به گزارش مشرق، وخامت شرایط جسمی «شیخ زکزاکی»، دبیرکل جنبش اسلامی نیجریه و همسرش در زندان و ممانعت مقامهای دولتی نیجریه و نیز زندان محل نگهداری آنان از درمان این دو نفر به موازات سرکوب گسترده و مداوم شیعیان، نشان دهنده عمق کینه دولت نیجریه به اقلیت شیعه این کشور است.
«ابراهیم یعقوب زکزاکی»، معروف به شیخ زکزاکی، رئیس دربند شیعیان نیجریه متولد سال ۱۹۵۳ است.
وی که فعالیت سیاسی خود را از دوران تحصیل در دانشگاه آغاز کرد، هدفش لحاظ شدن قوانین شرع در قانون اساسی کشورش بود.
بیشتر بخوانید:
دادگاه شیخ زکزاکی به اردیبهشت ماه موکول شد
فعالیتهای سیاسی شیخ زکزاکی در ادامه و در پی سرکوب و اعمال محدودیت های گسترده علیه اقلیت شیعه از سوی دولت نیجریه رفته رفته گسترش یافته و به حوزه اجتماعی نیز بسط یافت.
فعالیت وی در این حوزه سبب شد تا پایگاه اجتماعی و محبوبیت وی در میان مردم افزایش یابد و منحصر به شیعیان نماند.
این امر زنگ خطر را برای دولت نیجریه که با حمایت کشورهای عربستان و آمریکا و نیز رژیم صهیونیستی تلاش داشت شیعیان این کشور که ۵ درصد جمعیت این کشور غنی از منابع هیدروکربنی را تشکیل میدهند، به انزوا و سکوت بکشاند، به صدا درآورد.
اما فعالیتهای شیخ زکزاکی در «زاریا» در ایالت «کادونا»، محل تولدش همچنان ادامه یافت، به نحوی که شهادت سه فرزندش در این مسیر نیز خللی در اراده وی به وجود نیاورد.
دبیرکل جنبش اسلامی نیجریه که تا سال ۲۰۱۵ بیش از ۹ سال از عمرش را به اتهامهای واهی در ۹ زندان مختلف به سر برده بود، در دسامبر ۲۰۱۵ با سرکوب گسترده دولتی مواجه شد.
همانطور که گفته شد شیخ زکزاکی، در همه حکومتهای نیجریه با مجازات حبس و محدودیتهای مختلف روبرو بود و بارها تجربه تخریب محل سکونت خود و هوادارانش را از سر گذرانده بود.
دولت نیجریه با مشاهده ایستادگی و مقاومت وی در نهایت تصمیم گرفت تا از شیوه سرکوب و تروریسم دولتی استفاده کند.
از این رو از سال ۲۰۱۴ طی برنامه ای از پیش تعیین شده آزار و اذیتها علیه اقلیت شیعه در نیجریه از سوی اوباش در دستور کار قرار گرفت.
این آزار و اذیتها و حملات خشونت بار به مراسم عزاداری شیعیان از سوی اوباش در سال ۲۰۱۴ چند بار تکرار شد.
سکوت دولت و مقامهای انتظامی این کشور در برابر این حوادث از توطئهای بزرگتر خبر میداد که در نهایت در دسامبر ۲۰۱۵ با بهانه حمله شیعیان به کاروان ارتش در حال عبور از ایالت کادونا اجرایی شد؛ حملهای که هیچگاه سند و مدرکی دال بر آن ارائه نشده و درستی آن نیز از سوی سازمانهای بین المللی حقوق بشری نیز رد شد.
ارتش نیجریه در دسامبر ۲۰۱۵ با یورش به محل برگزاری مراسم و آیین مذهبی در مجتمع مختص به شیعیان این کشور در زاریا به بهانه تلاش هواداران شیخ زکزاکی برای ترور رئیس ستاد ارتش، جنایتی را رقم زد که همچنان نیز ادامه دارد. در این قتل عام آشکار صدها شیعه شهید، زخمی، سوزانده و زنده به گور شدند.
شیخ زکزاکی و همسرش نیز که در جریان این نسل کشی به شدت زخمی شده بودند، توسط ارتش دستگیر و زندانی شدند.
اما دو عامل مهم در رقم خوردن جنایت مذکور را باید نخست، کینه عمیق ارتش نیجریه به شیعیان این کشور و دو، مشکلات شخصی دولتمردان و مقامهای نیجریه با جنبش اسلامی دانست.
دولت و ارتش نیجریه که همواره به دلیل ناتوانی در مقابله با گروه تروریستی «بوکوحرام»، از سوی کشورها، نهادها و سازمانهای مختلف مورد انتقاد قرار میگیرند و در داخل نیز با رشد محبوبیت جنبش اسلامی و رئیس آن مواجه هستند، به زعم خود تلاش دارند تا از این طریق جایگاه خود را بهبود ببخشند؛ هرچند در این راستا نباید از دشمنیهای دیرینه با شیخ زکزاکی به دلیل فعالیتهای سیاسی اش غافل شد.
شیخ زکزاکی و همسرش که از زمان دستگیری در سال ۲۰۱۵ همچنان در زندان به سر میبردند، با مشکلات جسمی و پزشکی متعددی هستند. حبس این دو نفر در حالی ادامه دارد که دیوان عالی نیجریه در سال ۲۰۱۶ حکم آزادی آنان را صادر کرد، اما این حکم در سایه کارشکنی دولت نیجریه اجرایی نشد. ضمن این که دولت نیجریه با طرح اتهامهای واهی علیه شیخ زکزاکی مانند برگزاری تجمعهای غیرقانونی و برهم زدن آرامش قصد دارد وی را به عنوان عامل اصلی خشونتها علیه شیعیان در این کشور نشان دهد.
شیخ زکزاکی در حالی همچنان در زندان به سر میبرد که به اذعان پزشکان شرایط جسمی وی و همسرش بحرانی است و دولت نیجریه با ادامه درمان آنها همچنان مخالفت میورزد.
درمان ناتمام این دو نفر در هند نیز یکی دیگر از موارد کارشکنی دولت نیجریه است. دبیر کل جنبش اسلامی نیجریه و همسرش در پی فشارهای بین المللی در تابستان گذشته برای درمان به هند اعزام شدند، اما مانع تراشی دولت نیجریه و اعمال محدودیتهای گسترده در مسیر درمان برای آنها در هند سبب شد تا این دو نفر با رها کردن پروسه درمان به کشور بازگردند.
براساس جدیدترین گزارش ها، وضعیت جسمی شیخ زکزاکی و همسرش در زندان نیجریه بسیار وخیم بوده و دولت و مقامهای زندان همچنان از دسترسی آنان به پزشک و امکانات درمانی جلوگیری به عمل میآورند.
وخامت حال این دو نفر که با نگرانیهای گسترده در مجامع حقوق بشری روبرو شده به حدی بوده که دادگاه رسیدگی به جرایمشان، با تعویق زمان برگزاری دادگاه رسیدگی به اتهام هایشان موافقت کرد.
نیجریه در ماههای اخیر شاهد از سر گرفته شدن اعتراضها و تظاهرات مسالمت آمیز هواداران جنبش اسلامی با هدف آزادی بی قید و شرط و سریع شیخ زکزاکی و همسرش است. این تظاهرات که در شهرهای مختلف برگزار میشود تاکنون بارها با مداخله پلیس به خشونت کشیده شده و جان باختن و زخمی شدن معترضان را در پی داشته است.
به نظر میرسد بحران سرکوب شیعیان نیجریه زمانی به پایان میرشد که مجامع بین المللی به این موضوع ورود کرده و اقدامات دولت این کشور در راستای نسل کشی شیعیان را متوقف کنند.