مصوبه اخیر دولت در زمینه مشروط شدن پرداخت یارانه نقدی به فرزندان متولدشده خانوارهای یارانه‌بگیر، با انتقادات نمایندگان مجلس مواجه شده است.

سرویس اقتصاد مشرق- طبق مصوبه هیات وزیران، پرداخت یارانه نقدی به فرزندان متولدشده خانوارهای یارانه‌بگیر، مشروط به تأیید وزارت کار و وجود منابع است، در حالی که پیش از این با تولد فرزند، یارانه نقدی بدون هیچ شروطی واریز می‌شد. این اقدام دولت در شرایط کنونی و با عنایت به سیاست‌های جمعیتی کشور اقدامی ضد جمعیتی محسوب می‌شود.

بر همین اساس مرکز ارزیابی و نظارت راهبردی اجرای سیاست‌های کلی مجمع تشخیص مصلحت نظام، این مصوبه جمعیتی دولت را برخلاف بندهای یک و دو از سیاست‌های کلی جمعیت و بند ۴۵ از سیاست کلی برنامه ششم توسعه دانسته است.

نمایندگان مجلس هم نسبت به این مصوبه واکنش نشان داده‌اند و خواستار لغو آن شده‌اند. از آنجا که مصوبات دولت باید توسط هیات بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین مجلس تأیید شود، انتظار می‌رود این هیات مانع از اجرای مصوبه دولت شود.

تصمیم بسیار غلط

احمد نادری، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در خصوص مصوبه جدید دولت مبنی بر اعطای یارانه مشروط به موالید جدید گفت: مصوبه جدید دولت برای اعطای یارانه به موالید جدید به صورت مشروط به لحاظ راهبردی و استراتژیک تصمیم بسیار غلطی است و مخالف سیاست‌های کلی نظام جمهوری اسلامی ایران برای فرزندآوری است.

وی افزود: در روابط بین‌الملل، علوم سیاسی و خصوصاً انسان‌شناسی سیاسی یک بحث جدی که در مورد قدرت وجود دارد این است که عناصر قدرت در فضای بین‌الملل و فضای داخلی درواقع چندین عنصر است که از شکل توپوگرافیک و ژئوپولتیک کشورها تا وضعیت ژئو اکونومیک، اکونومیک و جمعیت کشورها را در برمی‌گیرد.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: جمعیت یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌های قدرت یک کشور است به این ترتیب که بیشتر کشورهای قدرتمند دنیا دارای جمعیت بیشتری هم نسبت به سایر کشورهای جهان هستند و نسبت قدرت و جمعیت کشورها بسیار معنادار است.

نادری اظهار نمود: لذا سیاست‌هایی که مرتبط با فرزندآوری و افزایش جمعیت در کشور است، باید مورد توجه و در دستور کار ارکان کلی نظام قرار گیرد به همین دلیل رهبر معظم انقلاب در سالیان اخیر تاکید ویژه‌ای روی این موضوع داشته‌اند و تمامی قوا اعم از مجریه، مقننه و قضائیه مکلف و موظف هستند به لحاظ قانونی و شرعی خودشان را ذیل این فرمایش رهبری بگنجانند.

وی افزود: این امر زمینه را برای افزایش جمعیت و افزایش قدرت کشور فراهم می‌کند، بنابراین این تصمیم دولت بسیار اشتباه است و مسئولین امر باید در این زمینه تجدیدنظر کنند در غیر این صورت مجلس شورای اسلامی به این امر ورود می‌کنند.

در قانون بودجه، مشروط شدن یارانه نوزادان وجود ندارد

حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده مردم شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی نیز در این باره گفت: متاسفانه مصوبه اخیر دولت در خصوص مشروط شدن اعطای یارانه به موالید جدید مبنای قانونی ندارد.

عضو هیات رئیسه مجلس یازدهم افزود: در بودجه ۹۹ این موضوع آورده نشده است به طوری که در تبصره ۱۴ بودجه آمده است که ۴۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان باید به پرداخت یارانه نقدی و غیرنقدی خانوارها و ۱۵ هزار میلیارد تومان هم برای کاهش فقر مطلق و ۵ هزار میلیارد تومان برای کاهش هزینه‌های مستقیم سلامت اختصاص یابد ولی حرفی از حذف یارانه موالید جدید نیاورده شده است.

نماینده مردم شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی اذعان کرد: حتی باید سه دهک بالای جامعه نیز یارانه اعطا نکرد بنابراین دولت نباید با عدم اعطای یارانه به موالید جدید، آینده کشور را به خطر بیندازد.

حاجی دلیگانی در ادامه یادآور شد: بدون هیچ شکی این کار دولت خلاف قانون است و ما در مجلس شورای اسلامی به جد با اجرای آن برخورد خواهیم کرد، چون همه کشورهای جهان از افزایش جمعیت خود به انحای مختلف حمایت کرده تا کشورشان از هر لحاظی پیشرفته و قدرتمند شود.

وی در پایان گفت: سیاست‌های کاهش جمعیت که در گذشته دور تا به حال در کشور وجود داشته سیاستی اشتباه بوده که توسط نهادهای غربی همچون بانک جهانی در قالب مشاوره‌های مختلف به کشورمان تحمیل شده لذا باید هر چه سریع‌تر جلوی آن گرفته شود.

بازخوانی سخنان رهبر معظم انقلاب

از آنجا که به گفته کارشناسان، مصوبه دولت با سیاست‌های افزایش جمعیت کشور تناقض دارد، ضروری است سخنان اخیر رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره ضرورت افزایش جمعیت را بازخوانی کنیم.

۱۳ مرداد سال ۱۳۹۸ رهبر معظم انقلاب در دیدار جمعی از زوج‌های جوان گفتند:   امروز در دنیا آن کشورهایی که جمعیّت‌های زیادی دارند، به برکت آن به خیلی امکانات دست یافته‌اند؛ چین یک نمونه‌ است، هند یک نمونه‌ است؛ با اینکه مشکلاتی هم دارند امّا در عین حال خود این جمعیّت زیاد به عنوان یک ارزش اجتماعی، ارزش سیاسی، یک ارزش بین‌المللی برای آنها توانسته موفّقیّتهایی را به وجود بیاورد. بنا بر این نسل باید افزایش پیدا کند؛ اینکه من تکرار میکنم، تأکید میکنم، به خاطر این است.

و البتّه امروز در کشور ما مردم گوش میکنند، حرفی ندارند؛ آن کسانی که این حرف به آنها میرسد، حرفی ندارند و گوش میکنند منتها مسئولینی که بایستی عملاً دنبال کنند و زمینه‌ها را فراهم کنند، آن کار لازم را انجام نمیدهند. البتّه مسئولین [رده] بالا میگویند قبول داریم امّا مسئولین میانی درست عمل نمیکنند؛ به هر حال افزایش فرزند باید به صورت یک فرهنگ دربیاید. شما ببینید، در بعضی از کشورهای غربی ــ مثلاً در آمریکا ــ خانواده‌ای پانزده تا بچّه دارند، بیست تا بچّه دارند و از این قبیل، تشویق [هم] میشوند و هیچ کس مذمّتشان نمیکند. امّا نوبت به کشور ما که میرسد، این طرف قضیّه تشویق میشود، [یعنی] کم‌فرزندی و مانند اینها. بنابراین این هم یک نکته است که ان‌شاءاللّه باید مورد توجّه باشد.

رهبر معظم انقلاب در دوم خرداد سال ۱۳۹۷ در  دیدار مسئولان نظام در این باره گفتند: بدانیم نسخه‌های غربی برای ما قابل اعتماد نیستند. من نمیگویم بکلّی رد کنیم؛ نه، بسنجیم. تسلیمِ بی‌بروبرگردِ نسخه‌های غربی نمیشود شد؛ نه در زمینه‌ی اقتصاد، نه در زمینه‌های دیگر مثل مسئله‌ی جمعیّت. قضیّه‌ی جمعیّت یکی از همان نسخه‌های غربی است. اخیراً دستگاه تبلیغاتی دولت انگلیسِ خبیث تجویز نسخه هم کرده که ایران برای سی میلیون جمعیّت، خیلی کشور خوبی خواهد بود! چشمتان چهار تا! ان‌شاءالله این جمعیّت به ۱۵۰ میلیون هم خواهد رسید. سیاستهای جمعیّتی کشور -آنهایی که دنبال میکردیم- سیاستهای غلطی بود. قبلاً این را من گفته‌ام؛ البتّه اوّلش درست بود؛ شروع درست بود، [ولی] ادامه‌اش درست نبود و غلط بود و ما غفلت کردیم در این زمینه؛ باید جبران بکنیم.