به گزارش مشرق، با ادامه روند ابتلاء و شیوع همهگیری کروناویروس در دنیا و ایران مسئولان امر بر آن هستند که شرایط برگزاری آزمونها را با توجه به پروتکلهای بهداشتی فراهم آورند.
در عین حال یکی از مهمترین راههای انتقال عامل ایجادکننده کروناویروس که نقش مهمی در کنترل آن دارد ریز قطرات از طریق سرفه یا عطسه و یا لمس اشیا آلوده هستند. بر اساس دانستههای کنونی بیماری کروناویروس از یک طیف ملایم تا شدید با علایمی همچون تب، سرفه، تنگی نفس میتواند بروز کند.
با توجه به آخرین اطلاعات، انتقال ویروس کرونا از انسان به انسان از طریق سرفه، عطسه، تخلیه ترشحات بینی و دهان در محیط است. این ویروس میتواند در فاصله ۱ تا ۲ متری از طریق سرفه یا عطسه منتقل شود.
بیشتر بخوانید:
امتحان پایان ترم دانشگاه تهران حضوری شد
راه دیگر انتقال، تماس دستها با محیط و سطوح آلوده به ویروس مانند تجهیزات، دستگیره دربها، میز و صندلی، شیرآلات، نرده پلهها، پریز و کلیدهای برق و کلیه وسایلی است که به طور عمومی و مشترک استفاده میشود مانند اسکناس، اسناد و مدارک دست به دست شده و نظایر آن. بنابراین حائز اهمیت است پس از تماس با هر فرد یا اشیا مشکوک دست با آب و صابون شستشو شود.
در راهنمای گام دوم مبارزه با کووید ۱۹ (کرونا ویروس) فاصله گذاری اجتماعی و الزامات سلامت محیط و کار در دانشگاهها و مراکز آموزشی و تحقیقاتی به این نکته تاکید شده است که فاصلهگذاری اجتماعی یکی از راههای کاهش مواجهه و قطع زنجیره تماس رعایت فاصله گذاری اجتماعی است.
بر اساس این راهنما در صورتی که مواجهه چهره به چهره ناگزیر باشد، بایستی فاصله یک تا دو متر (حداقل یک متر) و حداقل زمان ممکن رعایت شود. همچنین استفاده از سیستم تهویه و یا باز گذاشتن پنجرهها ضروری است. از تماس افراد با یکدیگر مانند دست دادن، روبوسی اجتناب شود. ضروری است فاصله بین میز و صندلیهای کلاسهای درس ۱- ۲ متر (حداقل یک متر) باشد.
در حال حاضر بسیاری از دانشگاهها در حال بررسی شیوه مناسب برای برگزاری امتحانات هستند و در عین حال استارت آزمونهای کشوری هم با آزمون دکتری تخصصی به زودی میخورد. تمام این شرایط ایجاب میکند که فاصله گذاری فیزیکی مناسب باید در آزمونها اجرایی شود.
فاصله داوطلبان دکتری از یکدیگر چقدر است
در همین زمینه فاطمه زرین آمیزی، سخنگوی سازمان سنجش آموزش کشور گفت: در مورد آزمون دکتری تخصصی که در ۹ خردادماه ۹۹ برگزار میشود بر مبنای فاصله گذاری اجتماعی و دستور وزارت بهداشت عمل میشود.
وی با اشاره به رعایت پروتکلهای بهداشتی و تمهیداتی که برای برگزاری آزمون در صورت تداوم همهگیری کروناویروس در کشور، اندیشیده شده است گفت: ما پروتکلهای بهداشتی و حفاظتی که مورد نیاز است را اجرایی میکنیم و فاصله صندلیهای آزمون در آزمون دکتری یک متر و ۶۰ سانتی متر (۱.۶ متر) در نظر گرفته شده است.
سخنگوی سازمان سنجش آموزش کشور افزود: آزمون دکتری تخصصی است. این آزمون ۹ خرداد با حضور حدود ۱۷۷ هزار داوطلب برگزار خواهد شد و به داوطلبان ماسک هم داده خواهد شد.
پروتکلهای بهداشتی حتی در آزمونهای الکترونیک
همچنین دکتر آبتین حیدرزاده رئیس مرکز سنجش آموزش پزشکی در زمینه برگزاری آزمونها و رعایت پروتکلهای بهداشتی و تمهیداتی که برای برگزاری آزمون در صورت تداوم همهگیری کروناویروس در کشور، اندیشیده شده است گفت: گام اول در پروتکلهای بهداشتی برگزاری آزمونها، رعایت فاصله فیزیکی است.
رئیس مرکز سنجش آموزش پزشکی یادآور شد: رعایت فاصله فیزیکی یکی از مهمترین بخشهای پروتکلهای بهداشتی در زمان همهگیری کروناویروس است به همین دلیل تمامی صندلیها به فاصله ۱.۶۸ متری از همدیگر قرار میگیرند و به این ترتیب فاصله ۱.۸ متری میان دو سر حفظ میشود. ضمن اینکه به همه داوطلبان توصیه میشود که ماسک همراه خود داشته باشند.
حیدرزاده خاطرنشان کرد: به تمامی مراقبان، رابطان و عوامل برگزاری آزمون هم آموزشهای لازم داده میشود تا از مواد ضدعفونی استفاده کنند و از ایمنی برخوردار باشند. در عین حال تمامی محلهای عبور و مرور و به ویژه فضاهایی از جمله سرویسهای بهداشتی و سایر محلهای تجمع به طور دائم با محلولهای استاندارد تمیزکاری میشود. حتی اگر قرار باشد که آزمون در دو نوبت صبح و بعدازظهر برگزار شود نیز این تمیزکاری به تناوب انجام میگیرد.
رئیس مرکز سنجش آموزش پزشکی با اشاره به اجرای پروتکلهای بهداشتی در آزمونهای الکترونیک گفت: با توجه به اینکه صندلیهای آزمونهای الکترونیک به دلیل تجهیزات آزمون به همدیگر نزدیک است و امکان ایجاد فاصله فیزیکی نیست، برنامهریزی شد که تعداد افراد کمتری در هر دوره شرکت کنند تا افراد با فاصله بیشتری آزمون دهند اما تعداد دورههای بیشتری از این آزمون برگزار شود.
نحوه فاصله گذاری فیزیکی برای آزمون دستیاری
دکتر اسماعیل ایدنی قائم مقام شورای آموزش پزشکی و تخصصی نیز درباره اجرای پروتکلهای بهداشتی در زمان برگزاری آزمون دستیاری که با داوطلبان پزشک برگزار میشود، گفت: فاصله گذاری فیزیکی برای آزمون اجرا میشود. قبلاً ممکن بود که آزمون در یک یا دو دانشکده برگزار شود اما اکنون با این شرایط فاصله بیشتر برای افراد در نظر گرفته میشود و در فضای وسیعتر محل آزمون برگزار شود. ممکن بود قبلاً در کلاسها ۳۰ نفر آزمون دهند اکنون این تعداد به ۱۵ نفر میرسد. تمهیدات بهداشتی آزمون کاملاً رعایت میشود.
قائم مقام شورای آموزش پزشکی و تخصصی همچنین تاکید کرد: به هر حال داوطلبان آزمون دستیاری پزشکان هستند و حتماً تمهیدات بهداشتی مناسب اجرایی میشود.
در حال حاضر اولویت اول حفظ سلامت داوطلبان است و اجرای آزمونهای کشوری در صورتی که سلامت داوطلبان را به خطر بیاندازد با اما و اگرهایی همراه خواهد بود. این موضوع در روزهای اخیر به موجی در میان داوطلبان بدل شده و برخی خواهان تعویق آزمونهای کشوری شدهاند چراکه آنها را محلی برای انتقال ویروس میدانند.
در عین حال علیرضا وهابزاده مشاور وزیر بهداشت در شبکه اجتماعی توئیتر نوشت: «طی هفته گذشته در خصوص نگرانیهای مطرح شده درباره شرایط برگزاری آزمونهای سراسری و درخواست برای به تعویق افتادن زمان آنها، جلسات متعددی برگزار و جوانب مختلف این موضوع بررسی شده که نتایج آن اطلاعرسانی خواهد شد. قطعاً سلامت داوطلبان، اصلیترین محور این تصمیمات خواهد بود.»
این اظهارنظر نشان میدهد که موضوع برگزاری آزمونهای کشوری با اجرای پروتکلهای بهداشتی یا تغییر زمان آزمونها هنوز در گرو تصمیم نهایی ستاد ملی مقابله با کرونا است.