کد خبر 108011
تاریخ انتشار: ۱۳ فروردین ۱۳۹۱ - ۲۳:۴۳

سابقه وحدت جريان ارزشي و اصولگرا در كشور طی یک دهه گذشته به تشکیل شورای هماهنگی نیروهای انقلاب اسلامی در سال 81 بازمی‌گردد که با استفاده از عنوان آبادگران ایران اسلامی وارد مسیر پیروزی شدند و به اين وسيله توانستند جريان اصلاح طلب را قواي مجريه و مقننه را در اختيار داشت در مسير فرسايش قرار داده و گوي سبقت را در انتخابات ها از آنان بربايند.


گروه سیاسی مشرق- سابقه وحدت جريان ارزشي و اصولگرا در كشور طی یک دهه گذشته به تشکیل شورای هماهنگی نیروهای انقلاب اسلامی در سال 81 بازمی‌گردد که با استفاده از عنوان آبادگران ایران اسلامی وارد مسیر پیروزی شدند و به اين وسيله توانستند جريان اصلاح طلب را قواي مجريه و مقننه را در اختيار داشت در مسير فرسايش قرار داده و گوي سبقت را در انتخابات ها از آنان بربايند.



سرآغاز پيروزي
در دومین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، 64 درصد کرسی‌های شوراها در سراسر کشور در اختیار نیروهای ائتلاف نوظهور آبادگران قرار گرفت و از آن زمان پیروزی‌های پیاپی اصولگرایان آغاز شد. نخستین موفقیت اصولگرایان در عرصه رقابت انتخاباتی زمینه دومین پیروزی اصولگرایان در انتخابات مجلس هفتم را فراهم کرد و به تبع آن در انتخابات ریاست‌جمهوری نهم نیز اصولگرایان توانستند به پیروزی دست یابند تا به این ترتیب قوه مجریه و مقننه در اختیار اصولگرایان قرار گیرد.

تجربه عدم هماهنگی و انسجام اصولگرایان در انتخابات نهم ریاست‌جمهوری زنگ خطری بود تا این جریان بتواند در انتخابات مجلس هشتم باز هم به فهرستی واحد، متشکل از اکثریت گروه‌های اصولگرا دست یابد و پیروزی را از آن خود کند.


جبهه متحد اصولگرایان
جایگزینی جبهه متحد اصولگرایان به‌ جای شورای هماهنگی نقطه ثقل پیروزی در انتخابات مجلس هشتم بود، این جبهه تازه تاسیس متشکل از 3 ضلع اصولگرایان سنتی (مؤتلفه و جبهه پیروان خط امام و رهبری) اصولگرایان تحول‌خواه و ائتلاف رایحه خوش خدمت که نزدیکان دولت نهم بودند، مدلی بود که در آن برهه توانست اجماعی حداکثری در میان اصولگرایان ایجاد کند و نمایندگان این جبهه یعنی حیدر مصلحی و صادق محصولی از طرف گروه رایحه خوش خدمت، اسدالله بادامچیان و شهاب‌الدین صدر از مؤتلفه و جبهه پیروان خط امام و رهبری و حسین فدایی و علیرضا زاکانی از اصولگرایان تحول خواه در کنار 5 نفر از بزرگان جریان اصولگرایی، شورای مرکزی جبهه متحد را تشکیل دادند.


ساختار جدید وحدت
در آبان ماه سال 89 تشکیل جلسه 30 نفره اصولگرایان زمینه ساز شکل‌گیری ساختار جدید وحدت اصولگرایان در انتخابات نهم مجلس شورای اسلامی شد، بعد از این جلسه کمیته‌ای متشکل از ولایتی، حداد عادل و عسگراولادی مامور شدند تا پروژه رسیدن به وحدت حداکثری اصولگرایان را پیگیری کنند.

پس از گذشت 7ماه با اضافه شدن آیت‌الله کعبی و آیت‌الله حسینی بوشهری به‌عنوان نمایندگان آیت‌الله یزدی رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، حجت‌الاسلام سیدرضا تقوی و حجت‌الاسلام محمدحسن ابوترابی‌فرد به‌عنوان نمایندگان جامعه روحانیت مبارز تهران تعداد اعضای کمیته 3نفره را به 7نفر رساندند تا با اضافه شدن 8 نفر از نمایندگان گروه‌های اصولگرا به آن گروه 7+8 را تشکیل دهند.


کمیته 8 نفره
کمیته 8 نفره اصولگرایان شامل نمایندگانی از گروه‌های مختلف اصولگراست که اصولگرایان سنتی (جبهه پیروان خط امام و رهبری) 2 عضو و جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی و جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی که در دوره گذشته اصولگرایان تحول‌خواه را نمایندگی می‌کردند نیز 2 عضو آن‌را تشکیل می‌دهند. جبهه تازه تاسيس پايداري كه متشكل از حاميان دولت و منتقد جريان انحرافي نيز قرار بود با معرفي 2 عضو دیگر کمیته 8 نفره را تشكيل دهند كه در نهايت اين امر محقق نشد و دست‌آخر و هرکدام از آقایان محمد باقر قالیباف و علی لاریجانی نیز یک عضو به‌عنوان نماینده خود به این کمیته معرفی کرده‌اند.

بر این اساس محمدرضا باهنر و منوچهر متکی به‌عنوان نمایندگان اصولگرایان سنتی، علیرضا زاکانی و حسین فدایی به‌عنوان نمایندگان جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی و جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی، کاظم جلالی به‌عنوان نماینده علی لاریجانی، حجت‌الاسلام والمسلمین خاموشی به‌عنوان نماینده قالیباف به كميته 8 نفره معرفي شدند.

تشکیل کمیته 15 نفره اصولگرایان که مسیر دستیابی جریان اصولگرایی به وحدت حداکثری تا حدی هموار كرده بود با عدم تمكين برخي از گروههاي اصولگرا در نهايت با چند ليست مجزا وارد رقابت هاي انتخاباتي شد ولي با اين وجود اصولگرايان توانستند اكثريت كرسي هاي پارلمان را از آن خود كنند. اما نكته قابل توجه اين است كه عدم انسجام اصولگرايان مي تواند زنگ خطري باشد تا تجربه دوران اصلاحات براي اين جريان تكرار نشود.

انتخابات دور دوم مجلس شوراي اسلامي در ارديبهشت ماه سال جاري قرار است برگزار شود و با پايان تعطيلات نوروزي گروههاي سياسي تكاپوي خود را براي شركت در اين دور از رقابت ها آغاز كرده اند.


انتخاب سرليست جبهه متحد
عضو شورای مرکزی جبهه متحد اصولگرایان گفت كه سرلیست جبهه متحد در دور دوم انتخابات مجلس نهم 20 فروردین تعیین می‌شود.

محمد رضا باهنر در پاسخ به این سئوال که سرلیست جبهه متحد در دور دوم انتخابات مجلس نهم چه زمانی تعیین و معرفی می شود، گفت: باید در این  زمینه بحث و گفتگو کرد اما به نظرم تکلیف سرلیست جبهه متحد اصولگرایان  تا20 فرودین تعیین می شود.

دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین در واکنش به اینکه در برخی از محافل سیاسی، از وی به عنوان سرلیست جبهه متحد اصولگرایان نام می برند این موضوع را تکذیب کرد و گفت: فعلا هیچ بحثی درباره سرلیستی بنده مطرح نشده است و باید منتظر ماند و دید جبهه متحد چه تصمیمی را اتخاذ خواهد کرد.

زمینه ای برای ائتلاف دو جبهه متحد و پایداری نيست
زهره طبیب زاده کاندیدای مشترک جبهه متحد و جبهه پایداری هم ارائه لیست مشترک از سوی دو جبهه را در مرجله دوم انتخابات ناممکن دانست و گفت: اگر می‌خواست توافقی حاصل شود در دور اول رقابت ها شده بود؛ بنابراین زمینه ای برای ائتلاف و پیوند دو گروه نمی بینم.
وی حضور در انتخابات مشابه دور اول انتخابات و ارائه دو لیست را مناسب دانست و گفت: با رقابتی بودن فضای انتخابات می توان انگیزه حضور را افزایش داد.

بنابراین گزارش، سرلیست جبهه متحد اصولگرایان در دور نخست انتخابات مجلس نهم غلامعلی حداد عادل و حجت الاسلام محمد حسن ابوترابی بودند که هر دو در دور اول انتخابات مجلس  که در 12 اسفندماه 90 برگزار شد حائز اکثریت آرا شدند و توانستند به مجلس نهم راه یابند.در دور اول انتخابات مجلس نهم از  فهرست 30 نفره جبهه متحد اصولگرایان 23 نفر به دور دوم راه یافتند. در دور دوم انتخابات در حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرایات و اسلامشهر50 نفر با یکدیگر رقابت می کنند تا 25 نفر از آنان راهی بهارستان شوند.

جدول وحدت ده ساله

سال

سير ده ساله وحدت اصولگرايان

81

تشكيل شوراي هماهنگي نيروهاي انقلاب اسلامي

81

در دومين دوره انتخابات شوراي شهر، 64 درصد كرسي ها در اختيار اصولگرايان قرار گرفت.

82

كانديداهاي اصولگرايان، اكثريت كرسي هاي مجلس را به دست آوردند.

84

شوراي هماهنگي موفق به ايجاد اجماع روي نامزدهاي واحد اصولگرايان نمي شود و به پايان كار خود نزديك مي شود.

84

اصولگرايان با سه كانديدا در انتخابات دوره نهم رياست جمهوري شركت كردند كه از ميان آنها احمدي نژاد به پيروزي رسيد.

85

اصولگرايان در سومين دوره شوراي شهر با فهرست ائتلاف بزرگ اصولگرايان وارد رقابت ها شدند اما دولتي ها فهرست جداگانه رايحه خوش خدمت را دادند. باز پيروزي از ان اصولگراها بود.

86

شكل گيري گروه 6+5 براي وحدت اصولگرايان در مجلس هشتم

86

اصولگرايان توانستند اكثريت كرسي هاي مجلس هشتم را از آن خود كنند

88

اكثريت جريان اصولگرا در انتخابات رياست جمهوري دهم براي كانديداتوري محمود احمدي نژاد به اجماع رسيدند.

89

آغاز رايزني جريان اصولگرا براي وحدت در انتخابات مجلس نهم

90

تشكيل گروه 7+8 براي وحدت حداكثري اصولگرايان

90

عدم موفقيت اصولگرايان در وحدت حداكثري، دستيابي به اكثريت كرسي هاي مجلس نهم توسط طيف هاي مختلف اصولگرا

91

تكاپوي گروههاي اصولگرا براي دور دوم انتخابات مجلس در ارديبهشت ماه 91