کد خبر 104505
تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۰:۱۶

تا کنون فقط ایران است که اظهارنظری رسمی در این خصوص نداشته و تصمیم گیری در این خصوص را به زمان دیگری موکول کرده با این استدلال که تصمیم گیری و اظهارنظر در این خصوص هنوز زود است.

به گزارش مشرق به نقل از خبر آنلاین،  تا چند روز گذشته اختلاف اعضای این سازمان برای تصاحب این جایگاه چندان نمود عینی نداشت و تنها شنیده می شد که عربستان سعودی در تلاش است تا این جایگاه را تصاحب کند.با اینحال اظهارنظر جدی در این خصوص نشده بود.

همه می دانستند که سه کشور ایران،عربستان و کویت این جایگاه را در سال 2013 حق خود می دانند و برای این جایگاه نقشه ها دارند اما اینکه یکباره وزیر نفت عراق اقدام به اظهارنظر رسمی در این خصوص کند و این صندلی را حق خود و کشورش بداند اتفاقی غیرقابل پیش بینی بود.بالاخره این کشور با انتخاب یک وزیر قدیمی نفت این کشور تلاش دارد تا این جایگاه را در سال 2013 تصاحب کنند.

دراین میان این ایران است که اظهارنظری رسمی در این خصوص نداشته و تصمیم گیری در این خصوص را به زمان دیگری موکول کرده با این استدلال که تصمیم گیری و اظهارنظر در این خصوص هنوز زود است.

اگرچه هنوز چند ماهی زمان مانده تا تصمیمی مشخص در این خصوص گرفته شود اما دست به کار شدن رقیبان ایران برای تصاحب این جایگاه نشان از شانس کم ایران برای تصرف این جایگاه دارد.

این در شرایطی است که عراق تا کنون یکبار شانس دبیرکلی اوپک را داشته و یکبار هم موفق به نشستن در جایگاه جانشین دبیرکلی شده است.البته این جانشینی بیش از 6سال طول کشید. این درحالی است که سه رقیب دیگر این کشور چون ایران،عربستان و کویت تا کنون تنها یکبار شانس دبیرکلی اوپک را داشته اند.در میان این کشورها تنها ایران بوده که موفق شده هم عنوان اولین دبیرکلی اوپک را کسب کند و هم مدت این مدیریت را به چهارسال بکشاند.دو کشور دیگر هر کدام موفق به کسب سمت دبیرکلی اوپک در یکسال شده اند.

در این بین بیشترین شانس برای کسب سمت دبیرکلی متعلق به ونزوئلا، اندونزی، نیجریه و لیبی بوده است و بدشانس ترین این کشورها قطر، الجزایر، اکوادور، ایران، عربستان و کویت بوده اند.



ونزوئلا، اندونزی، نیجریه و لیبی تا کنون دوبار موفق به کسب این سمت شده اند در حالی که دیگر اعضای عضو هنوز نتوانسته اند شانس دوبار دبیرکلی را در تاریخچه حضور خود در اوپک به دست بیاورند.البته این اختلاف نظرها برای دبیرکلی اوپک از سال 1983 تا کنون برپاست.از آنزمانی که براساس تعیین دبیرکل براساس حروف الفباء تمام کشورها برای یکبار تجربه دبیرکلی را پشت سر گذاشتند و این بار بازهم نوبت به ایران رسید تا باردیگر مدیریت این سازمان را در دست بگیرد.اما به دلیل آنکه در آنزمان ایران در جنگ به سر می برد کشورهای عربی اوپک این شانس را از ایران گرفتند و عراق به عنوان جانشین دبیر کل و اندونزی به عنوان دبیرکل بعدی اسم خود را به ثبت رساندند.

انتخاب دبیرکل اوپک چندان هم آسان نیست. چراکه اگر حتی یکی از اعضاء هم با انتخاب دبیرکل معرفی شده مخالفت کنند این امر صورت نمی گیرد. بنابراین به نظر می رسد در چنین شرایطی تعیین دبیر کل اوپک در سال 2013 به یکی از تاریخی ترین بحث های اوپک بدل شود.چراکه به نظر می رسد هیچ یک از اعضای مذکور حاضر به کناره گیری از حرف خود نیستند و در این راستا عربستان تلاش دارد تا به دلیل دارا بودن قدرت اولین تولید کننده این سازمان مدیریت را در دست بگیرد تا شاید نظر مصرف کنندگان با راحتی بیشتر در این سازمان اجرایی شود.

برهمین اساس به نظر می رسد باید منتظر اجلاس تاریخی اوپک برای انتخاب دبیرکل ماند که احتمالا نتیجه آن عدم تعیین دبیرکل و تمدید دبیرکلی البدری یا انتخاب جانشین دبیرکل خواهد بود.