کد خبر 100042
تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۳۹۰ - ۰۹:۵۶

گروهی از زبانشناسان آمریکایی با هدف حفظ زبانهای زنده در معرض خطر انقراض اعلام کردند که برپایه فناوریهای دیجیتال 8 فرهنگ لغات گفتاری را توسعه دادند.

به گزارش گروه خواندنی های مشرق به نقل از مهر، امروزه تقریباً 7 هزار زبان زنده گفتاری استفاده می شوند که برپایه تازه ترین بررسیها تقریباً نیمی از آنها می توانند تا پایان قرن منقرض شوند. این درحالی است که زبان، میراثی از یک دانش بسیار غنی است که می تواند درهایی به سوی دنیاهای دور با سنتها و فرهنگهای متنوع بگشاید.

به همین منظور اکنون فناوری دیجیتال به کمک ثبت واژگان و اصطلاحاتی که درحال ناپدید شدن هستند، آمده است.

دو زبانشناس به نامهای "دیوید هریسون" و "گرگوری اندرسون" که در پروژه "صداهای دیرپای" (Enduring Voices) زیر نظر بنیاد نشنال جغرافی کار می کنند در اجلاس سالانه "انجمن پیشرفت علوم آمریکا" که در ونکوور کانادا برگزار می شود 8 فرهنگ لغات گفتاری را معرفی کردند که با استفاده از ابزارهای دیجیتال توسعه یافته اند.

این زبانشناسان در بازدید از مناطقی که زبانها و گویشهای بومی آنها بیش از سایر نواحی در معرض خطر هستند اسنادی را برای تهیه این فرهنگ لغات گفتاری جمع آوری کردند.

براساس گزارش خبرگزاری فرانسه، در سال 2010 این محققان توانستند اولین اسناد مربوط به زبان "کورو" را ثبت کنند. امروز تنها چند صد نفر در شمال شرقی هند به این زبان گفتاری صحبت می کنند.

این 8 فرهنگ لغات گفتاری آنلاین در مجموع محتوی 32 هزار اصطلاح و بیش از 24 هزار صدای ضبط شده از واژگان و جملات تلفظ شده به زبان مادری به همراه عکسها و کالاهای فرهنگی هستند.

جدول زبانهایی که کمک فناوری دیجیتال را پذیرفتند 

نام زبان/گویش منطقه تعداد افراد گویشور و واژگان ثبت شده
Koro شمال شرقی هند چند صد نفر
Siletz Dee-n گویش بومی آمریکا در اورگان نامعلوم
Matukar Panau زبان بومی گینه نو 600 نفر
Chamacoco زبان یک بیابان دور در پاراگوئه 1200 نفر و جمع آوری 912 واژه صوتی
Remo هند گویشور و واژگان کمی وجود دارد
Sora زبان قبیله ای در هند به شدت درخطر انقراض و جمع آوری 453 واژه صوتی
Ho زبان قبیله ای در هند تعداد گویشور نامشخص جمع آوری 3 هزار اصطلاح و واژه صوتی
Tuvan زبان سیبری و مغولستان 7 هزار و 400 گویشور و 3 هزار واژه صوتی
 
زبانشناسی به نام "آنتونی آریستار" در خصوص انقراض زبانها تو ضیح داد: "زمانی که یک زبان می میرد نه تنها واژگان و دستور زبان از بین می روند بلکه شبکه ای از داستانهایی که تمام افراد گویشور به آن زبان را به هم پیوند می داده است نابود می شود."
 
محاسبات نشان می دهد که هر 15 روز یکبار یک زبان منقرض می شود که این سرعت از ریتم انقراض پرندگان، پستانداران و گیاهان بسیار بیشتر است.
 
21 فوریه؛ روز جهانی زبان مادری
 
سازمان یونسکو 21 فوریه (2 اسفند) را "روز جهانی زبان مادری" نامگذاری کرده است. برپایه اطلاعات سازمان علمی آموزشی فرهنگی ملل متحد، هر دو هفته یکبار یک گویش در دنیا نابود می شود.
 
کشورهایی که با بیشترین زبان در معرض خطر روبه رو هستند عبارتند از: هند (198 زبان)، آمریکا و برزیل (190 زبان).

همچنین 8 منطقه در دنیا 50 درصد از گویشهای شناخته شده را در خود جای داده اند که شامل "گینه نو پاپوآ" (832 گویش)، اندونزی (731 گویش)، نیجریه (515 گویش)، هند (400 گویش)، مکزیک (295 گویش)، کامرون (286 گویش)، استرالیا (268 گویش) و برزیل (234 گویش) هستند.