به گزارش مشرق، بانک مرکزی در مرداد ماه سال گذشته در راستای تسهیل در اجرای طرح ظربتی وام ازدواج و با هدف کاهش تعداد متقاضیان در صف بخشنامهای 8 بندی به بانکها ابلاغ کرد و روشهای متعددی را برای ضمانت وام ازدواج مشخص کرد.
بیشتر بخوانید:
وام ازدواج در لایحه بودجه ۹۸ چقدر شد؟
در این بخشنامه نوشته شده بود:
1- چنانچه زوجین در سامانه ازدواج هر دو یک بانک را انتخاب کرده باشند، ارائه یک ضامن معتبر، منوط به کفایت میزان حقوق دریافتی آن ضامن برای اقساط هر دو قرارداد زوجین مکفی است.
2- چنانچه متقاضی درصف همان بانک دریافتکننده یارانه خود باشد، اعطای تسهیلات قرضالحسنه ازدواج به پشتوانه یارانه واریزی نیز قابل اجراست.
3- چنانـچه متقاضی دریافت تسـهیلات ازدواج، کارمند رسمی یا پیمانی دولت، نیروی نظامی و انتظامی، نـهـادها ومـوسسات عمومی (نظیر شهرداری و بنیاد، کمیتهامداد، هـلالاحمر) باشد، ارائه گواهی تـعهدکسر اقساط از سازمان مربوطه به همراه ارائه فـیش حقوق وحکم کارگزینی و درصورتی که مانده حقوق نامبرده کفایت کند، نیازی به اخذ ضامن نیست.
4- ضمانت یک نفر کارمند رسمی، پیمانی، بازنشسته دولت، نــیروی نظامی وانتظامی، نـــهـادها و مـوسسات عمومی (نظیرشهرداری و بنیاد، کمیته امداد، هلال احمر)، کارگر یا کارمند شرکتهای تولیدی صنعتی بزرگ و فعال، با ارائـه آخرین فیش حقوقی و حکم کارگزینی و ... امکان پذیر است.
5- ضمانت یک نفر کاسب دارای پروانه کسب که در زمان اعطای تسهیلات دارای فعالیت اقتصادی دایر باشد.
6- ضمانت یک نفر دارنده حساب جاری فعال وخوش حساب که به تایید وتشخیص شعبه پرداخت کننده رسیده باشد .
7- در مورد متقاضیان تسهیلات در مناطق روستایی، ضمانت یک نفر ساکن روستا که اهلیت و صلاحیت وی توسط شورای اسلامی روستا تایید شود (ممهور به مهر شورا)
8- سایر وثایق قابل قبول به تشخیص بانک عامل که بیشترین میزانسهولت و سرعت در پرداخت تسهیلات را فراهم سازد(از جمله دریافت سفته،چک معتبر وسپردههای متقاضی و بستگان آنان و...).
با این شرایط، بانکها سال گذشته حدود یک میلیون و 200 هزار فقره وام ازدواج پرداخت کردند.
سقف وام ازدواج برای سال 97 در قالب قانون بودجه، به 15 میلیون تومان افزایش یافت اما شرایط تسهیلگرانه برای وام 10 میلیون تومانی به سقف وام جدید انتقال نیافت.
در همین باره متقاضیان وام ازدواج در سال 97 عنوان میکنند اغلب بانکها اعم از دولتی و خصوصی دو ضامن و یک فقره چک را برای پرداخت وام ازدواح 15 میلیون تومانی درخواست میکنند.
چارچوب یک ضامن برای وام 10 میلیون تومانی در زمانی تعریف و اعلام شد که حداقل حقوق کارگر و کارمند یک سوم دریافتی کنونی بود. با وجود گذشت 7 سال از زمان تعیین سقف 10 میلیون تومانی برای ضمانت یک فرد، این سقف تاکنون از سوی اغلب بانکها تغییر نکرده است و فرد برای دریافت وام 15 میلیون تومانی علاوه بر خود، دو نفر دیگر را باید به ضمانت بانک دربیاورد.
این در حالی است که اعطای تسهیلات در بسیاری از کشورها دیگر براساس ضمانتهای فردی انجام نمیشود بلکه براساس رتبه اعتباری فرد، تسهیلات پرداخت میشود.رتبه اعتباری براساس سابقه فرد در بازپرداخت تسهیلات، تعداد وامها، دارایی و درآمد فرد تعیین میشود. برای افراد خوشحساب رتبه اعتباری A و برای افراد بد حساب رتبه اعتباری C دریافت در نظر گرفته میشود.
این ساختار به طور کلی ساختار ضمانت فردی را حذف میکند. اعطای تسهیلات براساس ضمانتهای فردی در واقع به معنای بیاعتباری گیرنده تسهیلات و بیتوجهی به سابقه اعتباری افراد است و معلوم نیست این ساختار که کارایی چندانی هم در جلوگیری از افزایش معوقات بانکی نداشته، تا چه زمانی ادامه خواهد یافت.