کد خبر 855439
تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۲۳:۴۰
فیلم/ آیا نفس های برجام به شماره افتاده است؟

مواضع ظاهراً شدیداللحن ترامپ درباره برجام به معیار و مکیال قابل اتکایی برای برخی حامیان برجام تبدیل شده است؛

به گزارش مشرق، مجلس خبرگان رهبری با صدور بیانیه‌ای از دولت خواست ضمن عذرخواهی از ملت نوع تعامل خود را با غرب تغییر داده و بیش از این به کشورهایی که سابقه تاریکی در بدعهدی دارند اعتماد نکند، ولی دیروز دولت در پاسخ بیانیه‌ای تاسف برانگیز صادر کرده و ضمن‌گریز به موضوعات دیگر عذرخواهی را برای منتقدان لازم دانسته است!

بیشتر بخوانید:

توییت جدید ظریف درباره برجام +عکس


پس از خروج آمریکا از برجام مجلس خبرگان رهبری بیانیه‌ای صادر کرد. فقهای مجلس خبرگان در بخشی از این بیانیه تاکید می‌کنند: «لازم است رئیس‌جمهور محترم، صادقانه و با صراحت، نسبت به خسارتهای وارده در برجام که به خاطر عدم رعایت خطوط قرمز ترسیمی توسط رهبر معظم انقلاب از جمله اخــذ تضمین‌های لازم از ۱+۵ و نیز عدم رعایت اقدام متناظر و گام به گام، پدید آمد؛ از مردم عزیز ایران عذرخواهی کرده، تجربه توافق برجام را چراغ راه آینده قرار دهند.»


در بخش دیگری از این بیانیه آمده: «دستگاه دیپلماسی کشور اگر چه در چند سال گذشته، تمام تلاش خود را برای انجام توافق موسوم به برجام به کار بست... طرفهای اروپایی برجام، سابقه خوبی در تعامل با جمهوری اسلامی نداشته و در سال‌های گذشته از هیچ اقدامی بر خلاف منافع جمهوری اسلامی ایران فروگذار نکرده‌اند و اعتماد بر آنان در ادامه راه برجام، نادیده انگاشتن تجربیات گذشته است. در شرایط کنونی هم به نظر می‌رسد اختلاف ظاهری آمریکا و سه کشور اروپایی در واقع، نوعی تقسیم کار بین آنان است و بر همین اساس در ادامه مذاکرات با آنان لازم است در اسرع وقت و ضمن جلوگیری از اتلاف فرصت توسط دشمن، تضمین‌های جدی و محکمی برای ماندن در توافق اخذ شود.»


دبیرخانه شورای اطلاع‌رسانی دولت امروز با صدور اطلاعیه‌ای ۸ بندی واکنش نشان داد. در بخشی از این اطلاعیه آمده: «راهبرد اصلی و اعلام شده دولت، در مذاکرات طولانی با شش کشور و اتحادیه اروپا، تأمین منافع ملی بوده است و در این مسیر، هیچیک از حقوق، توانایی‌ها و ظرفیت‌های راهبردی کشور مورد مذاکره و معامله قرار نگرفته است؛ بلکه بهانه‌های واهی برای متهم کردن ایران را از دست بدخواهان گرفته و حقوق مسلم ملت ایران را برای پیشرفت و حضور عزّتمندانه در اقتصاد جهانی تثبیت کرده است».


رویای بدون تعبیر: دولت نقدپذیر!


شورای اطلاع‌رسانی دولت مدعی شده است که «در برجام هیچیک از حقوق، توانایی‌ها و ظرفیت‌های راهبردی کشور مورد مذاکره و معامله قرار نگرفته است». این ادعا در حالی است که دولت یازدهم بی‌آنکه تضمین محکم و غیرقابل تغییری از حریف بگیرد، بسیاری از تعهدات خود را به صورت کاملا یکجانبه و به گونه‌ای که قابل بازگشت نیست، عملیاتی کرد. خروج بیش از ۱۲هزار سانتریفیوژ از چرخه غنی‌سازی، توقف تحقیق و توسعه برای غنی‌سازی در فردو، بتن‌ریزی در قلب رآکتور اراک و خروج ۹۷۰۰کیلوگرم از ده‌هزارکیلوگرم اورانیوم غنی شده زیر ۵ درصد- که طی ده سال با تلاش دانشمندان هسته‌ای کشورمان به دست آورده بودیم- از کشور از جمله این اقدامات است که هزینه‌های سنگینی را در پی داشت.»


در بخش دیگری از این اطلاعیه آمده است: «برجام از نظر جهانیان، یک دستاورد بی‌نظیر درعرصه‌ دیپلماسی و صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی است. شکستن اجماع جهانی علیه ایران، رسوایی صهیونیست‌ها، برچیده شدن تحریم‌های بین‌المللی، و به رسمیت شناخته شدن برنامه صلح آمیز هسته‌ای کشور بخشی از دستاوردهای برجام به شمار می‌رود» ظاهرا دولت همچنان بر ادامه رویکرد خسارت بار «حفظ برجام به هر قیمت» اصرار دارد! ادعای برچیده شدن تحریم‌های بین‌المللی در پسابرجام در حالی است که دولتمردان به دفعات اذعان کرده‌اند که تحریم‌ها برداشته نشد. نه تنها تحریم‌ها برچیده نشد، بلکه به جهت دیپلماسی منفعلانه دولت، آمریکا با قوانینی همچون قانون آیسا و قانون کاتسا ۲۰۱۷(مادر تحریم ها)، زیرساخت تحریم‌ها را گسترده‌تر کرد.

علاوه‌بر این ایران هراسی در پسابرجام به شدت افزایش پیدا کرد. همچنین نه تنها در متن برجام تعبیر «به رسمیت شناخته شدن حق غنی‌سازی ایران» به کار نرفته، بلکه کاملاً برخلاف معاهده NPT ایران با برجام در جهان برای اولین بار به یک «استثنا» تبدیل شده و علیرغم فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای، حق غنی‌سازی بالاتر از ۳/۵٪ را ندارد و برای غنی‌سازی باید جزییات آن از جمله مکان، زمان و... را به سمع و نظر آمریکا برساند و با موافقت او این کار را انجام دهد.


در بخش دیگری از این بیانیه آمده است:«رئیس‌جمهور فعلی آمریکا مدعی است در جریان برجام کاملاً متضرر شده است و ایران را کشوری می‌داند که بدترین توافق را به او تحمیل کرده‌است».


در پاسخ باید گفت: مواضع ظاهراً شدیداللحن ترامپ درباره برجام به معیار و مکیال قابل اتکایی برای برخی حامیان برجام تبدیل شده است؛ این جریان، اظهارات ترامپ را شاهد مسلم و نشانه مسجلی بر غلبه‌ دولت ایران بر آمریکا در برجام و دلالت روشنی بر بیراه بودن نقدهای منتقدان به آن می‌دانند. ترامپ معتقد است برجام توافق خوبی برای آمریکا «نبوده است» اما نه از آن جهت که ستانده‌های ایران نسبت به آمریکا در متن توافق بالاتر باشد یا آمریکا عاید کمی از قبل برجام نصیبش شده باشد، بلکه اساسا موضع ترامپ این است که چرا امتیازگیری از ایران کم بوده و چرا محدودیت‌های برجام تاریخ انقضاء دارد و چرا صرفا مربوط به حوزه هسته‌ای است.


لجبازی!!


راهبرد دولت ترامپ در ادامه سیاست‌های دولت اوباما، دست بالا گرفتن در قبال ایران برای اعمال سختگیری، آغاز مجدد مذاکره برای امتیازگیری و باجگیری، فزون طلبی و تحمیل برجام جدید (موشکی، منطقه‌ای و...) است. در این ارتباط بالا نگه داشتن ریسک سرمایه‌گذاری در ایران، تصویب و اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران و اعلام عدم پایبندی ایران به برجام از ارکان این راهبرد است.در این راستا، اروپا در نقش پلیس خوب و آمریکا در نقش پلیس بد در پی امتیازگیری مجدد و تعمیم خسارت محض برجام به دیگر مولفه‌های قدرت کشورمان هستند.


دبیرخانه شورای اطلاع‌رسانی دولت در بخش دیگری از این اطلاعیه با لحنی طلبکارانه آورده است:«متأسفانه آنان که باید عذرخواه مواضع نادرست خود در گذشته باشند،  طلبکارانه به دستاوردهای ملی می‌تازند و حاضر نیستند به این سؤال پاسخ دهند که خسارت‌های تحریم ظالمانه بر ملت ایران چه میزان بوده و برای پیش گیری به موقع از آن خسارت‌ها چه کرده اند؟ آنها هیچ گاه حاضر نیستند از ناتوانی خود در ارائه راه‌های جایگزین  برجام سخن بگویند و صادقانه بابت رویکرد غلط و کارشکنی‌های خود در روند پیشرفت کشور ، از ملت عذرخواهی کنند».


این بخش از اطلاعیه نشان می‌دهد که دولت همچنان اصرار دارد که با فرار به جلو، دهان منتقدان را ببندد. دولت آقای روحانی ۵ سال ظرفیت‌های عظیم کشور را معطل برجام نگه داشت. این در حالی است که بعد از «امضای توافق به هر قیمت» و «حفظ توافق به هر قیمت»، تقریبا هیچ دستاوردی عاید مردم کشورمان نشد. حال پس از این فرصت سوزی بزرگ و خسارت محض، حتی یک عذرخواهی خشک و خالی را هم حق مردم صبور نمی‌داند.


هیچ تجربه خوبی نداشتیم


عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رئیس‌ستاد پیگیری اجرای برجام در مصاحبه با «آ ار دی» آلمان گفت: ما در ۲ سال گذشته هیچ تجربه خوبی در اجرای توافق هسته‌ای نداشته ایم. آمریکا حتی زمانی که شریکی در برجام بود هم به وعده‌های خود عمل نکرد. این وضعیت منجر به این شد که کشورهای اروپایی هم نتوانند سهم خود در این توافق را برآورده کنند.


عراقچی در پاسخ به این پرسش که بعد از خروج آمریکا از برجام ایران چگونه عمل می‌کند گفت: اروپا باید در عرض چند هفته منافع ایران را تضمین کند.


وی افزود: توافق هسته‌ای از دو ستون تشکیل می‌شود. یکی محدودیت برنامه‌های اتمی ما و دیگری لغو تحریم‌ها علیه ما. ما ایده‌هایی برای تضمین‌ها داریم اما اول می‌خواهیم از اروپا بشنویم که چه چیزهایی را برای ارائه دادن به ما دارند.


خبرنگار آ ار دی آلمان در ادامه این مصاحبه دوباره این پرسش را مطرح کرد که شرایط شما چیست و عراقچی این طور پاسخ داد: «تعادل برجام روی دو ستون قرار دارد و اگر یکی از این دو ستون‌ها آسیب ببیند، دیگر هیچ تعادلی وجود نخواهد داشت. ما حالا از کشورهای اروپایی سؤال می‌کنیم آنها چگونه می‌خواهند این تعادل را حفظ کنند؟


به گزارش تسنیم، عراقچی در ادامه در پاسخ به این پرسش که روحانی چه مدت زمانی را برای مذاکرات با اروپا پیش‌بینی کرده است، گفت: وی تعداد هفته‌ها را مشخص نکرده و گفته چند هفته. من فکر نمی‌کنم که این مذاکرات بیش از ۴ هفته به طول بینجامد. همزمان ما خواستار تشکیل یک کمیسیون مشترک برای برجام هستیم که در آن درباره خروج آمریکا و عدم حضور آن در این توافق صحبت کنیم.


حمید بعیدی‌نژاد سفیر ایران در لندن بااشاره به تماس تلفنی ترزا می ‌با روحانی گفت: نخست‌وزیر انگلیس به روحانی اطلاع داده که سه کشور اروپایی سه‌شنبه در بروکسل بسته‌ای از پیشنهادات را برای حفاظت از اجرای برجام و اطمینان به ایران برای بهره‌مندی از منافع توافق به ظریف ارائه می‌دهند.


مرگ قوانین بین‌المللی


سیدکمال خرازی رئیس‌شورای راهبردی روابط خارجی که برای شرکت در اجلاس رهبران برای صلح به فرانسه سفر کرده است، با «ژان پی یر رافارن» نخست‌وزیر اسبق این کشور و رئیس‌بنیاد «رهبران برای صلح» دیدار و گفت‌وگو کرد.


رافارن در این دیدار گفت: در شرایط بسیار دشواری زندگی می‌کنیم، در اطراف خود جنگ‌های زیادی می‌بینیم که روزانه در جریان است و قدرت‌های بزرگ که پس از جنگ جهانی دوم در یک تصمیم جمعی به تشکیل سازمان ملل و شورای امنیت آن برای برقراری صلح و امنیت کمک کردند، امروز خود عامل مهمی در توسعه جنگ‌ها هستند.


خرازی نیز در این دیدار گفت: سازمان ملل و شورای امنیت امروز به دستگاهی ناتوان تبدیل شده‌اند، زیرا قدرت‌های بزرگ وقتی نمی‌توانند از طریق این سازمان و با روش‌های قانونی به خواست خود برسند، رأسا تصمیم می‌گیرند و با تشکیل ائتلاف‌های خارج از سازمان ملل با تجاوز به کشورهای دیگر موجب گسترش جنگ و خونریزی و ویرانی می‌شوند.


رئیس‌شورای راهبردی روابط خارجی نمونه‌ای از نقض قوانین بین‌المللی را اقدام اخیر آمریکا در خروج از برجام خواند و گفت: رئیس‌جمهور آمریکا به خود اجازه می‌دهد هر اقدام غیرقانونی را مرتکب شود. آمریکا با نقض تعهدات خود و خروج از برجام در واقع بار دیگر مرگ قوانین بین‌المللی را اعلام کرد، چنانکه قبلا نیز با خروج از معاهده پاریس نشان داد که برای تصمیم‌های جمعی هیچ ارزشی قائل نیست. اکنون راهی که اتحادیه اروپا انتخاب می‌کند بسیار مهم است، اینکه تسلیم مطامع آمریکا شود و یا با مقاومت دربرابر فشارهای آمریکا استقلال خود را به اثبات برساند.


تضمین


محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در پیامی توئیتری درباره دیدارهای اخیر خود در چین و روسیه و رایزنی‌هایش درباره برجام تاکید کرد که «به زودی مشخص خواهد شد که چطور گروه ۴+۱ می‌تواند منافع ایران در برجام را تضمین کنند».


مجله «اشپیگل» سرمقاله خود را به موضوع خروج آمریکا از «برجام» اختصاص داد و با توجه به آن خواستار مقاومت اروپا در برابر آمریکا شد.


در ادامه این مطلب آمده است: ترامپ می‌خواهد کاری کند که حکومت ایران با تحریم‌ها به زانو در بیاید.


اشپیگل افزود: در ایران، مسئولانی که ضعف نشان بدهند کناره زده می‌شوند. اکنون(با خروج آمریکا از برجام)، بیشتر محتمل است که آنها (ایرانی‌ها) متحد شوند.


مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه با شبکه «سی. بی. اس» گفت: امیدواریم که آقای [حسن] روحانی [رئیس‌جمهور ایران] هم، که خود را غربی می‌پندارد، بازداشت‌شدگان ایران را آزاد کند. او درباره این واقعیت صحبت می‌کند که می‌خواهد شرکت‌های اروپایی آنجا بمانند. حداقل کاری که او می‌تواند انجام دهد، این است که تمام افرادی را که کشورش، کشور آقای روحانی، نگه داشته، آزاد کند.


پامپئو در ادامه این مصاحبه با بیان اینکه اروپایی‌ها نتوانستند درخواست‌های واشنگتن برای «اصلاح» برجام را برآورده کنند، گفت با این حال واشنگتن به گفت‌وگو با اتحادیه اروپا برای مقابله با فعالیت‌های موشکی و منطقه‌ای ایران ادامه می‌دهد.


پیتر آلتمایر وزیر اقتصاد آلمان در گفت‌وگو با شبکه خبری «زد. دی. اف» گفت: برلین امیدوار است با گفت‌وگو و مذاکره، واشنگتن را متقاعد کند که شرکت‌های همکار با ایران نباید جریمه شوند.


وی پیش از این گفته بود: محافظت از شرکت‌های آلمانی برابر تحریم‌های آمریکا علیه ایران، دشوار است.


استعفای ناگهانی


آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هفته گذشته در خبری غیرمنتظره، اعلام کرد «ترو واریورانتا» مدیر بخش بازرسی و نظارت آژانس از سمت خود کناره‌گیری کرده است.


ناگهانی بودن این تصمیم واریورانتا و همزمانی آن با تلاش‌های ترامپ و نتانیاهو برای فشار به ایران، این گمانه‌ را ایجاد کرده که ممکن است وی به واسطه عواملی خارج از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و تحت فشار کسانی که به دنبال فضاسازی تازه علیه ایران هستند، مجبور به استعفا شده باشد؛ هرچند فعلا مدرک قابل استنادی برای اثبات یا رد این گمانه وجود ندارد.


استعفای ناگهانی مسئول بخش بازرسی و نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یادآور عزل مدیرکل سازمان منع تسلیحات شیمیایی در سال ۲۰۰۲ تحت فشار آمریکا است.


به گزارش خبرگزاری‌ها وزارت خارجه روسیه از دیدار و گفت‌وگوی رئیس‌جمهور این کشور با مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره برجام خبر داد.


وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که ولادیمیر پوتین در دیدار با «یوکیا آمانو» بر تمایل مسکو برای متعهد ماندن و پایبندی به برجام تاکید کرد.

منبع: کیهان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 4
  • در انتظار بررسی: 3
  • غیر قابل انتشار: 5
  • IR ۰۰:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۵
    چقدر پررو وگستاخند که میگویند منتقد برجام باید عذرخواهی کند. خجالت بکشید بااین قرارداد ننگینتان
  • سجاد IR ۰۰:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۵
    امیدوارم روزی نرسه بخاطر برجام نتونید سرتون رو بالا بگیرید!
  • IR ۰۶:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۵
    8 0
    وقتی با مسئولین دو تابعیتی که برای حفظ موقعیت خود و فرزندانشان در کشورهای معاند ایران سالها وقت و هزینه صرف کرده اند ، برخورد قاطع صورت نمی پذیرد ، باید هم منتظر چنین اظهار نظرات طلبکارانه ای از سوی آنان بود.
  • نادم IR ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۵
    5 1
    از اینک رأی به شما دادند حتما" عذر خواهی می کنند و مثل ......پشیمانند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس