است همزمان با کاسبی سیاسی اصلاح طلبان از حادثه تلخ زلزله کرمانشاه، برخی از فعالین فضای مجازی منتسب به اردوگاه اصلاحطلبان نیز به انتشار تصاویر جعلی پرداختند.
در همین رابطه، یک خبرنگار اصلاح طلب با انتشار تصویر مردی که بر ویرانههای یک خانه فروریخته نشسته بود، از «فساد و حرامخواران و بودجههای هدر رفته برای نوسازی بافت روستایی» نوشت اما دست آخر مشخص شد که عکس او مربوط به زلزله چند سال قبل در کشور ایتالیاست.
یکی دیگر از فعالین مجازی اصلاح طلب نیز عکسی از یک ساختمان فروریخته را منتشر و در ذیل آن اینطور نوشت که مسکن مهر تخریب شده است! اما دقایقی بعد کاربران فضای مجازی گزارش دادند که این عکس متعلق به یک ساختمان ریزش کرده (آنهم نه به دلیل زلزله) در کشور مصر است.
حرکت غیراخلاقی اصلاح طلبان در استفاده ابزاری از حادثه تلخ زمین لرزه، کار را به جایی رساند که اعتراض برخی از فعالین اصلاحطلبی را نیز در پی داشت. در همین رابطه، یکی از خبرنگاران روزنامههای اصلاحطلب در یکی از صفحات اجتماعی نوشت: «یک عده هم نشستن میگن مسکن مهر و بیمارستان زمان احمدینژاد ساخته شده حالا تخریب شده. آقا زلزله که زمان احمدینژاد نیومده. مدیریت بحران شما کجاست؟».
۶- گاف نجومی درباره بودجه شورای نگهبان
روزنامه اصلاح طلب اعتماد- ۱ بهمن ۹۶- در گزارشی به بودجه شورای نگهبان پرداخت.
این روزنامه در اشتباهی بزرگ بودجه این شورا را ۱۲۸۷ میلیارد تومان اعلام کزد؛ اشتباهی که بازتاب فراوانی در رسانهها به همراه داشت.
این روزنامه اصلاح طلب- ۲ بهمن ۹۶- اشتباه خود را با یک پاراگراف کوچک در پایین صفحه خود اصلاح کرد و نوشت: «روزنامه اعتماد در شماره ۴۰۰۷ مورخ ۳۰/۱۰/۹۶ در گزارشی به حواشی ایجاد شده پیرامون بودجه شورای نگهبان پرداخت. در این گزارش رقم بودجه سال ۹۶ این شورا به اشتباه ۱۲۸۷ میلیارد تومان درج شد که رقم صحیح آن ۱۲۸ میلیارد تومان است».
البته روزنامه اعتماد در همین توضیح کوتاهش هم تاریخ را به اشتباه چاپ کرد.
لازم به ذکر است که یکی از علتهای اصلی هجمه گسترده به شورای نگهبان، حضور آیت الله جنتی در کسوت دبیری این شورا است. امانت داری، شجاعت و دقت تحسین برانگیز ایشان در سنگر شورای نگهبان، توطئه بسیاری از منحرفان را در جهت دست اندازی به مناصب نظام خنثی کرده است.
۷- از دلواپسی تا ذوق زدگی!
روزنامه اصلاح طلب آرمان- ۲ اسفند ۹۶- در گزارشی با عنوان «وزیر راه بیگانه با استعفا» نوشت: «باز هم «آخوندی»، باز هم «وزارت راه» و باز هم «عزای ملت ایران». این بار هواپیما سقوط کرد و ۶۶ مسافر و خدمه به گونهای تلخ و دهشتناک از دنیا رفتند. مرداد ۹۳ که هواپیمای تهران طبس دقایقی بعد از بلند شدن به علت خاموش شدن موتور سمت راست خود در منطقه مسکونی شهرک آزادی به دیوارههای سیمانی برخورد کرد و منفجر شد و در آن واقعه ۳۹ نفر جان باختند. یا حتی پنجم آذر ۹۵ که دو قطار مسافربری در حوالی «ایستگاه هفتخوان» در محور سمنان-دامغان با هم برخورد کردند؛ در این حادثه قطار سمنان به مشهد از پشت به قطار تبریز به مشهد که در همان ریل متوقف بود، برخورد کرد و ۴۷ نفر کشته و ۱۰۳ نفر نیز مصدوم شدند. وجه اشتراک این حوادث و تعدادی دیگر از حوادث مشابه آن نشستن آخوندی بر کرسی وزارت راه بوده است. وزیری که استراتژی سکوت را به خوبی آموخته و یا اگر سخنی میگوید مرهمی بر داغ بازماندگان نیست؛ مانند همین سقوط هواپیمای atr۷۲ که ۶۶ نفر را به کام مرگ برد.
با وجود حوادث متعدد و فشاری که به دولت از این زاویه وارد میشود، میتوان وزیر راه را به استعفا توجه داد. فرصت مناسبی است که وزیر با آرامش به کارنامهای نگاه کند که در آن از برخورد قطار گرفته تا واژگونی اتوبوس نخبهها و سقوط قطار دیده میشود و برای خروج از این مسیر پرهزینه خود گامی به جلو بگذارد. تصمیم وزیر میتواند مستقل از تصمیم مجلس برای استیضاح باشد. او خود میتواند کار را تمام کند».
اما این روزنامه در اقدامی عجیب- در ۲۳ اسفند ۹۶- با خوشحالی از رأی نیاوردن استیضاح آخوندی در مجلس نوشت: «فراکسیون امید دلواپسان را ناامید کرد.»!
۸- بودجه ۱۰۵۷ میلیارد ریالی، تومان خوانده شد!
در اول بهمن ۹۶ حمله روزنامه جمهوری اسلامی به سخنگوی شورای نگهبان درباره بودجه این نهاد انقلابی، با شیطنت یا گاف آماری وحشتناک همراه بود زیرا بودجه پیشنهادی دولت در لایحه بودجه ۹۷ برای شورای نگهبان ۱۰۵۷ میلیارد ریال بود، نه ۱۰۵۷ میلیارد تومان
روزنامه جمهوری اسلامی در گزارشی نوشته بود: «کدخدائی سخنگوی شورای نگهبان در واکنش به مطلبی درباره افزایش بودجه سال آینده این شورا، گفت: «آنهایی که انتقاد میکنند به سازمان برنامه و بودجه و دیوان محاسبات دسترسی دارند و میتوانستند اطلاعات دریافت کنند ولی بودجه شورای نگهبان چیز زیادی بیشتر از پول تو جیبی برخی از مسئولین نیست.» بودجه پیشنهادی مربوط به شورای نگهبان برای سال ۱۳۹۷ مبلغ ۱۰۵۷ میلیارد تومان است. پیدا کنید برخی مسئولین را که پول تو جیبی آنها نزدیک این مبلغ است. اگر پیدایشان کردید ما را هم باخبر کنید تا در روزنامه به مردم معرفیشان کنیم
حمله روزنامه جمهوری اسلامی به گلایه سخنگوی شورای نگهبان درباره بودجه این نهاد انقلابی، با شیطنت یا گاف آماری وحشتناک همراه بوده است؛ زیرا بودجه پیشنهادی دولت در لایحه بودجه ۹۷ برای شورای نگهبان ۱۰۵۷ میلیارد ریال است، نه ۱۰۵۷ میلیارد تومان. از این مبلغ، حدود ۸۸ میلیارد تومان آن بودجه جاری شورای نگهبان و مابقی اعتبار عمرانی است.
به نظر میرسد با توجه به آنکه برخی وزرای دولت روحانی، ثروتهای هزار میلیاردی دارند، بودجه چند ده میلیاردی شورای نگهبان در حد پول تو جیبی آنها است؛ بنابراین سخنگوی شورای نگهبان، بیراه هم نگفته است!
۹- گاف روزنامههای اصلاح طلب درباره سند رشوه توتال
در تیرماه ۹۶ و به دنبال انتشار سند رشوه دهی توتال- شرکت فرانسوی طرف قرارداد با دولت یازدهم- روزنامهها و رسانههای اصلاح طلب به صورت همزمان و بدون مطالعه سند دچار یک گاف بزرگ شدند، این رسانهها تلاش کردند تاریخ انتشار حکم در سایت وزارت دادگستری آمریکا را به عنوان روز انجام تخلف جا زده و این گونه القا کنند که رشوه توتال به مقامات دولتهای سازندگی و اصلاحات مربوط نبوده است ولی نگاهی به متن اسناد موجود گاف بزرگ زنجیرهایها را نشان داد.
در متن سند فوق آمده است: «در ماه می سال ۱۹۹۵ میلادی، شرکت نفت و گاز توتال وارد مذاکراتی با یک مقام رسمی ایرانی شد، مقامی که رئیس یک شرکت مهندسی ایرانی بود. این شرکت مهندسی مالکیت دولتی داشته و دولتیها آن را اداره میکردند. توتال با شروع این مذاکرات نهایتاً به توافقی که به ادعای خودشان قانونی بوده میرسند. توافقی مصطلح به نام «شرایط مشاوره» که بر اساس آن توتال باید مبالغ غیر قانونی را به دلالانی که مقامات رسمی ایران آنها را تعیین کرده بودند، بدهند. در عوض، شرکت ملی نفت ایران اطمینان دهد که قرارداد توسعه پروژه «A» و «E» جزیره سیری را با توتال امضاء خواهد کرد. این قرار دو ماه بعد یعنی در جولای سال ۱۹۵۵ به امضاء رسید».
داستان رشوه ۶۰ میلیون دلاری توتال به یک مقام دولتی ایران طی سالهای ۱۳۷۴- ۱۳۸۳ زمانی علنی شد که وبسایت رسمی وزارت دادگستری آمریکا در ۲۹ مه ۲۰۱۳ (۸ خرداد ۱۳۹۲) اعلام کرد با توتال به مصالحه رسیده و توتال پذیرفته در قبال پرداخت دو فقره جریمه به دولت آمریکا بابت نقض قوانین ضد ارتشاء، جمعاً به مبلغ ۳۹۸ میلیون دلار، بتواند به حضور خود در بازار بورس نیویورک ادامه دهد.
۱۰- گاف رسانهای یا یک حرکت حساب شده بر علیه شیعیان جمهوری آذربایجان
روزنامه اصلاح طلب شرق- ۱۱ آذر ۹۶- مصاحبهای را با «ماسیس مایلیان» وزیر خارجهٔ کشور خود خوانده قره باغ کوهستانی منتشر و سعی در مطرح کردن وزیر خارجه برای کشوری ناشناختهای کرد که تا امروز، جمهوری اسلامی این کشور جعلی را به رسمیت نشناخته و نخواهد شناخت.
گفتنی است جمهوری اسلامی ایران از جملهٔ اولین کشورهایی است که استقلال جمهوری آذربایجان را به رسمیت شناخته است یعنی کشوری در قفقاز جنوبی که مرزهای شرقی آن محدود به دریای خزر و مرزهای غربی آن محدود به ارمنستان و از جنوب نیز هم مرز با کشورمان میباشد. سالها قبل در زمان لنین و استالین منطقهٔ قره باغ که تعداد محدودی ارمنی را در خود جای داده بود، با مهاجرتهای بزرگ ارامنه از دیگر شهرهای شوروی هر روز ازنظر ترکیب قومیتی و دینی دگرگون میشد. رفته رفته ترکیب ارامنه در منطقه با مسلمانها برابر شد و رو به فزونی گذاشت و بالاخره ترکیب جمعیتی منطقه کاملاً عوض شده و ارامنه خود را قوم برتردرقره باغ قلمداد کردند. این پیشینه دقیقاً در همین سالهای ۱۹۸۸ به بعد باعث شد تا ارامنه نیز همزمان با آذریها اعلام استقلال کنند و سعی کنند تا منطقهای را که در آن ساکن هستند به ارمنستان وصل کنند. تلاش ارمنهٔ ساکن در قره باغ برای الحاق به ارمنستان باعث گردید تا جنگ سختی بین جمهوری آذربایجان با اکثریت مسلمان با همسایهٔ غربی خود یعنی جمهوری ارمنستان با اکثریت ارمنی شکل بگیرد.
جنگ بین مسلمانان و ارامنه که در منطقه قره باغ شکل گرفت با حمایتهای تسلیحاتی و سیاسی برخی کشورها سالها به طول انجامید و سرانجام نیز به شکل یک مناقشهٔ لاینحل در منطقه باقی ماند و جمهوری آذربایجان نیز یک پنجم خاک خود را از دست داد.
لازم به ذکر است که برخی رسانهها در اعتراض به این اقدام روزنامه اصلاح طلب نوشتند که: «گاف رسانهای روزنامهٔ اصلاحطلب یا یک حرکت حساب شده بر علیه شیعیان جمهوری آذربایجان/مصاحبه با وزیر کشوری که وجود خارجی ندارد!«