کد خبر 1057195
تاریخ انتشار: ۱۳ فروردین ۱۳۹۹ - ۱۰:۳۴

شیوع ویروس کووید ۱۹ مشهور به کرونا شرایط دنیای امروز را به کل آشفته کرده و اقتصاد جهانی را مورد تهدید قرار میدهد.

به گزارش مشرق، با توجه به شیوع ویروس کرونا، تحریم‌های غیرقانونی ایالات متحده بر اقتصاد ایران عرصه را بر این کشور در راه مبارزه با این بلای عالم‌گیر تنگ کرده، امری که به خودی خود باعث افزایش نگرانی‌های جامعه جهانی در جهت مبارزه با بیماری کرونا شده است.

در این راستا تلاش‌هایی از سوی دستگاه دیپلماسی ایران هم جهت با عکس العملهای بین المللی برای لغو و یا حداقل تعدیل نظلم تحریم‌های اقتصادی در جهان جریان دارد. اهم تلاش چهره‌های داخلی شامل نامه نگاری جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران با همتایان بین المللی خود در جهت تشریح عمق فاجعه و درخواست تمرد بین المللی از تحریم‌های فرامرزی ایالات متحده بوده است. از سوی دیگر بعضی شخصیت‌های بین المللی و حتی آمریکایی خواستار لغو تحریم‌های وارده بر جمهوری اسلامی ولو به صورت موقت از سوی ایالات متحده شده اند، امری که به زعم آنها می‌تواند به حداقل تعهد آمریکایی‌ها در مورد مساله حقوق بشر گواهی دهد، تعهدی که کاملاً مخدوش و بیشتر نمایشی به نظر می‌رسد!

بیشتر بخوانید:

به گزارش یورونیوز، دستگاه اجرایی دولت ترامپ مدعی بی اثر بودن تحریم‌های آمریکا علیه ایران بر مساله بهداشت و درمان بیماری کرونا بوده زیرا به ادعای آنها اساساً صادرات اقلام و اجناس دارویی و بشردوستانه به ایران هیچگاه در لیست تحریم‌های ایالات متحده قرار نگرفته است. اگرچه این ادعای آمریکا روی کاغذ مستند به نظر می‌رسد لکن در عمل کمتر شرکت دارویی و بهداشتی جرأت معامله با ایران را داشته و اگر برخی از این شرکتها تن به چنین معاملاتی داده اند زمان مؤثر نقل و انتقالات مالی و تکمیل معاملات، حداقل سه برابر حالت طبیعی برآورد شده است و این تاخیرِ در معاملات، در شرایط زمانیِ حیاتی برای مبارزه با یک ویروس خطرناکِ همه گیر داخل ایران می‌تواند فاجعه بار باشد!

یورونیوز در ادامه گزارش خود با اشاره به نامه نگاری رئیس جمهوری و وزیر امورخارجه ایران به شخصیت‌های بین المللی از جمله آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل می‌افزاید که تأثیر این نامه‌ها و تلاش‌ها بر بعضی نمایندگان کنگره آمریکا و مجلس عوام انگلیس همچون ایلهان عمر، جرد هافمن، باربارا لی و یا علی میلانی، آشکارا به واکنش چنین چهره‌هایی در جوامع غربی منجر شده است. در این میان خصوصاً علی میلانی که نماینده انگلیسیِ ایرانی الاصل بوده و اخیراً پدر خود را به علت کرونا داخل ایران از دست داده بیش از سایرین متأثر و منقلب به نظر می‌رسد.

رسانه‌های غربی در ادامه موج اعتراضات به تحریم‌های آمریکا، با اشاره به کمبود انواع ماسک و لوازم بهداشتی در ایران مدعی مشکلات اساسی ایران حتی برای تأمین تجهیزات پایه بیمارستانی جهت مقابله با شیوع ویروس کرونا شده اند، ادعایی که البته توییت اخیر جواد ظریف، وزیر امور خارجه که حاوی لیستی از نیازمندی‌های اساسی ایران در شرایط مواجهه با بیماری بوده تلویحاً آنرا تأیید می‌کند.

از سوی دیگر روزنامه گاردین گزارش می‌دهد که در کوران انتقادات بین المللی از سیاستهای تحریمی آمریکا، دولت این کشور اخیراً نوعی از تسهیل در تحریم‌های خود بر ایران را با وساطت و راهبری کشور سوئیس اعلام کرده که به کشورهای اروپایی جهت ارسال دارو و تجهیزات بهداشتی و درمانی به ایران کمک می‌کند. البته ناظران و منتقدان غربی بلافاصله با اشاره به محدودیت نقل و انتقالات بزرگ مالی برای ایران جهت واردات نیازهای درمانی خود، به پوچی و تبلیغاتی بودن اقدامات اخیر ایالات متحده استدلال کرده اند!

در ادامه گزارش گاردین آمده است که لابی‌های در سایه، داخل ایالات متحده همچنان به فشار بر ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا برای قطع همکاری شرکتهای داروسازی با ایران، ولو در سطح مورد تأیید حقوق بشری، ادامه می‌دهند. یکی از این لابی‌های ضد ایرانی، لابی «متحد علیه ایران هسته ای» است که به اِعمال فشار و تخریب بر عملکرد همه شرکتهای طرف تجارت با ایران حتی در شرایط خطیر فعلی ادامه داده و این کار با هدف تضعیف جمهوری اسلامی و خارج کردن آن از موقعیت ابرقدرت منطقه‌ای در خاورمیانه صورت گرفته است!

به نظر رسانه‌های غربی شاید اِعمال تحریم و فشار از جنس مورد نظر آمریکا روشی هوشمندانه تلقی نشود اما قطعاً چنین سیاستی در شرایط نبرد جهانی علیه کرونا ابلهانه‌تر و خطرناک‌تر از همیشه به نظر می‌رسد، سیاستی که در نگاه اول مردم ایران و منطقه خاورمیانه را متأثر کرده لکن در نگاهی دقیق‌تر می‌تواند کل جامعه جهانی را به واسطه شیوع روزافزون این ویروس در معرض خطر قرار دهد!

رئیس مرکز صنایع سیاسی روسیه اخیراً در گفتگویی به شیوع روزافزون ویروس کووید ۱۹ در ایران اشاره کرده و با توجه به محدودیت‌های بهداشتی و درمانی کشورمان تحت نظام تحریم‌های آمریکا، اِعمال چنین تحریم‌هایی را در شرایط بیماری همه گیر، مصداق عینی جنایت علیه بشریت ارزیابی می‌کند! در همین زمینه ماریا زاخاروا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در اظهار نظری، شیوع فراگیر ویروس کرونا در ایران را که به کشته شدن افراد زیادی منجر شده نتیجه قهری تحریم‌های یکجانبه آمریکا بر می‌شمارد. واکنش‌های مشابه‌ای همچنین از سوی وزارت امور خارجه چین و یا دولت پاکستان در هفته‌های اخیر مشاهده شده است.

رسانه‌های انگلیسی در این میان به فشارهای پنهان چند هفته گذشته دولت انگلستان بر ایالات متحده جهت تسهیل تحریم‌ها بر ایران اشاره کرده و آنرا منتج از نگرانی اروپا از شکست ایران در مبارزه با همه گیری بیماری کرونا و تبعات احتمالی آن برای قاره سبز قلمداد می‌کنند، مسأله‌ای که سفارت‌خانه های جمهوری اسلامی ایران نیز فعالانه در سراسر جهان از جمله در لندن به آن پرداخته اند. گفتنی است که موج اخیر رواج این بیماری ویروسی که به نوعی اروپا را به کانون جدید انتشار آن بدل کرده مبین درستی چنین نگرانی‌هایی در چند هفته پیش بوده است!

در این وضعیت بغرنج، آمریکا بارها در رفتاری بیشتر نمایشی از مقامات ایران خواسته در صورت نیاز بهداشتی و درمانی مرتبط با کرونا آنرا اعلام و ایالات متحده را به یاری فرا خوانند، درخواستی که به گواهی سازمان‌های دست اندکار کاملاً غیر کاربردی به نظر می‌رسد! دولت ایران همواره به رد این درخواست آمریکا پرداخته و صداقت ایالات متحده را برای یاری رسانیِ شکست کرونا در گروی برداشتن تحریم‌های وارده بر ایران ارزیابی می‌کند.

فارن پالسی گزارش می‌دهد که رهبری سازمان ملل اخیراً خواستار توقف ولو موقت همه تحریم‌های اقتصادی در سطح بین المللی برای کمک به مبارزه جهانی با ویروس کووید ۱۹ شده، تحریم‌هایی که به زعم این سازمان در نهایت جان میلیونها انسانِ کره خاکی را به خطر انداخته و می‌تواند فاجعه بار باشد. این درخواست سازمان ملل متحده شامل تحریم‌های وارده بر کشورهایی چون کوبا، ایران، کره شمالی، ونزوئلا و زیمباوه می‌شود، درخواستی که مورد حمایت علنی چین و روسیه (که خود البته انواعی از تحریم‌های غربی را تجربه می‌کنند) قرار گرفته است.

آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل در نامه‌ای به اجلاس اخیر سران گروه ۲۰ که به صورتی مجازی برگزار شد می‌نویسد: من حامی تعلیق همه تحریم‌ها (اقتصادی) بر کشورها هستم برای اطمینان از دسترسی همگی به غذا و امکانات پزشکی لازم جهت مبارزه با کووید ۱۹. این زمان اتحاد و یکپارچگی است و نه جدایی و افتراق. بیایید به خاطر بیاوریم که همه ما تنها به اندازه ضعیف‌ترین بخشهای سیستم بهداشتی این کره خاکی (در مواجهه با کرونا) قدرتمند هستیم!

فارن پالسی درادامه گزارش خود اشاره می‌کند که با وجود همه این تلاش‌ها، اراده‌ای جدی در شورای امنیت سازمان ملل برای تعدیل رژیم تحریم‌های اقتصادی در جهان به چشم نمی‌خورد. یکی از دیپلمات‌های ارشد شورای امنیت با اشاره به چنین تلاش‌هایی، افزایش مخالفت‌های جدی برای تعلیق رژیم تحریم‌های محلی و بین المللی را درون این شورا نفی کرده و اصولاً چین و روسیه را به سیاسی کاری و رفتاری فرصت طلبانه متهم می‌کند بدون اراده‌ای جدی جهت پاسخ به درخواست دبیرکل سازمان ملل.

گفتنی است که در پی افزایش فشارهای بین المللی جهت تعلیق نظام تحریم‌های اقتصادی در جهان خصوصاً بر کشورهایی چون ایران، اخیراً طوماری با امضای بعضی نمایندگان چپ‌گرای کنگره و سنای ایالات متحده خطاب به دولت این کشور جهت تعلیق ۱۲۰ روزه این تحریم‌ها امضا و برای کاخ سفید ارسال شده است. این در حالی است که سیاستگذاران کاخ سفید تا این لحظه هرگونه تعلیقی بر تحریم‌های تحمیلی به ایران را رد کرده و ادامه این فشارها را جهتِ (به زعم آنها) تغییر رفتار رژیم ایران واجب ارزیابی می‌کنند!

منبع: مهر

برچسب‌ها