به‌رغم تحریم‌ها علیه ایران در حوزه‌های حیاتی مانند دارو، فعالیت شرکت‌هایی که کالای مصرفی دارند نه‌تنها کمرنگ نشده که شدت نیز گرفته است. چون ساده‌ترین راه برای خروج ارز از یک کشور فروش کالا به آن است و چه بهتر که این کالا، کالایی مصرفی باشد که به دنبال آن هیچ فناوری یا دانشی به کشور مقصد منتقل نشود.

گروه جگ نرم مشرق - در عصر حاضر که ارتباطات در شکل نوینی از دیپلماسی به نام دیپلماسی عمومی(Public Diplomacy) مشتمل گردیده، هر روزه بر شقوق مختلف آن افزوده و پیکره دیپلماسی عمومی فربه می گردد.

بر این اساس امروزه دیپلماسی غذایی به عنوان یکی از شقوق رایج دیپلماسی عمومی محسوب و از کارکرد بسیار بالایی در فرایند اعمال قدرت برخوردار می باشد.

دیپلماسی غذایی را چنین تعریف می کنند: «هنگامی که دولتی تصمیم بگیرد غذا را با استراتژی دیپلماسی عمومی اش ترکیب کند، خروجی دیپلماسی غذایی(gastrodiplomacy) است.» اگرچه این مفهوم قدیمی است اما در دوران اخیر واژه ای برای آن در نظر گرفته شده است. پل راکوور(Paul Rockower) دیپلماسی غذایی را فتح قلب ها و ذهن ها از طریق اشتهاء می داند. در واقع دیپلماسی غذایی که به آن دیپلماسی آشپزی(Culinary diplomacy) و سیاست غذایی(politics of food) نیز گفته می شود نوعی از دیپلماسی عمومی است که در آن غذا به عنوان ابزاری برای تفاهم میان فرهنگی و به امید بهبود تعاملات و همکاری ها در سطحی بالاتر که همان سطح دولت – دولت است(به نسبت سطح دولت - عامه) مورد استفاده قرار بگیرد. امریکایی ها اصل شناخته شده ای در دیپلماسی عمومی دارند: «با ما آشنا شوید، ما را دوست خواهید داشت.( to know us is to love us)»، در سال های اخیر تایلندی ها و کره ای ها به عنوان پیشتازان دیپلماسی غذایی در آسیا این اصل را کمی تغییر داده اند، آن ها می گویند: «ما را بچشید، ما را دوست خواهید داشت.(to taste us is to love us)».


     

پیتزا نمونه ی آشنای دیپلماسی غذایی است، همچنان که اسپاگتی دیگر غذای شناخته شده در سطح جهانی است که خاستگاه ایتالیایی دارد. ایالات متحده از سال ها قبل به واسطه صدور سبک زندگی مطبوع خود در کنار تبلیغ موسیقی، پوشش، عقاید فلسفی، فرهنگ و آداب و رسومش غذای متناسب با این سبک از زندگی را نیز مشخص و برای همگان تعریف کرده است، به تفکیک خوردنی ها و نوشیدنی ها. همبرگر مک دونالد و مرغ های کی.اف.سی در کنار نوشابه های کولاکولا و پپسی مدت هاست در سراسر جهان گسترش یافته و ذائقه ی مردم نقاط مختلف زمین را تغییر داده است.


در یک دهه گذشته کشورهای آسیای جنوب شرقی به شکل ویژه ای به استفاده از دیپلماسی غذایی روی آوردند. کره جنوبی، مالزی، تایلند، تایوان، هند و ... از جمله این کشورها هستند. کره ای ها واژه ی کیم چی دیپلماسی(kimchi diplomacy) را برگزیدند و تایوانی ها نیز استراتژی غذایی(gastronomic strategy) خود را دیم سام دیپلماسی(dim sum diplomacy) نامیدند. نمونه ی فعالیت این کشورها را می توان در سریال های کره ای بویژه در سریال های تاریخی مانند سریال جواهری در قصر و یا شعب متعدد رستوران های تایوانی در سراسر جهان مشاهده کرد.


     
نمونه ی دیگر به کارگیری دیپلماسی غذایی برنامه تلویزیونی "بفرمائید شام(Come Dine With Me)" است، برنامه ای که تا به حال در بیش از 30 کشور پخش شده است. نسخه ی فارسی زبان این برنامه نیز از اکتبر 2010 و از شبکه من و تو1 پخش گردید. البته برنامه ی بفرمایید شام نه تنها اغذیه و اشربه غربی را ترویج می کند بلکه اساساً یک کلاس درس آموزش سبک زندگی غربی است.

 

اگر چه در بهمن سال 1389 از سوی معاون سیمای جمهوری اسلامی آموزش پخت غذاهای غیرایرانی ممنوع اعلام شد و این خبر آنقدر برای رسانه های بیگانه جالب بود که نسبت به آن موضع گرفتند، اما هنوز هم گه گاه در برنامه های پرتعداد آشپزی تلویزیون جمهوری اسلامی پخت غذهای ایرانی مشاهده می شود. البته بدیهی است که آشنایی با غذاهای مردم نقاط مختلف جهان اگر به شکل اصولی بوده و منافاتی با ذائقه ی ایرانی نداشته باشد امر مذمومی نیست، آن چه که بحث برانگیز است آب و تاب برخی آشپزها برای پخت غذاهای خارجی و برتر جلوه دادن آن ها در مقابل غذاهای وطنی است.


     
برخی صاحب نظران عقیده دارند که می توان از حلال فود(Halal Food) به عنوان نمونه ای اسلامی در دیپلماسی غذایی جهت آشنا کردن مردم نقاط مختلف کره زمین با اسلام و سبک زندگی اسلامی سود برد. ارزش بازار محصولات حلال در اروپا حدود 100 میلیارد دلار تخمین زده شده است و این بازار در کشورهای مختلف مشتریانی غیرمسلمان را نیز پوشش می دهد. البته به علت بی توجهی کشورهای مسلمان به این مسأله برای بسط و گسترش ارزش های اسلامی هم اکنون کشورهایی مانند امریکا، انگلستان و تایلند به سمت کسب درآمد از بازار محصولات حلال روی آورده اند، همچنان که شرکت صهیونیستی نستله نیز در سال های اخیر اقدام به فروش محصولات گوشتی حلال کرده است. در واقع به جای اینکه کشورهای مسلمان از این ظرفیت استفاده کنند، حتی مسلمانان ساکن کشورهای غیراسلامی نیز امروز به مشتریان محصولات حلال کشورهای غیراسلامی تبدیل شده اند.


     
دیپلماسی غذایی گاه در قالب یک سریال تلویزیونی به کار گرفته می شود، و گاه به شکل رستوران زنجیره ای در می-آید، زمانی به صورت ویدئوهای کوتاه آموزشی در یوتیوب بارگذاری می گردد و زمانی دیگر در حین برپایی یک همایش بین المللی علمی به نمایش در می آید.


 
بحران جهانی غذا شکل دیگری از دیپلماسی را رقم می زند: کمک غذایی به کشورهای فقیر، کشوری که در حالت عادی میلیون ها تن برنج را برای ثبات بازار در اقیانوس می ریزد، هنگام ارسال کمک های غذایی برای کشورهای محروم افریقایی قیافه ای انسان دوستانه به خود می گیرد.






 
دیپلماسی غذایی گاه با اقتصاد و فرهنگ ترکیب شده و شکل پیچیده تری به خود می گیرد، برای مثال می توان به روز پپرو (pepero) در کره  جنوبی اشاره کرد، در روز 11 ام از ماه 11 ام ماه میلادی جوانان و نوجوانان کره ای به یکدیگر چوب شکلاتی هدیه می دهند. گفته می شود این روز را شرکت های تولید کننده ی شکلات برای ایجاد بازار فروش ترتیب داده اند، گرچه روزی به این نام در ژاپن وجود دارد اما نسخه ی کره ای آن حاصل سرمایه گذاری شرکت های تولید کننده ی شکلات است.


      

در سال های اخیر حضور برندهای خارجی در ایران در حوزه های مختلف خوراک، پوشاک،کیف و کفش، جواهرات، لوازم خانگی و ... به شکل فزاینده ای گسترش پیدا کرده است. علی رغم تمام تحریم هایی که علیه جمهوری اسلامی ایران و  در حوزه ی های حیاتی مانند دارو، وضع شده و در بخش های مختلف، کشور را با مشکلات مواجه کرده است اما فعالیت شرکت هایی که کالای مصرفی دارند نه تنها کمرنگ نشده که شدت نیز گرفته است. دلیل این امر نیز مشخص است چرا که ساده ترین راه برای خروج ارز از یک کشور فروش کالا به آن است و چه بهتر که این کالا، کالایی مصرفی باشد که به دنبال آن هیچ تکنولوژی و یا دانشی به کشور مقصد منتقل نشود.

اگر به اخبار دو ماه آخر سال "تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ی ایرانی" نگاهی داشته باشیم، به مواردی مانند نمونه های نیز برخورد خواهیم کرد:

- کرافورد، یکی از قدیمی‌ترین برندهای بیسکویت که متعلق به یک کارخانه بیسکویت اسکاتلندی در ادامه توسعه برند خود و در جست‌وجوی بازارهای تازه در خاورمیانه و ایران، نام تجاری خود را در ایران به صورت رسمی به ثبت رسانید.

- یک محصول جدید لبنی تحت عنوان «آمل» (Amul) از کشور هندوستان وارد بازار ایران شده که مورد استقبال نسبی مصرف‌کنندگان قرار گرفته است.

- اخیرا یکی از برندهای کشور کره جنوبی که در زمینه تولید انواع بیسکویت، کوکی و کراکر فعالیت می‌کند با ثبت نشان تجاری خود در ایران به صورت رسمی حضور خود در این بازار را اعلام کرده و با ثبت نام «شریمپ کراکر» (Shrimp Cracker) در ایران به فعالیت‌های خود در این بازار پر مخاطب رسمیت بخشیده است.

- مدتی است که بازار ایران شاهد حضور برندهایی است که در زمینه تولید گوشت و محصولات مشتق از آن فعالیت می‌کنند. آخرین خبر درباره حضور گسترده برند بی‌فی در بازار ایران بود. به دنبال این تب حضور تولیدکنندگان گوشت و مشتقات آن، برند بین‌المللی موندلی Mondelli هم خود را در بازار ایران به ثبت رسانیده و برای توسعه بازار خود و به‌دست آوردن سهم قابل ملاحظه‌ای از این بازار، در ایران دفتر زده است.

- این روزها، قفسه‌های سوپرمارکت‌ها،‌ مگامال‌ها و فروشگاه‌های خرد وکلان را که نگاه می کنیم، تقریبا از هر ساحلی، خوارکی و از هر سرزمینی تحفه ای برای سفره ایرانی‌ها تدارک دیده شده است. آخرین نمونه تلاش یک برند، برای حضور در بازار خوراکی‌ها و سبد مواد غذایی ایرانی‌ها به برند جدیدی با نام اورین بایتس (Orien Bites) از کشور سنگاپور معطوف است که تخصصش تهیه، تولید و توزیع غذاهای نیمه آماده با منشاء دریایی است.

- اسکاوی اند ری (Scavi & Ray)، یکی از معروف‌ترین تولیدکنندگان انواع نوشیدنی در جهان با ثبت نام تجاری خود در ایران در پی ایجاد فضایی جدید و متنوع در بازار نوشیدنی‌های ایران است.




     
همان طور که گفته شد موارد فوق تنها به دو ماه پایانی سال "تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ی ایرانی" محدود می شوند. شاید بتوان علت این هجوم یکباره صنایع غذایی خارجی به سمت بازار ایران را در کنار دلیل ظاهری بحران اقتصادی غرب در موارد دیگری جستجو کرد. این هجوم دو علت اصلی دیگر نیز می تواند داشته باشد، استفاده از قواعد دیپلماسی غذایی برای تغییر ذائقه ایرانیان و در نتیجه اثرگذاری فرهنگی بر آنان و همچنین دامن زدن به ضعف های اقتصاد ایران. وقتی یک کالای خارجی در ایران به فروش می رسد هم ارز از کشور خارج شده و هم امکان رشد و پیشرفت از شرکت های ایرانی همان حوزه گرفته می شود. در این بین اقلام خوراکی قدرت تاثیرگذاری بالاتری دارند چرا که قیمت آن ها به نسبت کالاهای لوکس، لوازم خانگی و مانند اینها کمتر است لذا اقشار بیشتری از جامعه توان خرید آن ها را دارند.

برخی محصولات امریکایی سال هاست در ایران حضور دارند، حتی کالاهای خوراکی مانند کوکاکولا و پپسی علی رغم حضورشان در کمپین "اتحاد علیه برنامه هسته ای ایران" از بازار ایران دست نکشیده اند و همچنان به حضور خود در این بازار ادامه داده اند.

 


در ادامه ی حضور برندهای جهانیِ حوزه های مختلف ماه دوم سال 1392 با خبر  آغاز فعالیت کمپانی هرشی(Hershey) در ایران آغاز شد. شرکت هرشی یکی از شکلات های جهانی خود با نام کیسس(Kisses) به معنای بوسه ها را در ایران به ثبت رسانده است. برخی این اتفاق را این گونه تعبیر کرده اند که امریکایی ها برای ایرانی های شکلات و تنقلات دوست، بوسه فرستادند. گویا این افراد فشار اقتصادی ناشی از تحریم ها را درک نکرده و یا داخل کشور زندگی نمی کنند که این گونه به استقبال بوسه های امریکایی می روند.




     
     
کمپانی هرشی یکی از بزرگ ترین و قدیمی ترین شرکت های تولید شکلات و شیرینی است. این کمپانی امریکایی توسط میلتون اسنیولی هرشی (Milton snavely Hershey) راه اندازی شد. هرشی پس از بارها تجربه ی شکست در راه اندازی کسب و کارهای مختلف در حوزه شیرینی پزی عاقبت توانست یک نوع کارامل مخصوص تهیه کند. پس از چند سال هرشی با صنعت شکلات سازی آشنا شد، و همزمان در کارخانه خود به تولید کارامل و شکلات پرداخت. اولین فروش ثبت شده شکلات هرشی به آوریل 1895 مربوط می شود. هرشی در سال 1900 کارخانه کارامل سازی خود را فروخت و یک کارخانه شکلات سازی ایجاد کرد. میلتون هرشی که از او به عنوان فردی انسان دوست و با سخاوت یاد می شود، در 1945 از دنیا رفت. امروز کمپانی هرشی مانند سایر کمپانی های امریکایی فعال در صنعت مواد غذایی در بیش از 60 کشور دنیا محصولات خود را عرضه می کند و بيش از 60 کشور دنيا به فروش مي رسد. سود خالص اين کمپاني 6 ميليارد و 112 ميليون دلار مي باشد.




شاید بتوان چنین گفت که امریکایی ها در ادامه ی برنامه های دیپلماسی عمومی خود قصد دارند از دیپلماسی غذایی نیز به شکل سازمان یافته تری استفاده کنند، در واقع امریکایی ها پس از آنکه دیدند چه قدر آسان می توان در ایران برندهای خارجی را به ثبت رساند به فکر استفاده از این فرصت برای تضعیف حریفشان از درون افتادند. هر از چندگاهی شایعه افتتاح اولین شعبه مک دونالد در ایران شنیده می شود، این موضوع نیز در همین حوزه قرار می گیرد، اینکه میزان حساسیت و پذیرش مردم ایران نسبت به این برند امریکایی آزموده شود.
     

افتتاح اولین شعبه مک دونالدز در مسکو
شکست شوروی از امریکا زمانی رخ داد که مردم مسکو ساعت ها
در صف افتتاح شعبه مسکو به انتظار نشستند.

البته شکلات کیسس پیشتر نیز در ایران یافت می شد و مانند سایر کالاهای خارجی علاقمندان خاص خودش را داشت، دوستداران کیسس را به راحتی می توان در سایت ها و وبلاگ های مربوط به آشپزی و شیرینی پزی مشاهده کرد. اما هم اکنون حضور این شکلات در ایران رسمی شده و قطعاً افراد بیشتری را جذب این برند خواهد کرد.
     

شکلات کیسس مدت هاست با ذائقه و سبک زندگی برخی از ایرانیان عجین شده


با وجود اینکه دولت امریکا واردات کالا از ایران را ممنوع کرده و حتی در موارد بسیاری میزان واردات از ایران را به صفر رسانده است اما مشخص نیست چطور شرکت های امریکایی به فعالیت خود در ایران ادامه داده و برخی دیگر تازه فعالیت خود را آغاز می کنند. در سال 2012 رقم واردات ایران از امریکا به 160 میلیون دلار رسید. کوکاکولا و اُرال بی از جمله کالاهای امریکایی بودند که حضورشان در ایران را حفظ کردند. همچنین واردات لبنیات از امریکا از ۷ ميليون و  ۸۰۰ هزار دلار در سال 90 به ۲۰ ميليون و ۳۰۰ هزار دلار در سال 91 افزايش یافته است. وال استریت ژورنال علت رشد کالاهای امریکایی به ایران را صدور جوازی برای اقلام خوراکی غیر تحریمی در اکتبر 2012 می داند. همچنین این روزنامه از ادامه فعالیت شرکت های غذایی «کرافت‌فود» و «مارس» و کمپانی پپسی مبتنی بر این جواز خبر می دهد.

از جمله واردات صورت گرفته از امریکا می توان به این موارد اشاره کرد (به ترتیب حجم واردات): گندم، کره، مکمل های غذایی و دارویی، دارو و اسپرم گاوی. جالب است بدانیم لوازم آرایشی، چرخ و فلك، تاب، سيرك سيار، تئاتر سيار، باغ وحش سيار و ... نیز از جمله کالاهایی هستند که با نرخ ارز مرجع از امریکا وارد ایران شده است. البته با وجود افزایش واردات ایران از امریکا که منابع داخلی و خارجی از آن خبر می دهند، مدیرکل دفتر بازرگانی کشورهای اروپا و آمریکای سازمان توسعه تجارت می گوید: «هیچ ارتباط تجاری مستقیمی بین ایران و آمریکا وجود ندارد ... کالاهایی که در گمرک تحت عنوان واردات از آمریکا اعلام شده کالاهایی هستند که از کشورهای دیگر و به صورت غیرمستقیم وارد ایران شده‌اند اما مبداء اصلی ورود آن‌ها کشور آمریکاست.»

به هرحال کالاهای امریکایی بیشتری در سال 1391 وارد ایران شده است، فارغ از اهداف امریکایی ها که این واردات برایشان دو سر برد است، هم سود کسب می کنند و هم به تولید ایران صدمه می زنند، و هم اهداف فرهنگی خود را دنبال می کنند، مشخص نیست طرف ایرانی در این واردات به دنبال چه چیزی است؟ آیا افزایش بده بستان های اقتصادی با امریکا می تواند انگیزه های سیاسی داشته باشد؟ آیا این افزایش از تمایل برای برقراری ارتباط با امریکا خبر می دهد؟ آیا می توان قبول کرد مسئولان دخیل در بخش های مختلف مربوط به حوزه بازرگانی از فعالیت شرکت های امریکایی و کسب درآمدشان از بازار ایران بی اطلاع اند و یا آن که به سادگی خود را به خواب زده و می گویند این کالاها مستقیماً از امریکا وارد نشده، بلکه کشورهای واسطی این میان وجود داشته اند!!! براستی چرا در دوره ای که حجاب یک کودک چهارساله نه در فرانسه که در هند نیز تحمل نمی شود، و یا حضور چند گردشگر ایرانی در مصر تبلیغ تلقی می شود، یعنی اینکه فضاسازی های دشمن نه تنها بر افکار عمومی مردم خود که بر رفتار شهروندان کشورهای دیگر نیز تاثیر گذاشته، نباید یک نهاد نظارتی جهت رصد نمادهای فعالیت های امپریالیسم و استعمارگری نوین در ایران اسلامی به عنوان پرچمدار مقاومت وجود داشته باشد؟


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 89
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 10
  • سید امیر ۲۳:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    1 0
    دولت تدبیر و امید و غذا! امریکا میاید؟
  • ۲۳:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    1 0
    دولت مهرورزی تونم دیدیم ...
  • جواد ۲۳:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    0 0
    صدا و سیما که گل کاشته با برنامه هاش. یه مدت یادمه مردم دغدغشون این بود که غذایی که یانگوم درست میکنه خوب باشه. پیتزا و غذاهای غربی گرچه ظواهر زیبایی دارند اما مثل همن فرهنگ غربی مضر هستند برای سلامتی. حقیقتاً که ما باید قدر داشته هایمان را بدانیم تا بعد حسرت نخوریم.
  • علی ۲۳:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    0 0
    چه جالب!دولت مابود؟؟ پس منتظریم تادولت شماروهم ببینیم!!
  • مریم اسدی ۰۰:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    اقای ناشناس ! دولت مهرورزی فتنهگران را راه نداد . شما همچین غیرتی دارین
  • محمد صادق ۰۰:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    امریکا و انگلستان دوست بعضی ها در داخل کشورند. حیف که نمیشه گفت که خانواده و بچه های بعضی از این وزرای پیشنهادی الان کجا هستند! خدا خودش به خیر کند
  • شیوا ۰۰:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    1 0
    خداییش غذاهای مک دونالد خوشمزه است .! ضمن اینکه اعتدال در غذاهاشون موج میزنه. به خدا راست میگم . تعبیر سیاسی نکنید
  • ۰۰:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    امام خمینی (ره) گفت انقلاب ما یک انقلاب فرهنگی است. اما ما هنوز به هدف انقلاب خود نرسیده ایم و آن انقلاب اسلام ناب محمدی بر اسلام آمریکایی است. بنابراین در راه پیشرفت توقف ممنوعه.
  • ۰۰:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    متاسفانه دولت امید وکلید!!!از خودش هم مایه نمیذاره ودائم میگوید امریکا پیام رای ملت ایران را درک کن!!!
  • صمیم ۰۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    خانم اسدی ! متاسفانه تهدادی از وزرای معرفی شده حامیان فتنه هستند پس غیرتی که گفتید منتفی است . انشاء الله مجلس باغیرت جلوی انها را خواهد گرفت
  • شمس ۰۰:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    افطاری های میلیونی در هفته قبل توسط بعضی از گروهای سیاسی برای لابی تایید وزرا . نشان داد نقش غذا در ساست بالاست . یک غذای خوب بده یک رای بگیر .
  • ۰۰:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    اگر تو آمریکا هم قوانین نام‌گذاری شرکتها مثل ایران بود اسم شرکت اپل می‌شد : سیب‌پردازان سیستم‌گستر غرب !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • ۰۰:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    ماست سون: ۸۰۰۰ تومان ویندوز سون: ۲۵۰۰ تومان سر کوچمون رایت میکنه ۱۰۰۰ میگیره!
  • حجت ۰۰:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    شناخت نیت دشمنان و حمله به آن ما را از تهاجم سنگین تر آنها در آِنده مصون خواهد نمود .
  • kamal ۰۰:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    نوشابه های کولاکولا
  • ۰۰:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    دسته كليده من سه تاكليد بيشترنداره،اومدم دروبازكنم اولي بازنشد،دومي نشد،سومي نشد دوباره اولي نشد،دومي نشد،سومي نشد باز دوباره اولي نشد،دومي نشد،سومي شد...و.............................................
  • ۰۰:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    تذبیر ! الکــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــی میگه...
  • ۰۱:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    بخور بخوریه داداش! تدبیر و امید به غذاها و ......
  • امیر مصطفی بیاتی ۰۱:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    به نظر شما وقتی سبک زندگی ایتالیایی یا آلمانی در تلوزیون جمهوری اسلامی در حال تبلیغه با نام کندی و پودر لباسشویی ... (اسمش رو یادم رفته) دیگه اینها رو باید بزاری کنار
  • صمد ۰۱:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    خدا که فقط متعلقِ به آدمهای خوب نیست، خـدای آدمهای خـلافکار هـم هــست و فقط خداست که بین بندگانش فرقی نمیگذارد، فیالواقع خداوند: (end) لطافـــت (end) بخشش (end)بیخیال شدن (end)چشمپوشی و (end) رفاقت است...! مارمولک/کمال تبریزی/
  • ۰۱:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    از نویسنده مطلب تشکر می کنم مشرق مطلبات خیلی عالیه
  • ۰۱:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    بابا بسه دیگه فتنه گر جریان انحرافی مردم نون می خوان هر کی می خواد بیاد بیاد ولی به وضعیت معیشت مردم برسه کمرمون شکست.اگه خدا رو دوست داری چاپ کن
  • یوسف ۰۱:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    خانم اسدی راست می گن، نه اینکه نخادا، نه دیگه جایی برای فتنه گران نمانده بود، چون جاها رو داده بودن به انحرافی ها.
  • ۰۱:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    عزیز دردمون یکیه! ولی کو گووووووووووووووش شنوااا؟‍!!!!
  • ۰۲:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    خجالت بکشید دولت ما و شما که نداره. همه تو یک کشوریم باید انرژی بزاریم برای پیشرفتش نه اینکه دولت کی بود کی نبود.
  • ۰۳:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    حقیقتا ما که این اسم هایی را که شما گفتید تا الا هم ندیدیم ، حالا از کجا تهاجم شده شاید تو محله شما از اینا می فروشن ....لطفا محل عرضشونم بزن مشرق
  • حمید ۰۳:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    والا ما تا حالا اسم هیچ کدوم از اون برند هایی که شما نام بردید رو نشنیدیم چه برسه بخوریمش آخه مشرق چرا دروغ میگی چیپس میگو اصلا تو ایران پیدا میشه که برداشتی عکسش رو زدی به عنوان تهاجم فرهنگی
  • ۰۳:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    ناشناس جون! دولت مهرورزي هر چي بود، كلاً مديران قبلي رو درو نكردو بسياري از افراد با تفكرات مخالف احمدي نژاد(كه بعداً معلوم شد) در دولتش بودند. اما روحاني چي؟!
  • محمد ۰۳:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    منم چون مشرق نظراتم رو چاپ نميكنه و از كامنت‌هاي مربوط به اخبار مهم سياسي، كامنتهاي منو حذف ميكنه، اينجا راجع به خواص شلغم صحبت ميكنم: شلغم گياهيست بس مفيد براي سرما خوردگي....
  • امید ۰۵:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    این مقاله قطعا مورد تائید است ولی یک نگاهی به کیفیت محصولات ایرانی بیاندازید. خیلی از آن ها روند سینوسی رو طی می کنند و بعد از مدتی کیفیت شان نسبت به تولید اولیه محصول شان افتضاح می شود. نمونه ها از رستوران ها گرفته تا چیپس و شکلات و پفک که یک دفعه مثل توپ صدا می کنند و بعد از مدتی دیگر اثری از کیفیت قبلی شان نیست. وگرنه کیفیت خوب نه تنها بازار ایران بلکه صادرات به کشور های همجوار هم تامین می کند.
  • ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    خریت مسئولین محترم .
  • هادی ۰۹:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    سرکار خانم اسدی دولت باصطلاح مهرورزی(که بیشتر کینه ورز بود)مامن و ماوا انحراف بود اصلا بعبارتی خود انحراف بود
  • ali ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    این است اعتدال این است قانونگرایی هفته اول کاری لغو مصوبات دولت قبلی هنوز کابینه تشکیل نشده است خدا به داد برسد
  • ایتان ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    ما نفهمیدیم چطور سبک زندگی ما با غذا تغییر میکنه ما اینهمه پیتزا و ماکارونی خوردیم اما ذره ایی به ایتالیا تمایل پیدا نکردیم
  • حسن ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    چرا همه چي رو به دولت ربط مي دين! آمريكا ميايد؟ چين آمده بود.
  • محمد حسن جعفري ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    خانم مريم اسدي! خوبه يه هفته هم از شروع دولت نگذشته شما اينطوري نظر مي دين! بله فتنه گران راه داده نشدن ولي تا دلت بخواد جنس مسلمان كش هاي چيني وارد شد. در ضمن صدا و سيما بايد فرهنگ سازي كنه! مي گن روزي حاج ملاهادي سبزواري به ناصرالدين شاه آب دوغ خيار داد. ناصرالدين شاه اعتراض كرد؛ شيخ گفت: بخور كه حلال ترين غذاييه كه داري مي خوري!
  • علیرضا ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    مشرق جون عاشق این مقاله های مفصل و علمی تحلیلی تو هستم.
  • ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    راست می گید، شما هم آبگوشت صادر کنید . والا !
  • شمشیری ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    خانم اسدی اینها غیرت را با ق مینویسند
  • ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    هر كشوري فرهنگ و آداب و غذا و .... خودشو تبليغ ميكنه. شما هم مي توني بكن.
  • ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    نمی دانم چرا بعضی مسئولین خوب و پاک دل , مثل بی سواد ها عمل می کنند و وضع کشور میشه اینی که گفتید !
  • سجاد حزب الله ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    بابا دنیای امروز دنیای گفتگو و تعامل با همه مردم دنیاست!! حالا اونا تونستن با ابتکارو فکر غذاهاشونو بفرستن سمت ما ، ما هم سعی کنیم غذاهامونو به دست اونا برسونیم! نه اینکه بیاییم به مردم بگیم نخورید از این نوع غذاها! چرا نباید خورد؟! یعنی اگه فرضا من برم رستوران مک دونالد یه همبرگر بخورم سبک زندگیم عوض میشه؟؟!! ایمان و اعتقادم از بین میره؟!! ای چه حرفیه آخه برادر من؟!!
  • reza ۱۸:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    اگر سهل انگاری و بعضا خیانت بعضی از مسولین نباشه چنین اتفاقی نمیفتاد
  • ۱۸:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    راستی نتانیاهو جدیدا زر جدید نزده درباره ایران.یه هفته است خبری از زراش نیست کسلم.
  • اسمال ۱۹:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    ای بابامادران ما با ابگوشت و کله پاچه واش قیمه و قورمه فرزندانی تربیت کردند که هشت سال جلوی صدامیان جنگیدند.ادم پیتزا خور و هات داگ خور که روحیه استشهادی نمیتونه داشته باشه
  • ن م ۲۰:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    بعضی ها هم گفتن نفت رو روی سفرهتون میذاریم تا رای جمع کنن!!!!!!
  • نسترن م ۲۰:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    حرف درست همین خرف ساده بود اونها خلاقیت وجدیت به خرج میدن شما هم به ای اه و واویلا وهیهات یک مقدار تلاش وخلاقیت نشون بدین بازارهای حهانی رو با غذا های ایرانی تحت تاثیر قرار بدین
  • حسین ج ۲۱:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    سلام بهتر نیست به جای سیاست زدگی که در جامعه رشد پیدا کرده سبک زندگی اسلامی ایرانی رو رواج بدیم ! سالها غذای ما ایرانیان با رعایت اصول طب سنتی بود یعنی رعایت گرمی سردی خشکی و تری که متاسفانه سالهاست فقط لذت بردن از غذا جایگزین شده که سبک زندگی لیبرالی است از شیوه غذای ماست که دچار انواع بیماریها هستیم بیایید همه با هم به سوی شیوه زندگی سالم روی بیاوریم
  • ۲۱:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    مگه هر چي رو شمات نبيني وجود نداره؟
  • مجتبی ۲۲:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    شما اصولگراها فقط شعار می دید و بس! الان گندم ایران از کجا می اید؟ از امریکا(البته الوده) برنج مون(البته الوده) از کجا می اید؟ از هند وپاکستان در زمان خاتمی( که خائنش میدونید) بیشتر گندم و برنج کشور از داخل تامین میشد ولی حالا؟ اینها را ول کردید چسبیدید به تهاجم فرهنگی!
  • ۲۳:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    0 0
    مهم اینه که یه چیزی کوفت کنیم نمیریم.
  • مادر ۰۱:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۹
    0 0
    سبك زندگي وغذايي جامعه با شاغل شدن (خانم خونه)تغيير كرده؛ متاسفانه اززماني كه مادرها به جاي ماندن دركنار فرزندان ؛دارن بيرون پول درميارن وديگه فرصت آشپزي ندارن مجبورن ازغذاهاي آماده و بسته بندي استفاده كنن. يادش بخيرمادربزرگهامون يه نصفه روز براي پختن يه آش خوشمزه ؛وقت ودل وعشق ميذاشتن اما حالاچي؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • کوروش مسلمان ۰۱:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۹
    0 0
    ولله من که عاشق شکلات هستم با این حجم از اسم هایی که شما آوردین به غیر چند تا آشنا نبودم ، خود شما شدید بزرگترین تبلیغ کننده اشون دویما اگر واقعا این چنین موارد برای امنیت ملی ما ضرر داره که داره باید از طریق بالاتری ها پی گیری بشه . . . مثلا خیلی نرم دارید جلوی جنگ نرمشون رو میگیر ؟؟؟ سیوما شما دیگه همه چیز رو میخولین مردم خودشون مقابله کنن ؟؟/ خوب اجازه واردات کی میده ؟؟ جلو تورم خودمون وایستیم جلو نا امنی خودمون وایسیم جلو دشمن خودمون وایسیم . . . پ جایگاه مسئول رو یکی برا من شرح میده ؟؟؟!!!
  • ۰۱:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۹
    0 0
    نوشابه های کوکا رو سالها پیش یه بنده خدای امرکایی کشف کرد ملت از شکم گذشته امریکا خوششون اومد کارش گرفت. انقدر که جهانی شد. من موندم بعد انقلاب ایرانیا فورمولشو گیر اوردن یا نوشابه ها خیلی بی کیفیت تر از اصل امریکاییشه.
  • فرزانه ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۹
    0 0
    عجب توهمی!
  • وحید ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۹
    0 0
    آره داداش مشرق فقط ادعاش میشه. نصف+1 از نظرات منم چاپ نمیکنه.
  • محمد ۱۵:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۹
    0 0
    باکمال تاسف باید گفت باوجودادعای باهوش بودن ایرانیهادربرخی از عرصه ها تنها شاهد ترکیبی از حماقت وخیانت مسئولان ومردم هستیم از جمله در موضوع فوق به گونه ای که باوجود دشمنی صهیونیستهاودانستن اینکه کارخانه ای مانند نستله صهیونیستس است همچنان شاهد تولیدات این برند وتوزیع آنها در ایران هستیم
  • مجهول ۱۹:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۹
    0 0
    «مردم نون می خوان!!!!» حاجی! مردم در فرهنگ از همه چیز بیشتر لنگ می زنن که برای غذاهای غربی قش و ضعف میرن. مردم فرهنگ می خوان(نیاز دارن) ولی خودشون خبر ندارن
  • ۲۰:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۹
    0 0
    آخه سومیا پلیسن.
  • ۲۰:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۹
    0 0
    نفرمایید آبگوشت بفرمایید دیزی. درود و دو صد بدرود.
  • ۲۰:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۹
    0 0
    بابا آمريکا غوله تمام صنايع در هر رشته اي که بگي بعد ما در ايران با کلي محدوديت خود ساخته مواجه ايم يعني در کشور هاي بسته اينگونه است نسبت به کشوري باز مثل آمريکا مشرق جان اينو هم منتشر نکن !
  • رضا ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۹
    0 0
    مشرق جون شما نمی دونید که چرا اینقدر بچه ی مو بلوند و چشم آبی داره تو ایران به دنیا نیاد؟اونم از پدر و مادر ایرانی؟ ان شالله که از این غذا ها نیست!!!
  • ۲۳:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۹
    0 0
    یک کم تحقیق کنی می فهمی گندم آمریکا آلوده نیست
  • جواد ۰۰:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    آخه من نمیدونم چرا هرکی خودش رو خارج از دایره مسئولیت میدونه و انتظار داره همش بقیه کار کنند. اگه ژاپن و کره به جایی رسیدن با کار جمعی بود. اینجا حتی آشغالی که میریزن تو خیابون رو میگن بقیه جمعش نکردن اینطور کثیف شده خیابون!!!
  • جواد ۰۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    خواستی بگی یک سال تو دولت خاتمی فقط خودکفا شدیم؟؟ حالا گندم و برنج که باز غذاهای خودمانند. مهم اینه که فرهنگ نامناسب غرب بر ما جاری نشه که امیدوارم همه ی روسای جمهور مراقب باشند.
  • جواد ۰۰:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    عجب کوته فکری دختر.
  • ۰۱:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    خیلی شوتی به خدا.
  • ۰۲:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    سلام مشرق. لطفا روی اینم کار کنید که روی جلد اکثر مواد غذایی تولید داخل ، اسم و توضیحات محصول ، با حروف لاتین نوشته شده و پشت جلد با حروف ریز به فارسی یه چیزهاییی رو نوشتن
  • مریم ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    اگر خود ایرانیها اراده داشته باشند می توانند خودشان تولید کننده بهترین و سالمترین مواد مصرفی و خوراکی باشند اما حقایق دردناکی وجود دارد که خیانت عده ایی و تقلبها باعث شده تصور بدی در ذهنها باقی بماند زمانیکه در تولیدکالباسهاو.. گوشت گربه و خر و کلاغ استفاده می شود و مجازات متخلف انقدر اندک است که انگار نه انگار !!؟مردم هم برای حفظ سلامت خود به دنبال کالا استاندارد راه می افتند چاره ایی هم ندارندبنابراین از ماست که برماست بجای اینکه اجناس بنجل هندی و چینی بخرند خودشان بهترینها را تولید کنند کشوری مستقل و پیشرفته است که از تمام جهات خود کفا باشد حتی اگر محاصر کامل بشود هیچ نیازی اورا به زانو در نیاورد در غیر این صورت ان کشور مستقل نیست رازقدرتمند بودن امریکا در همین است! ما خودمان محصولات عالی و بروز تولید نکنیم انوقت بگوییم مردم چرا جنس غربی خریدید خوب شما هم سطح کیفیتهایتان را بالا ببرید (بجای اینکه مثل چینیها اجناس غیر استاندارد ارزان و مضر و فقط به منظور تولید بیشتر بدون کیفیت /تولید کنید)بایدمردم از خرید خود لذت برده پشیمان نشوند غربیها علاقه مشتری و کیفیت و زیبایی و سلامت را در تولیدات خود رعایت می کنند راز موفقیتشان در همین است!
  • سپیدار ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    داداش تو خیلی باحالی کلی حال کردم و خندیدم ...سیب پردازان سیستم گستر غرب...
  • علیرضا ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    نخبه های ما دارن میرن اونجا و شما هنوز از تهاجم فرهنگی صحبت میکنین ؟ میدونم مشرق تایید نمیکنه ولی حداقل مردم اونجا انقدر دروغ نمیگن , رشوه نمیگیرن , پارتی بازی نمیکنن . چرا مردم ما این چیزارو یاد نمیگیرن ؟
  • سپیدار ۱۰:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    سالها قبل شرکت زمزم ,صادرات گسترده ای به کشورهای حاشیه خلیج فارس داشت که با به ذائقه عربها خوش در آمد... متاسفانه بخاطر عدم ثبت نام بین الملی ,شرکت کوکاکولا نام زمزم رو با بنام خود به ثبت رساند و اقدام به پخش نوشابه کوکا کولا با علامت شرکت زمزم نمود ...در حال حاضر محصولات با کیفیت کاله در کشورهای مختلفی توضیع و پخش می شود.از طرفی در کنار گوشه جهان افراد با ذوقی هستن که در شغل رستوران داری نان سنگگ و کباب کوبیده با دوغ ریحون دار دست مردمان دیگر کشور ها بدن ...حتی پیتزا قرمه سبزی هم من تو تلویزیون دیدم که یک آشپز ایرانی برای مشتریانش درست می کرد...
  • ۲۱:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    اون بعضیا که گفتن نفت رو سر سفره ها می ذارن ! حداقل تمام تلاششون رو کردند ! نه مثله بعضیا !!!!! که تمام تلاششون رو برای خیانت به کشور به کار میبندند ! ن م !!!! گرفتی !؟
  • ۲۱:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    تو برو به فکر شکم باش ! چه کار به فرهنگ داری !؟
  • ۲۱:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    چه ربطی داره داداش !؟؟ جنگ بشه همه برای حفظ وطن بسیج میشیم ! این چه حرفیه آخه !!!!!!؟!
  • ۲۱:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    دمت گرم !
  • ۲۱:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    دخترم قرصاتو خوردی !؟
  • ۲۱:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    حرف قابل بحثیه !!! ولی خوب علم امروز ما نمیدونم بتونه متوجه اش بشه و تحلیلش کنه !!! ولی جالب بود حرفت !!!
  • ۲۱:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    تو اینکه نخبه های ما دارن میرن اونجا که حرفی نیست ! متاسفانه درسته !!!! ولی یه چیزی ! اونا دروغ نمیگن ! رشوه نمیگیرن !؟ پارتی بازی نمیکنن !!؟!؟!؟!! حالت خوبه داداش !؟ کجا رو داری میگی !؟! همونجا که از لحاظ اقتصاد و فرهنگ و فقر از داره درون منفجر میشه !؟!! آره !؟
  • ۲۱:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    اون که کنار سامانه کیه؟ آشنا میزنه.
  • ۲۳:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    دمت گرم خوب گفتی
  • حسين ۲۳:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    آمریکا غول کلاه گذاشتن سر مردم با القا هژمون بودن خودشه...
  • ۲۳:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    0 0
    جنابعالی این همه معلومات و از کجا کسب کردی؟!به ماهم بگو
  • علی ۰۳:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۱
    0 0
    برو خودتو یه جایی نشون بده ؛ بگو من سبک مغزم ؛ دقیقاً باید چیکار کنم تا خوب شم ؟!!
  • ناشناس ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۱
    0 0
    شمایی که میگی بفرمایید شام فقط غذاهای غربی تبلیغ می کنه. ببخشید تو ابعاد نبوغ شما چیزی به نام حق انتخاب وجود داره؟ آقای محترم بفرمایید شام یه برنامه است که افراد مختلفی از جمله خود شما اگه ساکن اون شهر که توش برنامه برگزار میشه باشید می تونید با ایمیل زدن به اون شبکه تلویزیونی تو این برنامه شرکت کنید. در این برنامه شرکت کنندگان حق انتخاب دارند. هر فرد اینکه رای سه نفر دیگه رو کسب کنه غذای مورد علاقه خودش رو درست میکنه. و طبیعتا اگه ببینه سه نفر دیگه به غذای ایرانی رای بالاتری خواهند داد مطمئن باشید غذای ایرانی خواهد پخت. پس حتما متوجه شده که مهمانانش رو با غذای ایرانی نمی تونه خوشحال کنه که غذای غربی پخته. کماینکه بارها و بارها بعضیها برای مهمانانشون غذای ایرانی پخت می کنن.
  • امین ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۱
    0 0
    کلا هر چی رو دوست داشته باشید به همه چیز ربط میدید!!!
  • محراب ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۲
    0 0
    عجـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــب به قول دوستمون مگه هرچی رو شما نبینی وجود نداره؟
  • ۱۷:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۳۱
    0 0
    سر كوچه ما هم ماست سون رو رايت مي كنه 2500 تومان
  • مسعود کامنت ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    0 0
    مامردم که حرفمون به جایی نمیرسه. شما رسانه ها بگید. خود من به شخصه تاجایی که مقدور باشه سعی میکنم از این محصولات استفاده نکنم حالا میخواد مربوط به کشور همسایمون ترکیه باشه و یا امریکا و...متاسفانه روز به روز هم بیشتر میشه این اقلامی که هیچ نیازی به وارداتش نیست مثل انواع خوراکی ها و وسایل آرایشی حتی خمیردندان و پوشک بچه و آدامس و ... متاسفانه هیچ شورو اشتیاقی برای اشتغال زایی نمیبینم. همه افتادن دنبال دلالی و واسطه گری و گوش به زنگند ببینن چی گرون میشه و چی ارزون. از قدیم به ما گفتن لقمه حلال لقمه ایه که براش زحمت کشیده باشی اما امروز هیچکی دنبال تلاش نیست و همه ما پی پول بی زحمتیم. اینجاست که تولید ضربه میخوره و فلج میشه. ای کاش بجای برگزاری این همه همایش اشتغال در عمل کاری انجام بدیم و فقط شعار ندیم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس