به گزارش مشرق، روزنامه شرق نوشت:
میزان شیوع بیماریهای بیصدا و خاموشی همچون فشار خون، دیابت و چاقی در کشور رو به افزایش است.
بیماریهایی که کمتر رد پایی از خود باقی میگذارند و در اصل از جمله دلایل اصلی ابتلا به بیماریهای سیستم مغز، سکتههای قلبی و نارساییهای کلیوی هستند.
پزشکان نیز در طول سالهای اخیر این سه بیماری را به عنوان «قاتلان خاموش» سلامت افراد معرفی کردهاند و پیشگیری را به عنوان تنها راه متوقف کردن آن میدانند. ورود چراغ خاموش عوامل این بیماری در سبک زندگی و تغذیه ایرانیان به شکلی افزایش یافته است که وزارت بهداشت در آخرین گزارش خود مبنی بر «گزارش وضعیت عوامل خطر بیماریهای غیرواگیردار» هشدار داده است، از میان کل افراد بالای 30 سال کشور 25درصد افراد دارای یکی از عوامل خطر «قاتلان خاموش» همچون چاقی، فشار خون بالا یا سابقه فامیلی مثبت برای دیابت هستند.
همچنین با توجه به بیخبری بسیاری از مبتلایان نسبت به این بیماریها پیشبینی میشود این میزان در کشور بیش از برآوردهای وزارت بهداشت باشد. البته پیش از این نیز مسوولان وزارت بهداشت از عدم آگاهی نیمی از مبتلایان به بیماریهای دیابت و فشار خون خبر داده بودند.
در حال حاضر بررسیهای بینالمللی نشاندهنده آن است که در سراسر جهان بیماریهای غیرواگیر بیش از 43درصد از بیماریها را دربر میگیرد و بر اساس برآوردهای سازمان بهداشت جهانی انتظار میرود این بیماریها عامل 60درصد از کل بیماریها و 73درصد از تمامی موارد مرگ و میر تا سال 2020 شوند.
نکته قابل توجه دیگر در رابطه با گزارش سازمان بهداشت جهانی قدمهای کشورهای توسعهیافته دنیا برای کاهش بیماریهایی نظیر چاقی، فشار خون بالا و دیابت و بیبرنامگی کشورهای درحال توسعه دنیا در این رابطه است.
بررسی سلامت و بیماریهای تمام افراد بالای 15 سال کشور نشان میدهد که 1/11درصد مردان و 9/11درصد زنان دارای فشار خون بالا هستند و میزان شیوع کلسترول بیش 240 در مردان بالای 15 سال 4/9درصد و در زنان 4/12درصد است.
همچنین این میزان در افراد بالای 25سال در کشور در میان مردان 9/16درصد و در میان زنان 7/14درصد است که در مجموع نشان میدهد بیش از 54درصد از ایرانیان دارای فشار خون بالا هستند.
فشار خون بالا، شایعترین علت سکته مغزی در ایران
فشار خون بالا همچنین شایعترین علت سکته مغزی در ایران و سومین عامل مرگومیر پس از سرطان و بیماریهای قلبی است که با افزایش سن از 50سالگی احتمال بروز آن نیز زیاد میشود.
دکتر ابوالفضل نجاران، متخصص مغز و اعصاب در این رابطه معتقد است: سکتههای مغزی به دو گروه ایسکمیک و خونریزی مغزی دستهبندی میشوند.
عامل سکتههای ایسکمیک انسداد عروق خونرسان به نواحی مختلف مغز و عامل خونریزیهای مغزی معمولا پارگی یک رگ کوچک است.
سکتههای ایسکمیک شیوع بالاتری از خونریزیها دارند. او میافزاید: علاوه بر خطر مرگ بهعلت سکته مغزی، بروز عوارض ناتوانکننده از قبیل اختلالات تعادلی، فلج اندامها، اختلالات گفتاری و ذهنی بهدنبال این بیماری، آن را در رده مهمترین بیماریها قرار میدهند.
بیماریهایی که کمتر رد پایی از خود باقی میگذارند و در اصل از جمله دلایل اصلی ابتلا به بیماریهای سیستم مغز، سکتههای قلبی و نارساییهای کلیوی هستند.