به گزارش مشرق، "علياکبر صالحي " رئيس سازمان انرژي اتمي کشورمان در گفتوگو با فارس در خصوص فرمان جديد ديميتري مدودف رئيس جمهور روسيه که ايران را از سرمايهگذاري در هر نوع فعاليت تجاري مرتبط با استخراج اورانيوم، توليد يا استفاده از مواد و فناوري هستهاي در خاک روسيه منع کرده است، گفت که ما (ايران) هيچگاه قصد سرمايهگذاري در غنيسازي اورانيوم روسيه را نداشته و نداريم و سرمايهگذاريهاي غنيسازي ما صرفاً داخلي است.
وي در ادامه به سرمايهگذاري ايران در اوروديف فرانسه اشاره کرد و افزود: ما بيش از 30 سال و اندي است که در اوروديف براي خدمات غنيسازي سرمايهگذاري کرديم، ولي تاکنون حتي به اندازه يک سر سوزن نيز از خدمات غنيسازي آن استفاده نکردهايم، لذا اين تجربه تلخ موجب شد که ما در داخل شروع به غنيسازي کنيم و يکي از علتهاي اصلي هم اين بود که نميشد به قول و قرارهاي خارجي دل بست و به همين اعتبار، نظام تصميم گرفت که براي تضمين تامين مطمئن سوخت هستهاي نيروگاههاي خود در داخل کشور اقدام کند و بر اين اساس نيز شروع به استخراج، تبديل و غني سازي اورانيوم و ساخت ميلههاي سوخت کرديم.
رئيس سازمان انرژي اتمي با بيان اينکه ما قطعاً دلمان نميخواهد که دوباره اين تجربه تلخ را تکرار و بخواهيم در تاسيسات غنيسازي کشورهاي خارجي مجدداً سرمايهگذاري کنيم، اين موضوع را به خودي خود منتفي دانست.
وي با اشاره به موضوع فرآوري مجدد سوخت هستهاي نيز اظهار داشت: براساس تفاهم ايران و روسيه درباره سوخت نيروگاه اتمي بوشهر، قرار است سوخت اين نيروگاه پس از استفاده به روسيه بازگردانده شود. بنابراين هر چند که فرآوري مجدد سوخت هستهاي حق ما و حق ديگر کشورهاي عضو NPT است، اما فعلاً در صدد فرآوري سوختهاي هستهاي مصرف شده همانند سوخت نيروگاه هستهاي بوشهر نيستيم، لذا اين موضوع نيز به خودي خود منتفي است.
* بالاتر از 20 درصد از ظرفيت اسمي، آب سنگين در اراک توليد ميشود
رئيس سازمان انرژي اتمي در ارتباط با آب سنگين نيز گفت: جمهوري اسلامي ايران خود در حال توليد آب سنگين است و از اين فناوري نيز به خوبي استفاده ميکند، در حال حاضر نيز بالاتر از 20 درصد از ظرفيت اسمي، آب سنگين در اراک توليد ميشود لذا فرمان آقاي مدودف در خصوص موارد اشاره شده خود به خود منتفي شده است.
صالحي در عين حال با بيان اينکه مسائل سياسي از دو ديدگاه قابل تجزيه و تحليل هستند، خاطرنشان کرد: يک ديدگاه اين است که ما بر اساس آرزوهاي خودمان تحليل کنيم که به عقيده من اين يک روش مبتني بر واقعيات نيست، اما ديدگاه ديگر، تحليل واقعيات است. اصولا کشورها به دنبال تامين منافع ملي خود هستند و به هر حال روسيه نيز در يک چالش بينالمللي سعي ميکند که منافع حداکثري داشته باشد. لذا ما بايد رفتار سياسي ديگران را واقع گرايانه مورد تجزيه و تحليل قرار دهيم.
* روسيه به دنبال توازن بين کشورها و گروههاي بينالمللي است
وي اضافه کرد: احتمالاً روسها قصد دارند که بين کشورها و گروههاي بينالمللي توازن سياسي مورد نظر را برقرار کنند. لذا به اعتقاد من مقامات اين کشور از تيزهوشي سياسي لازم برخوردارند و ميدانند که ايران جايگاه ويژهاي را در سياست بينالمللي روسيه به عنوان يک همسايه قابل اعتماد و مستقل بازي ميکند و بر اين اساس علاقهمند نيستند که ايران در مدار سياستهاي غرب قرار گيرد.
به گفته صالحي سياست امري عريان نيست که همه چيز آن مکشوف باشد و بخش عمده سياست مکتوم است.
* تا راهاندازي رآکتور آي آر 40، 90 تن آب سنگين توليد ميکنيم
وي در خصوص ميزان توليد آب سنگين، با يادآوري اينکه آب سنگين جزو قرارداد پادماني بين ايران و آژانس نيست، گفت: خيلي علاقهمند نيستم در اينجا عدد ذکر کنم، ولي ما بايد در زمان راهاندازي رآکتور تحقيقاتي آي آر 40، حدود 90 تن آب سنگين داشته باشيم و انشاءالله تا آن زمان 90 تن را تامين خواهيم کرد.
* عمليات انتقال سوختهاي مجازي با پر کردن قلب رآکتور بوشهر با آب انجام شد
معاون رئيس جمهور در پاسخ به اين سؤال که آيا موضعگيري اخير مدودف بر ديگر توافقات ايران و روسيه همچون سوختگذاري نيروگاه بوشهر تاثيرگذار است؟ با بيان اينکه کار ما با روسها در خصوص نيروگاه اتمي بوشهر به خوبي پيش ميرود، گفت: در حال حاضر عمليات نقل و انتقال سوختهاي مجازي با پر کردن قلب رآکتور با آب (نقل و انتقال سوخت مجازي) در اين نيروگاه به خوبي انجام گرفت، همچنين ماشين خاص سوختگذاري نيز مورد آزمايش قرار گرفت.
* انتقال کامل سوخت به قلب رآکتور بوشهر در نيمه آبان انجام ميشود
وي ضمن ابراز اميدواري نسبت به راهاندازي هر چه سريعتر نيروگاه بوشهر، افزود: تاريخهايي که در مورد راهاندازي اين نيروگاه اعلام ميشود، ممکن است تغيير کند و راهاندازي حتي قبل يا بعد از زمان اعلام شده اتفاق بيفتد؛ بنابراين تاريخ اعلام شده تقريبي است.
صالحي گفت: فرض کنيد که شما استخري را پر از آب ميکنيد و يک دفعه نشتي درون استخر مشاهده ميشود که بر اين اساس شما اقدام به جلوگيري از نشتي ميکنيد و همين فرآيند نيازمند صرف وقت بيشتري است، در بوشهر هم وضعيت بدين صورت ميباشد.
وي با بيان اينکه در نيروگاه بوشهر کارهاي حجيم وقتگير ولي خيلي ساده، مثل عايق کاري لولهها انجام ميشود که اميدواريم طي هفته هاي آينده به پايان برسد، متذکر شد: براي راهاندازي نيروگاه بوشهر بايد چنين اقداماتي را انجام داد، در عين حال اميدواريم که اواسط آبان ماه با چند روز کم و زياد، شاهد انتقال کامل سوخت به قلب رآکتور باشيم.
صالحي همچنين به خبرنگاران نويد داد که در زمان نقل و انتقال سوخت به قلب رآکتور بوشهر تسهيلاتي براي حضور آنها فراهم خواهد کرد.
* برق نيروگاه بوشهر اواخر آذر به شبکه سراسري متصل ميشود
رئيس سازمان انرژي اتمي در عين حال با ذکر اين نکته که فرآيند راهاندازي نيروگاه بوشهر از آخر مردادماه آغاز شده است، گفت که در حال حاضر نيروگاه بوشهر در حال راهاندازي تدريجي است و افزود: اين نيروگاه با نيروگاههاي فسيلي متفاوت بوده و فرآيند راهاندازي آن زمان بر است، بنابراين اميدواريم تا آخر آذرماه (يکي دو هفته بيشتر يا کمتر) شاهد اتصال نيروگاه به شبکه برق سراسري با 40 درصد قدرت باشيم.
صالحي همچنين توضيح داد: تغيير احتمالي اين تاريخ بسته به اين است که اين فرآيند چه مسائلي را پيش رو داشته باشد. چندي پيش يکي از پمپها دچار مشکل شد که برطرف کرديم، اما ما به خاطر ايمني بيشتر، تمام پمپها را دوباره باز کرده و بستيم.
رئيس سازمان انرژي اتمي کشورمان ايمني نيروگاه بوشهر را حائز اهميت برشمرد و گفت: اگر بنده را بين راهاندازي زودتر نيروگاه و رعايت مسائل ايمني مخير بگذارند، رعايت مسائل ايمني براي من از اولويت بيشتري برخوردار است. ممکن است برخي مسائل ايمني جزئي در جايي ناديده گرفته شود و بگوييم عبور ميکنيم، ولي من همواره تأکيد داشتم که مسائل ايمني هيچگاه نبايد ناديده گرفته شود.
وي با بيان اينکه نظام ايمني ايران و همچنين روسيه و آژانس، تمامي فعاليتهاي نيروگاه بوشهر را رصد ميکنند، گفت: ما ايمني را بر همه چيز مقدم ميدانيم، ولو اينکه راهاندازي نيروگاه چند ماه هم به تعويق بيفتد. اصل، ايمني نيروگاه بوشهر است که الحمدلله تاکنون تمامي مراحل و ضوابط ايمني به خوبي اجرا شده است.
* نيروگاه بوشهر در سال 7 تا 10 ميليون بشکه نفت صرفهجويي دارد
صالحي در پاسخ به اين پرسش که نيروگاه بوشهر چند درصد برق کل کشور را تامين ميکند؟ اظهار داشت: اين به برق توليدي کشور بستگي دارد، در حال حاضر 35 تا 42 هزار مگاوات اوج برق توليدي کشور است که اگر آن را 35 هزار مگاوات در نظر بگيريم، نيروگاه بوشهر در حدود 2.5 درصد برق کشور را تامين ميکند، که مقدار قدرت توليدي نيروگاه بوشهر نسبت به حجم برق توليدي کشور زياد نيست، اما اهميت نيروگاه بوشهر در تکنولوژي آن است.
وي با بيان اينکه نيروگاهي همچون نيروگاه بوشهر ميتواند در سال بين 7 تا 10 ميليون بشکه نفت صرفهجويي داشته باشد، اين رقم را بسيار مهم خواند و افزود: نيروگاههاي برق در صورتي که راندمان خوبي داشته باشند نفت کمتري استفاده ميکنند، مثل خودرويي که اگر موتور آن تنظيم باشد در هر 100 کيلومتر 10 ليتر بنزين مصرف ميکند و اگر موتور آن تنظيم نباشد در هر 100 کيلومتر 15 ليتر مصرف دارد.
* شوراي عالي امنيت ملي و وزارت کشور تکليف هليله و بندرگاه را مشخص ميکنند
رئيس سازمان انرژي اتمي در خصوص وضعيت دو روستايي که در شعاع ايمني نيروگاه اتمي بوشهر قرار دارند، گفت که وضعيت اين دو روستا توسط شوراي عالي امنيت ملي پيگيري ميشود، در اين زمينه نيز نامهاي براي هيئت دولت ارسال شده تا نسبت به تامين هزينههاي انتقال يا محدودسازي اين دو روستا اقدام کنند.
وي با بيان اينکه بحث انتقال روستاها بر عهده سازمان انرژي اتمي نيست، اظهار داشت: شوراي عالي امنيت ملي و وزارت کشور مسئوليت انتقال روستاها را بر عهده دارند، البته سازمان انرژي اتمي هم اين موضوع را پيگيري ميکند ولي متولي اصلي نيست.
معاون رئيس جمهور با ذکر اين نکته که اميدواريم وضعيت دو روستاي اطراف نيروگاه بوشهر در سفر استاني آينده دولت به صورت نهايي روشن شود، افزود: در حال حاضر بحث تامين اعتبار مطرح است که اگر تامين اعتبار شود، مشکل به صورت نهايي حل خواهد شد.
* هزينه سوخت نيروگاه بوشهر 60 ميليون دلار در سال است
رئيس سازمان انرژي اتمي به هزينه سوخت نيروگاه بوشهر که حدود 60 ميليون دلار در سال است، تصريح کرد: در اين صورت با راهاندازي نيروگاه بوشهر، حداقل حدود 400 ميليون دلار صرفهجويي ارزي خواهيم داشت، يعني نفتي که براي مصرف داخلي استفاده ميشود، صادر شده و در اين صورت ارز بيشتري به دست ميآيد که اين نيز از مزاياي نيروگاه هستهاي است.
صالحي گفت: اميدواريم طبق مصوبه مجلس و دولت در يک چشمانداز 20 الي 25 ساله 20 هزار مگاوات برق هستهاي داشته باشيم.
به گفته رئيس سازمان انرژي اتمي 20 هزار مگاوات براي ايران عددي معقول و قابل قبول است.
* تفاهمات اوليه براي ساخت نيروگاههاي جديد با برخي کشورها
صالحي در پاسخ به سؤال ديگري مبني بر اينکه آيا روسيه در مورد ساخت نيروگاههاي ديگر با ايران همکاري خواهد کرد؟ با بيان اينکه راهاندازي نيروگاه بوشهر اولويت اول سازمان انرژي اتمي است، گفت: ما در حال حاضر درصدد نيستيم که فراتر از اين پيش برويم؛ هر چند گفتوگويي مقدماتي با برخي کشورها در اين زمينه انجام شده که در صورت به سرانجام رسيدن آن را رسانهاي خواهيم کرد.
صالحي با يادآوري اين نکته که سازمان انرژي اتمي در راستاي اجرايي شدن مصوبه مجلس و دولت گام برميدارد، اظهار داشت: سعي ما بر اين است که زمينه عملياتي شدن اين مصوبه را فراهم کنيم و براي همين منظور نيز تماسهايي با کشورهاي مختلف در اين زمينه داشتيم که در بعضي جهات تفاهمات اوليه انجام شده، ولي چون نهايي نشده خيلي علاقهمند به بازگو کردن و منتشر کردن آن نيستيم.
وي افزود: سازمان انرژي اتمي در حال حاضر بر ساخت نيروگاه جديد متمرکز نيست و تمام وقت و هم و غم ما راهاندازي نيروگاه بوشهر است.
رئيس سازمان انرژي اتمي نيروگاه بوشهر را بزرگترين نيروگاه در جهان اسلام خواند و گفت: پاکستان با داشتن نيروگاهي 300 مگاواتي در رتبه بعدي قرار دارد.
صالحي همچنين نسبت به اينکه روسيه براي ساخت 4 نيروگاه در ترکيه که در مجموع 4800 مگاوات است مبلغ 20 ميليارد دلار برآورد هزينه کرده است، اشاره نمود.
* ساخت شبيه ساز نيروگاه هستهاي در کشور
وي با بيان اينکه ما قادر به شبيهسازي نيروگاه به صورت کامپيوتري هستيم، گفت: ما ميتوانيم يک نيروگاه را شبيهسازي کنيم يعني از اين پس به وسيله کاميپوتر با يک نيروگاه به صورت واقعي سر و کار داريم و ميتوانيم قدرت رآکتور را کم و زياد کرده و پمپها را باز و بسته کنيم و .... اين کار خيلي مهمي است مثل شبيهسازهايي که براي هواپيما به کار ميرود.
صالحي گفت: قصد داريم انشاءالله به هر دانشگاه که داراي دانشکده هستهاي است يک شبيهساز دهيم تا زماني که درس دانشجوها به پايان رسيد با کار نيروگاه در عالم واقع نيز آشنا شده و تمام يافتههاي درسيشان را در عمل پياده کرده باشند.
وي با بيان اينکه مغز هر نيروگاهي تابلوهاي اتاق فرمان آن است، اظهار داشت: در اتاق فرمان يکسري صفحه اعداد مقابل چشمتان است که نشان ميدهد درجه حرارت آب در درون رآکتور چگونه است و اگر حرارت بيش از اندازه باشد شما دستور ميدهيد که درجه حرارت پايين بيايد يا اگر فشار بالا رفته باشد دستور ميدهيد فشار پايين آورده شود. اين شبيهساز همانند يک نيروگاه است. بنا داريم تا دانشجويان بعد از اتمام دوره خود به مدت 2 تا 3 هفته با شبيهساز اصلي نيروگاه بوشهر نيز آشنايي پيدا کنند.
رئيس سازمان انرژي اتمي گفت: اميدواريم فارغالتحصيلان هستهاي کشور در يکي دو سال آينده نيروگاه را کاملاً شناخته باشند يعني فقط درس رانندگي را نخوانده باشند بلکه پشت فرمان نيز نشسته باشند.
* مهار ويروس اکستاکس نت توسط دانشمندان ايراني صورت گرفت
وي در خصوص اينکه آيا در مهار ويروس اکستاکس نت از کارشناسان خارجي استفاده شده؟ گفت: ما نسبت به سيستمهاي کامپيوتري خودمان اشراف کامل داريم و مصونسازي تا حد قابل توجهي انجام شده و ميتوانم با اطمينان اعلام کنم که با مشکل و خطر جدي در اين زمينه مواجه نيستيم.
رئيس سازمان انرژي اتمي با بيان اينکه طرف مقابل هر روز با شيوه و اقدام جديدتري وارد صحنه ميشود، افزود: ما بايد هوشيار باشيم. اين چالش جديدي است که آغاز شده و اتفاقا براي ما مفيد است. ميگويند "عدو شود سبب خير اگر خدا خواهد ". ما با همين چالشها چيزهاي بيشتري فرا ميگيريم و مهندسان ما هوشيارتر و قويتر در اين عرصه حاضر ميشوند.
* ويروس اکستاکس نت را از 3 ماه پيش شناسايي کرده بوديم
وي گفت: من مطمئنم که از اين چالش هم پيروزمندانه خارج خواهيم شد، کما اينکه از دو سه ماه پيش ما از ويروس اکستاکس نت آگاه بوديم اما به تازگي اخبار آن انتشار يافته است.
صالحي اظهار داشت: از سال قبل که مسئوليت رياست سازمان انرژي اتمي را عهدهدار شدم نسبت به اين مسائل حساسيت لازم را نشان دادم. سيستمهاي کامپيوتري در سازمان انرژي اتمي از نظر حفاظتي و امنيتي اصلا قابل مقايسه با سال گذشته نيستند، دسترسي افراد به اين سيستمها به راحتي صورت نميگيرد و شبکههاي دروني و بيروني کاملاً از يکديگر مجزا هستند.
وي همچنين بيان کرد ترتيبات ديگري در سازمان انرژي اتمي اتخاد شده است که از ذکر آنها خودداري کرده و گفت طرف مقابل بعدها خواهد فهميد که ما چه کاري انجام دادهايم.
* طراحي تفصيلي نيروگاه دارخوين آغاز شده است
صالحي همچنين با اشاره به طراحي نيروگاه 360 مگاواتي دارخوين در ايران، اظهار داشت: طراحي پايه نيروگاه 360 مگاواتي دارخوين به اتمام رسيده و وارد فاز طراحي تفصيلي آن شدهايم.
* توافق ايران و روسيه در زمينه توليد راديوداروها
معاون رئيس جمهور در خصوص توافقات ايران و روسيه در زمينه توليد راديو داروها نيز گفت: ايران و روسيه توافقاتي در خصوص توليد راديو داروها داشتند که بر اين اساس نمونه راديو ايزوتوپ روسي به ايران ارسال ميشود و ما آن را آزمايش ميکنيم، اگر مطابق شرايط مورد نظر ما بود به صورت انبوه آن را سفارش خواهيم داد. در حال حاضر آخرين مراحل اين روند سپري و نامهنگاريها و گشايش اعتبار انجام شده و اميدواريم نمونه راديو ايزوتوپ هر چه زودتر به ايران ارسال شود.
وي با بيان اينکه ماده خام راديوايزوتوپهاي توليد شده در ايران تبديل به ژنراتور ميشود، افزود: براساس اين توافق ايران از روسيه ماده خام موليبدن و يد اکتيو (فعال) شده را تهيه ميکند و به کيتهايي که براي بيمارستانها استفاده ميشود، تبديل خواهد شد.
صالحي با ذکر اين نکته که روسها تا به امروز نسبت به تعهدي که براي تامين کمبود راديو دارو به ايران دادند وفادار بودند و کارها به خوبي پيش رفته است، خاطرنشان کرد: تامين راديوداروها امري انسان دوستانه بوده و مشمول قطعنامههاي شوراي امنيت سازمان ملل نيست.
* بيش از 20 فقره راديو دارو در ايران توليد ميشود
خبرنگار فارس همچنين با اشاره به اينکه بر اساس طرح ملي راديوداروها منعقد شده با معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، قرار است 20 فقره راديودارو در ايران توليد شود، از صالحي پرسيد که تاکنون چند فقره از اين راديوداروها در ايران توليد شده؟ که وي پاسخ داد: ما در حال حاضر جلوتر از اين تعداد پيش ميرويم يعني 3 تا 4 فقره راديوداروي جديد هم اضافه توليد ميشود. راديو داروهاي جديد ميبايست مراحل تست باليني و کلينيکي خود را طي کنند و سپس به جامعه عرضه شوند.
وي با اشاره به فعاليت يک هفته در ميان رآکتور تحقيقاتي تهران، اظهار داشت: اگر رآکتور تهران به صورت دائم فعاليت کند شرايط توليد راديوداروهاي جديد و به اندازه نياز در کشور مهياتر خواهد شد.
* ايجاد معاونت تجاري سازي دستاوردهاي هستهاي در سازمان انرژي اتمي
رئيس سازمان انرژي اتمي همچنين گفت که اين سازمان در نظر دارد نسبت به تجاري سازي پروژههاي سازمان انرژي اتمي اقدام کند چون بسياري از دستاوردهاي اين صنعت فقط در داخل اين سازمان مورد استفاده قرار ميگيرد و افزود: قصد داريم اين پروژهها را به متن جامعه ببريم.
به گفته صالحي معاونتي به نام "معاونت تجاري سازي دستاوردهاي هستهاي " نيز براي اين منظور ايجاد شده است.
* فعاليتهاي خوبي درباره آشکارسازها انجام شده است
وي در بخش ديگري از اين گفتوگو با بيان اينکه سازمان انرژي اتمي در مورد آشکارسازها فعاليتهاي بسيار خوبي داشته، اظهار داشت: در اين زمينه بر روي آشکارساز شمارشگر کل بدن whole body counter و ديگر آشکارسازها فعاليتهاي بسيار خوبي انجام شده است.
صالحي همچنين گفت که اين سازمان تصميماتي درباره تجاريسازي دستگاه اندازهگيري توسط گاما که کاربردي صنعتي دارد و همچنين ضخامت سنج اتخاذ کرده و در اين زمينه نيز قراردادي با پژوهشگاه علوم و فنون هستهاي براي ساختن 5 شمارشگر کل بدن منعقد شده که هر کدام حدود 100 ميليون تومان هزينه به همراه خواهد داشت در حالي که مشابه خارجي حدود 240 ميليون تومان ميباشد.
صالحي در خصوص ايجاد رشتههاي جديد در زمينه انرژي اتمي در دانشگاههاي کشور گفت: کاري که ما در سازمان انرژي اتمي انجام داديم بحث مستندسازي يافتههاي علمي به صورت دقيق بود که براساس آن يک پروژه عظيم ميلياردي را براي حفظ اسناد علمي سازمان انرژي اتمي در دست داريم به گونهاي که نسلهاي بعدي بتوانند به راحتي از آن استفاده کنند و بر فعاليت علمي خود بيفزايند.
* تدوين کتب درسي در رشته هستهاي
وي همچنين با اشاره به تدوين کتب درسي در رشته هستهاي در سازمان انرژي اتمي اظهار داشت: اغلب منابع کتب درسي رشته هستهاي به زبان انگليسي است و ما گروهي را متشکل از اساتيد دانشگاه و کارمندان سازمان از جمله پژوهشگاه علوم و فنون هستهاي و شرکتهاي تابعه سازمان انرژي اتمي تشکيل داديم تا کتابهايي را در ردههاي کارداني و کارشناسي ارشد تنظيم و تدوين کنند.
صالحي در ادامه اين گفتوگو با بيان اينکه هيچ کشوري در دنيا حاضر نيست تجهيزات سانتريفيوژ خود را حتي به نمايندگان آژانس نشان دهد، گفت: در بحث سانتريفيوژ و غنيسازي هم جاي تأسف و هم جاي خوشحالي دارد که ايران تجهيزات سانتريفيوژ خود را در معرض ديد همگان قرار داده است. به عنوان مثال در برزيل فقط اعلام ميشود که چقدر اورانيوم وارد دستگاههاي سانتريفيوژ شده و چقدر از آنها خارج شده اما عنوان نميشود که ماشينهاي سانتريفيوژ آنها چگونه کار ميکنند و به چه شکل هستند.
* عکس سانتريفيوژهاي ايران در کتب موسسات تحقيقاتي جهان
رئيس سازمان انرژي اتمي همچنين يادآور شد: عکسهاي کتابهاي برخي از موسسات تحقيقاتي جهاني در زمينه غنيسازي متعلق به سانتريفيوژهاي ايران است. ما در حال حاضر در شرايطي به سر ميبريم که ميتوانيم نقشههايي از سانتريفيوژهاي خودمان را نمايش داده و کتابهايي را در اين زمينه به رشته تحرير درآوريم.
* تدوين کدهاي کامپيوتري حرفهاي در زمينه هستهاي
وي با بيان اينکه بسياري از طراحيها مبتني بر برنامه کامپيوتري است که تمام آنها وارداتي ميباشد، خاطرنشان کرد: ما در حال تدوين کدهاي کامپيوتري حرفهاي در زمينه هستهاي هستيم.
وي همچنين فرآيند دادههاي هستهاي را کار بسيار عظيمي دانست که در سازمان انرژي اتمي پيگيري ميشود و گفت: اگر همين روال در پيش گرفته شود اميدوارم که طي 4 - 5 سال آينده مولد علم هستهاي باشيم يعني در عرصه توليد دادههاي هستهاي و استانداردهاي هستهاي فعاليت کنيم و در جايگاهي قرار گيريم که خودمان توليد کننده اين علم و تکنولوژي باشيم و نه صرفاً اقتباس کننده از ديگران.
رئيس سازمان انرژي اتمي با بيان اينکه قراردادي با آموزش و پرورش منعقد شده که در کتابهاي درسي مسائل مربوط به مسائل هستهاي به صورت قابل فهم، ساده و علمي گنجانده شود، خاطرنشان کرد:اين روند 2 تا 3 سال به طول خواهد انجاميد.
وي همچنين گفت که نيروهاي سازمان انرژي اتمي که در نيروگاه اتمي بوشهر مشغول فعاليت هستند پس از راهاندازي اين نيروگاه، به تدوين کتابهاي مربوطه در مقطع فوق ديپلم خواهند پرداخت که اميدواريم اين مهم با تهيه سرفصل کتابها طي 3 تا 4 سال آينده محقق شود.
رئيس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به سؤال ديگر درباره ايجاد يک رشته جديد دانشگاهي در زمينه کشاورزي هستهاي، گفت که ايجاد اين رشته به مفهوم يک رشته جديد دانشگاهي ضروري نيست زيرا در زمينه کشاورزي هستهاي کافي است يک فوق ليسانس هستهاي يا کشاورزي دورهاي را سپري کند تا نسبت به استفاده از فناوري هستهاي در کشاورزي آشنا شود.
* اغواگري کارمندان انرژي اتمي
خبرنگار فارس با اشاره به انتشار برخي اخبار مبني بر دستگيري تعدادي جاسوس هستهاي از صالحي صحت و سقم اين اخبار را جويا شد که وي پاسخ داد: کشورهاي غربي وقتي عرصه را تنگ ميبينند به شيوههاي مختلف ديگري براي ايجاد مزاحمت در عرصه فناوري هستهاي وارد ميشوند که يکي از شگردهاي قديمي که اکنون بر شدت آن افزودهاند برقراري تماس با کارشناسان سازمان انرژي اتمي و اغواگري آنها از نظر ادامه تحصيل و فراهم کردن شغل بهتر در خارج از کشور است که خوشبختانه سازمان انرژي اتمي توانست با کسب اعتماد مهندسان نسبت به رفع دغدغههاي فکري آنان از جهت تحصيل و سربازي فرزندانشان و ... اقدام کند تا آنها بدون دغدغه در سازمان کار کنند.
وي گفت که در اين زمينه سازمان انرژي اتمي با کمک ستاد فرماندهي کل قوا و رئيس جمهور توانست شرايط ويژهاي را براي کارمندان سازمان انرژي اتمي فراهم کند و زماني که اين امتيازات به تصويب نهايي رسيد اعلام خواهد شد.
معاون رئيس جمهور تحصيل فرزندان کارمندان سازمان انرژي اتمي را يکي ديگر از دغدغههاي کارمندان اين سازمان دانست و افزود: در حال حاضر مدرسهاي در سازمان انرژي اتمي وجود دارد که بسيار عالي است ولي کافي نيست. قصد داريم که اين مدارس را گسترش دهيم و اميدواريم طي يکي دو سال آينده اين امر عملياتي شود.
وي همچنين خاطرنشان کرد که اقدامات بسيار خوبي در زمينه رفاهي و از جمله در خصوص مسکن کارمندان اين سازمان در اصفهان، بوشهر، کاشان و تهران در شرف انجام است.
رئيس سازمان انرژي اتمي با بيان اينکه متاسفانه در گذشته برخي از کارمندان سازمان انرژي اتمي نسبت به اين اغواگريها لغزش داشتند، خاطرنشان کرد: در گذشته، افراد به سهولت به اطلاعات دسترسي داشتند ولي اکنون ديگر اين گونه نيست.
وي تصريح کرد: ما موضوع مهم و سري نداريم؛ ولي ضرورتي هم ندارد که همه افراد از تمامي اطلاعات موچود آگاهي پيدا کنند. افرادي که در سابق لغزشي در آنها ايجاد شده بود متاسفانه اطلاعاتي را به بيرون درز ميدادند که به نظر ما امري غير اخلاقي بود.
* ارائه گزارشات راجع به امور بازرگاني و خريدهاي خارجي
رئيس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اين سؤال که اين اطلاعات بيشتر در چه زمينههايي بود؟ اظهار داشت: اين افراد مثلاً گزارشاتي راجع به امور بازرگاني و خريدهاي خارجي ميدادند. در حال حاضر ديگر اين راهها عملا بسته شده و امکان درز اطلاعات تقريبا غيرممکن شده است و ثانياً همکاران خود متوجه و هوشيار شدند و يک اعتماد متقابلي بين مديريت و مجموعه وجود دارد که کارمندان و مديران همه به اين نتيجه رسيدهايم که اين موضوعي ملي است و بايد دست به دست هم داد و مشکلات خودمان را در درون حل کنيم تا اين حرکت ملي را به نحو احسن به سرانجامي برسانيم. الحمدلله اين فضا ايجاد شده است.
وي با بيان اينکه معاونت ايمني و حفاظت سازمان به طور دائم جلسات توجيهي و بصورت چهره به چهره برگزار ميکند، اظهار داشت: معاونت حفاظت سازمان چندين کتابچه را منتشر کرده که با تشريح شيوههاي نوين جاسوسي و انجام اقدامات پيشگيرانه اقدامات بسيار خوبي هم از نظر مصون سازي و حفاظت جان دانشمندان انجام شده است و ما بيداريم. بحث جاسوسان از گذشته مطرح بوده و الان ديگر روز به روز شاهد کمرنگ شدن اين موضوع هستيم.
خبرنگار فارس به برخي اخبار غيررسمي مبني بر اينکه گفته ميشود تعدادي از دانشمندان هستهاي از سازمان انرژي اتمي خارج شده و کشور را ترک کردهاند اشاره کرد و از صالحي پرسيد که آيا اين اخبار درست است؟ که وي آن را تاييد نکرد.
* فعاليتها در نطنز تثبيت ميشوند
رئيس سازمان انرژي اتمي در خصوص روند فعاليتها در نطنز و انتشار برخي اخبار مبني بر کند شدن روند فعاليت سانتريفيوژها در نطنز با بيان اينکه فعاليتها در نطنز به خوبي پيش ميرود، گفت: ما در حال تثبيت فعاليتها در نطنز هستيم. در حال حاضر همه امور فرايندي بهينهسازي و مرتب ميشود و نطنز شکل يک کارخانه را به خود ميگيرد، فعاليتها در نطنز در بعد فني، فرآيندي و تجهيزات ساختماني، حفاظتي، امنيتي و ايمني عالي به پيش ميرود.
وي در عين حال گفت که اگر به فرض اختلالي در روند فعاليتها ايجاد شده باشد که در جهت آرزوهاي آنهاست و نبايد ناراحت و نگران باشند!
الحمدلله ما کار خود را به خوبي پيش ميبريم.
صالحي با طرح اين پرسش که آيا هيچگاه اتفاقي در خط توليد کارخانجات غني سازي اروپا نميافتد؟ اظهار داشت: ما از اين نظر شبيه به آنها هستيم، شايد يک مقدار تجربه آنها بيشتر بوده و اين اتفاقات کمتر رخ دهد. اما ممکن است براي ما از اين دست اتفاقات بيشتري رخ دهد ولي روز به روز بر تجربه ما افزوده ميشود و بهتر و بهينهتر کار ميکنيم.
* براي توليد سانتريفيوژهاي جديد روال سابق دنبال نميشود
صالحي در خصوص سانتريفيوژهاي نسل جديد که پيش از اين از طراحي آنها خبر داده بود، گفت: ما اکنون نسل دوم و سوم سانتريفيوژها را ساخته و تستهاي مکانيکي و گازدهي انجام شده است، اما کافي نيست و ماهها زمان ميبرد تا زنجيره شاهد 10 تايي، 20 تايي و 164 تايي درست شود، چون هر کدام از زنجيرهها حداقل ميبايست 3 تا 4 ماه به طور مرتب کار کند تا عيب و نقصهاي آن برطرف شود.
رئيس سازمان انرژي اتمي گفت: اشکال ما در نسل اول اين بود که براي ساخت آن عجله داشتيم بنابراين اين مراحل را طي نکرديم که با مشکلاتي همراه بود، اما ديگر نميخواهيم همان روال سابق را در پيش بگيريم و قصد داريم که طبق ضوابط علمي و فني جلو برويم، تمام معايب را استخراج کرده و آنها را رفع کنيم و زماني که اطمينان حاصل کرديم که معايب نسل جديد برطرف شده آن زمان وارد توليد انبوه ميشويم.
وي افزود: اميدواريم طي يکي دو سال آينده نسلهاي جديد را نصب کنيم، چرا که نسلهاي قديم (آي آر 1) به اندازه کافي وجود دارند و در حال کار هستند.
* ايران براي گفتوگو با گروه وين آمادگي دارد
معاون رئيس جمهور در خصوص مذاکرات ايران با گروه وين نيز گفت که جمهوري اسلامي ايران آماده برگزاري نشست با اين گروه براساس بيانيه تهران است و آنها هر زمان که براي برگزاري جلسه اعلام آمادگي کنند ما نيز آمادهايم.
خبرنگار فارس به اظهارات وزير انرژي آمريکا که گفته بود شرايط براي گفتوگو درباره تبادل سوخت تغيير کرده اشاره کرد و نظر صالحي را جويا شد که وي تصريح کرد: چيزي در اين خصوص به ما اعلام نشده و اينها بحثهاي رسانهاي است.
وي در خصوص گفتوگوهاي وين نيز با بيان اينکه ما کار خود را انجام ميدهيم و دست به دامان آنها نميشويم، اظهار داشت: گفتوگوي وين صرفاً براي تامين سوخت نيست بلکه براي يک برون رفت سياسي است.
* تا شهريور 90 سوخت رآکتور تهران را تامين ميکنيم
صالحي با بيان اينکه ما گفتوگوي وين را يک عامل اعتمادساز و بهانهاي براي برون رفت سياسي ميدانيم، افزود: اگر آنها براي اين گفتوگو آمادگي ندارند ما توليد سوخت را دنبال ميکنيم و انشاءالله تا شهريور سال آينده سوختمان را تامين خواهيم کرد.
وي در اين زمينه به اظهارات مقامات غربي که ميگفتند ايران توانايي توليد سوخت 20 درصد را ندارد اشاره کرد و يادآور شد: آنها ميگفتند ايران نميتواند سوخت 20 درصد را غني کند، اما ما اين کار را انجام داديم.
* 1+5 در نيويورک از گفتوگو با ايران سرباز زد
صالحي در خصوص مذاکرات ايران با گروه 1+5 نيز با بيان اينکه اطلاعات جديدي در اين زمينه ندارم، گفت: ايران براي گفتوگو مجدداً اعلام آمادگي کرده و حتي براي برگزاري جلسه در سطح وزراي خارجه در نيويورک نيز اعلام آمادگي کرد اما آنها خودشان سرباز زدند و اين نشان ميدهد که اين ايران است که براي برگزاري جلسه آمادگي دارد نه آنها.
* شوکه شدن 1+5 در نيويورک
وي خاطرنشان کرد: زماني که آقاي دکتر احمدينژاد به آقاي متکي دستور دادند که ميتواند در حاشيه نشست مجمع عمومي سازمان ملل با 1+5 جلسه برگزار کند آنها شوکه شدند. ما واقعا متاسفيم که چرا آنها اين تناقضات عجيب را ايجاد و بعد در پوشش رسانه اين تناقضات را پنهان ميکنند. از يک طرف ايران را براي مذاکره ترغيب کرده و زماني که ايران آمادگي خود را اعلام ميکند عقبنشيني ميکنند، اين واقعا نشان دهنده اين است که نميتوان به آنها اعتماد کرد.
وي با اشاره به ادعاي غربيها که اعلام ميکنند به ايران بياعتمادند، گفت: اين ما هستيم که نميتوانيم به غربيها اعتماد کنيم. ما براي عدم اعتمادمان دليل داريم و اگر آنها هم يک دليل براي عدم اعتمادشان بياورند ما واقعا تشکر ميکنيم.
صالحي به بدعهديهاي غربيها از جمله آلمانها در زمينه نيروگاه بوشهر، عدم دريافت سوخت رآکتور تهران از آمريکا عليرغم پرداخت پول آن و ... اشاره کرد.
معاون رئيس جمهور با بيان اينکه ما براي گفتوگو با 1+5 همواره آمادگي داريم، گفت: ايران براي گفتوگو اعلام آمادگي کرده و هراسي از گفتوگو ندارد، اما اين آنها هستند که گفتوگو را با تعريف ويژه خودشان تعريف ميکنند و شرايط خاصي براي آن ميگذارند.
* پروژههايي که موجب خرسندي مردم ايران ميشود
رئيس سازمان انرژي اتمي در رابطه با ديگر پروژههاي سازمان متبوعش نيز گفت: ما علاقهمنديم که وقتي پروژههايمان به نتيجه رسيد آنها را اعلام کنيم. در حال حاضر يکي دو پروژه بسيار خوب داريم که باعث خوشحالي مردم خواهد شد اما چون هنوز نتيجه کامل نگرفتيم، از اعلام آن خودداري ميکنيم.
وي در عين حال خاطرنشان کرد: بايد اعلام کنم که 80 درصد راه را رفتيم و اميدواريم که نتيجه حاصل شود چرا که دستاوردهاي بزرگي براي مملکت به همراه خواهد داشت.
* نجفي نماينده جديد ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي
رئيس سازمان انرژي اتمي در خصوص نماينده جديد ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي به جاي علي اصغر سلطانيه نيز گفت: آقاي نجفي به عنوان جايگزين آقاي سلطانيه تعيين شده ولي فعلا عجلهاي براي بازگشت آقاي سلطانيه نيست و ممکن است جايگزيني ايشان مدتي به طول بينجامد.
رئيس سازمان انرژي اتمي گفت: آقاي سلطانيه از نيروهاي بسيار خوب ما است و نقطه قوت ايشان اين است که در مسائل هستهاي تخصص دارد، ضمن اينکه آقاي سلطانيه در زمينه ديپلماسي نيز از تجربه خوبي برخوردار ميباشد و تلفيق اين دو با هم موجب موفقيت ايشان شده است.
صالحي در ادامه نجفي را فردي مسلط در زمينه خلع سلاح برشمرد و افزود: آقاي نجفي بيش از 20 سال است که در اين زمينه فعاليت ميکند و دنيا با نام او آشناست و انتخاب شايستهاي براي تصدي اين سمت است.
رئيس سازمان انرژي اتمي از تمهيدات سازمان متبوعش براي مقابله با جاسوسي هستهاي در کشور خبر داد.