«برندن توربویل» می‌گوید ترامپ در سیاست خارجی‌اش تندروتر از کلینتون است.

سرویس جهان مشرق- پیروزی دانلد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، نه تنها مردم این کشور، بلکه تمام مردم دنیا را حیرت‌زده کرد. فردی که بارها «دلقک»(1)، «روانی»، «دیوانه» و مانند این‌ها توصیف شده(2)، قرار است از اوایل سال 2017 میلادی ریاست‌جمهوری آمریکا را به عهده بگیرد.

احتمال زیاد ترامپ برجام را پاره کند/ الیگارش‌های آمریکایی ترامپ را رئیس‌جمهور کردند/ جورج سوروس خیابان‌های آمریکا را به آشوب خواهد کشید/ ترامپ یک «فاشیست» و کلینتون «فاشیستِ روانیِ فاسدِ جنگ‌طلب» استخبرنگار سرویس جهان مشرق برای بررسی ابعاد انتخاب ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور آینده آمریکا با «برندن توربویل» کارشناس مسائل داخلی و انتخاباتی آمریکا گفت‌وگو کرده است. آن‌چه در ادامه می‌خوانید، متن کامل گفت‌وگو با این کارشناس آمریکایی است که می‌گوید ترامپ به‌رغم اتخاذ مواضع منطقی نسبت به روسیه و سوریه، درباره ایران بارها از جنگ صحبت کرده است.

*          *          *

چه کسی ترامپ را انتخاب کرد؟ آیا رأی مردم اهمیت داشت یا این‌که تصمیم درباره رئیس‌جمهور شدن ترامپ را پیشاپیش قدرتمندان و ثروتمندان آمریکایی گرفته بودند؟

آن‌چه که من پس از سفرهایم به سراسر کشور می‌توانم بگویم این است که اکثریت مردم به سوی ترامپ متمایل بودند. حمایت واقعی پشت هیلاری کلینتون کم و معمولاً منحصر به برخی گروه‌ها و مناطق بسیار خاص بود؛ حتی در همین حوزه‌های محدود هم حمایت از کلینتون کم‌تر از حمایت‌های معمول از یک نامزد دموکرات بود. این‌ها مشاهدات میدانی من در سفرهایم به سراسر آمریکا بود.

اما همان‌طور که می‌دانیم، انتخابات‌ها در آمریکا عمدتاً چیزی بیش‌تر از یک فرآیند گزینش توسط الیگارش‌های ملی [صاحبان قدرت و نفوذ در آمریکا]، یعنی مجتمع نظامی-صنعتی، جوامع مخفی [و نهادهای اطلاعاتی]، بانک‌ها، شرکت‌های بزرگ و غیره، نیستند. پیش از انتخابات، همه نشانه‌هایی که به ما عرضه می‌شد، خبر از این می‌داد که کلینتون انتخاب سیستم [حکومت در آمریکا] است. همه بازیگران عرصه قدرت از او حمایت می‌کردند. نومحافظه‌کارها از او حمایت می‌کردند. بانک‌ها از او حمایت می‌کردند. رسانه‌ها عملاً پشت سر او متحد شده بودند.

احتمال زیادی دارد ترامپ برجام را پاره کند/ سیاست خارجی ترامپ فقط علیه ایران تهاجمی است/ الیگارش‌های آمریکایی ترامپ را رئیس‌جمهور کردند/ جورج سوروس خیابان‌های آمریکا را به آشوب خواهد کشید/ ترامپ و کلینتون؛ یک «فاشیست» و یک «فاشیست روانی فاسد جنگ‌طلب»/ خطر نظامیگری هار ترامپ برای آمریکایی‌ها
این یک واقعیت است که در انتخابات آمریکا، رأی مردم هیچ نقشی در تعیین رئیس‌جمهور ندارد

بنابراین ما اکنون نمی‌دانیم آیا این انتخابات از همان ابتدا [با هدف پیروزی ترامپ] برنامه‌ریزی شده بود و یا این‌که الیگارش‌ها واقعاً در دقیقه نود تصمیم گرفتند رویه خود را تغییر دهند [و ترامپ را رئیس‌جمهور کنند]، چون کلینتون حقیقتاً برای مردم قابل‌هضم نبود. به نظر می‌رسد که طبقه حاکم یک تکنیک «طعمه و تعویض» [تبلیغ یک محصول، اما فروش محصولی بی‌کیفیت‌تر یا گران‌تر به مشتری] را علیه رأی‌دهندگان به کار بسته است.

مردم در نهایت باید از میان یک فاشیست، و یک روانیِ فاسدِ جنگ‌طلب که گرایش‌های فاشیستی‌اش هم برای همه آشکار بود، یکی را انتخاب می‌کردند. با توجه به آن‌چه که من از انتخابات در آمریکا می‌دانم، مردد هستم که بگویم دموکراسی واقعی در این انتخابات برقرار شد یا نه. ظاهراً انتخابات در همان جهتی پیش رفت که مردم می‌خواستند [و با تصمیم الیگارش‌ها ترامپ رئیس‌جمهور شد]؛ هرچند نمی‌دانم می‌توان نام این اتفاق را رعایت کردن دموکراسی گذاشت یا نه.

به‌رغم همه این‌ها می‌توانم بگویم که ما از بدترین سناریو جان سالم به در برده‌ایم [و کلینتون رئیس‌جمهور نشده است]، اما این بدان معنا نیست که اکنون باید خرسند و راضی باشیم. این سناریو [انتخاب ترامپ] هم فوق‌العاده خطرناک است و ما باید خود را برای ادامه فعالیت[های مدنی] آماده کنیم.

آیا پیروزی ترامپ (صرف‌نظر از این‌که به تصمیم چه کسی بوده) نشان می‌دهد نوعی نارضایتی یا فاصله گرفتن از وضع موجود در جامعه آمریکا در حال رخ دادن است، یا این‌که الیگارش‌ها اتفاقات دیگری برای آینده برنامه‌ریزی کرده‌اند؟

من فکر نمی‌کنم [تغییری رخ بدهد]. به یاد دارید که اوباما هم وقتی برای اولین بار انتخاب شد، او را یک خون تازه [در رگ‌های جامعه آمریکا و نویدبخش تغییر] می‌دانستند، اما ببینید در مدت ریاست‌جمهوری‌اش چه کرد. از نظر مردم آمریکا، امسال «خارجی‌ها» [افراد خارج از نظام الیگارشی آمریکا] بسیار برجسته بودند؛ افرادی مانند برنی سندرز و دانلد ترامپ. [اما] هیچ‌یک از این دو واقعاً خارجی محسوب نمی‌شدند.

درباره این‌که الیگارش‌ها برای آینده چه نقشه‌ای کشیده‌اند، می‌توانیم تلاش کنیم دیدگاه مثبتی داشته باشیم، اما هرگز نباید فراموش کنیم که نظامیگریِ هار [و رام‌نشده] ترامپ و عدم احترام او به متمم‌های اول [ناظر بر آزادی دین، عقیده، بیان، رسانه، تجمع، و استیضاح] و چهارم [ناظر بر عدم مشروعیت تفحص و بازداشت غیرموجه شهروندان] قانون اساسی، به شکلی واضح و واقعی ما مردم آمریکا را در کشورمان تهدید می‌کند. من بیش‌تر از آن‌که از جنبه‌های سیاست خارجی ترامپ نگران باشم، در مورد صحنه و سیاست‌های داخلی او نگرانم. البته در حال حاضر، تنها مدرکی که [برای پیش‌بینی این سیاست‌ها] در دست دارم سخنان مبهم ترامپ در تبلیغات انتخاباتی‌اش است.

از هر منظری که به انتخابات آمریکا نگاه کنیم، پیروزی ترامپ تکان‌دهنده بوده است. کمی برای ما توضیح بدهید که مردم آمریکا و عملاً کل جهان چه اندازه از شنیدن خبر پیروزی ترامپ شوکه شده‌اند.

در آمریکا همه شوکه شده‌اند. حامیان کلینتون خود را برنده قطعی انتخابات می‌دانستند. حامیان ترامپ و بسیاری از ما هم که [بدون جهت‌گیری] صرفاً رویدادهای جاری را دنبال می‌کردیم، با دیدن حامیان کلینتون و اتحاد رسانه‌ها علیه ترامپ، تصور می‌کردیم که صرف‌نظر از آرای واقعی مردم، کلینتون پیروز انتخابات خواهد بود. راستش را بخواهید، حتی تحلیلگران و حامیان ترامپ هم واقعاً بر این باور بودند که چه مردم به کلینتون رأی بدهند و چه ندهند، او پیروز انتخابات خواهد شد. بنابراین پیروزی ترامپ یک شوک شگفت‌انگیز و غافل‌گیرکننده برای همه است.

بسیاری از خاورمیانه‌ای‌هایی که من با آن‌ها صحبت کرده‌ام، از نتیجه انتخابات راضی هستند، چون مواضع سیاست خارجی ترامپ، دست‌کم در مقام سخنرانی، بسیار معقول‌تر از مواضع کلینتون است. در سوی دیگر، اروپایی‌ها به علت این‌که سال‌ها «حس گناه سفیدپوستی» و «حس گناه اروپایی» [مقصر دانستن خود در هرگونه نژادپرستی و بیگانه‌هراسی در دنیا] را در مغز آن‌ها نهادینه کرده‌اند، از انتخاب ترامپ بیش‌تر نگران هستند و این اتفاق را بر خلاف تصور خود از «خیر و صلاح» می‌دانند.

احتمال زیادی دارد ترامپ برجام را پاره کند/ سیاست خارجی ترامپ فقط علیه ایران تهاجمی است/ الیگارش‌های آمریکایی ترامپ را رئیس‌جمهور کردند/ جورج سوروس خیابان‌های آمریکا را به آشوب خواهد کشید/ ترامپ و کلینتون؛ یک «فاشیست» و یک «فاشیست روانی فاسد جنگ‌طلب»/ خطر نظامیگری هار ترامپ برای آمریکایی‌ها
چهره درهم حامیان هیلاری کلینتون؛ طرف‌داران نامزد دموکرات‌ها از پیروزی کلینتون در انتخابات اطمینان کامل داشتند

آیا خود دانلد ترامپ فکر می‌کرد بعد از اعلام نتایج انتخابات، او را «رئیس‌جمهور منتخب» اعلام کنند؟

هیچ‌کس نمی‌تواند به این سؤال پاسخ قطعی بدهد، اما اگر نتیجه انتخابات واقعاً توسط عوامل پنهان، از قبل تعیین شده باشد، بعید است که ترامپ را پیشاپیش از این تصمیم باخبر نکرده باشند.

آیا ممکن است دموکرات‌ها بخواهند به نتیجه انتخابات، پاسخی غیرعادی بدهند؟

در حوزه سیاسی نه. دموکرات‌ها ضربه خردکننده‌ای را در این انتخابات متحمل شده‌اند؛ هم کاخ سفید، هم مجلس نمایندگان و هم مجلس سنا را از دست دادند. با این حال، پاسخ‌های سیاسی دموکرات‌ها همان‌گونه‌ای خواهد بود که هر حزب اقلیت دیگری در این شرایط عمل خواهد کرد.

با این وجود، من فکر می‌کنم شاهد تفرقه بیش‌تر [در جامعه آمریکا] خواهیم بود و با ریختن گروه‌های تحت حمایت مالی «[جورج] سوروس» به خیابان‌ها، [مردم] تشویق به شورش می‌شوند و «نژادپرستی» [به عنوان بزرگ‌ترین نقطه‌ضعف ترامپ در نظر مردم] تبدیل به اتهام ثابت علیه هر سیاستی خواهد شد که معترضان با آن مخالف باشند. ما دورانی را سپری می‌کنیم که در آن بروز ناآرامی‌های اجتماعی هم یک سناریوی کاملاً محتمل است و هم توجیهی برای سرکوب مردم در داخل با استفاده از «دولت پلیسی»، کاری که ترامپ نشان داده بدش نمی‌آید انجام دهد.

ترامپ در تبلیغات انتخاباتی خود بی‌رحمانه علیه رسانه‌ها، سیاستمداران، و نظام آمریکا تاخت. آیا در دوران ریاست‌جمهوری‌اش یا حتی از همین فردا، حرف‌هایش را فراموش می‌کند و با همه آن‌ها رفتاری عادی خواهد داشت؟

بله، قطعاً همین‌طور است. این اصلاً جای سؤال پرسیدن ندارد. ترامپ یک «تاجر» است و با دیگر «تاجر»ها کار خواهد کرد؛ آن‌ها هم با او کار خواهند کرد. این‌گونه لجن‌پراکنی‌ها و توهین‌ها میان سیاستمداران هر روز اتفاق می‌افتد و عادی است. دوران انتخابات هم صرفاً یکی از آن دوران‌هایی است که این اتفاقات در آن رخ می‌دهد.

ترامپ مواضع غیرعادی‌ای در سیاست خارجی اتخاذ کرده است که شاید مشهورترین آن‌ها برقراری روابط نزدیک با روسیه باشد. آیا چنین تغییر عمده‌ای اصولاً در دولت آمریکا ممکن است رخ دهد؟ آیا ترامپ را رها می‌کنند تا به آن‌چه که گفته، عمل کند؟

بله این تغییر کاملاً امکان‌پذیر است و ترامپ هم می‌تواند تمام این کارها را انجام دهد. با این حال، سؤال مهم این است که آیا او واقعاً می‌خواهد چنین کاری انجام دهد یا نه، و این‌که آیا قدرت‌هایی که او را تا ریاست‌جمهوری مشایعت کرده‌اند، [در حال حاضر اراده این کار را دارند و] اجازه چنین اتفاقی را خواهند داد یا نه. ما قطعاً امیدوارم این‌گونه باشد.

برقراری روابط بهتر، نه تنها ضرورتی است که ما قائل به آن هستیم، بلکه ضرورتی است که برای بقای ما در این سیاره لازم است. ما باید [با اتخاذ سیاست خارجی‌ای عکس سیاست خارجی مدنظر کلینتون] از بروز جنگ جهانی سوم جلوگیری کنیم. ترامپ هر قدر هم که در تحقق حقوق اساسی مردم آمریکا ناموفق باشد، دست‌کم امیدواریم بتواند سیاست خارجی درستی داشته باشد.

به نظر شما ترامپ با چین چگونه برخورد خواهد کرد؟ آیا می‌تواند روابط خوبی با این کشور برقرار کند؟

همه آن‌چه که ما تا کنون از ترامپ شنیده‌ایم، شعارهای توخالی انتخاباتی بوده است. ترامپ هرگز جزئیات هیچ چیزی را اعلام نکرده است. او می‌گوید که سیاستش در قبال چین، عالی خواهد بود، اما ما هنوز نمی‌دانیم این سیاست چیست. آیا می‌خواهد به قیمت متضرر شدن آمریکایی‌ها، تجارت با چین را افزایش دهد؟ آیا در مذاکره و توافق، بهتر عمل خواهد کرد؟ آیا توافقات کنونی را لغو خواهد کرد؟

احتمال زیادی دارد ترامپ برجام را پاره کند/ سیاست خارجی ترامپ فقط علیه ایران تهاجمی است/ الیگارش‌های آمریکایی ترامپ را رئیس‌جمهور کردند/ جورج سوروس خیابان‌های آمریکا را به آشوب خواهد کشید/ ترامپ و کلینتون؛ یک «فاشیست» و یک «فاشیست روانی فاسد جنگ‌طلب»/ خطر نظامیگری هار ترامپ برای آمریکایی‌ها
تعریف و تمجیدهای ترامپ از پوتین موجب شده تا روابط آن‌ها توسط آمریکایی‌های مخالف هر دوی‌شان به تمسخر گرفته شود

ما هیچ‌یک از این‌ها را نمی‌دانیم. این، مشخصه کمپین ترامپ بوده است؛ جزئیات، صفر. به این ترتیب، مخاطب می‌تواند آرمان‌ها و آرزوهای خودش را روی بوم خالی دستورکار ترامپ نقاشی کند و جذب کمپین او شود. اگر ترامپ می‌خواهد بهتر مذاکره کند، توافقات تجارت آزاد را از بین ببرد، و تعرفه وضع نماید، خوب است. اگر می‌خواهد تنش‌های نظامی را کاهش دهد، این هم خوب است. اما سؤال این است که سیاست او چیست؟ هیچ‌کس این را نمی‌داند. سیاست ترامپ ممکن است دقیقاً همان چیزی باشد که ما به آن نیاز داریم، و در عین حال، ممکن است یک «آخرالزمان اقتصادی» را هم رقم بزند.

آیا تفاوتی میان سیاست خاورمیانه‌ای ترامپ با باراک اوباما وجود خواهد داشت؟ آیا ترامپ می‌تواند، آن‌طور که گفته، بگذارد پوتین مسئله سوریه را حل و فصل نماید؟

در پاسخ این سؤال هم باید بگویم تمام آن‌چه ما تا این لحظه از ترامپ شنیده‌ایم، لفاظی‌های انتخاباتی بوده است. ما امیدواریم او به این جمله پای‌بند بماند که «ما باید اجازه بدهیم روسیه، داعش را نابود کند» و در این مسئله دخالتی نکنیم. اما حالا که ترامپ رئیس‌جمهور [منتخب] شده، نومحافظه‌کاران، صهیونیست‌ها، و [افراد دارای] منافع مرتبط با آن‌ها، نظر و نفوذ خود را اعمال خواهند کرد و قطعاً این افراد علاقه‌ای به دست برداشتن از سر سوریه و روسیه ندارند.

مواضع ترامپ در این خصوص بد نیست، اما سؤال این است که «آیا می‌توان حرف‌های او را باور کرد؟» آیا تا کنون از باور کردن لفاظی‌های سیاسی سودی برده‌ایم؟ چرا باید این‌بار بر خلاف گذشته باشد؟ حواستان باشد که ترامپ به شدت از توافق هسته‌ای با ایران انتقاد کرده، آن را «توافقی وحشتناک» دانسته، و گفته که آمریکا در جریان مذاکرات بر سر این توافق تحقیر شده است. این اظهارات شباهتی به اظهارات یک نامزد صلح‌طلب ندارد، چراکه ایران اصلاً از همان ابتدا [اهداف نظامی در برنامه هسته‌ای خود نداشت و] نباید مجبور به مذاکره برای رسیدن به این توافق می‌شد.

آیا ریاست‌جمهوری ترامپ برای مردم خود آمریکا (قشر کارگر، متوسط و غیره) نسبت به ریاست‌جمهوری کلینتون بهتر خواهد بود؟

مقایسه آن‌چه هنوز اتفاق نیفتاده [ریاست‌جمهوری ترامپ] با آن‌چه اصلاً اتفاق نخواهد افتاد [ریاست‌جمهوری کلینتون] سخت است. اما من می‌توانم با اطمینان بگویم که هیچ‌یک از دو نامزد انتخابات یک برنامه اقتصادی منسجم نداشتند. طرح کلینتون، همان «سوسیالیسم رفاقتی» قدیمی است، یعنی اجبار آمریکایی‌ها به پرداخت مالیات بیش‌تر به ازای «خدمات» بیش‌تر، اجبار آن‌ها به خرید محصولات خصوصی، و غیره.

این در حالی است که طرح ترامپ، طبق همان جزئیات اندکی که از آن می‌دانیم، به نظر می‌رسد بیش‌تر حول محور «بازار آزاد» بگردد، یعنی کاهش [بودجه] و تخلیه [و تخریب نهادهای اقتصادی]، خصوصی‌سازی، و غیره. تنها جنبه مثبت سیاست اقتصادی ترامپ لفاظی‌های وی علیه تجارت آزاد است؛ امیدواریم ترامپ روند از بین بردن تجارت آزاد را دست‌کم کلید بزند، هرچند خیلی هم روی این مسئله نباید حساب باز کرد.

شاید عجیب‌ترین موضع‌گیری‌های ترامپ درباره مسائل مهاجرت و معضلات نژادی در آمریکا باشد. آیا ترامپ دیواری را که وعده داده در مرز با مکزیک بسازد، واقعاً خواهد ساخت؟

ترامپ این دیوار را چنان به یکی از شعارهای تبلیغاتی خود تبدیل کرد که نمی‌توان تصور کرد آن را نسازد. البته من فکر نمی‌کنم مکزیک هزینه ساخت آن را بپردازد. دیواری که ترامپ قولش را داده، در بهترین شرایط، جنجال‌برانگیز است. با این حال، مهاجرت غیرقانونی نیز یک مشکل عمده در آمریکا محسوب می‌شود.

این‌که ساختن دیوار، اولین راه‌حلی است که برای حل یک مشکل در زمینه مهاجرت به ذهن ترامپ خطور می‌کند، علناً تمایلات فاشیستی او را نشان می‌دهد. اما پاسخ این سؤال که آیا ترامپ این دیوار را می‌سازد یا نه برمی‌گردد به این‌که آیا منافع شرکت‌های بزرگ هنوز هم به خدمت گرفتن نیروی کار ارزان‌تر را ایجاب می‌کند یا نه، و این‌که آیا هنوز هم تفرقه یک شرط لازم برای تحکیم قدرت هست یا نه. روی هم رفته، موضوع دیوار را باید به عنوان مرکز تنش و تفرقه طی سال‌های آینده مدنظر داشت.

احتمال زیادی دارد ترامپ برجام را پاره کند/ سیاست خارجی ترامپ فقط علیه ایران تهاجمی است/ الیگارش‌های آمریکایی ترامپ را رئیس‌جمهور کردند/ جورج سوروس خیابان‌های آمریکا را به آشوب خواهد کشید/ ترامپ و کلینتون؛ یک «فاشیست» و یک «فاشیست روانی فاسد جنگ‌طلب»/ خطر نظامیگری هار ترامپ برای آمریکایی‌ها

یکی از قول‌های عجیب و غریب ترامپ، ساخت دیوار در مرز مکزیک برای جلوگیری از ورود مهاجران غیرقانونی به آمریکاست؛ ضمناً ترامپ می‌گوید هزینه ساخت دیوار را هم مکزیکی‌ها خواهند پرداخت
 
آیا شرایط اقلیت‌های نژادی و مذهبی در آمریکا، به ویژه مسلمانان که در سال‌های اخیر هدف حملات تبلیغاتی قرار گرفته‌اند، در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ بدتر خواهد شد؟

در سراسر رقابت‌های انتخاباتی، ترامپ متهم به نژادپرستی شد بدون آن‌که هیچ تحلیلگری بتواند یک نقل‌قول نژادپرستانه را از نامزد جمهوری‌خواهان مطرح کند. این، هم راهی برای ترویج تفرقه است و هم راهی برای معطوف کردن تمرکز روی مسائلی که وجود ندارند، به جای مسائلی که واقعاً وجود دارند.

با این حال، مسلمانان یک ترس مشروع در این‌باره دارند، چراکه ترامپ صراحتاً درباره ممنوع کردن ورود آن‌ها به آمریکا به خاطر دین‌شان صحبت کرده و پیشنهاد داده تا نظارت بر مسلمانان و اجتماعات اسلامی تشدید شود. بنابراین فکر می‌کنم در جامعه مسلمانان به همین دلیل یک ترس مشروع وجود دارد [و باید هم وجود داشته باشد]. متأسفانه به نظر می‌رسد شرایط برای همه در آمریکا، صرف‌نظر از نژاد، دارد بدتر می‌شود. من تصور می‌کنم شرایط اقلیت‌ها هم مانند دیگر آمریکایی‌ها در آینده بدتر شود.

سیاست آمریکا در قبال ایران در دولت ترامپ چه تغییری خواهد کرد؟ تهاجمی‌تر می‌شود یا به سوی مداخله‌جویی کم‌تر پیش می‌رود؟

در این مورد هم، ما تنها می‌توانیم به لفاظی‌های ترامپ استناد کنیم. با این حال، یک تفاوت در این‌جا وجود دارد: در حالی که شعارهای ترامپ در قبال سوریه و روسیه، نسبت به مواضع جمهوری‌خواهان دیگر و کلینتون، بسیار کم‌تر جنگ‌طلبانه بوده، اما لفاظی‌های او علیه ایران از کلینتون تهاجمی‌تر بوده است. این نشان می‌دهد که ترامپ در هیچ تعریفی از یک نامزد صلح‌طلب نمی‌گنجد.

دست‌کم در این حوزه از سیاست خارجی ترامپ، می‌توانیم منتظر رفتار تهاجمی آمریکا باشیم. اگر این رفتارها از دولت ترامپ سربزند، دیگر شکی باقی نمی‌ماند که ترامپ برای چه افرادی [صهیونیست‌ها و جنگ‌طلب‌ها] کار می‌کند. البته ما امیدواریم که لفاظی‌های ضدایرانی ترامپ صرفاً یک شعار برای رسیدن به پیروزی در انتخابات بوده باشد، هرچند همیشه باید مراقب باشیم و ساده‌لوحانه امیدوار نباشیم که یک نامزد انتخابات، با چنین موضوع جدی‌ای که زندگی مردم بی‌شماری را تحت تأثیر قرار می‌دهد، سیاست‌بازی کرده باشد.

ما هم‌چنین باید توجه داشته باشیم که چه کسی واقعاً دولت ترامپ را کنترل می‌کند. ترامپ، در خوش‌بینانه‌ترین حالت [اگر نگوییم او را خریده‌اند]، [با قدرتمندان آمریکایی] مصالحه کرده است و بنابراین فردی است که به راحتی در مقابل اخاذی کوتاه می‌آید. من امید زیادی به دولت او یا برای آمریکا ندارم؛ تنها پیش‌بینی‌ام از آینده، بدتر شدن اوضاع است.

آیا ترامپ، چنان‌که می‌گوید، واقعاً به نیروی دریایی آمریکا دستور خواهد داد تا در صورت مواجهه یا برخورد با نیروی دریایی ایران در خلیج فارس یا نقاط دیگر، به سوی قایق‌های ایرانی تیر شلیک کنند و با آن‌ها درگیر شوند؟

این مسئله کاملاً ممکن است. بر خلاف مواضع عاقلانه ترامپ درباره سوریه طی تبلیغات انتخاباتی، زبان او درباره ایران بسیار تند بوده است. البته ما قطعاً امیدواریم که شعارهای ترامپ صرفاً «شعار» بوده باشند. هم‌چنین باید امیدوار باشیم که رابطه احتمالی او با پوتین بتواند جلوی چنین اقدامات غیرمعقول و غیرمنطقی‌ای از جانب ترامپ را بگیرد.

و سؤال آخر: آیا ترامپ توافق هسته‌ای را پاره خواهد کرد؟ یا، آیا می‌تواند برجام را دوباره به مذاکره بگذارد؟

او نه باید این کار [پاره کردن توافق] را بکند و نه باید اجازه انجام چنین کاری را داشته باشد، اما احتمال این‌که دست به چنین اقدامی بزند، زیاد است. این مسئله کاملاً به انگیزه‌ای بستگی دارد که ترامپ بعد از ورود به کاخ سفید [در برخورد با ایران] خواهد داشت. ممکن است صرفاً بخواهد امتیازات بیش‌تری از ایران بگیرد؛ یا ممکن است به عنوان عامل نومحافظه‌کاران عمل کند و به دنبال به راه انداختن جنگ جهانی سوم باشد.

احتمال زیادی دارد ترامپ برجام را پاره کند/ سیاست خارجی ترامپ فقط علیه ایران تهاجمی است/ الیگارش‌های آمریکایی ترامپ را رئیس‌جمهور کردند/ جورج سوروس خیابان‌های آمریکا را به آشوب خواهد کشید/ ترامپ و کلینتون؛ یک «فاشیست» و یک «فاشیست روانی فاسد جنگ‌طلب»/ خطر نظامیگری هار ترامپ برای آمریکایی‌ها
توافق هسته‌ای که بعد از سال‌ها مذاکره به دست آمد، ممکن است با تصمیم ترامپ، از نظر دولت آمریکا کأن‌لم‌یکن تلقی شود

آمریکایی‌ها هیچ اقدامی نکرده‌اند تا ترامپ مجبور شود جزئیات برنامه‌های خود را اعلام کند، بنابراین بسیاری از سیاست‌های او کاملاً ناشناخته هستند و ما درباره آن‌ها صرفاً می‌توانیم به یک سری اظهارات مبهم استناد کنیم. با این وجود، آن‌چه قطعاً روشن است این‌که، اگرچه خطر وقوع بدترین سناریو [ریاست‌جمهوری کلینتون] ممکن است از سر ما گذشته باشد، اما مردم آمریکا باید آماده مبارزه [علیه دولت ترامپ] برای دست‌یابی به صلح و حقوق ملی خود باشند. ما در حال ورود به قلمروی ناشناخته‌ها هستیم.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 89
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 49
  • ۱۴:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    کسانی که پیروزی ترامپ انتظار میکشیدن ضد کلینگتون بودن,باید منتظر فشارهای به مراتب شدید تری از دوران اوباما بود با تسخیر مجلس نماینده گان و سنا و ریاست جمهوری به جمهوری خواهان باید منتظر جنگ در خاورمیانه باشیم,
  • حبيب ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    ظاهرا مشرق نيوز خيلي بيشتر از كارشناس داره واسه تعليق يا پاره شدن برجام دست و پا ميشكنه
  • مهدی ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    اگر برجام را پاره کنند ما آن را آتش می زنیم.
  • کوروش ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    مشرق خدایی چفدر کار کردی تا این مصاحبه ی خیالی رو درج کنی؟؟
  • ۱۵:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    ان شاء الله. اگر جنگ نمی شد بنی صدر هشت سال رییس جمهور می ماند. بعدش هم رجوی رییس جمهور می شد.
  • ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    هر چند به قول دانشمندان تحلیلگر مسلمان و غیره ابرقدرت توسط سیستم فاسد و مشکلدار انتخاب میشود ولی همین فاسد و نادرست بودن باعث شده که بتواند همه ملل از درستکار و مسلمان گرفته تا روسیه و چین و سایر رقبا را بچاپد و پیروز در اقتصاد و رفاه دنیوی برای مردمش باشد و مردمش ثروتمندترین مردم دنیا با مصرف زیاد انرژی باشند و تمام اختراعات و اکتشافات و ارسال انسان به سایر کرات را انجام دهد
  • ۱۶:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    به درک که برجام رو پاره کنه. مگه از برجام چه خیری دیدیم؟
  • ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    چه حرف قشنگی زیبا کلام زده گفته : به زودی باید چراغ به دست بگیریم و دنبال اوباما و کری بگردیم . به نظر من این حرف ، خیلی حرفا داره
  • ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    ..... از زمان در قدرت بودن اوباما استفاده نکردید . مردم کاهش تورم و رکود و بیکاری را می خواهند نه راکتور هسته ای !
  • ۱۶:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    همین که تا الان دلار 10000 تومن نشده برو خدا رو شکر کن .
  • adel95 ۱۷:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    دوست عزیز برجام همچیـــن بی فایده هم نبوده . در 20 سال آینده باید اثرات بزرگترش رو در کشور ببینیم.
  • adel95 ۱۷:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    مسئله اینجاست که کسی رفاه و آسایش رو به یک کشور جهان سومی تقدیم نمیکنه . اول باید کشور قدرتمندی بشی تا بتونی از زیر چکمه ها بیرون بیای و نفس بکشی قدرت هم با امثال همین راکتور ها و ... بدست میاد .
  • ۱۷:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    وجود قدرت نظامی و ایضاً قدرت هسته ای باعث می شود دشمنان چشم طمع به کشور عزیزمان نداشته باشند اما اعتماد به گرگ و دوست شدن با او و اینکه باور کنی که با شما کاری نداشته باشد و در وقت گرسنگی و یا هر زمانی که بخواهد شما را لیس خواهد زد و کار دیگری نخواهد کرد فقط از احمق ها و خوش خیال ها بر می آید
  • ۱۷:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    باید دید دولت تدبیر برای پسا اوباما چه امیدی برای خود دیده بودوهر چند برای زمان او تدبیری دیده نشد/
  • ۱۷:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    هه هه هه کل اگر طبیب بودی سر خود دوا نمودی. اوباما اگر اینکاره بود مشکل رکود و بیکاری و بی خانمانی مردم آمریکا را حل می کرد که حالا ارتش یقه آبی های بیکار به ترامپ رای ندهند!
  • قریشی ۱۷:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    مرگ بر امریکا
  • قریشی ۱۷:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    مرگ بر امریکا ما عزت ایران و انقلاب و سلامتی رهبرمون رو میخواهیم . والسلام
  • ۱۷:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    مردم همه چیز را باهم می خواهند. هم رونق اقتصادی و هم رآکتور هسته ای.
  • ۱۷:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    هشدار اولاند به سران اتحادیه اروپا رئیس جمهور فرانسه از سران اتحادیه اروپا خواست در مواجهه با رئیس جمهور جدید آمریکا بسیار روشن، هوشیار و قاطع رفتار کنند. چیزی که مشخص اروپا اصلا با این فرد دیوانه همکاری نخواهد کرد . خدا رو شکر
  • ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    درگیری امریکا با ایران احتمالش زیاد است .
  • ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    این خواست جماعت مفت خور ، شکم سیر تخفیف بگیر نجومی نیست
  • هاتف ۱۸:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    مردم عزت می خواهند .
  • هاشمی ۱۸:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    به فرمایش آقااگر ترامپ پاره کند ما آتش میزنیم
  • م ک ۱۸:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    من از ترامپی که بساط غربگرایان ایرانی رو زودتر جمع کنه، حمایت می کنم. (-:
  • م ک ۱۸:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    دولت کریمه ما، چرخ هر دو رو متوقف کرده؛ هم اقتصاد و هم راکتور!!
  • ۱۸:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    جنگ جنگ تا پیروزی
  • ۱۸:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    سخت در اشتباهی . با بردن ترامپ ارامش به خاورمیانه برمیگرده با نابودی کامل داعش و حمایت نکردن از عربستان . ضمنا ترامپ رفیق روسیه متحد ایران هست
  • ۱۸:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    اقا بیخودشعارنده . من هردو را می خواهم هیچکدام هم که نیامد . شما بنشین و منتظرباش . ازطرف مردم هم حرف نزنید خواهشا
  • پاسدار ۱۹:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    ما مرد جنگیم ،چه برنا ،چه پیر از آمریکا ترسی نداریم . کمر بندهای خود را ببندید و پوتینهای خود را بپوشید و سلاحهای دفاعی را در دست بگیریم و با وحدت کامل پشت سر مسئولین از کیان وطن دفاع می کنیم . بر مسئولین است با شجاعت وشهامت تن به ذلت (کوتاه آمدن در مقابل امریکا)ندهند ،چه بخواهیم وچه نخواهیم دشمن چشم طعمه دارد و این چشهای حریص با دعوت از شایستگان کور میشود .
  • ناشناس ۱۹:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    امیدواریـــــــم که مسئولان سازمان انرژی اتمی کشورمان در صورت پایبند نبودن ترامپ به توافق بتواند در مدتی اندک حداقل به شرایط قبل از توافق و راه اندازی 19000سانتریفیوژ برسند. هرچند که راکتور اراک بزرگترین دستاورد دانشمندان ما بود که از دست رفت
  • یه بی سواد به جهنم رفته ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    نه اینکه در دوران پسا برجام تورم کاهش پیدا کرده، رکود از بین رفته و بیکاری نابود شده!!! آخه یه دست آورد برجام رو بگید تا ما هم استفاده کنیم؟! هر روز داره یه کارخونه ورشکسته میشه، هر روز کلی آدم بیکار میشن، نرخ نقدینگی مدام داره بالا میره و ... این ها از نعمات آفتاب برجام و تدبیر دولت کلید است!!! اگه اوباما کاربلد بود مردم امریکا به سمت جمهوری خواه نمیرفتن ... شاعر میگه کل اگر طبیب بودی سر خود دوا نمودی ... اگه اوباما و امریکا عرضه داشت مشکلات اقتصادی خودش رو حل میکرد ... متاسفم برای طرز فکرتون
  • اردبیلی ۱۹:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    جورج سوروس خخخخخخخخخخخخ
  • ۱۹:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    بوش فقط زر زد و با لشکر کشی های احمقانه به آمریکا ضربه زد و صحبت هایی مثل محور شرارت به اتحاد درونی ما کمک کرد . اباما 3 اقدام بزرگ داشت و بسیار به ایران ضربه زد : 1 . ایراد اساسی مقابله آمریکا با ایران را تا حد بالا برطرف کرد یعنی شناسایی فرهنگ مذهبی ملی و ... ایرانی ها با مشاوران فارسی زبان . 2 . منافقانه لباس جنگ را درآورد و با کت و شلوار نشست وسط خانه ما ، اباما اتحاد درونی ما را نشانه گرفت و با تحریم های هوشمندانه اقتصاد ما رو حسابی زد . 3 . جنگ نیابتی را پایه گذاری کرد و بجای نیروهای آمریکایی از تفکرات عربستانی استفاده کرد داعش و النصره و ... شدند پیاده نظام غرب ، این هم به ضرر ما تمام شد . هیلاری کلینتون همان اباما بود و شاید هم بدتر ، منافقانه تر و مکارانه تر ، ترامپ هم قطعا دشمنه اما مثل بوشه بلد نیست چی کار کنه . با ریاست جمهوری ترامپ ایران برد کرد .
  • ۱۹:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    آی اونی که پرچم آمریکارو زدی بالا غیرتن دوران اوباما کدوم تحریما به طوره عملی برداشته شد!!؟؟؟وجدانن کدوم بانک بزرگ حاظره تا الآن که الآنه از ترس آمریکا باایران تعامل کنه؟؟
  • حسین ۲۰:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    در اینکه ترامپ هم جزو عاشقان و نوکران اسراییل هست شکی‌ نیست و حتی ممکنه سیاست بسیار تندی نسبت به ایران داشته باشه ولی‌ یک حسن ترامپ و یک عده خاصی‌ (نه همه) از جمهوری خواهان دارند اینه که رو بازی‌ می‌کنن در نتیجه هم دوست و هم دشمن تکلیف خودشون را میدونند ، ولی‌ وقتی‌ لیبرال دموکراتها رئیس جمهور میشن سیاست بسیار بسیار منافقانه در پیش میگیرن و از حد اکثر توانشون برای فریب استفاده می‌کنند ، بسیار قولها و وعده‌ها میدن ولی‌ وقتی‌ تعهدات را از طرف مقابل گرفتن نه تنها به هیچ کدوم از اونها عمل نمیکنن بلکه از تعهدات اجرا شده به عنوان اهرم برای ضربه بزرگتر به کشور مقابل استفاده می‌کنن ، خوب این خیلی‌ بده و سیاستمداران ما که بصیرت ا درک عمیق نسبت به آمریکا ندارند به راحتی‌ توسط دموکراتها فریب میخورند.
  • ناشناس ۲۰:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    جناب ناشناس۱۶:۴۶ چرا اتفاقا اصلاح طلبها همین کار میخواستن انجام بدن اما شما که در ینگه دنیا تشریف دارید باید بهتر بدونید کلا رو دیوار آمریکایی جماعت یادگاری نوشتن اشتباهه شما که اونجا تشریف دارید ربطی به شما ندارد که ما راکتور هسته ای میخوایم شما خوش باش و ادعای وطن پرستی نکن
  • ۲۰:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    شما از طرف خودت صحبت کن. مردم هم راکتور هسته‌ای را میخواهند و هم اقتصاد. بی عرضگی خودشون رو میاندازن پای تحریم. بیا... ببین... هیچ کاری نکردند توی این ۳ سال و نیم غیر از پیگری رفع تحریم. چی شد آخرش؟؟؟ آیا مراقبت از ورود کالای قاچاق ربطی به تحریم داره؟؟؟ آیا مبارزه با فساد (مثلا فیشهای نجومی یا صندوق فرهنگیان) ربطی به تحریم داره؟؟؟ آیا کنترل مواد سرطان‌زا ربطی به تحریم داره؟؟؟ آیا نمیشد همین بنزین رو در داخل با کیفیت تولید میکردند تا لااقل پول بنزین به خارجی‌ها ندیم؟؟؟؟ خوابی عمو
  • ۲۰:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    کسی از ترامپ خوشش نمیاد. جفتشون آمریکایی هستند. مسأله اینه که آمریکا دچار خوددرگیری شده. مسأله اینه که دیگه عده‌ای ساده لوح در داخل کشور دروغ‌های یک دروغ گوی مکار مثل کلینتون رو نمیخورن. مسأله اینه که عربستان و قطر و امارات و ترکیه یتیم شدند! مسأله اینه که قول و زنجیر همراه با کلاه گشاد، به نام برجام از دست و پای ایران باز میشه.
  • ۲۰:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    این امریکایی چقدر بی سروپاست که با مشرق مصاحبه میکنه؟کارتن خوبه انگار
  • ۲۱:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    خب مگر برجام قرار نبود تورم و رکود و بیکاری و حتی اب خوردن مردم را حل کنه اما بعد برجام اوضاع بدتر شد همون بهتر که برجام رو پاره کنه یه کمی اوضاع بهتر میشه
  • ۲۱:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    انرژی هسته ای از نون شب واجب تره. بعضی ها نمیتونن این رو بفهمن
  • نیما ۲۱:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    باید خرسند باشیم که یک خل و چل رئیس جمهمور امریکا می شود و بسیاری از ملتها و دولتمردان دنیا او را یک دیوانه میدانند و به اراجیف وی کمتر اهمیت می دهند.
  • احسان ۲۲:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    با اومدن ترامپ حتی احتمال جنگ هم هست .شک نکنید
  • مسعود ۲۲:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    اقای ترامپ لطفا برجام رو پاره کن .اتفاقا پاره شدن برجام با ادامه تحریم ها به نفع ماست و پاره نشدن اون به ضرر ماست چون در حال حاضر امریکا داره تحریم های خودشو زیر پوستی اعمال می کنه و قطعا در زمان ریاست جمهوری ترامپ هم با بهانه های حقوق بشر موشکی این تحریم های در پس برجام دوباره شروع شده و همه جانبه ایران رو در بر می گیره در حالی که فقط دست ایران به تدبیر دولت محترم برای انجام اقدام متقابل خالیه
  • مادربچه هاومعلم مدرسه ۲۲:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    حالانوبت ایرانه بلواهای سال 88راتلافی کنه میگم ماهم بایدمحمدخاتمی دوست ایرانی جورج سوروس رابفرستیم تااو راتشویقش کنه واسه کودتاعلیه ترامپ و بهم ریختن اوضاع امریکا....ازقدیم گفتن چیزی که عوض داره گله نداره
  • مسعود ۲۲:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    اقای ترامپ لطفا برجام رو پاره کن .اتفاقا پاره شدن برجام با ادامه تحریم ها به نفع ماست و پاره نشدن اون به ضرر ماست چون در حال حاضر امریکا داره تحریم های خودشو زیر پوستی اعمال می کنه و قطعا در زمان ریاست جمهوری ترامپ هم با بهانه های حقوق بشر موشکی این تحریم های در پس برجام دوباره شروع شده و همه جانبه ایران رو در بر می گیره در حالی که فقط دست ایران به تدبیر دولت محترم برای انجام اقدام متقابل خالیه
  • جمشید ۲۲:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    بله دوستان شما کاملا استفاده کردن راکتور رو با دست خودشون دادن رفت گلابی هم نگرفتن تو یک سال
  • سروش ۲۲:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    چه کسانی انتظار میکشیدن؟؟؟؟؟ سگ زرد برادر شغاله!!! ما اصلا خر نمی خواستیم که حالا پالانش رو عوض کردند خشنود و خوشحال باشیم که باید کاه و یونجه برجامی اش را به طور مجانی تأمین کنیم همان طور که در متن بیان کرده اند همان سیاستمداران و گردانندگان سیاست آمریکا روی خوش به پالانی مثل ترامپ داده اند وگرنه این الاغ حامل سیاست های قدیم و جدید آمریکا بوده و هست و خواهد بود و تغییر چندانی در مواضعشان نخواهد شد و خریت همان خریت صابق است با چاشنی ترامپ.
  • ۲۳:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    از ترامپ هم خیری نمیبینی خودت اماده کن واسه جنگ..!!!
  • ۲۳:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    قدر جان کری را ندونستید حالا باید با نیون کینریج سر شاخ بشید..!! بیچاره ما ملت ایران که بدبخت شدیم..!!
  • ناشناس ۲۳:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    کلینتون برای ایران و خاورمیانه بدتر بود خدا رو شکر که از کاخ سفید دور شد.
  • ناشناس ۲۳:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    درسال 88 فتنه برپا کردند و اقتدار ملی را تضعیف کردند و امریکا را به تشدید تحریمها ترغیب کردند و باعث مشکلات اقتصادی شد.
  • ۲۳:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    وزیر خارجه اینده امریکا : نیوت گینگریچ، جان بولتون یا باب کورکر..!!
  • آریایی ۲۳:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    هاهاها . کلینتون عزیتون رای نیورد؟ترامپ هم خوب نیست اما از اون کلینتون روانی دروغگو و طراح طرح خاورمیانه جدید خیلی بهتره.سال 96 هم ما یه شگفتی ایجاد میکنیم ان شالله.
  • آریایی ۲۳:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    دقیقا.برجام رو پاره کنه اونوقت از درسی که از ضعفهای برجام گرفتیم میتونیم استفاده کنیم.
  • آریایی ۲۳:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    بدبختی ما این بود که فکر کردین اوباما به نفع ما کاری میکنه.صدبار رهبر گفت این دست چدنیه زیر دستکش مخملی.نگران نباش ترامپ یه تاجره و اهل معامله با ترامپ بهتر کنار میاد.
  • ۰۰:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    ای کاش برجام را پاره کند تا حال از برجام هیچ خیری ندیدیم حداقل بعداز پاره شدن برجام ایران باید دنبال اقتدار وسلاح بازدارنده باشد
  • ۰۰:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    یک عده مفلس و پاچه خوار ، فکر میکنن با جابجاشدن رئیس جمهور یانکی ها بدبخت شدند !! چقدر وابسته اند اینها !!
  • ۰۰:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    عموجان چه فشاری؟ قلدری آمریکا دیگر تمام شد برای ما فرق نمیکند چه کسی بر آمریکا حکومت میکند . چون تصمیم گیرنده رئیس جمهور نیست یک تعداد سرمایه دار یهودی تصمیم میگیرندایران باید دنبال سلاح بازدارنده باشد
  • ۰۰:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    این تحریم ها نتیجه کاغذ پاره خواندن انها بود
  • ۰۰:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    اینقدر این یارو ترامپ را بزرگ نکنید ایشان هرچقدر آتش باشد در وهله اول خودش را را میسوزاند
  • ۰۰:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    این کاسب های تحریم خودشون رو برای چاپدن ملت امده کردن . امثال بابک زنجانی و ...
  • ۰۰:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    داستان نگو عمو . شما نبودی میگفتی تحریم ها برای کشور مفید ؟
  • ۰۰:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    اين جور جمله ها رو كه مي شنوم همش یاد سکانس آخر فیلم مختار و سر بریدن اطرافیان مختار میفتم
  • سروش ۰۰:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    من موندم چرا بعضی از احمق ها و نادانها خسارتهای تحریم رو که سفارش شده و کد عوامل فتنه سال 1388 به غرب برای تحت فشار گذاشتن ملت ایران به خاطر نتیجه عالی انتخابات و حضور بی نظیر انتخاب بود و برای تنبه ملت ایران بوده رو به حساب مذاکرات هسته ای و تیم سابق مذاکره آقای جلیلی میگذارند بعضی مردم از اپیدمی بیشعوری و نادانی و خود باختگی و خود خوابزنی مضمن رنج می برند بی خود نیست دولتی ها به مردم چیز میگن.
  • ۰۰:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    همشون آشغالن. همشون افزاط گرا و جنگ طلب هستن.
  • ۰۱:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    دقیقا تحریم ها به دلیل فتنه 88 بودند.
  • خرمشهری ۰۳:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    با برجام بی برجام به فرموده خمینی کبیر امریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند.
  • علوي ۰۳:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    ترامپ حتي اگر جنگ طلب باشد وضعيت شكننده و رشد كاهشي (مقايسه اي) قدرت آمريكا و رشد افزايشي ( نسبي)رقباي جهاني و منطقه اي آن كشور اجازه جنگ ديگري را به آمريكا نمي دهد. قوه عاقله و محاسبه گر آمريكا اين امر را درك مي كند . پس ذهن ملت هاي مستقل را آشفته نفرماييد. ضمن اينكه رشد اعجاب آور قدرت بازدارنگي ايران و آمادگي دفاع فعال ايران كنوني قابل مقايسه با زمان بوش نيست.
  • ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    کسی که فکر و ذکرش شکم و زیر شکم باشد چه می فهمد صنعت هسته ای برای کشوری مثل ایران اوجب واجبات است؟ فقط با این صنعت است که میشد مشکلات کشاورزی و انرژی و ابی ایران را حل کرد
  • محمد ۱۱:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    تف به ذات پلید اوباما عده ای احمق فکر میکنن اوباما پیامبر بود که نشد ازش استفاده کرد
  • محمد ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    شما قدر جان کری را دانستید برای هف نسل این ملت کافیه که کمر علم و صنعت را خم کردید
  • محمد ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    بنازم به رهبری که قبل از انتخابات رای آوردن ترامپ را پیش بینی کرد و حتی خود بی بی سی هم بعد از اتخبات شوکه شده بود
  • ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    اره تو خوبی نوکر پوتین و چین :))
  • ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    دانشمند شماها نبودید می گفتید تحریم ها کاغذ پارست ؟ جلیلی هر روز با یک تحریم جدید بر می گشت ؟
  • ناشناس ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    تحریمها کار دموکرات ها و هیلاری کلینتون بود اگر می آمد تشدید می شد.
  • ناشناس ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    فقط باید به خدا توکل کرد پست های دنیوی و انسان ها فانی هستند و نتیجه امید بستن به اشخاص نا امیدی است .
  • ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    بله این کار دقیقا شایسته امثال ایشان است.
  • ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    امثال شما از همان اول هم بدبخت بودید و خود نمی دانستید. اما ان شاالله ملت ایران به لطف اسلام سرافراز است.
  • مهرداد ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    امریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند.
  • مهران ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    به ناشناس امریکایی هیلاری کلینتون: تحریمهای بانکی و نفتی جمهوری اسلامی در حمایت از سبزها و اصلاح طلبان بود.
  • ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    میبینم که کاسبان تحریم جشن گرفتن
  • ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    یک مشت جیره خور از طرف مردم حرف می زنند . در دل مردم اینها نیست
  • ۲۱:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    برجام در زمان ریاست جمهوریهای معتدل و میانه رو و عاقل دو کشور ایران و امریکا امضا شد لابیهای یهودی باعث انتخاب ترامب تندرو شدند چون اوباما تعامل کمتری با اسرائیل داشت
  • ۰۲:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۲
    0 0
    اگر آنها برجام رو پاره کنند ما آن را آتش می زنیم.
  • ۰۲:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۲
    0 0
    اولا ترامپ غلط زیادی کرده ولی اگر هم درگیری بشود از آنجاییکه ترامپ موجود احمقی است حتما از ایران شکست خواهد خورد.
  • ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۲
    0 0
    فعلاً که از حرفهایی که تو تبلیغات انتخاباتی زده بود یکی یکی داره پا پس می کشه
  • ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۲
    0 0
    شدیدترین فشارها و کلکسیون تحریمها در زمان دموکراتها بر ایران وارد شده جمهوریخواهان فقط عربده می کشند هر دو یه کرباسند
  • ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۲
    0 0
    اخ گفتی! دلم برای صنعت هسته ای و دانشمندانش می سوزد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس