کد خبر 102911
تاریخ انتشار: ۱۱ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۴:۰۸

گزارش اخیر هیات بازرسان آژانس دچار تحریف بزرگی شده بود که در ابتدای امر هم هیچکس به آن توجهی نکرد و همه رسانه ها حتی رسانه های داخلی هم اخبار تحریف شده را مخابره کردند.

به گزارش مشرق به نقل از تابناک، اخبار رسانه های غربی که از هفته گذشته تاکنون در مورد بازدید کارشناسان آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد ایران منتشر شدند، همگی بر این نکته تأکید داشتند که ایران اجازه بازدید از مرکز نظامی «پارچین» را به نمایندگان آژانس نداده است. اما با مروری دقیق تر می توان دریافت آن ها از چه تکنیک های تحریف رسانه ای جهت تأثیرگذاری بر افکار عمومی استفاده کرده اند.

این گونه اخبار و گزارش ها در حالی از سوی رسانه های غربی مطرح می شود که هم اظهارات صریح آقای سلطانیه، نماینده ایران در آژانس و هم گزارش جدید آژانس بر این نکته تأکید داشته اند که ایران ذاتاً با بازدید از پارچین مخالف نیست؛ بلکه آن را به حصول توافق همکاری با آژانس موکول کرده است.

این نکته، امری است که در مصاحبه های اخیر آقای سلطانیه با رسانه های داخلی و خارجی به صراحت به آن اشاره شده است. از جمله، وی در مصاحبه با خبرگزاری «راشاتودی» و همچنین «رویترز» اعلام کرد زمانی که شرایط همکاری ایران و آژانس تعیین شده و مورد توافق قرار بگیرد، بازرسان آژانس اجازه دسترسی به پارچین را خواهند یافت.

مصاحبه آقای سلطانیه با «راشاتودی» در برخی از رسانه های آسیایی، از جمله برخی از روزنامه های کشور هندوستان بازتاب یافت، اما رسانه های خبری غربی به آن اشاره ای نکردند. در بین رسانه های غربی نیز، «رویترز» که مصاحبه آقای سلطانیه را منتشر کرده بود، موضوع دسترسی به پارچین را در آخرین خط و پس از بیان این ادعا که ایران اجازه دسترسی به این مرکز را نداده، منتشر کرد.

علاوه بر این، توجه به ادبیات استفاده شده در گزارش آژانس نیز حائز اهمیت است. در گزارش منتشر شده آژانس آمده است: «آژانس درخواست دسترسی به مرکز پارچین را مطرح کرد، اما ایران در آن وقت اجازه دسترسی به این مرکز را نداد».

همچنین اظهار نظری که پس از مذاکرات اخیر نمایندگان آژانس در ایران منتشر شد این بود که ایران «اعلام کرد هنوز قادر نیست اجازه دسترسی به مرکز ]پارچین[ را صادر کند».

توجه به قیدهای «در آن وقت» و «هنوز» در گزارش آژانس بسیار مهم و قابل توجه است. در حقیقت، خود آژانس نیز اذعان دارد که مسئله عدم دسترسی به پارچین، مسئله ای مربوط به زمان و حصول توافقات است و امری بنیادی نیست؛ به ویژه با توجه به اینکه ایران دو بار در سال 2005 اجازه بازدید از این مرکز را به بازرسان آژانس داده است.

اما روند رسانه های غربی همچنان مثل قبل بود. «رویترز» در گزارش های بعدی خود نیز هیچ اشاره ای به لحن گزارش آژانس یا اظهارات آقای سلطانیه نکرد. «لس آنجلس تایمز» نیز بدون اشاره به اظهارات آقای سلطانیه، تنها اتهامات قبلی علیه ایران را تکرار کرد. این روزنامه همچنین تفسیری غیرواقعی از خود منتشر کرد مبنی بر اینکه: «ایران از پاسخ به پرسش های کلیدی در مورد برنامه توسعه هسته ای خود سر باز زده است».

داستان پارچین، روز سه شنبه با گزارشی که از سوی رویترز منتشر شد، وارد فاز جدیدی شد. در این گزارش، رویترز به نقل از «هرمن ناکرتس» معاون دبیرکل آژانس نوشت: «ممکن است فعالیت هایی در پارچین در حال انجام باشد که رفتن ما به آنجا را ضروری می سازد». ناکرتس در این رابطه به گزارش های واصله از «یکی از اعضا» که استناد می کرد؛ اما نامی از آن عضو نبرد.

اما هویت این «یکی از اعضا» اهمیت زیادی دارد، زیرا اگر منظور از آن عضو، رژیم صهیونیستی باشد – که احتمالاً همینطور است –  در خصومت این رژیم و ادعاهای آن مربوط به تلاش ایران برای ساخت سلاح هسته ای تردیدی نیست.

به این ترتیب، مشاهده می شود که رسانه های غربی با اتخاذ یک رویکرد مشخص، همگی سعی در آن دارند که بر وجود ابهام در برنامه هسته ای ایران تأکید کرده و به جو جنگ روانی علیه جمهوری اسلامی ایران دامن بزنند.