به گزارش مشرق، اواخر اردیبهشت سال ۹۶ بود که بعد از حدود ۱۵ سال در باغ وحش ارم تهران بچه شامپانزهای از مادر بسیار جوانش متولد شد، مادر شامپانزه به علت جوانی و نداشتن تجربه زایمان توانایی نگهداری از شامپانزه را نداشت.
این شامپانزه برای حفظ جانش از سایر شامپانزهها جدا شد و به دلیل وجود ناتوانیهایی در سیستم تنفسی به مدت یک ماه در انکوباتور نگهداری و پس از آن به علت عدم تکامل سیستم بلع برای تغذیه آن از لوله معده استفاده شد، لذا دامپزشک قبلی باغ وحش ارم به دلیل شرایط خاصی که این حیوان داشت، مسئولیت نگهداری از آن را از زمان تولد تا به امروز بر عهده گرفت.
شامپانزه معروف به نام «باران» تقریبا ۳ سال است که نزد دامپزشک قبلی باغ وحش ارم (ایمان معماریان) نگهداری و مراقبت میشود، این در حالی است که طی ماههای گذشته سازمان محیط زیست خواستار بازگشت این شامپانزه به باغ وحش ارم شده بود که به دلایلی با مخالفتهای معماریان دامپزشک سابق باغ وحش ارم رو به رو شده است.
امیر الهامی مدیر باغ وحش ارم تهران در تاریخ ۲۰ اردیبهشت در این باره گفت: قرار بود که پس از مدتی این حیوان به باغ وحش ارم پس داده شود، اما دامپزشک سابق باغ وحش ارم مدعی است که بین حیوان و او و برعکس وابستگی ایجاد شده و قادر به پس دادن آن نیست.
الهامی گفت: در بهمن سال ۹۸ یک روز به صورت غیر قانونی و بدون مجوز این شامپانزه از باغ وحش ارم خارج شده و دیگر به باغ وحش بازگردانده نشد.
مدیر باغ وحش ارم تهران بیان کرد: این شامپانزه حتما باید در مکان مناسبی همچون باغ وحش ارم نگهداری شود، نه یک مکانی همچون کلینیک دامپزشکی.
اما نظر ایمان معماریان دامپزشک سابق باغ وحش ارم چیز دیگری است، او میگوید" که خواستار بازگشت این شامپانزه به زیستگاه مناسبی شبیه باغ وحش هستم، اما نه باغ وحش ارم"
فضای باغ وحش ارم برای نگهداری از شامپانزه سه ساله مناسب نیست
ایمان معماریان دامپزشک سابق باغ وحش ارم با بیان اینکه در حال حاضر ۸ شامپانزه در پارک ارم وجود دارد که باران نهمین شامپانزه است، اظهار کرد: در پارک ارم جایگاه نامناسبی برای شامپانزهها وجود دارد که قرار بود این جایگاه درست شود، اما نشده است.
او با اشاره به فضایی که شامپانزهها در آن زندگی میکنند، گفت: این جایگاه به سه قسمت تبدیل شده است و در آن سه گروه از شامپانزهها زندگی میکنند.
این دامپزشک با بیان اینکه فضای سرپوشیدهای را برای فصل سرما برای شامپانزهها در نظر گرفته شده است، افزود: این محیط بسیار نامناسب و تنگ و تاریک است و همین موضوع سبب شده گروه شامپانزهها مشکلات عصبی برایشان ایجاد شود.
معماریان عنوان کرد: یک شامپانزه مسن ماده به نام شیرین در گروه شامپانزهها وجود دارد، او تا زمانی که امکان فرزندآوری داشت، اجازه نمیداد که عضو دیگری به شامپانزههای کوچک آسیب بزند، اما اکنون که در فرزندآوری ناتوان شده است؛ بچه شامپانزههایش در باغ وحش توسط سایر شامپانزهها کشته میشوند، بنابراین به دلیل وجود این قبیل مشکلات برای شامپانزههای باغ وحش ارم، نمیتوان عضو جدیدی به آنها معرفی کرد.
این دامپزشک با اشاره به اینکه باران در ۲۷ اردیبهشت ۹۶ نارَس به دنیا آمده است، گفت: زمانی که این شامپانزه به دنیا آمد من ابتدا فکر کردم مرده است و مادرش داشت با او زمین را تمیز میکرد، سپس متوجه شدم که نفس میکشد، خواستم مادرش را بیهوش کنم تا حیوان را از او بگیرم که مادرش او را به من داد.
معماریان با بیان اینکه این شامپانزه به دلیل نارسایی تنفسی باید مدتی را در دستگاه زندگی میکرد، افزود: روند رشد شامپانزهها بسیار کند است و تا سه سالگی بسیار وابسته به مادرشان هستند، به همین دلیل بود که من مجبور بودم ۲۴ ساعته از آن مراقبت کنم.
او با بیان اینکه هر جا که من میرفتم باران همراه من بود، افزود: حتی در جلسات سازمان محیط زیست نیز مجبور بودم باران را با خود ببرم، به دلیل اینکه نیاز به مراقبت داشت به عنوان دامپزشک این اجازه از سوی مدیرعامل سابق باغ وحش ارم به من داده شده بود.
معماریان تصریح کرد: باغ وحش ارم در زمان حضور من در آنجا موفق شد که کاندیدای عضویت باغ وحش های اروپا شود که به دنبال آن دو شیر ایرانی و یک پلنگ ایرانی به صورت رایگان به ایران فرستاده شد.
او گفت: در همان زمان که از من خواستند استعفا بدهم، از مدیر عامل سابق باغ وحش ارم خواستم از متخصصین شامپانزه در اتحادیه باغ وحشها استعلام بگیرند که چه کاری باید برای این بچه شامپانزه انجام شود.
معماریان افزود: نامهها فرستاده شد و آنها نیز توصیه داشتند که این بچه شامپانزه نمیتواند به میان گروه پرخاشگر قبلی بازگردد، زیرا به آن آسیب میزنند و باید با آن کسی که به عنوان مادر خودش انتخاب میکند به گروه همسالان خود ملحق شود.
او با معرفی اینکه در اتحادیه باغ وحشها گروهی از شامپانزههای یتیم جداگانه نگهداری میشوند، گفت: در این گروه شامپانزههایی که به هر دلیلی یتیم هستند از سراسر دنیا جمع آوری شدند و در آن جا نگهداری و با یکدیگر بزرگ میشوند.
شامپانزه حیوان خانگی نیست
معماریان خواستار انتقال باران به گروهای همسن خودش شد و گفت: اگر شامپانزهای بخواهد به عنوان حیوان خانگی نگهداری شود یا تنها زندگی کند، آسیبهای غیر قابل جبرانی خواهد دید. به همین دلیل توصیه نامههایی برای سازمان محیط زیست و باغ وحش ارم فرستاده شد و آنها نیز اجازه دادند که این بچه شامپانزه از کشور خارج شود و در چنین محیطی رشد کند که متاسفانه هیچ جوابی داده نشد.
او افزود: بعد از انتصاب مدیرعامل جدید باغ وحش ارم، این ماجرا پیگیری نشد و به جایی رسید که اکنون بابت نگهداری از باران از من شکایت کردند.
معماریان با بیان اینکه در مدت زمان نگهداری از باران تمام هزینههای آن را پرداخت میکردم، گفت: یک بچه شامپانزه چند برابر یک بچه انسان هزینه دارد، علاوه بر این زمانی که من در باغ وحش ارم مشغول فعالیت بودم تمام سنوات من به دلیل تضمین نگهداری از این بچه شامپانزه به من بازگردانده نشده است.
او با اشاره به اینکه شامپانزه اصلا یک حیوان خانگی نیست، گفت: من قصد نگهداری شخصی از این شامپانزه را ندارم، زیرا رشد خانگی این حیوان امکان پذیر نیست، تنها دلیل من برای نگهداری از باران محیط نامناسب باغ وحش ارم برای شامپانزه هاست.
معماریان گفت: بنده به خاطر وظیفه ام سعی داشتم که از آن مراقبت کنم و آن را زنده نگهدارم و اکنون به جرم خیانت در امانت از من شکایت شده است، حال آقای الهامی میگویند که من در سال گذشته یک روز به صورت غیرقانونی باران را از مجموعه خارج کردم، در حالی که تمامی کارکنان و مسئولان باغ وحش می دانند که سه سال مداوم این حیوان نزد من نگهداری شده است.
جالب است بدانید که قدرت یک شامپانزه بالغ ۸ برابر یک انسان است و اگر در محیط حفاظت شدهای نگهداری نشود، ممکن است به انسان آسیب بزند. بنابراین اگر باغ وحش ارم برای نگهداری از این شامپانزه سه ساله مناسب نیست و ممکن است با انتقالش، تلف شود، نیاز است تا محیط زیست زیستگاه مناسبی را با توجه به شرایط این حیوان فراهم کند تا در کنار سایر شامپانزههای همسن خود به حیات طبیعیاش ادامه دهد.