محقق مرکز «گلوبال ریسرچ» درباره تلاش آمریکا برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران عنوان کرد این اقدام آمریکا با مخالفت اروپا، روسیه و چین روبه‌رو خواهد شد.

به گزارش مشرق، تحریم‌های تسلیحاتی ایران در ماه اکتبر امسال منقضی خواهند شد، اما مقامات آمریکایی از جمله «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا، مدت‌هاست که در تلاش هستند تا تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران تمدید شوند.

پامپئو تهدید کرده است که ایالات متحده می‌تواند با فعال‌سازی مکانیسم ماشه، پرونده ایران را به شورای امنیت ببرد و مانع از منقضی شدن تحریم‌های تسلیحاتی این کشور شود. اخیراً برخی دیپلمات‌های سازمان ملل گفته‌اند، اختلاف نظر قانونی زیادی درباره اینکه آمریکا بتواند مکانیسم ماشه را فعال کند یا خیر وجود دارد، اما به گفته آنها در نهایت این تصمیم را اعضای شورای امنیت سازمان ملل خواهند گرفت که البته روسیه و چین نیز جزو اعضای دائمی این شورا هستند و این احتمال وجود دارد که این دو کشور با اقدامات آمریکا مخالفت کنند.

بیشتر بخوانید:

برخی اظهارنظرها حاکی از آن است که آمریکا به منظور جلب رضایت روسیه و چین برای تمدید تحریم‌های تسلیحات ایران، با مشکلاتی روبه‌رو خواهد شد، با این حال، هیئت نمایندگان این دو کشور در سازمان ملل در این باره اظهارنظری نکرده‌اند. یک مقام اروپایی نیز گفته که از نظر شورای امنیت سازمان ملل اقدام آمریکا برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه منجر به جدالی سخت خواهد شد. حتی به گفته یکی از دیپلمات‌های شورای امنیت سازمان ملل نیز، آمریکا به محض اینکه درخواست تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران را مطرح کند، ناکام خواهد ماند.

در همین راستا، مصاحبه‌ای را با «استفان لندمن»، محقق مرکز «گلوبال ریسرچ» ترتیب داده‌ ایم تا نظر او را در این خصوص بدانیم که ابتدا تلاش‌های آمریکا برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران به کجا ختم خواهد شد و اینکه رویکرد اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل، به خصوص چین و روسیه نسبت به اقدامات آمریکا چه خواهد بود. در ادامه این مصاحبه را می‌خوانید:

نظر شما در مورد اتهامات بی‌اساس پامپئو علیه ایران مبنی بر اینکه ایران به همسایگانش موشک شلیک می‌کند و یا تانکرهای نفتی را مین‌گذاری می‌کند، چیست و چرا تحرکات اخیر آمریکا نشان می‌دهد که این کشور تلاش می‌کند خود را همچنان عضوی از برجام بداند؟

استفان لندمن: از آنجا که جمهوری اسلامی جایگزین نسلی از استبداد فاشیستی که آمریکا آن را ایجاد کرد، شده است، مقامات کشور ایران برای آمریکا به عنوان یک تهدید منطقه‌ای محسوب می‌شوند. در صورتی که این تهدید اصلاً وجود ندارد و چون آمریکا دیگر بر این کشور و منابع آن کنترل ندارد، آن را تهدید محسوب می‌کند. جمهوری‌خواهان و دموکرات‌های غیردموکراتیک در آمریکا می‌خواهند کنترل بیشتری بر منابع گسترده انرژی در ایران داشته باشند؛ آنها همچنین می‌خواهند رقیب اصلی اسرائیل را خنثی کنند.

گفتن دروغ‌های بزرگ و ایجاد رعب و وحشت و ترس عمومی بخشی از راهبرد آمریکا در قبال ایران است. چیزی که آنها (مقامات آمریکایی) از آن چشم‌پوشی می‌کنند این است که ایران قرن‌هاست به کشور دیگری حمله نکرده است، این کشور جهانی بدون تسلیحات هسته‌ای می‌خواهد و به دنبال رویارویی با دیگر کشورها نیست، بلکه می‌خواهد با آنان همکاری کند.

رژیم ترامپ به طور غیرقانونی از برجام خارج شد و دیگر عضوی از این توافق نیست. طرح شیطانی رژیم او مبنی بر منع فروش تسلیحات به ایران و تحمیل دوباره تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل که پیش از برجام وجود داشت، کارساز نخواهد بود.

سیاست دشمنی آمریکا با ایران در بلندمدت شکست خواهد خورد. در این مدت، سیاست‌های خصمانه آمریکا باعث ایجاد دشمنانی برای این کشور خواهد شد و متحدان این کشور را گریزان خواهد کرد. آمریکا راه تمام امپراتوری‌های تاریخ را پیش خواهد رفت و سرانجام با رسوایی تسلیم خواهد شد.

از آنجایی که آمریکا ممکن است بعد از ناکام ماندن در تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، به گزینه بازگرداندن تمام تحریم‌های سازمان ملل رو بیاورد، آیا این اقدام مورد تأیید دیگر کشورهای حاضر در برجام و سازمان ملل خواهد بود؟

استفان لندمن: روسیه و چین با سیاست‌های آمریکا در قبال ایران از جمله تمدید تحریم‌های تسلیحاتی [غیرموشکی] و فعال‌سازی مکانیسم ماشه مخالف هستند، به نظر من اروپا نیز با اهداف آمریکا مخالف است، اما از آنجایی که کشورهای اروپایی و بریتانیا به عنوان‌ مستعمره‌های بالقوه آمریکا محسوب می‌شوند، پیش‌بینی اینکه آنها درباره این مسئله چه خواهند کرد سخت است.

آنها (اروپایی‌ها)، اغلب سیاست‌های آمریکا را قدم به قدم دنبال می‌کنند. اما آلمان با تلاش رژیم ترامپ برای ایجاد ممانعت در تکمیل پروژه خط لوله نورد استریم ۲ روسیه به آلمان مخالف است. دیگر کشورهای اروپایی نیز از این پروژه حمایت می‌کنند.

برخی می‌گویند اگر تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران پایان یابد، سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران اثرگذاری خود را از دست خواهد داد، به نظر شما پایان تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران برای آمریکا چه تبعاتی خواهد داشت؟

استفان لندمن: زمانی که تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران در ماه اکتبر امسال منقضی شوند، من پیش‌بینی می‌کنم دیگر کشورها، فروش سلاح به ایران را از سر بگیرند و بدون شک رژیم ترامپ نیز در واکنش به این مسئله، با اعمال تحریم‌ها تهدید خواهد کرد، در نتیجه برخی کشورها عقب‌نشینی خواهند کرد اما برخی دیگر به کار خود ادامه خواهند داد.

سیاست‌های ژئوپلتیک آمریکا در بلندمدت موجب شکست خود آمریکا خواهد شد. ترامپ حتی از بدترین پیشینیان خود نیز بدتر است. من فکر می‌کنم او تنها یک دوره چهارساله رئیس‌جمهور خواهد بود. من امیدوارم این‌گونه شود.

از آنجایی که آمریکا در تلاش است تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران را تمدید کند، به نظر شما چه موانعی بر سر راه این کشور برای این منظور خواهد بود؟

استفان لندمن: قوانین هیچ وقت برای آمریکا ایجاد مانع نکرده است، اما مخالفت‌های روزافزون متحدان ایالات متحده آمریکا نسبت به برنامه خصمانه آن، این کشور را تضعیف می‌کند.

سیاست‌های آمریکا به متحدان این کشور آسیب می‌زند. به همین دلیل این متحدان به طور روزافزون راه خود را در پیش خواهند گرفت.

به نظر شما رویکرد اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل به خصوص چین و روسیه نسبت به تلاش‌های آمریکا به منظور تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران چه خواهد بود؟ 

استفان لندمن: اگر آمریکا قطعنامه‌ای را به شورای امنیت سازمان ملل برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران پیشنهاد دهد، روسیه قطعاً و چین احتمالاً آن را وتو خواهند کرد.

منبع: فارس