کد خبر 100048
تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۰:۰۹

بزرگترين جهش علمي بشر از زمان گاليله در پروژه‌اي تاريخي با عظيم‌ترين مجموعه تلسكوپ‌هاي زميني به منظور بررسي چگونگي شكل‌گيري سياراتي مانند زمين و پاسخ به معماي منشأ تشكيل اقيانوس‌هاي زمين، رقم مي‌خورد.

به گزارش گروه خواندنی های مشرق به نقل از ايسنا، مجموعه تلسكوپ‌هاي 1.3 ميليارد دلاري آلما در رشته‌ كوه «آند» شيلي، با همكاري تلسكوپ راديويي عظيم مجموعه بسيار بزرگ (VLA) با 27 آنتن در نيومكزيكو قرار است به بررسي چگونگي شكل‌گيري سيارات از ديسك‌هاي گاز و غبار اطراف ستاره‌هاي جهان بپردازد.



دانشمندان مجموعه «آلما» اين طرح را بزرگترين جهش در دنياي فناوري از زمان گاليله خوانده‌اند. به گفته «ديويد ويلنر» از مركز فيزيك اخترشناسي «هاروارد - اسميتسون»، اين چشمان جديد، فرصت بررسي دقيق حركت گاز و غبار در ديسك‌هاي اطراف ستارگان جوان را براي دانشمندان فراهم كرده و نظريات جديد آنها را در مورد شكل‌گيري سيارات به آزمايش خواهد گذاشت.

اين تلسكوپ جديد به ثبت مراحل اوليه شكل‌گيري سيارات يعني رشد دانه‌هاي غبار و سنگريزه‌هاي موجود در ديسك‌ها و همچنين نمايش تعاملات گرانشي ميان ديسك‌ها و سيارات جديد موجود در آنها خواهد پرداخت.



به گفته «ويلنر»، قدرت اين دو تلسكوپ همچنين ستاره‌شناسان را بيش از پيش، به بررسي ستاره‌هاي جوان و منظومه‌هاي خورشيدي توانا كرده و همچنين به درك بهتر فرايندهاي توليد كننده تنوع زياد موجود در سيستم‌هاي سياره‌اي خارج از منظومه شمسي كمك خواهد كرد.

يكي از رصدهاي اوليه «آلما» در مورد يك ديسك در اطراف ستاره جواني در فاصله 170 سال نوري از زمين، اميد دانشمندان را به كشف جواب سوالاتشان در مورد منشأ اقيانوس‌هاي زمين بيشتر كرده است.

دانشمندان بر اين تصورند كه بخش عمده‌اي از  آب موجود در زمين، از بمباران شهابي در زمان جواني اين سياره فراهم شده؛ اما هنوز در مورد ميزان آن مطمئن نيستند.



سرنخ اصلي اين نظريه وجود درصد بالايي از ديتريوم در آب اقيانوس‌ها بوده كه در گاز ميان ستاره‌ها كشف شده است.

ويلنر كه با همكاري دانشمندان ديگر در حال كار بر روي اين پروژه بوده است، ‌اظهار كرد: بررسي‌هاي بيشتر از اين قبيل ما را قادر به سنجش دقيق‌تر درصد آب اقيانوسي خواهد كرد كه ممكن است توسط شهاب‌سنگ‌ها به زمين منتقل شده باشند.

دو مجموعه جديد تلسكوپي همچنين به گسترش بررسي تكامل كهكشان‌ها و شكل‌گيري ستاره‌ها در زمان جواني جهان در 10 يا 12 ميليارد سال پيش كمك خواهند كرد.

در حال حاضر اين مجموعه موفق به ارائه مناظر دقيقي از گاز هسته‌اي و مولكولي در كهكشان‌هايي با فاصله 12 ميليون سال نوري شده‌اند.