کد خبر 1050
تاریخ انتشار: ۳۱ تیر ۱۳۸۹ - ۱۰:۱۹

درپي جنجال و ابهامات ايجاد شده درباره تجمع اعتراضي يکم تيرماه دانشجويان در مقابل مجلس، 5 سوال درباره حاشيه هاي اين تجمع را از دبيران 5 تشکل اصلي دانشجويي کشور پرسيده شده که پاسخهاي آنها در ادامه مي‌آيد.

به گزارش مشرق، الف نوشت: لازم يه يادآوريست هدف از طرح اين پرسشها، شفاف سازي سوئ تفاهم هاي ايجاد شده درباره تجمع 1تير و درس گيري از آموزه هاي آن براي هرچه موثرتر و کم حاشيه تر شدن فعاليتهاي آتي جنبش دانشجويي بوده است. ضمنا پرسشها جداگانه از مسئولان تشکلهاي دانشجويي سوال شده و هريک از پاسخگويان به اين 5سوال، از پاسخهاي مسئولان ديگر تشکلها اطلاع نداشتند.

سوال 1 - آيا تجمع مقابل مجلس در يکم تير با مجوز وزارت کشور برگزارشد؟
(پاسخها به ترتيب حروف الفباي نام خانوادگي پاسخگويان)
آراني‌نژاد (دبيرکل اتحاديه جامعه اسلامي دانشجويان):
بله اين تجمع داراي مجوز و کاملا قانوني بوده است. بنده بعنوان دبيرکل اطمينان دارم که اين مجوز صادر شده بود.
افکانه (دبير اتحاديه انجمنهاي اسلامي دانشجويان مستقل):
بله مجوز داشت. بر اساس جلسه هماهنگي که انجام شده بود، بسيج دانشجويي موظف شده بود که براي اخذ مجوز اقدام کند. کارهايي که در جنبش دانشجويي انجام مي شود يک روح حاکم و جدي آن در مبارزه با بي قانون ها است. بنابراين خود جنبش براي مبارزه با بي قانوني ها هيچگاه خودش قانون را زيرپا نمي گذارد.
شهبازي (جنبش عدالتخواه دانشجويي):
ظاهراً دوستاني که هماهنگي کرده بودند مجوز داشتند. البته شما مي توانيد از دوستان بسيج بپرسيد که از چه کسي مجوز گرفته بودند.
عباسي‌مهر (قائم‌مقام تشکيلات دفتر تحکيم وحدت):
با توجه به اينکه تشکل‌هاي دانشجويي به دو اصل ولايت مداري و قانون گرايي کاملاً واقف هستند، و اين دو اصل را براي ورود به تمام عرصه ها واجب مي دانند، طبيعي است که تمام برنامه هاي تشکل هاي دانشجويي مي بايست با مر قانون برابر باشد که اينطور بوده و هست. با توجه به سابقه 5 ساله پيگيري پرونده مديريتي دانشگاه آزاد به نظر مي آمد که تدبير باشد اين تجمع صورت بگيرد. با درخواست رسمي اتحاديه تشکل‌هاي دانشجويي از وزارت کشور که به عنوان يک نهاد مسوول، صدور مجوز انجام گرفت. بنده برگه درخواست و هم برگه صدور مجوز را رويت کردم.

سوال 2 - شعارهاي ابراز شده در تجمع يکم تير را چه کسي تعيين مي کرد؟ شعارهاي تند خارج از اصول و قانون چگونه سر داده شد؟
آراني‌نژاد (دبيرکل اتحاديه جامعه اسلامي دانشجويان):
نماينده‌هاي تشکل هاي دانشجويي هر صحبتي و هر نوع شعارها و موضع‌گيري که داشتند از طريق تريبون اعلام شد رسميت دارد. تمام شعارهاي جانبي که در اين تجمع صورت گرفت قابل قبول نيست. بهرحال يک سري شيطنت‌ها و اهانت هايي از سوي بعضي افرادي که در اين تجمع حضور داشتند صورت گرفت که براي ما قابل قبول نيست.
افکانه (دبير اتحاديه انجمنهاي اسلامي دانشجويان مستقل):
تلقي من اين است که سوالات شما کمي موضع گيرانه است. خيلي ها سعي کردند مقوله دانشگاه آزاد را جنگ بين دولت و جاسبي نشان دهند. مثلا اينکه براي ما اهميت داشت که چه نماينده اي بين دانشجويان صحبت کند که گاهاً اين تئوري تقويت نشود. البته اين خطايي که صورت گرفت يک کليتي از بدنه نظام را درگير خودش کرده بود. از مجمع تشخيص مصلت نظام گرفته تا شوراي عالي انقلاب فرهنگي و مجلس و بدنه قوه قضاييه. زماني که شما يک فضاي تجمع داريد و يک سري جوان، خوب مي تواند يک فضاي احساسي روي آن حاکم شود، ما از فضا مطلع بوديم که احتمال دارد يک سري افراد نفوذي در اين تجمع حضور پيدا کنند. به همين علت مدير برنامه در شروع اعلام کرد شعارهاي ما شعارهايي است که اين تريبون اعلام مي شود. حالا اگر کسي در آن فضا شعارهاي احساسي سر داده است اصلا به آن معنا نيست که موضع کسايي است که مجوز گرفته اند و تجمع برگزار مي کنند. شعارهاي از پيش تعيين شده توسط شورايي به تصويب رسيده بود که بر روي پلاکاردها زده شده بود.
شهبازي (جنبش عدالتخواه دانشجويي):
در آن تجمع مانند تمام تجمعاتي که مردمي است علاوه بر آن چيزي که سر داده مي شود برگزار کنندگان مراسم رسماً شعارهايي را مي دادند که شعارهايي کاملاً مشخص و بدون توهين به هيچ شخصيت حقيقي و حقوقي و مطالبه مفاسد بود. يک سري شعارها در آن فضاي عمومي که مردم بودند داده شد که عملا خط و مرز برگزار کنندگان مراسم با شعارهاي که از پشت تريبون رسمي که داده مي شد جدا شد. آن شعارهايي که از پشت تريبون داده شد شعارهاي رسمي برنامه بود و هيچ کدام از آن شعارهايي که الان دارد درباره اش فضا سازي مي شود شعارهاي رسمي و شعارهايي که از تريبون داده شد نبود.
عباسي‌مهر (قائم‌مقام تشکيلات دفتر تحکيم وحدت):
تشکل هاي دانشجويي به عنوان يک جريان آرمان‌گرا در طول پنج‌ دهه اخير نقش کاملا مستقيمي در تحولات جامعه ايران اسلامي و همچنين در شکل گيري انقلاب اسلامي و پيروزي انقلاب اسلامي و تحولات بعد از آن داشته است. جنبش دانشجويي به عنوان يک بدنه انقلابي در ساليان متمادي و نه تنها در چند سال گذشته، نقش کاملا موثر داشته است. البته با توجه به اينکه اثرگذاري اين تجمع بسيار بالا بود و افکار عمومي را بيدار کرد و همچنين برخي نمايندگان محترم مجلس را نسبت به اين اشتباه بزرگ که در صحن علني در خصوص دانشگاه آزاد صورت گرفت، آگاه کرد. ما انکار نمي کنيم که يک سري افراد معلوم الحال که خط و مشي آنها کاملا مشخص بود در حاشيه اين تجمع مقداري شعارهاي انحرافي سر دادند ولي اين حق را رسانه ها و افکارهاي عمومي قائل بشوند که در کنار يک اشتباه بسيار بزرگ در صحن علني مجلس اين اشتباه کوچک به چشم نمي آيد. البته جنبش دانشجويي از اين افراد منحرف اعلام برائت مي کند. من سوال شما را با سوال پاسخ مي دهم که آيا در شرايطي که در مجلس شوراي اسلامي چنين لايحه اي تصويب شد و ما ديديم که بخشي از سياستدمداران محترم و بعضي چهره هاي شاخص در خصوص اين تجمع اينگونه اظهار نظر کردند ولي در تصويب چنين لايحه اي در مجلس سکوت اختيار کردند؟ دوستان بايد کمي منصفانه نسبت به تجمع نگاه کنند.

سوال3 - چه کسي پيشنهاد تجمع يکم تير را داد و چه کسي اين تجمع را برنامه‌ريزي کرد؟
آراني‌نژاد (جامعه اسلامي دانشجويان):
تجمع کاملا به صورت خودجوش از طرف پنج تشکل‌ اصلي دانشجويي صورت گرفت و با تدبير و برنامه ريزي خود تشکل ها صورت گرفت. هيچ گونه دخل و تصرف نهاد و سازماني و يا ارگان خاصي در اين تجمع دخالت نداشتند. حالا اخباري بود که گفته مي شد از طرف اشخاص و يا سازمان هاي حقوقي پشتيباني مي شد که بنده اين صحبت را تکذيب مي کنم.
افکانه (انجمنهاي اسلامي دانشجويان مستقل):
مقول تجمع درباره دانشگاه آزاد در مقابل مجلس يک چيز ابتدا به ساکن نبود. بعد از تجمع خيلي ها اين صحبت را کردند که نظام براي اينجور مراسم هزينه دارد. در آن جلسه اي که ما به جمع بندي اين تجمع رسيديم حداقل يک ماه قبل همه نوع هشدارها و پيام ها در مورد اين فرايندي که دانشگاه آزاد در پي دارد، به مسوولين مختلف داده شده بود. اين طور نبود که گويي تخلفي دارد صورت مي گيرد و ما بريم در مقابل مجلس تجمع کنيم. پيشنهاد تجمع را ما در جلسه‌اي که داشتيم به تصويب رسانديم. زماني که بيانيه مي زنيم خطاب به نمايندگان مجلس، هيچ کدام اين بيانيه را نمي خوانند يا اينکه کنفرانس خبري گذاشتيم در مقابل مجلس که ما آنجا صحبت کنيم و نمايندگان متوجه بشوند. اولا که به لحاظ قانون اين اجازه را به ما نداد ولي ما دقيقا يک هفته قبل از تجمع تقريبا دو ساعتي کنفرانس خبري گزاشتيم در مقابل درب مجلس که نماينده هاي تمام اتحاديه ها آمده بودند و دوستان پيش بيني کرده بودند که اين اتفاق نيافتد که افتاد. به اين نتيجه رسيديم که به غير از تجمع نمي شود اين مشکل را حل کرد.
شهبازي (جنبش عدالتخواه دانشجويي):
يک حرکت جمعي بود. بصورت موازي به تشکل هاي مختلف اين حرکت داشت پيگيري مي شد بعد برنامه اي که بصورت موازي پيگيري مي شد با هماهنگي از تشکل هاي مختلف به صورت واحد انجام شد.
عباسي‌مهر (دفتر تحکيم وحدت):
جنبش دانشجويي مسلمان براي رفتارهاي خودش، خودش تصميم مي گيرد و ثابت کرده که مستقل بوده و جريان سياسي خاصي قرار نمي گيرد.

سوال 4 - آيا در اين تجمع دانشجويان از تسهيل رفت‌وآمد، تغذيه و حمايت‌هاي انتظامي برخوردار بودند؟
آراني‌نژاد (دبيرکل اتحاديه جامعه اسلامي دانشجويان):
نيروي انتظامي وظيفه امنيت آنجا را به عهده داشت و هيچ گونه اتفاق خاصي رخ نداد. ما هم هيچ گونه بحث نسبت به عملکرد نيروي انتظامي نداريم. حال يک سري دخالت هايي از بعضي نمايندگان مجلس صورت گرفت که براي آنها متاسفيم و به فهم آنها شک داريم که چطور نماينده مجلس شده اند و کوچکترين ديدگاهي نسبت به فضاي سياسي تشکل‌هاي دانشجويي ندارند. بعضي از نماينده‌ها اظهار داشتند که اينها با کيک و سانديس و ناهار و اتوبوس اين افراد داخل تجمع آمده‌اند! اين تهمت را شديدا تکذيب مي کنيم. و يا اهانت هايي را بيان کردن که اينها دانشجو نيستند. البته موضع گيري ما در قبال اين صحبت اين بود که گفتيم تجمع ديگري صورت بدهيم و کارت هاي دانشجويي خودمان را به اين نماينده‌هاي مجلس ارايه کنيم.
افکانه (دبير اتحاديه انجمنهاي اسلامي دانشجويان مستقل):
زماني که يک تجمعي داراي مجوز است امنيت آن با نيروي انتظامي مي باشد. بنده تا به حال در تجمعي به اين اندازه کم پليس نديده بودم. کلا 10 الي 15 تا نيرو در مقابل مجلس ايستاده بودند. تشنجي نبوده و تنها اتفاقي که افتاده که رخ داد اين بود که يکي از تجمع کنندگان به شوخي بروي يکي از ماموران نيروي انتظامي آب پاشيد که باعث دستگيري آن يک نفر شد. البته اينطور نيست که بگوييم از اينکه نيروي انتظامي ما رو کتک نزدند حمايت بوده است. بنده عملکرد نيروي انتظامي را مثبت ارزيابي مي کنم.
شهبازي (جنبش عدالتخواه دانشجويي):
حمايت به بصورت برنامه خاصي نبود. حتي مانند تجمعات اين شکلي، چالش ها و کنتاکت هايي را هم با نيروي امنيتي بعضا بوجود آمد که اين برنامه چيزهايي را که گفته مي شود فضا سازي ها و معمولا همان حرف هاي تکراري است که در هر تجمع مردمي و خودجوش در جمهوري اسلامي بوسيله رسانه‌هاي بيگانه به حرکت خودجوش مردمي نسبت داده مي شود. مسايلي هم که درباره اين تجمع گفته مي شود خارج از اين گفته نيست. حتي خود من در اتفاقاتي که در آنجا افتاد گاز فلفل داخل گلويم ريخته شد.
عباسي‌مهر (قائم‌مقام تشکيلات دفتر تحکيم وحدت):
اين سوال ما رو ياد حاشيه سازي‌هاي ضد انقلاب نسبت به تجمع بي‌نظر 9 دي سال 88 و همچنين راهپيمايي 22 بهمن مي اندازد. خوب در چنين تجمعي حضور نيروي انتظامي لازم است و با داشتن مجوز تجمع، نيروي انتظامي فقط به وظايف حفظ امنيت برگزار کنندگان عمل مي‌کند. البته نيروي انتظامي هم به خوبي به وظايف خود عمل کرد.

سوال 5 - آيا تشکل شما حاضر است در صورت اشتباه دولت، تجمعي عليه دولت برگزار کند؟
آراني‌نژاد (دبيرکل اتحاديه جامعه اسلامي دانشجويان):
ما يک تشکل اصولگراي واقعي هستيم نه يک اصولگراي حزبي و جرياني. آن شاخص هايي را که مقام معظم رهبري براي اصولگرايي تبيين کرده اند هدف ما است و سعي مي کنيم در خط امام و رهبري حرکت مي کنيم. در اين زمينه هم هيچ عهد اخوتي را با هيچ کس نبسته ايم. با توجه به آن روحيه مطالبه گري که جريان دانشجويي دارد اگر ببيند که سازمان و يا ارگاني خلاف اصول در حال حرکت است وظيفه خودش مي داند که مطالبه کند و تذکر بدهد. اين برنامه مي تواند در قبال دولت هم صدق داشته باشد.
افکانه (دبير اتحاديه انجمنهاي اسلامي دانشجويان مستقل):
هدف ما کليت نظام مي باشد. ما معتقد به شعار نقد حکومت آري، نفي حاکميت هرگز هستيم. يعني کليت نظام پذيرفته شده است، قانون اساسي پذيرفته شده است، اما جلوي نقد دستگاه هاي اجرايي را نمي گيرد. بر اساس فرمايش مقام معظم رهبري انجمن هاي اسلامي چشم بينا و زبان گوياي نظام هستند. اين عهده به ما سپرده شده که ما ببينيم و بگوييم. هيچ فرقي بين مجلس و دولت ندارد.
شهبازي (جنبش عدالتخواه دانشجويي):
تجربه گذشته ما مثل تجمع عليه مذکره با آمريکا در دولت آقاي احمدي‌نژاد، تجمع عليه آقاي مشايي، تجمع و اعتراض به بعضي عملکردهاي سياست خارجي و اعتراض هاي ما به برنامه هاي اقتصادي و مسائلي مانند آقاي کردان و اين چنين، تجربه عملکرد ما اين را نشان مي دهد که براي ما اشخاص و چهره‌ها ملاک نيستند بلکه اصول انقلاب براي ما حائز اهميت مي باشد.
عباسي‌مهر (قائم‌مقام تشکيلات دفتر تحکيم وحدت):
شما بارها و بارها مشاهده کرده‌ايد که جنبش نسبت به مجلس و دولت انتقاد داشته و به عنوان مثال در مورد مساله هسته‌اي اعتراضاتي صورت داديم. کما اينکه جنبش دانشجويي در برابر فتنه ايستادگي مي کرد و در بخش اتخاذ تصميم دولت نسبت به انتصاباتش علي‌الخصوص نسبت به حکم آقاي مشايي چگونه اظهار نظر کرد! فراموش نشود که جنبش دانشجويي چه فشاري را به دولت وارد کرد و با چه انتقاداتي نسبت به شخص آقاي احمدي نژاد بعنوان رييس‌جمهور منتخب وارد کرد.

تذکر:
1- آقاي مهدي فيروزکوهي (بسيج دانشجويي) پاسخ سوالات را به بيانيه اين تشکل در تاريخ 2 تير که در خبرگزاري ها منتشر شد ارجاع دادند.
2- پيگيري هاي بيشتر خبرنگار الف نشان داد شعارهاي تند و غير قابل قبول ايراد شده در حاشيه تجمع اعتراضي 1تيرماه، نه از سوي مسئولان تشکلهاي دانشجويي بلکه از سوي گروهي مشکوک و تحت حمايت يک جريان منحرف، مساله دار و حاشيه ساز سرداده شده است و شعارهاي تند اين عده باعث شد هدف اصلي تجمع 1 تير (اعتراض دانشجويان به حمايت مجلس از وقف نامشروع اموال دانشگاه آزاد) تحت الشعاع آن شعارهاي تند قرار گيرد.