به گزارش مشرق، سخنگوی وزارت خارجه چین روز چهارشنبه در نشست هفتگی با خبرنگاران به مسائل روز داخلی و بین المللی از جمله تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران پرداخت.
بیشتر بخوانید:
رادیو بینالمللی چین: تحریمهای آمریکا علیه ایران تا کنون مؤثر نبوده است
نگرانی شدید کاخ سفید از بیتوجهی چین به تحریمهای نفتی ایران
به نوشته «وبگاه وزارت خارجه چین» «گنگ شوانگ» از سخنگویان وزارت خارجه چین در این نشست در ابتدا به سئوال یکی از خبرنگاران حاضر درباره تحریمهای روز گذشته برخی از مقامهای ارشد ایران از سوی دولت آمریکا پاسخ داد.
کنگ شوانگ گفت: «چین مخالف تحریمهای یکجانبه و به اصطلاح اعمال فرامرزی صلاحیتهای قضائی است. تحریمهای خودسرانه یا تهدید به اعمال تحریم نمیتواند مشکلات را برطرف کند. نکته اصلی گفتوگو و مذاکره است. با رعایت اصل برابری و احترام متقابل، امیدواریم که طرفین اختلافات را از طریق گفتوگو و مشورت حل کرده و به طور مشترک از صلح و ثبات منطقه و فراتر از آن حمایت کنند.»
این دیپلمات چینی درباره آخرین تحرکات هستهای ایران نیز اظهار داشت، برای رفع بحران فعلی، ایالات متحده باید راهبردهای اشتباه مانند تحریمهای یک جانبه و فشار حداکثر را رها کند.
وزارت خزانهداری آمریکا روز دوشنبه اعلام کرد نام ۹ فرد و یک نهاد را به فهرست تحریمی این کشور علیه ایران اضافه کرده است.خزانهداری آمریکا همچنین ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران را نیز به فهرست تحریمها اضافه کرده است.
واشنگتن بعد از خروج از برجام در راستای سیاستی موسوم به «فشار حداکثری» به اقداماتی تحریکآمیز مانند قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمانهای اصطلاحاً تروریستی، اعزم یک ناو گروه، چند بمبافکن بی-۵۲ و چند جنگنده اف-۲۲ به منطقه و تحریم وزیر خارجه ایران روی آورده است.
جمهوری اسلامی ایران در واکنش به این اقدام یک سال «صبر راهبردی» را در دستور کار قرار داد و به طرفهای توافق هستهای به ویژه کشورهای اروپایی که وعده جبران خروج آمریکا را میدادند مهلت داد به تعهدات خود ذیل توافق هستهای عمل کنند.
با گذشت یک سال و محقق نشدن وعدههای اروپا، شورای عالی امنیت ملی ایران در بیانیهای روز ۱۸ اردیبهشتماه سال جاری (در سالگرد خروج آمریکا) به طرفهای توافق هشدار داد در صورتی که ظرف ۶۰ روز به تعهدات خود در زمینههای نفتی و بانکی عمل نکنند ایران طبق مفاد برجام، از تعهدات خود ذیل این توافق خواهد کاست. از آن زمان به بعد ایران در سه گام از تعهدات خود در توافق هستهای کاسته است.
اولین گام ایران در کاهش تعهدات، عبور از سقف ۳۰۰ کیلوگرمی ذخایر اورانیوم غنیشده ۳.۶۷ درصد، عدم فروش آب سنگین و مازاد اورانیوم غنیشده بود که در تاریخ هجدهم اردیبهشت اعلام شد. گام دوم روز شانزدهم تیر و با بیانیهای دولت مبنی بر افزایش سطح غنیسازی از ۳.۶۷ درصد اجرا شد.
گام سوم ایران برای کاهش و توقف برخی تعهدات ذیل برجام که از شهریور شروع شد، بیشتر مربوط به برداشتن محدودیتها روی فعالیتهای تحقیق و توسعه (R & D) از جمله توسعه و راهاندازی نسل جدید سانتریفیوژها در تاسیسات غنیسازی اورانیوم بود.