هیئت عمومی دیوان عدالت اداری با شکایت سازمان بازرس، مصوبه هیئت امنای دانشگاه شریف، ناظر بر ایجاد «سازمان توسعه و سرمایه‌گذاری» این دانشگاه را خارج از صلاحیت و حدود اختیارات هیئت امنا دانست و باطل کرد.

به گزارش مشرق، هیئت امنای دانشگاه صنعتی شریف در دستور یازدهم، جلسه مورخ 27 اسفند 91 مصوب کردند:«  به استناد بند «ب» ماده 20 قانون برنامه پنجم توسعه با ایجاد سازمان توسعه و سرمایه‌گذاری دانشگاه صنعتی شریف در راستای ساماندهی امور نظیر موقوفات دانشگاه جهت پشتیبانی مالی تحقق اهداف علمی و پژوهشی دانشگاه با رعایت ضوابط و مقررات مربوطه موافقت به عمل آمده و اساسنامه سازمان مذکور مشروط به تایید معاونت پژوهش و فناوری وزارت متبوع به تصویب رسید.

سازمان بازرسی کل کشور 6 سال بعد به موجب شکایت‌نامه شماره 217325 مورخ 27 آذر سال 97 از این مصوبه به هیئت عمومی دیوان عدالت اداری شکایت و اعلام کرده مصوبه یاد شده مغایر با قانون و خارج از حدود اختیارات هیئت امنای دانشگاه صنعتی شریف است زیرا  اولاً در هیچ یک از بندهای ماده 7 قانون قانون تشکیل هیئت‌های امناء، به هیئت امنای دانشگاه صنعتی شریف مجوزی جهت تشکیل سازمانی به نام توسعه و سرمایه گذاری داده نشده و اساساً فعالیت این سازمان خارج از وظایف و رسالت آموزشی و پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف بوده و مالاً خارج از حدود و اختیارات هیئت امناء دانشگاه موصوف است.

بیشتر بخوانید:

فیلم/ پشت پرده فرار مغزهای دانشگاه شریف

ربیعی در دانشگاه شریف: دولت باید نقد شود

 ثانیاً چنانچه مستند مصوبه یاد شده بند ب ماده 7 قانون تشکیل هیئت‌های امناء باشد، بند مذکور ناظر بر تشکیلات اداری موسسه بوده که آن هم تابع شرایط خاص مقرر در آن بند است. به عبارت دیگر موضوع این بند ساختار تشکیلاتی و اداری دانشگاه است که سازمان توسعه و سرمایه گذاری دانشگاه صنعتی شریف خارج از شمول آن بوده و به فرض آن که در چارچوب این ساختار نیز قرار گیرد، هیئت امنای دانشگاه می‌بایست پیشنهاد تشکیل سازمان فوق را به وزارتخانه مربوط ارائه تا با هماهنگی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی برسد که در عمل این امر محقق نشده و اساسنامه سازمان یاد شده مشروط به تایید معاونت پژوهش و فناوری وزارت متبوع به تصویب هیئت امنای دانشگاه رسیده است.

 ثالثاً به موجب ماده یک قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه کشور و تبصره‌های ذیل آن دانشگاه‌ها (اعضای هیئت علمی) صرفاً مجاز به تشکیل شرکت‌های دانش بنیان هستند. ضمن آن که ایجاد سازمان دولتی ( همچون سازمان توسعه و سرمایه گذاری دانشگاه صنعتی شریف) نیازمند تجویز قانونگذار است. از این رو ابطال دستور یازدهم جلسه مورخ 27 اسفند سال 91 هیئت امنای دانشگاه صنعتی شریف در خصوص ایجاد سازمان توسعه و سرمایه گذاری دانشگاه ( به صورت فوق العاده و خارج از نوبت) مورد تقاضاست. 

نهایتاً پس از تبادل لایحه و دریافت پاسخ معاون اداری و مالی دانشگاه صنعتی شریف، هیئت عمومی دیوان عدالت اداری با حضور رئیس دیوان، معاونین، رؤسا، مستشاران و دادرسان شعب دیوان عدالت اداری تشکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثریت آراء به شرح زیر به صدور رأی مبادرت کرده است.

در رأی هیئت عمومی دیوان عدالت اداری آمده است: با عنایت به اینکه مصوبه مورد اعتراض، سازمان توسعه و سرمایه گذاری دانشگاه صنعتی شریف را ایجاد و اساسنامه آن را نیز تصویب کرده است و ایجاد چنین سازمانی و تصویب اساسنامه آن خارج از صلاحیت هیئت امنا بوده زیرا در هیچ یک از قوانین مربوطه از جمله قانون تشکیل هیئت امناء، بند (ب) ماده 20 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران و ماده یک قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه کشور چنین اختیاری به هیئت امناء اعطاء نشده است و تصویب اساسنامه سازمان‌های دولتی به موجب ذیل اصل 85 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران می بایست با تصویب مجلس شورای اسلامی یا با اجازه مجلس توسط دولت صورت پذیرد لذا مصوبه مورد شکایت، خارج از صلاحیت و مخالف قانون اساسی وضع شده و مستند به بند یک ماده 12 و ماده 88 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال 1392 ابطال می‌شود.

منبع: تسنیم