کد خبر 1005540
تاریخ انتشار: ۸ آبان ۱۳۹۸ - ۰۹:۳۲

بررسی رابطه نرخ رشد اقتصادی با نرخ بیکاری در دهه اخیر نشان می‌دهد، رابطه معناداری بین این دو شاخص وجود ندارد . بنابراین می توان گفت دلیل کاهش بیکاری همیشه افزایش نرخ رشد اقتصادی نیست.

به گزارش مشرق، اشتغال به عنوان دغدغه جوانان به ویژه فارغ التحصیلان دانشگاهی همواره یکی از مسائل اجتماعی و اقتصادی کشور بوده به طوری که دولتمردان، هر یک بهبود شرایط کسب و کار را از برنامه‌های اولویت دار خود اعلام می‌کنند.

در بررسی دلایل و راهکارهای کاهش نرخ بیکاری همواره دو دیدگاه کلی وجود دارد؛ برخی معتقدند بین نرخ رشد اقتصادی و نرخ بیکاری به عنوان دو شاخص اقتصادی رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد به این معنی که رشد اقتصادی منجر به کاهش نرخ بیکاری می‌شود اما به اعتقاد برخی دیگر، رشد اقتصادی لزوماً نمی‌تواند منجر به کاهش نرخ بیکاری شود.

بیشتر بخوانید:

بررسی رابطه نرخ رشد اقتصادی و نرخ بیکاری در 10 سال گذشته نشان می‌دهد، رابطه‌ معناداری بین این دو شاخص اقتصادی وجود ندارد به طوری که در دهه اخیر فقط طی دو سال 86 و 92 در مقابل افزایش رشد اقتصادی، آمار بیکاری کاهش یافته است. بنابراین می توان گفت دلیل کاهش بیکاری همیشه افزایش نرخ رشد اقتصادی نیست، شاید سایر متغیرهای اقتصادی نیز در آن دخیل بودند.

*رشد اقتصادی ما بدون اشتغال زایی بوده است

در همین زمینه عیسی منصوری، معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر کار درباره اینکه آیا رشد اشتغال و رشد اقتصادی رابطه همسو دارند گفت: معمولاً در دنیا رشد اشتغال به فاصله چند سال پس از توسعه شاخص «رشد اقتصادی» خود را نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: در اتحادیه اروپا پس از اینکه کشورهای اروپایی از سال 2011 از بحران اقتصادی خارج شدند، با 3 سال تاخیر اشتغال با روند روبه رشد مواجه شد. یعنی دوران پیش از بحران بازگشت که این موضوع در مورد کشور ما نیز صادق است؛ بنابراین خروج اشتغال از حالت منفی در کشور ما نیز با تبعیت از این مولفه، چندسالی به طول می انجامند.

معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر کار ادامه داد: نکته دوم اینکه، در اقتصاد کشورهایی مانند ایران که دچار بیماری هلندی هستند با یک روند معکوس در اشتغال مواجه بودیم.

وی با بیان اینکه رشد مثبت اقتصادی کشور طی چند سال اخیر بیشتر متمرکز بر صنایع بزرگ به ویژه بخش انرژی بوده است تاکید کرد: بخش انرژی برای کشور به نسبت سرمایه‌ای که در آن هزینه می‌شود اشتغال ایجاد نمی‌کند. بنابراین یکی دیگر از مسائل مبتلابه ما همین موضوع است.

معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر کار افزود: در دنیا شاخصی به عنوان «رشد بدون اشتغال» وجود دارد که ما در ایران نیز با این پدیده مواجه هستیم به این معنی که حوزه‌های دارای رشد لزوما اشتغالزا نیستند. به همین دلیل ما در برنامه اشتغال فراگیر و طرح توسعه کسب و کار و اشتغال پایدار (طرح تکاپو) یک وجه مکمل را مد نظر قرار دادیم تا اشتغال را در جهت رشته‌ها و صنایعی سوق دهیم که علاوه بر رشد، اشتغالزا نیز باشند.

منبع: تسنیم