به گزارش مشرق به نقل از مهر، این روزها بهدنبال اجرای طرحهای بهینهسازی در پالایشگاههای نفت، تولید سوخت هواپیما (ATK) در پالایشگاهها از مرز 11 میلیون لیتر در روز گذشته و برای نخستین بار امکان تولید این فرآورده نفتی با میزان گوگرد 10 تا 20 پی.پی.ام (مطابق با استاندارد یاتا) فراهم شده است.
از سال گذشته تاکنون با بهره برداری از طرحهای گوگردزدایی در پالایشگاههای نفت همچون امام خمینی شازند، تهران و آبادان امکان افزایش ظرفیت سوخت هواپیما در کشور فراهم شد، به گونهای که در حال حاضر روزانه 7 میلیون لیتر ظرفیت برای صادرات سوخت هواپیما توسط ایران به وجود آمده است.
این در حالی است که در شرایط فعلی به طور متوسط روزانه سه تا چهار میلیون لیتر بنزین هواپیما در سطح کشور مصرف میشود و از این رو امکان صدور محموله های سوخت هواپیما به بازارهای مختلف جهان فراهم شده است.
البته تولید سوخت هواپیما فقط به پالایشگاههای بزرگ و مدرنترنفت کشور محدود نشده بلکه در پالایشگاه قدیمی نفت کرمانشاه هم مشعل تولید روزانه حدود 450 هزار لیتر سوخت هواپیما آغاز شده است.
در مجموع پیش بینی می شود تا پایان سالجاری فاز دوم طرح توسعه پالایشگاه نفت امام خمینی شازند به طور کامل در مدار بهره برداری قرار گیرد که با بهره برداری از این طرح روزانه حدود 2 میلیون لیتر به ظرفیت تولید سوخت هواپیما اضافه می شود.
با تکمیل و راه اندازی کامل طرح توسعه پالایشگاه نفت لاوان ظرفیت تولید بنزین هواپیمای کشور هم حدود یک میلیون لیتر در روز افزایش می یابد به طوریکه با کاهش گوگرد گازوئیل پالایشگاه امکان استحصال روزانه یک میلیون لیتر سوخت جت در این واحد پالایشگاهی فراهم خواهد شد.
ایران در تولید بنزین هلی کوپتر خودکفا شد
فریدون جانکی با بیان اینکه با بهره برداری از فاز سوم طرح توسعه پالایشگاه نفت آبادان امکان تولید بنزین انواع هلی کوپتر و برخی از هواپیماهای کوچک آموزشی و کشاورزی فراهم شده است، گفت: در حال حاضر تولید بنزین "هلیکوپتر" جز محصولات فرعی این پروژه نفتی است.
رئیس بهره برداری شرکت پالایش نفت آبادان با اعلام اینکه تولید سوخت هلی کوپتر بر اساس درخوایت و اعلام نیاز شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تولید خواهد شد، تصریح کرد: در مجموع با راه اندازی واحد آلکیلاسیون ظرفیتی برای تولید روزانه 2 میلیون لیتر سوخت هلی کوپتر فراهم شده است.
این مقام مسئول با یادآوری اینکه سوخت هلی کوپتر با آخرین استاندارد روز جهان تولید می شود، بیان کرد: خوراک واحد آلکیلاسیون فاز سوم توسعه پالایشگاه آبادان از طریق گاز مایع و برخی از برشهای چهار کربنه این واحد پالایشگاهی تامین میشود.
وی از بنزین، بنزین سوپر، گازوئیل و نفت سفید به عنوان محصولات اصلی نفتی این پروژه یاد کرد و افزود: پیش بینی می شود به زودی ظرفیت تولید بنزین پالایشگاه آبادان به حدود 16 میلیون لیتر در روز افزایش یابد.
پس از ورود ایران به جمع کشورهای صادرکننده سوخت جت و هواپیماهای مسافربری، امکان خودکفایی در تامین بنزین هلیکوپتر و برخی از هواپیماهای آموزشی و کشاورزی هم فراهم شد.