کد خبر 1081600
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۱:۴۰

اعتراضات خیابانی مردم آمریکا تبدیل به یک میدان جدی رسانه‌ای و سیاسی برای جریانات غربگرا شده است تا قدرت خود را در نادیده گرفتن حوادثی که سرخط اصلی عمده رسانه‌های جهانی شد نشان بدهند.

به گزارش مشرق، روزنامه وطن امروز در گزارشی به بررسی نحوه پوشش اخبار اعتراضات اخیر آمریکا در روزنامه‌ها پرداخته که مهمترین بخش‌های آن در ادامه می‌آید.

«اگر در لنینگراد برف ببارد توده‌ای‌ها با چتر در خیابان‌های تهران قدم می‌زنند!»، این مزاح رایج در دهه‌های 20 و 30 شمسی را حکایتی از میزان تلاش اعضای حزب توده برای تطبیق خود با مواضع اتحاد جماهیر شوروی می‌دانند؛ امری که در نهایت باعث شد رهبران آن حزب در تمام حوادث سیاسی ایران، تصمیمات خود را با مواضع و دستورالعمل‌های بلوک شرق تنظیم کنند و تبدیل به یک الگوی ناب از وابستگی سیاسی و ایدئولوژیک یک حزب فعال شوند. با این حال به نظر می‌رسد سرنوشت حزب مدفون‌شده توده حکایت این روزهای جریان داخلی غربگرا در مواجهه با تمام حوادث سیاسی است. 

بیشتر بخوانید

مقامات ایران به اعتراضات آمریکا چه واکنشی نشان دادند؟

نماز جمعه در کنار تظاهرکنندگان آمریکا +عکس

شاخص جدید سنجش رسانه‌ای

اعتراضات خیابانی مردم آمریکا تبدیل به یک میدان جدی رسانه‌ای و سیاسی برای جریانات غربگرا شده است تا قدرت خود را در نادیده گرفتن حوادثی که سرخط اصلی عمده رسانه‌های جهانی شد نشان بدهند.

صورت‌مسأله تبدیل شدن برخی رسانه‌های داخلی به مرجعی در نقش روابط عمومی و حافظ منافع کشورهای غربی، باعث شده است فضای رسانه‌ای کشور در سال‌های اخیر شاهد یک سامانه دفاعی برای تصمیمات دولت‌های غربی و در رأس آنها دولت آمریکا باشد؛ از تکرار مواضع آمریکا پیرامون سیاست‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی در خط اول رسانه‌های اصلاح‌طلب تا هموار کردن مسیر دولت این کشور برای فریب برجامی دولت البته با برجسته کردن گزاره‌هایی همچون «امضای کری تضمین است» و «هر توافقی بهتر از عدم توافق است»، تنها نمونه‌هایی از همراهی و همنوایی این رسانه‌ها با سیاست‌های مدنظر دولت‌های غربی است.

در مصداقی دیگر می‌توان به مواجهه رسانه‌های اصلاح‌طلب با حوادثی همچون کودتاهای آمریکایی علیه دولت‌های مستقل آمریکای لاتین اشاره کرد که در آن رسانه‌های اصلاح‌طلب سعی می‌کردند با مشروعیت‌بخشی به مداخله دولت آمریکا در ساقط کردن دولت‌های قانونی این کشورها- که از قضا روابط نزدیک و استراتژیکی نیز با کشورمان داشته‌اند- در جایگاه تریبون حافظ منافع آمریکا ظاهر شوند.

تلاش برای ترمیم چهره آمریکا از سوی این رسانه‌ها تا جایی ادامه یافت که رهبر حکیم انقلاب نیز لب به گلایه گشودند و فرمودند: «در سال‌های اخیر، کسانی مغرضانه و با خط‌دهی آمریکا یا ساده‌لوحانه تلاش کرده‌اند با چشم‌پوشی بر تجربیات مکرر ملت، چهره‌ای بزک کرده از آمریکا ترسیم و این گونه وانمود کنند که اگر آمریکایی‌ها روزی دشمن ایران بوده‌اند، امروز دست از آن توطئه‌ها کشیده‌اند». 

با همه این اوصاف مشاهده صحنه‌هایی که این روزها در کف خیابان‌های آمریکا می‌گذرد و خبر از یک خشونت عریان و سیستماتیک در مواجهه با اعتراضات مردمی این کشور علیه بحران نژادپرستی می‌دهد، به هیچ وجه تجربه‌ مطلوبی برای رسانه‌ها و جریانات غربگرای داخلی به شمار نمی‌رود. جریانی که همواره سعی خود را معطوف به بزک کردن چهره آمریکا و تبدیل آن به یک الگوی مطلوب جهانی می‌کرد از انعکاس این حوادث و ضربه‌ای که به واسطه آن به اعتبار و تصویر سیاسی آمریکا وارد شده ناخرسند است و سعی می‌کند با سکوت، واکنش حداقلی و حتی تبدیل کردن آن به سوژه‌ای تازه برای حمله به نظام، از این فضا چشم پوشیده و سریع‌تر بگریزد. 
 
روزه سکوت!
انداختن نگاهی گذرا به فضای رسانه‌ای جریان غربگرا و نوع مواجهه آن با اعتراضات مردم آمریکا گویای یک سکوت فراگیر برای ضریب نیافتن صدای این اعتراضات و خشونت دولت این کشور در افکار عمومی ایرانیان است. به‌گونه‌ای که اگر سابقا با هر حادثه‌ای این رسانه‌ها تلاش می‌کردند در خط مقدم ابراز همدردی با دولت‌های غربی گام بردارند یا با شکل‌گیری هرگونه اعتراضی از سوی جریانات غربگرا در کشورهایی که دولت‌های ضدآمریکایی داشتند، تمام توان خود را صرف ضریب بخشیدن به آن اعتراضات می‌کردند، این روزها سعی می‌کنند با چشم بستن بر فضای اعتراضات خیابانی آمریکا و نادیده انگاشتن انباشت خشم عمومی مردم این کشور نسبت به سیستم تبعیض‌آلود این کشور، آن را به اعتراض نسبت به ترامپ جمهوری‌خواه تقلیل دهند. 

بررسی پوشش رسانه‌ای اعتراضات اخیر آمریکا در جراید مکتوب اصلاح‌طلب به‌عنوان تنها یک شاهد مثال کوچک مؤید این برخورد سلیقه‌ای با گستره عظیم اعتراضات عمومی در خیابان‌های آمریکا است. برای نمونه با ملاک قرار دادن صفحه اول روزنامه‌های اصلاح‌طلب به‌عنوان ویترین هر روزنامه که گویای تلاش تیم آن برای ضریب دادن به اخبار است، با حداقلی‌ترین واکنش ممکن در 13روزی که از آغاز اعتراضات خیابانی آمریکا می‌گذرد روبه‌رو می‌شویم.

روزنامه «شرق» در تمام این مدت، اعتراضات خیابانی مردم آمریکا را حتی در فرعی‌ترین تیترهای صفحه اول خود نیز پوشش نداده است.

روزنامه «اعتماد» دیگر روزنامه شناخته‌شده اصلاح‌طلب از این حادثه در 13روز گذشته یک بار در تیتر اصلی و بار دیگر در یکی از تیترهای فرعی یاد کرده است.
روزنامه‌های «آرمان ملی» و «آفتاب یزد» هر کدام تنها یک بار در تیترهای صفحه نخست خود این اعتراضات را پوشش دادند که روزنامه آفتاب یزد همان یک بار را نیز در یکی از فرعی‌ترین تیترهای صفحه اول خود گنجاند.
2 روزنامه دیگر اصلاح‌طلب یعنی «ابتکار» و «سازندگی» نیز به ترتیب 4 و 3 بار در 13 روز گذشته اخبار اعتراضات عمومی آمریکا را وارد صفحه نخست خود کردند که هر 2 روزنامه نیز تنها یک بار این اعتراضات را تبدیل به تیتر اصلی خود کردند.