به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، امروز دو همایش در حوزه سربازی و نیرویهای مسلح در کشور برگزار شد. همایش ملی خدمت سربازی و مجمع پیشگیری از وقوع جرم نیروهای مسلح استان تهران.
در این همایش ها فرماندهان مهمی چون امیر سرلشگر حسنی سعدی معاون هماهنگ کننده ستاد کل نیروهای مسلح، سردار موسی کمالی جانشین اداره منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح، سردار احمدی مقدم فرمانده نیروی انتظامی، امیر «زمیری» مدیر مشمولان ستاد کل نیروهای مسلح، سردار صدرالسادات رئیس سازمان نظام وظیفه و سرهنگ جانثاری جانشین فرمانده یگانهای ویژه کشور حضور داشتند.
اعلام مهمترین مشکلات سربازان وظیفه از زبان امیر محمودی
امیر محمودی معاون اجرایی ارتش به عنوان یکی از این فرماندهان، مشکلات روانشناختی، بیماریهای روحی و روانی، ترس از سربازی یا مأموریت مرزی، عدم اطمینان در امنیت خانواده و نگرش منفی نسبت به سربازان را از جمله عوامل خودکشی سربازان دانست.
وی با بیان اینکه "میتوان از خودکشی افرادی که مشکلات روانشناختی دارند، پیشگیری کرد"، گفت: در کمیسیون پیشگیری از وقوع جرم ارتش، بحث تقویت اعتماد به نفس سربازان، پیشگیری از تنبیهات جدید و توجه به مشکلات فردی و اجتماعی مورد بررسی قرار میگیرد.
معاون اجرایی ارتش ادامه داد: ما از معاونت نیروی انسانی ستادکل نیروهای مسلح درخواست کردیم که سربازان پیش از ورود به خدمت سربازی از لحاظ روحی و روانی چکاپ شوند تا کمتر شاهد مشکلات اینچنینی باشیم.
محمودی با بیان اینکه "خودزنی صرفاً مربوط به سربازان نیست و در میان پرسنل پایور هم وجود دارد"، گفت: بررسیهای ما درباره علل خودکشی در یک دوره شش ماهه حاکی از این است که وجه مشترک سربازان و پرسنل، مشکلات شخصی و خانوادگی و اعتیاد بوده است.
وی در پایان اظهار کرد: این بررسیها همچنین نشان میدهد که 70 درصد از کارکنان پایور که اقدام به خودکشی کردهاند، جوانهایی بودند که مدت خدمتشان زیر 10 سال بوده است.
سردار احمدی مقدم: حذف استفاده از سربازان در کارهای خدماتی
سردار اسماعیل احمدیمقدم نیز در "همایش ملی خدمت سربازی" با بیان اینکه مجلس نباید محرومیتهای اجتماعی را به گونهای کاهش دهد که سربازی نرفتن برای گروههای برخوردار هزینه کمتری داشته باشد، خاطر نشان کرد: متاسفانه گاهی تصمیماتی گرفته میشود که هزینه سربازی نرفتن برای گروههای برخوردار در جامعه کاهش مییابد و آنان میلی برای رفتن به سربازی ندارند.
وی استفاده از سربازان در کارهای خدماتی نظیر جارو کردن، حضور در آبدارخانه و ... را نیز از اقداماتی دانست که باید در دوران سربازی رفع شود و افزود: البته این موضوع بسیار کمتر شده و خود ما که در گذشته از سربازان برای جارو کردن استفاده میکردیم، امروزه دستگاهی خریدیم که این کار توسط این دستگاه انجام میشود.
فرمانده ناجا با تاکید بر اینکه باید کارهایی که سرباز با انجام آن، احساس تحقیر شدن میکند، حذف شود گفت: البته عدهای از سربازان نیز ترجیح میدهند تا در آبدارخانه رئیس فعالیت کنند و پست شبانه ندهند که این موضوع نیز باید اصلاح شود.
وی با اشاره به سهمیههایی که برای سربازان نیز در نظر گرفته میشود، خاطر نشان کرد: سهمیههایی برای سرباز معلم، سرباز پزشکان و ... در نظر گرفته میشود که آن را در اختیار دستگاههای متقاضی قرار میدهیم، اما برخی از سهمیهها که در گذشته نیز وجود داشت نظیر سرباز بلیت پارهکن در اتوبوسها معنایی ندارد و باید حذف شود و اصلا لزومی ندارد سربازی که باید بنیه دفاعی کشور را تامین کند، برای بلیت پاره کردن در اختیار اتوبوسرانی قرار بگیرد.
احمدیمقدم با بیان اینکه ایجاد استثناءها سبب ایجاد حس تبعیض میان سربازانی که در پایگاههای مرزی فعالیت میکنند، میشود خاطر نشان کرد: اختصاص سهمیه به دستگاههای مختلف نباید آنقدر استثناء بخورد تا بنیه دفاعی کشور تحت تاثیر آن واقع شود.
40 درصد سربازان بالای دیپلماند
فرمانده ناجا با بیان اینکه در یکی دو سال قبل حدود 40 درصد سربازان دارای مدرک تحصیلی بالای دیپلم بودند، گفت: فکر میکنم در آینده این امر بیشتر شده و حتی به 70 درصد نیز برسد.
وی درباره فعالیت سربازان در رابطه با رشتههای تحصیلیشان نیز گفت: این امکان در رابطه با گروههای پزشکی به شکل 100 درصد انجام شده، اما در بحثهای دیگر امکان اجرای 100 درصدی آن را نداریم. اما با توجه به اینکه ممکن است سرباز حین دو سال خدمت، بسیاری از مباحث را فراموش کند، بنابراین باید تا حد ممکن به این موضوع توجه شود.
کاهش زاد و ولد و آمار مشمولان خدمت سربازی
احمدیمقدم، کاهش زاد و ولد و آمار مشمولان خدمت سربازی را نیز از دیگر علتها برشمرد و گفت: در گذشته سالانه حدود 900 هزار مشمول داشتیم و الان مشمولان به حدود 650 هزار تن در سال رسیده و به نظرم تا یکی دو سال آینده در عدد 600 هزار مشمول در سال ثابت باقی خواهیم ماند که البته حدود 10 درصد از این افراد نیز به علت مشکلات آماری، ثبت احوالی و ... کاهش مییابد.
وی اضافه کرد: بنابراین بدیهی است معافیتهایی که به سربازان تعلق میگیرد باید در زمانی که 900 هزار مشمول داشتیم، با زمانی که 650 هزار مشمول داریم، متفاوت باشد. از سوی دیگر تهدیداتمان نیز کم نشده و درست است که در جنگ نیستیم، اما در شرق و غرب کشورمان محیطهای امنیتی وجود دارد که باید همواره از آمادگی کامل برخوردار باشیم.
کاهش 10 هزار نفری سربازان ناجا در آینده
فرمانده ناجا با بیان اینکه باید تلاش کنیم تا سطح حرفهای یگانهایمان را ارتقا دهیم، خاطر نشان کرد: در ناجا تلاش ما بر این است که به دنبال افزایش قدرت آموزش و غنیسازی سربازی باشیم و به طوری که در آینده 10 هزار تن از سربازان این نیرو بدون اینکه خللی در خدمات ایجاد شود، کاهش پیدا میکند.
وی اضافه کرد: غنیسازی خدمت سربازی یعنی اینکه خودمان بیاییم شرایطی را ایجاد کنیم که مشکل اخلاقی سربازان حل شود و اگر سیگار میکشند، آن را کنار بگذارند.
احتمال تغییر در الگوی سربازی
فرمانده ناجا با بیان اینکه با احتساب این موارد، احتمال تغییر در الگوی سربازی نیز میتواند متصور باشد، گفت: الگوی بسیج به عنوان یکی از این الگوهاست و همچنین میتوان به جای اینکه افراد پیوسته به سربازی بروند، سربازی را گسسته کرد و مثلا در سه دوره هشت ماهه هر فرد به سربازی اعزام شود. همانطور که در سوئیس نیز مشمولان در 20 دوره یک ماهه لباس سربازی پوشیده و به کشورشان خدمت میکنند.
احمدیمقدم با بیان اینکه ما میتوانیم روی این الگوها کار کنیم، اضافه کرد: تغییر در الگوی سربازی باید در کمیت، کیفیت و ... و به شکل تدریجی صورت بگیرد.
وی الگوی پیمانی خدمت سربازی را نیز از دیگر الگوها توصیف کرد و گفت: خدمت پیمانی نیز از دیگر الگوهاست و ما باید الگوهایمان را بهینه کنیم اما تاکید میکنم که این راهکارها باید تدریجی باشد و نمیتوانیم با راهکاری انقلابی و یک شبه در رابطه با سربازی تصمیم بگیریم.
فرمانده ناجا با اشاره به تهدیدات داخلی و خارجی که در کشور وجود دارد، گفت: همچنین با تهدیدات گستردهای نیز ماهواره، فضای مجازی و غیره به نظرم باید سربازی را ارتقا دهیم.
احمدیمقدم، مسؤلیتپذیری، اعتماد به نفس و غیره را از کارکردهای سربازی دانست و گفت: باید دوران سربازی به گونهای باشد که اگر فردی سیگاری بود، شناسایی شده و مجبور به ترک شود.
سرلشکر سعدی: ارتش حرفهای فکر خامی است
سرلشگر حسنی سعدی نیز در همایش ملی «خدمت سربازی» که صبح روز دوشنبه در محل باغ موزه دفاع مقدس برگزار شد، با بیان اینکه باید تمام ملت در تامین امنیت سهیم باشند، خاطرنشان کرد: تمام اقشار اعم از غنی و فقیر، شهری و روستایی و غیره باید در تامین امنیت سهیم باشند و نمیشود تنها یک عده آن را تامین کنند.
وی با بیان اینکه برقراری امنیت با ایثار، فداکاری و نثار جان همراه است، گفت: سرباز کسی است که همانطور که از نامش برآمده، سر خود را برای تامین امنیت و تحقق آن میبازد تا ملت در پناه این فداکاری، در امنیت و آرامش زندگی کنند.
حسنی سعدی با بیان اینکه امنیت دائمی است و فصل و زمانی برای آن تعیین نشده، خاطر نشان کرد: لازمه دائمی بودن امنیت، ساختار سازمانی است که همیشه پاسخگو و حاضر باشد و هسته اصلی این امنیت نیز نیروی جوان است.
معاون هماهنگکننده ستاد کل نیروهای مسلح اضافه کرد: سرباز باید جوان باشد چرا که شجاع و بیباک است و با توجه به ویژگی غرور و خودنمایی که در وی وجود دارد، میخواهد آنچه که در درونش است را به نحو احسن بروز دهد و از همین روست که ما برای تحقق امنیت نیازمند جوانان هستیم.
ارتش حرفهای به درد ما نمیخورد
حسنی سعدی در ادامه سخنانش با اشاره به برخی اظهارات مطرح شده مبنی بر ضرورت ایجاد ارتش حرفهای، اظهار کرد: ارتش حرفهای یعنی اینکه یک نیرو بیاید 10 سال، 15 سال و حتی 20 سال بجنگد و این در حالیست که این امر به درد ما نمیخورد و ما نیازمند جوان 18 ساله هستیم، چرا که یک فرد 35 ساله جسارت این جوان را نداشته و نمیتواند مانند وی به دشمن حمله کند.
وی افزود: از سوی دیگر بحث تامین اعتبار ارتش حرفهای نیز مطرح است و به نظر نمیرسد که مجلس توان فراهم کردن این اعتبار را داشته باشد. بنابراین ارتش حرفهای یک فکر خام است و معنا ندارد که ما به آن روی بیاوریم.
معاون هماهنگکننده ستاد کل نیروهای مسلح با تاکید بر اینکه همه باید به سربازی بیایند، افزود: قانون نیز از هیچ کس گذشت نکرده و ما نمیتوانیم از قانون خرده بگیریم.
حسنی سعدی افزود: باید تحقیق کنیم و ببینیم که چه اقداماتی باید انجام شود تا جوان برای آمدن به سربازی ترغیب شده و انگیزه داشته باشد. همچنین ببینیم چه امتیازاتی باید برای جوان در نظر گرفته شود تا به سربازی بیاید.
نیروی انتظامی باید مشمولان غایب را جلب کند
وی ادامه داد: اگر کسی غیبت کرده و حاضر نیست به سربازی بیاید، باید نیروی انتظامی این افراد را جلب کرده و برای انجام خدمت سربازی اعزام کند.
حسنی سعدی با تاکید بر اینکه هیچ کشوری در دنیا وجود ندارد که در صورت جنگ با نیروی نظامی موجودش بتواند در برابر تجاوز دشمنان مقاومت کند، خاطرنشان کرد: بنابراین از قبل باید پیشبینیهایی انجام شده باشد تا در زمان جنگ نیروی بیشتری تجهیز شده و به مقابله با تهدید دشمن بپردازد.
معاون هماهنگکننده ستاد کل نیروهای مسلح با بیان اینکه در تاریخ کشوری را سراغ نداریم که هشت سال به شکل مداوم جنگیده باشد، ادامه داد: ما هشت سال با دشمن تا دندان مسلح جنگیدیم و در این جنگ، ارتش از نیروهای وظیفه استفاده میکرد و نیروهای بسیج و سپاه نیز به کمک این نیرو آمدند.
وی با بیان اینکه نیروهایی که به عنوان بسیجی وارد سپاه شده و در جنگ حضور داشتند، در دوران پیش از انقلاب به سربازی رفته و آموزش دیده بودند، گفت: عمده افرادی که در سالهای اولیه جنگ حضور داشتند، آموزشهای خود را در دوران قبل از انقلاب دیده بودند به همین دلیل ما در عملیاتهای سالهای اولیه جنگ، موفقیت بیشتری داشتیم.
حسنی سعدی درباره سربازانی که سیگار کشیده یا معتاد هستند نیز اظهار کرد: با توجه به اینکه جوان تا پیش از رفتن به سربازی در جامعه آزاد رشد کرده، ممکن است معتاد و سیگاری هم شده باشد، اما با حضور در سربازی از اعتیاد و سیگار دور شده است.
معاون هماهنگکننده ستاد کل نیروهای مسلح افزود: امروزه نتایج نشان میدهد هر فردی که در دوران سربازیاش موفق بوده، در دوران پس از سربازی و زندگی آتی نیز از مدیران موفق بوده همانطور که امروز شهردار، استاندار، وزیر و وکیل ما با همان نظم و انضباطی که در پادگان بوده، مدیریت میکنند و آن را در حوزه مسؤلیت خود اعمال کردهاند.
تست های روانی از سربازان وظیفه گرفته می شود
معاون حقوقی قوه قضاییه گفت، از سربازان و کارکنان جدیدالورود به نیروهای مسلح تست و آزمون روانی گرفته می شود.
حجت الاسلام والمسلمین «علی رازینی» روز دوشنبه در پانزدهمین مجمع وقوع جرم نیروهای مسلح افزود: با انجام تست روانی از کارکنان جدیدالورود، هر فردی متناسب با روحیات خود در امور مرتبط به کار گرفته شود. وی گفت: افرادی که مرتکب جرایمی نظیر قتل و خودزنی می شوند، در دسترس بازرسی ها و حفاظت ها هستند، از این رو با بررسی دقیق علل و عوامل به وجود آورنده این جرم ها، می توان از وقوع آنها پیشگیری کرد.
موسس سازمان قضایی نیروهای مسلح افزود: هرگاه نیروهای خدماتی با مشکلی مواجه می شوند، با برنامه ریزی خوب می توان این مشکل را رفع کرد تا به خودزنی و دیگرزنی منجر نشود. رازینی تلاش در راستای پیشگیری از وقوع جرم در نیروهای مسلح را بسیار ارزشمند توصیف کرد.
کد خبر 286352
تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۵:۵۹
- ۶ نظر
- چاپ
معاون هماهنگکننده ستاد کل نیروهای مسلح تاکید کرد: بررسی ها نشان میدهد هر فردی که در دوران سربازیاش موفق بوده، در دوران پس از سربازی و زندگی آتی نیز از مدیران موفق بوده همانطور که امروز شهردار، استاندار، وزیر و وکیل ما با همان نظم و انضباطی که در پادگان بوده، مدیریت میکنند و آن را در حوزه مسؤلیت خود اعمال کردهاند.