زره این تانک یک زره چند لایه از جنس کامپوزیت است که توسط صنایع متالوژی هندوستان طراحی و ساخته شده است و به نام مستعار "طلا" مشهور شده است. این زره در آزمایشات به عمل آمده در سال 2000 میلادی توانست در برابر شلیک انواع مهمات ضد زره روسی به خوبی مقاوت کند.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، "آرجون" نام شخصیتی افسانه ای در حماسه "مهابهاراتا" از ادبیات هندوستان است که داستان یک کماندار افسانه ای با توانایی های خارق العاده را روایت می کند که صدها سال بعد، یک تانک میدان نبرد 55 تنی ساخت صنایع دفاعی هندوستان به این اسم، نامیده شد.

برنامه طراحی و ساخت تانک "آرجون" بدون شک یکی از طولانی ترین برنامه های ساخت یک سلاح نه فقط در کشور هندوستان بلکه در جهان است چراکه مطالعات برای ساخت یک تانک پیشرفته در ارتش هندوستان و موسسات وابسته به آن، در سال 1972 آغاز شد و تا سال 1996 میلادی یعنی زمانی که دولت هندوستان تصمیم به تولید انبوه تانک بومی گرفت، ادامه داشت. پس از کش و قوسهای زیاد و با وجود مشکلات فراوان در زمینه تولید یک تانک بومی، تولید انبوه این تانک از سال 2004 میلادی در خاک هندوستان آغاز شد.



یکی از مدلهای اولیه تانک " آرجون"

البته در این دوران چیزی نزدیک به 50 درصد از قطعات این تانک از خارج هندوستان وارد می شد که شامل بخش هایی چون سیستم کنترل آتش، توپ اصلی و موتور بود اما کم کم صنایع داخلی هندوستان موفق شدند تا این قطعات را یکی بعد از دیگری در داخل هندوستان به تولید انبوه برسانند. در این میان و با توجه به تاخیرهای مکرر در ساخت تانک آرجون، دولت هندوستان ناچار شد تا به طور موقت به خرید تانک "T-90S " از روسیه اقدام کند.



تانک آرجون؛تانک بومی هندوستان

در سالهای بعد و در طول تمرین های تابستانی و زمستانی، تانک آرجون با مشکلات بسیار زیادی مواجه شد. برای نمونه در یکی از این آزمایش ها، موتور این وسیله در مدت حرکت در مسیری به طول 100 کیلومتر 4 مرتبه دچارمشکل شد. این مشکلات و همچنین ضعف در سامانه های هدف گیری و شلیک تانک آرجون باعث به وجود آمدن بحثهایی بسیار تند در پارلمان هندوستان در مورد ارزش های عملیاتی این تانک شد. در این جا بود که صنایع داخلی هندوستان با ورود به میدان، مدل ارتقاء یافته تانک را با عنوان "آرجون مارک 2" عرضه کرد.

در این مدل جدید به صورت اختصاصی از توپ و سامانه های بومی استفاده شد و این تانک جدید در رقابت با تانک تی 90 روسی توانست کارایی بهتری را به نمایش بگذارد. این تانک بر خلاف مدل اولیه از سیستم های تماما بومی بهره می برد و توانست در زمینه حرکت در سطوح ناهموار، شناسایی تهدیدات و واکنش سریع از عملکرد بهتری به نسبت تی 90 برخوردار شود. پس از این آزمایش وزیر دفاع هند اعلام کرد که ارزش های عملیاتی و توانایی های آرجون ثابت کرد که زمان و هزینه فراوانی که برای این تانک صرف شده بی دلیل و بدون نتیجه نبوده است.



تانک لئوپارد؛به شباهتهای برجک با آرجون دقت کنید

تانک آرجون از 4 نفر خدمه شامل فرمانده، راننده، بارگذار توپ و توپچی استفاده می کند. وزن در مدل جدید از 58 تن به حدود 55 تن کاهش پیدا کرده بود تا حمل و نقل تانک راحت تر صورت بگیرد. با توجه به این که ارتش هندوستان به صورت سنتی از تانکهای روسی که دارای وزن کمتری هستند استفاده می کند، برنامه هایی برای طراحی و ساخت خودروهای تانک بر بزرگتر نیز در این کشور در دست اجرا است.



تانک آرجون مارک 2

در مدل جدید همچنین از یک توپ خان دار 120 میلی متری استفاده می شود که توانایی استفاده از انواع مهمات ضد تانک، شدید الانفجار و همچنین مهمات ضد تانک انرژی جنبشی را نیز دارد. یک مسلسل 12.7 میلی متری به همراه یک مسلسل 7.62 میلی متری دیگر سلاح های تانک آرجون را تشکیل می دهند. تمامی سامانه های الکترونیکی و مخابراتی تانک آرجون در مدل جدید ساخت صنایع داخلی هندوستان است.

زره این تانک یک زره چند لایه از جنس کامپوزیت است که توسط صنایع متالوژی هندوستان طراحی و ساخته شده است و به نام مستعار " طلا" مشهور شده است. این زره در آزمایشات به عمل آمده در سال 2000 میلادی توانست در برابر شلیک انواع مهمات ضد زره روسی به خوبی مقاوت کند.

طراحی برجک تانک با نگاهی به تانک مشهور لئوپارد2 ساخت آلمان انجام شده است. همچنین یک بسته حفاظتی برای افزایش بقاء پذیری این تانک در جنگهای شهری توسط صنایع دفاعی هندوستان آماده شده است که شامل سیستم های پیشرفته هشدار دهنده لیزری، مختل کننده لیزری – فروسرخ و پخش کننده های دود است.



تانک آرجون؛تانک بومی هندوستان

در زمینه سیستم پیشرانه در حال حاضر تانک آرجون از یک موتور به قدرت 1400 اسب بخار ساخت شرکت آلمانی "MTU" بهره می برد. این موتور سرعتی در حدود 72 کیلومتر بر ساعت بر روی جاده و 40 کیلومتر بر ساعت را بر روی سطوح ناهموار برای این تانک به ارمغان می آورد.

به علت طراحی پیشرفته این تانک میزان فشار وارده آن به زمین نسبت به تانک روسی T-72 کمتر است. البته در حال حاضر کار بر روی یک موتور بومی به قدرت 1500 اسب بخار در هندوستان در حال انجام است که در یک بازه زمانی 5 ساله آماده خواهد شد.

در حال حاضر چیزی در حدود 150 دستگاه از این تانک به ارتش هندوستان تحویل شده و 496 تانک دیگر نیز سفارش داده شده است و علاقه ارتش کشورهای دیگر همچون کلمبیا را نیز برای خرید 110 دستگاه از این تانک به خود جلب کرده است تا اصرار متخصصان هندی بر طراحی و تولید یک سیستم پیشرفته، اینگونه تاثیر خود را بر قدرت دفاعی این کشور بر جای بگذارد.